PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

Strony : [1] 2

dziekan
1.06.08, 22:07
kilka linków na początek, jak ktoś coś ma dorzucać (będzie znowu wszystko w jednym miejscu):

Trochę teorii by Mr. Wrotniak (In English)
http://www.wrotniak.net/photo/infrared/e510.html

Wszystko o IR (English)
http://www.lifepixel.com/index.html

Filtry do IR (English)
http://www.tedfelix.com/IR/

IMO Dobre Sample Pana Gancarczyka
http://www.gancarczyk.com/?s=galeria&temat=ir

pzdr

Dziekan

Lailonn
1.06.08, 22:13
Hmm na linki informacyjne trafiłem już dawno ale ciekawi mnie ten spis filtrów. W Polsce znajdziemy głównie R72, który uznany jest za "tani" i dobry na start. B+W 093 kosztuje zaledwie 100zł więcej. Ciekawe czy faktycznie widać różnicę.

Jutro przyjedzie do mnie Hoya to może wkrótce kilka zdjęć testowych udam i się wykonać :]

Galeria świetna :>

dziekan
1.06.08, 22:17
ja się właśnie łamię - stąd ten temat może Ktoś dopisze coś ciekawego co mnie skłoni do pójścia w tą (Hoya, Marumi) lub w tamtą (Cokin) stronę :)

fotomic
1.06.08, 22:31
ja się właśnie łamię - stąd ten temat może Ktoś dopisze coś ciekawego co mnie skłoni do pójścia w tą (Hoya, Marumi) lub w tamtą (Cokin) stronę :)
pytałeś mnie co z cokinem IR. odpowiem z E1 mi się nie udało tego ożenić, sprzedałem gościowi, któremu to podobno działa. Albo nie wiedziałem jak robić albo coś było nie tak. raczej to pierwsze.

dziekan
1.06.08, 22:33
pytałeś mnie co z cokinem IR. odpowiem z E1 mi się nie udało tego ożenić, sprzedałem gościowi, któremu to podobno działa. Albo nie wiedziałem jak robić albo coś było nie tak. raczej to pierwsze.

no wiem wiem , poza tym Marylka też bezskutecznie walczyła z oryginalnym Cokinem IR - dopiero po modyfikacjach (montażu w oprawce okrągłej z gwintem) zadziałało - ja chcę kupić raz a porządnie - na zabawy nie mam czasu niestety.

Marylka
2.06.08, 19:55
Szczerze powiem, jeżeli Cokin to chyba pod Nikona. Ja drugi raz nie kupię Cokina i nie z tego względu że go musiałam przerabiać.

dziekan
2.06.08, 22:01
Szczerze powiem, jeżeli Cokin to chyba pod Nikona. Ja drugi raz nie kupię Cokina i nie z tego względu że go musiałam przerabiać.

A co nikon takiego oferuje (szczególnie w użyciu Cokinów IR) czego nie ma Olek ? bom bardzo ciekaw o co chodzi...

Marylka
3.06.08, 18:28
A co nikon takiego oferuje (szczególnie w użyciu Cokinów IR) czego nie ma Olek ? bom bardzo ciekaw o co chodzi...

Oczywiście nic nie ujmuję Olkowi bo Olek to Olek i zawsze będę je miała. Ale z tego co wiem to nikon szczególnie d70, d50 mają słabszy filtr AA co ma wpływ bezpośrednio na zdjęcia.
http://plfoto.com/1545544/zdjecie.html

utoplec
3.06.08, 19:22
Oczywiście nic nie ujmuję Olkowi bo Olek to Olek i zawsze będę je miała. Ale z tego co wiem to nikon szczególnie d70, d50 mają słabszy filtr AA co ma wpływ bezpośrednio na zdjęcia.
http://plfoto.com/1545544/zdjecie.html

To dobrze świadczy o Olkach, bo im lepszy aparat tym mocniejszy filtr AA, w normalnych zdjeciach podczerwień pogarsza jakos

salvadhor
3.06.08, 20:05
To dobrze świadczy o Olkach, bo im lepszy aparat tym mocniejszy filtr AA, w normalnych zdjeciach podczerwień pogarsza jakos

W kontekście dyskusji o fotografii w IR, to raczej nie jest zaleta :)

utoplec
3.06.08, 20:22
W kontekście dyskusji o fotografii w IR, to raczej nie jest zaleta :)

Z tym sie zgodzę, a najlepiej usunąć filtr AA. Jak będę kupował nowy aparat to stary w ten sposób spreparuje.

Noel
10.06.08, 09:10
Podpinam sie pod wątek,w zdjecia w podczerwieni bawie sie juz od pół roku,kupiłem filtr hoya r72 oraz posiadam canona 350d - zdjecia które nim robiłem były zawsze przepalone na środku - takie koło - pytanie - czemu?Zaczołem wiec cykac praktica - ale strasznie długie czasy - na kodaku 400 około 16 minut - doradzccie jakiego filmu uzyc,jakich czasów, badź czy mozna cykac dobre foty canonem bez tych przepaleń?
za kzde info bede wdzięczny,pozdrawiam. psjesli juz było to dokładnie opisane to przosze o podesłanie linka i nie bicie:-P

krzysiekz
10.06.08, 09:34
Podpinam sie pod wątek,w zdjecia w podczerwieni bawie sie juz od pół roku,kupiłem filtr hoya r72 oraz posiadam canona 350d - zdjecia które nim robiłem były zawsze przepalone na środku - takie koło - pytanie - czemu?Zaczołem wiec cykac praktica - ale strasznie długie czasy - na kodaku 400 około 16 minut - doradzccie jakiego filmu uzyc,jakich czasów, badź czy mozna cykac dobre foty canonem bez tych przepaleń?
za kzde info bede wdzięczny,pozdrawiam. psjesli juz było to dokładnie opisane to przosze o podesłanie linka i nie bicie:-P

Do zdjec w podczerwieni uzywa sie klisz wrazliwych na nia a nie zwyklych, jestem ciekaw co po tych 16 min wyszlo. Pokaz to zdjecie przepalone z c.

Noel
10.06.08, 10:34
no wąłsnie nie było przepalone - wczesniej próbowałem z 2-4 minutami,nic,potem 8 - cos ledwo widoczne,16 minut to takie minimum zeby klisza sie naswietliła do tego stopnia aby zdjecie było w miare czytelne.zamówiłem juz ilforsa sfx do podczerwieni - zobacze jakie beda efekty.A co jest nie tak ze canonem 350d przepala mi kazda fote na środku - takie kółko????

kali999
15.06.08, 10:40
To ja się podłącze do tematu, a myślał ktoś kiedyś lub może testował filtr firmy SunTec? Czy może to jest tak sam shit jak filtry firmy Selco??
Bo na allegro do 72mm znalazłem tylko tej firmy, a B&W od mojego stałego gościa od filtrów będę miał za około 350zł.:|

kali999
22.06.08, 23:38
Ktoś używał jednego z tych filtrów do lustrzanki cyfrowej??

B+W Filtr 093 (87C):
Czarny filtr do podczerwieni, filtruje całe spektrum światła widzialnego. Używany z czarno-białymi filmami na podczerwień- do 1000 nm.
Współczynnik filtra zależy od czułości filmu.

B+W Filtr 099:
Pomarańczowy filtr blokujący niebieską i niebiesko-zieloną część spektrum widzialnego o długości do 520 nm. Pozwala uniknąć niebieskiego zabarwienia zdjęć i różnicuje kolory. Przeznaczony do kolorowej fotografii w podczerwieni.
Współczynnik filtra zależy od czułości filmu. Na życzenie dostępne są następujące typy szkła Schotta dla materiałów na podczerwień: OG 590, RG 610, RG 630, RG 645, RG 665, RG 715, RG 780, RG 9.

Bo na oba mnie nie stać, a interesuje mnie zarówno kolor jak i cz-b.
I czy ktoś może wie czy w E-3 jest filtr odcinający podczerwień?

kali999
23.06.08, 13:49
:-P Prowadzę monolog:lol: Ale dostałem odpowiedź z Olympusa i niestety E-3 ma filtr podczerwieni montowany na matrycy. Także się nie pobawię:???: co prawda 300zł w kieszeni:cool:

dziekan
23.06.08, 15:41
Ktoś używał jednego z tych filtrów do lustrzanki cyfrowej??

B+W Filtr 093 (87C):
Czarny filtr do podczerwieni, filtruje całe spektrum światła widzialnego. Używany z czarno-białymi filmami na podczerwień- do 1000 nm.
Współczynnik filtra zależy od czułości filmu.

B+W Filtr 099:
Pomarańczowy filtr blokujący niebieską i niebiesko-zieloną część spektrum widzialnego o długości do 520 nm. Pozwala uniknąć niebieskiego zabarwienia zdjęć i różnicuje kolory. Przeznaczony do kolorowej fotografii w podczerwieni.
Współczynnik filtra zależy od czułości filmu. Na życzenie dostępne są następujące typy szkła Schotta dla materiałów na podczerwień: OG 590, RG 610, RG 630, RG 645, RG 665, RG 715, RG 780, RG 9.

Bo na oba mnie nie stać, a interesuje mnie zarówno kolor jak i cz-b.
I czy ktoś może wie czy w E-3 jest filtr odcinający podczerwień?

E-3 na pewno ma filtr odcinajacy podczerwień - Mam Marumi InfraRed do ZD14-54 - póki co uczę sie :)

luc4s
10.10.08, 21:43
Odgrzeję temat, jaki najlepiej kupić filtr żeby się pobawić w fotografię IR w E510? Tak do 300 zł?

dzemski
10.10.08, 21:57
Hoya IR72 może spokojnie być

luc4s
10.10.08, 22:16
Ok, dzięki.

icelander
20.02.09, 13:32
czy ktoś kiedyś demontował filtr IR z matrycy E 500?

S4INT
20.02.09, 13:41

E500 nie, ale w najbliższym czasie będę to robił ze starym, poczciwym C3030 ;)

icelander
20.02.09, 13:54
własnoręcznie czy np u Kadei?

S4INT
20.02.09, 13:59
własnoręcznie czy np u Kadei?

Własnoręcznie ;) kto to Kadeja ?

icelander
20.02.09, 14:00
Kadeja to serwis foto na Czapskich...

RadioErewan
20.02.09, 14:00

OKSerwis to potrafi (i chyba ma dostęp do zamienników by zrobić aparat IR only).

Pozdrawiam

S4INT
20.02.09, 14:04
Kadeja to serwis foto na Czapskich...

Aaa, racja. Znam, Sigme mi naprawiają.

A nie wiesz ile to kosztuje u nich? Sam będę robił na zasadzie, że aparat i tak mi już do niczego nie służy, sprzedawac za grosze nie warto a IR fajne jest. Jak spie... to trudno, ale mam tutorial z obrazkami jak to zrobić ;)

Jedyny problem jaki widzę na ta chwilę to skąd wytrzasnąć szkiełko o identycznych wymiarach jak filtr na podmianę, żeby było optycznie dobre...

BTW: ja pisałem kiedyś do Tisbone'a z TopInfrared.com - on się tym też zajmuję i ma parę różnych opcji jak przerobić (w sensie jaki efekt będzie się uzyskiwać prosto z puchy). Najtańsza operacja jakiś czas temu to było ok 300zł... jak teraz jest to nie wiem.

RadioErewan
20.02.09, 14:06
Problemem jest potem ustawianie ostrości. Na obiektywach esystem nie ma znaczka nieskończoności dla IR. Dlatego sensowniejsze wydaje się zainwestowanie w przeróbkę czegoś z LV.

Pozdrawiam

icelander
20.02.09, 14:16
to ja chiba pozostanę przy paskudnym korpusie D70 + mir 2/35 + hoya 720 nm + PZO 770 nm + heliopan 1000 nm

S4INT
20.02.09, 14:20
to ja chiba pozostanę przy paskudnym korpusie D70 + mir 2/35 + hoya 720 nm + PZO 770 nm + heliopan 1000 nm

Jakbym miał D70 to nawet bym nie myślał o żadnych przeróbkach ;) chociaż widziałem gdzieś też opis jak z niego sciągnać filterek.

okej
21.02.09, 16:14
witam

przeczytalem ten watek 2 razy:(

i przed moim postem ktory zostal usniety takze

i nie potrafie znalesc odp. na moje pytanie

kazdy kiedys zaczyna...........przygode z fotografowaniem nie wszystko musi byc jasne:)
co i jak ustawic wiem,,,jak bawic sie zdjeciem ir w photoshopie tez znalazlem:) wiem co to google

ale mam pytanie takie??

CHCE ZAKUPIC FILTR

IR INFRARED
Większość współczesnych lustrzanek (nie tylko z resztą) ma na matrycach filtry odcinające podczerwień.
czy tutaj mi cos wyjdzie?????

czy e 410 tez ma???

czy w takim razie po zakupie moge wrzucic filtr do kosza??bez jego przerabiania---co mowia uzytkownicy piszacy pod tym watkiem

ALE CZY BEDZIE DZIALAL Z OBIEKTYWAMI DODANYMI DO E-410?
ZUIKO DIGITAL 14-42, oraz 40-150.
TZN.CZY W SRODKU

NIE BEDZIE BIALEJ PLAMY?????

CZYTAJAC O FILTRACH ir

WIEM ZE CZESTO SIE ZDARZA TO

BYLY WYMIONIONE OBIEKTYWY NIKONA I CANONA

NA KTORE MOZNA ZAKLADAC TEN FILTR

I NA KTORE NIE(PLAMA W SRODKU:sad:

O OLYMPUSKU NIE PISALI:sad::sad:

niektorzy pozniej przerabiali aparaty by dzialalo

Aero73
21.02.09, 19:30
TZN.CZY W SRODKU NIE BEDZIE BIALEJ PLAMY?????

Obiektywy kitowe 14-42 i 40-150 nie 'produkują' białej plamy z filtem IR (w centrum kadru). Lustrzanki Olympusa z LV doskonale nadają się do fotografii w podczerwieni - przy włączonych nocnych kadrach zdjęcia można kadrować na lcd, jednak statyw wydaje się niezbędny.

Moje przykładowe pstryki z Hoya R72 nakręconym na 14-42 i puszką 510

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/kapliczka-2.jpg
źródło (http://paralotnisko.pl/fotki/kapliczka.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/LezajskIR-2.jpg
źródło (http://paralotnisko.pl/fotki/Lezajsk-IR.jpg)

okej
21.02.09, 22:35
wow!! dzieki za super odpowiedz!!!

i taka szybka~!!

icelander
21.02.09, 23:35
dziś byliśmy na plenerze w jaworznickim industrialu i poćwiczyłem 14-42 z filtrami 100, 810 i 7720 nm
efekta póki co są obiecujące ale proszę o deko cierpliwości..

luc4s
22.02.09, 02:09
7720 nm co to za pasmo ? To przeciez już średnia podczerwień cieplna.
a 100 nm to UV...

icelander
22.02.09, 10:26
720 a nie 7720, rozwaloną claviaturę w kąputerze mam.....

icelander
23.02.09, 16:36
zdjęcia z ZD 14-42 z filtrami IR są w regionach - Małopolska (cześć III)

Ramzes_II
23.02.09, 22:49
zdjęcia z ZD 14-42 z filtrami IR są w regionach - Małopolska (cześć III)
Super fotki. Coraz bardziej zaczyna mi sie podobać fotografia w IR. Chyba zacznę zgłebiać temat.
Na dzień dobry jaki polecacie filtr sobie zakupic dla e-510 i 12-60 ?

