View Full Version : canon 7d czy może jednak e5?albo 5dmk2???
Witam.
Ostatnio narodziły mi się myśli o zmianie sytemu...albo inaczej, myśli o drugim systemie.
W tej chwili mam olympusa e3 i kilka słoiczków, większość m42...
Zastanawiam się nad kupnem Canona 7d. Czy ktoś porównywał może 7d z e5?
Na pewno cenowo przegrywa e5 :(
A jak z jakością zdjęć? Nie ukrywam, że zależy mi na niskich szumach oraz w jakimś stopniu na filmach....W obu tych przypadkach chyba olek jest gorszy...
Myślałem także nad 5Dmk2 ale stwierdziłem że FF jednak zobowiązuje do lepszejszych szkieł.
Chociaż nie wiem czy matryca 7d też do tego nie zobowiązuje....
Miał ktoś może w ręku 7d?
Jakie są Wasze odczucia?
P.S.
Olka na razie nie sprzedaję, nawet nie myślałbym o przejściu do innego systemu, bo tu mi dobrze, ale niestety ja szumów nie potrafię przeskoczyć :(
Kiepsko kombinujesz - jakbyś szukał 5D mk1 lub D700, to mógłbyś liczyć na mniej szumu, 7D szumi po canonowemu, zapytaj Janka Muzykanta - on to opisywał w którymś wątku pisząc o o pracy. Żeby mniej szumiało trzeba najpierw pomniejszyć jeśli dobrze pamiętam.
Więcej o zmniejszaniu szumów poprzez zagęszczanie matrycy i skalowanie obrazka jest w wątku o Panasonicu GH-2
Pozdrawiam AP.
...stwierdziłem że FF jednak zobowiązuje do lepszejszych szkieł.
Chociaż nie wiem czy matryca 7d też do tego nie zobowiązuje...
O szkła się nie martw. Ilość megapikseli ciągle wzrasta i ciągle okazuje się, że to jednak matryce były przeszkodą w uzyskiwanych rozdzielczościach, a nie obiektywy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Żeby mniej szumiało trzeba najpierw pomniejszyć jeśli dobrze pamiętam.
Ale jest z czego zmniejszać. Spokojnie można zejść do 12 mpx, skoro porównujemy do E-5. Zapewniam, że pod względem szumów będzie wtedy naprawdę przyzwoicie.
Witam.
Ostatnio narodziły mi się myśli o zmianie sytemu...albo inaczej, myśli o drugim systemie.
A jak z jakością zdjęć? Nie ukrywam, że zależy mi na niskich szumach oraz w jakimś stopniu na filmach....W obu tych przypadkach chyba olek jest gorszy...
Myślałem także nad 5Dmk2 ale stwierdziłem że FF jednak zobowiązuje do lepszejszych szkieł.
Jakie są Wasze odczucia?
P.S.
Olka na razie nie sprzedaję, nawet nie myślałbym o przejściu do innego systemu, bo tu mi dobrze, ale niestety ja szumów nie potrafię przeskoczyć :(
Czlooowieku, wlasnie otworzyles nowy temat dla troli, ale moze chociaz pierwsze posty ci jakos pomoga.
Przedewszystkim powiedz co teraz masz i co ci przeszkadza a takze co bys chcial z tym sprzetem robic? Cos dlugiego? Portrety? Sport? Teatr?
5d sugerowalbym wylacznie w przypadku ewentualnych portretow/studia/slubow itp
7d sugerowalbym gdybys opowiedzial sie za sportem lub reportazem
e5 -"- gdybys mial straszny sentyment do olka :D
Pozdrowka
Czarek
Witam.
Jakie są Wasze odczucia?
P.S.
Co będziesz kombinował mam biuro obok Selgrosa podjedziesz przestrzelisz 7demke zabierzesz RAW do domu i będziesz wszystko wiedział
Dzis mam podly humor...
Zdrajca, zdrajca, zdrajca.
Szumy - srumy
Na powyzsze szumy najlepsza KACAPIRYNA ew leczenie na nogi.
Bylo nie pic.
Kocham takie pytania: co jest lepsze? canon czy nikon, a moze Sony? pewnie Sony bo Martyna jest fajna i ma duze ...
Janek
Jak ci zależy na jakości zdjęć i mniejszych szumach to stawiam na 5d zdecydowanie, nie zawiedziesz się :wink: Fakt byle jakich szkiełek nie warto kupować, ale do 7-ki też dobre szkła potrzebne :)
pozdr
tymczasowy_
8.03.11, 21:27
siaful, tak z czystej ciekawości, jak docelowo oglądasz fotki, jak je prezentujesz innym? Papier (jaki rozmiar), TV, czy jakoś inaczej?
Bez kozery powiem - bierz Nikona d700! :twisted:
T.
Jak ci zależy na jakości zdjęć i mniejszych szumach to stawiam na 5d zdecydowanie, nie zawiedziesz się :wink: Fakt byle jakich szkiełek nie warto kupować, ale do 7-ki też dobre szkła potrzebne :)
pozdr
Do każdego body szkła dobre to podstawa i koniec kropka.
Jeżeli zmieniać APSC,to na pełną klatkę,a nie na drugie APSC.
Do każdego body szkła dobre to podstawa i koniec kropka.
to właśnie napisałem :)
Jeszcze inna kwestia, że te same szkła na APS-C i np 5d dadzą z goła różny efekt.
pozdr
Gdybyś się zastanawiał Canon czy Nikon to mógłby się pojawić problem z wyborem.Jeśli jednak pod uwagę bierzesz Olympusa i Canona to moja podpowiedz może cię kierować tylko w strone tej drugiej marki.Myślę że nie ma się co wdawać w dyskusję jakie dobre ma Olek obiektywy (inni też mają), serwis itd.To ,że wiele zdjęć Olkiem da się zrobic to prawda ale są tez trudne do wykonania a konkurencja lepiej sobie tutaj radzi.I do tego cena E-5...Tyle z mojej strony.
