Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw dobrać do E-M10 II ?
Bardzo proszę o radę doświadczonych forumowiczów. Kupuję OM-D E-M10 Mark II i zastanawiam się nad wyborem obiektywu. Będę używać tylko jednego, więc zależy mi, żeby był uniwersalny, ale przede wszystkim lekki i mały. Wybieram między M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake a Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6.
Na stronie http://robinwong.blogspot.com/2015/08/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-review.html są śwetne zdjęcia zrobione m.in. kitowym obiektywem Olympusa, ale tu na forum i w necie przeczytałam o przewadze produktu Panasonica. Wiem, że będzie kosztował kilkaset złotych więcej, ale może warto? Proszę o radę który obiektyw wybrać.
panas 14-140 ten jaśniejszy, jako jedyny sprawdzi się w 100 %
Bardzo proszę o radę doświadczonych forumowiczów. Kupuję OM-D E-M10 Mark II i zastanawiam się nad wyborem obiektywu. Będę używać tylko jednego, więc zależy mi, żeby był uniwersalny, ale przede wszystkim lekki i mały...
Zastanowiłbym się nad tym (http://www.optyczne.pl/9456-news-Panasonic_Lumix_G_12-60_mm_f_3.5-5.6_ASPH._POWER_O.I.S..html) obiektywem. Co do uniwersalności i lekkości spełnia wymagania:) Nie wiem co prawda jak by współpracował z korpusem od Olympusa, ale powinien dobrze. Główna "wada" to pewnie cena za nowość cuś ok. 2 tys. Moim zdaniem przesadzona jak za obiektyw tzw. kitowy (co prawda ma uszczelnienia, ale chyba lepiej by było jakby ich nie miał, ale za to miał lepsze światło). Przy cenie 1200 pewnie warto. W sprzedaży dopiero się pojawia. Może warto poczekać na obniżki cen...choć pewnie prędko nie nastąpią.
Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi:) Ale (zacytuję samą siebie) "zależy mi, żeby był uniwersalny, ale przede wszystkim lekki i mały" Kiedyś przyjdzie czas na dodatkowe szkła, ale póki co chcę aparat stale nosić w torebce/kieszeni, więc wybiorę jeden z dwóch obiektywów, o które pytam.
Witamy na Forum!
Jaki obiektyw? To zależy. Z pewnością warto kupić obiektyw(y) kitowe - dodawane do zestawu, bo względnie tanio wychodzą. Ja nie upierałbym się ani przy naleśniku, ani elektrycznym zoomie, klasyczny obiektyw kitowy ciągle jest bardzo mały i lekki. Po jakimś czasie i tak pewnie będziesz chcieć mieć coś jaśniejszego, bądź dłuższego. Osobiście kupiłbym z dual kitem - 14-42 mm II R + 40-150 mm, bo są takie zestawy handlowe i po czasie ew. coś sprzedał, coś kupił - zależnie od preferencji. Może lektura poniższych wątków na coś Cię naprowadzi:
https://forum.olympusclub.pl/threads/82898-Jakie-obiektywy-do-OM-D-EM-5
https://forum.olympusclub.pl/threads/100531-Jakie-obiektywy-do-E-M10-Mark-II
https://forum.olympusclub.pl/threads/99419-Jaki-zestaw-do-Olympusa-OM-D
https://forum.olympusclub.pl/threads/97922-Który-kit-wybrać-14-42-vs.-14-42-II-R
Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi:) Ale (zacytuję samą siebie) "zależy mi, żeby był uniwersalny, ale przede wszystkim lekki i mały" Kiedyś przyjdzie czas na dodatkowe szkła, ale póki co chcę aparat stale nosić w torebce/kieszeni, więc wybiorę jeden z dwóch obiektywów, o które pytam.