S4INT
23.02.09, 23:03
Super fotki. Coraz bardziej zaczyna mi sie podobać fotografia w IR. Chyba zacznę zgłebiać temat.
Na dzień dobry jaki polecacie filtr sobie zakupic dla e-510 i 12-60 ?

Wszyscy chwalą Hoye R72... tylko na średnicę w 12-60 może być drogawo.

Podobno Cokin P007 się nieźle spisuje, tylko trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem holdera (światło wpada i powstaje hodowla blików własnych...), albo kupnem najtańszej UVki, wydłubaniem szkiełka i wstawieniem dociętego Cokina ;)
Ogólnie na Nikonach to się te filtry sprawdzają (najlepiej D50, D70/s).
Gadałem kiedyś z gościem co się tym bardziej zaawansowanie w to bawi to mówił, że np E500 daje rade w IR.
W E510 nie wiem jak będzie z tymi filtrami... część masz powyżej ;)

Ramzes_II
23.02.09, 23:19

Podobno Cokin P007 się nieźle spisuje, tylko trzeba sobie poradzić z uszczelnieniem holdera (światło wpada i powstaje hodowla blików własnych...), albo kupnem najtańszej UVki, wydłubaniem szkiełka i wstawieniem dociętego Cokina ;)
Gadałem kiedyś z gościem co się tym bardziej zaawansowanie w to bawi to mówił, że np E500 daje rade w IR.
No własnie widzę- cena rośnie sporo. Albo zastanowie sie nad filtrem dla 14-42, albo spróbuje patent z docięciem cokina do jakiegokolwiek najtańszego filtru na średnicę 72mm z wyjętym szkłem oczywiscie.
+ rep dla Ciebie.
Dzięki.

slawek
23.02.09, 23:31

E-510 daje sobie bardzo dobrze rade z R72 Hoya, z tego względu zostawiłem 14-42

icelander
23.02.09, 23:32
cokina 007 odradzam, miałem, kicha że joj!
z dostępnych najbardziej polecam hoyę chyba żeby znależć starego panchromara, to jest cudeńko! bywają nawet 1100 nm!

Ramzes_II
23.02.09, 23:42
Zerknałęm na alledrogo. Filtr UV na 72 mm tani, to ok. 30 zł mozna wyrwać. Cokin ok 90 zł. Dociąć kólko i zamontować zamiast szkła UV. To bedzie chyba kompromis.
Najtańszy IR na 72 mm to grubo ponad 200 zł. Ciekawe jaka wineta bedzie na 12 mm.
Ale moze to doda uroku.
Jak juz będę miał kpl to nie omieszkam sie pochwalić efektem.
Acha - jak z WB ? gdy w RAW robie - bedzie wsio rawno ?

icelander
23.02.09, 23:51
ja zrobiłem pierwszy IR tak: filtr PZO, do jakiegoś wojskowego urządzenia wyłuskałem z oprawki i poleciłem wytoczyć pod M 58. Na początku używałem z nikonem F3 stosując Kodaka HIE, efekta, nawet, nawet...
a co do cokina + oprawka z UV - nie wiem
btw, mam zielony rosyjski M72 do niczego mi nie potrzebny, jak potrzeba oprawki - daj znać
a co do IR zestawu na M58, istnieje możliwość wyczarterowania - ale tylko dla ludzi z Krakowa

Ramzes_II
24.02.09, 00:01
ja zrobiłem pierwszy IR tak: filtr PZO, do jakiegoś wojskowego urządzenia wyłuskałem z oprawki i poleciłem wytoczyć pod M 58. Na początku używałem z nikonem F3 stosując Kodaka HIE, efekta, nawet, nawet...
a co do cokina + oprawka z UV - nie wiem
btw, mam zielony rosyjski M72 do niczego mi nie potrzebny, jak potrzeba oprawki - daj znać
a co do IR zestawu na M58, istnieje możliwość wyczarterowania - ale tylko dla ludzi z Krakowa
Jak będę w okolicach Krakau to odezwę sie na priv. Jakiegoś spontona moze udałoby sie zrealizowac i potestować to i owo. W sumie z Debicy to nie Syberia, ale jak na razie nie mam kursu w Twoją stronę. Dzięki za info. Pomyślim :)

S4INT
24.02.09, 00:01
Sorry, że tak z innego forum - ale tu są IRki właśnie z Cokinem (z tym że na Nikonie, D50 bodajże)

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88552
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86119

A na Olku nie wiem jak będzie, Icelander może mieć racje co do efektu.

icelander
24.02.09, 00:10
a tu są dwie foty z D70, jedna nikkorem 24-120 (do kliszowca)*, druga z karkołomnej konstrukcji, flektogon z P-sixa z panchromarem 1100 nm wewnątrz!

------------------------------------------------------------------------------------
8) dla nie nie istnieje coś takiego jak "aparat analogowy"

pol189
26.02.09, 11:52
Czy kierowanie się pasmem obcinania światła ma w ogóle senes?
Przeglądałem różne oferty i mamy tak HOYA, Cokin i reszta świata 720nm, mało znane firmy 760nm i Heliopany i reszta świata 780nm.

Który filtr powinien dać nam najlepszy efekt? Nie mówię o jakości i stratach ostrości na filtrach niewiadomego pochodzenia, tylko o kolorystyce zdjęcia.

No i wreszcie - których firm należy się kategorycznie wystrzegać przy zakupie ;) !?

.

icelander
26.02.09, 12:06
ja (subiektywnie) odradzam cokina 007, Heliopan 1000 daje genialne efekty ale z korpusem D70, hoya jest taka sobie za to kolorystyka tej samoróbki 820 z ZD 14-42 rzuca na kolana!

slawek
26.02.09, 12:12
Tak na chwile obecną wyglądają ceny filtrów ir ; http://www.ceneo.pl/Filtry;017Podczerwony_P1-11060.htm

icelander
26.02.09, 12:19
drogo, oj drogo, ale jak chce się "nad poziomy wylatać" trzeba płacić, moja Hoya kosztowała 10 euro...

rocco
26.02.09, 12:35
drogo, oj drogo, ale jak chce się "nad poziomy wylatać" trzeba płacić, moja Hoya kosztowała 10 euro...
Można kupić filtr Kinga :roll:
Na początek jak znalazł a jesli wciągnie to będzie się myśleć.

icelander
26.02.09, 12:41
King robi do 77 mm x 0,75, więc pewnie M 86 to byłby King-size
;)

icelander
26.02.09, 22:54
takie coś znalazłem w zakamarkach:

rocco
27.02.09, 10:41
Nawet ciekawie wygląda ciało przy takim oświetleniu.
Czy mi sie wydaje, czy ostrości brakuje (na lewym) i dlaczego?
To jakas cecha tego typu fotografii?

PS
Pytam serio, podobają mi sie krajobrazy z dużą ilością zieleni zrobione w IR i mam chęć spróbować tej zabawy :)

icelander
27.02.09, 10:50
brak ostrości wiąże się z brakiem doświadczenia z tą techniką. A było to robione tak:
do korpusu nikona D70 zostało przykręcone międzymordzie N/P-six a na międzymordziu - flektogon 4/50 mm.
do środka został wpakowany flitr czarny panchromar M40,5 mm band-pass 1100 nm.
Ustawiając ostrość sugerowałem się odległością od obiektu i czerwoną kropką na obudowie
niestety - fizyka teoretyczna swoje a życie swoje.
Przxypomnę że D70 ma możliwość powiększania na wizjerku tylko 1,5 x.
Potem wymyśliłem technikę bracketingu ostrości czyli wykonywanie serii tej samej klatki na różnych nastawach ostrości.
Okazało się np że płaszczyzna ostrośći zależy też od intesywności strumienia IR - podczas takiej serii np słońce zasłoniła niewielka chmurka i odrazu obraz rozostrzył się

Jack
27.02.09, 13:04
E500 nie, ale w najbliższym czasie będę to robił ze starym, poczciwym C3030 ;)Nie rób tego :!: Już "przerabiałem" C-3030. Ten model ma zbyt silny i dziwnie działający filtr IR-Cut i nie nadaje się do robienia fotek IR z czarnym filtrem. Zrobiłem to samo, co Ty masz zamiar zrobić - po wydłubaniu filtra IR-Cut, aparat przestał nastawiać ostrość dalej, jak 30 cm. Chyba ten filtr jest elementem toru optycznego, więc powinno się go zastąpić zwykłym szkłem optycznym tej samej grubości, tak wnioskuję, bo po ponownym włożeniu filtra, nastawianie ostrości wróciło do normy.
Pozdrawiam
Jack

icelander
27.02.09, 13:46
a jaki ma sesns wyrzucanie IR cut z korpusu E 500?

rocco
27.02.09, 17:00
brak ostrości wiąże się z brakiem doświadczenia....
Dzięki za odpowiedź, to sporo tłumaczy.
Mam zamiar kupic sobie taniego Kinga na standardową 50-kę a korpusem będzie D-700. Ale to już na wiosnę :)

S4INT
27.02.09, 17:49
Nie rób tego :!: Już "przerabiałem" C-3030. Ten model ma zbyt silny i dziwnie działający filtr IR-Cut i nie nadaje się do robienia fotek IR z czarnym filtrem. Zrobiłem to samo, co Ty masz zamiar zrobić - po wydłubaniu filtra IR-Cut, aparat przestał nastawiać ostrość dalej, jak 30 cm. Chyba ten filtr jest elementem toru optycznego, więc powinno się go zastąpić zwykłym szkłem optycznym tej samej grubości, tak wnioskuję, bo po ponownym włożeniu filtra, nastawianie ostrości wróciło do normy.
Pozdrawiam
Jack

Eee, no ja zdaje sobie sprawę, że trzeba coś włożyć zamiast tego IR-cut'a ;) tylko właśnie mam problem z tym gdzie takie szkiełko zamówić (żeby to było dobrej jakości coby zdjęć nie psuło). Wymiary to:
9.925mmx8.925mmx2.775mm

Właściwie to powinienem wyjąć, pomierzyć i szukać, ale wolę mieć od razu gotowe, bo będę pamiętał jak złożyć aparat i co gdzie było. Po paru dniach (tygodniach?), mogę już nie pamiętać jak to się składa...

Dla zainteresowanych link do tego tutoriala o którym mówie:

http://www.jr-worldwi.de/photo/index.html?mod_oly_dis.html

i o samym czymś do zastapienia IR-cut'a

http://www.jr-worldwi.de/photo/index.html?mod_oly_ir.html

Jak ktoś ma jakieś namiary gdzie takie coś mogę zamówić i ile to (mniej więcej chociaż) może kosztować to niech da znać ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

a jaki ma sesns wyrzucanie IR cut z korpusu E 500?

Taki sam jak z kompaktu i problem też jest ten sam - co wcisnąć zamiast Ir-cut'a żeby Af normalnie działał.

icelander
27.02.09, 23:59
czy to jest szkło prostopadłościenne czy fazowane?
nasz szlifierz mikroskopowy zapewne zrobi coś takiego, i chyba nawet w kilku sztukach

S4INT
28.02.09, 10:16
czy to jest szkło prostopadłościenne czy fazowane?
nasz szlifierz mikroskopowy zapewne zrobi coś takiego, i chyba nawet w kilku sztukach

Nie mam pojęcia, kompletnie się na tym nie znam.
Jeśliby Ci się udało takie coś załatwić byłbym dozgonnie wdzięczny :D bo IR za mną chodzi od dawna, ale to przerobienie c3030 to chyba póki co mój najlepszy pomysł (co nie znaczy, że dobry :D) w tym kierunku...

Aero73
28.02.09, 14:38
... tylko właśnie mam problem z tym gdzie takie szkiełko zamówić (żeby to było dobrej jakości coby zdjęć nie psuło). Wymiary to: 9.925mmx8.925mmx2.775mm

Sam wykonałem modyfikację C-2040 polegającą na podmianie wewnętrznego filtra IR na szklaną płytkę i operacja ta nie wydaje się specjalnie skomplikowana. Tak dokładne wymiary zastępczej płytki jakie podał S4INT można sobie darować. Jest ona wciskana w gumową 'podkładkę', nawet jeśli długość lub szerokość będzie mniejsza o 1mm to nie będzie to miało wpływu na tor optyczny. Problemem może okazać się przygotowanie samej płytki. Odwiedziłem kilka zakładów optycznych w Stalowej Woli i żaden z nich nie był w stanie jej wykonać ze względu na zbyt małe gabaryty elementu do obróbki. W końcu zrobiłem ją sam przycinając tafle szklaną diamentem - już druga próba zakończyła się sukcesem - ostre krawędzie obrobiłem za pomocą drobnoziarnistej kamiennej osełki. Użyłem szkła o grubości 2,60 mm czyli ciut mniej niż grubość oryginalnego filtra, jednak nie zauważyłem pogorszenia ostrości obrazu (testowane szkło podstawki mikroskopowej o grubości około 1,6 mm dawało już wyraźne mydło, ma tu chyba znaczenie odległość powierzchni płytki od matrycy). Radość wykonywania tego typu zdjęć z ręki jest ogromna, na LCD widać dokładnie to co będzie na zdjęciu, ułatwia to kadrowanie ale przede wszystkim odszukiwanie ciekawych kompozycji.

S4INT
28.02.09, 15:11
Sam wykonałem modyfikację C-2040 polegającą na podmianie wewnętrznego filtra IR na szklaną płytkę i operacja ta nie wydaje się specjalnie skomplikowana. Tak dokładne wymiary zastępczej płytki jakie podał S4INT można sobie darować. Jest ona wciskana w gumową 'podkładkę', nawet jeśli długość lub szerokość będzie mniejsza o 1mm to nie będzie to miało wpływu na tor optyczny. Problemem może okazać się przygotowanie samej płytki. Odwiedziłem kilka zakładów optycznych w Stalowej Woli i żaden z nich nie był w stanie jej wykonać ze względu na zbyt małe gabaryty elementu do obróbki. W końcu zrobiłem ją sam przycinając tafle szklaną diamentem - już druga próba zakończyła się sukcesem - ostre krawędzie obrobiłem za pomocą drobnoziarnistej kamiennej osełki. Użyłem szkła o grubości 2,60 mm czyli ciut mniej niż grubość oryginalnego filtra, jednak nie zauważyłem pogorszenia ostrości obrazu (testowane szkło podstawki mikroskopowej o grubości około 1,6 mm dawało już wyraźne mydło, ma tu chyba znaczenie odległość powierzchni płytki od matrycy). Radość wykonywania tego typu zdjęć z ręki jest ogromna, na LCD widać dokładnie to co będzie na zdjęciu, ułatwia to kadrowanie ale przede wszystkim odszukiwanie ciekawych kompozycji.