Kup sobie mikruska, po co masz targać ze sobą ciężkie "luszczanki", lustro to przeżytek.
mam kilku znajomych co focą 7d i przyznam szczerze że albo pucha jest przereklamowana albo jej właściciele nie potrafią z niej wycisnąć czego trzeba... szumy są i to nieładne pamiętaj że oprócz puchy musisz kupić też i szkła... a w canonie różnie z ich jakością bywa... jeżeli byś zaczynał przygodę z fotografią to doradziłbym Ci canona, ale jeżeli masz E3 z zainwestowanymi słoikami... to ja jednak uderzyłbym w E5... ale to moje zdanie. Nie jestem olytalbem, sam mam zarówno lustro canona jak i olympusa i ten drugi jednak jest bardziej przyjazny dla nie... a różnice między 7d a e5 można nadrobić talentem...
Jeśli masz talent, to wybierz sprzęt spełniający wszystkie twoje oczekiwania. Tak, żeby talent bez przeszkód można było przekuć w niczym nieograniczone, twórcze fotografowanie, a nie nadrabianie wad sprzętu. Idealnych narzędzi nie ma, ale jeśli jedne bardziej spełniają stawiane im wymagania, a inne mniej, a przy tym wcale nie są bardziej kosztowne, to warto się chwilę zastanowić, w imię czego miałbyś wybierać te drugie.
Jeśli masz talent, to wybierz sprzęt spełniający wszystkie twoje oczekiwania. Tak, żeby talent bez przeszkód można było przekuć w niczym nieograniczone, twórcze fotografowanie, a nie nadrabianie wad sprzętu. Idealnych narzędzi nie ma, ale jeśli jedne bardziej spełniają stawiane im wymagania, a inne mniej, a przy tym wcale nie są bardziej kosztowne, to warto się chwilę zastanowić, w imię czego miałbyś wybierać te drugie.
nie ma takiego sprzętu który spełniałby wszystkie oczekiwania... wystarczy wejśc na fora canona, nikona, olympusa itd itp... i posłuchać lamentów użytkowników...
5DMKII - http://www.karetta.pl/blog/page/2
wpis ,,wydra". Szkło 400/2.8. Wydry w większości crop jakieś 25-30% kadru. Całkiem się prezentują.
Sprzętu, który spełniałby oczekiwania wszystkich z pewnością nie ma. Ale istnienie sprzętu, który spełniałby oczekiwania osobnika X, jest już bardziej prawdopodobne i sytuacja taka z pewnością wcale nie jest rzadkością.
Dzis mam podly humor...
Zdrajca, zdrajca, zdrajca.
Szumy - srumy
Na powyzsze szumy najlepsza KACAPIRYNA ew leczenie na nogi.
Bylo nie pic.
Kocham takie pytania: co jest lepsze? canon czy nikon, a moze Sony? pewnie Sony bo Martyna jest fajna i ma duze ...
Janek
A czy w moim poście padło słowo Nikon, Sony?
Rozważam konkretnie dwa modele Canona i e5 więc bez takiego czegoś mi tutaj...
Chyba tez mam zły humor ;)
Co do zmniejszania obrazka.
Jasne, zdaje sobie sprawę z tego ale w tym przypadku jak Epicure pisze: jest co zmniejszać więc i szumy będą mniejsze. Każdy aparat szumi, a jak szumi canon przekonam się dopiero po zrobieniu parudziesięciu zdjęć nim właśnie.
Nikona z góry skreślam. A to dlatego że mam szkła m42 z których nie zrezygnuję, a nikon jednak potrzebuje przejściówki ze szkłem-no chyba że o czymś nie wiem.
Teraz posiadam olka e3 i kilka obiektywów olka: zd 50, zd 14-54 dwa kity i 70-300 podstawowe szkła, nie drogie w zasadzie ale oczywiście dobre.
Jestem ogólnie zadowolony, wiem że w stu procentach nie wykorzystuję tego sprzętu - i teraz padną słowa, "to po co chcesz inny" :) Ale to już moja sprawa, chcę kupić i tyle.
Jakie zdjęcia chciałbym robić nowym aparatem?
Odpowiedź "wszystko" pewnie jest banalna? :)
Portret, studio, śluby...te na pewno. Oraz koncert, sport..kurcze...wszystko oprócz street foto-do tego mam e510 :)
Do olka mam oczywiście sentyment, ale nie aż taki żeby kupować odgrzewany kotlet-bo tym jest moim zdaniem e5 :(
Zdjęcia prezentuję różnie. Ale jakie to ma znaczenie, prezentując zdjęcia z e3 w internecie widać szum na wyższych czułościach nawet przy obrazkach 800x600 Wiadomo że na papierze jest inaczej, ale mamy XI wiek i papier to nie wszystko.
Starałem się wszystkim odpowiedzieć, może to trochę nieskładnie wyglądać ale da się zrozumieć :)
Najbardziej obawiam się właśnie że najlogiczniej byłoby przesiąść się na 5dmkII...ale czy ja potrzebuję FF? Tego nawet ja nie wiem.
P.S.
kowal73
w media w weekend ma pojawić się 7d i tam pomacam aparat, ale jeśli jednak mi się nie uda to się na pewno odezwę do Ciebie. Dzięki :)
Sprzętu, który spełniałby oczekiwania wszystkich z pewnością nie ma. Ale istnienie sprzętu, który spełniałby oczekiwania osobnika X, jest już bardziej prawdopodobne i sytuacja taka z pewnością wcale nie jest rzadkością.
i tu się zgodzę... :-) choć pewne problemy można traktować jako wyzwanie. przykład, koleś nie ma fisza więc co zrobił? : http://plfoto.com/zdjecie,architektura,studnia-zyczen-samobojcow,2249001.html
oczywiście nie wszystko da się obejść, ale same próby wzbogacają nas o doświadczenie i wiedzę... osoby które kiedyś fociły analogami mają zdecydowanie większe pojęcie o świetle i bardziej 'widzą' kadr. Analog ich nauczył myślenia... cyfra upośledza i będzie upośledzać coraz bardziej tych co nie będą próbowali kombinować sami tylko zdawać się na oprogramowanie w puszce... oczywiście to tylko moje zdanie i mogę się mylić...
