PDA

Zobacz pełną wersję : Drukowanie zdjęć m4/3

bartlomiej
21.11.15, 20:57
W jakiej maksymalnej wielkości drukowaliście zdjęcia z matrycy m4/3 ( np em-1) oczywiście przy zachowaniu bardzo dobrej jakości? I drugie pytanie czy ktos używa tej matrycy do płatnych zleceń itp ? Z gory dzieki za info! :)

k@czy
21.11.15, 21:03
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/giphy-7.gif
źródło (https://media.giphy.com/media/GwSWbBDaZyAUw/giphy.gif)

bartlomiej
21.11.15, 21:33
Coś więcej ?

k@czy
21.11.15, 21:37
Coś więcej ?
Prosz....

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/giphy-8.gif
źródło (https://media.giphy.com/media/5ilsskakMwGT6/giphy.gif)

Ty rowniez moglbys sie bardziej postarac i napisac o co ci chodzi.
Jakie pytanie, taka odpowiedz.

And.N
21.11.15, 21:52
W jakiej maksymalnej wielkości drukowaliście zdjęcia z matrycy m4/3 ( np em-1)...
Maksymalnie co akurat ja wywoływałem to format A4. Sądzę, że dobrą, a może i nawet bardzo dobrą jakość uzyska się w rozmiarze ok. 80 x 60 cm (proporcja 4/3). Pod warunkiem, że takiej odbitki nie będziesz oglądał z odległości 30 cm.

bartlomiej
21.11.15, 21:59
Nie mam totalnie doswiadczenia w kwestii drukowania zdjęć, dlatego pytam. Przykladowo mam zdjecia modelki robione w studiu, pytanie w jakiej maksymalnej wielkości moglbym wydrukować te zdjęcia ? Oczywiście chodzi mi o taki wydruk żeby nie było widać pikseli. Zdjecie obrobione i zapisane w 32 bitach. Wiem, że w formacie a3 nie bedzie problemu, a wyżej ?

Krakman
21.11.15, 22:20
Nie wszystkie plotery "łykają" pliki w 32 bitach....
A wydrukować sobie możesz nawet A0 jeśli rozdzielczość obrazka masz przyzwoitą... A o tym nie piszesz , właściwie niewiele piszesz.

And.N
21.11.15, 22:28
Nie wszystkie plotery "łykają" pliki w 32 bitach....
A wydrukować sobie możesz nawet A0 jeśli rozdzielczość obrazka masz przyzwoitą... A o tym nie piszesz , właściwie niewiele piszesz.
Oj tam, pisał...rozdzielczość z EM1 - 16Mpix czyli 4608 x 3456 pix. Zakładam, że miał na myśli pełną rozdzielczość bez kadrowania.

Krakman
21.11.15, 22:41
Nie załapałem.
Ale tak jak pisałem powiekszyć w PS do A0 nawet, zadać rozdzielczość obrazka 200-300 DPI, przy mniejszym 300 DPI,
tylko te 32 bity chyba nie przejdą pomijając, że plik spory się zrobi. O ile pamiętam u mnie maszyny nie tolerowały 32 bitów, może sterowniki nie kumały... :wink:

bartlomiej
21.11.15, 22:50
Tak oczywiście maksymalna rozdzielczość bez kadrowania. To może być i 16 bitowy :) troche nie zajarzyłem o co chodzi z tym powiekszeniem w ps i dpi ?

And.N
21.11.15, 22:56
Podając rozmiar 80 x 60 cm z E-M1 to wychodzi rozdzielczość 150 dpi. Myślę, że jakość będzie w pełni akceptowalna (przy dobrym jakościowo zdjęciu, a nie np. na iso 3200 lub więcej). Zakładamy, że tej wielkości zdjęcie (czy to już mały plakat) oglądamy jednak z większej odległości. 300dpi jest wskazane dla odbitki 10 x 15 cm, którą oglądamy na wyciągniecie ręki czy bliżej.

bartlomiej
21.11.15, 23:35
A moglbyś mi powiedzieć w jaki sposób to obliczyć ? Zdjecia raczej przy iso 100 :)

And.N
22.11.15, 00:04
A moglbyś mi powiedzieć w jaki sposób to obliczyć ? Zdjecia raczej przy iso 100 :)
A nie wystarcza Ci informacja (to obliczone było):

Podając rozmiar 80 x 60 cm z E-M1 to wychodzi rozdzielczość 150 dpi.
i tu jak pisałem powinna być całkowicie zadowalająca jakość.
ISO wiadomo im mniejsze tym lepiej, ale do obliczeń nie ma wpływu. W jaki sposób się to oblicza znajdziesz w internecie, mi za bardzo się nie chce tłumaczyć.