Używasz "gołego" aparatu czy nakręcasz jakiś filtr? Hoya, helipana?
Wrzuć jakieś foty, przed i po ewentualnej obróce - najchętniej widoczki z niebem, trawskiem itp ;)

icelander
28.02.09, 15:12
nasz szlifierz mikroskopowy robi preparaty polerowane o grubość 20 mikrometrów +/- 1 mikro. w poniedziałek poproszę o poszukanie szkła i docięcie odpowiednich kawałków. Normalnie facet wykonuje preparaty o pow 24 x 72 mm, czasem 72 x 48, ale kiedyś dla "zabawy" wypolerował amonita o średnicy 18 cm wszędzie zachowując 20 mikro!

Aero73
28.02.09, 18:07
Używasz "gołego" aparatu czy nakręcasz jakiś filtr? Hoya, helipana?
Na obiektyw nakręcam filtr Hoya R72, balans bieli na białą kartkę. Zestawem 2040IR robiłem zdjęcia kilka lat temu i teraz nie mogę znaleźć właściwego nośnika w archiwum, zamieszczam kilka fotek już obrobionych a oryginały powieszę jutro.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/krowka_IR2040-1.jpg
źródło (http://paralotnisko.pl/fotki/krowka_IR2040.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/wysokie_napiecie_IR2040-1.jpg
źródło (http://paralotnisko.pl/fotki/wysokie_napiecie_IR2040.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/momoty_IR2040-1.jpg
źródło (http://paralotnisko.pl/fotki/momoty_IR2040.jpg)

nasz szlifierz mikroskopowy robi preparaty polerowane o grubość 20 mikrometrów +/- 1 mikro.
Czy jest szansa skorzystać z jego umiejętności? Planuję przerobić puszkę 510 na IR.

RadioErewan
28.02.09, 18:17
Czy jest szansa skorzystać z jego umiejętności? Planuję przerobić puszkę 510 na IR.

Ale chcesz zastąpić IR cut/lowpass filtrem IR czy zamienić tylko IR cut/lowpass na "czystą" płytkę równoległościenną?
Jak to pierwsze, to jest serwis, który to robi, jak drugie, chętnie się spotkam, by zmierzyć rozdzielczość takiego tunowanego korpusu. Dręczy mnie strasznie agresywność lowpassa Olka. Panas ma te same matryce i o wiele ostrzejszy obraz.

Pozdrawiam

icelander
28.02.09, 18:32
chyba matryce 500 i 510 mają te same wymiary, a skoro tak to zamówię tak z 5 sztuk takich płytek. Wg Jacka ma być to 18 x 23 x 3 mm z lekko fazowanymi narożnikami. Nasz szlifierz ma takie fajne koła stalowe na których rozsypuje proszki od 400 do 1200 i b precyzyjnie szlifuje.
Kiedyś dorobił mi RTG-odporne szkiełko do mikroskopu katodoluminescencyjnego, jak pokazała praktyka, lepsze od angielskiego oryginału.

Aero73
28.02.09, 18:58
Ale chcesz zastąpić IR cut/lowpass filtrem IR czy zamienić tylko IR cut/lowpass na "czystą" płytkę równoległościenną?Chcę zastąpić IR cut/lowpass na szklaną płytkę. Gdy tylko uda się poprawnie przeprowadzić taką modyfikację to puszkę mogę udostępnić do testów.

RadioErewan
28.02.09, 19:02
Chcę zastąpić IR cut/lowpass na szklaną płytkę. Gdy tylko uda się poprawnie przeprowadzić taką modyfikację to puszkę mogę udostępnić do testów.

To pamiętaj o mnie.

ps. Możesz też napisać do OKServis, może oni mogą taką procedurę przeprowadzić.

Pozdrawiam

pol189
4.04.09, 21:20
Czytam czytam .... I mam pytanie.
Czy po usunięciu filtra IR znajdującego się przed matryca (i podmiana na szklana płytke) nadal można robić normalne zdjęcia?

Dziś pierwszy raz wyszedłem z filtrem IR HOYi na spacerek...
Pierwsze z czym miałem problem to ustawienie WB. Czytałem ze ustawiać na trawe - no i niestety za każdym razem mój E410 nie radził sobie (otrzymywałem komunikat typu "UJEMNA WART. BB" Jaki jest inny sposób, jak sobie radzicie?
Robiłem w RAWa i potem pipetką ustawiałem - niestety wychodzi z tego kaszka z czerwonych plam na niebie.

Miałem takie wyniki (dzisiejszy dzień traktuje jako test), na razie mało zieleni!

Aero73
1.05.09, 00:18
Może kogoś zainteresuje mój sposób postępowania przy robieniu zdjęć w podczerwieni z E-510 + 14-42 + Hoya R72

Ustawienia aparatu:

tryb pracy M
czułość 100 ISO
absorpcja uderzeń na 5s
nocne kadry – włączone, dają możliwość kadrowania przy podglądzie na LCD
redukcja zakłóceń – włączona (substrakcja 'czarnej klatki' wykonywana przez aparat jeśli czas naświetlania wynosi 8s lub więcej)
zapis ORF+JPEG, zazwyczaj JPEG-a od razu zapisuję jako monochromatyczny i nie ustawiam balansu bieli gdyż nie przepadam za tymi kolorowymi dominantami na zdjęciach IR (w przerobionym pod IR C-2040 ustawiałem na białą kartkę i dawało to najlepsze rezultaty, jednak próba takiego ustawienia balansu bieli w E-510 kończy się komunikatem 'ujemna wartość WB'), ORF-a robię na wszelki wypadek jakby mi kiedyś przyszło do głowy pobawić się z WB i miksowaniem kolorów.
stosuję czasy otwarcia migawki od 3,2s do 10s oraz przysłona od 8 do 14

Na przykładowej fotce wygląda to tak: czas otwarcia migawki: 5s, (za mało na 'czarną klatkę' i na powiększeniu widać białe plamki, obecnie nie schodzę z czasem poniżej 8s bo to jest granica zadziałania aktywnej funkcji 'redukcja zakłóceń'), przysłona na f8 - oto JPEG bezpośrednio z aparatu (tylko pomniejszony, bez wyostrzania):

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/IR_org_kapliczka-2.jpg
źródło (http://mareksamojeden.pl/Olympus/IR/IR_org_kapliczka.jpg)

a po zabawie suwaczkami w jaśni:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/IR_kapliczka_obr-1.jpg
źródło (http://mareksamojeden.pl/Olympus/IR/IR_kapliczka_obr.jpg)

AF z nakręconym filtrem R72 działa bardzo sprawnie, nie zauważyłem problemów z brakiem ostrości na zdjęciach - zapewne przez wysokie wartości przysłony. Zupełnie niedawno odkryłem, że WB można ustawiać ręcznie z włączonym podglądem na LCD, od czasu do czasu podgląd przechodzi w tryb monochromatyczny ale po kilku próbach daje się to zrobić. Obiektyw kieruję na trawę i kręcąc rolką staram się usunąć czerwony 'zafarb' obserwując wszystko na LCD.

shakespear
1.05.09, 12:33
Dear Aero 73,

1. który ze swoich obiektywów używasz do zdjęć w podczerwieni?
2. nocne kadry w E-510 - jak ustawić?
3. redukcja zakłóceń eE-510?

Napewno dziwią cię moje pytania ale jestem świerzym posiadaczem E-510

Pozdrawiam i życzę miłego MayDay!

dobas: ż !

Aero73
1.05.09, 12:54
1. który ze swoich obiektywów używasz do zdjęć w podczerwieni?

kitowe 14-42 i 40-150, 14-54 mam od dwóch dni

2. nocne kadry w E-510 - jak ustawić?

z menu głównego czwarta pozycja od góry (ta z kluczykiem 1) i gdzieś pod koniec są 'nocne kadry' (20 pozycja od góry)

3. redukcja zakłóceń eE-510?

z menu głównego pierwsza pozycja i na końcu jest 'red. szumu'

shakespear
1.05.09, 14:22
dzięki Aero, twoja odpowiedź była tak szybka jak to że zdążyłem już sam załapać metodą prób i błędów. ale wskazówki cenne przy robieniu z filtrem IR. Wielkie dzięki.
pierwsze zdjęcia i pierwsze zadowolenie
Pzdr

icelander
11.06.09, 21:25
Kilka efektów zabaw Sony D717 (stary grat) z nakręconym IR 1000 nm. uwaga! zdjęcia robione z ręki!

Aero73
30.06.09, 10:04
W niedzielę zrobiłem kilka fotek IR 'z lotu ptaka'. Na załączonym zdjęciu jest most LHS na rzece San, ujęcie z wysokości 500m AGL.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/mostLHSSanaerofotoIR-1.jpg
źródło (http://mareksamojeden.pl/Olympus/IR/most-LHS-San-aerofoto-IR.jpg)

Jack
11.08.11, 15:38
Odgrzewam stary temat, ponieważ właśnie nastały dla mnie sprzyjające okoliczności, aby skonwertować E-510 na IR. Z tym, że ja wyznaję szkołę falenicką - filtr IR-Cut trzeba zamienić na IR-pass i nie bawić się w żadne już filtry zakręcane na obiektywy. Przejrzałem wątek, oraz ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?11906-Czy-kto%C5%9B-tu-robi-zdj%C4%99cia-w-podczerwieni i nie znalazłem wytycznej dla mojej wątpliwości:
co wstawić do środka: czy filtr przepuszczający IR począwszy od 680nm, czy od 720nm? Wcześniej miałem skonwertowany korpus na przepuszczanie od 780nm i nie byłem zadowolony, bo zdjęcia były zbyt sterylne, tragicznie monochromatyczne. Chcę teraz wpuścić trochę koloru do zdjęć.
Dzięki za podpowiedzi
Jack

Saboor
12.08.11, 13:39
Odgrzewam stary temat, ponieważ właśnie nastały dla mnie sprzyjające okoliczności, aby skonwertować E-510 na IR. Z tym, że ja wyznaję szkołę falenicką - filtr IR-Cut trzeba zamienić na IR-pass i nie bawić się w żadne już filtry zakręcane na obiektywy. Przejrzałem wątek, oraz ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?11906-Czy-ktoś-tu-robi-zdjęcia-w-podczerwieni (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?11906-Czy-kto%C5%9B-tu-robi-zdj%C4%99cia-w-podczerwieni) i nie znalazłem wytycznej dla mojej wątpliwości:
co wstawić do środka: czy filtr przepuszczający IR począwszy od 680nm, czy od 720nm? Wcześniej miałem skonwertowany korpus na przepuszczanie od 780nm i nie byłem zadowolony, bo zdjęcia były zbyt sterylne, tragicznie monochromatyczne. Chcę teraz wpuścić trochę koloru do zdjęć.
Dzięki za podpowiedzi
Jack

Zajrzyj do mojego wątku IR tam jak i w galerii są foty z filtrem 665nm po konwersji olka i usunięciu filtra AA.
Link w mojej stopce.
Pozdrawiam
już
Ja

Jack
17.08.11, 23:54
...foty z filtrem 665nm po konwersji olka i usunięciu filtra AA...Dzięki, chyba zdecyduję się na 680nm.
Pozdrawiam
Jack

sikor
29.08.11, 19:45
Odgrzewam stary temat, ponieważ właśnie nastały dla mnie sprzyjające okoliczności, aby skonwertować E-510 na IR. Z tym, że ja wyznaję szkołę falenicką - filtr IR-Cut trzeba zamienić na IR-pass i nie bawić się w żadne już filtry zakręcane na obiektywy. Przejrzałem wątek, oraz ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?11906-Czy-kto%C5%9B-tu-robi-zdj%C4%99cia-w-podczerwieni i nie znalazłem wytycznej dla mojej wątpliwości:
Dzięki za podpowiedzi
Jack

Jack, gdzie będziesz przerabiał 510? Chodzi mi po głowie przerobienie (skonwertowanie) do IR E-330.

Jack
29.08.11, 20:23
Jack, gdzie będziesz przerabiał 510? Chodzi mi po głowie przerobienie (skonwertowanie) do IR E-330.Samodzielnie, chociaż nie samemu. Filtry kupuje się w Opolu w firmie Optel - mają przedstawicielstwo szkieł Schott i docinają na dowolny wymiar. Istotne jest jedynie dobranie odpowiedniej transmisji filtra: http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php, tabelka http://www.optel.opole.pl/zdjecia_optel2/filtr9.jpg
Fizycznie przekładkę filtrów wykonuje OK Serwis w Gdańsku za bardzo przyjazną opłatą. Dołączam obrazek z wymiarem filtra do E-jedynki, ale moja 510-tka leży w serwisie i czeka na koniec sezonu urlopowego - poprosiłem o wydłubanie filtra IR-Cut i podanie jego wymiarów (tak na wszelki wypadek:roll:).
Moja E-1 miała w sobie filtr Schott RG-780 (transmisja od 780 nm), z czego nie byłem zbyt zadowolony. Teraz chcę wpuścić do aparatu trochę światła widzialnego, miałem na myśli 680 nm, ale nie ma go w ofercie Schott. Zatem będzie 665 nm, jak sugerował mi Saboor.
Pozdrawiam
Jack

sikor
29.08.11, 20:40
Dzięki za poradę i namiary.

magnum
1.09.11, 16:26
Nie wiem czy było
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/Olympus-E-500-Infrared-Conversion.html
Jest tam jeszcze kilka przeróbek.

A tak przy okazji to filtr ir nie jest razem z filtrem AA ?

Sam sobie dopowiem ;-), to jest jedna całość.

sikor
1.09.11, 22:03
Taaaa. No to już wiem, że sam tego nie zrobię. :-(
OK Serwis też się do tego nie pali - telefonicznie próbowałem dowiedzieć się czy przerobią E330 do zdjęć IR i uzyskałem informację, że to bardzo pracochłonne i że nie przerobią.

