PDA

Zobacz pełną wersję : Czy lustrzanki Olympusa będą filmować?

Dzieju
25.07.09, 12:48
Czy jest ( lub będzie w najbliższym czasie ) w ofercie Olympusa lustrzanka z możliwością nagrywanie sekwencji video? Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą jakiegoś sklepu internetowego który coś mi mówił n/t Olympusa e-690. Na urlopie ukradziono mi Olympusa e-500 i jestem zmuszony do kupna nowego modelu a, że zostały mi obiektywy i lampa to jestem zdany na Olympusa bo w innych modelach ponoć tego nie wykorzystam - czy to jest prawda?

RE: Poprawiłem tytuł.

RadioErewan
25.07.09, 12:55
Nie wiadomo. Teraz takiej nie ma. Jest Olympus E-P1.

Pozdrawiam

romek1967
25.07.09, 13:04
a że zostały mi obiektywy i lampa to jestem zdany na Olympusa bo w innych modelach ponoć tego nie wykorzystam - czy to jest prawda?

Zdany niezdany - masz obiektywy do konkretnego systemu (4/3) więc body powinno ;) być również w tym systemie.

dog_master
25.07.09, 13:27
jestem zmuszony do kupna nowego modelu a, że zostały mi obiektywy i lampa to jestem zdany na Olympusa bo w innych modelach ponoć tego nie wykorzystam - czy to jest prawda?
Model != egzemplarz != marka != firma. (!= nie równa się)

Nie musisz kupować nowego modelu, model może być ten sam, E-500, tylko egzemplarz inny. Lampa i obiektyw pasują do wszystkich modeli lustrzanek Olympusa i Panasonica. Jeśli nie chcesz używać lampy w pełnym zakresie, to możesz kupić aparat innej firmy - chyba do wszystkich prócz Sony/Minolta stopka jest ta sama, jeśli lampa ma swoją automatykę to tryb auto masz, tylko TTL nie będzie działał. Z obiektywem to gorzej, raczej nie podłączysz.

Dzieju
25.07.09, 14:38
Model != egzemplarz != marka != firma. (!= nie równa się)

Nie musisz kupować nowego modelu, model może być ten sam, E-500, tylko egzemplarz inny. Lampa i obiektyw pasują do wszystkich modeli lustrzanek Olympusa i Panasonica. Jeśli nie chcesz używać lampy w pełnym zakresie, to możesz kupić aparat innej firmy - chyba do wszystkich prócz Sony/Minolta stopka jest ta sama, jeśli lampa ma swoją automatykę to tryb auto masz, tylko TTL nie będzie działał. Z obiektywem to gorzej, raczej nie podłączysz.
Sorry za nieścisłość - chodziło mi oczywiście o inną firmę i markę która pasowałaby do obiektywów i lampy. Dzięki za rady !
Pozdrawiam

grizz
25.07.09, 14:41
Sorry za nieścisłość - chodziło mi oczywiście o inną firmę i markę która pasowałaby do obiektywów i lampy. Dzięki za rady !
Pozdrawiam

Leica, Panasonic.

Darekw1967
25.07.09, 16:14
Czy jest ( lub będzie w najbliższym czasie ) w ofercie Olympusa lustrzanka z możliwością nagrywanie sekwencji video? Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą jakiegoś sklepu internetowego który coś mi mówił n/t Olympusa e-690. Na urlopie ukradziono mi Olympusa e-500 i jestem zmuszony do kupna nowego modelu a, że zostały mi obiektywy i lampa to jestem zdany na Olympusa bo w innych modelach ponoć tego nie wykorzystam - czy to jest prawda?

RE: Poprawiłem tytuł.

Witam

Na Twoim miejscu skupialbym sie na szukaniu puszki dajaca
jak najlepsza jakosc + sensowna cena.
Opcje filmowania bym sobie darowal.

