Zobacz pełną wersję : PEN Lite E-PL3
Jasand, znowu Cię ciągnie do mikro 4/3? ;)
Ruch w interesie musi być:) A tak na poważnie.Na razie to nie bo zima , ale w kwietniu , maju bedzie trzeba o czymś pomyśleć. Lustrzanki z klamotami nie chce mi sie już zabierać na kilkudniowe eskapady. Przy wyjazdach zbiorowych , gdzie stale jesteś w biegu chciałbym coś mniejszego niz lustrzanka ale z większym zoomem i koniecznie z dobrym wizjerem. Ten X10 jest cudowny ale nie do zdjęć "w biegu" no i ma zoom tylko x4.
Ruch w interesie musi być:) A tak na poważnie.Na razie to nie bo zima , ale w kwietniu , maju bedzie trzeba o czymś pomyśleć. Lustrzanki z klamotami nie chce mi sie już zabierać na kilkudniowe eskapady. Przy wyjazdach zbiorowych , gdzie stale jesteś w biegu chciałbym coś mniejszego niz lustrzanka ale z większym zoomem i koniecznie z dobrym wizjerem. Ten X10 jest cudowny ale nie do zdjęć "w biegu" no i ma zoom tylko x4.
Nie chce się koledze chodzić , tylko zoomować?
A na poważnie rozdzielczości brakuje kompaktom w szerokich plenerach.
No niechce na starośc , niechce. Jak jestes na wycieczce autokarowej to wiesz jak jest. A czasem trzeba szybko uchwycić ciekawe motywy i to często troche oddalone a na podejscie blizej niema czasu.
Moze jakis ultra zoom Olusia (ale z tych mniejszych) by sie nadał , ale wiele na temat tych aparatów jakos nie znalazłem na forum. Czy to jakies tabu ? Przewijaja sie tematy w dziale kompakty , ale dla mnie nic konkretnego sie nie doczytałem .
Kilka słów o aparacie i obiektywie 14-150.
Od poniedziałku zapowiadają opady, więc dzisiaj mała wycieczka w las. Temperatura na poziomie minus 18, pod koniec wędrówki ok. minus 12
Aparat sprawował się świetnie, wizjer VF-3 również. Jak ktoś już pisał zauważyłem także opóźnienie na wyświetlaczu. Kapitalnie to wyglądało, jak przekręciłem szybko aparat z poziomu do pionu. Wystąpiły takie fajne smugi za elementami obrazu - w kształcie kołowym to było :)
Teraz obiektyw. Prawie cały czas ok. Dopiero pod koniec dał znać o sobie mróz. Dwa razy dostałem komunikat: "sprawdź stan obiektywu". No i nie wyostrzył mi na dwu nisko kołujących myszakach.
Ale zima, mówię Wam :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/krajobrazy/Bielanka/P2116150ol.jpg)
to są wszystko ślady zwierzaków :D więcej w moim wątku będzie.
Witam,
gdzie w E-PL3 ustawia się włączenie wyłączenie czyszczenia matrycy?. Czy jest to na stałe włączone. Sorry za pytanie, ale nie mam ze sobą w tej chwili instrukcji.
Witam,
gdzie w E-PL3 ustawia się włączenie wyłączenie czyszczenia matrycy?. Czy jest to na stałe włączone. Sorry za pytanie, ale nie mam ze sobą w tej chwili instrukcji.
Funkcja uruchamia się automatycznie w momencie włączenia aparatu, lub ręcznie razem z funkcja "mapowania pikseli"
Witam. Kilka dni temu zakpuiłem PEN-a E-PL3. Aparat ten został przedstawiony w samych superlatywach. Na chwilę obecną miałem tylko czas aby porobić kilka fotek w pomieszczeniach. korzystając zarówno z automatu jak jak i SCN oraz bawiąc się ustawieniami manualnymi zdjęcia są nie ostre, "poruszone". Robiąć filmy aparat ciagle gubi ostrość. Wszystko to przy obiektywie kit-owym 14-42. Moje pytanie brzmi czy coś jest nie tak z aparatem, ten obiektyw jest do niczego czy moje amatorstwo jest totalnym amatorstwem??proszę o pomoc!
Witam. Kilka dni temu zakpuiłem PEN-a E-PL3. Aparat ten został przedstawiony w samych superlatywach. Na chwilę obecną miałem tylko czas aby porobić kilka fotek w pomieszczeniach. korzystając zarówno z automatu jak jak i SCN oraz bawiąc się ustawieniami manualnymi zdjęcia są nie ostre, "poruszone". Robiąć filmy aparat ciagle gubi ostrość. Wszystko to przy obiektywie kit-owym 14-42. Moje pytanie brzmi czy coś jest nie tak z aparatem, ten obiektyw jest do niczego czy moje amatorstwo jest totalnym amatorstwem??proszę o pomoc!
Instrukcja do tego aparatu rozwieje duzo watpliwosci. ;)
Pewnie tez z aparatem bylo tez etui z malym szarym czyms.
Zaloz to cos na aparat odchyl w gore i popatrz wtedy na efekty.
pozdro
Wszystko zależy w jakich warunkach robisz. Na iAuto iso jest do 1600, a przy jednej żarówce w pokoju może dobierać czasy typu 1/2" i efektem wtedy są poruszone zdjęcia. Poczytaj trochę o ekspozycji i jej parametrach
fajnie by było abyś oprócz filmu, te zdjęcia załączył. Się zobaczy gdzie to płacze.
Sam mam i chwalę.
Bardzo częstym problemem, który zauważyłem u początkujących "Pstrykaczy", jest zbyt szybko podnoszony palec na spuście migawki, który powoduje, że zdjęcia są poruszone. Zawsze lepiej odczekać ze spuszczeniem palca ze spustu migawki do momentu zrobienia zdjęcia. Daje to mniejszy odsetek poruszonych zdjęć.
Zawsze lepiej odczekać ze spuszczeniem palca ze spustu migawki do momentu zrobienia zdjęcia.
Ja zawsze tłumaczę dopóki nie zobaczysz zdjęcia na LCD.
W najblizszy weekend ostro go przetestuje i pozniej zamieszcze jakies fotki i chętnie posłucham uwag co robię źle:D I jeszcze szybkie pytanie, jak ustawić zdjęcia w jakości LSF bo instrukcja mi w tym nie pomaga...;/?
---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post był o 15:02 ----------
W najblizszy weekend ostro go przetestuje i pozniej zamieszcze jakies fotki i chętnie posłucham uwag co robię źle:D I jeszcze szybkie pytanie, jak ustawić zdjęcia w jakości LSF bo instrukcja mi w tym nie pomaga...;/?
Menu - menu fotografowania 1 - 4 pozycja, lub jak kto woli znaczek - OK- zdjęcie- w prawo- LSF +OK
Lub ustawić zaawansowane Menu
dziwna sprawa, nie ma LSF. jest RAW LF LN MN SN LF+RAW LN+RAW itd
Czemu chcesz LSF?
LF jest najwyższą jakością plików jpg, więc możesz ją spokojnie wybrać.
Czemu chcesz LSF?
LF jest najwyższą jakością plików jpg, więc możesz ją spokojnie wybrać.
Na stronie 86 instrukcji do E-PL3 znajdziesz informację, jak zrobić żeby tryb LSF pojawił się w domyślnych.
Na stronie 86 instrukcji do E-PL3 znajdziesz informację, jak zrobić żeby tryb LSF pojawił się w domyślnych.
wszystko jasne, dzięki!
Czy ktos mogłby sie wypowiedziec na temat filmów nagrywanych przez epl3? Zrobiłem ich kilkanaście w różnych jakościach i odtwarzając je na aparacie wszystko wydaję się być super. Jednak po odtworzeniu na kompie czy tv widać jak obraz "płynie", delikatnie "faluje" tudzież drga (stabilizacja włączona) i dość często gubi ostrość a zawsze gubi ją kiedy zmieniam ogniskową. Ten typ tak ma, czy jakaś wada?
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:00 ----------
Przez pierwsze 2 dni i parę postów wyżej narzekałem też na foty, ale po ustawieniu wszystkiego i testowaniu przez ostatnie kilka dni....super. Dzięki za wszytskie podpowiedzi. Zdjęcia taie sobie w pomieszczeniu przy oświetleniu "żarówkowym" ale wiadomo, że to kwestia warunków i od razu pytanko jaki obiektyw i jakas mocniejsza lampke polecacie co by foty w trudnieszych warunkach też były piekne??:D
Co do filmów - trzeba płynnie i delikatnie. Nic na szybko.
W pomieszczeniach "żarówkowych" jak piszesz ustaw sobie balans bieli na białą kartkę. Jest taka opcja - dwa trójkąciki skierowane ostrzami do środka, nakierowujesz obiektyw na białą kartkę -> klawisz info -> dostajesz komunikat o naciśnieciu spustu, zatwierdzasz i gotowe. ISO 800 w pomieszczeniu spokojnie Ci wystarczy. Myślę że naweet 400 by było ok.
Czy ktos mogłby sie wypowiedziec na temat filmów nagrywanych przez epl3? Zrobiłem ich kilkanaście w różnych jakościach i odtwarzając je na aparacie wszystko wydaję się być super. Jednak po odtworzeniu na kompie czy tv widać jak obraz "płynie", delikatnie "faluje" tudzież drga (stabilizacja włączona) i dość często gubi ostrość a zawsze gubi ją kiedy zmieniam ogniskową. Ten typ tak ma, czy jakaś wada?[COLOR="Silver"]
Niestety ten typ tak ma. Pomaga trochę zostawienie tylko stabilizacji pionowej i zmiana obiektywu na 12-50. Jednak szału nie ma - obraz jakościowo jest ok natomiast myszkowanie af i drgania matrycy psują efekt.
Miałem wcześniej soniaka hx7 i nie było z nim takich problemów.
Temat wałowany kilka razy, wyłącz stabilizację...
i ostrz ręcznie przy filmowaniu - jak pro :D:P
Poszukuję jakiejs fajnej torby do epl3 oraz książki "Olympus PEN- Fotografia odkryta na nowo", jakieś porady gdzie i co?
Poszukuję jakiejs fajnej torby do epl3 oraz książki "Olympus PEN- Fotografia odkryta na nowo", jakieś porady gdzie i co?
Tu poczytaj:
https://forum.olympusclub.pl/threads/72800-W-czym-nosicie-swoje-Peny?highlight=torba
Kol popiołek książkę o Penach oferuje redakcja Digital Foto Video chyba za ok 30 zł. Czytałem fragmenty i przeglądałem ją na targach, bardzo fajnie napisana. Wejdź sobie na www.dfv.pl (http://www.dfv.pl) tam znajdziesz ofertę w sklepie.
Pozdrowerki
Hejka wszystkim .
jestem szczęśliwą posiadaczką tegoż modelu i jak na razie to super a to za sprawą pewnego przystojnego sprzedawcy,którego serdecznie pozdrawiam gdyż od niego mam namiary na to FORUM :)
Hejka wszystkim .
jestem szczęśliwą posiadaczką tegoż modelu i jak na razie jest git ale mam do was pytanie (trochę mnie to niepokoi )
W obiektywie który posiadam jest tak zwany przycisk UNLOCK . Blokuje on obiektyw przed samoistnym zamknięciem ale czy również powinien blokować przed niepotrzebnym otwarciem. Pytam bo w sklepie bez naduszenia tego przycisku nie szło otworzyć ani wysunąć obiektywu a w moim to raczej nie działa ( domyślam się że może mam uszkodzony obiektyw)
Kłania się:evil: instrukcja pdf strona 14
"Korzystanie z obiektywu z przełącznikiem UNLOCK:
Ze składanych obiektywów z przełącznikiem
UNLOCK nie można korzystać po złożeniu.