Jack
1.09.11, 23:06
...że nie przerobią.Człowiek całe życie się uczy:wink: Nie pytaj w serwisie, czy ci przerobią jeden aparat na inny - uzyskasz odpowiedź, że jest to piekielnie trudne:!: Spytaj (w Wawie - np. w Fototroniku, czy w CSI na Żytniej) ile kosztuje wyjęcie i ponowne włożenie filtra przed matrycą - to jest ta cała przeróbka! Filtr IR kupisz sobie zawczasu w Optelu:grin:
Jack

Saboor
1.09.11, 23:10
Ja wolałem zapłacić i mieć zrobione, niż coś skopać

Link (http://www.irstudio.pl/)

magnum
1.09.11, 23:47
Wie ktoś co tam można wsadzić aby osłabić filtr aa i zachować normalnie funkcjonujący aparat?
Bo z tego co rozumiem to jakoś widmo światła musi być ograniczone do światła widzialnego.
A może wystarczy włożyć kawałek szkła optycznego lub borokrzemowego.
Albo inaczej, jakie szkło stosują do osłabienia filtra aa?

pozdr.

apz
2.09.11, 03:07
Wie ktoś co tam można wsadzić aby osłabić filtr aa i zachować normalnie funkcjonujący aparat?
Bo z tego co rozumiem to jakoś widmo światła musi być ograniczone do światła widzialnego.
A może wystarczy włożyć kawałek szkła optycznego lub borokrzemowego.
Albo inaczej, jakie szkło stosują do osłabienia filtra aa?

pozdr.

A może dałoby się ustalić czy ten filtr jest częścią serwisową w PEN-ach, czy też trzeba szukać uszkodzonego PEN-a i podmienić sobie szkiełko. Przydałby się jeszcze opis kalibracji aparatu.
Jak popatrzyłem na tan materiał pomyślałem vivsekcja, potem zacząłem myśleć nad zastosowaniem. Choć uwzględniając mój brak zdolności technicznych pewnie i tak zlecę fachowcom.
Pozostaje pytanie, czy można będzie zmienić takie szkiełko w E-30 jak już zestarzeje się technicznie.

Pozdrawiam AP.

Jack
3.09.11, 19:46
A może dałoby się ustalić czy ten filtr jest częścią serwisową w PEN-ach...Część serwisowa - to tylko ten filtr, który fabrycznie znajduje się w aparacie - hybrydowy działający na jakość obrazu i mający za zadanie odciąć podczerwień wpadającą do aparatu razem ze światłem widzialnym.

...A może wystarczy włożyć kawałek szkła optycznego lub borokrzemowego...Można. Wtedy matryca zarejestruje wszystko w w zakresie swojej barwoczułości - od nieznacznego ultrafioletu po podczerwień do ok. 1020 nm. Jednak w tej sytuacji, na każdy obiektyw trzeba by zakładać filtr, który wpuści do aparatu widmo o pożądanym zakresie, nawet jeśli mielibyśmy robić zdjęcia w normalnej, typowej kolorystyce. Moim zdaniem dogodniej jest odżałować korpus i zdecydować się na filtr przed matrycą, który wpuści odpowiedni zakres widma.
Jack

klikacz
6.09.11, 12:48
No i co mi zrobiliście... Tak mi się spodobało to IR, że teraz tylko o tym myślę żeby takie coś mieć. Wszystko przez plener z Saboorem.

Saboor
6.09.11, 13:09
No i co mi zrobiliście... Tak mi się spodobało to IR, że teraz tylko o tym myślę żeby takie coś mieć. Wszystko przez plener z Saboorem.
Mea culpa, moja bardzo wielka culpa:-D, a fotki wyłażą fajne! I "... kombinuj Dziewczyno ... kombinuj niebogo, jeśli chcesz ..." IR niedrogo :mrgreen:

Thomasso
6.09.11, 13:34
Część serwisowa - to tylko ten filtr, który fabrycznie znajduje się w aparacie - hybrydowy działający na jakość obrazu i mający za zadanie odciąć podczerwień wpadającą do aparatu razem ze światłem widzialnym.
Można. Wtedy matryca zarejestruje wszystko w w zakresie swojej barwoczułości - od nieznacznego ultrafioletu po podczerwień do ok. 1020 nm. Jednak w tej sytuacji, na każdy obiektyw trzeba by zakładać filtr, który wpuści do aparatu widmo o pożądanym zakresie, nawet jeśli mielibyśmy robić zdjęcia w normalnej, typowej kolorystyce. Moim zdaniem dogodniej jest odżałować korpus i zdecydować się na filtr przed matrycą, który wpuści odpowiedni zakres widma.
Jack

W sumie zastanawiam sie czy nie wkladac nic. Co dostajemy? Dostajemy tzw. aparat full spectrum. Jak wyglada fota zrobiona takim sprzetem - pliki do pobrania ze strony wskazywanej juz wielokrotnie (szalejacy WB, ktory poki co udalo mi sie opanowac tylko w Oly Viewer 2):
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/wide-spectrum-photography.html
Choc autor proponuje jednak zastapienie usunietego elelemntu specjalnym czystym szkielkiem.
Co do cen.. usuniecie oryginalnego filtra w OK Serwisie to koszt 240 pln. Jeszcze nie otrzymalem wiadomosci ile za zamontowanie wlasnego. Jak dostane info to napisze :)

Tomek

acidmk
11.09.11, 11:17
Znalazłem kilkanaście fotek zrobionych w IR. Bardzo ciekawe pomysły :) Zobaczcie TUTAJ

(http://izismile.com/2011/09/10/mind_blowing_infrared_photography_40_pics.html)

Saboor
11.09.11, 11:50
Znalazłem kilkanaście fotek zrobionych w IR. Bardzo ciekawe pomysły :) Zobaczcie TUTAJ (http://izismile.com/2011/09/10/mind_blowing_infrared_photography_40_pics.html)

Fajne! Te też nie kulawe :-D (https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=5308)

Jack
13.10.11, 22:48
@Saboor:
dzisiaj dotarł wreszcie do mnie zamówiony wieki temu Schott RG665. Za parę dni ja też będę miał wyjątkowo dziwnie działający E-510:-)
Pozdrawiam
Jack

Saboor
13.10.11, 23:26
@Saboor:
dzisiaj dotarł wreszcie do mnie zamówiony wieki temu Schott RG665. Za parę dni ja też będę miał wyjątkowo dziwnie działający E-510:-)
Pozdrawiam
Jack
Szczekam nie cierpliwie! :grin: I gratki!
Będzie zabawa!!

Bodzip
14.10.11, 06:05
Moja Maryś jak zobaczyła zdjęcia Saboora ze zlotu to myślała że śniegu tyle ...

Saboor
14.10.11, 11:25
Moja Maryś jak zobaczyła zdjęcia Saboora ze zlotu to myślała że śniegu tyle ...
No bo tyle było ... ja nie wiem gdzie wyście łazili??:mrgreen:

zbyma72age
19.10.11, 17:03
Śledząc wątek doszedłem do wniosku, że linki które podam mogą się przydać:
http://ghonis2.ho8.com/rebelmodnew.html jak usunąć filtr z aparatu
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod8.html i zamienić go na inny
http://shop.lifepixel.com/ tu nie tylko ceny przeróbek dla porównania u innych, ale również poradniki

PS
Jakie pomysły na "Pseudo foto IR" (Simulate the infrared fotography)
tutaj przykład przy zastosowaniu GIMP-a
http://gimpguru.org/Tutorials/SimulatedInfrared/
lub

http://www.youtube.com/watch?v=uGlHf4G_M3U
czy w Photoshop
http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/infrared-photo/
http://www.photoshopforphotographers.com/download/Infrared.pdf
http://www.dpnotes.com/infrared-look-photo-photoshop-tutorial/
http://www.digiretus.com/tippek/cikkiro.php?SORSZAM=6
http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/infra-red-effect-in-photoshop.15655.html
http://lightroomsecrets.com/2009/08/simulated-infrared/
http://www.pslover.com/similar/simulating-infrared podane kilka źródeł
http://www.gantico.com/en/2008/10/lightroom-bw-infrared-presets-comparison/ tutaj też wart zajrzeć
http://www.flickr.com/groups/545852@N23/discuss/72157605270565446/ Flickr: Discussing Infrared photography IR in Photography Tutorials Linki i dyskusja
w pdf:
http://www.ridgewoodcameraclub.org/tutorial_docuemnts/Infrared%20Photo%20Effect.pdf
http://www.digital-image.co.nz/PDF%20files/2004-11%20-%20Digital%20Infra%20Red.pdf

całkiem ładnie i bez problemów

Pozdrawiam

kurokial
19.10.11, 18:00
Nada się to to do czegoś mi. Dzięki :D

zbyma72age
23.10.11, 13:18
Może ktoś posiada drugi aparat typu Nikon i potrzebuje instrukcji serwisowych do przeróbki lub listy części dla starszych modeli, polecam:
http://arcticwolfs.net/ warto zajrzeć i zobaczyć że inni nie mają tajemnic, a z drugiej strony, czy ktoś zna taki link do Olympusa?

A tutaj jak zrobić pilota do Nikona
http://www.alanmacek.com/nikon/

Pozdrawiam

icelander
25.10.11, 15:03
A co na to powiecie:

http://www.edmundoptics.com/products/displayproduct.cfm?productid=3159&PageNum=7&Sort=displayOrder&Order=asc#products

?

Jack
28.10.11, 14:36
Hoooo, hooo, hooo - jak rzekłby Św. Mikołaj:mrgreen: Ja wiem, że Saboor wie:wink:

Jack
31.10.11, 13:05
@Saboor:
szukam jakiejś drogi. Toto poniżej, to obrazek wywołany z rawa w kolorystyce wg. szarej pipety, po zamianie kanałów C->N
Jack
P.S. właśnie poznaję nowe narzędzie, czyli E-510 + Schott RG665. Cudak - bo AF trafia całkiem celnie, bez żadnej kalibracji

Edit: dorzuciłem zestawik 2 zdjęć - WB ustawiony na zieleń roślin - to faktycznie inna bajka

Saboor
1.11.11, 21:38
@Saboor:
szukam jakiejś drogi. Toto poniżej, to obrazek wywołany z rawa w kolorystyce wg. szarej pipety, po zamianie kanałów C->N
Jack
P.S. właśnie poznaję nowe narzędzie, czyli E-510 + Schott RG665. Cudak - bo AF trafia całkiem celnie, bez żadnej kalibracji

Edit: dorzuciłem zestawik 2 zdjęć - WB ustawiony na zieleń roślin - to faktycznie inna bajka
Poćwiczymy, pogadamy! Mam fajny pomysł, do przegadania.

Pozdrawiam
Ja

Jack
2.11.11, 19:33
Zaczyna mi się coraz bardziej podobać nowa zabawka:grin:

zbyma72age
11.12.11, 22:46
Może kogoś zainteresuje Photivo oraz tutorial:
http://photivo.org/photivo/tutorials/infrared
Pozdrawiam

witia
12.12.11, 00:31
Pozdrawiam

Dzięki zbyma.
Ciekawa "zabawka".
Pozdrawiam.

Saboor
12.12.11, 00:42
Zaczyna mi się coraz bardziej podobać nowa zabawka:grin:
To magia Jack ... magia IR :-D ze zwykłego parkingu można stworzyć fajny, niemal bajkowy zakątek.
pozdrawiam
Ja

---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:39 ----------

Pozdrawiam
Dziękuję i ja! Zbyma72age jesteś kopalnią informacji i cieszy mnie że Działasz tak często.

chimol
12.12.11, 17:17
Czy wyszła Ci kiedyś informacja o ujemnej wartości balansu bieli przy ustawieniu WB na zieloną trawę? W jakich warunkach oświetleniowych definiujecie WB na trawę? Chyba potrzebuje wyjaśnienia dla rozumnych inaczej.
Pozdrawiam

Jack
12.12.11, 17:21
Czy wyszła Ci kiedyś informacja o ujemnej wartości balansu bieli przy ustawieniu WB na zieloną trawę? W jakich warunkach oświetleniowych definiujecie WB na trawę? Chyba potrzebuje wyjaśnienia dla rozumnych inaczej.
PozdrawiamTAK! Przy robieniu próbki koloru, światła jest zbyt mało, Saboor rozwiązał problem - do zrobienia WB trzeba po prostu zdjąć obiektyw:grin:. Poza tym nie musisz się martwić, wszystkie zdjęcia, np. tu: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.273716856000067.62479.100000852636470&type=3 robię z RAWa.

Saboor
12.12.11, 20:22
TAK! Przy robieniu próbki koloru, światła jest zbyt mało, Saboor rozwiązał problem - do zrobienia WB trzeba po prostu zdjąć obiektyw:grin:. Poza tym nie musisz się martwić, wszystkie zdjęcia, np. tu: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.273716856000067.62479.100000852636470&type=3 robię z RAWa.
Ano!
Zupełnie zapomniałem! Jak ustawiałem WB dla IR na zieleń, przy 14-42 czyli dość ciemnym obiektywie, nie mogłem sobie z tym durnym
komunikatem poradzić, pomyślałem: może za kiepsko rozmywa i coś się burzy? To wziąłem i go ściągnąłem namiar na trawę i cyk!
Teraz już nie ma problemu.:lol:

zbyma72age
15.12.11, 20:10
Podaję interesujące linki, gdzie autor podaje wiele szczegółów jak wykonać konwersję aparatów na podczerwień:
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/E1E300IR.html Konwersja Olympus'a E-300 na podczerwień
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/Olympus-E-500-Infrared-Conversion.html Olympus E-500 IR - konwersja aparatu na podczerwień
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/E2S9500IR.html Konwersja Fuji S9500 na podczerwień

a tak w ogóle to warto zapoznać się z pozostałymi informacjami na stronie np.:
http://www.digital-photography.pl/pl/artykuly/Olympus-E-1-antialiasing-filter-replacement.html Tuning Olympus'a E-1 - zastąpienie filtru anty-aliasingowego słabszym w celu poprawy rozdzielczości
Odblokowywanie ukrytych Filtrów Artystycznych w starszych modelach Olympusa itd

Pozdrawiam

Saboor
19.12.11, 18:33
Takie o! w wątku tyż mam

58038

Powiem tak: po konwersji olka e-510 do e-510 IR foty IR'enki można niemal strzelać "z biodra" z krótkimi czasami, tak jak "zwykłe" foty czego z filtrem nakręcanym na obiektyw nigdy nie osiągniemy.
Prawda Jack'u? :-)

Jack
20.12.11, 00:28
...Powiem tak: po konwersji olka e-510 do e-510 IR foty IR'enki można niemal strzelać "z biodra" z krótkimi czasami, tak jak "zwykłe" foty czego z filtrem nakręcanym na obiektyw nigdy nie osiągniemy.
Prawda Jack'u? :-)Prawda! https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1398&pos=4 (fotka, co prawda, z E-jedynki IR, ale w E-510 zasada jest identyczna).
Jack
P.S. Zaczyna chodzić za mną korpusik z filtrem 720nm. Korpusik już mam...:lol:

Jack
23.01.12, 13:13
Dawno tu nie zaglądałem. Dzisiaj nie tyle o aparatach, ale o oświetleniu IR. Właśnie w sklepie sieciowym (dawniej "niska cena", a teraz "mądry wybór") zanabyliśmy z małżonką, do celów terapeutycznych, lampkę SilverCrest wyposażoną w promiennik podczerwienie, autentyczny Philips (zwany dawniej Solux), za 50,- Zeta (a więc taniej o 25,- niż dokładnie to samo na Allegro!). Może funkcjonować, jako oświetlenie studyjne z aparatami mającymi filtr IR-Pass. Na automatyce nie da się fotografować - jest zbyt dużo podczerwieni:grin: korekta ekspozycji to za mało do zniwelowania prześwietlenia, idzie tylko na manualu. Co do portretu przy tym oświetleniu, to zachowałbym ostrożność, siwe włosy - ufarbowane, silniej odbijają IR, co sprawia, że widać na fotkach ich naturalny kolor.

