Zobacz pełną wersję : Przyszłość m4/3
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Piszą że więcej wysokiej jakości teleobiektywów https://camerajabber.com/olympus-full-frame-is-good-for-micro-four-thirds/
i że "Pro" -czyli drogo https://4.img-dpreview.com/files/p/E~forums/61681556/d3a9be081806405daffdc988f2c03e88
Co wy na to?
Mnie niestety nigdy nie będzie na to stać.
Może się z Nikonem połączą? Poza nimi wszyscy mają po dwa systemy :)
Zobaczymy czy nowa matryca przyniesie realną poprawę jakości, jeżeli nie to kolejne szkła pro (czyt. drogie) nie pomogą;) Matrycy BSI potrzeba, te obecne mają już z 6lat.
O Olku już nawet w plotkach nic ciekawego nie piszą. To raczej nie jest dobry znak. Zaczyna pachnieć atmosferą czekania na E-7...
Ja tam się zbytnio nie martwię.
Olympus zawsze uderzał w niszowy rynek.
Większym problemem jest dla niego pewnie dobrze sprzedający się system E od Sony, niż Panasonic, z którym od lat współpraca szła średnio. Mam na myśli brak korekcji szkieł i współpracy podwójnej stabilizacji na body drugiego producenta, oraz częściowe dublowanie oferty zamiast wzajemnego uzupełnienia (np. P 25mm f/1,7 vs O 25mm f/1.8).
Olympus nie zmieni kolejny raz systemu, bo raz że zupełnie straci wiarygodność, a dwa że i tak m43 to nadal najbardziej rozwinięty system bezlusterkowy.
Jedyne co mu brakuje to paru tańszych szkieł makro i większego zainteresowania Tamrona, Sigmy i Samyanga (AF).
Jak Sony, Nikon, lub Canon będzie miał w swoich systemach aps-c taką ofertę szkieł systemowych co O z P, to wtedy zaczniemy się martwić.
O Olku już nawet w plotkach nic ciekawego nie piszą. To raczej nie jest dobry znak. Zaczyna pachnieć atmosferą czekania na E-7...
Przecież mają zaproponować super flagowca o cenie wyższej niż obecna omd1mk2;)
Przecież mają zaproponować super flagowca o cenie wyższej niż obecna omd1mk2;)
No właśnie, zupełnie jak E-7 ;)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
...
Olympus nie zmieni kolejny raz systemu, bo raz że zupełnie straci wiarygodność, a dwa że i tak m43 to nadal najbardziej rozwinięty system bezlusterkowy (1).
Jedyne co mu brakuje to paru tańszych szkieł makro i większego zainteresowania Tamrona, Sigmy i Samyanga (AF) (2).
...
(1) Canon na starcie jest bardziej rozwinięty w tele, w szerokości trochę mniej, w sumie bilans na zero.
(2) Mylisz skutki z przyczynami. Brak zainteresowania, bo Olek jest słaby, a nie odwrotnie. Niezależni idą tam, gdzie widzą zarobek.
Jeszcze jedno pytanko: ile szkieł niezależnych zostało zaprojektowanych z myślą o Olku? Zero?
Mam wrażenie, że na wiekszość m4/3 załapało się przy okazji, a te typowo m4/3 były projektowane bardziej z myślą o video.
No i jeszcze jedno, jeśli Olek jest tak świetny do makro, to czemu nawet sam Olek ma tak mizerną ofertę szkieł?
W razie czego tym razem zmiana systemu dla mnie nie będzie tak bolesna jak to miało miejsce w przypadku 43. Szkoda mi tylko będzie tego sympatycznego rozmiaru gratów ;)
Spójrzmy prawdzie w oczy, dla większości kupujących, to taki kompakt, do którego można sobie wybrać szkiełko i na tym koniec zakupów. Cała reszta, to głęboka nisza w niszy. Może Olek pójdzie w kierunku starej serii IS? Myślę, że byliby chętni. Np. trzy wersje: 12-40; 12-100; 14-150 i do tego coś w rodzaju Raynoxa do makro.
Nie jest tak, że drogie bezlusterkowce i drogie szkła niezależnie od systemu to nisza w niszy?
Pewnie nawet w lustrach tak jest, ale niektóre nisze są bardziej... ;)
Spójrzmy prawdzie w oczy, dla większości kupujących, to taki kompakt, do którego można sobie wybrać szkiełko i na tym koniec zakupów. Cała reszta, to głęboka nisza w niszy. Może Olek pójdzie w kierunku starej serii IS? Myślę, że byliby chętni. Np. trzy wersje: 12-40; 12-100; 14-150 i do tego coś w rodzaju Raynoxa do makro.Nie przesadzaj, takich znajdziesz w każdym systemie, świadomych co kupują i do czego jest mało na ogólną liczbę fotografujących.
Nie przesadzaj, takich znajdziesz w każdym systemie, świadomych co kupują i do czego jest mało na ogólną liczbę fotografujących.
Niby tak, ale proporcje mogą być różne, a w liczbach bezwzględnych, to już może być dramatyczna przepaść.
Dla mnie ten system jest idealny pod względem rozmiaru i wagi, optycznie też jest ok. To co mam, wszystko zmieszczę w małej torbie ( kobiety często mają większe). Jak wspomnę czasy analoga to dziś tego ciężaru chyba bym nie dał rady dźwigać, często trzeba było odpocząć przed robieniem zdjęć szczególnie jak do praktyki podpinałem rikenona 55-135.
Dla mnie ten system jest idealny ...
To jest poza dyskusją, sam decydujesz, co jest dla Ciebie idealne. Gdzieś jednak Olek popełnił błąd, bo takich jak ty jest jednak stosunkowo niewielu. Chyba nawet nowe Panasy sprzedają się lepiej.
To jest poza dyskusją, sam decydujesz, co jest dla Ciebie idealne. Gdzieś jednak Olek popełnił błąd, bo takich jak ty jest jednak stosunkowo niewielu. Chyba nawet nowe Panasy sprzedają się lepiej.To czy korpus Panasonica czy Olympusa to sprawa gustu. Bardziej miałem na myśli szklarnię. Ostatnio miałem w ręku Canona 6D z 24-70 i cała torba pełna + inne szkła odpowiedniki moich i mamy kilka moich toreb.
Olympus M.Zuiko 45 mm f/1.2 PRO jest 196 na liście najlepiej sprzedających się obiektywów do bezlusterkowców https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-System-Lenses/ci/17912/N/4196380428/pn/2
a stary Panasonic Leica 42.5mm f/1.2 47. https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-System-Lenses/ci/17912/N/4196380428
Pozostałe M.Zuiko PRO f/1.2 zajmują 262 i 263 miejsca
a Panasonic Leica 12 mm f/1.4 jest 106.
Panasonic 12-35mm f/2.8 II jest 41
a Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 PRO 75
[Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4 60]
Panasonic Leica 8-18mm f/2.8-4 jest 39
a Olympus M.Zuiko 7-14mm f/2.8 PRO 97.
Olympus M.Zuiko 40-150mm f/2.8 PRO jest 91
a Panasonic 35-100mm f/2.8 II 53.
To czy korpus Panasonica czy Olympusa to sprawa gustu. Bardziej miałem na myśli szklarnię. Ostatnio miałem w ręku Canona 6D z 24-70 i cała torba pełna + inne szkła odpowiedniki moich i mamy kilka moich toreb.
Obawiam się, że w Canonie nie ma odpowiedników Twoich szkieł. Są szkła jaśniejsze więc i cięższe. Coś za coś.
Obawiam się, że w Canonie nie ma odpowiedników Twoich szkieł. Są szkła jaśniejsze więc i cięższe. Coś za coś.Oczywiście uogólniam to, ale myślę, że wiesz o co chodzi.
Olympus zawsze uderzał w niszowy rynek.
Większym problemem jest dla niego pewnie dobrze sprzedający się system E od Sony, niż Panasonic, z którym od lat współpraca szła średnio.
Olympus przegrywa konkurencję nawet z Panasonic.
Najlepiej sprzedające się bezlusterkowce https://www.bhphotovideo.com/c/search?setIPP=100&ci=16158&srtclk=itemspp&ipp=100&N=4288586281&
Słabo najnowsze E-M10 III i E-PL9.
Oczywiście uogólniam to, ale myślę, że wiesz o co chodzi.
Chyba wiem, ale do Olka zbliżają się od dołu kompakty, a od góry Olek jest absurdalnie drogi. Nisza się kurczy. Olek coś tam mruczy o długich tele. Fajnie, ale Canon z matrycą 24 Mpix na cropie już zniwelował różnicę mnożnika. Z FF można wyciągnąć olkowe 12 Mpix chyba już w każdym systemie (42 Mpix). Wciskanie kitu o tym, że Olek 300/4 jest odpowiednikiem szkła 600/4 dotarło do ściany. Jelenie wymierają.
Powinni się dogadać z Nikonem w sprawie użycia technologii Phase Fresnel to przynajmniej byłby mały.
http://j.mp/2RDmmHM
..Z FF można wyciągnąć olkowe 12 Mpix chyba już w każdym systemie (42 Mpix). ...
Olkowe czy m4/3 to raczej od dawna 16 MPix, E-M1 II, czy PEN-F to 20 MPix.
Niewiele te 20mpix [PEN-F] względem 16-stu [E-M5 II] zmienia https://www.optyczne.pl/upload2/155388_OPENF_rozdz_m.png
12mpix E-PL1 https://www.optyczne.pl/upload2/92667_roz.png
Olkowe czy m4/3 to raczej od dawna 16 MPix, E-M1 II, czy PEN-F to 20 MPix.
No i fajnie. Teraz sobie pokombinuj. Olkowe natywne ISO to 200. Coś jak 800 na FF. Mam dziwne przeczucie, że obrazek z FF na natywnym ISO będzie lepszy mimo 12 Mpix ;)
Niewiele te 20mpix względem 16-stu zmienia ...
Może i niewiele, chciałem tylko zwrócić uwagę, że 12 Mpix to były początki systemu m4/3. Mówiąc obecnie o "Olkowym 12Mpix" to chyba niezbyt trafne określenie. Równie dobrze można było powiedzieć "Olkowe 20 Mpix", tak samo "popularne" jak 12 Mpix.Tylko tyle:)
No i fajnie. Teraz sobie pokombinuj. Olkowe natywne ISO to 200. Coś jak 800 na FF. Mam dziwne przeczucie, że obrazek z FF na natywnym ISO będzie lepszy mimo 12 Mpix https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
Nie neguję i nie potwierdzam:wink: Zawsze wolę sprawdzić w praktyce, a tego akurat nie mogę:)
Panowie, cały czas jest co jest lepsze, a miało być o przyszłości m4/3.
nie ma przyszłości bez pełnoklatkowości :mrgreen:
nie ma przyszłości bez pełnoklatkowości :mrgreen:To tak jak nie ma jazdki bez gwiazdki, a tyle marek jeździ.
Czytam ten wątek i zastanawia mnie jaki ma sens zastanawianie się nad przyszłością tego (m4/3) systemu.
Gdy kupowałem kiedyś E520, nie zastanawiałem się nad przyszłością systemu 4/3. Kiedy przestał mi starczać, kupiłem e-m10. Nie dlatego, że uznałem, że ten system ma przyszłość. Gdybym się teraz zaczął się zastanawiać, pewnie musiałbym zacząć się martwić.
Tylko po co?
Panowie, cały czas jest co jest lepsze, a miało być o przyszłości m4/3.
Jeśli cena m4/3 będzie odpowiednio atrakcyjna, sądzę, że chętni zawsze się znajdą. Nie każdy potrzebuje papierowej głębi ostrości i bardzo wysokiego użytecznego iso. Nie bez znaczenia jest też wielkość i waga.
I słusznie , nie ma zupełnie czego analizować dzisiaj . Nic nie trwa wiecznie :) , nie ten to inny system, to tylko nasze zabawki.
Przyszłość można było zobaczyć na fotokinie... Olek tam był bez nowości a tylko z kolorowym placem zabaw i darmowym czyszczeniem matrycy... ot...smutne.....
Sprytnie.
To dobry sposób na pozyskanie przyszłych klientów którzy za kilka-kilkanaście lat będą sami zarabiać pieniądze -jak trochę podrosną.