Przekręć pierścień zmiany ogniskowej w kierunku
wskazywanym strzałką (1), aby wysunąć obiektyw (2).
Aby złożyć obiektyw, przekręć pierścień zmiany
ogniskowej w kierunku wskazywanym strzałką (4),
przesuwając jednocześnie przełącznik UNLOCK (3)."
Wszystko jasne? Czyli zdrowy:wink:
Przecież jak jest obiektyw zablokowany to zdjęcia nie można zrobić. Jest stosowny komunikat wyświetlany na tę okazję na panelu lcd aparatu.
mam pytanie ? jako amator testuję wszystkie funkcje aparatu i zatrzymałam się na trybie SCN Panorama. Przeczytałam instrukcję obsługi tej funkcji i postępowałam według wskazówek . Zrobiłam trzy zdjęcia widoku przed domem potem nadusiłam OK . (i dalej nic) .Przy odtworzeniu zdjęć mam tylko trzy pojedyńcze a nie jedno .
Co robie nie tak ? Co zrobić aby zdjęcia się połączyły ? i wyszła piękna panorama ?
Takie zdjęcia połączysz w programie dostarczonym razem z aparatem, Olympus Viewer lub Olympus ib. Nie wiem co dokładnie było w zestawie.
oki poszukam jak na razie dzięki
Do sklejenia panoramy lepiej użyć darmowego programu Microsoft ICE.
Wystarczy, że zrobisz normalne zdjęcia, korzystając z trybu P, czy innego.
Mam pytanko dotyczące tego aparatu:
Czy sprawdzi się z utrwalaniu życia mojej dzidzi (obecnie wiek 7 miesięcy)?
Bardzo dużym plusem wydaje mi się być odchylany ekranik, tylko nie wiem, czy af sobie poradzi.
Mam Nikona D7000 - za wielki klamot oraz Samsunga NX 10 - za wolny af...
I jeszcze filmiki. Powyższe dwa aparaty niestety nie są tu orłami ;-)
PS. Na start mogę sobie pozwolić na E-PL3 z kitem plus ew 45mm f1.8.
Bardzo proszę o podpowiedź - najlepiej doświadczonych tatusiów ;-)
,,,
Nie sądzę , by sobie nie poradził , troszkę drożej , ale może z 25/1,4 powinno być jeszcze lepiej.
Bardzo dużym plusem wydaje mi się być odchylany ekranik, tylko nie wiem, czy af sobie poradzi.
Poradzi sobie. Jak na weselu sobie poradził, to z dzidziusiami też sobie poradzi
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/wesele/P4288329ol.jpg)
No ja wlasnie do takich celow sobie nabylem epl3 z 12-50 i coraz blizej do 45mm.
I jak pewnie czesc osob wie mam fiola na punkcie szybkiego i precyzyjnego AF.
Coprawda daleko temu z pena do mojego nikona ale i tak jest szybszy niz inne.
Mam dwojke dzieciakow jedno w wieku 2,5 drugie 1,3, i daje rade - wlasciwie dawal jak dzialal, bo teraz lezy i sie kurzy, gdyz obiektyw wisi w serwisie od grubo ponad miesiaca - no i zaleta taka, ze miesci sie w kieszeni bez problemow.
Zadowolony jestem w miare z obrazka, no a filmy 10x lepsze kreci niz moj najkon;)
pozdro
Jak już się zdecydowałem, to w MM już nie ma z kitem tylko z armatą 14-150. Peszek.... :-(
Sent from my iPad using Tapatalk
Powiem, że ta armata lepsza od kita.
Powiem, że ta armata lepsza od kita.
Do krecenia filmow to ja jednak wole 12-50...
pozdro
Jak już się zdecydowałem, to w MM już nie ma z kitem tylko z armatą 14-150. Peszek.... :-(
Jak sie troche postarasz to Ci powiem, ze mozesz sie zalapac do slynnego programu OlyJedi, a tam mysle, ze nie bedziesz zalowal;)
pozdro
Do krecenia filmow to ja jednak wole 12-50...
pozdro
a tu zgoda
Starać się, to się staram.
Dla mnie celem nadrzędnym jest utrwalanie mojej dzidzi i nie chce mi się zbyt długo czekać :grin:
Z badań nie-organoleptycznych wychodzi mi, że te E-PL3 to dla takich tatusiów jak ja to ideał.
Tak na marginesie: gdyby w MM można było pomacać towar przed zakupem a nie wąchać przez szybę, to może wyszedłbym dziś z O-MD5.
Na te tysiące punktów z Olyjedi to chyba nie mam co liczyć..
Teraz zwróciłem uwagę na opis pod moim loginem:
Siła reputacji: 0
Dobre ;-)
Będziesz się udzielał, to i punkty przybędą :D
Pierwsze kroki mam za sobą.
Jutro macam E-PL3 i inne Olki. Jeszcze pytanko o jakość wyświetlacza w E-PL3. Czy nie ma problemu z oceną jakości zrobionego zdjęcia?
Jutro macam E-PL3 i inne Olki. Jeszcze pytanko o jakość wyświetlacza w E-PL3. Czy nie ma problemu z oceną jakości zrobionego zdjęcia?
Jest lepsza niż w rzeczywistości.
Wyświetlacz ok i dodatkowo pokryty jakąś warstwą, zdecydowanie dużo mniej widoczne odciski np.palców.
@marek7001
Widzę, że masz 14-42 oraz 40-150. Czy twoim zdaniem taki zestaw jest lepszy niż all i one - 14-150?
ok, nim Marek powie - to ja dwa grosze.
Zaznaczam, że nie mam 14-42 i 40-150, ale dużo czytałem na forum i z rozmysłem wybrałem 14-150.
Przede wszystkim dla przebudowanego i bardzo szybkiego autofokusa. Drugi argument, to na wycieczki, w góry targam jeden obiektyw a nie dwa.
Jakość obrazka jest na tyle dobra, że jestem bardzo zadowolony. Faktem jest jednak, że 14-42 jest malutki leciutki, ale nie ma takiego zakresu.
A "beczuszka - poduszeczka" na krańcach występują?
@marek7001
Widzę, że masz 14-42 oraz 40-150. Czy twoim zdaniem taki zestaw jest lepszy niż all i one - 14-150?
m.zd 14-42 II R MSC, właśnie wystawiłem na naszej giełdzie:wink:
Wracając do pytania, miałem m.zd 14-150, użytkowałem przez ok. 2 miesiące i poszedł do sprzedaży. Mi nie podpasował. Jeśli nie przeszkadza ci noszenie 2 obiektywów to bierz 14-42 oraz 40-150 a w zamian otrzymasz moim skromnym zdaniem lepszą jakość obrazka, szczególnie na szerokim i tele. Tak jak ktoś napisał wcześniej, jego zaletą jest niewątpliwie waga, i ok. obrazek w granicach 40-100mm. Tak zwany kompromis.
Ale szkiełko oczywiście posiada na naszym forum także wielu zadowolonych użytkowników:-P
Co komu pasuję:wink:
Puszki dość skutecznie korygują w JPEGu, RAWy tym szkłem to może raz albo dwa z rok temu robiłem więc się nie wypowiem
Oczywiście chodzi o m.zuiko 14-150
A jak z różnicą w szybkości AF?
Miałem 14-42II oraz 40-150, obrazek z tego pierwszego jest lepszy na krótkim końcu od 14-150 (14-150 ma sporą aberrację chromatyczną), powyżej 20mm różnic nie dostrzegałem. Podobnie 40-150 ma trochę lepszy (minimalnie) długi koniec zakresu, gdzieś nawet wstawiałem przykłady. Jednak 14-150 jest solidniej wykonany i ma znacząco szybszy autofokus.
Po pewnym czasie kity sprzedałem i kupiłem 14-150 z którego jestem bardzo zadowolony. Krótkie ogniskowe załatwiam 9-18mm. To jest najlepsze połączenie:grin:
Miałem 14-42II oraz 40-150, obrazek z tego pierwszego jest lepszy na krótkim końcu od 14-150 (14-150 ma sporą aberrację chromatyczną), powyżej 20mm różnic nie dostrzegałem. Podobnie 40-150 ma trochę lepszy (minimalnie) długi koniec zakresu, gdzieś nawet wstawiałem przykłady. Jednak 14-150 jest solidniej wykonany i ma znacząco szybszy autofokus.
Po pewnym czasie kity sprzedałem i kupiłem 14-150 z którego jestem bardzo zadowolony. Krótkie ogniskowe załatwiam 9-18mm. To jest najlepsze połączenie:grin:
I tu znowu zgadzam się z Adamem, z jednym małym wyjątkiem, malutkim:wink: Zakup 9-18 to wydatek /używka/ ponad 1500zł.:cool:
No jeszcze jeden się znalazł, przy wersji 14-42 IIR MSC, różnicy w prędkości autofokusa nia zauwazyłem...
No to jeszcze kolejne pytanko o E-PL3 ;-)
W lustrzankach szybkość AF w dużej mierze zalezy od body. Nawet wśród modeli jednej generacji są znaczne różnice.
W związku z tym mam pytanko: czy AF E-PL3 jes wolniejszy od E-P3? przy tych samych szkiełkach?
I tu znowu zgadzam się z Adamem, z jednym małym wyjątkiem, malutkim:wink: Zakup 9-18 to wydatek /używka/ ponad 1500zł.:cool:
No jeszcze jeden się znalazł, przy wersji 14-42 IIR MSC, różnicy w prędkości autofokusa nia zauwazyłem...
Ja mam z dużego 4/3 :)
Minimalna na korzyść e-p3 ale tylko przy użyciu touch sreena
No to jeszcze kolejne pytanko o E-PL3 ;-)
W lustrzankach szybkość AF w dużej mierze zalezy od body. Nawet wśród modeli jednej generacji są znaczne różnice.
W związku z tym mam pytanko: czy AF E-PL3 jes wolniejszy od E-P3? przy tych samych szkiełkach?
E-P3 nie posiadam, ale z opisów na naszym forum i w sieci, różnicy nie stwierdzono:wink: Wszystkie 3 Peny z nowej serii maja takie same "bebeszki"
9-18 udało mi się kupić od forumowicza za 1400:grin: a jeżeli chodzi o autofokusa to miałem na myśli porównanie 40-150 do 14-150. Ten ostatni jest szybszy. Krótszy kit jest porównywalnie szybki.
Tak na marginesie: gdyby w MM można było pomacać towar przed zakupem a nie wąchać przez szybę, to może wyszedłbym dziś z O-MD5.
Można, tylko trzeba zawołać sprzedawcę albo trafić na godziny, w których urzędują promotorzy poszczególnych marek.
