PDA

Zobacz pełną wersję : Cudze chwalicie swego nie znacie Sns-HDR

zbyma72age
5.11.09, 00:22
Na stronie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114877
autor znanego i chwalonego już SNS-Resizer
zamieścił wersję testową programu SNS-HDR.
Po ściągnięciu i zainstalowaniu mamy również krótką i prosta instrukcję.
Obsługuje pliki exposure files (JPG, TIFF, RAW), or HDR files (EXR).
Prosta i już skuteczna aplikacja, a co będzie gdy się dalej rozwinie!.
Naprawdę warto przetestować, efekty szybkie i gwarantowane (jak na razie z automatu).
Autor zamieszcza również link do galerii
http://www.mmj.pl/~snibisz/albums/SNS-HDR-HD/
Testowałem, jestem pod wrażeniem prostoty i efektu.
Dla tych co nie lubią wielu suwaczków.

Wiejo
5.11.09, 09:58
Zbyma ściągnęłem i jak po rozpakowaniu chciałem zainstalować to otworzyło mi się okienko DOS i nie wiem co tam wpisać aby nie namieszać gdyż taki sposób instalacji przekracza moje umiejętności.

heyahero
5.11.09, 10:57
Zbyma ściągnęłem i jak po rozpakowaniu chciałem zainstalować to otworzyło mi się okienko DOS i nie wiem co tam wpisać aby nie namieszać gdyż taki sposób instalacji przekracza moje umiejętności.

Wiejo, przeciągnij sobie jakieś zdjęcie na ikonkę programu, tj. plik *.exe. Po rozpakowaniu masz tam PDFa z instrukcja obsługi programu ;)

EDIT: Program przemielił mi właśnie ORFa i wypluł JPGa z dopiskiem "-HDR" :D

Pozdrawiam

Toster_88
5.11.09, 19:38
Wersja Lite w porównaniu do wersji pełnej, posiada ograniczenie wielkości generowanych obrazów

Ale i tak przetestuje, bo qtpfsgui cos mi sie sypie :evil:

maj0nez
5.11.09, 19:58
Szok, szok
Zbyma rep+
Pozdrawiam
Karol

zbyma72age
5.11.09, 20:23
Kto zechce wypróbować zwracam uwagę jak zaznacza autor:
SNS-HDR_0.9.7...... wersja algorytmu jest czterokrotnie wolniejsza od poprzedniej. (SNS-HDR_0.9.6.8), dlatego do prób proponuję wykorzystać tą SNS-HDR_0.9.6.8
oraz że wersja Lite generuje pliki 1280x852pix do max ~ 500KB
Próbowałem ORF; CRW; CR2; NEF; DNG ....
Proponuję wykonania próby porównania "HDR" tylko z RAW, oraz HDR z wykonanych z tego RAWa 3 jpg o np. +2;0;-2EV.

Przytoczę to co napisał autor:
"Stworzyłem proste narzędzie, przeznaczone do automatycznego łączenia ekspozycji. Doszedłem do wniosku, że tak prosta rzecz jak łączenie ekspozycji, nie powinna wymagać od użytkowników wiedzy, jakiej wymagają dostępne na rynku narzędzia, dedykowane do tego celu. Doszedłem do wniosku, że można obyć się bez tych wszystkich suwaczków i opracowałem algorytm, który automatycznie wydobywa z ekspozycji to, co jest w nich najbardziej istotne."
Nic dodać nic ująć w tym sedno dla wielu.
Generuje obrazki podobne do Enfuse, nie "przejarane" jak mówią niektórzy.

Darekw1967
5.11.09, 20:42
Witam !

Testuje ten program i... owszem cos tam robi ale zwieksza
ilosc szumow zauwazalnie.

Nie radzi sobie w pomieszczeniach gdzie zdjecia sa doswietlane
lampa. Wtedy fotografia wyglada jakby popiolem obsypana.

Program wymaga dopracowania algorytmow bo na dwoje babcia
wrozyla z oczekiwanym efektem koncowym

Nazywanie plikow HDR z jednego RAW-a czy JPG-a jest
jednak tutaj naduzyciem.

Pozdrawiam

Pebal
5.11.09, 21:04
Nie radzi sobie w pomieszczeniach gdzie zdjecia sa doswietlane
lampa. Wtedy fotografia wyglada jakby popiolem obsypana.

Witam, jestem autorem programu SNS-HDR.
Czy możesz pokazać plik źródłowy obrazu z którym program sobie nie radzi?

Na marginesie zaznaczę, że program dedykowany jest do łączenia wielu ekspozycji oraz mapowania tonów w obrazach HDR (pliki OpenEXR). Operacja na pojedynczym pliku jest adekwatna do operacji rozjaśnienia cieni i ściemnienia świateł w programie graficznym z jednoczesnym zwiększeniem mikrokontrastu.

Darekw1967
5.11.09, 21:17
Witam, jestem autorem programu SNS-HDR.
Czy możesz pokazać plik źródłowy obrazu z którym program sobie nie radzi?

Na marginesie zaznaczę, że program dedykowany jest do łączenia wielu ekspozycji oraz mapowania tonów w obrazach HDR (pliki OpenEXR). Operacja na pojedynczym pliku jest adekwatna do operacji rozjaśnienia cieni i ściemnienia świateł w programie graficznym z jednoczesnym zwiększeniem mikrokontrastu.

Witam !

Podaj mi swoj e-mail na priva to podesle zrodla.

Pozdrawiam.

Pebal
5.11.09, 22:50
Podaj mi swoj e-mail na priva to podesle zrodla.

W wysłanych wiadomościach widnieje mi stan 0.
Gdyby moje prywatne wiadomości do Ciebie nie doszły, pisz na adres snibisz@gmail.com

west73
6.11.09, 22:23
Po wywołaniu pierwszych ORF-ów zbieram szczękę.

Podziękowania dla zbyma72age że wykopał w internecie.

Dla Pebal podziękowania za program, automat jest świętny

Darekw1967
7.11.09, 10:56
Witam !

Testowalem program Sebastiana N. i podeslalem mu
zrodla zdjec dla ktorych jego program psul mi ich jakosc
wprowadzajac efekt zabrudzenia postaci.
Efekt byl taki jak by zdjecie bylo obsypane z lekka popiolem.

Przy obrobce ACR takiego efektu nie uzyskiwalem.

Na podstawie moich materialow autor
programu SNS-HDR stwierdzil, ze program najlepiej sprawdza sie w
przypadku zdjec krajobrazu i architektury a slabo nadaje sie
do portretow.

Pozdrawiam

hijacintus
7.11.09, 11:25
Pebal: Korzystając z okazji, że pojawiłeś się na tym forum, chciałbym Ci podziękować za SNS Resizera. Odkąd parę miesięcy temu trafiłem na ten program, nie używam niczego innego do przeskalowywania zdjęć.

A do wszystkich, którzy czasami coś przeskalowują, a nie trafili jeszcze na SNS Resizera: przyjrzyjcie się temu programowi - na prawdę warto:

http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html

Darekw1967
7.11.09, 13:23
Pebal: Korzystając z okazji, że pojawiłeś się na tym forum, chciałbym Ci podziękować za SNS Resizera. Odkąd parę miesięcy temu trafiłem na ten program, nie używam niczego innego do przeskalowywania zdjęć.

A do wszystkich, którzy czasami coś przeskalowują, a nie trafili jeszcze na SNS Resizera: przyjrzyjcie się temu programowi - na prawdę warto:

http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html

Witam !

Program bardzo ladnie przeskalowywuje i tutaj tez polecam to
narzedzie.

Pozdrawiam

Pebal
7.11.09, 14:12
Pebal: Korzystając z okazji, że pojawiłeś się na tym forum, chciałbym Ci podziękować za SNS Resizera.
Dzięki, niech służy.

Zaktualizowałem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) program SNS-HDR do wersji 0.9.7.1 w której zredukowałem podbicie szumu.

jakcmil
7.11.09, 14:28
Witam,
gratuluję świetnej roboty! Naprawdę fajny programik, daje mnóstwo zabawy przy obróbce zdjęć.
Wrzucam porównanie zdjęć przed i po obróbce. Przyjemne efekty się uzyskuje. W dodatku tylko przez przeciągnięcie pliku, ekstra.
http://img12.imageshack.us/img12/3879/porownaniej.jpg

kowalikster
7.11.09, 15:35
No ja tak na szybko sprawdziłem programik i daje bardzo dobre wyniki MZ.

zbyma72age
10.11.09, 15:50
Śpieszę poinformować, że Autor wprowadził dalsze istotne poprawki do programu:
W wersji 0.9.7.1 zredukowano podbicie szumu
W dniu 8.11.2009 wydał wersję 0.9.7.4 programu, gdzie:
1. Dodano wsparcie dla formatu Radiance HDR (*.hdr).
2. Poprawiono generowanie obrazów HDR z plików RAW.
Grono zainteresowanych niewątpliwie wzrośnie.

Ułatwimy sobie pracę wklejając skrót do SNS-HDR.exe na pulpicie, na który przeciągniemy nasze obrazki!.

Składam Autorowi podziękowanie za szybkie i istotne poprawianie oprogramowania, a przede wszystkim za efekty algorytmu.

Magnesus
10.11.09, 15:55
Szkoda, że nie ma wersji na inne systemy, będzie trzeba znów WINE odpalać. ;)

zbyma72age
10.11.09, 16:40
Szkoda, że nie ma wersji na inne systemy, będzie trzeba znów WINE odpalać. ;)

Zgodnie z wypowiedziami Autora na forum użytkowników Nikon (gdzie znalazłem SNS-HDR), będzie w najbliższym czasie wersja wieloplatformowa, należy uzbroić się w cierpliwość.

zbyma72age
12.11.09, 02:45
Dnia 10.11.2009 ukazała się wersja SNS-HDR 0.9.7.6 w której, "udało się zwiększyć lokalny kontrast, zachowując dotychczasowy poziom szumu".

aga_piet
12.11.09, 13:58
Program ładnie łączy pliki, naturalnie, jednak dość mocno pomniejsza zdjęcie. Czy coś robię nie tak?

Ceat
12.11.09, 14:19
RTFM!

A na poważnie to demo, dlatego zmniejsza.

aga_piet
12.11.09, 16:19
RTFM!

;) Sorki, za bardzo skupiłam się na właściwym odpaleniu, spora część dyskusji na temat programu toczy się w wątku na forum N.
Tak czy siak, o ile nie lubię zbędnych zabawek, ta zdaje się być bardzo przyjazna.

Pebal
12.11.09, 23:48
Program ładnie łączy pliki, naturalnie, jednak dość mocno pomniejsza zdjęcie. Czy coś robię nie tak?
Program SNS-HDR w wersji Lite posiada ograniczenie 1280px dla dłuższego boku.
Mogę zwiększyć ten limit do 1600px. Full HD wam jeszcze nie dam :wink:

Program SNS-HDR w wersji Lite dostępny jest na licencji Freeware.

Ceat
13.11.09, 01:41
...Program SNS-HDR w wersji Lite dostępny jest na licencji Freeware.

Ooops, zwracam honor, mea culpa!

dobas
13.11.09, 02:47
Program SNS-HDR w wersji Lite posiada ograniczenie 1280px dla dłuższego boku.
Mogę zwiększyć ten limit do 1600px. Full HD wam jeszcze nie dam :wink:

Program SNS-HDR w wersji Lite dostępny jest na licencji Freeware.

planujesz dać mozliwość generowania pełnej wielkości . Znaczy, że tyle ile się włoży tyle się wyjmie ?

Pebal
13.11.09, 11:51
planujesz dać mozliwość generowania pełnej wielkości . Znaczy, że tyle ile się włoży tyle się wyjmie ?
Tak, ale tylko w wersji komercyjnej.
Wersję tę planuję wydać na początku przyszłego roku.

dobas
13.11.09, 17:31
czas tworzenia hdr jest wyjątkowo zniechęcający choć efekty dla oka przyjemne. ale nie miałem siły sprawdzić więcej jak dwóch zdjęć

ten wcześniejszy algorytm - 4 razy szybszy daje dużo gorsze efekty ? Mozna go skądziś zassać żeby porównać - czy juz usunięty i poszedł w niepamięć ?

pozdrawiam

Pebal
13.11.09, 17:42
czas tworzenia hdr jest wyjątkowo zniechęcający choć efekty dla oka przyjemne. ale nie miałem siły sprawdzić więcej jak dwóch zdjęć
Algorytm wymaga bardzo dużo mocy procesora, ale nie jest też jeszcze ostatecznie zoptymalizowany.
Jeżeli zaś porówna się czas pracy programu SNS-HDR z czasem potrzebnym na wykonanie naturalnie wyglądającego zdjęcia w innym programie do HDR, to wcale nie wygląda to tak źle. SNS-HDR z racji tego, że jest pełnym automatem, nie zabiera czasu użytkownikowi.

ten wcześniejszy algorytm - 4 razy szybszy daje dużo gorsze efekty ? Mozna go skądziś zassać żeby porównać - czy juz usunięty i poszedł w niepamięć ?

Wersja 0.9.6 (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip) programu jest jeszcze dostępna. Z ważniejszych różnic w stosunku do nowszej wersji, należy wymienić mniejszy kontrast generowanych obrazów.

dobas
13.11.09, 17:46
Algorytm wymaga bardzo dużo mocy procesora, ale nie jest też jeszcze ostatecznie zoptymalizowany.
Jeżeli zaś porówna się czas pracy programu SNS-HDR z czasem potrzebnym na wykonanie naturalnie wyglądającego zdjęcia w innym programie do HDR, to wcale nie wygląda to tak źle. SNS-HDR z racji tego, że jest pełnym automatem, nie zabiera czasu użytkownikowi.

To prawda. działa w tle

Jeśli mogę coś zasugerować to może warto zrobić po ukończeniu wyskakujące okienko o treści DONE i guzik OK

bo gdzy program działa sobbie w tle zrzucony gdzieś na pasek to po ukończeniu sklejania zdjęcia po prostu znika po cichutku.