Inwestycja długoterminowa.
Za rok i 5 dni 100-lecie Olympus.
Najbardziej losem systemu przejmują się ci, którzy go nie mają i nie używają. Ci co mają zamiast się przejmować, używają. Dziwne.
Jeśli cena m4/3 będzie odpowiednio atrakcyjna, sądzę, że chętni zawsze się znajdą. Nie każdy potrzebuje papierowej głębi ostrości i bardzo wysokiego użytecznego iso. Nie bez znaczenia jest też wielkość i waga.
Masz rację. Tylko że Olimpusowi weszli w paradę i odbierają systematycznie rynek producenci telefonów komórkowych. Telefon jest jeszcze mniejszy, a i foty z nich coraz lepsze. Olimpus był cały czas bardzo niemrawy. Panasonic, wydaje mi się, myślał bardziej perspektywicznie i mają w planie FF. Olimpus ląduje z ręka w nocniku,i pozostaje pytanie, czy mają jakiegoś asa w rękawie, czy to początek ich końca.
1. Olympus a nie Olimpus.
2. Smartfony zdemolowały cały segment prostych kompaktów, tu straty ponieśli wszyscy producenci.
3. W perspektywie 4-5 lat, moim zdaniem zostanie 3 producentów, być może będzie egzystował czwarty.
Analogicznie - w segmencie smartfonów zarabia Apple, Samsung i Huawei, chyba wszyscy inni raportują straty.
4. FuFu, wbrew temu co mówisz, nie jest dla wszystkich.
W 95% zdjęć nie jest wręcz potrzebne.
W czasach analogu FF było standardem i nikt się nie zastanawiał, czy komuś wystarczy mniej. Dla zwolenników ekstremalnej mobilności będą smartfony.
Ciekawe jest tylko to, czy Olek ma jakiś plan B, czy dział foto nastawia się tylko na przetrwanie do setnej rocznicy.
Masz rację. Tylko że Olimpusowi weszli w paradę i odbierają systematycznie rynek producenci telefonów komórkowych. Telefon jest jeszcze mniejszy, a i foty z nich coraz lepsze. ...
Tu bardziej zgadzam się z tym co napisał Koriolan, że smartfony to konkurencja prostych kompaktów i straty ponieśli wszyscy producenci. Mikro 4/3 to jednak inna półka aparatów.
...Mikro 4/3 to jednak inna półka aparatów.
Nie zawsze, dla wielu użytkowników najważniejsza jest mobilność przy jakości HD. Kiedyś pewnie by myśleli i mikrusie, ale przy obecnej jakości zdjęć ze smartfonów wybór już nie jest taki oczywisty. Poza tym widzę, że sporo użytkowników podchodzi do tematu podobnie jak ja. Jak nie chcę nosić torby ze sprzętem, to wystarcza mi smartfon, a jak już biorę torbę, to kilkaset gramów nie robi mi różnicy i biorę FF. Na mikrusy nie ma miejsca. Pozycjonowanie Olka PRO na poziomie FF, to już zupełny odlot.
Olympus prawie wycofał się z kompaktów https://asia.olympus-imaging.com/product/compact/index.html
Panasonic https://shop.panasonic.com/cameras-and-camcorders/cameras/lumix-point-and-shoot-cameras#
(https://shop.panasonic.com/cameras-and-camcorders/cameras/lumix-point-and-shoot-cameras#)
Pozostali na tym wciąż zarabiają https://infographic.statista.com/normal/chartoftheday_5782_digital_camera_shipments_n.jpg
Smartfony jeszcze we wszystkim aparatu i obiektywu nie zastąpiły i pewnie do końca się to nie uda. Nie da się jednak ukryć że są coraz lepsze i nawet średniej jakości snartfonem można spokojnie pstrykać albumowe zdjęcia. Sam z wakacyjnych wyjazdów drukuję fotoksiążki i obok zdjęć z aparatu wstawiam do niej zdjęcia robione komórką przez żonę i syna. Jak zdjęcia zrobione w dobrym świetle to spokojnie dobrze wychodzą wydruki na co najmniej pół strony A4. Ale jednak wciąż większość ujęć pochodzi z aparatu. Do niedawna był to Nikon APS-C ale ostatnio zastąpił go Olek EM1 ze szkłami 12-40/2.8, 60macro i kitowym 40-150. Jak teraz czytam że robię zdjęcia umierającym systemem to nie wiem czy śmiać się czy płakać... Olka kupiłem dla wygody - miał być kompromis między jakością zdjęć i wygodą użytkowania, bo miałem dość tachania ciężkiego lustra. I to działa - mam to vo chciałem. I cieszę się z fotografowania nie widząc żeby "umieranie" systemu w czymś mi przeszkadzało (to zresztą kolejny raz bo przez lata fotografowałem wciąż uśmiercanym Pentaxem). A w dodatku nadal mam i Nikona D7100 - czyli nie dość że nie FuFu to jeszcze lustrzanką, które ponoć też mają zaraz wyginąć. Czuję się jak dinozaur niemalże... Ale z drugiej strony era dinozaurów trwała kilkadziesiąt milionów lat a człowieka raptem trochę ponad milion. Mogę więc spokojnie czekać na wymarcie obserwując jak co bardziej niecierpliwi się szarpią... ;-)
Olek argumentów za swoim systemem już masz coraz mniej niestety. Z dołu smartfony i jednocalowe kompakty, z góry coraz ciekawsze FF, czasami niewiele większe. Ja jeszcze sobie tłumaczę że na wakacje jest to wystarczające (zobaczymy jak długo) .Ale tylko w małym korpusie. Dlatego z puszki takiej jak G9 zrezygnowalem po kilku tygodniach. Oczywiscie w większości przypadków nie potrzebujemy lepszej jakości, wielu pewnie jęj nie dostrzeże w porównaniu do FF, ale flagowych smartfonów też niewielu wykorzysta, a jedna coś ludzi ciągnie do tego lepszego.
Olek argumentów za swoim systemem już masz coraz mniej niestety. Z dołu smartfony i jednocalowe kompakty, z góry coraz ciekawsze FF, czasami niewiele większe. ...
Pokaż mi porównywalny kompletny zestaw FF niewiele większy od m4/3, proszę
Miałeś w ręku G9 i a7r2? Używałes Sigma 100-400 i oly 300pro lub panas 100-400 ? Nie napisalem wcześniej że, odnosi się to do każdego zestawu. Ale tak duże korpusy jak G9 w porównaniu do małych puszek Sony a7 nie bardzo mają sens.
Pokaż mi porównywalny kompletny zestaw FF niewiele większy od m4/3, proszę
Zależy co uważasz za porównywalne.
Miałeś w ręku G9 i a7r2? Używałes Sigma 100-400 i oly 300pro lub panas 100-400 ? Nie napisalem wcześniej że, odnosi się to do każdego zestawu. Ale tak duże korpusy jak G9 w porównaniu do małych puszek Sony a7 nie bardzo mają sens.
G 9 jest duży, ale wygodniej mi się go trzyma od A7 :). Za duży, źle.... za mały, zwłaszcza z długim szkłem chyba jeszcze gorzej. Z FF z dużą matrycą i krótkim obiektywem mogę trochę cropować i jest w miarę ok. Ale już z MFT już nie koniecznie. Same kompromisy....
Prawda, dlatego mam dwa systemy.
Makromaniak
8.10.18, 12:24
Mniemanologia stosowana ma się dobrze :-)
Polecam ciekawy tekst na blogu Marka Younga (trafiłem tam z 4/3 rumors). Bardzo ciekawe, kilka wpisów zaledwie o EM-1, ale wartościowych.....
http://flightlevel42.co.za/photoblog.html#Why_Im_certain_Olympus_camera_equip ment_is_here_to_stay
Ja od zawsze działam w systemach niszowych, Najpierw Olympus OM-4T, bez autofokusa, prawie 20 lat aż do 2003, kiedy stwierdziłem ze nie nadążam z ostrością za biegającymi dziećmi, wtedy wszedłem w kolejną nisze - Minolta 7, co w epoce cyfrowej oznaczało potem drogę D7D i Sony.....Po padnięciu Sony A700 wszedłem w m4/3 i znowu okazuje się coraz bardziej "niszowy" i podobno ginący.... Chyba przynoszę pecha producentom :-)
Aż dziwne, że nie zaliczyłeś Pentaxa po drodze ;)
Makromaniak
8.10.18, 12:39
Trafione :-)
Miałem jeszcze Pentaxa LX, ale tylko ze standardem 1,4 no i parę obiektywów Tamron adaptall (28, 90, 80-200) wymiennych z Olympusem :-)
Porównałeś (prawie?) największy korpus Mikro43 tj. G9 z kompaktowym FF od Sony. Trochę naginasz rzeczywistość pomijając korpusy PEN i np. gf7. Ktoś z jakiegoś powodu chce mieć większy korpus i firma mu taki zapewnia. Tak samo matryca FF nie wymaga klocka Nikona d3 z gripem jak 4/3' sporego g9.
Odniosłem się do korpusu g9 nie innych, więc nie ja tu naginam w tej chwili to tylko ty.
https://www.engadget.com/2018/09/28/photokina-2018-camera-landscape/
(https://www.engadget.com/2018/09/28/photokina-2018-camera-landscape/?guccounter=1)
a teraz?
nie otwiera misię...
...
Polecam ciekawy tekst na blogu Marka Younga (trafiłem tam z 4/3 rumors). Bardzo ciekawe, kilka wpisów zaledwie o EM-1, ale wartościowych.....
...
Przejrzałem tylko ostatni wpis i pan bloger raczył nieco popłynąć, ale jedna rzecz jest ciekawa. Mianowicie to, że Sony nie pozwala Olkowi wejść w FF.
W FF zaraz zrobi się ciasno. Może okazać się, że łatwiej będzie konkurować w cropie... W końcu to wciąż 70% rynku.
Kiedyś było praktycznie tylko FF, więcej firm i ciasno nie było.
Makromaniak
8.10.18, 14:44
Przejrzałem tylko ostatni wpis i pan bloger raczył nieco popłynąć, ale jedna rzecz jest ciekawa. Mianowicie to, że Sony nie pozwala Olkowi wejść w FF.
Nie wiem co uważasz za popłynięcie, tu w tym wątku wszyscy pływają :-)). Pan bloger pisze z własnego doświadczenia z "systemami niszowymi", a jak widać umie robić zdjęcia i z tego żyje. Czyli m4/3 też pozwala zarobić....
W FF zaraz zrobi się ciasno. Może okazać się, że łatwiej będzie konkurować w cropie... W końcu to wciąż 70% rynku.
Może właśnie dlatego będzie Olkowi jeszcze trudniej. Co szkodzi Canonowi z EOS R i Nikonowi z "Z" robić szkła i matryce pod APS-C na tym samych bagnetach, tak jak robi to Sony z E i EF.
G9 jest genialny, fakt duży, ale nie przesadzajmy. Wróciłem własnie z 3 tyg włóczenia się z plecakiem po Tajlandii. Pomimo, że miałem też EM5, większość zdjęć zrobiłem G9. Wygoda, filmy 4K 60p, świetny wizjer, szybkość, bardzo dobry silnik JPG (po przyjeździe stwierdzam, że 80% zdjęć nie muszę w ogole wołać z RAWów).
Kiedyś było praktycznie tylko FF, więcej firm i ciasno nie było.Kiedyś 35 mm było tym, czym teraz jest APS-C - i 4/3 - formatem dla ludu.
G9 jest genialny, fakt duży, ale nie przesadzajmy. Wróciłem własnie z 3 tyg włóczenia się z plecakiem po Tajlandii. Pomimo, że miałem też EM5, większość zdjęć zrobiłem G9. Wygoda, filmy 4K 60p, świetny wizjer, szybkość, bardzo dobry silnik JPG (po przyjeździe stwierdzam, że 80% zdjęć nie muszę w ogole wołać z RAWów).
Własnie to jest fajne w Panasonicu, że duzo zdjęć w JPG właściwie można traktować jako gotowe. Nie wymagają obróbki. W Nikonie tak fajnie nie jest :). Czasami jakaś żółtaczka wyłazi z matrycy.