Jack
25.02.12, 22:43
...P.S. Zaczyna chodzić za mną korpusik z filtrem 720nm. Korpusik już mam...:lol:Filterek też już mam, ale 715nm:-)

apz
25.02.12, 23:03
Filterek też już mam, ale 715nm:-)
Ciąg dalszy IReksperymentu?

Bodzip
25.02.12, 23:09
Nie znam się - jest jakaś różnica ? 5 nm to niby nic :)

Saboor
25.02.12, 23:28
Świetnie! Czyli czekamy na zieleninę i w plener!! :-D

apz
25.02.12, 23:53
Świetnie! Czyli czekamy na zieleninę i w plener!! :-D

Dobre - czekamy na zieleninę, 25-go lutego. w Palmiarni chyba...
Pozdrawiam AP.

PS. Próbowaliście ostrzyć na kontraście, może EPL-1 przebuduje?

ojczenasz
22.03.12, 05:27
Witam Państwa! To mój pierwszy post na olympusowym forum.

Noszę się z zamiarem przekonwertowania E-PL1 (pełne spektrum). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wymiarach fabrycznego filtra AA - czy ktoś z Was zna jego dokładne rozmiary (puszkę rozkręcę w ostateczności) ? Druga kwestia, jedne źródła zalecają zastąpienie filtra płytką ze szkła borokrzemowego inne zaś mówią, że wystarcza najzwyklejsze plexi . Jakie są Wasze doświadczenia ?

apz
22.03.12, 09:28
Witam Państwa! To mój pierwszy post na olympusowym forum.

Noszę się z zamiarem przekonwertowania E-PL1 (pełne spektrum). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wymiarach fabrycznego filtra AA - czy ktoś z Was zna jego dokładne rozmiary (puszkę rozkręcę w ostateczności) ? Druga kwestia, jedne źródła zalecają zastąpienie filtra płytką ze szkła borokrzemowego inne zaś mówią, że wystarcza najzwyklejsze plexi . Jakie są Wasze doświadczenia ?

Dla dokładnej odpowiedzi musisz skontaktować się z serwisem - zapewne wymiary są w instrukcji serwisowej.

Jack
22.03.12, 11:23
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dotyczące filtra w E-P1, a boję się stwierdzić, że taki sam, jak w lustrzankach. Jakby nie patrzył, to, co znajduje się przed matrycą ma bezpośredni wpływ na jakość obrazu. Sugerowałbym jednak filtr z przyzwoitego szkła optycznego.

Jack
26.03.12, 09:44
Na prośbę kolegów, zamieszczam wymiar filtra do lustrzanek, na pewno pasuje do E-510 i E-520.<br>
Jack<br>
P.S. to oznaczenie "RG715" dotyczy filtra, który akurat zamawiałem. Oczywiście może być inne, wybór filtrów w Optelu: <a href="http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php" target="_blank">http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php</a>, jakby ktoś korzystał z tej ilustracji, to oczywiście trzeba z niej usunąć nazwę filtra, albo zastąpić inną (o ile zamówienie dotyczyłoby filtra o innej transparencji).

Muminek
31.03.12, 23:03
Na prośbę kolegów, zamieszczam wymiar filtra do lustrzanek, na pewno pasuje do E-510 i E-520.<br>
Jack<br>
P.S. to oznaczenie "RG715" dotyczy filtra, który akurat zamawiałem. Oczywiście może być inne, wybór filtrów w Optelu: <a href="http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php" target="_blank">http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php</a>, jakby ktoś korzystał z tej ilustracji, to oczywiście trzeba z niej usunąć nazwę filtra, albo zastąpić inną (o ile zamówienie dotyczyłoby filtra o innej transparencji).
Pasuje też do 420-ki. Bardzo cenne informacje podałeś.

Jack
12.04.12, 14:58
No, nareszcie, dotarła upragniona przesyłka:-D

Saboor
12.04.12, 15:35
No, nareszcie, dotarła upragniona przesyłka:-D
No to jadziem panie IRenka :-D

Saboor
12.04.12, 15:49
U mnie to wyplute z rządzeniaobrazującegojapońskiejfimyoptycznej tak wygląda:

62792

Pierwsze różnice

apz
12.04.12, 16:31
Oba się prezentują ciekawie. nie wiem, czy nie ciekawszy jak dla mnie jest filtr Jack-owy.

Saboor
12.04.12, 17:23
musimy się z jack'iem umówić, i po focić te same obdżekty.
Obaczym jak to jest na 715nm i 6xx nm.

apz
12.04.12, 17:39
musimy się z jack'iem umówić, i po focić te same obdżekty.
Obaczym jak to jest na 715nm i 6xx nm.

O ile dobrze pamiętam jesteście już umówieni - na 21 i 22 .04. na Jurze.

Saboor
12.04.12, 17:40
O ile dobrze pamiętam jesteście już umówieni - na 21 i 22 .04. na Jurze.
Też :-D

Jack
12.04.12, 23:00
Zrobiłem trochę próbek z promiennikiem podczerwieni. Motyw, co prawda, nieszczególny (resztka dekoracji światecznej), ale odkryłem ciekawą właściwość:
wystarczy poruszać suwaczkiem Hue/Saturation, skóra nabiera w miarę naturalnego wyglądu, a zielenie (czyli szarości:-) ) pozostają ciagle neutralne.
2. spostrzeżenie - nie da się zrobić własnego WB, czyli zostaje tylko RAW w tym moim 715.
3. AF fazowy działa trochę kaprawo
4. na szczęście znakomicie działa AF w LV

Saboor
13.04.12, 10:45
Zrobiłem trochę próbek z promiennikiem podczerwieni. Motyw, co prawda, nieszczególny (resztka dekoracji światecznej), ale odkryłem ciekawą właściwość:
wystarczy poruszać suwaczkiem Hue/Saturation, skóra nabiera w miarę naturalnego wyglądu, a zielenie (czyli szarości:-) ) pozostają ciagle neutralne.
2. spostrzeżenie - nie da się zrobić własnego WB, czyli zostaje tylko RAW w tym moim 715.
3. AF fazowy działa trochę kaprawo
4. na szczęście znakomicie działa AF w LV
Świetna informacja skórowa: rób tutka!

Jack
23.04.12, 11:04
Jak kto był na zlocie i słyszał moje użalania na temat wredności losu i utracie mojej IRki, to może się cieszyć razem ze mną:-) Jednak są anioły stróże! Właśnie "się okazało", że "aparat pozostawiłem na parapecie za zasłoną i ekipa sprzątająca to odkryła" :wink::wink::wink: Aparat jest już w drodze do mnie. Nie komentuję i nie zastanawiam się, co by było, gdyby aparat nie był "popsuty" (czyli robiący zdjęcia tylko na czerwono). Bardzo się cieszę!!!!!

Saboor
23.04.12, 11:22
Jak kto był na zlocie i słyszał moje użalania na temat wredności losu i utracie mojej IRki, to może się cieszyć razem ze mną:-) Jednak są anioły stróże! Właśnie "się okazało", że "aparat pozostawiłem na parapecie za zasłoną i ekipa sprzątająca to odkryła" :wink::wink::wink: Aparat jest już w drodze do mnie. Nie komentuję i nie zastanawiam się, co by było, gdyby aparat nie był "popsuty" (czyli robiący zdjęcia tylko na czerwono). Bardzo się cieszę!!!!!
Jaaaaaaaaaack!!!
Jezu jak się cieszę z tych króciutkich wskrzeszeń ... co ja pitolę?? Super, świetnie, przewspaniale i w ogóle mniód!!!!
Jak złapiesz trochę luzu, lecimy w plener na dwa IRy!!

Ania_
23.04.12, 12:58
Świetne wiadomości!!! Bardzo się cieszę :grin:

apz
23.04.12, 20:34

Też się z Tobą cieszę!

gulasz
23.04.12, 22:25
to czekamy na efekty fotograficzne z odzysku ;)

hades
24.04.12, 00:18
Jak kto był na zlocie i słyszał moje użalania na temat wredności losu i utracie mojej IRki, to może się cieszyć razem ze mną:-) Jednak są anioły stróże! Właśnie "się okazało", że "aparat pozostawiłem na parapecie za zasłoną i ekipa sprzątająca to odkryła" :wink::wink::wink: Aparat jest już w drodze do mnie.

Początek tygodnia i dobre wiadomości :).

Bodzip
24.04.12, 17:58
Ja myślę że obsługa jest ok. Jak wiecie zostałem z Marysią na poniedziałek. Rano wstajemy, a pani pyta czy na śniadanie mamy ochotę. Ja oczy w słup :shock:
Oczywiście za odpłatnością, ale wyżerka potężna i w sumie za psie pieniądze.
Więc Jacku, cieszę się razem z Tobą :D

nightelf
24.04.12, 20:09
Cieszę się, że udało Ci się odzyskać aparat :)
Nie ma to jak miły początek tygodnia.

BTW, nie wiecie może gdzie można by przerobić E-PL1 na podczerwień?
Dodam, że jestem w tym temacie zielony jak szczypiorek na wiosnę.

Muminek
24.04.12, 21:34
Cieszę się, że udało Ci się odzyskać aparat :)
Nie ma to jak miły początek tygodnia.

BTW, nie wiecie może gdzie można by przerobić E-PL1 na podczerwień?
Dodam, że jestem w tym temacie zielony jak szczypiorek na wiosnę.

Na dzień dzisiejszy jest z tym problem, panowie z O.K Serwisu w Gdańsku nad tym pracują.

PS
Cieszę się bardzo, że aparat Jacka się znalazł.

Saboor
25.04.12, 07:24
przerabianie aparatów na IR (http://www.irstudio.pl/irmod/index.html)
Sprawdźcie tam mi 510 robił może i pena da radę. Wiem, że kompakty na pewno robił.

Jack
25.04.12, 21:08
przerabianie aparatów na IR (http://www.irstudio.pl/irmod/index.html)
Sprawdźcie tam mi 510 robił może i pena da radę. Wiem, że kompakty na pewno robił.To tylko kwestia kosztów. Filtr w Optelu kosztuje 140,- w pełnym wyborze - szkło Schott od 615 do 1000 nm, a przekładankę zrobi najbliższy zakład usługowy zajmujący się naprawą aparatów cyfrowych za umiarkowaną opłata (wersja dla mało odważnych), bądź za friko - samemu (to już poniekąd hardcore). Jedyny kłopot, to zwymiarować filtr od PENa (nie mam dostępu do dokumentacji konstrukcyjnej, więc trzeba zdjąć wymiar z natury).

icelander
26.04.12, 09:33
Dwa zdjęcia z poniedziałku:

adambieg
26.04.12, 09:44
E, fajne. Jedynka za dobry kadr a dwójka za dramatyczne niebo.

Chciało by się powiedzieć, że ciekawe światło miałeś ale chyba lepiej zabrzmi - piękne promieniowanie elektromagnetyczne Ci się trafiło :mrgreen:

icelander
26.04.12, 09:57
E, fajne. Jedynka za dobry kadr a dwójka za dramatyczne niebo.

kurcze. wszystko przeciw mnie...

adambieg
26.04.12, 10:16
kurcze. wszystko przeciw mnie...

To znaczy ???

icelander
26.04.12, 10:46
"za dramatyczne niebo" - z niebem mam walczyć? jak? Z motyką na słońce?

hehe

adambieg
26.04.12, 11:00
"za dramatyczne niebo" - z niebem mam walczyć? jak? Z motyką na słońce?

hehe

Dramatyczne w sensie groźne, niesamowite i uważam to za zaletę zdjęcia.
Swoją drogą dla mnie ciekawe byłoby oglądanie zdjęć IR w zestawieniu ze zdjęciami konwencjonalnymi. Szkoda, że nie można tym samym aparatem robić dwóch wersji.

icelander
26.04.12, 11:44
Dramatyczne w sensie groźne, niesamowite i uważam to za zaletę zdjęcia.
Swoją drogą dla mnie ciekawe byłoby oglądanie zdjęć IR w zestawieniu ze zdjęciami konwencjonalnymi. Szkoda, że nie można tym samym aparatem robić dwóch wersji.

Tym akurat można, tylko byłem za leniwy aby odkręcisz heliopana ;)

adambieg
26.04.12, 12:52
Tym akurat można, tylko byłem za leniwy aby odkręcisz heliopana ;)

Dzięki za linka, ciekawe zdjęcia. Teraz jakoś nie mogę się za robotę zabrać tylko oglądam, oglądam, oglądam... :wink:

nightelf
26.04.12, 13:12
Dzięki za linki :)
Tak kombinuję, że PEN powinien się sprawdzić jako aparat do zdjęć IR.

icelander
26.04.12, 13:34
Dzięki za linka, ciekawe zdjęcia. Teraz jakoś nie mogę się za robotę zabrać tylko oglądam, oglądam, oglądam... :wink:

tyle czasu na DWA zdjęcia???

adambieg
26.04.12, 13:40
Hmm... Pozostałe zajęły mi więcej czasu:wink:

Jack
6.05.12, 11:58
Machnąłem wcześniej już ręką na ustawienie własnego balansu bieli w moim aparacie z filtrem 715 nm, kiedy zawiodły wszystkie dotychczas znane mi metody (z obiektywem, bez obiektywu, na zieleń roślin, prosto w słońce i takie tam różne), będąc przekonany, że już nic się nie da zrobić, chociaż Saboor uporczywie twierdził, że da się. Zrobiłem jeszcze jedną próbę, o której nie pomyślałem wcześniej - odpaliłem lampę Sollux (promiennik podczerwieni), aparat z obiektywem skierowany na lampę i ustawioną poprawna ekspozycją wizualnie na LV. Przy tym pomiarze aparat grzecznie zameldował "Pomiar OK". W załączniku - zdjęcie JPEG prosto (no prawie - zmniejszyłem tylko rozmiar) z puszki przy nowym ustawieniu BB. Obraz jest teraz dużo przyjaźniejszy do szybkiego "czarowania":-)

Saboor
6.05.12, 12:04
Brawo Jack'u!!
I po problemie, grunt to się nie poddawać. :-)

sikor_jr
6.05.12, 13:44
Gratuluje rozwiązania problemu :)

Jack
6.05.12, 15:12
Nie ma co gratulować, nie mieściło mi się wcześniej w głowie, że trzeba tak brutalnie postąpić z aparatem...

apz
6.05.12, 15:50
Nie ma co gratulować, nie mieściło mi się wcześniej w głowie, że trzeba tak brutalnie postąpić z aparatem...