Okienko było by dobre. bo wiadomo, ze trzeba mu podac kolejne zdjęcie.

witia
13.11.09, 18:35
"Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację."
I po ptokach.
A szkoda.
Pozdrówka.

Pebal
13.11.09, 18:45
"Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację."
I po ptokach.
A szkoda.
Pozdrówka.
A dokument PDF zawarty w archiwum ZIP kolega czytał?
W systemach starszych od Visty, musi być zainstalowany Microsoft .NET Framework 2.0 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=5b2c0358-915b-4eb5-9b1d-10e506da9d0f).
W systemie musi być także zainstalowany Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable Package (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9b2da534-3e03-4391-8a4d-074b9f2bc1bf&displaylang=en).

witia
13.11.09, 18:47
Poczytałem właśnie "u konkurencji":wink:
Dzięki.
Pozdrówka.

Pebal
14.11.09, 14:26
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.8 programu.
Udało mi się prawie dwukrotnie przyspieszyć algorytm.

PS.
Nie ostrzcie zdjęć przed obróbką HDR. Wszystkie niedoskonałości ostrzenia (obwódki), są przez program SNS-HDR wzmacniane.

zbyma72age
21.11.09, 15:28
20.11.2009 Autor udostępnił kolejną wersję oprogramowania 0.9.7.10
- Usprawniłem wyrównywanie ekspozycji.
- Zredukowałem efekt halo.
- Zwiększyłem ostrość (a raczej sama się zwiększyła, jeszcze nie wiem dlaczego)

Niestety, pozostał problem dużego poziomu szumów. Po wielu próbach dochodzę do wniosku, że niewiele będzie dało się z tym zrobić.

Dalsze istotne uwagi Autora:
- Program wyposażony jest w mechanizm automatycznego wyrównywania ekspozycji (tylko przesunięcia).
- Pliki RAW zaleca się wywoływać w dedykowanym oprogramowaniu.
SNS-HDR czyta pliki RAW, ale należy to traktować jako ciekawostkę.
- To jak zostanie wygenerowany obraz HDR, zależy głównie od plików ekspozycji.
Wbrew pozorom, możliwe jest kształtowanie efektu końcowego. W przypadku, gdy wygenerowany HDR ma zbyt ciemną partię cieni, wystarczy dołożyć dodatkową ekspozycję, otrzymaną poprzez skopiowanie najjaśniejszej ekspozycji i podniesienie jej jasności o 1EV. (jaki dalszy wniosek - jeśli chcemy uzyskać ciemniejsze partie dodajemy wywołane z RAW dalsze ekspozycje zmniejszone o kolejne 1EV - lub umiejętnie wykorzystamy wykonane np 5 BKT).
- zarzut program obrabia jeden plik na raz. Odpowiedź: w przypadku plików *.exr oraz *.hdr, możliwe przetwarzanie większej ilości obrazów.
To tyle
Pozdrawiam Autora
oczekując mimo wszystko wysiłku w zakresie eliminacji szumów

micky
22.11.09, 13:05
zainstalowałem , na pulpicie mam folder z programem zrobiłem też skrót ale dziwne bo nie mogę przeciągnąć tam fotek ani po jednej ani ani zaznaczonych np trzech? co robię nie tak???

salvadhor
22.11.09, 23:21
Czy program będzie dostępny w wersji dla Linuksa? (nie przez WINE).

Pebal
22.11.09, 23:31
zainstalowałem , na pulpicie mam folder z programem zrobiłem też skrót ale dziwne bo nie mogę przeciągnąć tam fotek ani po jednej ani ani zaznaczonych np trzech? co robię nie tak???
A gdzie te fotki przeciągasz?
Pliki powinieneś przeciągnąć i upuścić na ikonkę programu (SNS-HDR.exe) lub skrótu do niego.

Czy program będzie dostępny w wersji dla Linuksa? (nie przez WINE).
Na początku roku pojawią się wersje dla innych platform systemowych.

micky
23.11.09, 01:16
[QUOTE=Pebal;571683]A gdzie te fotki przeciągasz?
Pliki powinieneś przeciągnąć i upuścić na ikonkę programu (SNS-HDR.exe) lub skrótu do niego.

no właśnie wszystko wygląda prosto zaznaczam np 3 foto jak próbuje przeciągnąć do sns-hdr.exe do efekt jest taki jak bym chciał wrzucić np zdjęcie do zdjęcia czyli "omijają" w/w folder chyba dam sobie spokój -szkoda:(

Pebal
23.11.09, 01:40
no właśnie wszystko wygląda prosto zaznaczam np 3 foto jak próbuje przeciągnąć do sns-hdr.exe do efekt jest taki jak bym chciał wrzucić np zdjęcie do zdjęcia czyli "omijają" w/w folder chyba dam sobie spokój -szkoda:(
Jak omijają folder, jaki folder? Rozpakowałeś archiwum zip? Skrót na pulpicie powinieneś utworzyć tylko do pliku exe.

W katalogu programu znajduje się dokument PDF w którym zobrazowano sposób użycia programu.

Roby
23.11.09, 16:43
Strasznie to to zmniejsza fotki ,no i szum szum szum z jpg-a jeszcze z rawa zobaczę

Pebal
23.11.09, 17:00
Strasznie to to zmniejsza fotki ,no i szum szum szum z jpg-a jeszcze z rawa zobaczę
1600px na dłuższej krawędzi to tak strasznie mało?
Jeżeli zaś chodzi o szum to trzeba go minimalizować na etapie wykonywania zdjęcia. Redukcja szumu w programie jest równoznaczna z redukcją detali.

Piotrek89
24.11.09, 00:26
A, myślałem, że to u mnie coś nie tak, że mi do 1600 zmniejszył... Czy jest jakaś komercyjna wersja, co nie przycina tak zdjęć?

Pebal
24.11.09, 00:28
A, myślałem, że to u mnie coś nie tak, że mi do 1600 zmniejszył... Czy jest jakaś komercyjna wersja, co nie przycina tak zdjęć?
Wersja komercyjna programu, nie posiadająca ograniczeń, jest planowana na początek przyszłego roku.

Pebal
26.11.09, 13:48
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.12 programu.
- Zmniejszyłem poziom szumu.

Darekw1967
26.11.09, 14:30
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.12 programu.
- Zmniejszyłem poziom szumu.

Witaj !

A moglbys nazwac archiwum adekwatnie do wersji
programu ?

Plik ma w nazwie "SNS-HDR_0.9.7.zip".

a nie lepiej gdybys dal... "SNS-HDR_0.9.7.12.zip" ?

Mam pare wersji i kazda ma "SNS-HDR_0.9.7.zip"

Pozdrawiam

Pebal
26.11.09, 14:36
A moglbys nazwac archiwum adekwatnie do wersji
programu ?

Plik ma w nazwie "SNS-HDR_0.9.7.zip".

a nie lepiej gdybys dal... "SNS-HDR_0.9.7.12.zip" ?
W sumie i mógłbym ale zależy mi na tym, aby osoby pierwszy raz pobierające archiwum SNS-HDR_0.9.7.zip, pobrały najnowszą wersję programu. Link do tego archiwum umieściłem w kilku miejscach sieci.

Dlaczego uważasz, że osobne nazewnictwo to lepsze rozwiązanie?

Darekw1967
26.11.09, 14:39
W sumie i mógłbym ale zależy mi na tym, aby osoby pierwszy raz pobierające archiwum SNS-HDR_0.9.7.zip, pobrały najnowszą wersję programu. Link do tego archiwum umieściłem w kilku miejscach sieci.

Dlaczego uważasz, że osobne nazewnictwo to lepsze rozwiązanie?

Witam !

Dlatego, ze wprowadza pewien porzadek i... od razu wiem co
to za wersja jest bez wypakowywania i uruchamiania.

W sume produkt jest jeszcze w fazie testow i roznie moze byc
ze nie zawsze najnowsze rozwiazania moga byc dla kogos najlepsze.

Pozdrawiam

blacha
27.11.09, 20:42
Rewelacyjny program.
Bardzo podoba mi sie jego prostota i totalna skutecznosc!

Pebal
28.11.09, 19:59
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.14 programu.
- Zmniejszyłem winietowanie.
- Zwiększyłem precyzję mapowania tonów.

Amigo!
28.11.09, 20:35
Dzięki!
Fajny program. Chętnie przetwarzam swoje fotki z krajobrazami przy jego pomocy. Efekty często znakomite :)

PS
Do portretu stanowczo się nie nadaje.

Pebal
28.11.09, 23:48
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.15 programu.
- Poprawiłem mapowanie cieni.
- Zredukowałem szum.

Daniyal9
29.11.09, 01:17
...mam mokro w ...
...miodzio...

Pebal WIELKIE dzięki!!!

Pozdrawiam :)

aikidudi
29.11.09, 01:54
za każdym razem kiedy próbuje otworzyć cokolwiek w tym programie to niestety pojawia się komunikat o błędzie. Przy najnowszej wersji programu pojawił się komunikat: Please install the Microsoft visual c++ 2008 redistributable packages

więc instalować :wink:czy też mam coś zmłócone na kompie?

Pebal
29.11.09, 02:07
za każdym razem kiedy próbuje otworzyć cokolwiek w tym programie to niestety pojawia się komunikat o błędzie. Przy najnowszej wersji programu pojawił się komunikat: Please install the Microsoft visual c++ 2008 redistributable packages

więc instalować :wink:czy też mam coś zmłócone na kompie?
A masz zainstalowane te biblioteki?

Amigo!
29.11.09, 02:08
Jeżeli masz XP - zainstaluj MS .NET Framework 2.0

Pebal
29.11.09, 02:11
Jeżeli masz XP - zainstaluj MS .NET Framework 2.0
Gdy nie mia się zainstalowanego Framework'a, program w ogóle się nie odpala.
Należy zainstalować biblioteki (http://download.microsoft.com/download/1/1/1/1116b75a-9ec3-481a-a3c8-1777b5381140/vcredist_x86.exe) języka C++.

aikidudi
29.11.09, 02:39
Gdy nie mia się zainstalowanego Framework'a, program w ogóle się nie odpala.
Należy zainstalować biblioteki (http://download.microsoft.com/download/1/1/1/1116b75a-9ec3-481a-a3c8-1777b5381140/vcredist_x86.exe) języka C++.

zrobione i program działa :)
dzięki wielkie!

Pebal
30.11.09, 21:11
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_0.9.7.zip) wersję 0.9.7.16 programu.
- Zredukowałem szum.

Pebal
2.12.09, 02:13
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip) wersję 0.9.8.1 programu.
- Zwiększyłem wydajność algorytmu.

qwert
2.12.09, 09:26
Super,wielkie dzięki.

Pebal
3.12.09, 22:19
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip) wersję 0.9.8.2 programu.
- Zwiększyłem kontrast.

dudzio
3.12.09, 22:32
super programik!! śmiga bez problemu! Dzięki!

Pebal
5.12.09, 00:22
Udostępniłem (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip) wersję 0.9.8.3 programu.
Zwiększyłem wydajność algorytmu o ponad 50%.

Pebal
7.12.09, 17:25
Zaktualizowałem przykładowe galerie SD (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/albums/SNS-HDR)/FullHD (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/albums/SNS-HDR-HD) z samplami (wersja programu 0.9.8.4).
Czas generowania 40 obrazów z plików EXR (http://www.cis.rit.edu/fairchild/HDRPS/HDRthumbs.html) w rozdzielczości FullHD na Q9550, wyniósł poniżej 30 minut.

Sawa
7.12.09, 20:14
Pebal, dzięki. Bardzo fajny program - zarówno ten jak i Resizer.

kurokial
7.12.09, 20:31
Qbic
Proszę napisz jakie masz odczucia/czy wogóle masz na temat tego programu.

Pebal
Jeśli wydasz wersję multiplatformową to ile to będzie na oko kosztować w wersji PRO? Chodzi mi o HDR.

Pebal
7.12.09, 23:08
Jeśli wydasz wersję multiplatformową to ile to będzie na oko kosztować w wersji PRO? Chodzi mi o HDR. (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip)
Tego jeszcze nie wiem.

-------------------------------------------------------------------

Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR.zip) wersję 0.9.8.5 programu.
- Ulepszyłem mapowanie tonów obrazów zapisanych w formacie OpenEXR oraz Radiance HDR.
- Dodałem możliwość zapisu wynikowego obrazu w formacie TIFF 48-bit. Obraz zapisany w tym formacie, nie jest ostrzony.

Aby zapisać obraz w formacie TIFF należy w wierszu poleceń lub w skrócie do programu, dodać opcję -tiff.
W systemie Windows XP, musi być zainstalowany Microsoft .NET Framework 3.0 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=10CC340B-F857-4A14-83F5-25634C3BF043&displaylang=en).

outsider
14.12.09, 23:08
bravo!

Pebal
4.02.10, 22:19
Na stronie projektu (http://www.sns-hdr.com) dostępna jest pierwsza przymiarka do GUI.
Duży nacisk położyłem na możliwość podglądu zmian na żywo, co niestety postawiło wysoko poprzeczkę minimalnym wymaganiom dla sprzętu. Jak ktoś nie ma wielordzeniowego procka a ma słabe nerwy, niech się zastanowi czy ściągać.

furmun
8.02.10, 01:33
Na idea pad y-530 (podgląd na drugim monitorze CRT) przyjemna praca HDR tylko testowałem (nie jestem zwolennikiem tej techniki). Szacunek za prace nad projektem ,osobiście korzystam od jakiegoś czasu z Sns resizera -małe a cieszy, wielkie dzięki.

pozdrawiam

hijacintus
8.02.10, 12:21
Wygląda bardzo obiecująco, chociaż rzeczywiście ładowanie zdjęć wymaga anielskiej cierpliwości :wink:. Bardzo mi się podoba "ludzki" interfejs. Czekam z niecierpliwością na wersję ostateczną.

pietro77
8.02.10, 15:01
Kiedy można się spodziewać wersji ostatecznej i jaka jest przewidywana cena?
pzdr

Pebal
9.02.10, 02:46
Kiedy można się spodziewać wersji ostatecznej i jaka jest przewidywana cena?
pzdr
Wersja finalna pojawi się w przeciągu kilku dni. Koszt licencji przewidywany jest na 85 euro brutto.