No to ja skromnym zdaniem podradze ci 5d, a co...
Mowisz portrety-nikt nie zakwestionuje, studio-tym bardziej, slub idzie w parze ze studiem i portretami. A koncerty-voila, wysokie uzywalne ISO, z tego co wiem duzy DR-co na koncertach sie przdaje.
Jedyna przeszkoda jakbys chcial zawody sportowe pofocic, ale tu moze byc spor czy zawsze potrzebny jest w sporcie szybki AF, ja sadze ze tak, ale sa tez tacy co powiedza ze nie koniecznie i tez maja racje.
Podsumowujac, ja bym na twoim miejscu bral 5d (liczac ze kasa sie nie liczy.)
Do tego kilka stalek (20, 35, 50, 85, 105) albo co mnie bardziej przekonuje 28-105 + 70-200
Pozdrawiam,
Czarek
PS: To tylko moja propozycja...
Jeżeli portrety, śluby itp to znowu odeślę do karetta.pl :-) Nie pamiętam tylko jakiego ma krótkiego zooma . Stałka 2.8 ale nie pamiętam co...:-( Chyba 24 coś tam..
Bardzo subiektywnie.
Czasami też się przymierzam do zmiany.
W Canonie nic mi na razie nie pasuje, 7D za bardzo dla mnie szumi i nie podoba mi się DR przy tej cenie, a w 5D nie podoba mi się AF i brak uszczelnień, seria XXD może lepsza od E-3 ale dla mnie za mało by się przesiadać.
Nikon przeraża mnie swoim serwisem. Bardzo spodobał mi się D7000 ale przypadek Fatmana mnie ostudził. Niby najbardziej wymiata D700 ale swoje lata już ma i czekam na D700s z filmami :-)
Ze względu na zdjęcia podwodne innych film nie biorę pod uwagę.
K-5...
no tak, znowu niszowe :)
@ll,
Bardzo chcialbym, by ktos wyjasnil mi o co chodzi z szumami, nie jestem w stanie pojac o czym rozmawiacie i jak owe szumy przekladaja sie na obraz wynikowy/cel do osiagniecia.
siaful,
Obraz jest tworzony przez tresc.
Nie ma aparatu idealnego, jest tylko taki, ktory Tobie posluzy do wykonania okreslonego zadania.
Kazdy aparat jest dobry, a dobry fotograf, to i denkiem od sloika zrobi udane zdjecie.
Doradzam zglebiac wiedze fotograficzna, a nie rozmawiac o szpeju, gwarantuje, ze 99% zadan jestes w stanie wykonac np kompaktem.
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Oczywiscie mozemy porozmawiac stricte o technice, mialem lub mam wszystkie wymienione tu aparaty, pytanie brzmi po co....
mając e-3 nawet bym się nie zastanawiał nad e-5. Jeżeli miałeś w planach jakieś doinwestowanie w sprzęt to bierz 5DmkII i jakąś fajną jasną stalkę na początek np 85 od sigmy lub w ostateczności od canona...:)
@ll,
PS
Oczywiscie mozemy porozmawiac stricte o technice, mialem lub mam wszystkie wymienione tu aparaty, pytanie brzmi po co....
No właśnie to może podpowiedz koledze po co ty je kupowałeś ??
Może się wyleczy albo odkupi od Ciebie :mrgreen:
pozdr
No właśnie to może podpowiedz koledze po co ty je kupowałeś ??
Może się wyleczy albo odkupi od Ciebie :mrgreen:
pozdr
:) dokładnie to samo pomyślałem.
Ok, ja rozumiem że wszystko da się zrobić stosując prehistoryczny aparat ale ja NIE potrafię...koniec tematu.
Nie dyskutujemy o tym kto co umie i może umieć, pytam się o body.
Przepraszam jeśli tymi słowami kogoś uraziłem ale takie dywagacje są bez sensu.
Ja uważam, że szumy mnie ograniczają w jakimś stopniu. Pewnie da się to obejść, ale po co obchodzić męcząc się i rezygnując z wielu fajnych ujęć jeśli można obejść to za pomocą aparatu?
5DmkII
Super body, wysoki iso, rewelka do portretów: mój takumar 85mm f1.9 pokazałby tutaj pazurki pewnie:) Ale w innych przypadkach troszkę mnie odstrasza AF...kurde, puszka za ponad 7 tysięcy a AF kiepski. Chociaż tego nie wiem z doświadczenia....
Jest duża różnica w AF między 5DmkII a starym 5D ? Bo mam możliwość pobawić się staruszkiem w pracy...
Od olka odchodzę (chociaż e3 sobie zostawiam) ponieważ na dzień dzisiejszy system nie ma przyszłości...może za parę lat to się zmieni, mnie interesuje dziś, a nie jutro.
Pentax, sony....Canona i Nikona nic nie zniszczy.
Pojawiają się głosy że 7d szumi mocno....
A niby szumi mniej niż 50d...jeśli one mocno szumią to co?teraz tylko aparaty pro nie szumią? Bez przesady z tym szumem....
:) dokładnie to samo pomyślałem.
5DmkII
Super body, wysoki iso, rewelka do portretów: mój takumar 85mm f1.9 pokazałby tutaj pazurki pewnie:) Ale w innych przypadkach troszkę mnie odstrasza AF...kurde, puszka za ponad 7 tysięcy a AF kiepski. Chociaż tego nie wiem z doświadczenia....
Jest duża różnica w AF między 5DmkII a starym 5D ? Bo mam możliwość pobawić się staruszkiem w pracy...
.