Jemu tez się nie mieściło, wyraźnie wycinał sobie swoje hołubce i swawole. Narowisty ci on jest i tyle.
Gratuluję sukcesu. najważniejsze, że pokazałeś mu , że jesteś jego panem. A teraz obaj do focenia, by zaspokoić ciekawość takiej jak ja gawiedzi jak to będzie wyglądać na tych 715.
AP.

Jack
6.05.12, 16:22
@ apz: dzięki za dobre słowo. I duuuużo zdrowia:-)

apz
6.05.12, 16:40
@ apz: dzięki za dobre słowo. I duuuużo zdrowia:-)

Nie ma za co dziękować - wiem doskonale jak to jest jak sprzęt okazuje się być niespolegliwy. To jest po prostu wkurzające...

Jack
6.05.12, 16:45
Ekspresowa sztuczka na podbarwienie dowolnym kolorem zdjęcia czarno-białego, fajnie się sprawdza w IR (np. portret Aleksandra w moim wątku):
1. doprowadzić zdjęcie do oczekiwanego wyglądu w wersji czarno-białej (dowolną techniką, ale musi zostać RGB),
2. wczytać światła jako zaznaczenie (u mnie jest Ctrl + Alt + ~)
3. dodać New Fill Layer -> Solid Color
4. dobrać ulubiony kolorek
5. zmienić mieszanie warstw na Color, ewentualnie poprawić przejrzystość warstwy (Opacity), albo klikając w ikonę warstwy - poprawić jeszcze kolor
To tak na szybko
(aha, przepraszam, te kliki są w PS, ja korzystam z CS2)

Jack
11.07.12, 20:31
Qrde, mam kosmicznego zgryza. Właśnie wykombinowałem sobie korpusik, do którego chciałbym włożyć filterek. Od poniedziałku nie śpię, tylko kombinuję:
780 nm - miałem, 665 nm - miałem, 715 nm - mam i nie chcę się go wyzbywać. Jaki!!!!!!

adambieg
11.07.12, 20:59
Jacku napisz jakie są jeszcze możliwości wyboru a najlepiej zrób ankietę:) Wybierzemy, a co...

A takie cuś jak ma apz ?

Saboor
11.07.12, 20:59
Qrde, mam kosmicznego zgryza. Właśnie wykombinowałem sobie korpusik, do którego chciałbym włożyć filterek. Od poniedziałku nie śpię, tylko kombinuję:
780 nm - miałem, 665 nm - miałem, 715 nm - mam i nie chcę się go wyzbywać. Jaki!!!!!!

Moze tak:
665 nm - miałem, 715 nm -> czerwień miałeś
780 nm -> podczerwień miałeś
A jakby tak w drugą stronę widma?
Coś między 120 nm a 300nm.

klikacz
11.07.12, 21:00
Może teraz full spectrum?

Jack
11.07.12, 21:21
...Coś między 120 nm a 300nm.Jakoś nie mam zboczki w tę stronę, chyba jednak IR bliższa sercu..

Może teraz full spectrum? .Raczej nie, musiałbym mieć całą kolekcję filtrów na różne okazje i do różnych szkieł. Na to już mi nie starczy kasy, więc będę się gryzł nad jednym filtrem:-)

Muminek
12.07.12, 00:05

Skoro miałeś 780 nm i 665 nm a masz 715 nm to ja zostałbym przy 715 nm albo wybrałbym eksperymenty z całkiem innym spektrum, ale najwięcej frajdy moim zdaniem daje IR . Osobiście mam 715 nm i 830 nm i oba dają podobny efekt ale częściej używam 715 nm.
Pozdrawiam i dziękuję że zaraziłeś mnie tą techniką fotografii.

apz
12.07.12, 00:13
Jacku napisz jakie są jeszcze możliwości wyboru a najlepiej zrób ankietę:) Wybierzemy, a co...

A takie cuś jak ma apz ?

680nm , z filtrem jasnoczerwonym coś koło 720nm.

Jack
13.07.12, 21:47
Nareszcie usprawniłem sobie celowanie IRką:-) Przy 715nm autofokus już jest niecelny, więc siłą rzeczy muszę celować "na zombi" i używać AF na LV (o ile dany obiektyw bangla). Najfajniej IRki wychodzą w słoneczną pogodę, więc celowanie na LCD jest masakrycznie trudne. Łatwo dostępne są lupy do LCD już od 89,- zeta (w Eltecu - na magnes, dedykowane do konkretnego modelu aparatu - na śrubkę i jeszcze inne), kłopot polega na tym, że przeznaczone są na LCD 3", lub większy. E-520 ma LCD 2,7" i znalezienie takiej lupy graniczy z cudem. Namierzyłem i zakupiłem coś takiego: http://www.amazon.de/DigiFinder-Displaylupe-Lichtschacht-Videosucher-75x-Vergrößerung/dp/B007NY8Y6I/ref=sr_1_31?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1341777720&sr=1-31 (http://www.amazon.de/DigiFinder-Displaylupe-Lichtschacht-Videosucher-75x-Vergr%C3%B6%C3%9Ferung/dp/B007NY8Y6I/ref=sr_1_31?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1341777720&sr=1-31) - z przesyłką 40,99 Euro.

chimol
22.07.12, 10:18
Jack, ale kosmos. Przypomina mi z wyglądu jakąś hybrydę:grin:

bruder
22.07.12, 10:53
Nareszcie usprawniłem sobie celowanie IRką:-) Przy 715nm autofokus już jest niecelny, więc siłą rzeczy muszę celować "na zombi" i używać AF na LV (o ile dany obiektyw bangla). Najfajniej IRki wychodzą w słoneczną pogodę, więc celowanie na LCD jest masakrycznie trudne. Łatwo dostępne są lupy do LCD już od 89,- zeta (w Eltecu - na magnes, dedykowane do konkretnego modelu aparatu - na śrubkę i jeszcze inne), kłopot polega na tym, że przeznaczone są na LCD 3", lub większy. E-520 ma LCD 2,7" i znalezienie takiej lupy graniczy z cudem. Namierzyłem i zakupiłem coś takiego: http://www.amazon.de/DigiFinder-Displaylupe-Lichtschacht-Videosucher-75x-Vergrößerung/dp/B007NY8Y6I/ref=sr_1_31?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1341777720&sr=1-31 - z przesyłką 40,99 Euro.

Ja zakładając ND 3.0 nawet nie myślę o tym żeby łapać z nim ostrość :). Przed nałożeniem filtra ustawiam sobie aparat na statywie, ustawim kadr i ostrość. Przełączam AF na manualny żeby aparat sam nie próbował łapać ostrości po nakręceniu filtra. Zakładam filtr i zaczynam naświetlanie.

Denerwować może ciągłe odkręcanie i nakręcanie filtra jeśli chcemy zrobić inny kadr ale w przypadku ND 3.0 jest to konieczne chociażby po to żeby zobaczyć coś w wizjerze :)

A piszę o tym po to żeby zasugerować taki sposób łapania ostrości. Myślę, że jeżeli ma się trochę czasu to nie stanowi to problemu.

Jack
22.07.12, 20:54
...A piszę o tym po to żeby zasugerować taki sposób łapania ostrości. Myślę, że jeżeli ma się trochę czasu to nie stanowi to problemu.Dzięki, ale AF w LV działa sprawnie, a do matrycy dolatuje odpowiednia ilość światła. Potrzebne jest tylko odcięcie nadmiaru światła, żeby dobrze widzieć LCD w ostrym słońcu, bo obraz jest monochromatyczny i występuje problem z wybraniem kadru.

Saboor
22.07.12, 21:00
Ja bym chciał takie cuś, do e510 on ma 2,5'' no nie?

Jack
22.07.12, 21:09
Ja bym chciał takie cuś, do e510 on ma 2,5'' no nie?Palnąłem na PW - E-510 ma faktycznie 2,5", skasuj moją odpowiedź bez czytania!. Taka osłonka jest nie do znalezienia, do 2,7 znalazłem jedną jedyną, a do 2,5 nie ma szans. Ewentualnie możemy przy okazji przymierzyć ten mój "kominek" i sprawdzić, czy ramka mocująca da się przykleić do LCDeka w E-510.

Mirek54
22.07.12, 21:27
Moze sie wstrzymajce z tym kasowaniem
Najpierw to
http://www.youtube.com/watch?v=ybsOkPP1sNQ

Pozniej tu za jakies 20 zl chyba plus cena towaru http://cenowarka.pl/538007

apz
23.07.12, 00:05
Palnąłem na PW - E-510 ma faktycznie 2,5", skasuj moją odpowiedź bez czytania!. Taka osłonka jest nie do znalezienia, do 2,7 znalazłem jedną jedyną, a do 2,5 nie ma szans. Ewentualnie możemy przy okazji przymierzyć ten mój "kominek" i sprawdzić, czy ramka mocująca da się przykleić do LCDeka w E-510.

To ja jednak wolę EPL-1, zawsze można założyć wizjerek...

hadan
23.07.12, 00:11
Zgadłeś moje myśli z tym linkiem Mirek54. Dzięki.

---------- Post dodany o 00:11 ---------- Poprzedni post był o 00:06 ----------

To ja jednak wolę EPL-1, zawsze można założyć wizjerek...

Nie każdy może założyć wizjerek. TG-1 nie ma takiej możliwości, a przydała by się.
Wizjerek jest dużo wygodniejszy.

Pozdrawiam

Jack
21.09.12, 10:44
Muszę się przyznać! Wymiękłem! Zleciłem przeróbkę mojej E-PM1 u p. Daniela na wersję Blue.

klikacz
21.09.12, 12:15
Muszę się przyznać! Wymiękłem! Zleciłem przeróbkę mojej E-PM1 u p. Daniela na wersję Blue.

Jak rozumiem zadowolony jesteś ;)

hadan
28.09.12, 18:03
Nie wiem czy dobrze zrobię, ale postanowiłem nowego E-PM5 przerobić na IR i wyposażyć w filtr 665nm?

Pozdrawiam

Saboor
28.09.12, 18:13
Nie wiem czy dobrze zrobię, ale postanowiłem nowego E-PM5 przerobić na IR i wyposażyć w filtr 665nm?

Pozdrawiam
Ooo hadan, może być naprawdę ciekawie!

grizz
28.09.12, 18:31
Tylko gdzie Ty znajdziesz e-pm5?

hadan
28.09.12, 18:37
Spoko. Już drukują instrukcje.

Jack
6.11.12, 22:52
Chyba odkryłem tajemnicę "wersji blue":-) http://www.schott.com/advanced_optics/german/products/filteroverviewdetail-bandpass-uv.html - to filtr, który wpuszcza UV, wycina światło widzialne i znowu wpuszcza IR. To mógłby być, któryś z filtrów UG-1 / UG-11, może UG-5?

apz
7.11.12, 22:33
Czyli tajemnica jest w klejonym filtrze ukryta?

hadan
7.11.12, 22:49
Czyli tajemnica jest w klejonym filtrze ukryta?

Niekoniecznie. Jedną z metod jest napylanie.

Pozdrawiam

apz
7.11.12, 23:10
Niekoniecznie. Jedną z metod jest napylanie.

Pozdrawiam Warstwy jak powłoki na obiektywach?

hadan
7.11.12, 23:19
Warstwy jak powłoki na obiektywach?

Tak. Napylać można warstwowo, można również napylać selektywnie.

Pozdrawiam

Jack
29.12.12, 21:36
Zanabyłem drogą kupna oświetlacz diodowy IR, taki do systemów monitorowania, wg sprzedawcy (w Państwie Środka) ma zapewniać zasięg ponoć do 80 metrów;-) Razem 60 diod świecących widmem 850 nm, ustrojstwo zasilane prądem stałym 12V, używam zamiennie, albo akumulatorka Li-Ion 12V/3Ah, albo zasilacza sieciowego.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/K1u2L-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/K1u2L.jpg)

Po włączeniu zasilania i sfotografowaniu w, teoretycznie tych samych warunkach, ale aparatem rejestrującym tylko IR, wygląda juz nieco inaczej:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/3d3mF-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/3d3mF.jpg)

Pierwsze próby, na samym sobie, są całkiem zachęcające, chociaż moc całego IR, jakie jest w stanie wygenerować ta lampka jest za niska. Poniższe próbki wykonałem jednak w całkowitej ciemności :-) przy czym czas naświetlania oscyluje w okolicy 1/30 sekundy (a zdjęcie robione kitowym PENowym).

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/UQ8t7-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/UQ8t7.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/dQpqV-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/dQpqV.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/KStGM-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KStGM.jpg)

dobas
29.12.12, 21:57
Najniższa czułość w aparacie ?
Ile kosztuje takie cocoś ?
i czy rzeczywiście jest poza zakresem światła widzialnego ?

Może się opłaca kupić 9 i zrobić wielką lampę ? :)

i czy to bardzo grzeje po włączeniu ?

dobas
29.12.12, 22:18
BBC jak filmowało słonie w IR to miało na dwóch samochodach takie lampy :)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=77403&d=1356812173

a jak wyszło widać tu od 1:46

http://www.youtube.com/watch?v=q2ZW0EvMzSM

nmiestety nie wiem czym filmowali - na pewno tanienie było - i nie wiem jak by wyglądała możliwość zrobienia zdjęcia przy takim świetle czy czas naświetlania musiałby być pieruńsko długi czy nie

Ale idea latarki IR niewidocznej dla nikogo fajna :) za tymi lampami w tle jest człowiek dla skali...

ja wyszukałem takie

http://dx.com/p/96-led-infrared-illumination-light-for-night-vision-dc-12v-41108
(http://dx.com/p/96-led-infrared-illumination-light-for-night-vision-dc-12v-41108)
tu filmik z którego nic nie wynika

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ml9z1klufQ0

opinia brzmi obiecująco

This Module use a little current to work and this module have a good illumination light. when i use it in the night, i am very satisfy. because i could see the object 10 meter from my position with camera although my eye see nothing

ale jak na moją koncepcję kopiowania rozwiązań od BBC to to na prawdę powinien być jakiś świecący demon :) i zdjęcia na jakiejś wysokiej czułości :D no i skąd słonia na Mazowszu wziąć...