Jeśli chodzi o wielkość G9... Jest tak duży, jak chyba wiekszość puszek FF, z tym jest sporo lżejszy, a to ma znaczenie.
A Olek Was zaskoczy matrycą 4x4, albo 4x6, taki "niszowy" średni format i co wtedy zrobicie ??? :shock::mrgreen:
ja tylko przypomne, że w analogu element światłoczuły i zarazem nośnik były jednorazowe i wymienne. Wyobraźcie że w analogu macie tyle standardów filmów ile formatów matryc obecnie.
a tak- kupowałeś film 35 mm i pasował do każdego aparatu. Średni pomijam bo to były promile.
Przypomnijcie sobie jak były 3-4 formaty kart pamięci.
... Średni pomijam bo to były promile.
....
Promile, to są dzisiaj. W analogu enerdowski i radziecki średni format był całkiem popularny nawet wśród fotoamatorów. Na dodatek był to prawdziwy MF, a nie jakieś cyfrowe mikro MF :)
Pytanie czy foto-amatora hobbystę stać na zakup tych nowych bezlusterkowych fufu...?
A nawet jeśli stać to czy mu to potrzebne?
Pytanie czy foto-amatora hobbystę stać na zakup tych nowych bezlusterkowych fufu...?
A nawet jeśli stać to czy mu to potrzebne?Jak nie będzie innego wyjścia ....
A nawet jeśli stać to czy mu to potrzebne?
Będzie widać po wynikach sprzedaży :)
Możecie być pewni , że znajdą się chętni do "mania" . Nawet jak nie będzie zasadności kupna/posiadania/użytkowania , to znajdą się tacy co kupią byle mieć i pokazywać. Bo kto bogatemu zabroni i niech inni się ślinią .
Możecie być pewni , że znajdą się chętni do "mania" . Nawet jak nie będzie zasadności kupna/posiadania/użytkowania , to znajdą się tacy co kupią byle mieć i pokazywać. Bo kto bogatemu zabroni i niech inni się ślinią .Już są.
Witam.
Ciekaw jestem dla jakiej grupy odbiorców Olympus w/g Olympusa projektuje i produkuje sprzęt foto ??
dla osób o wzroście między 150-198cm
dla osób o wzroście między 150-198cm
No to mają sporą konkurencję.
Obawiam się, że ostatnio, to sami nie bardzo wiedzą.
Gdyby ktoś wyrzucał przez okno Sigmę 100-400, to stanę pod oknem
Gdyby ktoś wyrzucał przez okno Sigmę 100-400, to stanę pod oknem
Mogę zrzucić 135-400.
Tak do końca to nie wiem czy wspieracie Olka żeby dalej produkował m4/3, przeszedł na FF czy zrezygnował z foto?
Tak do końca to nie wiemy, ale indywidualnie mamy na to wpływ podobny jak na miesiączkowanie pingwinów.
Natomiast tego typu spekulacje mają charakter samospełniającej się prognozy.
Jeżeli użytkownicy nabiorą przekonania, że system nie ma przyszłości, to faktycznie upadnie.
Zresztą jeden z problemów polega chyba na tym, że
Z jednej strony smartfony mocno ograniczyły liczbę kupujących podstawowe aparaty,
Z drugiej strony nie pojawia się nic takiego, co przemawiało by za zakupem nowego body częściej niż co 4-6 lat.
Swoich obiektywów mam nadzieję używać z kolejnym body.
W sumie dobre pytanie... Co Olek powinien zrobić? Wejść w FF z nowym systemem? Będzie bardzo ciężko. Rozwijać m43 w kierunku pro? Też kiepski pomysł.
Pozostać w swojej niszy? Może i tak, ale... Co jeszcze w tym systemie można nowego zrobić?
Zamknąć biznes? Sprzedać? Trochę jednak szkoda...
Z drugiej strony popatrzcie co się stało z rynkiem zaawansowanych kompaktów... Masowo giną,a te co pozostały to kosztują absurdalne pieniądze...
Z punktu widzenia użytkownika 4/3 to najlepiej by FF od Olka nie było. Niech sie trzyma niszy, dając nowe puszki i szkła.
Z wejścia w FF to użytkownik 4/3 nie ma nic pozytywnego. (poza wygibasem w postaci podpiecia szkieł 4/3 przy założeniu, ze aparat mialby z 50-60mpix - ale to takie tylko h,,,)
Po za tym Olkowe puszki pokroju E-M10MkII i MkIII można jeszcze kupić w normalnych pieniądzach, a jakieś fajne obiektywy też się znajda. Do tego kompaktowe wymiary, niska masa, dobra jakość wykonania i dobre możliwości fotograficzne, wystarczające do 90% kadrów (ok, w słabych warunkach oświetleniowych jest jako tako).
Pójście w bezlustra za 10k zł za body będzie dla zwykłego zjadacza chleba oznaczało, że albo kupi smartfon, albo sprzeda nerkę...
Także, lepiej żeby m43 zostało na rynku.
Co Olek powinien zrobić? Produkować małe uszczelnianie puszki, bez napisu PRO, za rozsądne pieniądze. Do podróżników i uliczników powinien uderzyć, a nie do szafiarek. No i nadgonić trochę z technologią (głównie matryce i AF), bo był pionierem, ale konkurencja już dawno odrobiła straty i go wyprzedziła.
W sumie dobre pytanie... Co Olek powinien zrobić? Wejść w FF z nowym systemem? Będzie bardzo ciężko. Rozwijać m43 w kierunku pro? Też kiepski pomysł.
Pozostać w swojej niszy? Może i tak, ale... Co jeszcze w tym systemie można nowego zrobić?
Zamknąć biznes? Sprzedać? Trochę jednak szkoda...
Z drugiej strony popatrzcie co się stało z rynkiem zaawansowanych kompaktów... Masowo giną,a te co pozostały to kosztują absurdalne pieniądze...
Skoro droga miecza nie jest możliwa, pozostaje tylko sepuku :)
Kilka lat temu Sony miało 10% akcji Olka, dzisiaj ma 5%. W sumie głupia sytuacja. Być może przez te akcje nie chcieli Olka w panasowej grupie FF i pewnie nikt inny nie zdecyduje się na współpracę z Olkiem, a z drugiej strony widać, że współpraca z Sony też się za bardzo nie układa.
Obawiam się, że Olek będzie tkwił w m4/3 do końca, a koniec nadejdzie dość szybko. Sami wątli podróżnicy produkcji nie utrzymają.
Nawet chcąc przejść na bezlustra FF to i tak trzeba poczekać aż wszystko się ustabilizuje, a w tym czasie zbierać kasę o ile takie bezlustro jest komuś potrzebne no i może m4/3 dalej będzie się rozwijać. Przynajmniej ja taką strategię przyjąłem.
Kilka lat temu Sony miało 10% akcji Olka, dzisiaj ma 5%. W sumie głupia sytuacja. Być może przez te akcje nie chcieli Olka w panasowej grupie FF i pewnie nikt inny nie zdecyduje się na współpracę z Olkiem, a z drugiej strony widać, że współpraca z Sony też się za bardzo nie układa.
Obawiam się, że Olek będzie tkwił w m4/3 do końca, a koniec nadejdzie dość szybko. Sami wątli podróżnicy produkcji nie utrzymają.
a w czym ma tkwić?
nie jest najbardziej atrakcyjną panną na rynku - z punktu widzenia współpracy . Zarówno od strony producenta kluczowego elementu jakim są matryce, z drugiej- firm trzecich produkujących np obiektywy.
Jest poniekąd skazany na to czym się podzielą Sony i Panasonic.
No i jeszcze jedno- Olympus ma wyraźne "braki" w zakresie filmowania.
Jak bardzo zaszkodzi mu perspektywa tego, że za chwilę jako zdjęcie będzie się wycinało klatkę z filmu?
Pocieszające jest to, że każde braki można nadrobić, jeśli się tylko chce. Przykład: Fuji.
I jeśli ma się za co. Tu już zaczynają się schody.
Poza tym przedstawiciel Fuji powiedział kiedyś, że powołali do życia mikroMF, bo małe Fuji nie zaistniało na rynku PRO. Jeśli Fuji nie zaistniało, to jakie szanse ma Olek? Z kolei przedstawiciel Olka stwierdził, że na rynku amatorskim maja za małe marże. Co w takim razie pozostaje?
I w końcu po trzecie: taki jest już los liderów, że we wszystkim są pierwsi, w dochodzeniu do ściany też :(
Z punktu widzenia użytkownika 4/3 to najlepiej by FF od Olka nie było. Niech sie trzyma niszy, dając nowe puszki i szkła.
...
Obawiam się, że to błędna teza. Z punktu widzenia użytkownika fajnie by było, żeby dział foto Olka przetrwał. Na samym 4/3 mało realne. Uparte trzymanie się niszy będzie wymagało bogatego sponsora dla nowych puszek i szkieł :)
A nowy Samsung A9 ma 4 (!!!) aparaty główne... Dokąd ten świat zmierza? ;)
Fret- moim zdaniem, nie ma miejsca dla tylu producentów foto ilu jest obecnie.
Nikon, Canon,Sony pewnie się utrzymają
z pozostałych jak Panasonic, Fuji, Pentax, Olympus zostanie w perspektywie 5 lat byc może jeden ewentualnie dwóch.
ja przygotowuję się na kupienie jeszcze jednej puszki m4/3 - moja ma już/dopiero 5 lat- licząc się z tym że za kilka lat zostanę z niesprzedawalnym szpejem.
Do podziału na smartfony i FF? Aż w końcu przyjdzie nowa jakaś technologia i wszystkich pogodzi :)
Fret- moim zdaniem, nie ma miejsca dla tylu producentów foto ilu jest obecnie.
Nikon, Canon,Sony pewnie się utrzymają
z pozostałych jak Panasonic, Fuji, Pentax, Olympus zostanie w perspektywie 5 lat byc może jeden ewentualnie dwóch.
ja przygotowuję się na kupienie jeszcze jednej puszki m4/3 - moja ma już/dopiero 5 lat- licząc się z tym że za kilka lat zostanę z niesprzedawalnym szpejem.
Ok, całkiem rozsądna decyzja. Z punktu widzenia użytkownika, z punktu widzenia firmy wyglada to inaczej.
Nie wiem kto zostanie za kilka lat, ale Olek jest chyba jedyną firmą bez pola manewru. Panas może przetrwać, ma mocne wideo. Bardziej bym się o Sony martwił. Wdepnęli w mit o małych bezlustrach i ciężko będzie to kontynuować. Olek nadal cierpi z powodu przekrętów swojej kadry. Nikt już o tym nie pamięta, ale obecna sytuacja, to echo tamtych lat. Gdyby nie przekręty, to by się nie musiał sprzedawać Sonemu i miałby dzisiaj wolny wybór.
A mi się zdaje, że APS-C będzie się miało dobrze jeszcze bardzo długo. Co do m4/3, to pewności nie mam.
Coś w tym jest. Z jednej strony mamy smartfony, które wystarczają większości ludzkości robiącej zdjęcia. To taki sprzęt do 1000zł, zdjęcia są kiepskie ale nikomu to nie przeszkadza.
Z drugiej strony są nowe bezlustra FF kosztujące po 10k zł za body, obiektywy nie tańsze.
Gdzieś pomiędzy tym są absurdalnie drogie kompakty po 4-5k zł,m43 i Fuji (no dobra, jeszcze Canon M i Sony a6xxx). I to co jest pomiędzy jest zbyt dobre i zbyt drogie dla amatora, jednocześnie za słabe dla profesjonalisty...
Patowa sytuacja? ;)
Dramatyzujecie :) Branża foto po prostu przespała całą dekadę i ocknęła się teraz z ręką w nocniku. Telefony przeszły ewolucję od badziewnych aparatów o koszmarnej jakości, po przenośne fotokomputery o jakości często przewyższającej typowe małpki. A w klasycznych aparatach fotograficznych co się zmieniło? Jaka nowa funkcjonalność powstała, aby ułatwić życie ich użytkownikom? W branży smartfonowej producenci cisną na maksa, żeby przegonić konkurencję, a w branży foto zastanawiają się, z czego okroić kolejny model, żeby przypadkiem nie podgryzł wyższej linii produktów. Ale sądzę, że to się będzie zmieniać na lepsze.
epicure obyś miał rację :)
Coś w tym jest. Z jednej strony mamy smartfony, które wystarczają większości ludzkości robiącej zdjęcia. To taki sprzęt do 1000zł, zdjęcia są kiepskie ale nikomu to nie przeszkadza.