Udostępniłem (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/SNS-HDR_Pro.zip) program w wersji 0.9.4:
- dodałem wsparcie dla plików RAW (doszedł nowy preset),
- przyspieszyłem ładowanie wielu ekspozycji,
- usprawniłem algorytm mapowania tonów,
- umożliwiłem zmianę języka interfejsu,
- umożliwiłem minimalizowanie okna aplikacji w trakcie obliczeń.

Pebal
15.02.10, 15:13
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com)wersję 0.9.5
- dodałem możliwość automatycznego wyrównania ekspozycji,
- zwiększyłem ochronę świateł przy zwiększaniu kontrastu,
- zwiększyłem ochronę koloru przy zwiększaniu saturacji,
- uzupełniłem listę rozszerzeń plików RAW o rw2.

dobas
15.02.10, 16:36
ja bym zmienił podglad spod prawego myszy na check boxa żeby było łopatologicznie i intuicyjnie

jakieś wieści co do ceny za pełną wersję są gdzieś ?

hijacintus
15.02.10, 17:15
.....jakieś wieści co do ceny za pełną wersję są gdzieś ?

Dwa posty wyżej:grin:

kurokial
15.02.10, 20:39
A wersja pod Linuxa będzie bo miała być z tego co pamiętam.

Pebal
15.02.10, 20:51
A wersja pod Linuxa będzie bo miała być z tego co pamiętam.
Tak, ale wersja konsolowa. Wersja Pro raczej nie prędko, bo GUI jest zarządzane przez .NET Framework.

kurokial
15.02.10, 21:04
Może być konsolowa, byleby jakoś nie megaskomplikowana ;]

Bodzip
15.02.10, 21:10
z przyjemnością obmacam wersję pod linuxa :)

Bartek Ezier
15.02.10, 21:41
chapeau bas - dzięki - superr program!

Pebal
18.02.10, 19:28
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 0.9.6:
- dodałem... to trzeba zobaczyć,
- usprawniłem automatyczne wyrównywanie ekspozycji,
- poprawiłem odwzorowanie koloru szczytowych świateł.

Proszę o ocenę przydatności nowej funkcjonalności.

K_Puchatek
19.02.10, 22:29
....Proszę o ocenę przydatności nowej funkcjonalności.
Wcześniejsza wersja już mi się bardzo podobała, jednak bolączką był zupełny brak "wpływu" na obraz końcowy.
W ostatniej wersji funkcjonalność programu znacznie wzrosła.
W tej wersji program MSZ jest po prostu rewelacyjny:!:
Pozdrawiam

Pebal
20.02.10, 18:58
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 0.9.7:
- dodałem możliwość ustalania balansu bieli,
- dodałem możliwość modyfikacji odcieni poszczególnych kolorów,
- zredukowałem kolorowy szum.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze mała aktualizacja programu (0.9.7.3).
Poprawiłem korekty balansu bieli oraz temperatury.
Tak się prezentuje interfejs graficzny w najnowszej wersji programu.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/02/SNSHDR_Pro-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/SNS-HDR/Images/SNS-HDR_Pro.jpg)

Pebal
22.02.10, 20:19
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 0.9.8:
- zmieniłem parametry wywołania plików RAW, przez co łatwiej wydobywać obraz z cieni,
- poprawiłem balans bieli, który był fałszowany przy zmianie saturacji,
- poprawiłem narzędzia korekcji poszczególnych kolorów, gdyż wskazywały niepoprawne kolory przy zmianie parametru "Hue".

NightCrawler
22.02.10, 23:47
Ale się rozrasta. Gratulacje pomysłu, cierpliwości i ciągłych udoskonaleń.

Pebal
25.02.10, 13:42
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 0.9.9:
- dodałem parametr mikrokontrastu,
- poprawiłem zarządzanie kolorem.

Pebal
3.03.10, 10:55
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 1.0:
1. Doszła możliwość zapisu obrazów w formacie TIFF 48-bit. W formacie tym zapisywane są dodatkowe dane wygenerowane przez program oraz ustawienia parametrów. Obrazy zapisane w tym formacie (przez program SNS-HDR), nie wymagają ponownego przeliczenia po wczytaniu ich do programu. Niestety z uwagi na precyzję danych (16 bitów na kanał), oraz dodatkowe dane (2 obrazy), pliki te mogą osiągać niebotyczne rozmiary.
2. Doszła możliwość ustawienia stopnia kompresji dla plików JPEG.
3. Poprawiono wyrównywanie obrazów.
4. Zmieniono parametry wywołania plików RAW, wywołane obrazy powinny być jaśniejsze.
5. Zmieniono zasięgu działania suwaka świateł.
6. Zwiększono ochronę kolorów.
7. Program jest dostępny także w kodzie x64.

Toster_88
3.03.10, 13:07
Słyszałem, że miala powstać wersja Lite nie zmniejszająca rozmiaru obrazu... czy to już ta?:-P

galka91
3.03.10, 18:59
Fajny program :wink: Wieczorem popróbuję. Gratuluję że udało się wam skleić coś takiego fajnego :wink:

K_Puchatek
3.03.10, 19:10
Jak już pisałem wcześniej - program kapitalny.
Jest jednak drobiazg w ostatniej wersji który MSZ warto by poprawić.
Przy zapisie do tiff jest wszystko ok, natomiast przy zapisie do jpg nie wystarczy wybrać rodzaj pliku, ale trzeba ręcznie zmienić rozszerzenie przy nazwie (inaczej, pomimo wyboru jpg zapisuje do tiff).
Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo w opisie i jest to w miarę zrozumiałe...:roll:
Pozdrawiam

Pebal
3.03.10, 20:58
Słyszałem, że miala powstać wersja Lite nie zmniejszająca rozmiaru obrazu... czy to już ta?:-P
To jeszcze nie ta wersja, postaram się nadrobić zaległości w tym miesiącu.

Fajny program :wink: Wieczorem popróbuję. Gratuluję że udało się wam skleić coś takiego fajnego :wink:
Dzięki.

Przy zapisie do tiff jest wszystko ok, natomiast przy zapisie do jpg nie wystarczy wybrać rodzaj pliku, ale trzeba ręcznie zmienić rozszerzenie przy nazwie (inaczej, pomimo wyboru jpg zapisuje do tiff).

Poprawione, można pobrać aktualizację.

lepmity
3.03.10, 23:14
"Testuję" porównując wyniki z Machinery na tych samych plikach. Do wczoraj moje wyniki były zmienne. Dzisiaj powiem że chyba SNS przeskoczył konkurenta. Zdecydowanie jest lepszy jako automat - i ma precyzyjne możliwości ustawień. Zastanawiam się dlaczego nie ma suwaka ostrości - sądzę że być powinien z progiem precyzyjnej możliwości... Teraz pliki wychodzą za jasne i trzeba je przyciemniać - może lepiej byłoby bardziej optymalnie. Jestem bliski nabycia SNS-a, ale nie wiem dokładnie ile zapłacę po zniżce dla klubowiczów za wersję domową i muszę wiedzieć jakie z tej wersji otrzymam pliki wynikowe. Czy są tutaj jakieś umniejszenia...
Źyczę dalszych sukcesów w rozwoju SNS-a i Pozdrawiam...
Nie mogę w żaden sposób zaznaczyć "punktu" w okienku Jasność - Nasycenie - Hue. Jeśli istnieje klawisz skrutu, to proszę mnie oświecić. Przesuwam mysz po obrazie, a w okienkach przesuwa się punkt... fajnie, ale chciałbym go zatrzymać wciskając n.p. Shift - i teraz skorygować. Walczę również z szumem, którego w zródłowym obrazie niema, ale jest wygenerowany w najciemniejszych miejscach obrazu. Gdyby tak na czarny kolor można było wpływać osobno redukując nasycenie i szum. . .

Pebal
4.03.10, 19:13
Nie mogę w żaden sposób zaznaczyć "punktu" w okienku Jasność - Nasycenie - Hue. Jeśli istnieje klawisz skrutu, to proszę mnie oświecić. Przesuwam mysz po obrazie, a w okienkach przesuwa się punkt... fajnie, ale chciałbym go zatrzymać wciskając n.p. Shift - i teraz skorygować.
Nie wiedziałem, że takie coś jest potrzebne, jesteś pierwsza osobą która pyta o taką funkcjonalność. Postaram się dodać możliwość "zamrażania" tych punktów.

Walczę również z szumem, którego w zródłowym obrazie niema, ale jest wygenerowany w najciemniejszych miejscach obrazu. Gdyby tak na czarny kolor można było wpływać osobno redukując nasycenie i szum. . .
Wzmocnienie lokalnego kontrastu wzmacnia szum. Udało mi się już częściowo szum zredukować, jednak nadal może być on problemem. Będę szukał rozwiązania.

lepmity
4.03.10, 20:43
Nie wiedziałem, że takie coś jest potrzebne, jesteś pierwsza osobą która pyta o taką funkcjonalność. Postaram się dodać możliwość "zamrażania" tych punktów.
=========================================
Było by pięknie, gdyby po zamrożeniu można było przesuwać w lini pionowej za pomocą klawiszy strzałek - góra^dół, bo za pomocą myszy będzie się przesuwać nieprecyzyjnie.
Oczywiście ten temat jest marginalny i pewnie przez takie udogodnienia aplikacja staje się coraz grubsza, ale tylko w ten sposób może stać się naprawdę PRO...
Łatwo jest podpowiadać co by się chciało i łatwo mi będzie powiedzieć co masz zrobić - ale jak to rozwiązać jest już dużym problemem, dlatego tymczasem wystarczy...

lepmity
5.03.10, 16:51
Jak i czym rozdzielić te kanały, by była możliwość edycji każdego z osobna...
==================
http://lepmit.nets.pl/doki/3P.rar

Pebal
5.03.10, 17:15
Jak i czym rozdzielić te kanały, by była możliwość edycji każdego z osobna...

Jakie kanały?

lepmity
5.03.10, 19:02
Doszła możliwość zapisu obrazów w formacie TIFF 48-bit. W formacie tym zapisywane są dodatkowe dane wygenerowane przez program oraz ustawienia parametrów. Obrazy zapisane w tym formacie (przez program SNS-HDR), nie wymagają ponownego przeliczenia po wczytaniu ich do programu. Niestety z uwagi na precyzję danych (16 bitów na kanał), oraz dodatkowe dane (2 obrazy), pliki te mogą osiągać niebotyczne rozmiary.

===============================
tutaj zobacz w Gifie trzy kanały: http://lepmit.nets.pl/doki/3P.rar

Pebal
5.03.10, 19:06
Doszła możliwość zapisu obrazów w formacie TIFF 48-bit. W formacie tym zapisywane są dodatkowe dane wygenerowane przez program oraz ustawienia parametrów. Obrazy zapisane w tym formacie (przez program SNS-HDR), nie wymagają ponownego przeliczenia po wczytaniu ich do programu. Niestety z uwagi na precyzję danych (16 bitów na kanał), oraz dodatkowe dane (2 obrazy), pliki te mogą osiągać niebotyczne rozmiary.

Chciałbyś zapisać obraz TIFF bez danych programu SNS-HDR? Dodam taką opcję.
Obecnie obraz TIFF możesz otworzyć i zapisać ponownie w innym programie. Dane programu SNS-HDR zostaną usunięte.

lepmity
5.03.10, 19:50
Widzę trzy kanały warstw w Tifie - ale są one dla użytkownika niepotrzebne, gdyż nie mogę ich edytować. Największym brakiem w ocenie ewentualnych wad w wygenerowanym obrazie, jest dla mnie stanowczo za mały plik zapisu. Chcąc dojść do jakichś konkluzji muszę sobie ten sam plik generować i zaś porównywać przez inne programy. Tym sposobem doszedłem do wniosku, że SNS trochę za bardzo pierze obraz. Obraz jest jasny - ale jakby za chudy i zaszumiony. Nie znaczy to że jest żle, ale trzeba o tym mówić aby było lepiej...
Fajnie by było jakby tak całą prawą belkę z narzędziami można było przenieść oddzielnie obok.
N.p... na drugi monitor - tym sposobem zyskamy większy obraz...

Pebal
5.03.10, 20:06
Widzę trzy kanały warstw w Tifie - ale są one dla użytkownika niepotrzebne, gdyż nie mogę ich edytować.
Sa potrzebne, gdyby użytkownikowi przyszło do głowy edytować obraz w programie SNS-HDR, taki obraz nie musi być ponownie przeliczany. Mogłem zapisywać te dane w osobnym formacie, ale format TIFF umożliwia podgląd obrazu w explorerze i innych programach.

Największym brakiem w ocenie ewentualnych wad w wygenerowanym obrazie, jest dla mnie stanowczo za mały plik zapisu. Chcąc dojść do jakichś konkluzji muszę sobie ten sam plik generować i zaś porównywać przez inne programy.
Trzeba mieć większy monitor ;-)
A tak na poważnie, jakieś ograniczenie program musi mieć. Wystarczy, że ludzie się dziwią dlaczego program nie ma ograniczenia czasowego.

Tym sposobem doszedłem do wniosku, że SNS trochę za bardzo pierze obraz. Obraz jest jasny - ale jakby za chudy i zaszumiony. Nie znaczy to że jest żle, ale trzeba o tym mówić aby było lepiej...
Użyj suwaka jasności. Na domyślnych ustawieniach nie zawsze da się uzyskać to, czego się oczekuje.

Fajnie by było jakby tak całą prawą belkę z narzędziami można było przenieść oddzielnie obok.
N.p... na drugi monitor - tym sposobem zyskamy większy obraz...
Będę miał to na uwadze.

Pebal
16.03.10, 22:31
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 1.0.1
1. Dodano wsparcie dla profili kolorów.
2. Zredukowano podbicie mikroszumu.
3. Ulepszono wywoływanie plików RAW.
4. Ulepszono mapowanie tonów.
5. Ulepszono wbudowaną funkcję Auto Levels.
6. Poszerzono zakres działania suwaka świateł.
7. Umożliwiono zapis obrazów w formatach TIFF 8-bit oraz TIFF 16-bit bez dodatkowych danych programu.
8. Zmodyfikowano presety.
9. Poczyniono pomniejsze optymalizacje.

