PDA

Zobacz pełną wersję : focus peaking

kolba
24.11.16, 14:27
Witajcie. Mam pytanie. Spotkałem się z teorią w sklepie że focus peaking nie działa z wszystkimi manualnymi obiektywami. Z obiektywami olympusa w sklepie działał bez problemu natomiast z MeiKe 50mm F2 do Micro 4/3 nie działa.
Zastanawiam się, czym jest to spowodowane. Czy obiektyw manualny musi mieć styki lub przejściówka musi mieć styki czy kwestia nie wiem aktualizacji.

apz
24.11.16, 14:37
Witajcie. Mam pytanie. Spotkałem się z teorią w sklepie że focus peaking nie działa z wszystkimi manualnymi obiektywami. Z obiektywami olympusa w sklepie działał bez problemu natomiast z MeiKe 50mm F2 do Micro 4/3 nie działa.
Zastanawiam się, czym jest to spowodowane. Czy obiektyw manualny musi mieć styki lub przejściówka musi mieć styki czy kwestia nie wiem aktualizacji.
Trzeba go sobie właczyć, nie działa automatycznie....

kolba
24.11.16, 14:41
Właśnie był włączony i z 12-50 działał bez problemu podczas ostrzenia MF a po podpięciu wspomnianego szła kicha. Sprzedawca nie wiedział o co chodzi. Pytam bo w przyszłym tygodniu kupuję omd M1 i temat mnie nurtuje. Mam trochę szkieł pod m42.

apz
24.11.16, 14:47
Właśnie był włączony i z 12-50 działał bez problemu podczas ostrzenia MF a po podpięciu wspomnianego szła kicha. Sprzedawca nie wiedział o co chodzi. Pytam bo w przyszłym tygodniu kupuję omd M1 i temat mnie nurtuje. Mam trochę szkieł pod m42.

Używam z 12-stką Samyanga i E-M5 Mark II Wyprowadź sobie na któryś wygodny dla Ciebie klawisz i musisz wtedy go nacisnąć by zadziałał. Z obiektywami systemowymi musisz mieć ustawione S-AF+MF

hastour
24.11.16, 14:58
Przy obiektywie manualnym aparat nie wie, że ostrzysz, więc jak ma włączyć samoczynnie peaking? :) Musisz nie tylko włączyć tę opcję w menu, ale i przypisać do klawisza i ręcznie uruchomić za każdym razem. Zadziała na pewno, sam używam z zabytkami pod M42.

kolba
24.11.16, 15:42
Dzięki za pomoc.

jurec
24.11.16, 16:42
Czy wszystkie aparaty m4/3 Olympus/Panasonic mają tę funkcję ?

wyszomir
24.11.16, 17:56
Tylko niektóre - i to z tych nowszych. Np. zarówno E-M5 jak i E-PL5 nie mają.

jurec
24.11.16, 18:35
Jednak niektórzy potrafią. :grin:

https://www.youtube.com/watch?v=v2DuZiNAGWc

wyszomir
24.11.16, 18:59
Tę sztuczkę z filtrem cross znam, nawet robiłem próby. Jak dla mnie ta namiastka to totalna porażka - może w studio ze statywu by się sprawdziła, w terenie gdy ten pseudo-peaking włączałem traciłem kontrolę nad kolorystyką i rozkładem świateł w kadrze.

apz
24.11.16, 21:29
W piątkach ma Mark 2, O-M1 też, w Penach nie sprawdzałem. Panasoniki miały wcześniej któryś rok. Niw wiem jak 10-ki, trzeba poprzeglądać specyfikacje.

Jack
24.11.16, 21:59
[...]w Penach nie sprawdzałem[...]Jest w E-P5, E-PL7, PEN F, E-PL8 :-)

viruuss
24.11.16, 23:37
Przy obiektywie manualnym aparat nie wie, że ostrzysz, więc jak ma włączyć samoczynnie peaking? :) Musisz nie tylko włączyć tę opcję w menu, ale i przypisać do klawisza i ręcznie uruchomić za każdym razem. Zadziała na pewno, sam używam z zabytkami pod M42.
hmmm, bardzo ciekawe co napisałeś, w GX7 jak włączysz FP w menu i podepniesz szkło manualne już nic nie trzeba robić, FP załącza się automatycznie - więc można :)

apz
25.11.16, 02:43
hmmm, bardzo ciekawe co napisałeś, w GX7 jak włączysz FP w menu i podepniesz szkło manualne już nic nie trzeba robić, FP załącza się automatycznie - więc można :)

Inne ustawienia producenta w sofcie?

skwara
21.03.17, 17:02
Czy np w M10 II czy innych modelach olympus`a czy panasonic`a focus peaking działa on podczas nagrywania filmów (spotkałem się z aparatem, który mam peaking działający tylko przed nagrywaniem)

wyszomir
22.03.17, 00:45
W hybrydowym Panasonicu FZ-300 działa również podczas nagrywania.

viruuss
23.03.17, 16:17
w GX7 też