Z informacji od tych co mieli lub mają MKI i MKII raczej żadna. Dla mnie AF w 5D MKI na skrajnych punktach w gorszym świetle słaby, z L daje rade, szybko nie jest ale raczej celnie. Środkowy punkt jak dla mnie bardzo dobry. To nie jest puszka do sportu i dynamicznych scen choć można nią takie zdjęcia zrobić, te trochę słabsze strony wynagradza jakość obrazka :wink:
pozdr
tak myślałem właśnie. Tzn tak wyczytałem.
Hmmm...Przyznam że 7 tys to już trochę za dużo dla mnie za body....
A czy warto byłoby zakupić 5D mkI z pewnego źródła, mało zużytego?
Jak to widzą użytkownicy tych dwóch puszek?
K-5...
no tak, znowu niszowe :)
Fakt. Super puszka, ale niestety nie ten napis na body, jak niektórzy by chcieli...
:canonbe2:
No to powiem jeszcze raz, bo widac nie dociera/ nie czytaja...
Nie spotkalem sie w swoim fotograficznym zyciu ze scena, gdzie musialem uzyc iso wiekszego od 1600 przy jasnym szkle.
Raz czy dwa trafil sie koncert gdzie bylo iso 3200 z niedoswietleniem przy uzyciu 5d ale to odosobnione przypadki gdzie na artyste padal spot w postaci czerwonej zarowki, reszta ciemno jak w d...
Jesli nie ma swiatla zdjecia wyjda marne ratuje sie jak zwykle bw.
W zwiazku z powyzszym kazda puszka wg mnie da rade wszak iso 1600 i jasne szklo, to potrafi 90% puszek na rynku.
Onegdaj w teatrze spektakle robilem E1, tak strasznie szumiacym szumofonem, wystarczalo iso 800 bodaj i 50-200
Szum? nadal czekam na definicje i przyklady gdzie to przeszkadza i dyswalifikuje obraz wynikowy, pomijam, ze sa lepsze lub gorsze odszumiarki itd caly ten PP, ktorego praktycznie nie uzywam, a zdjec nie odszumiam, bo po co?
Sprawa puszki, 7D to reportaz i sport ze wzgledu na dosc sprawny AF, 5D to zdecydowanie jakosc obrazka AF tylko centralny
Oczywiscie kazda z tych puszek da sie zrobic wszystko ogranicza Cie tylko twoja wiedza i zaradnosc w danej sytuacji.
Powtorze, nie ma puszki idealnej jest tylko taka, ktora spelnia twoje wymagania w danej sytuacji nie wazne jaki ma napis na korpusie.
Od siebie polece do repo D700/D300, jak masz wiecej kaski to nowsze D3z literka, do obrazkow dziadka 5D jest ponadczasowy, matryca wg mnie o wiele bardziej plastyczna od mk2, ten drugi tez nie jest zly, jak masz kase zdecydowanie 1D Canona, po co isc na kompromisy
Egoztycznie polecam A900, fajne neutralne kolorki ale podobno szumi, podobno, bo mi to nie przeszkadzalo i jak mowilem jest mi to obce, robiac sluby A900tka potem powiekszenia 30x40 nigdy nie odszumialem i nic takiego dziwnego na obrazkach nie widzialem.
Warto wylaczyc czytanie testow i porownan technicznych na rzecz uruchomienia wyobrazni i doskonalenia warsztatu, wtedy sie okaze, ze dyskutowanie na w/w temat bylo pozbawione sensu i sprowadzi jedynie usmiech na twe oblicze.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Siaful, ja Ciebie podpuszczał nie będę, ale...
Jeśli nie potrzebujesz i/lub nie masz parcia na FF, 7D tak naprawdę sprawdzi Ci się chyba w każdej dziedzinie. Jakość obrazu bardzo dobra (nie wiem o co chodzi z tym szumem), jest szybki, bardzo dobry AF, nagrywanie filmów - tak słyszałem - lepiej rozwiązane niż w 5D MkII. I przede wszystkim sporo tańszy niż 5D MkII. Za różnicę w cenie będziesz miał obiektywy.
Z drugiej strony, czy jest sens wchodzić w małą matrycę, gdy już jedną taką się posiada?
Janeczek, masz rację w zasadzie. Ale nie zmienia to faktu, że chcę inne body.
5Dmk1...troszke stare, ale nadal jare....
5dmk2 korci tryb filmowania, cena odstrasza....
a może jakiegoś 1d mk2? Na alllegro się pojawiają za dość fajną cene....
canon 7d....niby wszystko ok, ale rzeczywiście, to jednak mały obrazek...
Pentax k-5, nie interesowałem się tą marką, nawet fajny aparat ale....nie...
Co myślicie o 1D mk2 używkach?
Fakt. Super puszka, ale niestety nie ten napis na body, jak niektórzy by chcieli...
:canonbe2:
Nie taka znowu super. Miałem ostatnio w łapkach i... nie przypadła mi do gustu.
Deczko rozczarowany jestem tą puszką. Najbardziej rozczarował mnie wizjer.
Pozdrówka!
Kiepskość AFu w 5DII to mit, rozpowszechniany głównie przez tych, którzy tej puszki nie mają. Ci, którzy mają, najczęściej oceniają AF bardzo dobrze. Wystarczy zajrzeć na forum Canona i poczytać opinie. Ludzie, którzy przechodzili z 40D czy 50D na 5DII twierdzą, że AF jest przynajmniej tak samo dobry. Gdyby naprawdę był kiepski, puszka ta nie zdobyłaby takiej popularności, również wśród profesjonalistów.
Ja sam miałem wątpliwości i obawy co do sprawności i szybkości AF, jednak gdy sprawdziłem to samemu, długo śmiałem się ze swojej naiwności. Okazało się, że AF w 5DII jest szybszy, niż ten w E-30. W słabym oświetleniu różnicę dało się zauważyć gołym okiem, bez żadnych precyzyjnych pomiarów.
Nie goncie kroliczka-i tak go nie dogonicie.Mniej czytania w necie ,ogladania wykresow,wiecej fotografowania.
Nie spotkalem sie w swoim fotograficznym zyciu ze scena, gdzie musialem uzyc iso wiekszego od 1600 przy jasnym szkle.