PawelG
18.03.10, 00:20
Pebal, czy wersja Home różni się od Pro tylko licencją, czy też możliwościami. Jaką politykę przewidujesz w zakresie aktualizacji dla nabywców wersji płatnej. Będą bezpłatne dożywotnio, bezpłatne w jakimś czasie od zakupu lub w ramach głównego numeru wersji, czy jeszcze inaczej?
Trochę brakuje takich informacji na stronie - tacy jak ja nie zawracaliby Ci głowy :).

Pebal
18.03.10, 00:28
Pebal, czy wersja Home różni się od Pro tylko licencją, czy też możliwościami.
Licencja wersji Home zabrania użytku komercyjnego oraz będzie posiadać mniejsze możliwości w zakresie przetwarzania wsadowego (możliwe będzie przetwarzanie jedynie do formatu pośredniego, który umożliwia szybkie wczytanie pliku do programu).

Jaką politykę przewidujesz w zakresie aktualizacji dla nabywców wersji płatnej. Będą bezpłatne dożywotnio, bezpłatne w jakimś czasie od zakupu lub w ramach głównego numeru wersji, czy jeszcze inaczej?
Aktualizacje są bezpłatne do wersji 2.x, czyli do 2012 roku.

Trochę brakuje takich informacji na stronie - tacy jak ja nie zawracaliby Ci głowy :).
Sory, nigdy nie lubiłem papierkowej roboty, wolę grzebać w kodzie. Postaram się nadrobić zaległości i umieścić treści licencji na stronie projektu.

PawelG
18.03.10, 00:42
Licencja wersji Home zabrania użytku komercyjnego oraz będzie posiadać mniejsze możliwości w zakresie przetwarzania wsadowego.
Więc jak rozumiem w zakresie pojedynczych zdjęć będzie to samo?

Aktualizacje są bezpłatne do wersji 2.x, czyli do 2012 roku.
Wystarczy, później i tak ma być koniec świata :grin:.

Sory, nigdy nie lubiłem papierkowej roboty, wolę grzebać w kodzie.
Właśnie o kod chodzi - kod html :-P.

Pebal
18.03.10, 00:57
Więc jak rozumiem w zakresie pojedynczych zdjęć będzie to samo?
Nie.
Będzie można zapuścić przetwarzanie wsadowe na katalogu lub grupie plików i wykonać hurtowo skomplikowane obliczenia. Zostaną wygenerowane obrazy TIFF, które będą zawierać dodatkowe dane programu SNS-HDR. Takie pliki można wczytać do programu bez potrzeby żmudnych początkowych obliczeń. Pozostanie jednak potrzeba wczytania każdego pliku i jego zapisu w celu otrzymania filnalnego obrazu.

Wersja Pro będzie umożliwiała generowanie finalnych obrazów już na poziomie przetwarzania wsadowego.

Wystarczy, później i tak ma być koniec świata :grin:.
Tyle pisania na nic ;)

Właśnie o kod chodzi - kod html :-P.
To tylko znaczniki, najwięcej jest tego pomiędzy nimi.

PawelG
18.03.10, 02:07
Jeszcze dwie sprawy:
1. przyłączam się do sugestii lepmity odnośnie "zamrażania" wskazanego punktu i możliwości przesuwania go za pomocą klawiszy kursora. Udziwnię jeszcze bardziej - co ja bym chętnie zobaczył:
- checkboxy (fuj co za słowo) przy poszczególnych parametrach tak by można było je selektywnie włączać/wyłączać (wyłączanie w sensie chwilowego przełączenia do wartości neutralnej)
- przeskakiwanie między punktami kontrolnymi (na krzywych) np. za pomocą Tab
- możliwość zapisu/odczytu parametrów w pliku do późniejszego wykorzystania, zwłaszcza, że już masz "Presety".
- podgląd wartości liczbowych aktywnego punktu.
To tylko sugestie więc mnie za mocno nie przeklinaj :). Ułatwiło by to wymianę doświadczeń (dwa ostatnie podpunkty).
2. Początkowe obliczenia rzeczywiście trochę trwają (mój rzęch to P4 3GHz). Nie zastanawiałeś się nad przeniesieniem ich do OpenCL - SDK zarówno Nvidii jak ATI/AMD są już dostępne. Przypuszczam, że obliczenia mają charakter macierzowy więc zaprzęgnięcie GPU mogłyby dać potężnego "kopa". Oczywiście jeśli podwójna precyzja Ci wystarcza. No i wymagałoby to nowszych kart grafiki.
Żeby nie było, że tylko marudzę to program naprawdę fajny - można sporo wycisnąć ze zdjęcia jeśli się nie "przegnie pały", albo przegiąć i uzyskać ciekawe efekty. Życzę powodzenia i wytrwałości. Biorę pod uwagę zakup (przed 2012 :grin:).

Pebal
18.03.10, 02:21
- checkboxy (fuj co za słowo) przy poszczególnych parametrach tak by można było je selektywnie włączać/wyłączać (wyłączanie w sensie chwilowego przełączenia do wartości neutralnej)
Wiesz, takie checkboxy są od początku, tylko ich nie widać. Może czas je w końcu pokazać ;)

- przeskakiwanie między punktami kontrolnymi (na krzywych) np. za pomocą Tab
Miało by to sens tylko wtedy, gdyby punkty można było przesuwać klawiszami strzałek. Nie potrafię sobie wyobrazić, do czego innego mogłaby być taka funkcjonalność potrzebna.

- możliwość zapisu/odczytu parametrów w pliku do późniejszego wykorzystania, zwłaszcza, że już masz "Presety".
???
Przecież masz możliwość tworzenia nowych presetów, to nie wystarczy?

- podgląd wartości liczbowych aktywnego punktu.
Postaram się dodać.

2. Początkowe obliczenia rzeczywiście trochę trwają (mój rzęch to P4 3GHz). Nie zastanawiałeś się nad przeniesieniem ich do OpenCL - SDK zarówno Nvidii jak ATI/AMD są już dostępne. Przypuszczam, że obliczenia mają charakter macierzowy więc zaprzęgnięcie GPU mogłyby dać potężnego "kopa". Oczywiście jeśli podwójna precyzja Ci wystarcza. No i wymagałoby to nowszych kart grafiki.
Zastanawiam się nad OpenCL, ale muszę najpierw zmienić kartę graficzną.

PawelG
18.03.10, 02:49
Przecież masz możliwość tworzenia nowych presetów, to nie wystarczy ?
Chodzi mi właśnie o zapis w pliku. Przydatne np do archiwizacji, przekazania komuś, przeniesienia na inny komputer itp. Ale już znalazłem gdzie to trzymasz i to mi wystarczy.

Pebal
23.03.10, 20:33
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 1.0.2
1. Dodano nowy parametr "Detale świateł".
2. Dodano możliwość przypisywania profili kolorów.
3. Dodano wsparcie dla dodatkowych profili monitora.
4. Poprawiono kontrast obrazów wywołanych z RAW.
5. Ujednolicono profile kolorów.

Pebal
29.03.10, 06:44
Udostępniłem (http://www.sns-hdr.com) program w wersji 1.0.3
Dodano możliwość odczytu plików w formacie OpenEXR oraz RadianceHDR.

Pebal
1.04.10, 23:26
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.0.3 programu SNS-HDR Lite
1. Poprawiony został główny algorytm programu.
2. Zdjęte zostały limity wielkości obrazu docelowego.
3. Wyświetlane są dostępne opcje po "normalnym" uruchomieniu programu.

kris70
5.04.10, 13:15
Witam .
Mam problem z wersja Lite ,kiedy przeciągam pliki na ikone programu wyskakuje raport o błędach

Pebal
5.04.10, 13:19
Witam .
Mam problem z wersja Lite ,kiedy przeciągam pliki na ikone programu wyskakuje raport o błędach
Program wymaga aby w systemie Windows XP był zainstalowany Microsoft .NET Framework 3.0 (http://www.microsoft.com/downloads/info.aspx?na=90&p=&SrcDisplayLang=pl&SrcCategoryId=&SrcFamilyId=ec2ca85d-b255-4425-9e65-1e88a0bdb72a&u=http%3a%2f%2fdownload.microsoft.com%2fdownload%2 f4%2f9%2f0%2f49001df1-af88-4a4d-b10f-2d5e3a8ea5f3%2fdotnetfx30SP1setup.exe)

kris70
5.04.10, 15:40
Dzięki Pebal już jest ok.:grin: świetny ten twój program gratuluje.:)

kurokial
8.04.10, 19:50
A owiana tajemnicą wersja pdo linksa? Może chociaż portable jakie?

Pebal
13.04.10, 16:44
Dostępna (http://www.sns-hdr.com/) jest wersja 1.0.4 programu SNS-HDR (Pro/Home/Lite)
1. Zwiększono redukcję szumu.
2. Zaktualizowano dcraw do najnowszej wersji.

Pebal
17.04.10, 14:51
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.0.5 programu SNS-HDR (Pro/Home/Lite)
1. Poprawiono odwzorowanie lokalnego kontrast.
2. Zredukowano efekt halo.

KaarooL
17.04.10, 17:17
Pebal, masz babolka na stronie:

lub innym formatach graficznych -> lub innych formatach graficznych

Pebal
17.04.10, 17:22
Pebal, masz babolka na stronie:

Dzięki za info.

Pebal
20.04.10, 18:37
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.0.6 programu SNS-HDR (Pro/Home/Lite)
1. Zwiększono precyzję przetwarzania pojedynczych obrazów wołanych z RAW.
2. Zredukowano poziom szumu obrazów wołanych z RAW.
3. Dodano wsparcie dla aparatów z sensorami Super CCD, działającymi w trybie DR (czytane są dane z R-pikseli).

Pebal
26.04.10, 13:16
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.0.7 programu SNS-HDR (Pro/Home/Lite)
1. Poprawiono odwzorowanie obrazu w jasnych obszarach.

Pebal
30.04.10, 18:35
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.0 programu SNS-HDR
1. Dodano przetwarzanie wsadowe w wersji Pro.
2. Zredukowano szum w jasnych obszarach.

Pebal
4.05.10, 16:27
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.1 programu SNS-HDR
1. Ulepszono parametr świateł (lepszy kontrast).
2. Dodano obsługę przeciągnij i upuść.
3. Usunięto błąd w module przetwarzania wsadowego (brak akceptacji znaków narodowych w nazwach katalogów).

Pebal
5.05.10, 18:36
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.2 programu SNS-HDR
1. Poprawiono mapowanie gradientu.

merti
5.05.10, 22:08
Pebal, szkoda że program "zjada" EXIF. Brakuje mi tu też hurtowego przetwarzania zdjęć...

m_kola
5.05.10, 22:11
Pebal, szkoda że program "zjada" EXIF..
Oooo pod tym się podpisuję!

Pebal
5.05.10, 22:22
Pebal, szkoda że program "zjada" EXIF. Brakuje mi tu też hurtowego przetwarzania zdjęć...
EXIF nie jest zapisywany, bo są jakieś problemy z biblioteką MS - wysypuje mi sie zapis pliku z EXIF na niektórych systemach. Jak coś na to poradzę, to będzie EXIF zapisywany.

Jeżeli chodzi o hurtowe przetwarzanie zdjęć to jest dostępna funkcja przetwarzania wsadowego w wersji Pro.

merti
5.05.10, 22:37
Dzieki Pebal ale ja zadowalam się Litem :grin: więc jeśli kiedyś dopisze opcję hurtowego przetwarzania do "darmówki" to będę wdzięczny....

Pebal
5.05.10, 22:41
Dzieki Pebal ale ja zadowalam się Litem :grin: więc jeśli kiedyś dopisze opcję hurtowego przetwarzania do "darmówki" to będę wdzięczny....
Hurtowe przetwarzanie w wersji Lite można zrealizować przy pomocy pliku bat.

Pebal
11.05.10, 12:39
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.3 programu SNS-HDR
1. Poprawiono parametr mikrokontrastu.

Pebal
19.05.10, 11:25
Dostępna (http://www.mmj.pl/~snibisz/sns-hdr) jest wersja 1.1.4 programu SNS-HDR
1. Poprawiono parametr świateł (większa ilość detali).
2. Poprawiono parametr cieni (lepsze rozłożenie jasności).
3. Poprawiono mikro-kontrast (redukcja efektu halo).
4. Poprawiono funkcję auto-level.

Pebal
21.05.10, 22:05
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.5 programu SNS-HDR
1. Poprawiono funkcję auto-level (lepsza ochrona koloru w szczytowych światłach).

marek7001
22.05.10, 09:55
Witam.
U mnie nowa wersja Lite chodzi duużo wolniej-dłuugo.
Czy to tylko mój problem?

Pebal
22.05.10, 10:31
Witam.
U mnie nowa wersja Lite chodzi duużo wolniej-dłuugo.
Czy to tylko mój problem?
Jest wolniejsza od której wersji? Jaką poprzednią wersję masz na myśli?

marek7001
22.05.10, 11:37
Kurcze, nie pamiętam jaka to była wersja, dzisiaj skasowałem i wgrałem nową.
Może to Ci coś podpowie:miała takie samo logo jak Resizer i wgrywała się z plikami dll, jedna z ostatnich.
Pozdrawiam

Znalazłem datę wgrania Resizera 25-02-2010, myślę, żę HDR był wgrany w tym samym okresie.

Pebal
22.05.10, 11:50
Kurcze, nie pamiętam jaka to była wersja, dzisiaj skasowałem i wgrałem nową.
Może to Ci coś podpowie:miała takie samo logo jak Resizer i wgrywała się z plikami dll, jedna z ostatnich.
Pozdrawiam

Znalazłem datę wgrania Resizera 25-02-2010, myślę, żę HDR był wgrany w tym samym okresie.
To była któraś z wersji 0.9.x.x. Zwróć uwagę, że nowa wersja nie zmniejsza obrazów i pewnie to jest główną przyczyną różnic w wydajności. Możesz dodać parametr redukujący wielkość obrazu wyjściowego (-x2, -x3, -x4), aby przyspieszyć obliczenia.

marek7001
22.05.10, 11:52
Wielkie dzięki za odpowiedż, pewnie właśnie chodzi o wielkość, pozdrawiam

Pebal
27.05.10, 15:45
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.6 programu SNS-HDR
1. Poprawiono mapowanie koloru.