E-P3 nie posiadam, ale z opisów na naszym forum i w sieci, różnicy nie stwierdzono:wink: Wszystkie 3 Peny z nowej serii maja takie same "bebeszki"
Nie mają tych samych bebszków ;) E-p3 ma inny układ migawki, efekt 3,5kl/s, a nie 6kl/s jak epl3 i epm1 oraz minimalnie wydajniejszą stabilizację. Ma również czujnik położenia dzięki czemu exif ma dane o orientacji zdjęcia, a aparat ma poziomice w body
Można, tylko trzeba zawołać sprzedawcę albo trafić na godziny, w których urzędują promotorzy poszczególnych marek.
Już na priv się dogadałem w tej sprawie. Trafiłem chyba w jakąś złą godzinę, kiedy nikogo nie było na dziale.
Ja może wtrącę swoje 3 grosze apropos E-PL3 z "autopsji". Jestem zdecydowanie zadowolony jeśli chodzi o jakość obrazka JPG , niewielkiego szumu do ISO1600 z zestawu z mZD14-42 jak i mZD12-50. Jest widoczna poprawa w porównaniu do E510, tylko szkoda mi trochę starego dobrego ZD14-54. Ostatnio zacząłem bawić się RAW, zobaczymy.
Do dzieciaków i turystyki E-PL3 zdecydowanie się nadaje. Do imprez typu spotkania rodzinne (wesel jeszcze nie próbowałem) przydałaby sie sensowna lampa - myślę o nowej 300R (jest w Poznaniu w MM w M1 można pomacać).
Co do filmowania polecam wątek https://forum.olympusclub.pl/threads/80152-Filmowanie-w-nowych-Penach-%28EP-3-EPL-3%29 E-PL3 generalnie nie za bardzo się sprawdza w tej roli, sądzę że winna jest stabilizacja matrycy. Cóż lepiej chyba kupić małpkę na "S". Potrzebuję czegoś sensownego do filmowania i zastanawiam się jeszcze nad nowymi Olympusami serii "Traveller" SH25MR albo SZ31MR. Albo poczekam aż OMD stanieje.
Nie mają tych samych bebszków ;) E-p3 ma inny układ migawki, efekt 3,5kl/s, a nie 6kl/s jak epl3 i epm1 oraz minimalnie wydajniejszą stabilizację. Ma również czujnik położenia dzięki czemu exif ma dane o orientacji zdjęcia, a aparat ma poziomice w body
Ale mu chyba chodzilo o system AF, bynajmniej ja tak zrozumialem. I jesli chodzi o kontekst AF to tu i tu jest to samo.
pozdro
No pisałem wyżej, że nie do końca AF przy "pukaniu ekranu" jest szybszy w E-p3, przy klasycznym spuście migawki nie ma różnicy
Przy "pukaniu ekranu" E-PL3 ma najwolniejszy autofocus na świecie. Można pukać w nieskończoność, a on i tak nie będzie chciał ostrzyć ;)
Tak już całkiem na poważnie. Te pukanie to nie jest czasem zbędny gadżet?
Jak tak pstrykac? Chyba że ze statywu...
Widać że nigdy nie pukałeś :P
Kto puknie raz ten pukać nie przestanie, no a szczególnie w OM-D który to nie dość że pukalski to jeszcze odchylany ;)
Na youtube testy pukania widziałem, ale takiego fotografowania w praktyce nie mogę sobie jakoś wyobrazić...
Jak się spotkamy to zobaczysz jak się puka :D
Jak się spotkamy to zobaczysz jak się puka :D
Kurde. Fachowiec od pukania.Przepukal wsio co chodzi i na drzewo nie ucieka,procz zegarkow -oczywiscie.Pamietaj,ze robiac nie przerobisz a pukajac nie przepukasz.Ani roboty ,ani pukanej.Ciagle bedzie malo,zawsze mozna wiecej:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Moim zdaniem E-PL3 to świetny aparacik... Ale jak przetestowałem OMD to stwierdziłem że to jest prawdziwy aparat. Choć mały świetnie leży w dłoni i jest bardzo funkcjonalny. Jakby mnie było stać brałbym OMD :-) .
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Tylko jak to później żonie wytłumaczyć?
No tak to jest problem :-( .
Tapnięte z SGS przez Tapatalk
Tylko jak to później żonie wytłumaczyć?
TO będzie później :-P
Do domu to bym przemycił bez problemów, ale to żona jest domową księgową i sprawdza stan konta ;-)
Przepraszam za literówki. Pisane na urządzeniu mobilnym, prawdopodobnie podczas szybkiej jazdy samochodem ;-)
Moim zdaniem E-PL3 to świetny aparacik... Ale jak przetestowałem OMD to stwierdziłem że to jest prawdziwy aparat. Choć mały świetnie leży w dłoni i jest bardzo funkcjonalny. Jakby mnie było stać brałbym OMD :-) .
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Sie wystraszylem...
...polecialem szybko do plecaka, otworzylem...
...i na szczescie najkon tez jakby prawdziwy, zdjecie zrobil wiec nie wyimaginowana zabawka, schowalem go spowrotem.
Ale przed snem jeszcze raz sprawdze.
pozdro
EDIT: epl3 tez prawdziwy, ufff, sprawdzalem na manualnym industarze wiec tak do konca nie jestem pewiem w sumie...
W OMD najbardziej chyba podobają mi się dwa kółka sterujące podobne właśnie jak w Nikonie.
W OMD najbardziej chyba podobają mi się dwa kółka sterujące podobne właśnie jak w Nikonie.
W tych bardziejszych zoltaczkach sa 3-4 koleczka...
pozdro
Tak wysokich modeli w łapkach nie miałem. Ale np. to kółeczko w E-PL3 to bardzo niewygodne jest. Ciężko jest nim operować.
W tych bardziejszych zoltaczkach sa 3-4 koleczka...
OM-D z gripem też ma 4 kołeczka :P.
btw - E-P3 także ma dwa, a dokładniej rolkę i kółko
OM-D z gripem też ma 4 kołeczka :P.
btw - E-P3 także ma dwa, a dokładniej rolkę i kółko
Ee no jak tak, to jakby nieliczyc wychodzi 5-6 :P
pozdro
p.s. I prosba aby juz skonczyc te poboczne watki o zoltych i OMD bo to wateczek o epl3.
A jak trza podywagowac luznie to zalozyc nowy wateczek:)
Starać się, to się staram.
Dla mnie celem nadrzędnym jest utrwalanie mojej dzidzi i nie chce mi się zbyt długo czekać :grin:
Z badań nie-organoleptycznych wychodzi mi, że te E-PL3 to dla takich tatusiów jak ja to ideał.
ha! ja wlasnie dla dzidzi kupiłem pl3 + zbieram butle na jasne panasłoikowe 1,7.
Dzidzia uwieczniona, tatuś zadowolony. Moze to będzie ot taki pusty frazes...ale nawet na kitowym szkiełku, można ładnie dzidzię utrwalic. W domu. Bez extra lampy.
http://i47.tinypic.com/2cih1g6.jpg
I nie przypuszczałem ze ISO1600 da BARDZO akceptowalny poziom...
Witam, mam pytanie do użytwkoników E-PL3, jak się ma poziom szumów na ISO1600 w porównaniu do E-P2, jest widoczna różnica? Czy ktoś miał oba i może subiektywnie to określić? Na E-P2 na wyższych czułościach jest mocno średnio, no i do tego ten AF :/ Kusi mnie E-PL3, ale czy poza znaczną różnicą w szybkości AF zaszumienie jest mniejsze?
Witam, mam pytanie do użytwkoników E-PL3, jak się ma poziom szumów na ISO1600 w porównaniu do E-P2, jest widoczna różnica? Czy ktoś miał oba i może subiektywnie to określić? Na E-P2 na wyższych czułościach jest mocno średnio, no i do tego ten AF :/ Kusi mnie E-PL3, ale czy poza znaczną różnicą w szybkości AF zaszumienie jest mniejsze?
Na pewno różnica będzie istotna dla Ciecie w szybkości AF i wygoda w używaniu odchylanego ekranu.. W osiągach matrycy bym się większych różnic nie spodziewał. Zamień to kuszenie na zamówienie , nie będziesz żałować...
Używam EPL-a trzeciego. EP-2 nie miałem w rękach, więc się nie wypowiadam.
Co do ISO - znalazłem na ISO 1250. Wywołane z RAW-a w Darktable, przeskalowane dla forum i lekko po skalowaniu podostrzone.
64381
E-PL3 pod wodą z optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/index.php?art=264
dzięki za odpowiedzi, w następną sobotę idę na ślub (siostry) chciałoby się mieś lepszy AF niż w E-P2 :) ... jak by czytał to święty mikołaj to jeszcze mam listę życzeń długa :)
Z samego rana stałem się posiadaczem E-PL3 w kolorze srebrnym. Jest to mój trzeci korpus mikro, wcześniej były GF3 i E-P1.
ps. Wiwat Pani Joanna ;)
Ciepło gratuluję kolego i życzę udanych kadrów.
Pozdrowerki.
Z samego rana stałem się posiadaczem E-PL3 w kolorze srebrnym. Jest to mój trzeci korpus mikro, wcześniej były GF3 i E-P1.
ps. Wiwat Pani Joanna ;)
Zaszalałeś :) gratki i pociechy ze szpeja
E-PL3 jest fajniusi , długo się łamałem czy zostawić sobie E-PL2 czy E-PL3 , i zwyciężył ten nowszy. Zalety ruchomy wyświetlacz , i bardzo lekki (waga E-PL2 trochę mnie drażniła) , z panasem 20mm pięknie wygląda, guzikologia też jakaś bardziej przemyślana.
po przesiadce z E-P1 czuję różnicę w ergonomii, brakuje rolki, ale to tylko korpus przesiadkowy przed om-d lub nowym penem.
Dziś po południu sobie posprawdzam jak mi zdjęcia powychodziły. Robiłem sobie foty w skansenie w bardzo ciemnych miejscach na ISO w zakresie 800 - 6400. Z obiektywem 14-150, bo tylko ten ze sobą miałem.
Witam, m.in. po lekturze tego wątku kupiłem dzisiaj E-PL3. Bardzo fajna jakość wykonania, co do zdjęć to nie zdążyłem się jeszcze wystarczająco pobawić. Korzystając z okazji, że niedawno nauczyłem się jak wchodzić w 'menu serwisowe' (ten sposób aby np sprawdzić przebieg migawki), postanowiłem sprawdzić na ile mój E-PL3 jest rzeczywiście nowy. Jeśli literka 'R' oznacza przebieg to moim aparatem pstryknięto 209 zdjęć... Nie jest to powalająca ilość ale ostro się wkurzyłem, ponieważ nie kupiłem aparatu z ekspozycji tylko zza szklanej gabloty a kobieta z działu foto stwierdziła, że jest 'fabrycznie zapakowany'... Jak radzicie - nie zawracać sobie tym głowy czy robić awanturę? Natomiast sam aparat super:wink:
Jeśli literka 'R' oznacza przebieg to moim aparatem pstryknięto 209 zdjęć... Nie jest to powalająca ilość ale ostro się wkurzyłem, ponieważ nie kupiłem aparatu z ekspozycji tylko zza szklanej gabloty a kobieta z działu foto stwierdziła, że jest 'fabrycznie zapakowany'... Jak radzicie - nie zawracać sobie tym głowy czy robić awanturę?