Ten co zaproponowałem jest na pewno uniwersalny (zakres ogniskowych) i lekki (waży ok. 210 gramów). Do najmniejszych pewnie się nie zalicza:)
To niesamowite, jak szybko można tu liczyć na odpowiedź. Myślałam, że o tej porze nikt się już nie odzywa, ale widzę, że gdy na dworze ciemno, watro chociaż pogadać o fotografii:). Jeszcze raz dziękuję. Wątki czytałam, bo od dawna zastanawiam się nad zakupem. Czyli radzicie trzymać się obiektywu Olympusa?
---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post był o 23:45 ----------
Wiem, że mężczyznom trudno to zrozumieć, ale dla mnie każdy gram się liczy. Te szkła, o których piszę ważą 90 i 70 g i o to właśnie mi chodzi.
Bierz ten którego ogniskowa bardziej Ci pasuje. Jakość będzie zbliżona, cena chyba też. Ja mam akurat Lumixa 12-32 i jestem zadowolony, ten zakres ogniskowych też bardziej mi odpowiadał. Z porównaniem będzie pewnie ciężko bo nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ma/miał oba.
---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post był o 22:54 ----------
Do kieszeni w sam raz :) i tu Ciebie rozumiem :)
Bierz ten którego ogniskowa bardziej Ci pasuje. Jakość będzie zbliżona, cena chyba też. Ja mam akurat Lumixa 12-32 i jestem zadowolony, ten zakres ogniskowych też bardziej mi odpowiadał. Z porównaniem będzie pewnie ciężko bo nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ma/miał oba.
---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post był o 22:54 ----------
Do kieszeni w sam raz :) i tu Ciebie rozumiem :)
Obejrzałam sobie niektóre Twoje zdjęcia. Bardzo mi się podobają, ale pewnie te, które tu pokazujesz są robione lepszymi obiektywami?
...Czyli radzicie trzymać się obiektywu Olympusa?
Tak ogólnie jak wspomniałaś to Twój wybór:) i bardzo słusznie. Jako podstawowy, uniwersalny obiektyw mam panasa 14-45 f3.5-5.6. Choć głównie dlatego, że mam tez korpus od panasonika. Drugi dłuższy 40-150mm mam od Olympusa i z obydwu tych obiektywów jestem zadowolony.
...Wiem, że mężczyznom trudno to zrozumieć, ale dla mnie każdy gram się liczy. Te szkła, o których piszę ważą 90 i 70 g i o to właśnie mi chodzi.
Oj tam, te 100 gram aż takiej różnicy nie robi w "dźwiganiu":) Dziś miałem okazję robić (na prośbę) lustrzanką Nikona to lekko ręce mi się ugięły ( z przyzwyczajenia do mojego bezlusterkowca). Tak ok. 1 kg, a raczej nieco więcej to ważyło.
Obejrzałam sobie niektóre Twoje zdjęcia. Bardzo mi się podobają, ale pewnie te, które tu pokazujesz są robione lepszymi obiektywami?
Tym też część zdjęć w moich wątkach jest robiona. Generalnie nie widzę specjalnie różnicy pomiędzy obiektywami - zdjęcia i tak po pomniejszeniu do internetu potrafią być wystarczająco ostre, gorzej gdy światła zaczyna brakować albo kropujesz.
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 23:16 ----------
Oj tam, te 100 gram aż takiej różnicy nie robi w "dźwiganiu":) Dziś miałem okazję robić (na prośbę) lustrzanką Nikona to lekko ręce mi się ugięły ( z przyzwyczajenia do mojego bezlusterkowca). Tak ok. 1 kg, a raczej nieco więcej to ważyło.
100 gram nie ale rozmiar w kontekście wielkości kieszeni już zwykle tak.
Dla mnie liczy się i rozmiar, i nawet te 100 gramów.
Zajrzyj do wątku o XZ-2, myślę, że ten aparat najlepiej zaspokoi Twoje potrzeby.