A spotkałeś się w życiu z sytuacją, w której musiałeś przymknąć jasne szkło o parę działek dla uzyskania większej GO? To teraz sobie wyobraź, że taka sytuacja następuje w warunkach tak słabego oświetlenia, przy którym na pełniej dziurze używałeś iso 1600.
Jesli nie ma swiatla zdjecia wyjda marne ratuje sie jak zwykle bw.
Zawsze jest światło, chyba że wpadniesz do czarnej dziury. I czasami nawet da się je wykorzystać, pomimo tego, że jest go tak mało. Trzeba tylko umieć i mieć odpowiednie narzędzie.
ja tylko dodam od siebie że w większości przypadków w fotografii to nie sprzęt ogranicza człowieka a brak wyobraźni... :wink:
ja tylko dodam od siebie że w większości przypadków w fotografii to nie sprzęt ogranicza człowieka a brak wyobraźni... :wink:
Zastanawiam się, czy na forum motoryzacyjnym w wątkach typu "Amortyzator A, czy może jednak B albo C?" posty typu "Nie sprzęt się liczy, tylko wyobraźnia kierowcy" uznane zostałyby za głęboką mądrość niczym prawdy mistrza Yody, czy też za zwykłe trolowanie ;)
Jeśli masz możliwość kupna niezajechanego 5d to bierz czym prędzej i chowaj go głęboko. Z każdym dniem będzie o ten sprzęt coraz ciężej.
ps. co do AF to epicure już napisał, ja tylko dodam, że może nierychliwy ale zawsze celny i niezawodny. W odróżnieniu od wielu szybszych puszek.
Zastanawiam się, czy na forum motoryzacyjnym w wątkach typu "Amortyzator A, czy może jednak B albo C?" posty typu "Nie sprzęt się liczy, tylko wyobraźnia kierowcy" uznane zostałyby za głęboką mądrość niczym prawdy mistrza Yody, czy też za zwykłe trolowanie ;)
skoro nie szanujesz mojego zdania to poproś o przyznanie mi bana, wszystkich którzy mają inne podejście do fotografii nazywasz trollami? Jest mi bardzo przykro z tego powodu, jestem tutaj nową osobą to fakt, jednak nie jestem nowicjuszem w fotografii robię zdjęcia zarówno canonem jak i olympusem a trafiłem na ten portal gdyż myślałem że będę mógł się dzielić z Wami radością z fotografowania, jednak widzę, że ogólnie przyjęta tutaj poprawnością jest malkontenctwo i lament nad wadami systemu... przykro mi bardzo.
Kiepskość AFu w 5DII to mit, rozpowszechniany głównie przez tych, którzy tej puszki nie mają. Ci, którzy mają, najczęściej oceniają AF bardzo dobrze. Wystarczy zajrzeć na forum Canona i poczytać opinie. Ludzie, którzy przechodzili z 40D czy 50D na 5DII twierdzą, że AF jest przynajmniej tak samo dobry. Gdyby naprawdę był kiepski, puszka ta nie zdobyłaby takiej popularności, również wśród profesjonalistów.
Ja sam miałem wątpliwości i obawy co do sprawności i szybkości AF, jednak gdy sprawdziłem to samemu, długo śmiałem się ze swojej naiwności. Okazało się, że AF w 5DII jest szybszy, niż ten w E-30. W słabym oświetleniu różnicę dało się zauważyć gołym okiem, bez żadnych precyzyjnych pomiarów.
Potwierdzam, jak dla mnie AF wystarczający. na obiektywach które posiadam, trafia zawsze celnie i szybko, pomijam oczywiście ekstremalne warunki świetlne, ale w tych "normalnych" nie widzę potrzeby szybszego AF. Po prostu wciskam spust migawki i ostrość w tym czasie bez żadnego szemrania się ustawia... Taka moja rada dla Twojego zdrowego rozsądku. Zapomnij o czymś takim jak problemy z AF w 5DmkII...:)
skoro nie szanujesz mojego zdania...
A kto Ci powiedział, że nie szanuję?
...to poproś o przyznanie mi bana...
Nawet gdybym faktycznie nie szanował Twojego zdania, uważałbym to za zbyt błahy powód, aby ubiegać się o bana dla Ciebie.
...wszystkich którzy mają inne podejście do fotografii nazywasz trollami?
Nie. A na jakiej podstawie zadajesz mi takie pytanie?
Jest mi bardzo przykro z tego powodu...
Z którego powodu? Chyba z powodu nie czytania ze zrozumieniem.
...jestem tutaj nową osobą to fakt, jednak nie jestem nowicjuszem w fotografii robię zdjęcia zarówno canonem jak i olympusem a trafiłem na ten portal gdyż myślałem że będę mógł się dzielić z Wami radością z fotografowania...
Ale czemu chcesz się dzielić z nami radością fotografowania w wątku pt. "canon 7d czy może jednak e5?albo 5dmk2???"?
...jednak widzę, że ogólnie przyjęta tutaj poprawnością jest malkontenctwo i lament nad wadami systemu...
W którym miejscu tutaj wspomniałem cokolwiek o wadach jakiegokolwiek konkretnego systemu, w dodatku w taki sposób, aby pasowały do tego określenia "lament" i "malkontenctwo"?
Chłopak dzieli się z Wami swoimi rozterkami a Wy wszczynacie bójkę :)
I po co?
z mojej strony EOT idę robić zdjęcia...
Nie taka znowu super. Miałem ostatnio w łapkach i... nie przypadła mi do gustu.
Deczko rozczarowany jestem tą puszką. Najbardziej rozczarował mnie wizjer.
Pozdrówka!
Ja też i mam odwrotne wrażenia, tyle że ja podpiąłem do Sigmy z HSM :idea:
Pentax k-5, nie interesowałem się tą marką, nawet fajny aparat ale....nie.