...
Patowa sytuacja? ;)
Nie. Aparat w smarfonie kosztuje 0zł. Raczej nie kupisz telefonu bez aparatu.
To, że nie kupisz telefonu bez aparatu nie oznacza, że za niego nie płacisz. Płacisz, i to nawet więcej, niż jest wart.
To, że nie kupisz telefonu bez aparatu nie oznacza, że za niego nie płacisz. Płacisz, i to nawet więcej, niż jest wart.
Z filozoficznego punktu widzenia masz rację, ale z praktycznego, nie. Praktyczny koszt aparatu wyznacza różnica między ceną smartfona z telefonem i bez.
Smartfony bez aparatu nie istnieją (ostatnie zwykłe telefony też), więc i różnica nie istnieje.
Praktyczny koszt to jest kwota, jaka znika z Twojego konta.
... Praktyczny koszt aparatu wyznacza różnica między ceną smartfona z telefonem i bez. ...
Są smartfony bez funkcji telefonu :wink:? Chyba miało być ...z aparatem i bez, ...albo się pogubiłem w tych rozważaniach:)
Jak smartfon pełni rolę aparatu fotograficznego, to jeszcze można powiedzieć, że jest kamerą video, kieszonkowym komputerem, nawigacją, zegarkiem, dyktafonem, odtwarzaczem muzyki, filmów i jeszcze wiele innych urządzeń zastępuje:). Tylko jak coś jest do wszystkiego to jest....
.
Smartfony bez aparatu nie istnieją (ostatnie zwykłe telefony też), więc i różnica nie istnieje. ... ależ istnieją . ZTE S 3003 i jakiś model BlackBerry . Fakt , ze to nisza dla biznesu , ale zawsze.
A ja sobie kupiłem drugie M10 v.II i połozyłem na ołtarzyku. Teraz to tanio wyszło. Obiektywy mam, stare działające E-30 też mam... i swoje lata też mam. Więc jak dla mnie to spoko, mogą się pozabijać.
Jednym słowem Bogdan jesteś przygotowany na fotograficzną apokalipsę systemu m43 :)
Jednym słowem Bogdan jesteś przygotowany na fotograficzną apokalipsę systemu m43 :)
+ 1 :)
Jak wszyscy zaczną kupować na zapas, to żadnej apokalipsy nie będzie :mrgreen:
Już oczami wyobraźni widzę te skrytki bankowe, pawlacze, sejfy, meblościanki w salonie wypełnione aparatami firmy Olympus w stanie MISB ;) a potem aukcje na allegro za jakieś 15lat, gdzie te aparaty będą osiągały ceny na poziomie 100k zł ;)
Za 15 lat to nie będzie można do nich nawet kupić zamiennika akumulatora.
To trzeba jeszcze zrobić zapas akumulatorów i tym też handlować ;)
Za 15 lat to nie będzie można do nich nawet kupić zamiennika akumulatora.
Nie sądzę aby tak było, a nawiasem mówiąc w moim panasie G1 (za pół roku stuknie mu 10 lat) oryginalny aku ma się całkiem dobrze i spokojnie ponad 200 zdjęć mogę na nim jeszcze zrobić. Choć może rzeczywiście za rok, dwa, jakiś zamiennik jeszcze trzeba by kupić:).
Ja przyglądam się pomału - E-M1 Mark II , E-M 5 czy coś innego.
Ja też jakoś tak kierowany spontanicznością już trzy mam.
Robi się z m4/3 sprzęt kolekcjonerski... :)
Przede wszystkim ceny sprzętu - każdego - to jakaś pomroczność.
Panaleica 100-400 z f6,3 na długim końcu za 7 tyś PLN ? Srogie grzyby.
Za używane 100-300 zapłaciłem 1500 zł chyba..
Parę lat temu można było kupić podstawowy kit APS-C Sony za 999 zł (nie pamiętam modelu), a pełnoklatkowy A850 kosztował 4999 zł (z kitem 28-75 f/2,8 chyba 1,5 tys. więcej). Dziś te ceny to jakiś ponury żart.
Ja mam jednego E-M10, któremu stuknie niedługo 5 latek i jakoś nie widzę potrzeby zmiany na nową zabawkę. W kwestii obrazowania nie zmieniło się praktycznie nic, AF jest bardzo dobry, stabilizacja też mi wystarcza, EVF 1.44MP nie przeszkadza. W żadne kolekcjonowanie bawić się nie będę, mam jeszcze zapasowego Panasa GF3 na wraziebyco.
Zastanawiałem się co by było gdyby... gdybym wymienił Olka na A7 mark II (bo to chyba najsensowniejszy wybór w kategorii cena/możliwości/gabaryty) i jak zacząłem przeglądać dostępne obiektywy, które by mnie interesowały to cały zestaw w ubogiej wersji wychodzi ok. 10 tys, bez tele, którego w FE chyba nie ma żadnego w ludzkich pieniądzach, tzn. dla amatora.
Poczekam jeszcze z E-M10 2-3 lata i zobaczę co wtedy będzie na rynku. Może więcej używek, może Samyang z Sigmą pokażą coś więcej. Przyszłość MFT mnie zupełnie nie interesuje.
Panaleica 100-400 z f6,3 na długim końcu za 7 tyś PLN ? Srogie grzyby.
Za używane 100-300 zapłaciłem 1500 zł chyba..
No faktycznie cena za 100-400 mocno niewyjściowa. To chyba nawet drożej jak w innych systemach.
A 100-300 daje rade?
Cena dla kupującego zawsze będzie za wysoka niezależnie od kwoty jaką trzeba zapłacić.
No faktycznie cena za 100-400 mocno niewyjściowa. To chyba nawet drożej jak w innych systemach.
A 100-300 daje rade?Daje. OIS też daje radę - niemal na maksymalnej ogniskowej fotografowałem albatrosy z kołyszącej się łodzi.
Ale czasami im większa ogniskowa tym lepiej.
Tyle że on na maksymalnej ogniskowej nawet w centrum jest mało ostry https://www.optyczne.pl/upload2/161907_roz1.png
43 lpmm przy 84 lpmm osiągniętych na tej matrycy to naprawdę niewiele.
a na brzegu https://www.optyczne.pl/upload2/161908_roz2.png także na 300mm nie daje zadowalających rezultatów -według testu.
Bardzo słabo jak na obiektyw za 7000.
Tyle że on na maksymalnej ogniskowej nawet w centrum jest mało ostry https://www.optyczne.pl/upload2/161907_roz1.png
a na brzegu https://www.optyczne.pl/upload2/161908_roz2.png także na 300mm nie daje zadowalających rezultatów -według testu.
Bardzo słabo jak na obiektyw za 7000.Zajrzyj tu
https://forum.olympusclub.pl/threads/116625-Leica-100-400mm-zdjęcia-różne?highlight=
Bardzo słabo jak na obiektyw za 7000.Zajrzyj tu
https://forum.olympusclub.pl/threads/116625-Leica-100-400mm-zdjęcia-różne?highlight=
Zachwycasz się ostrością na miniaturkach?
Czy trzeba wydawać 7000 żeby zaprezentować takie zdjęcia ~1mpix?
Jakości to tam nie widzę.
Czy trzeba wydawać 7000 żeby zaprezentować takie zdjęcia ~1mpix?
Jakości to tam nie widzę.Jezeli ktoś ma jakąś pasję to na ogół nie liczy kosztów bo cena jest pojęciem względnym, sam tak do tego podchodzę i nie jeden też.
Dałem Ci link, poproś Kolegów to prześlą Ci oryginalne zdjęcia i Sam ocenisz.
Jezeli ktoś ma jakąś pasję to na ogół nie liczy kosztów bo cena jest pojęciem względnym, sam tak do tego podchodzę i nie jeden też.
Zgoda, ale czy tylko ja jeden odczuwam, że ceny rozmaitych "męskich zabawek" rosną szybciej niż moje dochody ?
Że ceny sprzętu fotograficznego, komputerowego itd rosną w zawrotnym tempie ? Że np cena salonowa samochodu niemal dowolnej klasy jest o 25-30 % wyższa niż kilka lat temu ?
Jkr - w którymś momencie przychodzi ten moment że trzeba ograniczyć wydatki na tę pasję. Sprzęt foto to pół biedy bo to wydatek jednorazowy ( trwały) . Ale jeśli masz np pasję fotografowania przyrody - niekoniecznie tej rodzimej, architektury czy nurkowania - to możesz stanąć przed problemem- było mnie stać na to żeby wyjechać trzy razy w roku na tydzień a teraz tylko dwa.
Dałem Ci link, poproś Kolegów to prześlą Ci oryginalne zdjęcia i Sam ocenisz.
Po co?
Można w sieci obejrzeć pełnowymiarowe zdjęcia nie zajechane suwakami. Jest też surówka do pobrania. Zdjęcia potwierdzają wyniki testu optyczne. Jest slaby ...a za tą cenę można by było oczekiwać żeby byl bardzo dobry.
Jezeli ktoś ma jakąś pasję to na ogół nie liczy kosztów bo cena jest pojęciem względnym, sam tak do tego podchodzę i nie jeden też.
-I niby pasjonaci nie patrzą na jakość obiektywu?
Za te 7000 można kupić lepsze optycznie 100-400mm -Sigmę lub Tamrona + aparat Nikon D7200 ...
...
...
Może jkr miał na myśli pasjonatów wydawania pieniędzy?
Rozmiar filtra; Wymiary; Waga https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=1337&add1=1446&add2=1486
Rozmiar filtra; Wymiary; Waga https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=1337&add1=1446&add2=1486No i to porównanie świadczy o tym, że Panaleica to jednak porażka. Ile kosztują dwa pozostałe - nie chce mi się szukać : P
Panowie, z cenami się nie dyskutuje, a jeśli jest taniej tzn. mamy wybór to korzystajmy. Jednak są ludzie kochający konkretne marki jak i też dla których wydawanie kasy jest pasją. Oczywiście jest prawdą, że wszystko drożeje , a nasze pensje stoją w miejscu, ale co możemy na to poradzić, coś tam można, ale....
Na tym forum jest tylko 21 zdjęć wykonanych przez 4 osoby obiektywem Pana-Lajka 100-400:?::???:
Dacia Logan też przemieścisz się z punktu A do B , za ułamek ceny takiego audi A4 . Śmieszna ta cena audi
Dacia Logan też przemieścisz się z punktu A do B , za ułamek ceny takiego audi A4 . Śmieszna ta cena audi
Pudło, Audi jednak ma pewne zalety w stosunku do Logana. Z Panasem jest raczej odwrotnie. Na 400 mm dale tyle detalu, co dobra trzysetka z zoomem cyfrowym. Konkretna porażka za grubą kasę. Lepszy byłby dobrej jakości zoom 100 - 300. Efekt na długim końcu ten sam, a szkiełko mogłoby być lżejsze i mniejsze.
Łaaaaał ale błysnąłeś, co post to jakieś twoje domniemania, a nie fakty. Ale że ciebie nie stać to jest nam bardzo przykro.
czytam tak sobie te ujadania na panalejkę 100-400 i zastanawia mnie ilu z was miało to szkło podpięte pod body i robiło zdjęcia ? pewnie mało ? ale prawie doktoraty tutaj robicie :) realna cena tego obiektywu to mocno poniżej 5000 zł za nówkę, spytajcie DzejPi, ja swój kupiłem za 4500, wiec można ! mam i panasa 100-300 - porównanie jest, 100-400 ma dużo szybszy AF, optycznie bije tego drugiego jakością ( oczywiście to moje zdanie) nie czytam testów na optycznych, tylko robię nim zdjęcia :)co do sigmy 100-400 demonem optycznym tez nie jest na dodatek po podpięciu do korpusu m4/3 AF jest praktycznie bezużyteczny ( oprócz em1)co przy tym rodzaju szkła to całkowita dyskwalifikacja, zalecam ogarnięcie się i pozdrawiam :)
ps. nie ma za bardzo alternatywy dla tego szkła w systemie , to jest dopiero smutne ! tylko "plis" nie piszcie o 300/4 bo jak się nie ma kasiory na 100-400 to po co bić pianę o szkle za 10k w górę ?