Jack
29.12.12, 22:40

Może się opłaca kupić 9 i zrobić wielką lampę ? :)

i czy to bardzo grzeje po włączeniu ?Stosowałem najniższą czułość. Przy oświetlaniu obiektu z odległości ok. 10 metrów, czas naświetlania był bardzo długi (20 sek.) Za takie cóś zapłaciłem 25,26US$ (z przesyłką). Są też mocniejsze i droższe: http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=LED+IR+Infrared+Illuminator+L amp&catId=0&manual=y
Toto świeci światłem 850nm i jest niemal poza zakresem widzialnym. Po włączeniu w ciemności, diody są lekko widoczne, jako ciemnoczerwone, słabo widoczne punkty. Oświetlacz nie grzeje się. Sam kombinuję, jak zrobić jeden duży oświetlacz, ale zacząłem od poszukiwań samych paneli (bez obudowy), na razie bez skutku.

To, co zapodałeś: http://dx.com/p/96-led-infrared-illumination-light-for-night-vision-dc-12v-41108 - to jest ten sam wytwórca, co mojego. Te 96 diod, to jest niewiele więcej, niż 60 w tym moim. Do fotografii z dala, takim przerobionym aparatem, to o wiele za mało.

piozet
29.12.12, 22:50

Przeca napisał, że 850nm.... to słabo widać :-D

i czy to bardzo grzeje po włączeniu ?

No grzeje, grzeje... w końcu podczerwień, nie? ;-)

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------

Do fotografii z dala, takim przerobionym aparatem, to o wiele za mało.

Jak ktoś daleko chce - to proponuję popatrzeć za oświetlaczami podczerwieni z noktowizorów. Nawet coś tanio z demobilu można znaleźć....

dobas
29.12.12, 23:15
Przeca napisał, że 850nm.... to słabo widać :-D

850nm według chińskiego producenta, to może być również 780 :) stąd pytanie :)

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------

Stosowałem najniższą czułość. Przy oświetlaniu obiektu z odległości ok. 10 metrów, czas naświetlania był bardzo długi (20 sek.) Za takie cóś zapłaciłem 25,26US$ (z przesyłką). Są też mocniejsze i droższe: http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=LED+IR+Infrared+Illuminator+L amp&catId=0&manual=y
Toto świeci światłem 850nm i jest niemal poza zakresem widzialnym. Po włączeniu w ciemności, diody są lekko widoczne, jako ciemnoczerwone, słabo widoczne punkty. Oświetlacz nie grzeje się. Sam kombinuję, jak zrobić jeden duży oświetlacz, ale zacząłem od poszukiwań samych paneli (bez obudowy), na razie bez skutku.

To, co zapodałeś: http://dx.com/p/96-led-infrared-illumination-light-for-night-vision-dc-12v-41108 - to jest ten sam wytwórca, co mojego. Te 96 diod, to jest niewiele więcej, niż 60 w tym moim. Do fotografii z dala, takim przerobionym aparatem, to o wiele za mało.

Jak będą jakieś progresy to się dziel proszę :)

musi być coś co się nada...

piozet - jakieś linki do demobilowych oświetleń ? Możesz podesłać ? jakiś punkt zaczepienia ? Tylko w miare rozproszone to światło powinno być chyba a nie punktowe

Jack
29.12.12, 23:39
850nm według chińskiego producenta, to może być również 780 :) stąd pytanie :)...Dzięki za zaufanie, ale takiego detektora, to ja w oczach nie mam;-) Na pewno - to światło to jest dłuższe, niż 715nm, taki filtr mam w aparacie i obraz jest przy tym oświetleniu całkiem monochromatyczny. Z drugiej strony dioda IR 815nm jest jedną z najbardziej popularnych, więc tym razem można zaufać:-)

dobas
29.12.12, 23:46
Dzięki za zaufanie, ale takiego detektora, to ja w oczach nie mam;-) Na pewno - to światło to jest dłuższe, niż 715nm, taki filtr mam w aparacie i obraz jest przy tym oświetleniu całkiem monochromatyczny. Z drugiej strony dioda IR 815nm jest jedną z najbardziej popularnych, więc tym razem można zaufać:-)

To była odpowiedź na post piozet'a bo rzeczywiście skoro podałeś długość fali to pytanie moje wydaje się być głupie - ale jednak zasadne było ;)

piozet
30.12.12, 02:15
850nm według chińskiego producenta, to może być również 780 :) stąd pytanie :)

Jest kilka typowych pasm emisji dla LEDów i raczej wątpię, żeby chińczyki celowo domieszkowali na inny zakres... biorą z półki co najtańsze.

jakiś punkt zaczepienia ? Tylko w miare rozproszone to światło powinno być chyba a nie punktowe

Punktem zaczepienia są sklepy/aukcje/bazary z noktowizorami + import ze wschodu (tego "bliskiego" :-) ).
Jeśli chcesz duży zasięg to na 99% będą oświetlacze kolimatorowe z zakresem pewnie koło 20deg w pionie/poziomie. Może trochę więcej.

luc4s
30.12.12, 02:34
No grzeje, grzeje... w końcu podczerwień, nie? ;-)

Jako, że naukowo zajmuję się teledetekcją, muszę zaprotestować! Tzw. NIR (zakres 700-1200 nm) to nie podczerwień cieplna. Podczerwień cieplna to zakres 8-12 mikrometrów i do jej rejestracji używa się kamer termowizyjnych, które oparte są na zupełnie innych zasadach działania. Tamto to już nie fotografia.

Co do oświetlaczy, też mnie temat swego czasu interesował. Co do używania tego typu wynalazków do zwierząt... to, że my nie widzimy w IR, nie znaczy, że zwierzęta nie widzą ;)

CzaRmaX
30.12.12, 02:37
no i skąd słonia na Mazowszu wziąć...

W ZOO w Warszawie są. Byłem widziałem;) :)

piozet
30.12.12, 02:39
Jako, że naukowo zajmuję się teledetekcją, muszę zaprotestować! Tzw. NIR (zakres 700-1200 nm) to nie podczerwień cieplna.

Przecież to joke był!! Rany 8-|

Co do oświetlaczy, też mnie temat swego czasu interesował. Co do używania tego typu wynalazków do zwierząt... to, że my nie widzimy w IR, nie znaczy, że zwierzęta nie widzą ;)

Za to np kury nie widzą niebieskiego a my widzimy... fajnie nie?
Przy takim kombajnie do kurczaków nieźle to wygląda :-D

CzaRmaX
30.12.12, 02:41
Przy takim kombajnie do kurczaków nieźle to wygląda :-D

To powinni kury niebieskim narzędziami uśmiercać - spokojniej na rzeź by szły ;)

piozet
30.12.12, 02:46
kamer termowizyjnych, które oparte są na zupełnie innych zasadach działania. Tamto to już nie fotografia.)

A zdjęcie z kamery termowizyjnej to nie fotografia? :-)

---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post był o 01:45 ----------

To powinni kury niebieskim narzędziami uśmiercać - spokojniej na rzeź by szły ;)

W pewnym sensie tak jest... kurnik jest oświetlony na niebiesko przy "zbiorze"....
Może nie widać za dobrze ale coś zawsze:

http://www.youtube.com/watch?v=zqnp-cvKeqc

Tu na 1:26 minucie widać dobrze niebieska lampę

http://www.youtube.com/watch?v=lO5TikjZU3c

Ale cała hala jest na niebiesko oświetlona...
Rany ale się OFF TOP zrobił ;-)

luc4s
30.12.12, 03:10
A zdjęcie z kamery termowizyjnej to nie fotografia? :-)

Używanie terminu "zdjęcie" do kamery termowizyjnej jest niepoprawne. Tak mnie uczyli mądrzy ludzie, którzy się tym zajmują. :)

piozet
30.12.12, 03:21
Używanie terminu "zdjęcie" do kamery termowizyjnej jest niepoprawne. Tak mnie uczyli mądrzy ludzie, którzy się tym zajmują. :)

Tak?? Uzasadnij proszę

Mirek54
30.12.12, 03:26

No nie wiem czy to takie fajne.Coraz bardziej mi ich zal.Wiedzialem,ze nie sikaja.Teraz ten niebieski .Jak one maja zyc,no jak.
Przecie wiadomo ze sikanie to najwieksza przyjemnosc.Nie ma nic lepszego niz sie wysikac.Kumpel mowil,ze zna lepsze przyjemnosci.Zrobilismy zaklad.Ja postawilem na sikanie on na seks.Ja wytrzymalem dwa dni i jeszcze moglem.Jednak mozecie mi wierzyc jaki byl zadowolony,jaka ulga byla w jego oczach jak mogl juz na drugi dzien sie wysikac.Myslalem ze poplynie z radosci.A to tylko sikanie.Biedne kury,teraz jeszcze ten niebieski.Nieba niebieskiego nie dane im zobaczyc.

piozet
30.12.12, 03:31
No nie wiem czy to takie fajne.Coraz bardziej mi ich zal.

No dla kur pewnie nie, ale ja się cieszę, że widzę niebieski :grin:

P.S. ale z drugiej strony, z tym niebem - czego oczy nie widzą...

CzaRmaX
30.12.12, 03:33
Rany ale się OFF TOP zrobił ;-)

Ja się na kurach nie znam ale zawsze czegoś można się dowiedzieć przykładowo dzięki takim osoba jak Ty, które wiedzą więcej na jakiś temat a czy to forum foto czy kurnikowe to mało istotne bo każda wiedza może się kiedyś przydać w najmniej oczekiwanym momencie :)

Saboor
30.12.12, 13:46
/.../Sam kombinuję, jak zrobić jeden duży oświetlacz, ale zacząłem od poszukiwań samych paneli (bez obudowy), na razie bez skutku./.../
Do fotografii z dala, takim przerobionym aparatem, to o wiele za mało.
Do fotografii z daleka, faktycznie duży, ale Pomyśl o rozbieralnym.
Tak żeby można było z tego zrobić kilka promienników do studio.

P.S.
Drogie toto

luc4s
30.12.12, 15:00
Tak?? Uzasadnij proszę

Chodzi o sposób działania takiej kamery, oparty o prawo Plancka, Wiena i Stefana-Boltzmanna. Termogram to tak naprawdę wizualizacja obliczeń, a nie bezpośrednio zarejestrowana rzeczywistość. Przy złym dobraniu tzw. parametrów wejściowych (np. emisyjności danego ciała, temp. otoczenia) wynikowy obraz będzie błędny. Ekspertem od termowizji nie jestem, a zajęcia na studiach z tego zakresu miałem już chwilę temu, ale tak mi tłumaczono : termogram to nie zdjęcie.

piozet
30.12.12, 15:54
Chodzi o sposób działania takiej kamery, oparty o prawo Plancka, Wiena i Stefana-Boltzmanna. Termogram to tak naprawdę wizualizacja obliczeń, a nie bezpośrednio zarejestrowana rzeczywistość.

Nie zgadzam się z tym. Jak nie jest to zarejestrowana rzeczywistość (gorzej lub lepiej) to niby co?

Przy złym dobraniu tzw. parametrów wejściowych (np. emisyjności danego ciała, temp. otoczenia) wynikowy obraz będzie błędny.

Tak nie będzie oddawał *dobrze* rzeczywistości, niemniej jednak będzie zarejestrowanym jej obrazem. Widziałeś ostatnie zdjęcia z wątku Rafała (nawiasem mówiąc b.fajne). Jeśli chodzi o wierne oddanie rzeczywistości też są...mhm daleko.

Ekspertem od termowizji nie jestem, a zajęcia na studiach z tego zakresu miałem już chwilę temu, ale tak mi tłumaczono : termogram to nie zdjęcie.

Widocznie na potrzeby profesorów tak jest wygodniej. Z resztą trzeba by było ich zapytać jaka jest definicja zdjęcia może według ich kryterium cała cyfrowa to nie fotografia....

P.S.
Nie mam zamiaru forsować czegokolwiek, mam po prostu inne zdanie na ten temat :-)

luc4s
30.12.12, 16:10
Ja tam nie wiem, tak mnie uczono, a skoro tym ludziom ktoś dał tytuł profesora, to przyjmuję, że mają rację :) W każdym razie pojęcie obraz jest znacznie szersze, niż zdjęcie. Def. zdjęcia wiąże się z rejestracją określonego widma elektromagnetycznego. Termogram jest więc na pewno obrazem. Tak samo jak pojęcie barwa i kolor. Barwa jest pojęciem nadrzędnym. Jest okres świąteczny, jestem zdala od moich notatek i z głowy już nie jestem w stanie napisać różnic. :)

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post był o 15:04 ----------

Nie zgadzam się z tym. Jak nie jest to zarejestrowana rzeczywistość (gorzej lub lepiej) to niby co?

Tutaj chodzi o nacisk na słowo "bezpośrednio".

Tak nie będzie oddawał *dobrze* rzeczywistości, niemniej jednak będzie zarejestrowanym jej obrazem.

Zgadza się.

Jeszcze dodam. Pokolorowana chmura punktów ze skaningu laserowego też w pewnym pomniejszeniu przypomina zdjęcie, a nim nie jest. czy jest obrazem? Raczej tak.

piozet
30.12.12, 16:41
Ja tam nie wiem, tak mnie uczono, a skoro tym ludziom ktoś dał tytuł profesora, to przyjmuję, że mają rację :)

To żeś teraz pojechał... Odchodząc na chwile od tematu IR:

Ty myślisz, że prof to jest patent na mądrość!? Ło matko! Pomijam przypadki, gdzie prof w ogóle nie zasługuje na tytuł. Wyprowadzam Cię z błędu: nie mają. Mogą się mylić. Kwestionuj co mówią, niech bronią tez. Może potrafią wykazać słuszność a może nie. Jakbyśmy zakładali a priori, że "prof" ma racje to byśmy dalej "kamień łupali"...

Wracając do IR

W każdym razie pojęcie obraz jest znacznie szersze, niż zdjęcie. Def. zdjęcia wiąże się z rejestracją określonego widma elektromagnetycznego. Termogram jest więc na pewno obrazem.

Dobra to zerknijmy na pierwsza z brzegu definicję:

"Fotografia (gr. phos, D. photós - światło; grápho - piszę, graphein – rysować, pisać – rysowanie za pomocą światła) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła."

I teraz wracając "rejestracji określonego widma elektromagnetycznego" to gdzie jest granica? Światło widzialne? IR odpada mhm a jednak jest... To może 1200nm? A dlaczego? Dlaczego nie 6700nm?
To może jeszcze od góry? Gdzie jest tutaj granica? Zdjęcie rentgenowskie to już nie zdjęcie?

Tutaj chodzi o nacisk na słowo "bezpośrednio".

No dobrze ale co znaczy bezpośrednio? Już szybciej bym się skłaniał, że nie da się sensownie zarejestrować temperatury obiektu nie znając jego właściwości - to prawda - ale jego fotografię da się zrobić!
Patrz na termolokatory - widać czołg w trawie? Widać. Nie wiesz jak ciepły ale jest - widzisz go, widzisz na tle zielska... Masz fotografię.