Dlaczego? (http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/) Ma za niskie szumy, za bardzo uszczelniony, zbyt szybki AF, niepotrzebną kalibrację AF i stabilizację w body, za duży wizjer ze 100% pokrycia i pentapryzmatem, górny LCD, zbyt fajne Limitedy, za dużo fps, za dużo MP, czy nie jest po prostu sexy?
siaful, na co konkretnie wydał bym kasę to nie wiem :-P. Ale wiem, że E-5 bym odpuścił ... ponieważ:
- jest zdecydowanie zbyt drogi
- masz E-3
Jeśli myślisz o 7D z powodu matrycy i filmów to pomyśl sobie też o 60D. Może będzie wystarczająco dobry, a przy okazji zaoszczędzisz.
tymczasowy_
9.03.11, 11:55
prezentując zdjęcia z e3 w internecie widać szum na wyższych czułościach nawet przy obrazkach 800x600 Pokaż te zdjęcia, chętnie je zobaczę ...
"Napisał siaful
prezentując zdjęcia z e3 w internecie widać szum na wyższych czułościach nawet przy obrazkach 800x600"
E tam...
Zdjęcie zrobione E-3 zupełnie przypadkowo na ISO 3200:
http://lh6.ggpht.com/bernard.lipinski/SOYYQqIpPwI/AAAAAAAACdM/Vrx388a_S9g/s640/PA027872.jpg
Ludzie żal was ściska, że ktoś ma kaprys, pieniądze i chce sobie kupić nowy aparat? No bo ja nie rozumiem takiego zacietrzewienia, marudzenia, że wykorzysta, nie wykorzysta chce nowy aparat i potrzebuje rady tych co coś wiedzą na ten temat. Znudzi mu się albo nie spodoba to sprzeda i kupi Olympusa albo co innego (pewnie straci na tym) ale chce mieć radoche to czemu nie?
Co do starej 5-tki powiem, że naprawdę warto kupić (jeżeli nie masz dużego parcia na filmy) i warto poszukać niezajeżdżonej, ja taką znalazłem z przebiegiem 2800 zdjęć i polecam mimo, że to dziadek i ma swoje mankamenty :wink:
pozdr
Ja tylko pokazałem zdjęcie z E-3 na wysokim, jak na ten aparat bardzo wysokim ISO.
A co do reszty, ogólnie jestem za poszerzaniem horyzontów ;)
Witam.
Jakie są Wasze odczucia?
P.S.
Witam !
Jak nie potrzebujesz duzej szybkostrzelnosci to
Osobiscie polecam jednak FF.
Ladna plastyka zdjec i wybitnie niskie szumy.
To zdjecie robilem w Kosciele Mariackim w Krakowie
bez lampy i z reki...
Praktycznie tak niskie szumy na matrycy 21 Mpix, ze nie myslisz
jakie ISO ma aparat.
43999
Na 5D Mark II to nawet na Tamronie 28-75 masz niezly obraz.
Kupisz do tego stalki i mozesz ladnie focic.
Proponuje poczytac sobie na: http://canon-board.info/
Tam o ile pamietam jest dosc dlugi watek
na temat 7D vs 5D
Pozdrawiam
60D ma tę samą matrycę co 7D ( niektórzy mówią, że nawet poprawioną ale tego nie wiem), fakt nie ma magnezowego body (ale Walther, czy Glock też są z kompozytów i wytrzymują większe przeciążenia :wink: więc raczej pucha soro wytrzyma), czy mikoregulacji jak w siódemce. Jestem z 60tki zadowolony, a zaoszczędzoną różnicę zawsze możesz dołożyć do lepszego szkiełka. Też miałem dylemat czy zmienić na E5 ale po z sumowaniu taniej wyszło zmienić system. W końcu nie bierzesz ślubu z marką.
....
Dlaczego? (http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/) Ma za niskie szumy, za bardzo uszczelniony, zbyt szybki AF, niepotrzebną kalibrację AF i stabilizację w body, za duży wizjer ze 100% pokrycia i pentapryzmatem, górny LCD, zbyt fajne Limitedy, za dużo fps, za dużo MP, czy nie jest po prostu sexy?
hmm, po raz pierwszy Pentax został potraktowany poważnie do fotografii podwodnej i jest szansa, że w tym roku pojawią się obudowy do K-X.
Do Olympusa E-5 praktycznie nic niema :-(.
Dlaczego nie Pentax? Bo może po doświadczeniach z Olympusem lepiej bazować pewniejszych firmach jeśli chodzi o DSLR :-?.
Sony też nieźle kombinuje z półprzepuszczalnym lustrem.
hmm, po raz pierwszy Pentax został potraktowany poważnie do fotografii podwodnej i jest szansa, że w tym roku pojawią się obudowy do K-X.
Do Olympusa E-5 praktycznie nic niema :-(.
Bo Olympusa E-5 praktycznie nie ma..., a przynajmniej ja go jeszcze nigdzie nie spotkałem w sklepach.
Dlaczego nie Pentax? Bo może po doświadczeniach z Olympusem lepiej bazować pewniejszych firmach jeśli chodzi o DSLR :confused:.
W czym Pentax nie jest pewną firmą :?: W DSLR?
Jak dla mnie kapiątka jest najlepszym cropowym body na rynku dzięki wykonaniu i matrycy,
a do tego nie jest takim wielkim klockiem jak E-x, czy 7d
Właścicielem Petaxa jest teraz Hoya. To dzięki nim powstały K-x, K-r i teraz K-5
Bo Olympusa E-5 praktycznie nie ma..., a przynajmniej ja go jeszcze nigdzie nie spotkałem w sklepach.
W czym Pentax nie jest pewną firmą :?: W DSLR?
Jak dla mnie kapiątka jest najlepszym cropowym body na rynku dzięki wykonaniu i matrycy,
a do tego nie jest takim wielkim klockiem jak E-x, czy 7d
Iwo ja patrzę na ofertę firm produkujących obudowy podwodne do DSLR-ów.
Jeśli one olewają jakąś firmę to znaczy dla mnie, że jest niszowa albo nieprzewidywalna.