Dzięki, ale wybrałam jednak bardziej zaawansowany aparat i co do niego nie mam wątpliwości. Zastanawiam się tylko nad obiektywem:)
To może Panas LX100? Dużo jaśniejszy obiektyw. Aparaty z wymienną optyką mają sens jeśli chce się z tej wymienności korzystać. Kupowanie zaawansowanego korpusu z kiepskim i ciemnym zoomem wielkiego sensu moim zdaniem nie ma. To coś jak kupowanie najdroższego garnka do gotowania jajek. Bogatemu nikt nie zabroni, ale...
Z kolei kupowanie LX100 to jak kupowanie urządzenia do gotowania jajek. Trochę tańsze niż najdroższy garnek, ale niczego oprócz jajek do niego nie włożysz :D
Ja wybralbym stalke 12mm 1:2.0, ale cena ... :-)
To może Panas LX100? Dużo jaśniejszy obiektyw. Aparaty z wymienną optyką mają sens jeśli chce się z tej wymienności korzystać. Kupowanie zaawansowanego korpusu z kiepskim i ciemnym zoomem wielkiego sensu moim zdaniem nie ma. To coś jak kupowanie najdroższego garnka do gotowania jajek. Bogatemu nikt nie zabroni, ale...
Oczywiście myślę o lepszych szkłach, ale dopiero za jakiś czas. Teraz będę gotować jajka, w przyszłości chateaubriand:)
Za jakiś czas będą nowe, lepsze korpusy i będziesz miała dylemat: kupić szkło, czy nowy korpus :) Z pułapki "drogi korpus + tanie szkło" łatwo się nie wychodzi ;)
Jeśli waga i wymiary mają duże znaczenie, a z tego co czytam to tak, to może E-PL7 nie byłby złym wyborem. Wiem że pytanie było o obiektyw, ale skoro padają nazwy innych korpusów, to jeśli nie jest przesądzony O-MD , za mniejsze pieniądze dostaniesz mniejszy aparat z taką samą jakością zdjęć. I również bardzo ładny :). Z podpiętym 14-42 EZ ma wymiary kompaktu.( np LX100 )
Widzę, że forum uaktywnia się wieczorem:) Decyzji co do aparatu nie zmienię. Szkoda czasu na przytaczanie wszystkich argumentów za, ale czytałam chyba o wszystkich dostępnych modelach i wiem, że dla mnie to optymalny wybór. Waham się tylko co do obiektywu.
Dzięki, ale wybrałam jednak bardziej zaawansowany aparat i co do niego nie mam wątpliwości. Zastanawiam się tylko nad obiektywem:)
Witam !
Zastanow sie najpierw jakie zdjecia chcesz robic a pozniej pojawi sie odpowiedni zakres ogniskowych ;)
Pisales, ze chcesz miec lekki sprzet z jednym szkielkiem a warto bylo wczesniej pomyslec o dobrym kompakcie.
Pozdrawiam
Oferta OLYMPUS promocja.
https://bonus.olympus.eu/customer-apply-for-promotion/?country_promotion=31&lng=pl
Oferta OLYMPUS promocja.
https://bonus.olympus.eu/customer-apply-for-promotion/?country_promotion=31&lng=pl
Jak dla mnie to te informacje na tej stronie jakieś "dziwne", albo nie kumam o co chodzi:)
Pod każdym produktem pisze..."Uzyskaj premie w wysokości 0 PLN"...
Dodatkowo: ..."Aby otrzymać bonus, wypełnij „Formularz zgłoszenia” i wyślij go wraz z dowodem zakupu..."
Pytanie jaki to bonus ?
W formularzu zgłoszenia należy podać miedzy innymi pełne dane konta bankowego...hmm...
Jak dla mnie to te informacje na tej stronie jakieś "dziwne", albo nie kumam o co chodzi:)
Pod każdym produktem pisze..."Uzyskaj premie w wysokości 0 PLN"...