Pebal
31.05.10, 03:58
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.7 programu SNS-HDR
1. Poprawiono odwzorowanie detali.
2. Przyspieszono mapowanie tonów.

Pebal
1.06.10, 22:57
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.8 programu SNS-HDR
1. Przyspieszono mapowanie tonów.

Pebal
7.06.10, 13:17
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.9 programu SNS-HDR
1. Zwiększono kontrast obrazów konwertowanych z RAW.
2. Poprawiono zapis obrazów w formacie TIFF+SNS-HDR w module przetwarzania wsadowego.

Pebal
11.06.10, 11:18
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.10 programu SNS-HDR
2. Poprawiono ochronę koloru w wysokich światłach.

qbic
11.06.10, 11:31
Z wypiekami na twarzy czekam na wersje 1.1.10.01a.00.00.01

Pebal
11.06.10, 11:34
Z wypiekami na twarzy czekam na wersje 1.1.10.01a.00.00.01
A to się raczej nie doczekasz, bo oznaczenie wersji składa się z trzech liczb.
Zresztą, jakie to ma znaczenie?

qbic
11.06.10, 11:36
A to się raczej nie doczekasz, bo oznaczenie wersji składa się z trzech liczb.
Zresztą, jakie to ma znaczenie?

Kolega musi odkryć pojecie sarkazmu, forum Olympusa zaczyna przez twoje wpisy przypominać changelog, a do tego służy witryna producenta ew. system kontroli wersji.

Pebal
11.06.10, 11:39
Kolega musi odkryć pojecie sarkazmu, forum Olympusa zaczyna przez twoje wpisy przypominać changelog, a do tego służy witryna producenta ew. system kontroli wersji.
Jeżeli administratorowi nie podobają się te wpisy, to ich zaprzestanę, żaden problem.
Wiem, że niektórym przeszkadza, że gdzieś w jakimś wątku, ktoś kogoś o czymś informuje. Taka ludzka natura.

qbic
11.06.10, 11:41
Wiem, że niektórym przeszkadza, że gdzieś w jakimś wątku, ktoś kogoś o czymś informuje. Taka ludzka natura.

Zamieniłbym słowo informuje na reklamuje. Strona OC ma wysoki PageRank, zapewne z tego powodu ciągle informujesz o nowej wersji swojego programu.

Pebal
11.06.10, 11:45
Zamieniłbym słowo informuje na reklamuje. Strona OC ma wysoki PageRank, zapewne z tego powodu ciągle informujesz o nowej wersji swojego programu.
Wyobraź sobie, że ja się na żadnych PageRank-ach nie znam. Pisze na forach ponieważ wiele osób z tego programu korzysta i pewnie chciałoby wiedzieć, że pojawiła się aktualizacja. Na forach także łatwiej jest na temat programu porozmawiać.

qbic
11.06.10, 11:47
Wyobraź sobie, że ja się na żadnych PageRank-ach nie znam.

Trudno mi w to uwierzyć.

Pisze na forach ponieważ wiele osób z tego programu korzysta i pewnie chciałoby wiedzieć, że
...ciach...

To czemu nie założysz forum na swojej stronie?

Pebal
11.06.10, 11:55
Trudno mi w to uwierzyć.
A jednak.

To czemu nie założysz forum na swojej stronie?
Bo mam nikłe pojęcie jak się takie forum zakłada i korzystam z serwera, który nie udostępnia bazy danych. Nie jestem w stanie wszystkiego zrobić sam.

kurokial
11.06.10, 13:02
Pebal

Jak już jesteś aktywny kiedy wersja pod linuxa?

Pebal
11.06.10, 13:10
Pebal
Jak już jesteś aktywny kiedy wersja pod linuxa?
Na dzień dzisiejszy, sam nie dam rady takiej wersji stworzyć.

west73
11.06.10, 13:32
Nie rozumiem zachowania qubic-a, zresztą bardzo mi się nie spodobało takie zachowanie, ale cóż mamy upalne dni :).

Ja jestem bardzo wdzięczny że Pebal udostępnił tego typu narzędzie i wielkie dzięki za to.
Mam nadzieję że nie zrazi się takimi głupimi uwagami

qbic
11.06.10, 13:51
Nie rozumiem zachowania qubic-a, zresztą bardzo mi się nie spodobało takie zachowanie, ale cóż mamy upalne dni :)

Najwyraźniej nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

PS:
w pracy mam klimę

enter
11.06.10, 13:51
Nie rozumiem zachowania qubic-a, zresztą bardzo mi się nie spodobało takie zachowanie, ale cóż mamy upalne dni :).

Ja jestem bardzo wdzięczny że Pebal udostępnił tego typu narzędzie i wielkie dzięki za to.
Mam nadzieję że nie zrazi się takimi głupimi uwagami
po pierwsze to wątek imho jest w złym dziale, raczej powinien być w "Cyfrowej ciemni", a nie w poradach - ja tu porad dot fotografii nie widzę

QBIC zamiast czepiać się w mało zrozumiały sposób kogoś kto wrzuca w rzetelny sposób informacje zgodne z tematyką to może byś popracował trochę a nie tylko gadał niezrozumiale- przenieś wątek tam gdzie powinien być,
BTW ciekawe dlaczego do Machinery się nie przyczepiłeś gdzie jest zapowiedź nowej wersji

jak dla mnie informacje po takim czasie istnienia wątku o programie służącym do obróbki fotografie, że ktoś na tym zarabia są mocno nie na miejscu
polecam również ukrócić wątki o PSIE LEJTROMIE i takich innych też bo to programy komercyjne i czerpią zyski z ogromnego PR olka

qbic
11.06.10, 13:57
QBIC zamiast czepiać się w mało zrozumiały sposób kogoś kto wrzuca w rzetelny sposób informacje zgodne z tematyką to może byś popracował trochę

Pouczać to sobie możesz spowinowaconych genetycznie ze sobą :)

jak dla mnie informacje po takim czasie istnienia wątku o programie służącym do obróbki fotografie, że ktoś na tym zarabia są mocno nie na miejscu

Czy kolega szanowny Enter zwrócił uwagę na treść która w tym wątku występuje? Czy widzisz na forum OC przedstawicieli Adobe którzy robią podbicie wątku o edycji w LightRoomie?

enter
11.06.10, 14:03
ok, zamiast Pebala ja mogę informować o nowych wersjach dla twojego spokoju - zaakceptujesz?

qbic
11.06.10, 14:03
ok, zamiast Pebala ja mogę informować o nowych wersjach dla twojego spokoju - zaakceptujesz?

Tak .

enter
11.06.10, 14:05
polecam poczytać o streetcomie
osobiście wolę jak informuje mnie ktoś kompetentny a nie ktoś kto programu nigdy nie używał patrz ja :|

qbic
11.06.10, 14:07
polecam poczytać o streetcomie

Dlaczego zakładasz ze nie wiem co to jest?

osobiście wolę jak informuje mnie ktoś kompetentny a nie ktoś kto programu nigdy nie używał patrz ja :|

Z jakiej klasy informacja mamy do czynienia?
Z tego co zauważyłem są to tylko numerki i dwa zdania, czujesz się niekompetentny?

enter
11.06.10, 14:10
Dlaczego zakładasz ze nie wiem co to jest?

Z jakiej klasy informacja mamy do czynienia?
Z tego co zauważyłem są to tylko numerki i dwa zdania, czujesz się niekompetentny?
być może dla nas są to zwykłe numerki i a dla kogoś informacja o tym że program żyje funkcjonuje i działa, jest usprawniany i może warto zobaczyć co to za program

Jak moja żonka siedzi nad wykresem EKG to też się zastanawiam kto tu tyle papieru zmarnował bazgroląc na kartce

staram się nie pisać o czymś o czym nie mam pojęcia albo nie mam z tym związku ale jeśli taka potrzeba będzie to służę pomocą Pebalowi :)
edited.

ale faktycznie wątek powinien być w "Cyfrowej ciemni" tak dla porządku na forum

kowalikster
11.06.10, 14:25
To, że program żyje można zobaczyć na stronie producenta.

Nie kłóćta się, bo nie będzie telewizora i komputera przez tydzień.

enter
11.06.10, 14:28
To, że program żyje można zobaczyć na stronie producenta.

Nie kłóćta się, bo nie będzie telewizora i komputera przez tydzień.
ja na stronę adobe nie zaglądam :|
nie kłócimy się, dyskutujemy kulturalnie, nikt jeszcze głosu nie podniósł a mięsko też nie latało

a kto przeniesie do właściwego działu ? *

kowalikster
11.06.10, 14:49
ja na stronę adobe nie zaglądam :|
nie kłócimy się, dyskutujemy kulturalnie, nikt jeszcze głosu nie podniósł a mięsko też nie latało

a kto przeniesie do właściwego działu ? *

Ale chyba jak szukasz informacji o produktach adobe to idziesz na stronę adobe a nie szukasz info po jakiś forach.
Tym bardziej informacji o historii wersji...

enter
11.06.10, 15:03
Ale chyba jak szukasz informacji o produktach adobe to idziesz na stronę adobe a nie szukasz info po jakiś forach.
Tym bardziej informacji o historii wersji...

nie pamiętam kiedy byłem na jakiejkolwiek stronie związanej z programem
większość informacji to fora, i maile; poza Irfanwiew tam bywam w miarę regularnie.
na canonboard od początki śledzę Machinery i SNS

róznią się tym od wielkich korporacji że to nasz rodzimy porogramik ktoś z nas - fotografików/fotografów przysiadł i robi to co lubi oprócz fotografii bez wielkich kampanii telewizyjnych
Programy raczej o zasięgu lokalnym dla pasjonatów

kowalikster
11.06.10, 15:23
A same programy ściągasz z rapidshare czy z torrentów?
Kończę polemikę bo nie ma ona większego sensu.

Zainteresowani programem mogą wejść na stronę projektu / producenta i śledzić zmiany. Każda doróbeczka, zmiana i poprawka powinna być tam opublikowana.
Pracuję w firmie pordukującej oprogramowanie i changelog był (aktualnie nie jest z różnych względów upubliczniany w Internecie) publikowany jedynie na www oraz był dostarczany wraz z aktualizacją softu do klienta.

Z samego SNS HDR czasem korzystam. Dzięki forum się o nim dowiedziałem, ale nie potrzebuję śledzić każdej jego drobnej zmiany, szczególnie na forum nie związanym jedynie z tym projektem.

PS. Soft prawie zawsze pobieram ze strony producenta (prawie bo nie każdy udostępnia wersje instalacyjne na swojej stronie).

enter
11.06.10, 15:32
A same programy ściągasz z rapidshare czy z torrentów?
Kończę polemikę bo nie ma ona większego sensu.

Zainteresowani programem mogą wejść na stronę projektu / producenta i śledzić zmiany. Każda doróbeczka, zmiana i poprawka powinna być tam opublikowana.
Pracuję w firmie pordukującej oprogramowanie i changelog był (aktualnie nie jest z różnych względów upubliczniany w Internecie) publikowany jedynie na www oraz był dostarczany wraz z aktualizacją softu do klienta.

Z samego SNS HDR czasem korzystam. Dzięki forum się o nim dowiedziałem, ale nie potrzebuję śledzić każdej jego drobnej zmiany, szczególnie na forum nie związanym jedynie z tym projektem.

PS. Soft prawie zawsze pobieram ze strony producenta (prawie bo nie każdy udostępnia wersje instalacyjne na swojej stronie).
wszystkie progr. które mam to mam boxy mimo że mogłem kupic tańsze bezpudełkowce ale lubię napawać się widokiem pudełek
Kiedyś w korporacji [ponad 200stanowisk] mieliśmy kontrolę legalności kwoty kar dla pracowników i firmy mnie wyleczyły z korzystania z innych źródeł niż 100x sprawdzone autoryzowane sklepy fizyczne nie internetowe. Pomijam wersje free.
ok, koniec OT

Pebal miłej pracy

Bartek Ezier
19.06.10, 23:09
Pebal - można pobrać wersje spakowaną a nie instalkę?

Chodzi o wersję lite.

Pebal
20.06.10, 00:43
Pebal - można pobrać wersje spakowaną a nie instalkę?
Chodzi o wersję lite.
Aktualnie nie. Dlaczego preferujesz taką wersję?

Bartek Ezier
20.06.10, 01:01
może to moje jakieś głupie przyzwyczajenia - ale zazwyczaj staram się jak najmniej instalować czegokolwiek - zapewne Twój program specjalnie zamętu w rejestrze ani w systemowych katalogach nie robi , ale moim zdaniem wersja lite mogła pozostać spakowana.

Poza tym wiem ze ludziska którzy Twojego programu nie znają a chcieliby spróbować, docenią wersję która nie pozostawia śladu w systemie - będziesz miał więcej pobrań a co za tym idzie pewnie i więcej klientów. Sprawdź - umieść na stronie informację przy wersji lite że aplikacja nie wymaga instalacji - na pewno będzie więcej pobrań :-)

pozdrawiam

Pebal
20.06.10, 01:16
może to moje jakieś głupie przyzwyczajenia - ale zazwyczaj staram się jak najmniej instalować czegokolwiek - zapewne Twój program specjalnie zamętu w rejestrze ani w systemowych katalogach nie robi , ale moim zdaniem wersja lite mogła pozostać spakowana.

Wersja Lite, inaczej niż to było w starszej wersji programu, dostępna jest w wersji 32 i 64-bit. Plik instalacyjny zawiera dwie wersje programu (32 i 64-bit), oraz niezbędne biblioteki C++ Microsoftu. Z pewnością wygodniej jest odpalić instalkę aniżeli zastanawiać się, która wersja programu jest odpowiednia i skąd ewentualnie pobrać brakujące biblioteki. Rozumiem jednak Twoje stanowisko i zastanowię się nad paczką pozbawioną instalatora.