Zostaw bidna kobitę, ona nie winna. W procesie produkcji/testów/kalibracji i Japończyk wie czego jeszcze tyle może być na liczniku nówki.
Witam, m.in. po lekturze tego wątku kupiłem dzisiaj E-PL3. Bardzo fajna jakość wykonania, co do zdjęć to nie zdążyłem się jeszcze wystarczająco pobawić. Korzystając z okazji, że niedawno nauczyłem się jak wchodzić w 'menu serwisowe' (ten sposób aby np sprawdzić przebieg migawki), postanowiłem sprawdzić na ile mój E-PL3 jest rzeczywiście nowy. Jeśli literka 'R' oznacza przebieg to moim aparatem pstryknięto 209 zdjęć... Nie jest to powalająca ilość ale ostro się wkurzyłem, ponieważ nie kupiłem aparatu z ekspozycji tylko zza szklanej gabloty a kobieta z działu foto stwierdziła, że jest 'fabrycznie zapakowany'... Jak radzicie - nie zawracać sobie tym głowy czy robić awanturę? Natomiast sam aparat super:wink:
nie przejmuj się takim szczegółem, na różnych etapach dotychczasowego 'życia' aparatu mógł powstać taki przebieg. na sklepie nie mam obecnie żadnego pena, ale na przykładzie swojego egzemplarza: wczoraj kupiony prosto od Olympusa, bez żadnych pośredników, na liczniku 137 z czego moich pewnie tych 37. olej to i ciesz się zdjęciami.
Pełny luzik, tu nie ma lustra:wink:
Dzisiaj chciałem na żywo zobaczyć kilka modeli aparatów, którymi jestem zainteresowany i o dziwo w MM mieli tylko najdroższy model z tych, które mnie interesują czyli omawiany tu PL3 w wersji czarnej.
Przyznam szczerze, że wizualnie aparat prezentuje się naprawdę fajnie. Niby jest czym oko nacieszyć ale jednocześnie widać jego minimalizm i nie jest krzykliwy. Jak dla mnie piątka z plusem.
Mam tylko jedną obiekcję – większość stałek, którymi byłbym zainteresowany są niestety tylko w kolorze srebrnym i obawiam się, że efekt takiego zestawienia może już nie być tak fajny. Zastanawia mnie też dlaczego flagowe obiektywy są tylko w kolorze srebrnym.
Proszę o wasze odczucia dotyczące wyglądu czarnego body ze srebrnym obiektywem. Oczywiście jeżeli się zdecyduję właśnie na PL3 mogę kupić wersję srebrną i niby po problemie ale widziałem ją tylko na zdjęciach i nie wiem czy na żywo prezentuje się równie wspaniale jak wersja czarna.
Przepraszam za tak banalna wrzutkę z mojej strony ale parafrazując pewne powiedzenie – nie samym zdjęciem człowiek żyje :-)
W miarę dobrze to wygląda ponieważ czarne body ma srebrne wstawki i to dość spore. Moim zdaniem jest ok.
Wysłane z telefonu
Zdecyduj się na srebrne E-PL3 jest równie dobrze zrobione :)
Myślę, że za jakiś czas będą dostępne w obu kolorach.
Zdecyduj się na srebrne E-PL3 jest równie dobrze zrobione :)
potwierdzam, jedyny słuszny kolor e-pl3 ;)
eee tam ... ja po raz kolejny przy zakupach "zcykałem" i miał być biały lakierowany a jest jak zwykle czarny:(
Biały to był fajny E-PL1 . Też mam czarnego E-PL3 i pasuje do każdego obiektywu
Że tak powiem - srebrny z czarnym też super wygląda :mrgreen:
źródło (http://213.17.239.53/fotki/P6269756old.jpg)
Nie wiedziałem, że zatyczki do obiektywów mają od teraz paski na szyje. Chyba po to by nie zgubić ;).
Janko Muzykant
20.07.12, 11:07
A propos srebrnych i czarnych, ostatnio kupowałem parkę kompaktów do zdjęć 3D, jeden jest różowy, a drugi pomarańczowy. Nie mieli dwóch takich samych, nie mówiąc o konkretnych kolorach. No, ale ja aż taki esteta nie jestem :)
A propos srebrnych i czarnych, ostatnio kupowałem parkę kompaktów do zdjęć 3D, jeden jest różowy, a drugi pomarańczowy. Nie mieli dwóch takich samych, nie mówiąc o konkretnych kolorach. No, ale ja aż taki esteta nie jestem :)
No tak ale jak człowiekowi zdjęcia nie wychodzą to przynajmniej można aparatem oko nacieszyć :-)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi w sprawie przebiegu zdjęć na moim E-PL3. Mam jeszcze jedno pytanie, może trochę niemądre ale będę wdzięczny za odpowiedź - gdy kupuje się aparat to w ustawieniach, w zakładce firmware powinno widnieć zarówno przy body jak i przy lens 1.0? Przy moim body jest 1.3, przy lens 1.1. Nie to, żebym się rzucał o szczegóły ale naprawdę mnie denerwuje jeśli ktoś wmawia mi kupno nowego aparatu a ja dostaję aparat po zwrocie (tak mi się wydaje z paru względów) i mimo, że sprawny to jednak nie jest to fair. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na temat firmware, dzięki.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi w sprawie przebiegu zdjęć na moim E-PL3. Mam jeszcze jedno pytanie, może trochę niemądre ale będę wdzięczny za odpowiedź - gdy kupuje się aparat to w ustawieniach, w zakładce firmware powinno widnieć zarówno przy body jak i przy lens 1.0? Przy moim body jest 1.3, przy lens 1.1. Nie to, żebym się rzucał o szczegóły ale naprawdę mnie denerwuje jeśli ktoś wmawia mi kupno nowego aparatu a ja dostaję aparat po zwrocie (tak mi się wydaje z paru względów) i mimo, że sprawny to jednak nie jest to fair. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na temat firmware, dzięki.
Nie nie powinno, znaczy to tylko tyle ze masz na pewno szpej z nowych dostaw.
Poroducent automatem wyposaza sprzedawany sprzet w najnowsze stabilne oficjalne oprogramowanie i tu nie ma akurat nic dziwnego :)
pozdro
Nie nie powinno, znaczy to tylko tyle ze masz na pewno szpej z nowych dostaw.
Poroducent automatem wyposaza sprzedawany sprzet w najnowsze stabilne oficjalne oprogramowanie i tu nie ma akurat nic dziwnego :)
pozdro
OK, nie bardzo się na tym znam, dlatego pytam - wielkie dzięki za wytłumaczenie, pozdro;)
OK, nie bardzo się na tym znam, dlatego pytam - wielkie dzięki za wytłumaczenie, pozdro;)
Bywa tak, że wersja oprogramowania aparatu jest wyższa, a obiektywu niższa. Bywa tak, że wraz z upływem czasu producent pracuje nad firmware body i cały czas je ulepsza, a obiektywu pozostaje na stałym poziomie, ponieważ uznano że jest wystarczające.
Jeżeli nie ma oznak używania aparatu to pewno jest nowy i nie ma co szukać dziury w całym. Trzeba się cieszyć, że wybór został dokonany i można się już zająć przyjemniejszymi sprawami.
Osobiście miałem okazję zobaczyć jak wygląda produkcja paneli LCD i powiem Ci, że zanim sprzęt trafi do magazynu to jest mocno testowany. Najpierw przez automaty, a na końcu człowieka. Z aparatami foto pewnie jest podobnie tak więc sprzęt, który trafi do Ciebie zawsze będzie miał jakiś przebieg.
Osobiście miałem okazję zobaczyć jak wygląda produkcja paneli LCD i powiem Ci, że zanim sprzęt trafi do magazynu to jest mocno testowany. Najpierw przez automaty, a na końcu człowieka. Z aparatami foto pewnie jest podobnie tak więc sprzęt, który trafi do Ciebie zawsze będzie miał jakiś przebieg.
I panowie 'testujący' LCD siedzą ze specjalnymi pisakami i odpowiednią maskują błędy matryc :-). Też jestem ciekaw jak 'testują' aparaty.
I panowie 'testujący' LCD siedzą ze specjalnymi pisakami i odpowiednią maskują błędy matryc :-). Też jestem ciekaw jak 'testują' aparaty.
O dziwo to były wyłącznie panie :wink: a wyglądało to tak, że pojawiały się im na wyświetlaczach różne plansze a one się im przyglądały. A dokładniej to wyglądało to tak jakby czytały książkę tylko w bardzo ale to bardzo przyspieszonym tempie. Dosłownie kilka sekund na planszę.
Witam. Czy w Waszych zestawach znajdował się dodatkowo mały welurowy futeralik na lampę błyskową ?
Witam. Czy w Waszych zestawach znajdował się dodatkowo mały welurowy futeralik na lampę błyskową ?
Afkors
pozdro
Witam serdecznie. Jestem tu nowa ;) od dziś jestem posiadaczką PL-3. Czy "szczęśliwą", no właśnie... sama nie wiem... Poszłam do sklepu z zamiarem zakupu Canona 600d, wyszłam z Olympusem. Nie to, żebym miała coś do firmy, bo to już mój kolejny Olympus, poprzednie długo służyły (ostatni jeszcze w użyciu), ale były to małpki, a ja chcę czegoś więcej. Czy rzeczywiście nie mam czego żałować? Czy lecieć jutro i zamieniać ;)
Która cecha PL3 powoduje, że nie wiesz czy jesteś szczęśliwą posiadaczką? Witamy na forum :)
Janko Muzykant
23.07.12, 01:03
Witam serdecznie. Jestem tu nowa ;) od dziś jestem posiadaczką PL-3. Czy "szczęśliwą", no właśnie... sama nie wiem... Poszłam do sklepu z zamiarem zakupu Canona 600d, wyszłam z Olympusem. Nie to, żebym miała coś do firmy, bo to już mój kolejny Olympus, poprzednie długo służyły (ostatni jeszcze w użyciu), ale były to małpki, a ja chcę czegoś więcej. Czy rzeczywiście nie mam czego żałować? Czy lecieć jutro i zamieniać ;)
Po zakupach zwykłem się cieszyć, a nie martwić, ale ja generalnie jestem optymistą :)
Jednak zmartwię Cię po dwakroć: ładne zdjęcia można robić małpką i, zwłaszcza na początku, więcej ładnych zdjęć robi się... małpką. Na pocieszenie dodam jednak, że niemałpką można zrobić zdjęcia ładniejsze.
A tak szczerze - wybrałaś coś, co może dać jakość lustrzanki przy zaletach kompaktu więc jest dobrze :)
będzie dobrze. Inwestuj w wiedzę i wszystko dookoła korpusu - obiektywy / lampy / statywy / wyzwalacze / filtry / plenery...
przy takim podejściu efekty będą zaskakujące i widoczne prawie od razu :D
Po zakupach zwykłem się cieszyć, a nie martwić, ale ja generalnie jestem optymistą :)
Jednak zmartwię Cię po dwakroć: ładne zdjęcia można robić małpką i, zwłaszcza na początku, więcej ładnych zdjęć robi się... małpką. Na pocieszenie dodam jednak, że niemałpką można zrobić zdjęcia ładniejsze.