Dodatkowo: ..."Aby otrzymać bonus, wypełnij „Formularz zgłoszenia” i wyślij go wraz z dowodem zakupu..."
Pytanie jaki to bonus ?
W formularzu zgłoszenia należy podać miedzy innymi pełne dane konta bankowego...hmm...
jak klikniesz w produkt to z 0PLN robi się konkretna kwota :)
Dane konta jak przypuszczam po to aby przelali na nie bonus.
Rzeczywiście, klikałem na strzałki przy górnym zdjęciu.
Wybieram między M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake a Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.Nie będę się wymądrzał i proponował coś więcej niż pytasz.
Ponieważ mam i używam mZD 14-42, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że często brakuje mi szerokości. Szczególnie w ciasnej, miejskiej zabudowie, w pomieszczeniach czy nawet w krajobrazie. Owszem, można wspomagać się składaniem panoramy ale nie zawsze się da.
Jeśli miałbym wybierać- brałbym Lumixa. 12 mmm z "dołu" to jednak wyraźnie szerzej niż 14 mmm.
Nie wiem jak z jego "małością" ale Pancake Olka, też jest płaski tylko, kiedy jest wyłączony lub uśpiony. W stanie gotowości już go do torebki nie schowasz :)
Dziękuję. Wszystkie wypowiedzi dotyczące obiektywów analizuję bardzo uważnie. Mąż wyszukał jeszcze jeden model mający podobną wagę i wymiary ale lepsze recenzje od tych wybranych początkowo: Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. Nie wiem, czy rzeczywiście jest lepszy? Ktoś może zna ten obiektyw?
Za jakiś czas będą nowe, lepsze korpusy i będziesz miała dylemat: kupić szkło, czy nowy korpus :smile: Z pułapki "drogi korpus + tanie szkło" łatwo się nie wychodzi :wink:
Zależy jakim kto dysponuje budżetem i na jak długo kupuje aparat. Jeśli jest to zakup na rok, dwa lub trzy, to może to być pułapka. Jak kupujesz na dłuższy okres, to lepsze lub dodatkowe szkło prędzej czy później dokupisz.
Nie będę się wymądrzał i proponował coś więcej niż pytasz.
Ponieważ mam i używam mZD 14-42, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że często brakuje mi szerokości. Szczególnie w ciasnej, miejskiej zabudowie, w pomieszczeniach czy nawet w krajobrazie. Owszem, można wspomagać się składaniem panoramy ale nie zawsze się da.
Jeśli miałbym wybierać- brałbym Lumixa. 12 mmm z "dołu" to jednak wyraźnie szerzej niż 14 mmm.
Niby tak, ale idąc tym tropem zawsze można powiedzieć, że jak mam 12mm, to będzie do czegoś za wąsko i znowu 9mm byłoby lepsze itd. itd.
Nie wiem jak z jego "małością" ale Pancake Olka, też jest płaski tylko, kiedy jest wyłączony lub uśpiony. W stanie gotowości już go do torebki nie schowasz :)
No nie żartuj, żeś go rozłożonego to torby chował :shock:
---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
Dziękuję. Wszystkie wypowiedzi dotyczące obiektywów analizuję bardzo uważnie. Mąż wyszukał jeszcze jeden model mający podobną wagę i wymiary ale lepsze recenzje od tych wybranych początkowo: Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. Nie wiem, czy rzeczywiście jest lepszy? Ktoś może zna ten obiektyw?
Nawet parę osób ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads/86265-Panasonic-Lumix-G-Vario-14-42mm-f-3.5-5.6-II-Mega-OIS
Bardzo dziękuję, zabieram się za czytanie:)
...Nawet parę osób ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads/86265-Panasonic-Lumix-G-Vario-14-42mm-f-3.5-5.6-II-Mega-OIS
Tylko link raczej nie odnosi się do pytanego obiektywu : ..."Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. "
Niby tak, ale idąc tym tropem zawsze można powiedzieć, że jak mam 12mm, to będzie do czegoś za wąsko i znowu 9mm byłoby lepsze itd. itd.Ja nie poszedłem tym (Twoim) tropem i nie starałem się zamącić pytającej w głowie, tylko odpowiedziałem możliwie najprościej na prośbę, która brzmi:
Wybieram między M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake a Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6.
