PDA

Zobacz pełną wersję : format RAW

Osama[pl]
1.12.08, 18:39
Witam
Nabyłem ostatnio Olympus E- 510 dostałem soft na cd wszystko ładnie fajnie ale.... zrobiłem kilka zdjęć tak dla zapoznania z aparatem chciałem je uruchomic jako RAW oczywiscie w załączonym programie Olympus master i wyświetla mi się komunikat iż "niektóre wybrane pliki nie mogą być użyte razem z ta fukcją, pilki te nie zostana dodane". Wcześniej przestawiłem w aparacie opcje na JPG+ RAW .
Prosze o pomoc co robic ?

Rinho
1.12.08, 19:03
W jaki sposób kopiowałeś pliki? Używałeś OM czy eksploratora?

Już wiem. Jeżeli w czasie odpalania wywoływania RAW focus (żółte podświetlenie) jest na obrazku jpg (zobacz 1 foto) to wywali Ci taki komunikat jak na drugim zdjęciu.

Zrób eksperyment, zaznacz na żółto plik RAW, i kliknik wywoływanie RAW. Komunikat nie powinien się pojawić. :grin:

I jeszcze jedno. Komunikat nie wpływa na nic (przynajmniej u mnie) klikam OK, i zaczynam zabawę z raw-kami.

Emild
1.12.08, 21:43
Jeśli nie dasz rady metodą z postu powyżej ,możesz jeszcze odseparować pliki RAW i jpg z poziomu Windowsa. Wejdź do folderu do którego skopiowałeś zdjęcia , kliknij opcje wyszukaj-> pliki lub foldery,w oknie wyszukiwania wpisz: .jpg lub .orf. To co wyszuka wytnij i przenieś do innego folderu. Później otwórz OM, przejdz do folderu z plikami .orf i wybierz opcje wywoływania RAW.

helmuth
1.12.08, 22:56
;253417']...chciałem je uruchomic jako RAW oczywiscie w załączonym programie Olympus master i wyświetla mi się komunikat iż "niektóre wybrane pliki nie mogą być użyte razem z ta fukcją, pilki te nie zostana dodane". Wcześniej przestawiłem w aparacie opcje na JPG+ RAW .
Prosze o pomoc co robic ?Nic! :) Prawdopodobnie chcesz wywoływać RAW-y, więc aparat Ci melduje, że niektóre pliki (jpg-i) nie zostaną dodane do zbioru przeznaczonego do wywoływania. Jpg-ów nie trzeba wywoływać. Możesz nie zwracać uwagi na ten komunikat, nie oznacza on żadnego błędu, rób dalej swoje. Jeżeli bardzo irytuje ten komunikat, zrób tak jak pisze Emild.

Osama[pl]
1.12.08, 23:01
Rinho sęk w tym, że pomimo,że tak jak mówiłem zamieniłem w aparacie na jpg-raw w przeciwieństwie do tego skrina jako dałeś nie mam zadego foto oznakowanego jako raw a poza komunikatem wczesniej wspomnianym nie wyswietla sie nic poza białym ekranem :(. Pliki kopiowałem OM .

Jeszcze przed chwila specjalnie ustawiłem w aparacie tylko RAW zgrywam OM i w programie widnieją jako jpg ...

helmuth
1.12.08, 23:23
;253483']Jeszcze przed chwila specjalnie ustawiłem w aparacie tylko RAW zgrywam OM i w programie widnieją jako jpg ...Niemożliwe! Jeżeli robisz RAW- to zrzucasz do PC-ta RAW-y. Jpg-i dopiero będziesz miał po wywołaniu RAW-ów. Chyba coś pokręciłeś :roll:

Osama[pl]
1.12.08, 23:36
zrzuciłem na PC w OM wybieram opcje "otwórz okno wywoływania RAW" pojawia sie wspomniany komunikat klikam ok i poza białym tłem nic .

helmuth
1.12.08, 23:46
Ustaw robienie zdjęć w RAW-ie i zrób testowe zdjęcie. Podłącz aparat do PC-ta. Jeśli otworzy Ci się automatycznie OM to go zamknij. Wejdż w Mój komputer>Dysk wymienny (tak jak ci Windows nazwie aparat). Sprawdż w tym folderze jakie masz rozszerzenia plików. Jeżeli ustawiłeś RAW to powinno być ORF.

Xano
2.12.08, 00:18
Osama[pl] może spróbuj najpierw wejść w OM2 do >Narzędzia>Opcje>Format i zaznacz formaty zdjęć, które chcesz obsługiwać (wspomniany *orf).

Pozdrawiam

Osama[pl]
2.12.08, 00:21
git udało się :D doszedłem do tego dzięki bardzo za pomoc .
A moze poleci ktos dobry program do obróbki dla amatora .
Pozdrawiam

Xano
2.12.08, 00:25
Całkiem niezły jest RawTherapee jak na początek MSZ:). Jest nawet PL.

Szogo
2.12.08, 00:25
Ps za pieniądze lub gimp for free.

helmuth
2.12.08, 00:34
Do obróbki jpg-ów, prosty Photo Filtre- moża pobrać z http://photofiltre.free.fr/download_en.htm lub Gimp- bardziej rozbudowany, mający więcej możliwości, do pobrania z http://www.gimp.org/ . Oba darmowe