Już bez obliczeń:), jak będziesz chciał większy wydruk niż 80 x 60 cm to DPI ci spadnie. Tu teraz "strzelam":) - przy rozmiarze 100 cm x 75 cm rozdzielczość spadnie do np. 100 dpi. Czy to będzie wystarczające dla dobrej jakości, nie wiem. Jak pisałem wcześniej największe odbitki jakie robiłem to A4, bo większych nie potrzebowałem. Podtrzymuje to co obliczyłem, że 80 x 60 cm z matrycy 16 Mpix powinno dać dobrą (czy nawet bardzo dobrą) jakość.

apz
22.11.15, 00:12
A nie wystarcza Ci informacja (to obliczone było):

i tu jak pisałem powinna być całkowicie zadowalająca jakość.
ISO wiadomo im mniejsze tym lepiej, ale do obliczeń nie ma wpływu. W jaki sposób się to oblicza znajdziesz w internecie, mi za bardzo się nie chce tłumaczyć.

Już bez obliczeń:), jak będziesz chciał większy wydruk niż 80 x 60 cm to DPI ci spadnie. Tu teraz "strzelam":) - przy rozmiarze 100 cm x 75 cm rozdzielczość spadnie do np. 100 dpi. Czy to będzie wystarczające dla dobrej jakości, nie wiem. Jak pisałem wcześniej największe odbitki jakie robiłem to A4, bo większych nie potrzebowałem. Podtrzymuje to co obliczyłem, że 80 x 60 cm z matrycy 16 Mpix powinno dać dobrą (czy nawet bardzo dobrą) jakość.

Nic nie spadnie, po prostu grafik przed wydrukiem musi rozmnożyć odpowiednio do wielkości wydruku umiejętnie piksele... Rece opadają...

And.N
22.11.15, 00:27
Nic nie spadnie, po prostu grafik przed wydrukiem musi rozmnożyć odpowiednio do wielkości wydruku umiejętnie piksele... Rece opadają...
Rozmnożyć z czego ? Z czegoś co nie istnieje ? ... Rece opadają..
Na takiej podstawie powiem, że z matrycy 16 Mpix "zdolny" grafik tak rozmnoży tą rozdzielczość, że bedzie super jakość w rozmiarze 4 na 3 metry. Wybacz, ale tu kompletne bzdury piszesz.
Dodane piksele (których nie było wcześniej na zdjęciu) aby zwiększyć tą rozdzielczość na /podstawie pikseli sąsiadujących/ w żaden sposób nie wpłyną na jakość, a głównie szczegółowość zdjęcia.

apz
22.11.15, 00:48
Rozmnożyć z czego ? Z czegoś co nie istnieje ? ... Rece opadają..
Na takiej podstawie powiem, że z matrycy 16 Mpix "zdolny" grafik tak rozmnoży tą rozdzielczość, że bedzie super jakość w rozmiarze 4 na 3 metry. Wybacz, ale tu kompletne bzdury piszesz.
Dodane piksele (których nie było wcześniej na zdjęciu) aby zwiększyć tą rozdzielczość na /podstawie pikseli sąsiadujących/ w żaden sposób nie wpłyną na jakość, a głównie szczegółowość zdjęcia.

A zdarzyło ci się kiedyś poczytać coś gdzieś o drukowaniu i przygotowaniu materiału do druku. może warto, może coś zacytujesz. Może jakiś filmik....Albo konsultacja...
Wypowiedz się może potem.
Najlepiej jest oczywiście zrobić najpierw gigapaniramę stosownej wielkości...