(...)
Proszę o radę który obiektyw wybrać.
:)
No nie żartuj, żeś go rozłożonego to torby chował :shock:Nie, bo się nie zmieścił :mrgreen:
Tylko link raczej nie odnosi się do pytanego obiektywu : ..."Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. "
Oj tam, oj tam. Szczegół ;) Mylić się jest rzeczą ludzką.
Tylko link raczej nie odnosi się do pytanego obiektywu : ..."Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. ".
Właśnie - to inny obiektyw, więc pytanie o Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm dalej aktualne.
.
Właśnie - to inny obiektyw, więc pytanie o Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm dalej aktualne.
A nie możesz sama poszukać informacji o tym obiektywie? Wpisz w google i poczytasz sobie testy i opinie.
Tak ciężko coś znaleźć ? Pewnie zaraz i tak wymyślisz sobie jakiś inny obiektyw.
Mam nadzieję, że to już koniec dobierania obiektywów, bo równie małych i lekkich zoomów już chyba nie ma:) Test porównawczy znalazłam tylko jeden i tam jest opisany jako lepszy od pozostałych. Nie wiem, czy ta przewaga jest rzeczywiście zauważalna
http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/765_pana14423556hd?start=2
http://www.photozone.de/m43/873_pana1232f3556?start=2
http://www.photozone.de/m43/885_olympus1442f3556ez?start=2
Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. Nie wiem, czy rzeczywiście jest lepszy? Ktoś może zna ten obiektyw?
Znam bardzo dobrze, bo mam go 3 lata i natrzaskałem nim masę zdjęć.
pytanie o Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm dalej aktualne.
Jeśli szukasz czegoś małego i lekkiego, to ten obiektyw powinien być dla Ciebie idealny pod tym względem. W stanie złożonym jest mniejszy i lżejszy od Lumixa 20 1.7, który uchodzi za bardzo mały, zwarty i lekki. Mogę to potwierdzić, gdyż tego drugiego również posiadam (pierwsza wersja). Co do jakości optyki ,to można go spokojnie porównać do Lumixa 14-45 (mam od 2009 roku), cieszącego się opinią jednego z najlepszych obiektywów kitowych w systemie micro 4/3, pomijając oczywiście szkła z serii ''pro'' zarówno Panasonica, jak i Olympusa. To do czego trzeba się przyzwyczaić w Lumixie 14-42 PZ, to elektryczna zmiana ogniskowej, która nie każdemu będzie odpowiadać. Jeśli wcześniej robiłaś foty kompaktami, to nie powinno Ci to chyba przeszkadzać. W niektórych korpusach Panasa np. G5 i G6 jest specjalna dźwigienka do sterowania między innymi zmianą ogniskowej w tego typu obiektywach, która świetnie się sprawdza w użytkowaniu. Z tego co wiem, korpusy Olympusa tego nie mają, ale nie będzie z tym żadnego problemu, bo można sterować ogniskową bezpośrednio z obiektywu.
Mam nadzieję, że to już koniec dobierania obiektywów, bo równie małych i lekkich zoomów już chyba nie ma:) Test porównawczy znalazłam tylko jeden i tam jest opisany jako lepszy od pozostałych. Nie wiem, czy ta przewaga jest rzeczywiście zauważalna
http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/765_pana14423556hd?start=2
http://www.photozone.de/m43/873_pana1232f3556?start=2
http://www.photozone.de/m43/885_olympus1442f3556ez?start=2
Witam !
Jak dla mnie bardziej funkcjonalny zakres to: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH Mega O.I.S.