Na tym forum jest tylko 21 zdjęć wykonanych przez 4 osoby obiektywem Pana-Lajka 100-400:?::???:
ile jest zdjęć zrobionych 300/4 ?
Oprócz dobrej jakości obudowy, "Leica Vario-Elmar" w nazwie (dającego +10 do lansu) dla wielu liczy się także, niestety dla niego, jakość optyczna.
Atuty m4/3 -mniejszej wagi i rozmiarów też nie są tu bardzo widoczne. https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=1337&add1=1446&add2=1486
Dochodzi wysoka cena
...która przekłada się na małą popularność jego na tym forum.
Wszystko to piszę w kontekście Przyszłość m4/3 i tego że Olympus chce iść w "Pro".
Olympus ma patenty na 200-300/2.8-4 i 300-500/2.8-4. Plotkowano też o 150-400mm PRO.
Ciekawe za ile [pewnie paręnaście tys.] ...i kto to kupi?
Na tym forum jest tylko 21 zdjęć wykonanych przez 4 osoby obiektywem Pana-Lajka 100-400:?::???:To jednak dość szczególne szkło. Mam 100-300 i od dawna go nie używałem
Nie rozumiem.
Używasz teraz PL100-400?
Według Sugimoto, Olympus zdaje sobie sprawę, że jego użytkownicy chcą więcej wysokiej jakości teleobiektywów. To obszar, który firma chce "ulepszyć i rozwijać". Wygląda więc na to, że możemy spodziewać się nowych długich obiektywów w najbliższej przyszłości. https://camerajabber.com/olympus-full-frame-is-good-for-micro-four-thirds/
Olympus patentował także:
200/3.2
400/4
400/5.6
500/4
-Są jacyś chętni:?:
I o co tu się kłócić. Wszystko ma swoje wady i zalety.
Zgoda, ale czy tylko ja jeden odczuwam, że ceny rozmaitych "męskich zabawek" rosną szybciej niż moje dochody ?
Że ceny sprzętu fotograficznego, komputerowego itd rosną w zawrotnym tempie ? Że np cena salonowa samochodu niemal dowolnej klasy jest o 25-30 % wyższa niż kilka lat temu ?
Ceny są prawdziwym wskażnikiem wartości pieniądza :). To my zarabiamy coraz mniej, mimo że mamy więcej papierków w kabzie.
Po co?
Można w sieci obejrzeć pełnowymiarowe zdjęcia nie zajechane suwakami. Jest też surówka do pobrania. Zdjęcia potwierdzają wyniki testu optyczne. Jest slaby ...a za tą cenę można by było oczekiwać żeby byl bardzo dobry.
Za te 7000 można kupić lepsze optycznie 100-400mm -Sigmę lub Tamrona + aparat Nikon D7200 ...
No właśnie... Tamrony i Sigmy są właściwie tańsze, Obrazek maja lepszy. Materiałowo dużo bardziej kosztowne, a mimo to tańsze. Cena 100-400 wypadła komuś z d.... .Właśnie tak jest z rynkami niszowymi. Producent będzie z tego korzystał ile wlezie. Chcesz długi obiektyw w naszym systemie,... płać. I co robi statystyczny leniwy mieszkaniec EU albo ameryczki....? Można też podpiąć przez adapter stare manuale, ale ostrzenie jest upierdliwe i komu się chce.
Jest jeszcze inne pytanie. Czy taki wspomniany powyżej zestaw tamron i nikon nie spędza snu z oczu panów z P lub O. Położyli już laskę na MFT (zwłaszcza P) i odcinają kupony od upadającego systemu ?
Wiem jak ciężki jest taki zestaw, ale nie wszyscy biegają z nimi kilometrami. Wyjściem jest czatownia, albo coś pośredniego.
Zapewne kształt całego rynku foto został już określony na najbliższą dekadę. Czy nowe technologie zostaną dopuszczone czy nie. My jako końcowy odbiorca, opłacający całą ta zabawę, aby nas nie spłoszyć przy wydawaniu kasy, dowiemy się o wszystkim na końcu :)
taaa, do czatowni to się desantujesz z helikoptera, albo stawiasz ją zaraz koło domu żeby nie było daleko i nie trzeba było dźwigać tego całego badziewia, wyjaśnij pojecie "coś pośredniego" - może będzie łatwiej ?
Offtopicznie - oglądając zdjęcia publikowane na fejsbukowej grupie Micro4/3 Polska można spostrzec, że sporo ludzi fotografuje sprzętem sporo lepszym niż kity- są zarówno E-M1 jak i jasne stałki czy te drogie zoomy.
I mam wrażenie, że ci ludzie (w dużej części) nie trafili na nasze forum.
To jest jakaś nadzieja dla m4/3. Tam trzeba chyba zarejestrować się co by tej grupie się bliżej przyjrzeć?
Niemusowo :wink: (https://www.facebook.com/micro43polska/)https://www.facebook.com/micro43polska/
100-400 nie widzę tam.
50-200/2.8-4 w rewelacyjnej cenie https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_Leica_DG_Vario-Elmarit_50-200mm_f_2.8-4_ASPH._POWER_O.I.S._Lens_vs_Sony_FE_70-300mm_f_4.5-5.6_G_OSS_Lens_vs_Canon_EF_70-300mm_f_4-5.6_IS_II_USM_Lens_vs_Nikon_AF-P_NIKKOR_70-300mm_f_4.5-5.6E_ED_VR_Lens/BHitems/1393739-REG_1242614-REG_1281379-REG_1349415-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_Leica_DG_Vario-Elmarit_50-200mm_f_2.8-4_ASPH._POWER_O.I.S._Lens_vs_Canon_EF_70-200mm_f_4L_IS_II_USM_Lens_vs_Canon_EF_70-200mm_f_2.8L_IS_II_USM_Lens_vs_Canon_EF_70-200mm_f_2.8L_IS_III_USM_Lens/BHitems/1393739-REG_1414598-REG_680103-USA_1414599-REG tez nie.
Niemusowo :wink: https://www.facebook.com/micro43polska/ (https://www.facebook.com/micro43polska/)Dzięki.
Offtopicznie - oglądając zdjęcia publikowane na fejsbukowej grupie Micro4/3 Polska można spostrzec, że sporo ludzi fotografuje sprzętem sporo lepszym niż kity- są zarówno E-M1 jak i jasne stałki czy te drogie zoomy.
I mam wrażenie, że ci ludzie (w dużej części) nie trafili na nasze forum.
Obiektywy mają pewnie znaczenie ale widać, że wielu z nich ma perfekcyjnie opanowaną obróbkę i wyciskają z tych biednych leciwych matryc ostatnie soki.
Obiektywy mają pewnie znaczenie ale widać, że wielu z nich ma perfekcyjnie opanowaną obróbkę i wyciskają z tych biednych leciwych matryc ostatnie soki.
Raczej mają dopracowany warsztat, bo nawet bez obróbki byłyby to dalej świetne skoponowane zdjęcia. Szkoda bo niektórzy autorzy tu już byli. Ja nie rozumiem oburzania się na własną obróbkę, sam aparat obrabia zdjęcia ale ten sposób może nam nie odpowiadać.
Niezmienia to faktu, że łatwiej by się pracowało z lepszą nowszą matrycą.
Prognozy sprzedaży w dół https://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fphotorumors.com%2F2018%2F10%2F03%2 Folympus-further-revised-downwards-their-future-sales%2F&edit-text=&act=url
Ele dalej ten. niżej piszą o swoich planach.
Jest też wrześniowy ranking sprzedaży “Map Camera” -największego japońskiego sklepu.
https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Fne ws%2F1147529.html&edit-text=
Jest też wrześniowy ranking sprzedaży “Map Camera” -największego japońskiego sklepu.
https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Fne ws%2F1147529.html&edit-text=Ja do rankingów czy też do sondaży podchodzę z rezerwą, to tak jak z modą.
BCN ranking wrzesień https://www.bcnretail.com/research/ranking/list/contents_type=41
Prognozy sprzedaży w dół https://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fphotorumors.com%2F2018%2F10%2F03%2 Folympus-further-revised-downwards-their-future-sales%2F&edit-text=&act=url
No to czarno to widzę, jeśli plan naprawy opiera się na wzroście sprzedaży optyki pro. To będzie miało raczej odwrotny skutek.
Rozmawiałem niedawno ze sprzedawcą MM w Dortmundzie. Powiedział, że średnio na 10 aparatów Olympus sprzedanych w ostatnich 3 miesiącach wraca z powodu niezadowolenia klientów ca. 6 sztuk,
mimo ze cena jest niska (10mark 2 ca 650 euro z dwoma obiektywami) jak na rynek niemiecki. Mają stos rozpakowanych i krótko używanych puszek. Teraz aby je sprzedać muszą jeszcze bardziej obniżyć cenę :).
Zdaje się, że jednak bez co najmniej 20MPx matrycy nie mają szans na odbicie się. A że nawet sie o tym nie mówi znaczy to chyba, ze ważny komunikat w przyszłym roku to pewnie ogłoszenie stulecia firmy(co za tym idzie oczywiscie premie dla szfostwa) i ogłoszenie o zmianie właściciela, lub zgaszeniu światła.
No to czarno to widzę, jeśli plan naprawy opiera się na wzroście sprzedaży optyki pro. To będzie miało raczej odwrotny skutek.
Rozmawiałem niedawno ze sprzedawcą MM w Dortmundzie. Powiedział, że średnio na 10 aparatów Olympus sprzedanych w ostatnich 3 miesiącach wraca z powodu niezadowolenia klientów ca. 6 sztuk,
mimo ze cena jest niska (10mark 2 ca 650 euro z dwoma obiektywami) jak na rynek niemiecki. Mają stos rozpakowanych i krótko używanych puszek. Teraz aby je sprzedać muszą jeszcze bardziej obniżyć cenę :).
Zdaje się, że jednak bez co najmniej 20MPx matrycy nie mają szans na odbicie się. A że nawet sie o tym nie mówi znaczy to chyba, ze ważny komunikat w przyszłym roku to pewnie ogłoszenie stulecia firmy(co za tym idzie oczywiscie premie dla szfostwa) i ogłoszenie o zmianie właściciela, lub zgaszeniu światła.Wszystko w rękach Olympusa. Jeszcze kilka miesięcy i się dowiemy co planują.
(https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1)W ostatnich trzech latach przedstawiali głównie obiektywy Pro https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1
(https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1)...które już przeceniają https://www.43rumors.com/save-200-on-each-olympus-f-1-2-pro-lens/ (https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1)
To ze zwrotów? https://www.43rumors.com/?s=Reconditioned
Ze zwrotów i pewnie to co leżakuje w magazynach. Zbyt jest mały. Olympus zdaje się tonie, wiec trudno się dziwić, że sprzet mimo obniżek nie idzie. Kto będzie wchodził w przemijający system bez przyszłości. Panasonic to duży gracz,w przeciwieństwie do Olympusa trapionego od lat kłopotami finansowymi, więc miał siłę wskoczyć w FF, i zapewne przetrwa w branży fotograficznej. Wszystko przed nami... a zaczęło sie tak niewinnie....
dawno dawno temu rynek amatorski i nie tylko zdominowany był przez FF. Były dostępne puszki średnioformatowe, nawet polskie. Kto pamięta Start 66 :). Świetne foty robiło sie tym wynalazkiem. Tylko te ciągłe zmienianie filmów ...Były też systemy o mniejszej wielkości kadru :), ale w europie chyba większego szału na to raczej nie było .Generalnie świat był piękny, ludzie robili fotki, bo internetów nie było. No miód malina.
