Zobacz pełną wersję : Jak ściągnąć zdjecia z karty xD?
Zdjęcia na karcie widać w aparacie, ale nie widzi ich komputer i dlatego nie moge ich przenieść na HD. Czy ma ktoś jakiś pomysł? Kto profesjonalnie może zrobić trab sfer z karty na CD?
Ukłony
Jan M Fijor
A aparat widzi?
Wchodzisz w kartę i co? Pusto?
Mam dodatkowe pytania.Robisz to pierwszy raz?Przedtem komp widzial karte?Polaczenie z kabla,czy z czytnika?Czytnik na stale czy po kablu?
Trochę więcej szczegółów by się przydało.
Jak nie za bardzo wiesz o co chodzi to idż do pierwszego lepszego sklepu fotograficznego i poproś o zgranie zdjęć na płytkę.
a bubu - się domyślam :)
Kolega napstrykał w RAW-ie, a na kompie nie ma do tego oprogramowania i dlatego komp nic nie widzi. Na dokłądkę jak przeglądarka zdjęć jest ustawiona na jpg.
Wystarczy przestawić na "wszystkie pliki" i komp zobaczy, a otworzy dopiero po zainstalowaniu programu
Może karta CF ma priorytet nad xD i CF trzeba wyjąć jak się aparat podłącza do kompa?
i jeszcze moje pytanko - o jaką puchę chodzi?
Nie chodzi o priorytet cf nad xd. Widoczna jest karta ktora jest ustawiona w aparacie.
Aparat widzi zdjecia na karcie, a gdy sie polacze z komputerem - zarowno z czytnika, jak i przez kabel - to komputer nie jest w stanie otwrzyc moich zdjec, a tym samym ich przetransferowac. Aparat E 500 (USA). Karta byla juz uzywana. Najpierw sciagnalem z niej na komputer 110 zdjec, a gdy chcialem pozostale nie udalo sie. Najpierw widzial te 110 zdjec, teraz nie widzi`zadnych (komputer).
Pozdrawiam i z gory dziekuje za sugestie
Jan M Fijor
Miałem podobną sytuację, za żadne skarby Windows XP, nie widział zapisanych na karcie zdjęć, zarówno z aparatu E300, E1, jak i czytnika Hama, dopiero ponowna instalacja XP uzdrowiła sytuację. Co było przyczyną nie wiem.
Wyglada na to ze dane na karcie są uszkodzone. To ze aparat je czyta nie oznacza ze wszystko jest ok. Aparat i Windows ma inna implementacje odczytywania plików, być może aparat ma mniejszy problem z odczytem jak tablica alokacji jest uwalona.
Jedyne wyjscie (moim zdaniem) w tym momencie to:
- programem do odzyskiwania zdjęć z kart odzyskać co się da
- zrobić format karty
Przed kolejnym wyjściem w teren/robieniem zdjęć, proponuje zapełnić kartę do końca i zobaczyć czy nie będzie podobnego problemu.
aparat ma opcję formatowania karty. Wykonaj i będzie działać. Zdjęcia oczywiście stracone.
Gdybyś używał Linuxa, to pewnie ....:cool:
może "przelecieć" kartę jakimś softem spradzającym integralność danych - "chkdsk" w najgorszym przypadku - może tablica alokacji leży :|
Pozdrawiam,
Mariusz
Ja sprawdzalem ten transfer na 10 roznych komputerach,. Na kazdym jest to samo. Widac ikonki zdjec, numer, nawet objetosc pliku, ale niczego nie udaje sie przetransferowac do komputera. po prostu komp odmawia. Kto moze sciagnac zdjecia z karty, ktora jest (chyba) uszkodzona?
Pozdrawiam
Jan M Fijor
Instalnij sobie Rescure Pro jest chyba trial.Wloz karte do czytnika i niech tem program Ci zapisze we wskazanym folderze na dysku.Pozniej mozesz sie bawic w otwieranie programami do fotek.
Chyba jest tu http://ithotnews.com/2007/03/13/object-rescue-pro-v442166.itn
A czy w trakcie zdjec wyjmowales karte i np wkladales ja do kompa?