Na dole 12mm a 14mm to zauwazalna roznica w foceniu krajobrazow.
Pozdrawiam
Dziękuję, jesteście bardzo pomocni:)
Witam !
Jak dla mnie bardziej funkcjonalny zakres to: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH Mega O.I.S.
Na dole 12mm a 14mm to zauwazalna roznica w foceniu krajobrazow.
Pozdrawiam
Dla mnie tak samo.
Te 10 mm różnicy pomiędzy obydwoma szkłami na długim końcu też może się komuś przydać, wtedy 14-42 PZ będzie miał przewagę. Nie będę nikogo przekonywał do tego, co bardziej warto kupić - każdy powinien sam to rozsądzić. Ja mój egzemplarz nabyłem w zestawie z Lumixem G5, którego wtenczas nie opłacało się kupować jako oddzielnego body. Wybór tego akurat obiektywu był dla mnie naturalny, jako że miałem już wówczas 14-45, to nawet nie myślałem o najtańszej opcji ze ''zwykłym'' 14-42. Szczerze mówiąc zależało mi tylko na korpusie, jednak po ''przestrzelaniu'' 14-42 PZ postanowiłem go zostawić, chociażby tylko w razie gdyby 14-45 miał się kiedyś popsuć. Obecnie porównując ceny rzeczonych szkieł, lepiej opłaca się brać 12-32, zakładając kupno nowego obiektywu oddzielnie.
Te 10 mm różnicy pomiędzy obydwoma szkłami na długim końcu też może się komuś przydać, wtedy 14-42 PZ będzie miał przewagę. Nie będę nikogo przekonywał do tego, co bardziej warto kupić - każdy powinien sam to rozsądzić. Ja mój egzemplarz nabyłem w zestawie z Lumixem G5, którego wtenczas nie opłacało się kupować jako oddzielnego body. Wybór tego akurat obiektywu był dla mnie naturalny, jako że miałem już wówczas 14-45, to nawet nie myślałem o najtańszej opcji ze ''zwykłym'' 14-42. Szczerze mówiąc zależało mi tylko na korpusie, jednak po ''przestrzelaniu'' 14-42 PZ postanowiłem go zostawić, chociażby tylko w razie gdyby 14-45 miał się kiedyś popsuć. Obecnie porównując ceny rzeczonych szkieł, lepiej opłaca się brać 12-32, zakładając kupno nowego obiektywu oddzielnie.
Podtrzymuję swoją opinię, że najbardziej uniwersalnym (najlepszym) byłby ten nowy kit panasa 12-60. Podejrzewam, że będzie tak samo dobry optycznie (jak nie lepszy) od kita 14-45 (którego posiadam). Co prawda nie spełnia wymogów rozmiarów, wagi, jak i pewnie ceny. Jak mnie się kiedyś popsuje 14-45 to pewnie tego 12-60 kupię, ale max. to 1500 zł. za nówkę byłbym skłonny zapłacić. Sorki za OT w temacie wątka.
Podtrzymuję swoją opinię, że najbardziej uniwersalnym (najlepszym) byłby ten nowy kit panasa 12-60. Podejrzewam, że będzie tak samo dobry optycznie (jak nie lepszy) od kita 14-45 (którego posiadam). Co prawda nie spełnia wymogów rozmiarów, wagi, jak i pewnie ceny. Jak mnie się kiedyś popsuje 14-45 to pewnie tego 12-60 kupię, ale max. to 1500 zł. za nówkę byłbym skłonny zapłacić. Sorki za OT w temacie wątka.
Twoja wypowiedź odnosi się do tematu wątku, a biorąc pod uwagę ilość odsłon, na pewno zagląda tu sporo osób mających podobne dylematy.
Witaj, jeśli planujesz często robić portrety to lepszy będzie 14-42, a jeśli lubisz robić krajobrazy , architekturę to tutaj zdecydowanie 12-32 będzie lepsze z uwagi na szerszą ogniskową.