Do tej pory do Pentax-a nic nie było. Sony zresztą też był traktowany z buta.
Nowe Pentax-y przynajmniej w testach teoretycznie wypadają dobrze.
Tylko co do tego przypiąć sugerując się również tymi testami jest kilka stałek i tyle.
Kompletny brak konkretnego dobrego zoomu zarówno uniwersalnego jak i tele.
Tylko co do tego przypiąć sugerując się również tymi testami jest kilka stałek i tyle.
bzdura.
Standardowych zoomów do wyboru do koloru fajne są w miarę jasne:
Sigmy 17-70mm,
Pentax 17-70mm
i F/2,8:
Tamron 17-50mm
Sigma 17-50mm
Sigma 24-70mm
Pentax 16-50mm.
Jeśli chodzi o tele masz zoomy:
Pentaxy:
DA 50-200mm f/4,0-5.6 ED
DA 55-300mm f/4.0-5.8 ED SMC
DA 50-135mm f/2.8 SDM
DA 60-250 f/4 ED IF SDM
Sigmy:
APO 50-150mm II f/2.8 EX DC HSM
APO 70-200 f/2.8 II EX DG MACRO
100-300mm f/4 EX DG HSM
120-400mm f/4.5-5.6 DG HSM
50-500 f/4,5-6,3 DG OS HSM
150-500mm f/5-6,3 APO DG OS HSM
Chciałbym mieć takie "konkretne braki" w Olympusie.
Zwłaszcza jako zadowolony użytkownik jednej z Sigm.
Poza tym nikt z tego nie daje obu uszczelnianych KITów poza Pentaksem za parę stówek.
Hmmm... :shock: ciekawa opinia, ciekawa
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
http://www.pentax.pl/obiektywy.php
http://www.pentax.pl/obiektywy.php?ido=12
Pozdrówka!
epicure masz zly dzien, rozumiem ja mialem takowy wczoraj....
odebralem wlasnie kolejne zwolane rolki z malego i sredniego obrazka, jak sie ciesze, ze mnie to nie tyczy o czym debata....
Autorowi watku miast 1Dmk2 doradzam 1Dmk2N niby nic ale jednak, polowa reporterskiego trojmiasta na tym jezdzi, o czyms to swiadczy...
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Mirek ajloviu, zawarles w jednym zdaniu esencje rozwiazania problemu:)
Przede wszystkim dziękuję za rady, wszystkie są niezwykle pomocne, dzięki :) (jeśli jakaś Pani się odzywała to przepraszam, nie zauważyłem ;) )
Szala przechyla się na 5d albo 5dmk2...Jeśli nie uda mi się kupić 5D z pewnego źródła i za małą kasę to kupuję mk2...filmiki korcą cały czas ;)
Teraz pytanie:
Czy obiektywy typu:
s.takumar 50/1.4 [M42]
takumar 85/1.9 [M42]
CZJ F 35/2.4 [M42]
oraz na koniec chyba gwint p.six
porst 55/1.2
da się podpiąć pod 5d i 5dmk2?
Oraz jak sprawa ma się z ich jakością/rozdzielczością, dadzą radę z FF?
W zasadzie zaraz będę szukał odpowiedzi na to pytanie w sieci ale zapytałem bo być może
ktoś już zna odpowiedź...
Na Twym miejscu zanabyłbym to:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.polskieaparaty.republika.pl/5_druh/druhsynchro.jpg)
odpowiedź wnosząca dużo do tematu....
Zmęczony jestem, a kiedy jestem zmęczony w pierwszej kolejności wyłącza mi się poczucie humoru ;)
Z calym szacunkiem ale przyklad nietrafiony. Fotografia to sztuka, stad ograniczeniem wyobraznia. I na tym forum jest to madrosc, b. madre stwierdzenie, na miejscu jak najbardziej. Jesli nie dostrzegasz roznicy pomiedzy forum gdzie obracamy sie bylo, nie bylo w kregach sztuki, a forum zwiazanych z czysta mechanika, gdzie sztuka jako dziedzina nauki nie ma miejsca, to.. nie ma o czym z Toba dywagowac.
T.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
z mojej strony EOT idę robić zdjęcia...
Popieram...
A mowilem sobie, ze juz sie nie dam wciagnac w podobne, dretwe gadki :roll:
T.
Heh, jeżeli używasz zarobkowo - pełna klatka (z filmami, jeżeli Ci zależy), jeżeli totalnie amatorsko i z manualami - bezlusterkowiec, chyba że masz pieniądze na zabawę i gabaryty nie ograniczają - też pełna klatka. Odczujesz największą różnicę - tyle. Mnie się podoba ISO i DR z FF, ale nie te gabaryty (puszka) i przede wszystkim - cena ;) - nie żeby E5 był specjalnie tańszy, ale to nie używany E-30 za 1,5k...
Ja na odmianę mam inny dylemat - mam już zaplanowany zestaw szkieł (co ciekawe - same Sigmy - 17-70 OS HSM, 30 HSM, nowe 105 makro HSM, 50-500 OS HSM) i rozglądam się za puszką/systemem ;). "Kieszonkowo" zostanie E-450 z naleśnikiem.
Z calym szacunkiem ale przyklad nietrafiony. Fotografia to sztuka, stad ograniczeniem wyobraznia. I na tym forum jest to madrosc, b. madre stwierdzenie, na miejscu jak najbardziej. Jesli nie dostrzegasz roznicy pomiedzy forum gdzie obracamy sie bylo, nie bylo w kregach sztuki, a forum zwiazanych z czysta mechanika, gdzie sztuka jako dziedzina nauki nie ma miejsca, to.. nie ma o czym z Toba dywagowac.
Przykład jak najbardziej trafiony, bo mowa jest tu akurat o sprzęcie fotograficznym jako o narzędziu,
a nie o fotografii, lub o tym czy będzie go używać rzemieślnik, czy artysta.
Proszę, zakończcie te rozmowy nie na temat...