And.N
22.11.15, 00:52
A zdarzyło ci się kiedyś poczytać coś gdzieś o drukowaniu i przygotowaniu materiału do druku. może warto, może coś zacytujesz. Może jakiś filmik....Albo konsultacja...
Wypowiedz się może potem.
Dwa filmiki Ci niedawno przesłałem, a Twoja odpowiedź chyba wiesz jaka była...naprawdę rence opadajom

apz
22.11.15, 00:55
Dwa filmiki Ci niedawno przesłałem, a Twoja odpowiedź chyba wiesz jaka była...naprawdę rence opadajom Jesli nadal sądzisz że były na własciwy temat to
szkoda mojego czasu. Dobrej nocy.

And.N
22.11.15, 01:20
Jesli nadal sądzisz że były na własciwy temat to
szkoda mojego czasu. Dobrej nocy.
To może przytoczę Twoją odpowiedź i moją ripostę...chyba się tego nie wyprzesz ? Niech postronni osądzą (choć tu takich mało niestety, a jak juz ktoś jest to boi się publicznie wypowiedzieć... co najwyzej na priv.)

...Podesłeś mi filmiki ktore mówią jak ustawić balans bieli dla światła w warunkach robienia konkretnej fotografii. Co to ma do profilu aparatu? ...

...Podesłałem filmiki do czego służy ten wzornik i jak za jego pomocą utworzyć profil aparatu.
Jeden z nich (pierwszy):
https://www.youtube.com/watch?v=8MyqYNbfQ2w&feature=youtu.be

Filmiki były dwa i w tym drugim w dalszej części też coś było o balansie bieli, a Ty głównie do tego sprowadziłeś temat...żenada...

to ten drugi "nie na temat" Twoim zdaniem bo głównie o balansie bieli było, a nie o profilu aparatu :

https://www.youtube.com/watch?v=gowjcTXkWqQ

Mimo wszystko i Tobie Dobrej Nocy Życzę i może jeszcze raz obejrzyj te filmiki, może zmienisz to swoje zdanie... (co te filmiki maja do profilu aparatu, jak się wyraziłeś)
Oczywiście nie wierze w zmianę zdania:grin: nawet pewnie dostanę minusy za ten wpis, a Ty plusy:grin:

cube007
22.11.15, 01:37
ZTCP z mojej pracy z wielkim formatem, zasada była prosta: większy wydruk, mniejsze dpi. No, ale to drzewiej było, może teraz rozmnażają przy wydruku :eek:

And.N
22.11.15, 01:43
ZTCP z mojej pracy z wielkim formatem, zasada była prosta: większy wydruk, mniejsze dpi. No, ale to drzewiej było, może teraz rozmnażają przy wydruku :eek:
Mam to rozumieć jako "nieśmiały":wink: głos poparcia, dobre i to:)

Krakman
22.11.15, 01:48
Przestańcie się niektórzy doktoryzować.
APZ ma całkowitą rację.... Pracowałem w firmie 20 lat i wydrukowałem tysiące zdjęć różnej wielkości.... A0 niekoniecznie były największe..

And.N
22.11.15, 01:56
...APZ ma całkowitą rację....
Jakże mogłoby by być inaczej, oczywiście, że ma CAŁKOWITĄ RACJĘ. Wystarczy aparat co ma 3 Mpix, a resztę rozmnożą (jak to powiedział) utalentowani graficy i będzie super plakat 12 x 8 metrów i nawet z bliska będzie super jakość. W ogóle to sie dziwię, ze kupuje nowsze aparaty, obiektywy, przecież i z komórki + trochę grafiki załatwia temat:)

apz
22.11.15, 08:34
Jakże mogłoby by być inaczej, oczywiście, że ma CAŁKOWITĄ RACJĘ. Wystarczy aparat co ma 3 Mpix, a resztę rozmnożą (jak to powiedział) utalentowani graficy i będzie super plakat 12 x 8 metrów i nawet z bliska będzie super jakość. W ogóle to sie dziwię, ze kupuje nowsze aparaty, obiektywy, przecież i z komórki + trochę grafiki załatwia temat:)

Po co idziesz na tak dalekie uproszczenia. Piszesz jak obrażone dziecko. Więcej życzliwości dla ludzi proponuję...