Bartek Ezier
20.06.10, 11:00
ok, teraz jasne - ja zatrzymałem się na wersji 0.9.8.6. Pewnie, jeżeli są dodatkowe biblioteki i 2 wersje to nie ma o czym mówić.

m_kola
28.06.10, 15:23
A ja mam do autora programu takie lamerskie pytanie.
Miałem starszą wersję SNS-HDR Lite (niestety nadinstalowałem ją więc nie wiem która to była). W każdym razie dawała naprawdę fajne efekty wrzucając nawet pojedynczy plik. Wadą było dla mnie to, że bardzo zmniejszał się rozmiar. Z tego też powodu zainstalowałem najnowszą wersję. Niestety o ile rozmiaru już nie zmniejsza o tyle efekty są diametralnie różne - jak dla mnie gorsze.
I tutaj pytanie czy jeśli uda mi się stwierdzić jaka to była wcześniejsza wersja (mam na 2 komputerze tą samą) to da się zrobić tak by móc ją zastosować bez zmniejszania rozmiaru? Bo nie sądzę by dało się nową wersję dostosować pod jednego użytkownika ;)

kurokial
28.06.10, 19:57
Miałem starszą wersję SNS-HDR Lite (niestety nadinstalowałem ją więc nie wiem która to była). W każdym razie dawała naprawdę fajne efekty wrzucając nawet pojedynczy plik. Wadą było dla mnie to, że bardzo zmniejszał się rozmiar. Z tego też powodu zainstalowałem najnowszą wersję. Niestety o ile rozmiaru już nie zmniejsza o tyle efekty są diametralnie różne - jak dla mnie gorsze.
I tutaj pytanie czy jeśli uda mi się stwierdzić jaka to była wcześniejsza wersja (mam na 2 komputerze tą samą) to da się zrobić tak by móc ją zastosować bez zmniejszania rozmiaru? Bo nie sądzę by dało się nową wersję dostosować pod jednego użytkownika ;)

Wersja HOME załatwi Twój problem zapewne.

Od siebie dodam, że mi najnowsza nie działa na windozie.. albonie umiem jej sprowokować do działania, wsumie nie potrzebuję tego aż tak.

Pebal
28.06.10, 20:09
Program jest ciągle optymalizowany pod kątem generowania naturalnie wyglądających obrazów HDR. Starsza wersja programu może się niektórym bardziej podobać jednak nie jest ona lepsza, gdyż generuje większy efekt halo i jest wolniejsza.

Nie ma takiej możliwości, gdyż nowsza wersja programu ma mocno zmieniony kod, pod kątem mniejszego zużycia pamięci. Starsza wersja programu ma problemy z przetwarzaniem zdjęć o dużej rozdzielczości.

Wersja HOME załatwi Twój problem zapewne.

Od siebie dodam, że mi najnowsza nie działa na windozie.. albonie umiem jej sprowokować do działania, wsumie nie potrzebuję tego aż tak.Nowa wersja programu wymaga zainstalowanych bibliotek Microsoft .NET Framework 3.0 lub 3.5

qbic
29.06.10, 16:07
Program jest ciągle optymalizowany pod kątem generowania naturalnie wyglądających obrazów HDR. Starsza wersja programu może się niektórym bardziej podobać jednak nie jest ona lepsza

To chyba user wie co dla niego jest lepsze, może udostępniłbyś kolejny parametr do kontrolowania obrazu dla użytkownika....

Pebal
29.06.10, 16:29
To chyba user wie co dla niego jest lepsze, może udostępniłbyś kolejny parametr do kontrolowania obrazu dla użytkownika....
W wersji graficznej dostępne są parametry, które pozwalają dostroić obraz do indywidualnych potrzeb użytkowników. Wersja Lite z założenia jest automatem, który ma umożliwić automatyczne łączenie różnie naświetlonych ekspozycji w obraz HDR a także umożliwiać automatyczne zwiększenie lokalnego kontrastu w obrazach HDR otrzymanych wprost z aparatu.

qbic
29.06.10, 16:41
W wersji graficznej dostępne są parametry, które pozwalają dostroić obraz do indywidualnych potrzeb użytkowników.

Kolega forumowy prosi o coś co jednak okazuje się być niemożliwe do uzyskania udostępnionymi "parametrami".

PS:
Odpisujesz formułki jak korporacyjny helpdesk.

Pebal
29.06.10, 16:48
Kolega forumowy prosi o coś co jednak okazuje się być niemożliwe do uzyskania udostępnionymi "parametrami".

PS:
Odpisujesz formułki jak korporacyjny helpdesk.
Wydawało mi się, że piszę czytelnie.
Wersja Lite nie posiada parametrów wpływających na jakość obrazu. Takie parametry posiada tylko wersja graficzna programu.

qbic
29.06.10, 16:51
Wydawało mi się, że piszę czytelnie.

Mi tez się wydawało ze pisze czytelnie.

Starsza wersja programu może się niektórym bardziej podobać jednak nie jest ona lepsza.

Czyli nie udostępniasz pewnego parametru/ów który jest odpowiedzialny za generowany obraz. Osobiście uważam twój projekt za ciekawy, ale brak możliwości generowania nierealistycznych obrazów go dla mnie przekreśla.

Pebal
29.06.10, 17:01
Czyli nie udostępniasz pewnego parametru/ów który jest odpowiedzialny za generowany obraz. Osobiście uważam twój projekt za ciekawy, ale brak możliwości generowania nierealistycznych obrazów go dla mnie przekreśla.
Cóż, takie są wady i zalety programu SNS-HDR.
Z tego co zaobserwowałem, gro osób chce generować naturalnie wyglądające obrazy HDR, jednak uzyskanie takich obrazów w dostępnych programach do HDR nie jest proste. Stworzyłem program SNS-HDR aby generowanie naturalnie wyglądających obrazów HDR było proste a nienaturalnych trudne. Wielu osobom takie podejście odpowiada i właśnie do nich kierowany jest ten program.

qbic
29.06.10, 17:50
Stworzyłem program SNS-HDR aby generowanie naturalnie wyglądających obrazów HDR było proste a nienaturalnych trudne. Wielu osobom takie podejście odpowiada

Czyli celowo zawężasz sobie rynek zbytu ;) ?
Obydwa typy obrazów powinno się dać uzyskać łatwo i przyjemnie.

Pebal
30.06.10, 10:01
Czyli celowo zawężasz sobie rynek zbytu ;) ?
Tak, moje działanie jest celowe.

Obydwa typy obrazów powinno się dać uzyskać łatwo i przyjemnie.
Obydwa typy obrazów można by łatwo uzyskać w programie SNS-HDR, ale nie chcę aby ten drugi typ obrazu był kojarzony z tym programem. Wiem ile za takie obrazy oberwało się Photomatixowi a za niedługo pewnie oberwie się także najnowszemu PS.

qbic
30.06.10, 10:20
Obydwa typy obrazów można by łatwo uzyskać w programie SNS-HDR, ale nie chcę aby ten drugi typ obrazu był kojarzony z tym programem.

Kosztem ograniczenia swobody twórczej. Najwyraźniej uważasz docelowych użytkowników swojego programu za idiotów, skoro nie dajesz im wolnego wyboru.

Pebal
30.06.10, 10:39
Kosztem ograniczenia swobody twórczej. Najwyraźniej uważasz docelowych użytkowników swojego programu za idiotów, skoro nie dajesz im wolnego wyboru.
Ludzie zawsze mają wybór, mogą korzystać z innego softu.
Program SNS-HDR dedykowany jest do takiej obróbki a nie innej i pod tym katem jest optymalizowany.
Samochody też masz sportowe i terenowe i nikt nie twierdzi, że mogłyby istnieć uniwersalne, gdyby tylko producenci samochodów nie uważali kierowców za idiotów.

qbic
30.06.10, 10:54
Ludzie zawsze mają wybór, mogą korzystać z innego softu.
Program SNS-HDR dedykowany jest do takiej obróbki a nie innej i pod tym katem jest optymalizowany.

Dlaczego nie jest to w formie presetow?

Samochody też masz sportowe i terenowe i nikt nie twierdzi, że mogłyby istnieć uniwersalne, gdyby tylko producenci samochodów nie uważali kierowców za idiotów.

Tylko ze nikt tym użytkownikom nie zakazuje jeździć po innym terenie niż ulica, nie ma tez sprzętowego ograniczenia prędkości do 20 km/h.

Pebal
30.06.10, 11:54
Dlaczego nie jest to w formie presetow?
Pisałem już wcześniej, dlaczego ograniczam możliwości programu jedynie do generowania naturalnie wyglądających obrazów HDR.

Tylko ze nikt tym użytkownikom nie zakazuje jeździć po innym terenie niż ulica, nie ma tez sprzętowego ograniczenia prędkości do 20 km/h.
Nie zabrania się jeżdżenia Bugatti po bezdrożnym terenie, tak samo i ja nie zabraniam hardkorowego manipulowania parametrami w programie.

Pebal
23.07.10, 21:59
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.2.0 programu SNS-HDR
3. Dodano parametry jasności, nasycenia i barwy kolorów, działające w obszarze świateł.
4. Poprawiono parametry świateł i cieni (lepszy kontrast).
5. Poprawiono mapowanie koloru.
6. Zwiększono ostrość obrazów konwertowanych z RAW.
7. Zaktualizowano dcraw do wersji 9.03

zbyma72age
22.11.10, 16:49
Naprawdę warto zapoznać się z dalszymi zmianami
17.11.2010 - Wydanie wersji 1.3.0.7 programu SNS-HDR Pro/Home
Autor tak zapracowany nad wprowadzaniem kolejnych zmian polepszających pracę, że nie ma czasu powiadamiać.
Pomysł z wyświetlaniem presetów!!
Pozdrawiam

Pebal
16.02.11, 08:11
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.6 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite (http://www.mmj.pl/%7Esnibisz/sns-hdr/files/SNS-HDR_Lite.exe).

kurokial
21.02.11, 12:56
Nudzę - WIEM. Kiedy wersja pod pingwiny? :grin:

Pebal
21.02.11, 21:46
Nudzę - WIEM. Kiedy wersja pod pingwiny? :grin:
Teoretycznie z Wine powinno działać, czy działa, nie wiem.

Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.7 programu.

kurokial
24.02.11, 17:48
NIestety mnie nie działa wersja LITE, więc pełnej nie zakupie :(

Pebal
25.02.11, 11:58
Niestety mnie nie działa wersja LITE.
Niestety w chwili obecnej, nie jestem w stanie pomóc. Wersji na Linuksa na razie nie planuję.

kurokial
25.02.11, 14:41
Może jakieś portable ;P

Pebal
25.02.11, 15:08
Projekt zawitał na Facebooka (http://www.facebook.com/pages/Sns-hdr/169152183131455). Zapraszam użytkowników wszystkich wersji programu.
Poniżej zamieszczam kilka sampli z najnowszej wersji.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/image1-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/sns-hdr/gallery/image1.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/image2-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/sns-hdr/gallery/image2.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/image3-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/sns-hdr/gallery/image3.jpg)

Pebal
7.03.11, 14:23
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.8 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Darekw1967
7.03.11, 15:21
Witam !

Zainstalowalem wersje LITE i pracuje ten program bardzo wolno i
zamula mi system.

Czy darmowa wersja ma dodane jakies spowalniacze ?

Pozdrawiam

Pebal
7.03.11, 15:40
Zainstalowalem wersje LITE i pracuje ten program bardzo wolno i
zamula mi system.
Program wymaga mocnego procesora i co najmniej 2GB pamięci RAM, lub dużo cierpliwości. Pomocna jest opcja redukcji rozmiaru przetwarzanego obrazu. Dwukrotna redukcja rozmiaru, przyspiesza obliczenia czterokrotnie.

Czy darmowa wersja ma dodane jakies spowalniacze ?
Wersja Lite nie stosuje żadnych spowalniaczy.

grizz
7.03.11, 17:51
Program wymaga mocnego procesora

Moze by tak przerzucić obliczenia na barki karty graficznej?

Pebal
7.03.11, 17:57
Moze by tak przerzucić obliczenia na barki karty graficznej?
Niewiele to obecnie da, bo wąskim gardłem jest komunikacja CPU z GPU. Światełkiem w tunelu są układy APU, ale te muszą się najpierw zadomowić w kompach.

bartosz_spinpoint
13.03.11, 23:51
Szkoda, że dopiero teraz odkryłem w/w program. Bardzo fajne narzędzie. Gratulacje dla autora.

Pebal
21.03.11, 02:19
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.9 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

zbyma72age
12.07.11, 19:57
Coś dawno tu nie było informacji bieżących, a więc na stronie autora mamy już wersję
SNS-HDR 1.3.13
Pojawiła się miła rzecz
SNS-HDR Lite GUI: http://w169.wrzuta.pl/plik/2M6i8cUFbxN/sns-hdr_lite_gui
po rozpakowaniu umieszczamy go tam gdzie mamy zainstalowany SNS-HDR Lite

- info o wersji programu SNS-HDR Lite, która będzie "mielić" obrazki
- przeciąganie plików (Drag&Drop) - fajna sprawa.
* dodawane są tylko pliki zgodne z rozszerzeniami jakie określił Pebel
* dodawane są pliki z katalogu i wszystkich jego podkatalogów itd
* kolejne przerzucenie plików na listę usuwa z niej poprzednie pliki
- minimalizacja okna
- zapis ostatnio użytej ścieżki wczytywanych obrazów, przy wrzucaniu poprzez D&D ścieżka pobierana jest z pierwszego czytanego pliku, pierwszą domyślną ścieżką jest katalog "Moje obrazy"
- program zapisuje bieżącą konfigurację i odczytuje ją przy uruchomieniu
- dostępna jest zmiana poszczególnych profili !!!
dalsze info z obrazka
Pozdrawiam

Pebal
8.10.11, 00:14
Dostępna (http://www.sns-hdr.com/) jest wersja 1.4.1 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

marek7001
8.10.11, 02:23
Rozumiem, że wszystko jest ok. ale mi po raz pierwszy Norton zablokował i usunął plik exe. Wczesniej było ok.