A tak szczerze - wybrałaś coś, co może dać jakość lustrzanki przy zaletach kompaktu więc jest dobrze :)
Tak, też zwykłam się cieszyć, ale to tak jak np. wychodzisz kupić łóżko a wracasz z szafą. Też się przyda, jednak to nie to co planowaliśmy :-P
To że małpką można robić ładne zdjęcia - absolutnie wiem, jednak niekiedy przestaje to wystarczyć. Chodzi mi o jeszcze ładniejsze zdjęcia.
A tak szczerze - wybrałaś coś, co może dać jakość lustrzanki przy zaletach kompaktu więc jest dobrze :smile:
No i tu chyba jest to, co przyćmiewa tą ostateczną radość - brak tego przekonania. Tym bardziej, że słyszałam opinie: chcesz robić zdjęcia na przyjęciach rodzinnych, spacerach itp. bierz E-PL3, chcesz czegoś więcej bierz Canona/Nikona.
Zdaję sobie sprawę, że przede mną jeszcze dużo pracy w szkoleniu się, ale nie lubię stać w miejscu. Fakt, nie zamierzam się tym zajmować profesjonalnie, jednak nie mogę się do końca pozbyć uczucia, że wtopiłam.
Co przemawia na korzyść E-PL3? Niewątpliwie rozmiary, szczególnie przy 2 dzieci (co prawda jedno na razie stacjonarne, ale to się zmieni) i bagażach, które się ze sobą niekiedy ma łatwiej zabrać się z czymś takim. AF też nie jest bez znaczenia (mega ruchliwy starszak), to co mi pokazano w sklepie mogę powiedzieć, że zdjęcia robi zadowalające. No i mam sentyment do Olympusa :wink:
Minusem na pewno jest dla mnie trzymanie się w dłoni, zdecydowanie lepiej leży mi aparat pokroju 600d czy d5100, czuję się stabilniej, no ale gabaryty, szczególnie przy dodatkowych obiektywach są już znaczne. Z tym Olympusem mam wrażenie, że za chwilę wyślizgnie mi się z dłoni, gdyż też swoje waży.
Normalnie burza mózgów :???:
Minusem na pewno jest dla mnie trzymanie się w dłoni, zdecydowanie lepiej leży mi aparat pokroju 600d czy d5100, czuję się stabilniej, no ale gabaryty, szczególnie przy dodatkowych obiektywach są już znaczne. Z tym Olympusem mam wrażenie, że za chwilę wyślizgnie mi się z dłoni, gdyż też swoje waży.
Normalnie burza mózgów :???:
Zobacz tutaj, taki klejony grip znacząco poprawia trzymanie E-PLka
http://www.mu-43.com/f102/quick-review-richard-franiec-grip-olympus-pen-e-pl3-e-pm1-17864/
Ja gripa do E-PL3 zamawiałem z http://flipbac.com/camera-grip-about.htm.
Janko Muzykant
23.07.12, 09:57
No i tu chyba jest to, co przyćmiewa tą ostateczną radość - brak tego przekonania. Tym bardziej, że słyszałam opinie: chcesz robić zdjęcia na przyjęciach rodzinnych, spacerach itp. bierz E-PL3, chcesz czegoś więcej bierz Canona/Nikona.
Bzdury, straszne bzdury (uwaga - w świecie fotografii bzdury są normą).
Naprawdę (a mówi to ktoś, kto z cyfrą ma do czynienia 12 lat, a właściwie więcej - od czasów pierwszych kamerek internetowych, a żyje po części z dziwnych zleceń foto - niedziwne obecnie są zbyt kiepsko płatne) jest tak: chcesz robić zdjęcia na przyjęciach i spacerach - bierz droższy kompakt. Chcesz mieć trochę... nie lepsze, ale bardziej ''charakterne'' zdjęcia - bierz lustro - ale się narobisz, a uzysk wyniesie może z 10%. Bezlusterkowce zachowają się tu jak lustrzanki, ale gorzej, czyli... do tego typu zdjęć są najgorsze. Nie znaczy to jednak, że się nie da.
A teraz co w zamian? Istnieje możliwość, że po jakimś czasie nauk i testów Twoje zdjęcia będą wyglądały dużo lepiej, niż z kompaktów z ich ograniczeniami. A z drugiej strony w ogóle będą istnieć, bo bezlusterkowiec chętniej nosi się niż lustrzankę, która w 90% przypadków po roku - kilku latach jest zastępowana kompaktem albo wręcz iphonem.
Tam, gdzie naprawdę muszę, niezadowolony biorę lustro. Do lasu i w góry - epla z bardzo nieprzyzwoitym jedenastokrotnym zoomem. Do knajpy albo na wyjazdy, których priorytetem nie są zdjęcia - xz1. A teraz... znajdź, które zdjęcia z czego wyszły, bo ja już nie pamiętam :)
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
Janko wszystko napisał i trudno się nie zgodzić. Ja tylko jednego nie rozumiem: jak można nastawiać się na zakup Canona 600D i po godzinie spędzonej w sklepie, czy też po dwóch, zmienić zdanie i kupić Pena? Gdyby punktem wyjścia był NEX albo Nikon One, to bym rozumiał, albo gdyby zamiast Canona wybór padł na Panasonica G-3 czy jakiegoś Nikona z lusterkiem - też bym zrozumiał. Po raz kolejny przekonuję się, jak bezcenną umiejętnością jest świadomość własnych potrzeb i umiejętność ich realizacji. Nie wiem tylko czy tego można się nauczyć czy to wrodzone jest.
I jeszcze jedno: Olympus nie robi zadowalających zdjęć, powiem więcej, on w ogóle sam zdjęć nie robi. Podobnie jak Canon. Nikon One się chwalił w telewizorze, że zrobi zdjęcia za Ciebie - ale ja za takie cuś to bym zażądał zwrotu pieniędzy jeszcze przed zakupem.
Witam. Wczoraj odebrałem upragnionego E-PL3 z dwoma kitami :D Nie mogę się doszukać na forum informacji jak sprawdzić przebieg migawki w tym moim aparacie :( Druga sprawa to w moim body jest firmware - 1.0, dla kit 14-42IIR - 1.1, kit 40-150 - 1.0. Po zmianie softu widoczna będzie poprawa pracy aparatu z tymi 2 obiektywami ?
Keeper - instruktaż jak sprawdzić przebieg - http://dfv.pl/niespodziefotowanki.html?id=1573
(http://dfv.pl/niespodziefotowanki.html?id=1573)dzarro -dobry sprzedawca wystarczy ;)
Janko Muzykant
23.07.12, 10:30
Ja tylko jednego nie rozumiem: jak można nastawiać się na zakup Canona 600D i po godzinie spędzonej w sklepie, czy też po dwóch, zmienić zdanie i kupić Pena?
Po raz kolejny przekonuje się, jak bezcenną umiejętnością jest świadomość własnych potrzeb i umiejętność ich realizacji.
Bardzo prawdopodobne, że tak się właśnie stało :)
Witam. Wczoraj odebrałem upragnionego E-PL3 z dwoma kitami :D Nie mogę się doszukać na forum informacji jak sprawdzić przebieg migawki w tym moim aparacie :(
Jest tysiąc pięćset innych powodów, którymi martwiłbyś się, gdybyś o nich wiedział :)
Naprawdę, migawka bez lustra może dużo. Nie znam ani jednego przypadku zarżnięcia tejże w bezlusterkowcach.
Keeper - instruktaż jak sprawdzić przebieg - http://dfv.pl/niespodziefotowanki.html?id=1573
(http://dfv.pl/niespodziefotowanki.html?id=1573)
dao, może wiesz jak odczytać przebieg w panasonicu? Konkretnie w G3.
Ok, dziękuję za informację i uwagi ;) A jak sprawa wygląda z tą aktualizacją softu? :)
adambieg - wiem, że da się to sprawdzić we wszystkich wcześniejszych seriach G i GH, o takowej możliwości w G3 jeszcze nie czytałem.
a może jednak to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41183184&changemode=1
(http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41183184&changemode=1)Keeper - poczytaj np. na optycznych co dają kolejne zmiany softu, na pewno po zaktualizowaniu body na ekranie zacznie się wyświetlać ogniskowa obiektywu ;)
adambieg - wiem, że da się to sprawdzić we wszystkich wcześniejszych seriach G i GH, o takowej możliwości w G3 jeszcze nie czytałem.
a może jednak to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41183184&changemode=1
(http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41183184&changemode=1)
Dzięki, poczytam i popróbuję wieczorem.
(http://dfv.pl/niespodziefotowanki.html?id=1573)dzarro -dobry sprzedawca wystarczy ;)
Odpisali od Nas ?? :mrgreen: -->> https://forum.olympusclub.pl/threads/79734-Menu-serwisowe-PEN-E-5-XZ-1
Odpisali od Nas ?? :mrgreen: -->> https://forum.olympusclub.pl/threads/79734-Menu-serwisowe-PEN-E-5-XZ-1
w źródle jest: http://biofos.com/cornucop/hidden.html , ale pewnie dla zmyłki ;)
Ale ceny tego aparatu szaleją. Jeszcze kilka dni temu z kitem14-42 można było najtaniej kupić za 1850 zł, a dziś widzę w sklepach internetowych ceny w granicach 1650 zł.
Dodatkowo zastanawia mnie dlaczego cena tego aparatu z kitem 12-50 jest aż o 850 zł wyższa.Czyżby ten kit bił na głowę 14-42? Czytając forum nie miałem takiego wrażenia. A można do tych 850 zł dołożyć 200 i mieć dodatkowo fajną całkę.
Dodatkowo zastanawia mnie dlaczego cena tego aparatu z kitem 12-50 jest aż o 850 zł wyższa.Czyżby ten kit bił na głowę 14-42? Czytając forum nie miałem takiego wrażenia. A można do tych 850 zł dołożyć 200 i mieć dodatkowo fajną całkę.
Zależnie od oczekiwań. To zupełnie inne obiektywy, 12-50 jest ciekawszy, solidniej zbudowany i oferuje więcej, ale kit z kolei dzięki swej budowie po złożeniu jest naprawdę mały i to jest cecha decydująca dla niektórych kupujących mikro. Znów stałka będzie czasem lepsza, czasem nie, podobnie jak 14-150 itd. Zastanów się czego oczekujesz a dopiero potem zobacz gdzie to można dobrze kupić (uwzględniając OJ jak popiszesz jeszcze trochę na Forum).
Ale ceny tego aparatu szaleją. Jeszcze kilka dni temu z kitem14-42 można było najtaniej kupić za 1850 zł, a dziś widzę w sklepach internetowych ceny w granicach 1650 zł.
Moja odpowiedź będzie krótka. Rozumiem że chodzi o body e-pl3. Do niego zdecydowanie 14-42. Dlatego że jest poręczniejszy! 12-50 to jak na standardy mikro - kobyła. No chyba że priorytetem jest to 12mm. Jeśli do OM-D 12-50 choćby dlatego że jest uszczelniony :rolleyes:.
Wysłane z telefonu
Ej ludzie mam parę pytań dotyczących użytkowania Epl-3.
-Czy da się robić Rawy w proporcji 3:2 ? tak aby taki obraz się wyświetlał na ekranie a nie dopiero po zrobieniu zdjęcia ukazywała mi się ramka która ucina mi trochę góry i trochę dołu zdjęcia. Jest to bardzo denerwujące!