Zaprzjaźnij się z grafikami w najbliższej drukarni, oni ci to wtedy chętnie pokażą i wytłumaczą...

Userzy na forach dzielą się na takich którzy wiedzą o czym piszą i takich którzym się to tylko wydaje. W tej sprawie ze swoimi dogmatami jesteś w tej drugiej grupie.

Krakman
22.11.15, 11:48

Oczywiście nie masz racji :wink:
Nie trzeba być specjalnie utalentowanym by przygotować dobry plik do dużego formatu.
Oczywiście "rozmnaża się" czyli dodaje pikseli , ale wszystko zależy czy drukujesz zdjęcie na banerze, folii samoprzylepnej czy na papierze foto.
Na banerach drukuje się w niskiej rozdzielczości ponieważ oglądane są często z dużej odległości i 100 DPI to wystarczająca rozdzielczość.
Na foliach (do naklejenia np. na piankę) czy też papierach fotograficznych drukuje się w większej rozdzielczości po to choćby by nie było widać pikseli z bliska....
(tylko kto ogląda duże zdjęcia mając je przed nosem)
Rozmnażając je powoduje się ich zmniejszenie (pikseli) i lekkie rozmycie obrazu co skorygować można w PS czy innym...
Najlepsza oczywiście byłaby "pełna klatka" ale wielu z nas może tylko o tym pomarzyć.
Ja ze swego pierwszego Olympusa (C-5060, pięć milionów pikseli), drukowałem zdjęcia wielkości 70x100 cm.. Były "prawie dobre" Ale co to jest na przeciw dzisiejszym 12, 16 milionom...?
A co do zdjęć z komórki to ze względu na ich optykę, jakoś nie wyobrażam sobie poprawnego zdjęcia wielkości choćby .... A2

And.N
22.11.15, 12:01
...Więcej życzliwości dla ludzi proponuję...
Ależ jestem życzliwy, w takim samym stopniu jak ktoś dla mnie.

...Userzy na forach dzielą się na takich którzy wiedzą o czym piszą i takich którzym się to tylko wydaje. W tej sprawie ze swoimi dogmatami jesteś w tej drugiej grupie.

Skoro zaliczasz się, jak mniemam do pierwszej grupy to odpowiedz koledze na jasno postawione pytanie. Jaki maksymalny rozmiar wydruku (z zachowaniem b.dobrej jakości) można uzyskać z matrycy u4/3 16 Mpix.
Skoro negujesz to co ja napisałem zapewne znasz odpowiedź.

...Oczywiście "rozmnaża się" czyli dodaje pikseli , ale wszystko zależy czy drukujesz zdjęcie na banerze, folii samoprzylepnej czy na papierze foto.
Zakładam, że autorowi wątka w pytaniu chodzi o papier foto i bez dodatkowego "rozmnażania" pikseli. W tym kontekście też odpowiadałem.

Krakman
22.11.15, 12:08
Zakładam, że autorowi wątka w pytaniu chodzi o papier foto i bez dodatkowego "rozmnażania" pikseli. W tym kontekście też odpowiadałem.
Raczej nie zdarza się by drukować zdjęcie "prosto z matrycy" choćby 16Mpx. I autor wątku raczej nie wie o tym i pyta.
Proste pytanie i prosta odpowiedź... Wg mnie spokojnie drukuje format A0, zakładając, że zdjęcie jest wyk. prawidłowo....
czywiście moje skrzywienie zawodowe nakazywało by mi "grzebnąć " jednak w zdjęciu.:grin:

And.N
22.11.15, 12:38
... Wg mnie spokojnie drukuje format A0, zakładając, że zdjęcie jest wyk. prawidłowo....
I jest konkret:) Według mnie również jakość będzie zadowalająca. Dla tego formatu A0 rozdzielczość wyniesie ok. 100 dpi. i to byłby chyba maksymalny do przyjęcia rozmiar na papierze (mając na uwadze jakość).