Pebal
8.10.11, 07:39
Program jest czysty. O alertach Nortona już słyszałem, ale nic nie poradzę na źle działające programy antywirusowe.

marek7001
8.10.11, 08:51
Program jest czysty. O alertach Nortona już słyszałem, ale nic nie poradzę na źle działające programy antywirusowe.
Może nawet nie tyle, co żle działające. Plik jest świeżą wersją, jeszcze jest mało pobrań i nie ma statusu "zaufany". W ten sposób zabezpieczają się programy antywirusowe.

Pebal
8.10.11, 09:07
W podobny sposób działa najnowszy Internet Explorer. Rozmawiałem już na temat takiego podejścia z przedstawicielem firmy Microsoft i powiedziałem co ja o tym myślę. Dlaczego po pewnym czasie program staje sie zaufany a nie link z którego się go pobiera? Jak się często aktualizuje program, to jest się cały czas na czarnej liście. Oczywiście problem można rozwiązać, poprzez wykupienie certyfikowanego podpisu elektronicznego. Płać albo płacz.

Jednak IE działa inaczej niz Norton, gdyż IE wyświetla tylko stosowne ostrzeżenie. Norton blokuje zaś instalację programu a to jest już chore.

marek7001
8.10.11, 11:23
Czyli świata nie wyleczymy:wink:

Mirek54
8.10.11, 12:40
To jakie calkiem pomyrdane.Rozumiem gdybys bral kase za programik,to wtedy oplaty sa logiczne i tak jest na calym swiecie.Ale dajesz za darmo i musisz placic -dlaczego

Pebal
8.10.11, 12:46
Program jest dostępny zarówno w wersji darmowej jak i płatnej. Jednak obydwie wersje są na cenzurowanym.
Certyfikat mało nie kosztuje, ok. 1000zł rocznie. Bezpłatny jest tylko dla projektów Open Source.

Pebal
11.10.11, 18:36
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.4.2 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Amigo!
11.10.11, 19:18
Dzięki za info. Chętnie używam Lite :) fajny program!

zbyma72age
24.10.11, 17:02
Polecam jedną z kolejnych opinii:
http://www.hdrlabs.com/news/index.php?id=8523427427292113719
tutaj znajdziemy linka do trzech odcinków, jak na razie jedynego video poradnika (Tutorial) na temat SNS-HDR Pro, co prawda jeszcze w ver 1.2, ale dla zainteresowanych to i tak warto, ponieważ brak takich informacji.
SNS-HDR Video Tutorial https://plus.google.com/u/0/photos/116608690343216001321/albums/5632053644357337249?gpinv=AGXbFGyImp0-rCBizgfHbjbkdAKHrwxSYnIpoXxpU_JcAa5ZAsAV6_mywb3zl2 n3pf_rYH5IivWeQklynH9oSRRuo8uCt77AK3ZKoS9ofCsAoAfo XWi6QMI&hl=en_US
Podobno ten Pan stosuje do HDRTimelapse także SNS-HDR
http://www.hdrtimelapse.com/

http://vimeo.com/7867797
warto również zajrzeć na
http://pl-pl.facebook.com/snshdr?sk=wall&filter=2 gdzie mamy filmy pokazujące zdjęcia obrobione w SNS-HDR, naprawdę warto spędzić chwilę wytchnienia!.
czy
http://www.flickr.com/groups/hdr/discuss/72157622648650562/
http://corrosphotoblog.blogspot.com/2011/09/review-sns-hdr-pro.html tutaj dość szczegółowy Review SNS-HDR Pro
Może warto zajrzeć również tutaj:
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/36d5708af11b108a/8391b5a6f4e205fa?lnk=raot&pli=1
http://forum.timescapes.org/phpBB3/viewforum.php?f=8&sid=0104ef35cd24c510c5d555c4baf3b9f2 forum (może komuś się przyda)

Według opinii kilku członków szanującego się „The Luminous Landscape(http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=43321.msg362943;topicseen#msg36294 3), SNS-HDR znacznie przewyższa Photomatixa jakością otrzymanego rezultatu!
Podobne, entuzjastyczne komentowanie jakości i łatwości obsługi na forum francuskim (http://www.panophoto.org/forums/viewtopic.php?f=62&t=8943).

Na dzisiaj to by było na tyle
Może znowu komuś pomogłem

Pozdrawiam

kurokial
24.10.11, 20:28
Dzięki za info. Chętnie używam Lite :) fajny program!

Może i chętnie bym używał, ba nawet zmienił z czasem z Photomatixa, bo jeszcze licencje mam ale nie działa mi na lunuksie absolutnie wcale..

Pebal, napisz może jakie biblioteki etc potrzebuje Twój progs, to może odpali na Miętówce mej :)

zbyma72age
25.10.11, 00:43
Można skorzystać z poradnika:
Poradnik_Zastosowanie SNS-HDR Lite.pdf
https://skydrive.live.com/?cid=01c090aca54fac8d&sc=documents&id=1C090ACA54FAC8D!245

Proponuję aby kol. Pebel zgłosił uwagi
Może się przyda

Pozdrawiam

zbyma72age
25.10.11, 20:03
Można skorzystać z poradnika:
Poradnik_Zastosowanie SNS-HDR Lite.pdf
https://skydrive.live.com/?cid=01c090aca54fac8d&sc=documents&id=1C090ACA54FAC8D!245

Proponuję aby kol. Pebel zgłosił uwagi
Może się przyda

Pozdrawiam

Można poczytać też na:
http://issuu.com/zbyma/docs/poradnik_zastosowanie_sns-hdr_lite

zbyma72age
31.10.11, 12:33
Można poczytać też na:

Nie wiem dlaczego nie działały linki wklejam ponownie sprawdzone:
https://skydrive.live.com/?cid=01c090aca54fac8d&sa=726483240
oraz
dziękuję za info
Pozdrawiam

kurokial
31.10.11, 12:37
zbyma72age dzięki, w Twoich zasobach na skajdrajwie jest parę interesujących pozycji :D

zbyma72age
8.11.11, 23:09
Może zaczynającemu przygodę z zdjęciami HDR, taki poradnik coś pomoże:
Poradnik Jak robić zdjęcia do technologii HDR
http://issuu.com/zbyma/docs/poradnik_jak_robic_zdjecia_do_technologii_hdr

Pozdrawiam

zbyma72age
25.12.11, 15:20
Obecnie dostępna jest wersja 1.4.5 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

zbyma72age
30.12.11, 17:24
Informuję, że dnia 27-12-2011r ukazała się nowa wersja 1.4.6 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite, w której dodano możliwość otwierania obrazów w zewnętrznym edytorze.
W związku z powyższym, Kolega ksviper opracował nową wersja GUI do SNS-HDR Lite, zaktualizowaną pod tą nową funkcjonalność.
Nową wersją GUI można ściągnąć z:
http://w835.wrzuta.pl/plik/asbAYmajhHw/sns-hdr_lite_gui
Dalsze informacje co z tym zrobić zawarte w Poradniku
nie ulegają zmianie.

Pozdrawiam

ayu
1.01.12, 10:34
Fajnie,że jest nowe gui do lighta. Jest też nowa wersja SNS-a 1.4.7.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk

kurokial
1.01.12, 15:18
Fajnie,że jest nowe gui do lighta. Jest też nowa wersja SNS-a 1.4.7.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk

LAJTA (Lite) :wink:

zbyma72age
2.01.12, 23:42
Może zaczynającemu przygodę z zdjęciami HDR, taki poradnik coś pomoże:
Poradnik Jak robić zdjęcia do technologii HDR
http://issuu.com/zbyma/docs/poradnik_jak_robic_zdjecia_do_technologii_hdr

Pozdrawiam

Informuję, że:
Pojawiła się rozszerzona wersja 2 Poradnika
Szczególnie skupiająca się na technologii zdjęć "z ręki"
Myślę że dla wielu będą ciekawostki a dla niektórych starocie ;-)

Życzę miłej lektury
i
Pozdrawiam
w Nowym Roku

zbyma72age
15.03.12, 05:07
Dostępna jest już wersja 1.4.14 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

1. Zmodyfikowano narzędzie balansu bieli.

A przy okazji:
Myślę że warto śledzić blog Pana Andrzeja A. Mroczka i wypowiedzi związane z fotografią HDR np.:

http://aamroczek.wordpress.com/2012/...rogram-do-hdr/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/...checam-do-hdr/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/...naswietlonych/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/...chnologii-hdr/

Szczególnie proszę zwrócić uwagę na opinie związane z SNS-HDR i w ogóle o szeroko rozpropagowanych potworkach hdr-owych.

Również warto poznać wydaną w 2011r książkę:
“Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym. Fascynująca historia od Available Light do HDR”.

Pozdrawiam

zbyma72age
12.07.12, 23:06
Dostępny jest już coraz lepszy SNS-HDR Pro/Home/Lite, teraz już w wersji 1.4.22.
Korzystając z okazji ponownie polecam dalsze uwagi i prezentacje profesjonalisty Pana A.Mroczka:
http://aamroczek.wordpress.com/2012/04/23/1-o-dla-programu-sns-hdr-professional/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/05/06/hdr-zamiast-ndg/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/05/10/dla-mnie-najlepszym-programem-jest-sns-hdr-professional/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/05/12/hdr-z-2-zdjec-w-programie-sns-hdr-professsional/
http://aamroczek.wordpress.com/2012/06/22/dlaczego-polecam-sns-hdr-bo-znakomity/

Pozdrawiam

zbyma72age
13.03.13, 22:01
Zainteresowanych informuję, że ksviper opublikował nową wersję GUI do Lite SNS-HDR.
http://www.sendspace.pl/file/f23328f6ade519e8bed1564/sns-hdr-lite-gui 83378
Nazwa pliku:
sns-hdr lite gui.zip 47,38 KB
Usunięto jeden mały błąd - dodano kolejne Jak ktoś coś znajdzie niech pisze.
Dodano możliwość ustawienia parametru odpowiedzialnego za usuwanie szumów z przetwarzanych plików RAW.

Miłego użytkowania

zbyma72age
25.01.14, 17:46
Zainteresowanych ponownie informuję, że ksviper opublikował drugą wersję GUI do Lite SNS-HDR.

SNS-HDR Lite Batch GUI poprawioną 2014-01-25 po rozpakowaniu 84KB

Oto co pisze na stronach forum Nikona http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877&page=103
12-01-2014
Zrobiłem drugą nakładkę na wersję Lite pozwalającą na uruchamianie w trybie wsadowym.
Nakładka powstała w trakcie weekendu na moje potrzeby (time lapse) i nie jest wyszukana.
Nie zapisuje ustawień. Jak będę miał więcej czasu to dodam tą funkcjonalność.
Nie wiem czy to wina kompilatora czy moja, ale po kilku drobnych zmianach w wyglądzie przestało działać Drag&Drop

Próbowałem dojść co się stało, ale nie udało mi się.
Jak ktoś wie gdzie szukać błędu (VB.Net 2012) to proszę o info.
Przez to, że przestał działać D&D dodałem opcję wyboru folderu z plikami - taka proteza dla D&D

Znalezione i zasygnalizowane błędy postaram się w wolnym czasie poprawić.

Krótka instrukcja:
- wybieramy pliki do konwersji
- wybieramy plik exe programu SNS-HDR Lite
- ustawiamy parametry
- parametr "Liczba plików w zestawie" określa z ilu plików będzie generowany jeden obrazek (ilość ekspozycji)
- ilość zestawów to wyliczona ilość uruchomień programu aby "przeliczyć" wszystkie pliki + reszta z dzielenia

np. wczytamy 12 plików, ilość plików w zestawie 5, wynik będzie 2 + 2
- klikamy Wykonaj i czekamy aż się wyliczy

Jak coś będzie nie jasne to piszcie.

14-01-2014
- działa D&D
- jest język polski i angielski
- jest zapisywanie parametrów
- poprawiony interaface
Jeszcze dodatkowe info: "reszta z dzielenia" nie jest uwzględniana w obliczeniach.
Jak będą jakieś błędy w działaniu to proszę o informacje - postaram się poprawić.

25-01-2014
Poprawione
głupi błąd - zapomniałem odkomentować jednej linijki a zakomentować innej

https://www.copy.com/s/AE0QpKkrgIXv/SNS-HDR%20Lite%20Batch%20GUI%2020140125.zip
https://copy.com/AE0QpKkrgIXv

Wklejono z <http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877&page=105>

Pozdrawiam

zbyma72age
26.01.14, 21:32
Uwaga z ostatniej chwili dla użytkowników XP:
Wersja podana powyżej nie działa pod XP, wciąż komunikat, że nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32.
ksviper stwierdził że, problemem było/jest to, że pod XP nie ma .net w wersji 4.5, która była "podpięta" pod ten projekt w VS2013.
Dlatego zmienił na .net 3.5 i teraz powinno być ok.
(Próbowano na W7 i nie zwrócił na to uwagi.)
Link do nowej wersji:
SNS-HDR Lite Batch
https://www.copy.com/s/17JU7XhactHN/SNS-HDR%20Lite%20Batch%20GUI%2020140125a.zip

[Wklejono z <http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877&page=105>]

kon
27.01.14, 14:52
że pod XP nie ma .net w wersji 4.5, która była "podpięta" pod ten projekt w VS2013.
Dlatego zmienił na .net 3.5 i teraz powinno być ok.
(Próbowano na W7 i nie zwrócił na to uwagi.)
Link do nowej wersji:
SNS-HDR Lite Batch

[Wklejono z <http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877&page=105>]
Nareszcie.

zbyma72age
21.01.16, 21:34
Co nowego pojawiło się ostatnio:
Są to wiadomości z forum.nikoniarze.pl

Udostępniłem pierwszą, choć jeszcze rozwojową wersję SNS-HDR Pro 2 www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Pro_2_Alpha_1_x64.exe . 12-10-2015r
Na plus:
+ tempo łączenia, tone mappingu. Widać, że CPU i GPU pracują na pełnych obrotach. Brawo.
+ nareszcie rednerowanie podglądu na GPU. Wreszcie płynne przewijanie i zoomowanie. (sam to sugerowałem w tym wątku, bardzo mnie cieszy ta zmiana )
+ znowu można przerzucić panele na inny ekran
+ ogólna prędkość działania programu.