-Czy aby zgrywać filmy trzeba mieć koniecznie zainstalowany program Olympus IB(zainstalowałem, znajdowało filmy,jednak program strasznie mi się nie podobał,więc usunąłem i zainstalowałem Olympus Viewer 2)?
- Czy jest możliwość ustawienia siatki trójpodziału aby była wyświetlana na wyświetlaczu?
-Czy jakbym dokupił sobie zewnętrzną lampę to istnieje możliwość wyzwalania jej za pomocą samego aparatu?
-Czy da się robić Rawy w proporcji 3:2 ? tak aby taki obraz się wyświetlał na ekranie a nie dopiero po zrobieniu zdjęcia ukazywała mi się ramka która ucina mi trochę góry i trochę dołu zdjęcia. Jest to bardzo denerwujące!
-Czy aby zgrywać filmy trzeba mieć koniecznie zainstalowany program Olympus IB(zainstalowałem, znajdowało filmy,jednak program strasznie mi się nie podobał,więc usunąłem i zainstalowałem Olympus Viewer 2)?
- Czy jest możliwość ustawienia siatki trójpodziału aby była wyświetlana na wyświetlaczu?
-Czy jakbym dokupił sobie zewnętrzną lampę to istnieje możliwość wyzwalania jej za pomocą samego aparatu?
Ad1.
Chyba nie
Ad2
Olympus Viewer 2 jest ciekawszy, więcej funkcji
Ad3
Jest
Ad4
Najlepiej lampa systemowa, FL-36R, FL-50R, FL-300R, FL-600R, wyzwalasz za pomocą dołączanej lampki
1. Nie
2. Nie, aparat instaluje się przecież jako dysk wymienny. przy pomocy eksploratora (czy innego programu) przeglądasz zawartość karty umieszczonej w czytniku (lub przy aparacie połączonym z kompem kablem USB). W katalogu PRIVATE/AVCHD/STREAM znajdziesz pliki .MTS - to są filmy, które możesz przeciągać (kopiować/wklejać, itd).
3. Tak. Wpierw wybierz sobie rodzaj siatki w menu ("kółko zębate"D) i włącz jej wyświetlanie. Przyciskiem INFO sterujesz tym, co ma być wyświetlane na LCD. Przy którymś naciśnięciu, będziesz miał wyświetlaną siatkę.
4. Tak, tylko dokup lampę nowoczesną, o niskim napięciu wyzwalającym. (Lampy nienowoczesne pochodzą sprzed 30 lat:-D)
Jak będzie najlepsza mała torba Olympusa do zestawu EPL3 i 12-50?
skrzynka97
26.07.12, 14:25
Jak będzie najlepsza mała torba Olympusa do zestawu EPL3 i 12-50?
https://forum.olympusclub.pl/threads/72800-W-czym-nosicie-swoje-Mikrusy
Kurczę z tymi Rawami to syf kompletny w takim razie.
Dzięki panowie udało mi się nastawić siatkę trójpodziału ale jakoś tak nie równo moim zdaniem podzielił ekran :roll:
Lampy błyskowej chcę używać do zdjęć portretowych w plenerze,lampa będzie się "przebijać" przez parasolkę,softbox bądź inne nakładki. Czy do takich zastosowań wystarczyłaby FL-36R? FL-50R dla mnie za drogie, trzysetka widzę już,że nie nadaję się do moich planów wydaje się być za słaba.
Kurczę z tymi Rawami to syf kompletny w takim razie.
Nie przesadzaj - to, że raw jest zrzutem z całej matrycy to duża zaleta tego formatu, a jak chcesz proporcje 3:2 prosto z aparatu to masz takie na jpgach wybierając raw+jpg. Przecież rawa tak czy siak trzeba wywołać a ustawienie proporcji to najmniej angażująca czynność tego procesu.
Hmm wydawało mi się, że to chyba normalne że raw jest zrzutem całej matrycy...Tak przynajmniej (mogę się mylić) jest w Canonie. Bądź co bądź, przyzwyczaiłem się do tych proporcji i o wiele fajniej się kadruje na żywo widząc cały kadr,a nie potem na ekranie widzisz że jednak coś Ci ucięto... może drąże temat ale tak jak już mówiłem, przyzwyczaiłem się :D.
W Canonie raw rzecz jasna również jest zrzutem z matrycy, przy czym jego matryca ma inny format, ale to oczywiste. Nie kumam o co chodzi z tym kadrowaniem na żywo - widzisz takie proporcje jakie ustawisz.
O ja perfidnie! Mea Culpa :D Zwiodły mnie te wolne rogi u góry : ) Przepraszam za zamieszanie. Po prostu ostatnio robiłem zdjęcia w górach i nie mogłem dokonać szczegółowej analizy. Pierwsze podejrzenie padło na to ,że to ten durny aparat obcina mi trochę zdjęcie. Teraz na szybko porównałem to co widzę jak robię zdjęcie i jak podglądam i jest tak jak mówisz. Jeszcze raz sory :)
Cieszę się Twoja radością ;-). Ekran 16:9 przy matrycy 4:3 to rozwiązanie, które może nieco wprowadzać w błąd.
Jaki polecacie zastępczy akumulator do E-PL'ki ? W zestawie posiadam BLS-1 ale przydałby się, powiem nawet wiecej, jest koniczny dla mnie drugi zapasowy. Pierwsze zdjęcia i próby za mną. Zgrywamy się ze sobą, ale widzę że zdjęcia bardzo dobre jakościowo :)
Jaki polecacie zastępczy akumulator do E-PL'ki ? W zestawie posiadam BLS-1 ale przydałby się, powiem nawet wiecej, jest koniczny dla mnie drugi zapasowy. Pierwsze zdjęcia i próby za mną. Zgrywamy się ze sobą, ale widzę że zdjęcia bardzo dobre jakościowo :)
Nie warto bawić się w "zastępcze", polecam oryginał, tym bardziej, że można go kupić naprawdę tanio. Np. Fotojoker na swoim allegrowym profilu (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=16676098) regularnie wystawia takie, licytacje kończą się bardzo atrakcyjnymi cenami, zwykle w okolicach 30 PLN.
Masz e-pl3 i baterię BLS-1? Dziwne, ja dostałem w zestawie swoim BLS-5. I te nijak poniżej 200zł nie chodzą.
Ciekawe czy mógłbym kupić BLS-1 i ładować go w swojej ładowarce?
P.
Ciekawe czy mógłbym kupić BLS-1
tak
i ładować go w swojej ładowarce?
nie
;)
Masz e-pl3 i baterię BLS-1? Dziwne, ja dostałem w zestawie swoim BLS-5.
E-PL3 były sprzedawane zarówno z BLS-1 + BCS-1 jak i BLS-5 + BCS-5.
Masz e-pl3 i baterię BLS-1? Dziwne, ja dostałem w zestawie swoim BLS-5. I te nijak poniżej 200zł nie chodzą.
Ciekawe czy mógłbym kupić BLS-1 i ładować go w swojej ładowarce?
P.
Hmm...ja swojego kupiłem we Francji, więc może na ten rynek dają inną baterię. Ładowarkę mam BCS-1.
Ja z E-P3 dostałem BLS-1.
Ładowarka to jakieś 60-80 zł, więc nadal przejście może być opłacalne.
2 E-PL3 z zakonu, srebrny z bls-1, czarny z bls-5. Zależy to od koloru, czy kwestia przypadku?
Chyba kwestia przypadku, ja mam czarnego z BLS-1. Ale jak ktoś kupuje w sklepie stacjonarnym to może warto sprawdzić na pudełku jaki jest rodzaj baterii. U mnie przy kodzie kreskowym i nr seryjnym, napisane jest jaka ładowarka i bateria znajduje się w zestawie.
Ja z E-P3 dostałem BLS-1.
Ładowarka to jakieś 60-80 zł, więc nadal przejście może być opłacalne.
Olkowa BCS-1 to jakieś 200zł. Skąd masz takowe ceny? Chyba, że klony?
P.
Olkowa BCS-1 to jakieś 200zł. Skąd masz takowe ceny? Chyba, że klony?
P.
Liczyłem po cenie klonów z allegro. Faktycznie oryginalna jest droższa.
Mnie zastanawia jeszcze wysokie minimalne iso. Mnie najlepiej wychodza zdjecia na iso<100. Konkurencja ma minimalne iso 100 lub 160. Ma to jakies znaczenie czy zupelnie sie tym nie przejmowac?
Chyba się nie przejmować, olkowe iso200 to odpowiednik około 130 w innych systemach. ISO w olku jest zawyżone, taki marketingowy wybieg.
Polecicie jakiś niedrogi filtr polaryzacyjny do kita 14-42?
Drogo, ale jednak B+W
zdjęcia widziałeś, a byle co zmasakruje Ci zdjęcie
Na jeden raz nie chcę kupować czegoś droższego.
Witam.
Zakupiłem nowego E-PL3 i jest mały problem. Po każdym wyjęciu aku resetuje się zegar i data. Brak podtrzymania pamięci? Jakieś propozycje?
Witam.
Zakupiłem nowego E-PL3 i jest mały problem. Po każdym wyjęciu aku resetuje się zegar i data. Brak podtrzymania pamięci? Jakieś propozycje?
Miałem/mam podobnie jak mój aparat wrócił z serwisu. Tam mi wgrali najnowsze firmware, być może to jest przyczyna. Obiektywy też gorzej pracują.
Zdarzyło się to tylko raz (zegar i data), przy drugiej wymianie baterii już błąd się nie powtórzył. Zobaczę jak to będzie dalej.
Miałem/mam podobnie jak mój aparat wrócił z serwisu. Tam mi wgrali najnowsze firmware, być może to jest przyczyna. Obiektywy też gorzej pracują.
Zdarzyło się to tylko raz (zegar i data), przy drugiej wymianie baterii już błąd się nie powtórzył. Zobaczę jak to będzie dalej.
A wiesz, że u mnie też to się pojawiło także po tym jak wgrałem nowy firmware.
Ma ktoś jakiegoś pomysła:|
Ma ktoś jakiegoś pomysła:|
Marek, wiem że wrednie, ale wyslij do serwisu. Jak mnie dalej będzie fikał, to 10 sekund się nie będę zastanawiał.
Boguś chyba Cię posłucham ale poczekam do września...
Tylko czy to podlega reklamacji? Jezeli w opisie nie ma mowy o podtrzymaniu pamięci to może z tym byc problem ale z tego co piszecie wynika,że wczesniej nie bylo z tym problemu wiec pewnie powinni to uwzglednic. Sam mam aparat bez podtrzymania pamięci i jest to niezmiernie irytujace.
Tylko czy to podlega reklamacji? Jezeli w opisie nie ma mowy o podtrzymaniu pamięci to może z tym byc problem .
Ale w opisie nie ma rowniez napisane,ze po wgraniu nowego stera urzadzenie zostaje okrojone z funkcji,ktore byly i funkcjonowaly w czasie zawierania umowy kupno-sprzedarz.
.
Ale w opisie nie ma rowniez napisane,ze po wgraniu nowego stera urzadzenie zostaje okrojone z funkcji,ktore byly i funkcjonowaly w czasie zawierania umowy kupno-sprzedarz.
Masz rację ale jak trafią na klienta, który się na to powoła to zawsze moga zaproponować downgrade oprogramowania.