BTW może wydzielić wątek?

Jack
30.12.12, 16:52
Do fotografii z daleka, faktycznie duży, ale Pomyśl o rozbieralnym.
Tak żeby można było z tego zrobić kilka promienników do studio.

P.S.
Drogie totoW zasadzie, to już stosowałem studyjny ersatz w postaci lamp solux, czyli to, co już widziałeś na sesji w studio Czarno-Białe, ale efekt jest za mało spektakularny, albo nie taki, jakiego oczekiwałem To poniżej zostało zrobione E-520 ze "zwykłym" filtrem 715 nm (po zamianiekanałów R i B):

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/1zf4u-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/1zf4u.jpg)

Wyobrażałem sobie efekt końcowy nieco inaczej. Oświetlenie studyjne IR jest łatwiejsze do zrobienia, potrzebny byłby tylko filtr IR o dużej powierzchni - kiedyś widziałem coś takiego w postaci folii z rolki o konkretnych parametrach optycznych, bodajże było to w ofercie Lee Filters, ale jakoś nie mogę teraz znaleźć takiej folii.
Diodowy oświetlacz IR można zrobić samemu, konsultowałem temat z Jankiem Muzykantem. Najbardziej upierdliwą sprawą jest robocizna, bo same komponenty (diody, niezbędne oporniki i jakaś płyta montażowa) nie są jakąś kosztowną historią.

Saboor
30.12.12, 16:54
BTW może wydzielić wątek?
Zdecydowanie, bo tu już się zaczyna badanie zawartości cukru w cukrze.

piozet
30.12.12, 17:09
ze "zwykłym" filtrem 715 nm (po zamianiekanałów R i B):
Wyobrażałem sobie efekt końcowy nieco inaczej.

A próbowałeś z innym filtrem (na dalszy IR)? Patrząc na liście to jest tak jakbym ja tego oczekiwał.
Co konkretnie nie pasuje Ci w tym kadrze?

Jack
30.12.12, 17:13
Nie chodzi o kadr, ino o "nieziemskość" efektu ogólnego :-) Mój aparat, wskutek przeróbki, ma możliwość łapania widma dopiero od 715 nm, więc inne długości fali mogą być tylko dłuższe - dopiero po nakręceniu na obiektyw odpowiedniego filtra.

piozet
30.12.12, 17:16
Zdecydowanie, bo tu już się zaczyna badanie zawartości cukru w cukrze.

Ciąg dalszy tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads/85776-Czy-termowizja-to-juz-nie-fotografia-i-inne-bzdety
(o ile będzie)

---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------

Mój aparat, wskutek przeróbki, ma możliwość łapania widma dopiero od 715 nm, więc inne długości fali mogą być tylko dłuższe - dopiero po nakręceniu na obiektyw odpowiedniego filtra.

No właśnie o to pytałem, czy próbowałeś z filtrem np 850nm?

luc4s
30.12.12, 17:22
To żeś teraz pojechał... Odchodząc na chwile od tematu IR:

Ty myślisz, że prof to jest patent na mądrość!? Ło matko! Pomijam przypadki, gdzie prof w ogóle nie zasługuje na tytuł. Wyprowadzam Cię z błędu: nie mają. Mogą się mylić. Kwestionuj co mówią, niech bronią tez. Może potrafią wykazać słuszność a może nie. Jakbyśmy zakładali a priori, że "prof" ma racje to byśmy dalej "kamień łupali"...

Za darmo profesorów nie dają. To już nie te czasy. Jeżeli ktoś publikuje z danej dziedziny, to się na tym zna, inaczej środowisko by mu zaraz pokazało miejsce w szeregu.

Dobra to zerknijmy na pierwsza z brzegu definicję:

"Fotografia (gr. phos, D. photós - światło; grápho - piszę, graphein – rysować, pisać – rysowanie za pomocą światła) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła."

I teraz wracając "rejestracji określonego widma elektromagnetycznego" to gdzie jest granica? Światło widzialne? IR odpada mhm a jednak jest... To może 1200nm? A dlaczego? Dlaczego nie 6700nm?
To może jeszcze od góry? Gdzie jest tutaj granica? Zdjęcie rentgenowskie to już nie zdjęcie?

Czy fale radiowe, albo mikrofale możemy uznać też za światło? Co do zdjęcia rentgenowskiego, nie wiem czy to poprawna nazwa, w każdym razie występuje tam klisza (a obecnie matryca), która bezpośrednio jest naświetlana przez promienie X. W przypadku podczerwieni, nie jest to już bezpośrednio. Przykład z chmurą punktów, czy to wg Ciebie też zdjęcie? Mogę Ci podesłać przykład, że na pierwszy rzut oka nie rozróżnisz od fotografii.

Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji :) Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi). Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.

Mirek54
30.12.12, 17:29
Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji :) Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi). Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.

Nie wiem,nie znam sie ,ale ten argument nie uwazam za sluszny.To cos na zasadzie jak wdeplem to musze krakac,bo oni tez kracza.Cale szczescie,ze Kopernik tak nie myslal,i jemu podobni.Do dzis byly by stosy i przypalania zelazem.A szczebel z drabiny ,ktora sie komus tam przysnila byl sprzedawany na allegro za lata odpustu.
Chociaz i teraz maja relikwie roznorakie.Podobno policzyli te z kropla krwi z zamachu.Toz to papiez musial miec 200 l krwi.Ale kasa wazniejsza od matematyki.

piozet
30.12.12, 17:39
Nie wiem,...

Pls wątek tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/85776-Czy-termowizja-to-juz-nie-fotografia-i-inne-bzdety (pozwalam sobie przekleić Twój post)

Jack
30.12.12, 17:54
...No właśnie o to pytałem, czy próbowałeś z filtrem np 850nm?Nie próbowałem, ale zastosowałem oświetlenie dające wyłącznie długość fali 850 nm, spojrzyj wyżej na moje autoportrety:-) Stąd się wzięły kwestie sygnalizowane przez dobasa i Saboora.

piozet
30.12.12, 22:55
Nie próbowałem, ale zastosowałem oświetlenie dające wyłącznie długość fali 850 nm, spojrzyj wyżej na moje autoportrety:-) Stąd się wzięły kwestie sygnalizowane przez dobasa i Saboora.

To się chyba nie zrozumieliśmy - pytałem co jest nie tak w zdjęciu z dziewczyna, pisałeś że oświetlenie solux - to jak może być tylko 850nm ?. Dla mnie liście na tym zdjęciu wyszły tak jak miały wyjść - jest ok. Modelka wygląda nieziemsko fakt no ale co chciałbyś zmienić? Usunąć niebieski odcień? Zabarwienie z włosów?
Czy zupełnie inne oświetlenie (stąd pytanie o sprawdzenie z filtrem na dalszą IR)?

Jack
31.12.12, 19:22
...pytałem co jest nie tak w zdjęciu z dziewczyna, pisałeś że oświetlenie solux - to jak może być tylko 850nm ?. Dla mnie liście na tym zdjęciu wyszły tak jak miały wyjść - jest ok....Nie potrafię tego opisać, co chciałbym mieć. Całą sesję aktu oświetlałem solluxem, ale wynik jest taki (np. w monochromie), jak przy jakimkolwiek innym oświetleniu i przy użyciu "zwykłego" aparatu, czyli patrząc na zdjęcie, nie można powiedzieć, że co jest nie tak, a ja właśnie chciałbym uzyskać obraz, który od razu będzie robił wrażenie, że coś jest inaczej, niż zwykle - oczywiście nie mam na myśli kadru, bo z tym był akurat OK. Stąd moje zainteresowanie innym rodzajem oświetlenia, niż sollux (oczywiście mówimy o aparacie, który rejestruje tylko IR), aby zobaczyć coś, czego nie umiem teraz zwerbalizować. Inaczej mówiąc, nie podążam za kadrem, który można osiągnąć stosując najzwyklejszy sprzęt, lecz za efektem, dla którego zainwestowałem w daleko idącą przeróbkę aparatu. Efekciarstwo, drogi panie, efekciarstwo... :-D

Dla takiego zdjęcia nie potrzeba mieć wypasionego zestawu rejestrującego widmo IR, można zrobić dowolnym narzędziem, więc gdzie jest efekt IR? I to jest właśnie mój króliczek do gonienia... :-D

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/yaiaZ-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/yaiaZ.jpg)

piozet
31.12.12, 20:09
Bo nic więcej nie wykombinujesz - skóra jak skóra zawsze będzie podobny efekt. Jak chcesz coś "drastyczniejszego" to wysmaruj ją czymś co pochłania IR albo wrzuć więcej roślin i oświetl cały plan...

A zdjęcie fajne :-) ! Się mi podoba...

Jack
31.12.12, 20:30
Bo nic więcej nie wykombinujesz...Ha, pożywiom, uwidim. Może wykombinuję, może nie wykombinuję, tego nie wiem.

piozet
31.12.12, 20:45
Na pierwszej stronie/drugiej jest są wykresy pochłaniania IR przez skórę (także):

http://www.mva-org.jp/Proceedings/2011CD/papers/14-22.pdf

Możesz próbować przy ~950nm bo jak widać jest załamanie i może coś da się wykombinować.
No ale takiego efektu jak na roślinach na normalnej skórze nie wyciśniesz raczej...

utoplec
21.01.13, 23:01
Dałoby się robić zdjęcia IR przy pomocy takiej latarki? http://www.mhunt.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-ir-podczerwien Jeżeli dobrze kombinuje to w nocy nie trzeba by mieć nawet filtra IR na aparacie

Saboor
21.01.13, 23:07
Dałoby się robić zdjęcia IR przy pomocy takiej latarki? http://www.mhunt.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-ir-podczerwien Jeżeli dobrze kombinuje to w nocy nie trzeba by mieć nawet filtra IR na aparacie
Nie sądzę, ta latarka(jak i inne nie da rozproszonego światła) a filtr i tak jest potrzebny.

1 usunięty AA odcinający część IR
2 IR odcinający widmo poniżej IR 655-> 1050nm

Pozdrawiam
IR maniak jeden z prekursorów na OC :-D

Jack
21.01.13, 23:18
Dałoby się robić zdjęcia IR przy pomocy takiej latarki? http://www.mhunt.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-ir-podczerwien Jeżeli dobrze kombinuje to w nocy nie trzeba by mieć nawet filtra IR na aparaciePewnie dałoby się, ale...
1. mój oświetlacz diodowy ma moc 4,5W i zasięg oświetlenia dla kamer IR i noktowizorów 30 metrów. Jednak w praktyce, dla aparatów z wbudowanym filtrem IR (czyli aparatem przekonwertowanym na IR) do zdjęć migawkowych zasięg oświetlenia sięga ok. 50 cm. Do naświetlenia zdjęcia z tym moim oświetleniem z odległości 15 metrów potrzeba kilkudziesięciu sekund (noktowizor i kamery IR monitoringu działają nieco inaczej).
2. Oczywiście w nocy nie trzeba mieć filtra IR na aparacie, jednak fabrycznie każdy aparat ma przed matrycą filtr, który blokuje IR. Więc dobrze kombinujesz, ale pod warunkiem, że fabryczny filtr IR-Cut zostanie wyrzucony z aparatu.
3. Reasumując - moim zdaniem szkoda kasy na tę latarkę, gdyż możesz być zawiedziony skutkiem jej działania przy robieniu zdjęć IR z odległości większej, niż pół metra.

jarek_gd
23.02.13, 16:39
Odświeżę temat. Zastanawia mnie jak uzyskać taką śnieżną, wręcz pierzastą, puchową biel w efekcie końcowym?

Saboor
23.02.13, 17:40
Odświeżę temat. Zastanawia mnie jak uzyskać taką śnieżną, wręcz pierzastą, puchową biel w efekcie końcowym?
Dla każdego filtra inaczej, a zarazem tak samo. :-D
Tak samo, bo suwaczki
Inaczej, bo inne wartości.

piotreek27
27.06.14, 19:18
Chciałbym odświeżyć temat bo zaczęły mi się podobać, nawet bardzo zdjęcia wykonane korpusami przerobionymi na IR , i teraz pytanie (ponieważ wychodzi na to iż leży sobie w torbie EPM1 którą to właśnie chciałbym przerobić na IR ) czy to dobry pomysł z tym właśnie korpusem i gdzie ewentualnie gdzieś w okolicach wawy można by było dokonać takiego zabiegu .

klikacz
27.06.14, 19:57
Polecam IR studio Daniela Gaworskiego zrobią to profesjonalnie.

maver1ck
27.06.14, 20:21
Polecam IR studio Daniela Gaworskiego zrobią to profesjonalnie.

Drogo trochę.

klikacz
27.06.14, 20:30
Można taniej. Banc sam sobie przerobił :)

Drogo trochę.

maver1ck
27.06.14, 20:53
Można taniej. Banc sam sobie przerobił :)

Na razie jestem na etapie zastanawiania się nad filtrami ND.
Może na IR też przyjdzie pora.

apz
27.06.14, 20:56
Drogo trochę.Tylko aparat jest nadal w pełni funkcjonalny,co nie zawsze jest zaletą aparatów po domowej przebudowie....

piotreek27
27.06.14, 21:15
Dzięki za odzew , fakt tanio nie jest kwota mniej więcej równa jak nie wyższa niż cena rynkowa mojego korpusu który chce przeznaczyć pod przeróbkę , ale chyba z moją umiejętnością psucia ( pamiętam jak chciałem samemu sobie oczyścić wizjer i matówkę w E510 uuu dobrze że miał już LV :) ) sam nie zaryzykuje obcowania z wnętrzem aparatu . A czy ktoś korzystał może już z usług owego IR Studia ?

klikacz
27.06.14, 21:50
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.

Jack
27.06.14, 21:59
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.Ja też, mam E-PM1 od p. Daniela i jest OK. Ale mam również "samodziałową" E-520 z filtrem Schott RG-715, gdzieś w tym wątku chyba pisałem.

apz
27.06.14, 22:56
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.Mam też E-PM2, które pójdzie do przeróbki, na ten własnie adres. Polecam rzemieśnika i jego filtry.

Mcarto
27.06.14, 23:06
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.
Możesz mi przybliżyć która wersja zwiedzała Urugwaj? Fajnie odseparowała kilka budynków z otoczenia-podobał mi się efekt.

grisza34
27.06.14, 23:11
a jeżeli chciałbym oddać obiektyw do wykalibrowania ostrości to bedzie po przeróbce ostry po podpięciu do innych aparatów? może to głupie pytanie ale wole mieć pewność :)

piotreek27
27.06.14, 23:24
Więc nie ma co szukać , trzeba korzystać z tego co już sprawdzone ;) zatem moja EPM-jedynka w niedługim czasie powędruje do Wrocławia , tylko teraz która wersja hmm , pewnie BLUE .