Z tego co znam temat karty xD to bardzo wrazliwe i delikatne karty (choc czesc problemow moze dotyczyc i innych typow). Generalnie poszukaj w googlach softu do odzyskiwania fotek i odzyskaj co mozesz (wszystkiego pewnie nie uratujesz). Teraz kilka punktow obslugi karty:
1. nie formatuj jej w pc - aparat moze uzywac ciut innego formatu niz komp (FAT, FAT32) - jak to zrobisz to mozesz w aparacie miec problem z wykryciem karty
2. nie wyjmuj/wkladaj karty xD na wlaczonym zasilaniu aparatu
3. zawsze formatuj w aparacie
4. Na karcie podlaczonej do PC nie rob zadnych operacji (edycja zdjec, usuwanie zdjec, przenoszenie plikow)
5. Nie rob z niej karty uniwersalnej np jednego dnia do aparatu, nastepnego nagram muzyczke i wloze np. do Ipoda a nastepnego przeniose sobie materialy z pracy/szkoly. Karta do aparatu sluzy do zapisu zdjec
6. niektorzy zanim odlacza aparat/czytnik klikaja w opcje "safely remove hardware"
Z tego co wiem xD juz takie sa, dzialaja x czasu i nagle trach i po karcie. Jesli odzyskasz zdjecia to wyjmij karte i sprobuj sformatowac ja w aparacie. Wszystko zalezy od tego co sie dzialo z karta tzn czy procedura byla taka - aparat(zdjecia)-komp nie rozpoznaje czy np aparat(zdjecia)-ipod/komp/edycja cokolwiek - aparat(zdjecia) - komp nie rozpoznaje
Sugestie kolegow i kolezanek moga sie potwierdzic - karta moze byc uszkodzona (i albo naprawisz ja software'owo albo wymiana) np. wlasnie na skutek uzywania w 5 sprzetach (i np formatowania w roznych urzadzeniach)
Poszukaj sobie tematu w googlach bo tego jest juz duzo. Na ogol niestety ludzie korzystaja z gwarancji (jak kto nie ma to wyrzuca i kupuje nowa). Nie sadze tez zeby jaki zaklad/lab odzyskal wiecej niz ty softem sciagnietym z sieci.
3. zawsze formatuj w aparacie
4. Na karcie podlaczonej do PC nie rob zadnych operacji (edycja zdjec, usuwanie zdjec, przenoszenie plikow)
5. Nie rob z niej karty uniwersalnej np jednego dnia do aparatu, nastepnego nagram muzyczke i wloze np. do Ipoda a nastepnego przeniose sobie materialy z pracy/szkoly. Karta do aparatu sluzy do zapisu zdjec
Bez przesady !
może jeszcze laleczka voodoo z karta w ręce?
karta pamięci to zwykły nośnik i tyle. co na niej zapiszesz nie ma znaczenia, gdzie sie formatuje tez nie ma znaczenia byle system plików był rozpoznawalny przez aparat....
Bez przesady !
może jeszcze laleczka voodoo z karta w ręce?
karta pamięci to zwykły nośnik i tyle. co na niej zapiszesz nie ma znaczenia, gdzie sie formatuje tez nie ma znaczenia byle system plików był rozpoznawalny przez aparat....
Nie masz racji. Karty xD i smartMedia są dosyć wrażliwe.
Wiele osób formatowało te karty pod Windowsem a potem "był płacz i zgrzytanie zębów": "Dlaczego nie działa mi funkcja panoram?".
Jeśli np. karta SM 8MB ma mieć wg. normy ustawiona partycję na: 250 cylindrów, 4 głowice, 16 sektorów to tak ma być. Jeśli Widows ustawi to inaczej to jeden aparat to obsłuży a inny zgłupieje. Aparat to nie komputer i nie musi obsługiwać wszystkich możliwości. Jeśli aparat stwierdzi, że coś nie tak to "card error" i koniec zabawy.
A próbowałeś skopiowac zawartośc XD na CF w aparacie? Może wtedy z CF się da przeczytać i skopiować zdjęcia? XD to wyjatkowo "słaby" nośnik.
qbic wklep w googlach slowa kluczowe typowe dla tego problemu to zobaczysz co xD "potrafi"
Miałem podobny problem z kartą xD, tylko że aparat to był kompaktowy Fuji. Za cholerę nie dało się tego przegrać, ani czytnikiem (mam 2 szt.) ani bezpośrednio z aparatu. Niby pliki widział, zaczynał transfer a po kilku chwilach błąd i nic. Coś się te xD-eki z komputerami nie lubią...