.
Masz rację. Na "starym" firmware - wszystkie moje obiektywy z m4/3 po skierowaniu na obiekt, powolutku same doostrzały obraz. To było m.in. powodem tak błyskawicznego ostrzenia maluchów. Po zmianie firmware na najnowsze, ta właściwość zniknęła, a aparat z obiektywem / obiektywami (bo dotyczy to wszystkich) ostrzy wyraźnie wolniej.
Na razie mi to nie przeszkadza, a objaw braku podtrzymania baterii wystąpił tylko raz. Zresztą nie potrafiłbym udowodnić, że układ działa wolniej - to w zasadzie tak jak ruscy milicjanci określają prędkość delikwenta ...
- Grisza, jak jechał ?
- bzzzzzzz
- a jak miał jechać ?
- pyr pyr pyr
Masz rację ale jak trafią na klienta, który się na to powoła to zawsze moga zaproponować downgrade oprogramowania.
Olympus nigdy tego nie robił.
Masz rację. Na "starym" firmware - wszystkie moje obiektywy z m4/3 po skierowaniu na obiekt, powolutku same doostrzały obraz. To było m.in. powodem tak błyskawicznego ostrzenia maluchów. Po zmianie firmware na najnowsze, ta właściwość zniknęła, a aparat z obiektywem / obiektywami (bo dotyczy to wszystkich) ostrzy wyraźnie wolniej.
Na razie mi to nie przeszkadza, a objaw braku podtrzymania baterii wystąpił tylko raz. Zresztą nie potrafiłbym udowodnić, że układ działa wolniej - to w zasadzie tak jak ruscy milicjanci określają prędkość delikwenta ...
A nie masz możliwości włączenia tego gdzieś w opcjach ? Mi GX1 tez ostrzył sam od razu ale mnie z kolei irytowały pracujące nonstop soczewki PL25. Poszukałem, znalazłem i wyłączyłem.
A nie masz możliwości włączenia tego gdzieś w opcjach ? Mi GX1 tez ostrzył sam od razu ale mnie z kolei irytowały pracujące nonstop soczewki PL25. Poszukałem, znalazłem i wyłączyłem.
Zaciekawiłeś mnie - poszukam .
easy_rider
11.08.12, 13:32
Oczywiście że jest taka funkcja - nazywa się "Permanentny Autofokus"
Zakładka "Menu własne" i pierwsze od góry AF/MF i włączyć "Permanentny AF"
Oczywiście że jest taka funkcja - nazywa się "Permanentny Autofokus"
Mnóstwo bardzo dużo dziękować :)
---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post był o 13:51 ----------
Zakładka "Menu własne" i pierwsze od góry AF/MF i włączyć "Permanentny AF"
Już. już :D - dzięki
Czy ktoś jeszcze używa tej funkcji? Jest to taki mały dopalacz:wink:
Mnóstwo bardzo dużo dziękować :)
To plusika nie żałuj :mrgreen:
No, tylko Markowi nie mogłem :cry:
easy_rider
11.08.12, 16:24
Czy ktoś jeszcze używa tej funkcji? Jest to taki mały dopalacz:wink:
Ja nie używam - tylko pamiętałem że jest - nic to w praktyce nie daje poza pożeraniem prądu...
Mam jeszcze pytanie odnośnie obudowy - czy jest ona uszczelniona? Nie moge się tego doczytać więc mniemam, że nie ale wolę się upewnić.
Chyba nie, z naciskiem na "nie".
Zdecydowanie nie spełnia norm wodoszczelności.
Nie ma co zdjęć pod prysznicem robić :mrgreen:
Dzięki Panowie za odpowiedz. Mnie bardziej interesuje czy jest wytrzymały na piach i kurz. Bo swój aparacik właśnie w takich warunkach załatwiłem a bynajmniej nie rzucałem go do piachu ;-)
Dzięki Panowie za odpowiedz. Mnie bardziej interesuje czy jest wytrzymały na piach i kurz. Bo swój aparacik właśnie w takich warunkach załatwiłem a bynajmniej nie rzucałem go do piachu ;-)
To musisz przekalkulowac oplacalnosc.Na piach i kurz nic nie jest odporne do konca.Jesli ilosc i wartosc wykonanych zdjec jest adekwatnie dodatnia do zywotnosci to po prostu kupuj drugi i rob dalej.Abo wkladaj w obudowe do zdjec podwodnych-bedzie na dluzej.A i zainteresowanie bedzie wieksze u widza
Gdyby był, to była by to informacja podana na pierwszej stronie okładki razem z innymi hasłami typu szybki AF etc. Niestety nie ma takowej, więc i jego odporność na w/w cechy jest zwykła, znaczy nikła.
P.
Sam siebie cytuję - błąd się powtórzył. Znaczy jest bug w firmware. Wyczaiłem tylko, że jak się bardzo szybko wymieni baterię - tak do 3 sek. to błąd nie występuje. Prawdopodobnie podtrzymanie daty / czasu w firmware zostało ustawione na zbyt krótki czas.
Mam problemik. Podłączając kabelek do pena niefortunnie nie trafiłem w port i wtyczką przejechałem sobie po ekranie. Została paskudna rysa 2cm, dosyć głęboka :/ Całe szczęście w dolnej części ekranu. Wymyślili już szybki GGS do EP-L3? Czym najlepiej to zamaskować?
Mam problemik. Podłączając kabelek do pena niefortunnie nie trafiłem w port i wtyczką przejechałem sobie po ekranie. Została paskudna rysa 2cm, dosyć głęboka :/ Całe szczęście w dolnej części ekranu. Wymyślili już szybki GGS do EP-L3? Czym najlepiej to zamaskować?
Nie wymyślili. Hmmm, naklej z poliwęglanu.
Jednak proletarat europejski na wygnaniu w ameryce wymyślił ;)http://www.ebay.co.uk/itm/ACMAXX-3-0-HARD-LCD-ARMOR-PROTECTOR-Olympus-E-PL3-EPL3-/260861713699?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cbc91dd23&_uhb=1#ht_2624wt_1041
(http://www.ebay.co.uk/itm/ACMAXX-3-0-HARD-LCD-ARMOR-PROTECTOR-Olympus-E-PL3-EPL3-/260861713699?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cbc91dd23&_uhb=1#ht_2624wt_1041)Nie wiem czy poliwęglan zamaskuje taką rysę, spróbuję - jak nie, to zamawiać będę. Jakby ktoś też chciał, to zapraszam.
Jednak proletarat europejski na wygnaniu w ameryce wymyślił ;)http://www.ebay.co.uk/itm/ACMAXX-3-0-HARD-LCD-ARMOR-PROTECTOR-Olympus-E-PL3-EPL3-/260861713699?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cbc91dd23&_uhb=1#ht_2624wt_1041
(http://www.ebay.co.uk/itm/ACMAXX-3-0-HARD-LCD-ARMOR-PROTECTOR-Olympus-E-PL3-EPL3-/260861713699?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cbc91dd23&_uhb=1#ht_2624wt_1041)Nie wiem czy poliwęglan zamaskuje taką rysę, spróbuję - jak nie, to zamawiać będę. Jakby ktoś też chciał, to zapraszam.
Jestem chętny :)
Jestem chętny :) Też coś porysowałes?
Też coś porysowałes?
Nie :)
Ale mam GGS-a na E-30 i bardzo mi kiedyś tyłek uratował
Też coś porysowałes?
Napewno by se porysowal.Ale strach przed ujawnieniem wiekszy jak ochota:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie :)
Ale mam GGS-a na E-30 i bardzo mi kiedyś tyłek uratował
Bogu niech będą dzięki! Mogę spać tej nocy spokojnie, zwłaszcza , że padać zaczęło...
Napewno by se porysowal.Ale strach przed ujawnieniem wiekszy jak ochota:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wiem :-P
lubię... rysować
czego to ludzie nie wymyślą
69154
http://www.stevehuffphoto.com/2012/08/27/one-day-they-will-fly-away-by-jeffrey-dam/
Mocno gościu tego aparatu nie zmienił.
Osłona przeciwsłoneczna i skórka.
Skórę dobrze nakleił plus dla niego :)
Ciekawe jak aparat z tyłu wygląda.
I wygląda lepiej. W swoim srebrnym E-P1 też miałem czarną 'skórę', aparat prezentował się zdecydowanie korzystniej.
witam wszystkich
kompletny ze mnie nowicjusz kupilem dzisiaj w cyfrowe pl 45/f1.8 do e pl3 i niepokoi mnie ze przy zakladaniu 45ki nie takiego klik jak przy samyang 7,5//tez nabylem/ albo przy kit 14-42 - a tu troche siłowo nastepuje dokrecanie ciężko i ciasno w porownaniu z innymi ww obiektywami? też tak macie? nie wiem czy reklamowac?
z góry dzieki za info - perski
witam wszystkich
kompletny ze mnie nowicjusz kupilem dzisiaj w cyfrowe pl 45/f1.8 do e pl3 i niepokoi mnie ze przy zakladaniu 45ki nie takiego klik jak przy samyang 7,5//tez nabylem/ albo przy kit 14-42 - a tu troche siłowo nastepuje dokrecanie ciężko i ciasno w porownaniu z innymi ww obiektywami? też tak macie? nie wiem czy reklamowac?
Przepraszam, czy można prosić po polsku. Z takimi znaczkami jak przecinek, kropka, duża litera itd.
Janko Muzykant
13.09.12, 21:28
Mamy tak, że martwimy się, kiedy nam klika, gdy kręcimy głową albo gdy ciężko chodzi noga, jak nią poruszać, ale gdy dzieje się to sprzętom do zabawy, to raczej to ignorujemy.
Czego i Tobie życzymy :)
witam wszystkich
jak działa AF a ne ma klik, zaś bez naciśniecia guziczka nie da się zdjąć obiektywu - to nie ma się czym martwićgorzej jak coś nie działa albo obiektyw można "odkręcić " bez wciskania guziczka
witam ponownie z kolejnym problemem, kupilem mianowicie obiektyw zuiko 45/1.8 i poszukuje zainteresowanej pozą modelki z okolic krakowa w wieku 18-24, moze macie jakies namiary
pozdr - perski
witam ponownie z kolejnym problemem, kupilem mianowicie obiektyw zuiko 45/1.8 i poszukuje zainteresowanej pozą modelki z okolic krakowa w wieku 18-24, moze macie jakies namiary
pozdr - perski
Mega ROTLF !!!!!!!
pozdro
pozdr - perski
a ja moge byc? obiecuje ze ogole nogi i nie tylko :))), pdr.
13 września napisane:
witam wszystkich
kompletny ze mnie nowicjusz kupilem dzisiaj w cyfrowe pl 45/f1.8 (...)
3 dni później:
pozdr - perski
Weź powiedz, że to trochę taka eee... prowokacja (?) :D. Tekst idealnie wpasowuje się w pewien schemat, ciężko uwierzyć, że ktoś to na poważnie pisze :D
W każdym razie, o jaką(ie) pozę(y) Ci chodzi? I czy aby to na pewno odpowiednie forum do szukania takich "póz" chętnych na taką "sesję"? ;)
a ja moge byc? obiecuje ze ogole nogi i nie tylko :))), pdr.