Gdy na rynku pojawił się pierwszy sensor cyfrowy wkładany do puszki analogowej, nie pomne firmy, świat stanął na głowie. FF przeminęły z wiatrem bo nowe to piekielnie drogie.... i zaproponowano rozwiązania cropowe. Zatoczyliśmy koło i dziś doszliśmy do sytuacji, w której wielkość sensora własciwie nie ma znaczenia. Znowu jesteśmy w krainie FF niemal dla wszystkich. Cropy zapewne pozostaną ze względu na korzyści wynikające z fotografowania długimi szkłami, ale już raczej w mniejszej ilości modeli i na pewno z wypasionymi sensorami. I rpewnie nie mniejszymi jak 1.5. Reszta moim zdaniem właśnie przechodzi (obok nas) do historii. Oczywiście pomijam tu celowo rynek małych tanich aparatów i komórek.
...które już przeceniają https://www.43rumors.com/save-200-on-each-olympus-f-1-2-pro-lens/ (https://www.dpreview.com/products/olympus/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1)
Nie wiem dlaczego ten link z przecenami zmienia się na inny. https://www.43rumors.com/save-200-on-each-olympus-f-1-2-pro-lens/
Jest tego: Nowy: inny, Odnowiony przez producenta, Odnowiony przez sprzedawcę cała masa https://www.ebay.de/sch/Foto-Camcorder/625/i.html?_from=R40&LH_ItemCondition=1500%7C2000%7C2500&_sop=3&_nkw=olympus&LH_PrefLoc=3&_ipg=200&rt=nc
(https://www.ebay.de/sch/Foto-Camcorder/625/i.html?_from=R40&LH_ItemCondition=1500%7C2000%7C2500&_sop=3&_nkw=olympus&LH_PrefLoc=3&_ipg=200&rt=nc)https://www.ebay.pl/sch/Fotografia-i-Kamery/625/i.html?_from=R40&LH_ItemCondition=1500%7C2000%7C2500&_sop=3&_nkw=olympus&LH_PrefLoc=2&_ipg=200&rt=nc (https://www.ebay.pl/sch/Fotografia-i-Kamery/625/i.html?_from=R40&LH_ItemCondition=1500%7C2000%7C2500&_nkw=olympus&LH_PrefLoc=2&_sop=3)
Rozbawiło mnie zwiększanie sprzedaży wysokodochodowego segmentu PRO :) Bajka dla naiwnych inwestorów.
I nieustannie dziwią mnie wieloletnie zaniedbania w tematach teoretycznie najważniejszych, czyli jakieś dłuższe, tanie makro, uniwersalne zoomy wycieczkowe pomiędzy kitem, a PRO, długie tele za rozsądne pieniądze, tanie 85/1,8.
Teraz, to najwyżej można debatować, czy dział foto Olka zniknie, czy stanie się cud i ktoś to kupi.
Panasonic twierdzi, że nie zakopuje M43: https://www.43rumors.com/uematsu-from-panasonic-l-mount-is-an-addition-not-replacement-of-the-mft-format-we-plan-to-make-much-more-m4-3-products/
204937
(https://www.43rumors.com/uematsu-from-panasonic-l-mount-is-an-addition-not-replacement-of-the-mft-format-we-plan-to-make-much-more-m4-3-products/)
Panasonic twierdzi, że nie zakopuje M43:...
(https://www.43rumors.com/uematsu-from-panasonic-l-mount-is-an-addition-not-replacement-of-the-mft-format-we-plan-to-make-much-more-m4-3-products/)
Pamiętasz jak plajtowały biura podróży? Do ostatniej chwili sprzedawały imprezy i wysyłały klientów na wakacje, mimo, że wiedziały, że nikogo już nigdzie nie wyślą, a wysłanym nie zapewnią powrotu. Tak działa biznes. Poczekajmy na fakty. W zapowiedziach, to nawet Olek jest mocny :)
Mnie ta przyszłość systemu mikro 4/3 przyznam średnio interesuje:). Nie wykluczam, że nawet jak nie będzie w "różowych" kolorach to przykładowo za kilka lat kupię używkę, dajmy na to panasa G9. Obiektywy z rynku przecież z dnia na dzień nie znikną:)
G1 zmieniłem (ale dalej go mam) na G5 tylko dlatego, że ten pierwszy nie miał funkcji video. Fakt, G5 produkuje trochę lepszy obrazek od strony technicznej, ale czy to wykorzystuję ? i przez to moje zdjęcia są lepsze ?...raczej nie:)
edit.
Tak nawiasem mówiąc mam duże wątpliwości, czy smartfon (taki bardziej wypasiony) z 2018 roku zrobi lepsze zdjęcie (od strony technicznej) od panasonika G1 z 2008 roku. Tak o tym wspominam bo były głosy, że smartfony to jakoby konkurencja dla systemu mikro 4/3. przyczyniające się do jego upadku.
Mnie ta przyszłość systemu mikro 4/3 przyznam średnio interesuje:). ...
Jeśli dobrze zrozumiałem tytuł wątku, to jednak nie jest on o Twojej przyszłości i przyszłości Twoich zainteresowań. Śmierć systemu nie oznacza śmierci fanów. Garbusy do tej pory mają swoje zloty.
Jeśli dobrze zrozumiałem tytuł wątku, to jednak nie jest on o Twojej przyszłości i przyszłości Twoich zainteresowań. ...
Nie znaczy to, że nie mogę się wypowiedzieć o przyszłości systemu m4/3 z mojej perspektywy:) Takie wypowiedzi (od strony indywidualnego użytkownika systemu) były chyba wcześniej także ? Cytować chyba nie muszę ?
... Śmierć systemu nie oznacza śmierci fanów. Garbusy do tej pory mają swoje zloty.
Jeszcze tej "śmierci" nie ma, jak będzie oficjalnie potwierdzona to można będzie tak porównywać:)
Czy jestem fanem ?, tak bym nie powiedział:), po prostu na moje potrzeby ten system jest jak najbardziej odpowiedni.
Jak dla mnie ta nagonka na m4/3 to jest jakaś podejrzana.
...
Jeszcze tej "śmierci" nie ma, jak będzie oficjalnie potwierdzona to można będzie tak porównywać:)
...
Oficjalnie, to chyba nawet stare 4/3 jeszcze nie padło :mrgreen:
Oficjalnie, to chyba nawet stare 4/3 jeszcze nie padło :mrgreen:
Możliwe, nie jestem fanem to tego nie śledzę:). Tak na szybko zajrzałem w internet to chyba E5 (z 2010 r ?) był ostatnim modelem lustrzanki Olympusa ?
Jak powiedzmy przez najbliższe 5 lat nie pojawi się nic nowego w m4/3 to można będzie mówić o śmierci tego systemu. Co nie wyklucza jak pisałem wcześniej, że nie kupię używki G9.(i nie z sentymentu :) )
Myślę, że o przyszłości systemu m43 będzie można pogadać w przyszłym roku jak już będzie wiadomo co Olympus przyszykuje na swój jubileusz.
Wtedy, to już wszystko będzie jasne i nie będzie o czym gadać.
Wtedy, to już wszystko będzie jasne i nie będzie o czym gadać.
Oj tam, jak pisałeś wcześniej, o oficjalne informacje ciężko z strony Olympusa. Trudno powiedzieć czy wszystko będzie jasne:wink:
Myślę, że o przyszłości systemu m43 będzie można pogadać w przyszłym roku jak już będzie wiadomo co Olympus przyszykuje na swój jubileusz.
System m4/3 to także Panasonic, a może głównie ?:wink: (Pierwszy aparat w tym systemie jest od Panasonica)
Może bardziej chodzi o przyszłość Olympusa (w segmencie foto) w tym wątku:wink: i powyższej wypowiedzi.
Jak dla mnie ta nagonka na m4/3 to jest jakaś podejrzana.
Może to wstęp do akcji promocyjnej OM-D E-M5 mk III?
Oby nie ze starą matrycą :)
Oby nie ze starą matrycą :)
Taki przeciek znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=K8_W3U-XZdg
Taki przeciek znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=K8_W3U-XZdgJeszcze jakbyś z grubsza przetłumaczył.
Ale Panasonic potwierdził, że póki co m43 nie porzuca, zaprezentował przecież nowy obiektyw.
Tylko Olek milczy i cała nasza dyskusja to wróżenie z fusów.
Mnie ta przyszłość systemu mikro 4/3 przyznam średnio interesuje:). Nie wykluczam, że nawet jak nie będzie w "różowych" kolorach to przykładowo za kilka lat kupię używkę, dajmy na to panasa G9. Obiektywy z rynku przecież z dnia na dzień nie znikną:)
G1 zmieniłem (ale dalej go mam) na G5 tylko dlatego, że ten pierwszy nie miał funkcji video. Fakt, G5 produkuje trochę lepszy obrazek od strony technicznej, ale czy to wykorzystuję ? i przez to moje zdjęcia są lepsze ?...raczej nie:)
edit.
Tak nawiasem mówiąc mam duże wątpliwości, czy smartfon (taki bardziej wypasiony) z 2018 roku zrobi lepsze zdjęcie (od strony technicznej) od panasonika G1 z 2008 roku. Tak o tym wspominam bo były głosy, że smartfony to jakoby konkurencja dla systemu mikro 4/3. przyczyniające się do jego upadku.
Za kilka lat na sto procent nie kupisz G9. Ze kilka lat to będzie już historia. W tej chwili G9 jest wielkości FFów, a ma tylko 20 MPx sensor. Za kilka lat kupisz bezlustro wielkości G5 z co najmniej 24MPx matrycą :).
Jeśli chodzi o aparaty w komórkach. Podtrzymam swoje zdanie ,że komórki będą dożynać MFT i inne małe systemy. Dlaczego, ano dlatego że mnóstwo ludzi których znam pozbywa sie, lub ma zamiar pozbyć się małego aparaciku na rzecz wypasionej komórki z dobrym aparatem. Decyduje o tym marketing, potrzeby oraz wielkość. O lansie nie wspominam :). Ktoś kto robi sporadyczne fotki nie chce nosić ciągle ze sobą nawet najmniejszego aparatu, skoro ma kmórę ... Jakość zdjęć jest sprawą drugoplanową, choć po obejrzeniu fotek z jabłka muszę przyznać że źle nie jest, zwłaszcza na monitorach. MFT będzie produkowany do momentu gdy będzie się sprzedawał. Jeśli sprzedaż spadnie poniżej założonego poziomu trzeba zwijać interes.
Myślę że istnieje porozumienie pomiędzy poszczególnymi segmentami branży o nie wchodzeniu sobie w paradę, a mimo to spadek sprzedaży małych aparatów nasila się.
Decydują o tym kupujący.
My jesteśmy z innej gliny :)))). Nas komórki nie bawią. My musimy od czasu do czasu pozmieniać obiektywy :)
Ale Panasonic potwierdził, że póki co m43 nie porzuca, zaprezentował przecież nowy obiektyw.
Tylko Olek milczy i cała nasza dyskusja to wróżenie z fusów.Ale jaką mamy frajdę.
No frajdę mamy, o czymś wszak trzeba pisać na forum ;)
Przyszłość m43 tak sobie mnie interesuje, choć byłoby mi bardzo szkoda, gdyby aparaty Olympusa zniknęły z rynku.
Im więcej producentów tym większa konkurencja, więcej ciekawych rozwiązań i szybszy postęp.
W sumie ja planuję kupić jeszcze dwa odiektywy, więcej nie potrzebuje. A za kilka lat jak ten sprzęt się zużyje to zobaczymy...
Rozbawiło mnie zwiększanie sprzedaży wysokodochodowego segmentu PRO :) Bajka dla naiwnych inwestorów.
I nieustannie dziwią mnie wieloletnie zaniedbania w tematach teoretycznie najważniejszych, czyli jakieś dłuższe, tanie makro, uniwersalne zoomy wycieczkowe pomiędzy kitem, a PRO, długie tele za rozsądne pieniądze, tanie 85/1,8.
Teraz, to najwyżej można debatować, czy dział foto Olka zniknie, czy stanie się cud i ktoś to kupi.
Ale to całkiem proste.... Koszta produkcji obiektywów nie różnią się bardzo, ale od klienta za wersje pro można wyssać minimum 1000 euro. Więc mądre głowy ratują firmę sprzedażą drogich obiektywów .... po które już zaczyna sie ustawiać kolejka i czynione są zapisy :))))
Myślałem, że więcej forumowiczów napisze czego oczekuje.