Wątek, który założyłem nie ma tytułu:
"Czy moja wyobraźnia podoła FF?"
"Jak obejść szumy w szumiącym aparacie"
"Czym są szumy i czy są one czymś złym..."
itd itp....
Wybaczcie ale wszystkie te bzdury o których piszecie nie na temat padały już w wątku dotyczącym olympusa e5....Nie nudzi Wam się już to?
Widze ze "napaliles" sie na FF... Z mojej strony moge ci powiedziec ze i dobrze, ale szklarnie (z calym szacunkiem) sprzedalbym w jasna ch... i kupil (jak na poczatek kasy nie bedzie) ze 2 stalki 35 i 50 potem 85 albo odrazu zoomika, co wolisz...
W kazdym badz razie manualow bym sie pozbyl...
To tylko moje zdanie
Pozdrawiam
Czarek
HrabiaMiod
10.03.11, 00:38
myślę, że 1d jest bardziej szpanerski niż jakikolwiek 5d. jednak co jedynka, to jedynka.
Co fotografujesz?
myślę, że 1d jest bardziej szpanerski niż jakikolwiek 5d. jednak co jedynka, to jedynka.
Co fotografujesz?
A wątku nie czytasz że zadajesz takie pytania?
Siaful, myślę że spokojnie 7D ci styknie, i będziesz zadowolony zarówno z AFa jak i z obrazka na wysokich iso.
Teraz pytanie:
Czy obiektywy typu:
s.takumar 50/1.4 [M42]
takumar 85/1.9 [M42]
CZJ F 35/2.4 [M42]
oraz na koniec chyba gwint p.six
porst 55/1.2
da się podpiąć pod 5d i 5dmk2?
Oraz jak sprawa ma się z ich jakością/rozdzielczością, dadzą radę z FF?
W zasadzie zaraz będę szukał odpowiedzi na to pytanie w sieci ale zapytałem bo być może
ktoś już zna odpowiedź...
Jeśli jeszcze nie znalazłeś odpowiedzi to zerknij tu (szkoda lustra w niektórych przypadkach):
http://www.panoramaplanet.de/comp/
Z porsta zawsze można zrobić "gumiaka" :-).
ps. a tak na poważnie to można się bawić w stare obiektywy, ostrzenie dosyć łatwe, ale to półśrodki. Zresztą, co tu gadać, sam się przekonasz.
Hmmm...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/blink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/blink.gif)
http://www.stumbleupon.com/su/207EdE/www.dailydawdle.com/2010/11/best-slr-review-on-amazon-period-pic.html
http://www.amazon.com/Hasselblad-H3D-39II-Medium-Digital-Display/product-reviews/B000Z0JZ74/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
...niektórzy nie mają takich dylematów...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
Pozdrówka!
O, to się nazywa prawdziwa radość z fotografowania :)
:)
No nic...troszkę mnie nie było..Ale to wszystko przez to, że planowałem jak okraść bank ;)
Wybór padł na Canona 5D mark II (stąd plan z bankiem ;) )
Może pochopnie go kupuję, a może nie...
Najważniejsze żeby robienie zdjęć sprawiało mi przyjemność :)
Oczywiście e-3 zostaje i zostanie już do końca ze mną.
Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi tutaj.
Dobry wybór. Gdybyś chciał potestować 5DII przed zakupem, porównać do E-3, to służę... :)
Dam Ci jeszcze trochę czasu, ale mam wrażenie, że już teraz jestem w stanie przewidzieć jeden z Twoich kolejnych kroków ;)
HrabiaMiod
14.03.11, 12:26
d700 czy kupa słoików czy jakiś pen/nex albo m9? : )
eddie, powiedz!
Stawiałbym raczej na pojawienie się kolejnego E-3 na sprzedaż w dziale Giełda ;)
Stawiałbym raczej na pojawienie się kolejnego E-3 na sprzedaż w dziale Giełda ;)
No, właśnie... nie chciałem nic mówić, ale skoro Ty napisałeś to... no!
;)
No, właśnie... nie chciałem nic mówić, ale skoro Ty napisałeś to... no!
;)To już? Wszyscy wiedzą że sprzedałeś:wink:Tylko powiedz coś złego na temat Olympusa:grin:!
To już? Wszyscy wiedzą że sprzedałeś:wink:Tylko powiedz coś złego na temat Olympusa:grin:!
Nie chodzi o to co ja zrobiłem tylko o to, co zrobi Siaful, gdy kupi C5DMkII :)
Nie chodzi o to co ja zrobiłem tylko o to, co zrobi Siaful, gdy kupi C5DMkII :)
Będzie poznawał nowy sprzęt,i...będzie się zadowolony:).
Janko Muzykant
14.03.11, 18:27
Nie, raczej dadzą podobne ujęcia. Ale jak już zmieniać system, to na Nikona, najlepiej 7000, ale i tańsze będą okej. O wiele ciekawsza dynamika i mniejsze szumy.
Problem będzie ze szkłami, bo znowu trzeba pokupować. Ale zawsze dyżurny Tamron da radę za umiarkowaną kasę.
Pentax też może, ale tak jakby... mniej.
Panowie...przecież oba aparaty zdjęcia robić będą. No chyba że olek się obrazi na mnie i przestanie działać :D
Pożyjemy zobaczymy ;)
Kto wie, może 5D mk2 mi się nie spodoba i go sprzedam a kupię e-5 :D
A moim następnym krokiem po kupnie 5dmk2 będzie zarejestrowanie się na forum canona ;)
No i bardzo dobry wybór, jeszcze jakieś w miarę rozsądne szkiełka i będzie pan zadowolooonyyy :)
pozdr
Panowie...przecież oba aparaty zdjęcia robić będą. No chyba że olek się obrazi na mnie i przestanie działać :D
....................................
A moim następnym krokiem po kupnie 5dmk2 będzie zarejestrowanie się na forum canona ;)
A tam zrobią mu pranie mózgu i po człowieku :-D