Witaj, jeśli planujesz często robić portrety to lepszy będzie 14-42, a jeśli lubisz robić krajobrazy , architekturę to tutaj zdecydowanie 12-32 będzie lepsze z uwagi na szerszą ogniskową.
Pod tym się też podpisuję.
Właśnie problem w tym, że chciałabym jedno i drugie:) A czy może mi ktoś powiedzieć, jaką rolę pełni w obiektywie funkcja Power Zoom?
A czy może mi ktoś powiedzieć, jaką rolę pełni w obiektywie funkcja Power Zoom?
To właśnie charakteryzuje elektryczne sterowanie zmianą ogniskowej z aparatu, lub bezpośrednio z obiektywu. Funkcja ta przydaje się przede wszystkim przy filmowaniu, umożliwiając płynne zoomowanie.
P.S. Tu (https://forum.olympusclub.pl/threads/84189-Lumix-G-14-42-Power-Zoom-kilka-refleksji) znalazłem jeszcze uwagi innego użytkownika odnośnie 14-42 PZ.
Filmować raczej nie będę, czyli ta funkcja nie jest dla mnie istotna.
robertos102
6.05.16, 09:49
Hey
Chyba za dużo opcji, stąd i taki mętlik....Uważam,że powinnaś kupić sobie Olka 10 z podstawowym kitem w zestawie. A ewentualnie za jakiś czas dokupić coś portretowego, np. 45mm.
Aktualnie są kaszbaki na Olka, więc trochę zaoszczędzisz.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Przyjrzałam się w sklepie obu obiektywom i kupiłam Panasonica. Teraz będę zadawać pytania w temacie "Jak moim sprzętem zrobić takie piękne zdjęcia jak wasze":)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Przyjrzałam się w sklepie obu obiektywom i kupiłam Panasonica. Teraz będę zadawać pytania w temacie "Jak moim sprzętem zrobić takie piękne zdjęcia jak wasze":)
I pewnie nie będzie na początku tak przyjemnie, bo odrobinę praktyki trzeba będzie nabyć, wyćwiczyć, ale i tak pytać warto.....
Pytaj śmiało, na naszym forum zawsze jest przyjemnie ;)
starsky859
10.05.16, 09:47
witam . chcialbym sie podpiac pod temat jesli mozna ;) obecnie posiadam omd EM10 II z obiektywem 14-42mm i szukam dodatkowego szkla. Zalezy mi na obiektywie ktory bedzie "uniwersalnym" wyborem ? Wybieram sie do Azji za niedlugo -Singapur/Kuala Lumpur/Indonezja- wlasnie na ten trip chcialbym dokupic obiektyw - ktory spelni sie wlasnie w takim srodowisku .Bede wdzieczny za propozycje i rady ;) z gory dzieki
Uniwersalny obiektyw już masz. Teraz powinieneś szukać obiektywu mniej uniwersalnego, a bardziej wyspecjalizowanego do jakichś konkretnych zastosowań.
To ja zacznę nietypowo: Stylus 1 - superzoom i zapasowy sprzęt w jednym ;)
starsky859
10.05.16, 10:05
kupno dodatkowego aparatu odpada - dzieki fret ;). Konkretne zastosowania?- krajobraz, architektora, fotografia "uliczna" - odstrzal dosyc spory ale w tych srodowiskach chcialbym by obiektyw sie sprawdzil
Panasonic 15/1.7? Olympus 17/1.8? Panasonic 14/2.5? Olympus 12/2 jak kasa nie gra roli :) A z zoomów to chyba dobrym wyborem byłby Olympus m.ZD 9-18mm.