Jak widać Pro M.Zuiko średnio interesują. ;)
W E-M5 III mogliby dać:
-matrycę 20mpix z hybrydowym AF z detekcją fazy
-wideo 4K -oczywiście
-i większą baterię (z "jedynki")
Czyli taki mniejszy -bez dużego gripa E-M1.
Tak sobie myślę jednak, że nowej E-M5 nie ma właśnie dlatego żeby kupowali E-M1 II
...a potem do niego te M.Zuiki Pro.
-Żeby się nie przeliczyli.
Za kilka lat na sto procent nie kupisz G9. Ze kilka lat to będzie już historia. W tej chwili G9 jest wielkości FFów, a ma tylko 20 MPx sensor. Za kilka lat kupisz bezlustro wielkości G5 z co najmniej 24MPx matrycą :). ...
Najmniej mnie obchodzi, że to nie będzie najnowszy sprzęt:). Pisałem, że celowo ma być używka, wiadomo chodzi o cenę. Jeśli za kilka lat kupię aparat o jakim wspominasz i jego cena będzie powiedzmy 2 tyś. to owszem, czemu nie:). Za G1 i G5 płaciłem podobną cenę ok. 1500 zl. i nie chciałbym za ewentualnie następny zapłacić dużo więcej:). (Akurat G5 była nówka, ale już dłuższy czas na rynku obecna, bodajże 3 lata)
W E-M5 III mogliby dać:
-wideo 4K -oczywiście
Tak sobie myślę jednak, że nowej E-M5 nie ma właśnie dlatego żeby kupowali E-M1 II
-Żeby się nie przeliczyli.
Obiektywy pro jak najbardziej, tylko niech ceny będą tak jak system MicroFT, troche bardziej mikre :). Bo jesli mam płacić za szkło ze światłem 2,8 więcej niż do FF ze swiatłem 1,8 albo 1,4, no to soooory :)))).
Już dawno się przeliczyli i teraz minimalizują straty. Azjaci nigdy nie popełniają błędów (to według nich), i nigdy sie do nich nie przyznają. No bo jeśli popełnili by błąd to jest tylko jedno wyjście :).
Popatrzyłem na ceny puszek Olympusa ... omd10 mk3 z 14-150 1000 euro....
Niedawno omd 10 mk2 z dwoma kitami kosztował 650 euro. Czyli program naprawczy ruszył :)
.....a czego bym pragnął w nowych puszkach.... na pewno wyświetlacz na górze puszki.
Najmniej mnie obchodzi, że to nie będzie najnowszy sprzęt:). Pisałem, że celowo ma być używka, wiadomo chodzi o cenę. Jeśli za kilka lat kupię aparat o jakim wspominasz i jego cena będzie powiedzmy 2 tyś. to owszem, czemu nie:). Za G1 i G5 płaciłem podobną cenę ok. 1500 zl. i nie chciałbym za ewentualnie następny zapłacić dużo więcej:). (Akurat G5 była nówka, ale już dłuższy czas na rynku obecna, bodajże 3 lata)
Widzę, że jesteś odporny na marketingowy bełkot i zdrowe podejście do rzeczy materialnych. A to już rzadkość w tych popapranych czasach.
Najmniej mnie obchodzi, że to nie będzie najnowszy sprzęt:). Pisałem, że celowo ma być używka, wiadomo chodzi o cenę. Jeśli za kilka lat kupię aparat o jakim wspominasz i jego cena będzie powiedzmy 2 tyś. to owszem, czemu nie:). Za G1 i G5 płaciłem podobną cenę ok. 1500 zl. i nie chciałbym za ewentualnie następny zapłacić dużo więcej:). (Akurat G5 była nówka, ale już dłuższy czas na rynku obecna, bodajże 3 lata)Tak myśląc też jestem kilka tysięcy do przodu.
W E-M5 III mogliby dać:
-wideo 4K -oczywiście
-Żeby się nie przeliczyli.12-100/f4 to mój najlepszy zakup obiektywowy od czasu ZD 12-60.
AF z detekcją fazy będzie raczej rezerwowany dla najwyższego modelu.
Duża bateria zawsze mile widziana, a cena baterii - cóż proporcjonalna do ceny aparatu..
Wyświetlacz na górnej ściance raczej niepotrzebny.
Nie masz wrażenia, że Sony a7r + 24-105 jest tu poważną konkurencją? Gabaryty i cena - podobne, możliwości foto na plus Sony.
12-100/f4 to mój najlepszy zakup obiektywowy od czasu ZD 12-60.
AF z detekcją fazy będzie raczej rezerwowany dla najwyższego modelu.
Duża bateria zawsze mile widziana, a cena baterii - cóż proporcjonalna do ceny aparatu..
Wyświetlacz na górnej ściance raczej niepotrzebny.
Pod jakim względem najlepszy zakup?
Mi wyświetlacz by sie przydał. W 90% przypadków fotografuję z ustawieniami manualnymi ekspozycji i wizjerem.Dość upierdliwe jest zaglądanie do niego, aby zobaczyć co tam ostatnio poustawiałem :)
Nie masz wrażenia, że Sony a7r + 24-105 jest tu poważną konkurencją? Gabaryty i cena - podobne, możliwości foto na plus Sony.Jak dla mnie 24-105 w każdym systemie nie jest rewelacyjny optycznie.
Jak dla mnie 24-105 w każdym systemie nie jest rewelacyjny optycznie.
I sugerujesz, że obiektyw o dwa razy większym zakresie zooma jest "rewelacyjniejszy"? ;)
I sugerujesz, że obiektyw o dwa razy większym zakresie zooma jest "rewelacyjniejszy"? ;)Odniosłem się tylko do tego obiektywu, nie porównuję ich bo są skonstruowane do różnych matryc.
Ale hybrydowy AF maja nawet A5100, A6000, X-A5 i X-T100, a wszystkie współczesne bezlusterkowce Canona Dual Pixel.
Ale hybrydowy AF maja nawet A5100, A6000, X-A5 i X-T100, a wszystkie współczesne bezlusterkowce Canona Dual Pixel.Dual Pixel, co to jest?
Fret ma rację. Dla osoby, która chodzi z przypiętym jednym obiektywem do E-M1 to Sony wydaje się lepszym wyborem.
Porównywalny ciężar, wymiary i cena ale dla ILC A7 II
A7 II + SEL 12-70/4 i E-M1 II 12-40/2.8 rząd 10 000 zł
A7 II + FE 12-105/4 I E-M1 II 12-100/4 rząd 13 000 zł
Nie wiem o ile A7 II jest lepsza od E-M1 II, A7 III jest droższa o ok 50% od A7 II ale A7r to już 100% ceny A7 II
Z jednym obiektywem.
http://www.kennethleegallery.com/images/forum/APO1800.jpg
204973 ... tak , tak ... z jednym ...:lol:
...
Nie wiem o ile A7 II jest lepsza od E-M1 II, A7 III jest droższa o ok 50% od A7 II ale A7r to już 100% ceny A7 II
U Cyfrowych A7RII kosztuje 8999 - kaszbaku nie liczę, bo u Olka pewnie też coś jest.
W zestawie Sony jest 45/1,8 gratis (105/4 da podobne rozmemłanie tła). W sumie Sony daje wieksze mozliwości, podobne gabaryty i wypada nawet taniej od Olka.
Olka PRO to po prostu w głównej mierze polowanie na łosia lub taliba.
Olek utracił przewagę kropa. Została stosunkowo słaba jakość na niskim ISO i chore ceny. Chyba na tym polega problem.
204973 ... tak , tak ... z jednym ...:lol:A to co, strzelać z tego będzie, trzeba przyznać poręczny sprzęt
Ja sobie teraz zdałem sprawę, że jesteśmy w dziale "pozostali producenci". W takim razie uważam, że jeśli Olympus i Panasonic odpuści sobie m4/3 to na pewno rynkiem zainteresują się Chińczycy. Istnieje już Xiaomi YI M1 za USD 350 :-)
Niech do tego dodadzą wizjer i będzie git. Spać możemy spokojnie.
Ja sobie teraz zdałem sprawę, że jesteśmy w dziale "pozostali producenci". W takim razie uważam, że jeśli Olympus i Panasonic odpuści sobie m4/3 to na pewno rynkiem zainteresują się Chińczycy. Istnieje już Xiaomi YI M1 za USD 350 :-)
Chinole wykupią Olympusa, zaczną pod tą marka sprzedawać swoje wynalazki i jeszcze zarobia na tym bez programu ratunkowego :)
Tak się martwimy, że brak dobrego tele :)
A tutaj taka plota: http://www.dailycameranews.com/2018/07/olympus-150-400mm-pro-lens-rumored-to-be-in-development
Jak dobrze pójdzie będzie super szkiełko w super cenie :)
Tak się martwimy, że brak dobrego tele :)
A tutaj taka plota: http://www.dailycameranews.com/2018/07/olympus-150-400mm-pro-lens-rumored-to-be-in-development
Jak dobrze pójdzie będzie super szkiełko w super cenie :)
Wspominają o PRO, więc cena zapewne będzie super :-(
Piszą, że 2,5 do 4k zielonych ;)
Piszą, że 2,5 do 4k zielonych ;)
2,5 to może będzie, ale na pewno nie u nas. Polska bogaty kraj, więc będzie ta górna cena:)
Dla biedniejszych krajów:wink: (Niemcy, Francja, Wielka Brytania) 2,5k zielonych.
Pytanie tylko dla kogo ta cena będzie super. Obawiam się, że będzie kalkulowana tak, by była super dla producenta (czyli maksymalizacja zysku - co nie musi bynajmniej oznaczać ceny przystępnej dla klienta).
To szkiełko pachnie Canonem 200-400/4. Nawet jeśli będzie sporo tańsze, to i tak nie będzie to 4k$.
Robienie ciemniejszego w serii PRO raczej nie ma sensu.
Powinni wycenić poniżej 300/4 pro
Fakt, jak wycenią wyżej, to handel ucierpi :(
Są jakieś nowe plotki, że Olek szykuje coś specjalnego i przełomowego, ale będzie baaardzo drogo...
Ciekawie... ;)
jeśli będzie baaardzo drogo to jak jest teraz?
jeśli tak, przeczuwam kolejne E-5 na pożegnanie z systemem.
Są jakieś nowe plotki, że Olek szykuje coś specjalnego i przełomowego, ale będzie baaardzo drogo...
Ciekawie... ;)
Przecież pisałem, że będzie średni format. :shock:
Konkurencja w tym segmencie niewielka, byle był tańszy od Hasela. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak niewielka?
Haseł, Fuji, Pentax, Leica biorąc pod uwagę wielkość rynku to w średnim jest ciaśniej niż w ff
Jak drogo to mnie nie interesuje.
Jak niewielka?
Haseł, Fuji, Pentax, Leica biorąc pod uwagę wielkość rynku to w średnim jest ciaśniej niż w ff
Ilościowo produkowanych egzemplarzy. :grin:
Wrzucam jeszcze link do plotki:
https://www.43rumors.com/ft5-new-olympus-omd-will-be-very-expensive-and-outshine-current-models/
P.S ja obstawiam jakoś przełom w technologii matryc, nie porzucą m4/3...
Ja bym stawiał na jakieś kryształki Swarovskiego.
komentarz z 43rumors
Your camera size image is exactly the reason I am jumping ship to the Z7 for my travel/backup camera. The EM1.2 + 12-40mm f2.8, is pretty well the exact same size as the Nikon Z7 + 24-70mm f4. Better light gathering in the Oly to be fair, but the M43 sensor does little with the extra light & I always get some noise in the shadows from my EM1.2. The new Oly f1.2 primes are matched by the Nikon S-line & to me, the pleasure of shooting with the Oly is poor against a Nikon (in my personal opinion). The Z7 also can be a better backup & now work alongside my D810 both outdoors & in the studio. I was always concerned with light & image noise with my EM1.2, with the Nikon, I can trust the sensor & still work in poor lighting conditions.