Jak bedzie Ci potrzebne filmowanie lepiej uzbieraj na kamere ;)

Pozdrawiam

krisder
25.07.09, 17:07
Witam

Na Twoim miejscu skupialbym sie na szukaniu puszki dajaca
jak najlepsza jakosc + sensowna cena.
Opcje filmowania bym sobie darowal.

Jak bedzie Ci potrzebne filmowanie lepiej uzbieraj na kamere ;)

Pozdrawiam

Popieram! Filmy z lustrzanki to taka sama jakość jak zdjęcia z najlepszej kamery full HD.

emc2
25.07.09, 22:43
Popieram! Filmy z lustrzanki to taka sama jakość jak zdjęcia z najlepszej kamery full HD.

Póki co tak jest, ale to się zapewne zmieni za jakiś czas.
W każdym razie na chwilę obecną szukałbym na rynku wtórym E-500/510/330. Pierwszą opcję znasz, ten ostatni ma live-view, a E-510 stabilizację.

Karol
26.07.09, 12:43
Nie rozumiem analogii i nie zgadzam się. Widziałem filmy z Panasa GH1 czy C5DmkII.

Dzieju
26.07.09, 12:58
Póki co tak jest, ale to się zapewne zmieni za jakiś czas.
W każdym razie na chwilę obecną szukałbym na rynku wtórym E-500/510/330. Pierwszą opcję znasz, ten ostatni ma live-view, a E-510 stabilizację.
Czemu pominąłeś e-620 - nad tym się zastanawiam.
pozdrawiam

grizz
26.07.09, 13:13
pozdrawiam

I dobrze, ze się zastanawiasz, bo to najfajniejszy model :)

Jamsborg
26.07.09, 15:07
pozdrawiam
Dobrze kombinujesz. Nie ma co się cofać w body tylko iść do przodu, bo bez wątpienia E-620 oferuje największy postęp wśród puszek olka. Z E-30 pracuje się bardzo przyjemnie a E-620 to jego młodszy, nieco odchudzony braciszek. Zwykle dźwigałem ze sobą E-30 + E-330 jako drugie body, żeby nie przepinać obiektywów (50-200 z E-30 bo ma stabilizację, a np. 9-18 z E-330. Jednak E-30 na tyle spełnia moje oczekiwania, że od ponad miesiąca E-330 leży odłogiem. Poza tym od kiedy mam E-30 parę rzeczy w starszym olku mnie denerwuje, taka jest cena, szybkiego przyzwyczajenia się do większego komfortu. I jeśli cokolwiek miałbym teraz kupować jako drugie body, to z pewnością byłoby to coś pokroju E-30 + uszczelki i większy wizjer :D (ten z E-30 jest już ok w porównaniu z E-330 i E-510)

sando
27.07.09, 12:35
A ja coś czuję, że najbliższa lustrzanka Olympusa jaka ujrzy światło dzienne będzie miała filmy. Skoro zrobili już filmy w E-P1 to ich zaimplementowanie do lustrzanek nie powinno im sprawić dużego problemu. Na przyspieszenie tego kroku na pewno wpłynie też konkurencja.

PS.
To są tylko moje przeczucia, ale graniczą one z pewnością :cool:

kowalikster
27.07.09, 13:10
Ja tam za funkcjonalnością kręcenia filmów nie jestem. Jak będę chciał kręcić filmy to sobie kupię kamerę.
A jak będę miał taką funkcję to chyba też jej nie będę wykorzystywał z powodu grzania się matrycy przy kręceniu filmów. Po nakręceniu filmiku i zrobieniu zdjęcia w ciemnej tonacji nagrzaną matrycą nawet nie chcę myśleć.

piotrek204
27.07.09, 14:11

To ciekawe, z checią zapoznam sie z kamerą o cenie <10000$ ktora da podobna jakość do C5MKII lub GH1

Daniello
27.07.09, 14:15
HD video staje się standardem w sprzęcie fotograficznym. Tak samo jak live view upowszechni się na dobre i nie będzie extra kasowane - to mówię wam ja :)

A konkurencja już uziemi tych producentów, którzy tego nie zrozumieli.