Na minus:
- deghosting dalej działa tak sobie. Ludzie i liście zwykle skutecznie pokonują algorytm.
(Odpowiedź autora:
Nie wiem czy kiedykolwiek ten algorytm będzie działał inaczej, bo nie jestem przekonany do tego aby go zmieniać.
Dużo pracowałem nad nowym algorytmem usuwania duchów i doszedłem do jednego wniosku - nie ma złotego środka.
Usuwanie duchów wymaga kopiowania fragmentów ciemniejszych ekspozycji do jaśniejszych a to drastycznie zwiększa poziom szumu.
Chcę dodać narzędzie do ręcznego usuwania duchów, ale na razie ma ono niski priorytet.)
- w światłach przydałaby się jakaś opcja jak automatycznej maski luminancji. Niestety praktycznie zawsze we wnętrzach to co jest za oknem trzeba robić na osobnej warstwie.

Udostępniłem wersję Alpha 2 nowego SNS-HDR www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Pro_2_Alpha_2_x64.exe . 01-12-2015r
Główne zmiany w stosunku do wersji Alpha 1:
1. Dodano historię operacji,
2. Dodano pipetę,
3. Dodano parametr Vibrance,
4. Zredukowano artefakty i efekt halo,
5. Poprawiono odwzorowanie kolorów,
6. Zwiększono jasność obrazów RAW,
7. Zmodyfikowano parametry Brightness oraz Shadows (mocniej rozjaśniają głębokie cienie),
8. Zmodyfikowano parametr Emphasizing Light (wzmacnia światła w rozjaśnianych obszarach),
9. Poprawiono wsparcie dla obrazów TIFF (Lightroom nie chciał czytać obrazów zapisanych przez SNS).

Udostępniłem wersję Alpha 3 www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Pro_2_Alpha_3_x64.exe .
Główne zmiany w stosunku do wersji Alpha 2:
1. Dodano możliwość tworzenia i modyfikacji presetów.
2. Dodano możliwość otwarcia obrazu w zewnętrznym edytorze.
3. Dodano moduł przetwarzania wsadowego.
4. Dodano częściowe wsparcie dla plików EXR i HDR.

Trzeba zacząć testować

Pozdrawiam

And.N
21.01.16, 22:04

Udostępniłem pierwszą, choć jeszcze rozwojową wersję SNS-HDR Pro 2 www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Pro_2_Alpha_1_x64.exe (http://www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Pro_2_Alpha_1_x64.exe) .

Trzeba zacząć testować

Rozumiem, że SNS-HDR Pro 2 to płatny program, a tylko ta wersja Lite bez interfejsu graficznego jest darmowa.
Klikając na powyższy link od razu pojawia się plik .exe do pobrania i zainstalowania. Jakie są ograniczenia tego programu w testowaniu ? Domyślam się, że 30 dni, a może jeszcze jakieś inne, np. znak wodny na zdjęciach ? Wersja Lite mnie zniechęca swoim wyglądem, obsługą (ten interfejs). Nawet do testowania.
Ciekawym Twojej opinii (to też jakoby w temacie "Cudze chwalicie swego nie znacie") na temat programu Machinery HDR Effects (http://www.machineryhdr.com/buy-pl/). Czy miałeś z nim styczność i co możesz na jego temat powiedzieć.
Mocno się zastanawiałem czy nie kupić. Jednak 3x tańszy bo już za stówkę pełna wersja.

zbyma72age
22.01.16, 15:31
Jak już swego czasu pisałem:

SNS-HDR Lite wersja konsolowa, udostępniana jest bezpłatnie.
Wersja konsolowa ma swoje ograniczenia, ale jest to zachęta do zakupu wersji z GUI.
Ze strony autora http://www.sns-hdr.com/ pobieramy wersję programu:
www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Lite.exe SNS-HDR Lite 1.4.22.1

Wersja SNS-HDR Lite Batch GUI nie jest dostępne na stronie projektu, ale można ją pobrać z serwera autora.
Kolega ksviper opracował wersja GUI do SNS-HDR Lite
www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Lite_GUI.zip

W tym programie podaję ścieżkę do zainstalowanego SNS-HDR Lite 1.4.22.1

( Jest również wersja plug-in do Lightroom:
https://github.com/michaelkoetter/snshdr_lightroom )

Program wymaga mocnego procesora i co najmniej 2GB pamięci RAM, lub dużo cierpliwości.
Pomocna jest opcja redukcji rozmiaru przetwarzanego obrazu. Dwukrotna redukcja rozmiaru, przyspiesza obliczenia czterokrotnie.

Jeśli chodzi o wersję SNS-HDR PROFESJONAL
to na stronie www.sns-hdr.com
mamy wszystkie potrzebne informacje łącznie z cenami oraz poradnikiem.

Aktualnie można pobrać i t e s t o w a ć wersję rozwojową SNS-HDR Pro 2.0 Alpha 3,
dostępną dla systemów Windows 64-bit. Wersja HOME Rozbudowana wersja programu z graficznym interfejsem użytkownika,
bez modułu przetwarzania wsadowego.
Wersja ta posiada ograniczenie licencji do niekomercyjnych zastosowań domowych. Kosztuje 30 Euro.
Wersja ta instaluje się w osobnym katalogu i nie modyfikuje plików starszych wersji programu SNS-HDR.

Proste, szybkie i zaskakujące wyniki - polecam, ale proszę zapoznać się z opiniami innych linki podaję poniżej.

Polecam zapoznanie się z wieloma opiniami na stronach polecanych i uznanych np.:
http://www.hdrlabs.com/news/index.php?id=8523427427292113719
warto również zajrzeć na
https://plus.google.com/u/0/photos/116608690343216001321/albums/5632053644357337249?gpinv=AGXbFGyImp0-rCBizgfHbjbkdAKHrwxSYnIpoXxpU_JcAa5ZAsAV6_mywb3zl2 n3pf_rYH5IivWeQklynH9oSRRuo8uCt77AK3ZKoS9ofCsAoAfo XWi6QMI&hl=en_US
gdzie mamy filmy pokazujące zdjęcia obrobione w SNS-HDR, naprawdę warto spędzić chwilę wytchnienia!.
czy
https://www.flickr.com/groups/hdr/discuss/72157622648650562/
http://corrosphotoblog.blogspot.com/2011/09/review-sns-hdr-pro.html dość szczegółowy Review SNS-HDR Pro

Według opinii kilku członków szanującego się „The Luminous Landscape
(http://forum.luminous-landscape.com/index.php?topic=43321.msg362943;topicseen#msg36294 3), SNS-HDR znacznie p r z e w y ż s z a Photomatixa jakością otrzymanego rezultatu!
Podobne, entuzjastyczne komentowanie jakości i łatwości obsługi na forach.

Szczególnie proszę zwrócić uwagę na opinie związane z SNS-HDR i w ogóle o szeroko rozpropagowanych potworkach hdr-owych.

Myślę że warto prześledzić blog Pana Andrzeja A. Mroczka fotografa i autora książek i jego wypowiedzi związane z fotografią HDR np.:
Zadaniem programu SNS-HDR, jest otrzymanie obrazu takiego jak się widzi. (a nie potworka, moja uwaga).
SNS-HDR świetnie sobie radzi z usuwaniem duchów. Kiedyś robiłem nocne zdjęcia, na jednym z nich widziałem
przechodzących ludzi. Po połączeniu SNS-HDR nie było po nich śladu.

https://aamroczek.wordpress.com/2012/04/23/1-o-dla-programu-sns-hdr-professional/
https://aamroczek.wordpress.com/2012/05/12/hdr-z-2-zdjec-w-programie-sns-hdr-professsional/
https://aamroczek.wordpress.com/2012/05/10/dla-mnie-najlepszym-programem-jest-sns-hdr-professional/
https://aamroczek.wordpress.com/2012/06/22/dlaczego-polecam-sns-hdr-bo-znakomity/

Pozdrawiam

gietrzy
22.01.16, 16:06
Udostępniłem

Czy to jest twoje oprogramowanie?

And.N
22.01.16, 16:18
...SNS-HDR znacznie p r z e w y ż s z a Photomatixa jakością otrzymanego rezultatu!
Akurat pytałem o inny program tj. Machinery HDR Effects, czy miałeś z nim styczność, co o nim ewentualnie sądzisz.
Co do "potworków HDR" to także za nimi nie przepadam, ale sądzę (może się mylę), że główny wpływ na wygląd HDR ma operator programu.

zbyma72age
23.01.16, 00:52
Czy to jest twoje oprogramowanie?

Czyżbym nie jasno napisał:

Udostępniłem pierwszą, choć jeszcze rozwojową wersję SNS-HDR Pro 2 http://www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR...lpha_1_x64.exe . 12-10-2015r

Tak na forum pisał autor SNS-HDR

---------- Post dodany o 23:52 ---------- Poprzedni post był o 23:35 ----------

Akurat pytałem o inny program tj. Machinery HDR Effects, czy miałeś z nim styczność, co o nim ewentualnie sądzisz.
Co do "potworków HDR" to także za nimi nie przepadam, ale sądzę (może się mylę), że główny wpływ na wygląd HDR ma operator programu.

Co do cytatu jak podałem tak oceniają inni, nie podałem tutaj swojej opini.
Co do Machinery, kiedyś dawno spróbowałem i na tym się skończyło.
Stąd trudno indywidualnie recenzować.

Osobiście jestem za otrzymaniem obrazu takiego jak się go widzi.
Po za tym jak pisałem kiedyś w swoim poradniku (i pokazałem), byłem i jestem pod wrażeniem skuteczności z jaką sobie radzi
z usuwaniem duchów, przy składaniu wielu ekspozycji fotografii robionej z ręki.
Pod tym względem nie jestem osamotniony w wrażeniach (podana literatura, szczególnie A.Mroczek)
Zaczynałem i czasami nadal stosuję wersję Lite dla szybkich prób i jestem również z niej dalej zadowolony.
Pozdrawiam

And.N
23.01.16, 01:16
...Co do Machinery, kiedyś dawno spróbowałem i na tym się skończyło. ...
Cóż, OK przyjmuje do wiadomości. Podejrzewam, że SNS-HDR , kiedyś dawno, też nie był doskonały i chyba dalej nie jest:

Na minus:
- deghosting dalej działa tak sobie. Ludzie i liście zwykle skutecznie pokonują algorytm.
(Odpowiedź autora:
Nie wiem czy kiedykolwiek ten algorytm będzie działał inaczej, bo nie jestem przekonany do tego aby go zmieniać.
Dużo pracowałem nad nowym algorytmem usuwania duchów i doszedłem do jednego wniosku - nie ma złotego środka.
Usuwanie duchów wymaga kopiowania fragmentów ciemniejszych ekspozycji do jaśniejszych a to drastycznie zwiększa poziom szumu.
Chcę dodać narzędzie do ręcznego usuwania duchów, ale na razie ma ono niski priorytet.)
- w światłach przydałaby się jakaś opcja jak automatycznej maski luminancji. Niestety praktycznie zawsze we wnętrzach to co jest za oknem trzeba robić na osobnej warstwie.

Myślałem, że próbowałeś ostatnio Machinery, a nie kiedyś tam dawno.
"Czepiłem" się Machinery tylko dlatego, że jest zgodny z tytułem wątka Z tego co obserwowałem program sie rozwija dość dynamicznie i nie ukrywam, że cena ponad 3 krotnie niższa od SNS-HDR też ma znaczenie (dla mnie).

nightelf
23.01.16, 12:31
Myślałem, że próbowałeś ostatnio Machinery, a nie kiedyś tam dawno.
"Czepiłem" się Machinery tylko dlatego, że jest zgodny z tytułem wątka Z tego co obserwowałem program sie rozwija dość dynamicznie i nie ukrywam, że cena ponad 3 krotnie niższa od SNS-HDR też ma znaczenie (dla mnie).

Kupiłem jakiś czas temu licencję na Machinery, program całkiem ciekawy i mi odpowiada.
Zwróć uwagę, że bezpłatne aktualizacje dostajesz przez rok, potem należy ją przedłużyć lub pozostać przy posiadanej wersji programu.

Bodzip
23.01.16, 15:08
Warto wypróbować Luminance HDR. Jest dostępny na wszystkie OS. I darmowy.

http://qtpfsgui.sourceforge.net/?page_id=10

And.N
23.01.16, 21:23
Kupiłem jakiś czas temu licencję na Machinery, program całkiem ciekawy i mi odpowiada.
Zwróć uwagę, że bezpłatne aktualizacje dostajesz przez rok, potem należy ją przedłużyć lub pozostać przy posiadanej wersji programu.
Dzięki za informacje. Testowałem wersje darmowe, jednak miały spore ograniczenia (głównie rozdzielczość). Mi też ten program odpowiada i pewnie go kupię za jakiś czas.
Będzie motywacja aby spróbować HDR. Takiego prawdziwego, a nie pseudo, z jednego RAW-a

nightelf
23.01.16, 23:56
Machinery co jakiś czas jest w promocji, więc warto poczekać na okazję :)

Pebal
31.08.16, 03:58
Dostępna jest już finalna wersja SNS-HDR Pro/Home 2.0

zbyma72age
3.09.16, 15:38
Przeglądając strony z wątkiem SNS-HDR, znalazłem również:
https://tuxoche.com/2014/04/09/lightroom-plugin-sns-hdr/
lub podstawowe źródło
https://github.com/michaelkoetter/snshdr_lightroom

Może ktoś jest zainteresowany zastosowaniem

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------

Uzupełnię swoją informację
Michael Kötter opublikował szczegóły jego uaktualnionej wtyczki LR dla SNS-HDR 2.

Download link: www.sns-hdr.com/forum/download/file.php?id=398

Installation and Usage jak poprzednio: https://github.com/michaelkoetter/snshdr_lightroom