kupno dodatkowego aparatu odpada - dzieki fret ;). Konkretne zastosowania?- krajobraz, architektora, fotografia "uliczna" - odstrzal dosyc spory ale w tych srodowiskach chcialbym by obiektyw sie sprawdzil
Nie znajdziesz jednego obiektywu, który nada się bardziej zarówno do krajobrazów, architektury i streeta od tego zooma, którego już masz (chyba, że podobny zoom, tylko jaśniejszy, ale to nie będzie uzupełnienie szklarni, tylko jej wymiana). Możesz co najwyżej iść w szerokość i kupić szkło bardziej wyspecjalizowane do krajobrazu/architektury albo możesz iść w jasną stałkę gdzieś między 28 a 50 mm ekw. do streeta/reportażu.
starsky859
10.05.16, 10:45
ok w takim razie zawezam poszukiwania i skupmy sie na obiektywie ktory bedzie dobrym wyborem do krajobrazu/architektury . szafir51 wymienil kilka obiektywow... na co zwrocic uwage przy kupnie? co wybrac ?? niechcialbym wydawac przesadnie duzo$$... co bedzie najlepszym wyborem ?
Nie istnieje coś takiego jak najlepszy obiektyw do czegoś. Nawet do architektury. Klasyczny zakres ogniskowych oznacza najczęściej, że zrobisz klasyczne fotki (jest ryzyko, że przy okazji nudne). Dużo ciekawsze może być wyszukiwanie ciekawych detali, a to już raczej tele. To samo dotyczy streeta.
Hmmm... uniwersalny obiektyw: mZD 14-150.
Stylus 1 jeszcze uniwersalniejszy i dodatkowo daje rzecz w egzotycznej podrózy bezcenną: święty spokój, czyli zapasowy zestaw ;) Ok, wiem, że nie na temat, więcej się to w tym wątku nie powtórzy. Dodam jeszcze, że jakieś specjalistyczne szkło jest dobre dla fotografa z doświadczeniem, ale taki fotograf wie czego potrzebuje i nie zadaje pytań na forum... i znów wracamy do Stylusa 1 :)
Stylus 1 jeszcze uniwersalniejszy i dodatkowo daje rzecz w egzotycznej podrózy bezcenną: święty spokój, czyli zapasowy zestaw ;) Ok, wiem, że nie na temat, więcej się to w tym wątku nie powtórzy. Dodam jeszcze, że jakieś specjalistyczne szkło jest dobre dla fotografa z doświadczeniem, ale taki fotograf wie czego potrzebuje i nie zadaje pytań na forum... i znów wracamy do Stylusa 1 :)
zgadzam się w 100% :)
Tak z ciekawości, którego Panasonika kupiłaś, tego:
..... Wybieram między M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake a Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6. ...
czy tego:
... Mąż wyszukał jeszcze jeden model mający podobną wagę i wymiary ale lepsze recenzje od tych wybranych początkowo: Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6. Nie wiem, czy rzeczywiście jest lepszy? Ktoś może zna ten obiektyw?
Panasonic 15/1.7? Olympus 17/1.8? Panasonic 14/2.5? Olympus 12/2 jak kasa nie gra roli :) A z zoomów to chyba dobrym wyborem byłby Olympus m.ZD 9-18mm.
Lumixa 15mm polecę, podobnie jak 25mm od obu producentów, a na szeroko chyba któryś z systemowych 7-14. Nieźle się mi fotografuje manualnym 12/2.0 od Samyanga.
Stylus 1 jeszcze uniwersalniejszy i dodatkowo daje rzecz w egzotycznej podrózy bezcenną: święty spokój, czyli zapasowy zestaw ;) ...
Sprzedajesz? ;)
Żartuje. Choć to nie to samo,ale w podobny sposób traktuje E-PL1.
Hmmm... uniwersalny obiektyw: mZD 14-150.
A super-uniwersalny zestaw to taki obiektyw i jasna stałka. Od dawna to mój zestaw podróżniczy.
i ja się pod tym podpisuję, gdyby Stylus miał jeszcze co najmniej calową matrycę ... ehhh ...
Kupiłam Panasonica 12-32.