I checked Z7 v EM1.2 in camera size earlier this week & it was that which convinced me to sell my Oly kit. It was fun while it lasted, but sorry to say the M43 seems irrelevant in pro kit. (Maybe it's still viable for entry level like the EM10, but that's not the direction Oly is heading these days). I noted that the new Nikon 500mm PF is pretty well the same size (although 50% more money) as the Oly 300mm f4. Lose 100mm of course, but 4x the sensor area gives cropping space & better noise control for those early morning trips.
i jak tu się nie zgodzić?
Ja bym stawiał na jakieś kryształki Swarovskiego.Na matrycy ?
Kryształkowe mikrosoczewki, to może być hit :)
w olku szumy w cieniach po podbijaniu, w nowych nikosiach banding. Nie wiem co lepsze ;)
w olku szumy w cieniach po podbijaniu, w nowych nikosiach banding. Nie wiem co lepsze ;)
Szum w cieniach jest bolesny, ale przynajmniej sympatyczny. Dramatyczny był ten w 4/3
Dramatyczny to jest fiolet w cieniach w E-M10.
Dramatyczne, to będą ceny nowych Olków, a te szumy i zafarby w cieniach jeszcze z łezka w oku będziecie wspominać ;)
Jeśli sprawdza się plotki, to po starym m4/3 zostanie tylko nazwa. Ewentualny nowy będzie dla zupełnie innego klienta. Piszę "ewentualny" bo nie bardzo chce mi się wierzyć w sukces takiego pomysłu.
Ja tam się nie przejmuję. jak pisałem, dokupiłem drugiego M10 II, ostatnio dokupiłem radziecki Jupiter 9.
I tak szczerze to mi wisi czy Olek zdechnie czy nie. Nim oba body wykończę to może sam ubiorę drewnianą jesionkę, a gdybym tak pożył bezwstydnie długo, to coś tam się kupi, pewnie znowu jakieś niszowe :)
Nim oba body wykończę to może sam ubiorę drewnianą jesionkę ...Mam zupełnie podobne podejście. Kupiłem em10 bo przestał mi wystarczać e520.
Nie mam w planach na starość zacząć zarabiać na zdjęciach więc przypuszczam, że (póki nic się nie popsuje) jeszcze czas jakiś się nim pobawię. Nie martwiąc się o przyszłość systemu ;)
Największym problemem może ( za kilka lat) być niedostępność baterii.
No i obecne puszki jak cała elektronika - raczej nie grzeszą trwałością.
Baterie nie znikają w ciągu kilku lat. Może za lat 20 będzie to problemem, ale mam wątpliwości czy aparaty będą sprawne.
To jest wątek o przyszłości systemu. O przyszłość talibów jestem spokojny. Jeśli będą tak mocni, jak deklarują, to akumulatorów nie zabraknie.
Jak niewielka?
Haseł, Fuji, Pentax, Leica biorąc pod uwagę wielkość rynku to w średnim jest ciaśniej niż w ffJeszcze Phase One. I parę "wynalazków" totalnie niszowych.
Przeżyliśmy upadem 4/3, przeżyjemy i upadek m4/3 :)
Reaction to Canon, Nikon and Panasonic
While Olympus is all about quality and mobility, the company also recognizes and respects the need for a full-frame system.
“So many of these new full-frame cameras are offering megapixel counts beyond what our eyes can appreciate and dynamic range that we don’t need unless we simply don’t want to pay attention to exposure in camera,” said Edelman. Not to mention the fact that the cameras are getting bigger and heavier and much more expensive.”
“There will be a need for full-frame, but it’s not for everybody,” said Murata. “We believe that most of the professionals will be happy with micro four-thirds. We’d rather use our resources to develop new lenses and new bodies.”
“We use our resources only on micro four-thirds, instead of developing a new system,” said Murata. We cannot give seamless experiences to our consumers [if we change]. It doesn’t make sense [to switch].
“We will be the pioneers in the micro four-thirds market.”
...
“So many of these new full-frame cameras are offering megapixel counts beyond what our eyes can appreciate and dynamic range that we don’t need unless we simply don’t want to pay attention to exposure in camera,” said Edelman.
...
Nie będzie nowej matrycy?
Żebyście takie teksty zamieszczali po rosyjsku ewentualnie po arabsku lub tłumaczyli na ojczysty, to rozumiem . Ale z tego imperialistycznego , propagandowego , kłamliwego bełkotu , to zrozumiałem tylko , ze nic nowego nie będzie , a tylko poprawią to co jest i inwestują w szklarnie .
... tak ???
No w skrócie to jakoś tak będzie ;)
Reaction to Canon, Nikon and Panasonic
While Olympus is all about quality and mobility, the company also recognizes and respects the need for a full-frame system.
“So many of these new full-frame cameras are offering megapixel counts beyond what our eyes can appreciate and dynamic range that we don’t need unless we simply don’t want to pay attention to exposure in camera,” said Edelman. Not to mention the fact that the cameras are getting bigger and heavier and much more expensive.”
“There will be a need for full-frame, but it’s not for everybody,” said Murata. “We believe that most of the professionals will be happy with micro four-thirds. We’d rather use our resources to develop new lenses and new bodies.”
“We use our resources only on micro four-thirds, instead of developing a new system,” said Murata. We cannot give seamless experiences to our consumers [if we change]. It doesn’t make sense [to switch].
“We will be the pioneers in the micro four-thirds market.”
Nie wiem co on wciąga ale też chcę trochę.
Nie wiem co on wciąga ale też chcę trochę.
Mówisz o mnie? O tym gościu który to napisał? Czy o Olympusie? ;)
Przypominają się czasy upadku dużego 4/3. Wtedy też twierdzili, że większe matryce nie są potrzebne...
Daje się niestety odnieść wrażenie, że to małe matryce przestaja byc potrzebne.
Pełnoklatkowe bezlusterkowce nie różnią sie wielkoscią od PRO.
Znacząco maleją zalety małej matrycy w tele. Z pełnej klatki wysokiej rozdzielczości można uzyskać praktycznie ten sam efekt.
chyba chcą dociągnąć do rocznicy, a później...
Kiedyś w czasach minionych, gdy 4/3 było na "topie" kupiłem sobie obiektyw ZD 14-35. Fajny, ładne światło, telecentryczność, korekta... no wszystko wbudowane i pięknie działające.
Cena była zajebista. Nie, nie płaczę, ten obiektyw naprawdę wart swoich pieniędzy.
Ale 4/3 umarło. No nic, do dziś korzystam z tego obiektywu z mikrusami. AF już nie taki, ale jak wiecie ja nie gustuję w dynamicznych zdjęciach. A cerkiewka czy krajobraz mi nie ucieknie.
Po śmierci 4/3 pomyślałem, że dokupię sobie tych obiektywów troszkę, no bo jak system nie żyje to powinni szkła wyprzedawać.
Nic bardziej mylnego. Teraz tak dla jaj poszukałem tego szkła w sieci. Cena nadal zabija. -->> https://www.amazon.de/dp/B000XCT67S/ref=asc_df_B000XCT67S56549338/?tag=wwwskapiecpl-21&creative=22662&creativeASIN=B000XCT67S&linkCode=df0&language=pl_PL&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
Ciekawe, co się stało z telecentrycznością w bezlustrach? To kolejny marketingowy hit Olka ;)
tak na Wasz ból 4 liter. https://www.youtube.com/watch?v=OGn3yPl59ZM
Mówisz o mnie? O tym gościu który to napisał? Czy o Olympusie? ;)
Oczywiście o tym co to napisał/Olympusie
Poczekamy, zobaczymy co Olek wymyśli. :wink:
Albo sprzeda to co wymyślił, albo pójdzie z torbami, a my zostaniemy z gustownymi i nie tanimi przyciskami do papieru. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
tak na Wasz ból 4 liter. . (https://www.youtube.com/watch?v=OGn3yPl59ZM)..
Grunt, to starannie dobrany przykład. Myślę, że kilka jednocalowych kompaktów też by dało radę. No i gratuluję koledze drukowania zdjęć w wielkim formacie. Dla mnie to bez sensu, szkoda kasy, a i miejsca bym nie miał do ich wieszania :) Typowy, bezsensowny film propagandowy.
Oczywiście o tym co to napisał/Olympusie
Uff, to dobrze bo już myślałem, że znów nie wziąłem leków i napisałem jakieś głupoty ;)
A tak po za tym, to nawet po upadku M4/3, albo całego Olympusa nasze aparaty i obiektywy będą nadal działać? Czy je jakoś zdalnie wyłączą? Albo przestaną zdjęcia robić?
Po prostu będzie -10 do lansu , bo jak się pokazać na wybiegu ze sprzętem upadłego producenta ...
... albo jak dla mnie +10 do mojego zadowolenia z użytkowania czegoś czego ktoś nie docenia z powodu starej metki .
Przypominają się czasy upadku dużego 4/3. Wtedy też twierdzili, że większe matryce nie są potrzebne...
Daje się niestety odnieść wrażenie, że to małe matryce przestaja byc potrzebne. ...
Czy ja wiem:). Były głosy (chyba w tym wątku), że smartfony to poważna konkurencja dla bezlusterkowca z matrycą 4/3 (ok. 17 x 13 mm). Zdaje się, że jednak matryca aparatu w smartfonie ma "nieco" mniejszy rozmiar (a MPix dość sporo) od tej w systemie mikro 4/3 ?, a zdjęcia podobno porównywalne (czy nawet z najnowszych smartfonów lepsze?)? Także czy ta wielkość ma aż takie duże znaczenie:wink: i czy małe matryce przestają być potrzebne ?
... a zdjęcia podobno porównywalne (czy nawet z najnowszych smartfonów lepsze?)? Także czy ta wielkość ma aż takie duże znaczenie:wink: i czy małe matryce przestają być potrzebne ?
W smartfonach nie.
W smartfonach nie.
ale co nie ?:)
- czy zdjęcia nie są porównywalne ?
- czy małe matryce przestają być potrzebne ?
- czy chodzi ogólnie o wielkość matrycy, a w smartfonach jest całkowicie nieistotna ?
Tak dopytuję w związku z tym co zacytowałeś.
A mnie to się zdaje, że chodzi tylko wyłącznie o ekshibicjonizm sprzętowy.
Kto ma większego "matryca" ;)
Bo nie oszukujmy się... Kto odróżni zdjęcie zrobione bezlustrem FF od m43 na wydruku A3?
Zaczyna mi to przypominać sytuację z audiofilami, wiecie, tymi co to słyszą różnice między kablem z 1000zl/m od tego za 10000zl/m ;)
Bo nie oszukujmy się... Kto odróżni zdjęcie zrobione bezlustrem FF od m43 na wydruku A3?
Zaczyna mi to przypominać sytuację z audiofilami, wiecie, tymi co to słyszą różnice między kablem z 1000zl/m od tego za 10000zl/m ;)
Odnoszę podobne wrażenie.
Szczególnie jak wm4/3 użyje się lepszego obiektywu (stałoogniskowego), a w FF przykładowo podstawowego kita, to jeśli będzie różnica (a raczej tak) to na korzyść m4/3. Celowo takie przykłady podałem bo chyba w fotografii nie ma takich pewników "zero-jedynkowych". Nawet jeśli chodzi o technikalia, że o samej wartości artystycznej zdjęcia nie wspomnę.
Ciekawe, co się stało z telecentrycznością w bezlustrach? To kolejny marketingowy hit Olka ;)W Canonie R i Nikonach Z daje się to zrobić. Średnica bagnetu jest duża.
Zaczyna mi to przypominać sytuację z audiofilami, wiecie, tymi co to słyszą różnice między kablem z 1000zl/m od tego za 10000zl/m ;)Nie do końca.
Wszystko zależy jaką fotografie sie uprawia. Przy niższych ISO i większych GO - nie odróżnisz. Ale przy ISO 12.800 lub przy malutkich GO - odróżnisz.
Foto podróznicza, krajobrazy OK. Po warunkiem, że nie masz parcia robić na spacerze nocnych zdjęć Paryża. Portrety - lepiej mieć lepsza kontrolę nad GO. Sport - krótkie czasy, wysokie ISO (hala- sztuczne światło) - lepiej mieć FF. Na śluby tez lepiej mieć FF - przydaje się wysokie ISO (kościół bez lampy błyskowej).
Trochę generalizowałem, ale w skrócie to tak jest.