...czywiście moje skrzywienie zawodowe nakazywało by mi "grzebnąć " jednak w zdjęciu.:grin:
Masz na myśli uprzednio sztucznie zwiększyć rozdzielczość ? Szczegółów przez to na zdjęciu nie przybędzie, ale z tym się oczywiście zgadzam:

...Rozmnażając je powoduje się ich zmniejszenie (pikseli) i lekkie rozmycie obrazu co skorygować można w PS czy innym...

epicure
22.11.15, 13:39
Jeszcze mając E-410 robiłem wydruki 60x45 cm. Wielkość matrycy nie przekłada się w żaden sposób na wielkość wydruku.

Krakman
22.11.15, 13:42
Jeszcze mając E-410 robiłem wydruki 60x45 cm. Wielkość matrycy nie przekłada się w żaden sposób na wielkość wydruku.

Przekłada się niestety.
W czasach, gdy cyfra dopiero raczkowała u nas, robiłem wydruki A4 i nie były fajne... :???:Odbitka w wywołana tradycyjnie w labie 10x15 była OK.

epicure
22.11.15, 13:46
Ale cyfra już nie raczkuje, a "tradycyjnych odbitek" już nie ma.

Krakman
24.11.15, 17:00
Ale cyfra już nie raczkuje, a "tradycyjnych odbitek" już nie ma.

Jak nie ma, ja mam całe szuflady .... :mrgreen:

hadan
24.11.15, 20:59

W pełni to popieram z własnej praktyki. Robiłem zdjęcia składające się od 6 do 866 ujęć
i drukowałem w rozmiarze do 2 x 4 mety przy 300 dpi. i to wszystko Oly. 12 i 16 Mpix.

Pozdrawiam

And.N
24.11.15, 21:08
W pełni to popieram z własnej praktyki. Robiłem zdjęcia składające się od 6 do 866 ujęć
i drukowałem w rozmiarze do 2 x 4 mety przy 300 dpi. i to wszystko Oly. 12 i 16 Mpix.
To jest jakby oczywiste ale autor wątka pytał o maksymalny rozmiar wydruku z jednego zdjęcia z E-M1.
Choć i taka informacja może być ewentualnie przydatna.

bartlomiej
25.11.15, 00:52
Dzięki wielkie za odpowiedzi, przybliżyliście mi trochę temat :)

epicure
25.11.15, 09:58
Nie ma czegoś takiego, jak maksymalny rozmiar wydruku. Zależy, z jakiej odległości ma być oglądane zdjęcie i jaka jakość jest akceptowalna. Zwykle dużych wydruków nie ogląda się z bliska, więc rozdzielczość wcale nie jest taka istotna, jakby się wydawało.

fret
25.11.15, 11:01
Nie ma czegoś takiego, jak maksymalny rozmiar wydruku. Zależy, z jakiej odległości ma być oglądane zdjęcie i jaka jakość jest akceptowalna. Zwykle dużych wydruków nie ogląda się z bliska, więc rozdzielczość wcale nie jest taka istotna, jakby się wydawało.

I koniec tematu. Parametrem wzroku ludzkiego jest rozdzielczość kątowa i sama ilość pikseli nie znaczy zupełnie nic. Można przyjąć, że 6 ostrych Mpix wygląda bardzo dobrze z odległości równej przekątnej obrazu. Oznacza to np. oglądanie wydruku A1 z odległości 1m.

Thomasso
25.11.15, 23:56
Tak się składa, że akurat niedawno robiłem wydruki plakatów/posterów w formacie A2 z 12MPix plików z E-30. Zakładając, że oglądamy je z odległości ok metra, są całkiem ok. Powiedzmy 7/10 jakby mi przyszło oceniać jakość druku/efekt :)

Thomasso

jkr
26.11.15, 15:11
Proponuję program PosteRazor, w nim zobaczymy jak będzie wyglądał efekt końcowy.

Krakman
26.11.15, 17:50
Tak się składa, że akurat niedawno robiłem wydruki plakatów/posterów w formacie A2 z 12MPix plików z E-30. Zakładając, że oglądamy je z odległości ok metra, są całkiem ok. Powiedzmy 7/10 jakby mi przyszło oceniać jakość druku/efekt :)

Thomasso

Oceniasz jakość druku czy jakość obrazu....?