Za takie poświęcenie to bym Tobie sesję zrobił :wink:
witam sedeczenie
po m-cu zabawiania sie wieczorami moim sprzetem /e pl3 siur fing/ powiem ze to ustawianie przeslony i migawki na tych pokretelkach jest upierdliwe i moja stara minolta gdzie na obiektywie ustawialem sobie przeslone ,pokretlem czas i widzialem mniej wiecej GO
czy wam to nie przeszkadza?
takie pizdrygały w tym penie
jakie max iso ustawic? chyba 800 bo wiecej to juz mocno szumi- czy tylko u mnie?
czy obiektyw 40-150 jest ok?
czy na tych artystycznych filtrach np dramatyczna tonacja tez macie niezbyt ostro?
pozdr - perski
1) Widziały gały co brały, taki urok micro 43, że coś kosztem czegoś. Ergonomia w penach schodzi na dalszy plan, seria E-Px jest najwygodniejsza z powodu całkiem sprawnie działającej rolki pionowej, E-PL3 jest mały, to i ergonomia taka sama. Już to kiedyś pisałem, ale Peny to aparaty typu 'wyciągnij-zrób zdjęcie-schowaj'.
2) W rawach iso1600 spokojnie daje radę.
3) 40-150 jest bardzo ok.
4) dramatyczna tonacja jest taka jak wskazuje nazwa, dramatyczna ;)
witam sedeczenie
po m-cu zabawiania sie wieczorami moim sprzetem /e pl3 siur fing/ powiem ze to ustawianie przeslony i migawki na tych pokretelkach jest upierdliwe i moja stara minolta gdzie na obiektywie ustawialem sobie przeslone ,pokretlem czas i widzialem mniej wiecej GO
czy wam to nie przeszkadza?
takie pizdrygały w tym penie
jakie max iso ustawic? chyba 800 bo wiecej to juz mocno szumi- czy tylko u mnie?
czy obiektyw 40-150 jest ok?
czy na tych artystycznych filtrach np dramatyczna tonacja tez macie niezbyt ostro?
pozdr - perski
w symbolu E-PL litera "L" mówi nam że aparat będzie Lejszy o coś, o drugie kółko nastaw/rolkę, o pewną ilość czegotonieustawiających klawiszy, i wreszcie o pewną kwotę pieniędzy. Taka już uroda literki "L". Co do ISO to cecha matryc, od OM-D/E-PM2/E-PL5 jest już tylko lepiej
Niniejszym postem chciałem się z wszystkimi przywitać :)
Od wczoraj jestem w posiadaniu tego malucha w wersji czarnej z obiektywem 14-42 II R. Przyzwyczajamy się do siebie.
Co do ułomności "guzikologii" - w jakiś sposób można to obejść poprzez programowanie przycisków na kółku. Zawsze coś da się wtedy wyciągnąć z menu na wierzch, choć nie wszystko, co chcemy tak się da.
Czy wiecie jakie darmowe programy do edycji RAW dobrze sobie radzą z rawami z Olka?
Pozdrawiam, MC
Ziootek1971
11.10.12, 08:56
http://rawtherapee.com/
Używam i polecam. Prosty w obsłudze, spolszczony i w ogóle bardzo sympatyczny (o ile można tak wyrazić się o programie komputerowym).
Czy wiecie jakie darmowe programy do edycji RAW dobrze sobie radzą z rawami z Olka?
Olympus Viewer 2
witam wszystkich
mam pytanie
1.czym różni sie tryb iauto od trybu P?
2.czy jest mozliwość ustawienia na pokretle zeby kręcąc nim zmieniać wartość przesłony , no bo w trybie A zmienia sie czas migawki?
dziekuje
perski
Bez złośliwości.
Zrób sobie dobrą herbatę, albo nalej szklaneczkę szkockiej i na spokojnie przeczytaj instrukcję, z aparatem u boku, by móc na żywo testować.
Olympus Viewer 2
zdecydowanie na początek Olympus Viewer 2 będzie najlepszy
Pytanie:
Czy bawił sie ktoś juz krzywymi półcieni, tak to sie chyba nazywa. Jakieś spostrzeżenia, sugestie... Regulacja jest spora. Zauważyłem, jak robiłem fotkę małej szafeczki przy oknie i ustawiłem światła na -2 to oczywiscie zginął przepał na drzwiczkach. Jak to ma sie do codziennego focenia? Jesli ustawię cienie na np.+3 i światła na -2 to będzie to działało tylko wtedy gdy wyniknie taka potrzeba , czy niejako z automatu? kazde swiatło zostanie obcięte o -2 ?
Z góry dzięki za wszystkie sugestie.
Janko Muzykant
2.11.12, 12:03
Czy bawił sie ktoś juz krzywymi półcieni, tak to sie chyba nazywa. Jakieś spostrzeżenia, sugestie... Regulacja jest spora.
I dlatego lepiej używać rawów, bo łatwiej tym coś zepsuć niż naprawić. Ale gdyby nie, jest to fajne narzędzie do kompresji cieni w mocnym słońcu jak i samych plam słońca np. w pomieszczeniach, tylko trzeba trochę czasu na ustawienie konkretnych wartości.
O ile w zdjęciach lepiej używać rawa i spokojnie przed ekranem dobrać krzywe, o tyle w wideo może to być bardzo przydatne, bo innej metody na zmianę charakterystyki dynamicznej nie ma (tzn. wszystkie operacje po nagraniu filmu są stratne i dość szybko widać ich działanie). Tylko, jak pisałem, zajmuje to czas i naraża filmowanych na narzekanie :)
I dlatego lepiej używać rawów, bo łatwiej tym coś zepsuć niż naprawić. Ale gdyby nie, jest to fajne narzędzie do kompresji cieni w mocnym słońcu jak i samych plam słońca np. w pomieszczeniach, tylko trzeba trochę czasu na ustawienie konkretnych wartości.
O ile w zdjęciach lepiej używać rawa i spokojnie przed ekranem dobrać krzywe, o tyle w wideo może to być bardzo przydatne, bo innej metody na zmianę charakterystyki dynamicznej nie ma (tzn. wszystkie operacje po nagraniu filmu są stratne i dość szybko widać ich działanie). Tylko, jak pisałem, zajmuje to czas i naraża filmowanych na narzekanie :)
Adamie, ale jak to się ma do fotografowania. Czy ustawienie typu światła na -2 i cienie na +3 może być stałym ustawieniem? Czy te -2 zadziała wtedy gdy trzeba czy za każdym razem obetnie światło na -2?
Adamie, ale jak to się ma do fotografowania. Czy ustawienie typu światła na -2 i cienie na +3 może być stałym ustawieniem? Więcej pomoże czy zaszkodzi?
Tak, to jest stałe ustawienie. Po takiej korekcji oczywiście.
Nie wiedziałem o tej opcji - dzięki i plus Marku.
Przy fotografowaniu wpływa tylko na jpg-a, na RAW-a już nie.
Zrobiłem małą próbę "trudnego" zdjęcia. Spada nasycenie, mocno rosną szumy w cieniach. Jeśli ktoś robi tylko w jpg-ach to dobrze jest naświetlać na cienie i korygować światła. Ale - dużo, dużo lepsze efekty uzyskałem wywołując RAW-a.
Krzywą ustawiasz na stałe. Aparat stosuje ją dla każdego zdjęcia.
Janko Muzykant
2.11.12, 12:36
Adamie, ale jak to się ma do fotografowania. Czy ustawienie typu światła na -2 i cienie na +3 może być stałym ustawieniem? Czy te -2 zadziała wtedy gdy trzeba czy za każdym razem obetnie światło na -2?
Krzywa ustawiona raz będzie działać na wszystkie zdjęcia aż się ją ustawi inaczej. Dlatego do każdego zdjęcia winno się dobrać krzywą zgodną z rozkładem świateł. Lepiej zatem używać rawa, bo po pierwsze szkoda czasu w plenerze na kombinowanie, z którego nie da się potem zmienić, po drugie - wyświetlacz aparatu to nie punkt odniesienia dla takich operacji.
Podsumowując - do zdjęć raw, do wideo - przyda się jak jest czas, ale trzeba się ''nauczyć'' wyświetlacza.
Krzywą ustawiasz na stałe. Aparat stosuje ją dla każdego zdjęcia.
Tak rozumiem, że na stałe.
Tylko, czy np. ustawienie -2 na światło zadziała nawet przy słabym świetle i przyciemni fotkę, czy tylko gdy światła w pewnym miejscu będzie za dużo i zmniejszy przepał?
Dla każdego zdjęcia, czyli niezależnie od tego, czy zdjęcie będzie jasne, czy ciemne.
Tylko, czy np. ustawienie -2 na światło zadziała nawet przy słabym świetle i przyciemni fotkę, czy tylko gdy światła w pewnym miejscu będzie za dużo i zmniejszy przepał?
To zależy jak będziesz naświetlał, jak będzie wyglądał histogram dla danego zdjęcia. Krzywa świateł zadziała z prawej strony, cieni z lewej. Efekt będzie zależny od tego co tam jest (bądź czego nie ma). Jeżeli z prawej strony histogramu jest "pusto" nie widać efektu ruszania krzywą świateł. Tak przynajmniej jest w OM-D, gdzie dość wygodnie można się tym bawić - jest niezły wizjer i dwa kółka - jedna do świateł, druga do cieni. BTW, bo nie mam E-PL3, jak się tę funkcję przywołuje i obsługuje w tym aparacie?
To zależy jak będziesz naświetlał, jak będzie wyglądał histogram dla danego zdjęcia. Krzywa świateł zadziała z prawej strony, cieni z lewej. Efekt będzie zależny od tego co tam jest (bądź czego nie ma). Jeżeli z prawej strony histogramu jest "pusto" nie widać efektu ruszania krzywą świateł. Tak przynajmniej jest w OM-D, gdzie dość wygodnie można się tym bawić - jest niezły wizjer i dwa kółka - jedna do świateł, druga do cieni. BTW, bo nie mam E-PL3, jak się tę funkcję przywołuje i obsługuje w tym aparacie?
No to ta odpowiedż zmienia postać rzeczy, to jak to jest wreszcie:?: to co napisał Karol brzmi sensownie...
1. włącz aparat na A
2. staraj się przymknąć przysłonę, naciskając raz pierścień obrotowy na górze/znaczek plus-minus/
3. teraz naciśnij przycisk info, raz i bedzie regulacja cieni, dwa-regulacja świateł
Myślę, że jakoś to opisałem:smile:
No to ta odpowiedż zmienia postać rzeczy, to jak to jest wreszcie:?: to co napisał Karol brzmi sensownie...
Może, ktoś jeszcze
Komu wierzyć:wink:
Jak żyć? ;-)
Ale te odpowiedzi się imho nie wykluczają. Modyfikacja krzywych zadziała na każdym zdjęciu ale efekt tego zadziałania nie na każdym będzie widoczny w stopniu istotnym, szczególnie jeżeli piszemy o krzywej świateł.
---------- Post dodany o 01:10 ---------- Poprzedni post był o 01:09 ----------
BTW - gratki - 666 postów to nie byle co ;-)
Jak żyć? ;-)
Ale te odpowiedzi się imho nie wykluczają. Modyfikacja krzywych zadziała na każdym zdjęciu ale efekt tego zadziałania nie na każdym będzie widoczny w stopniu istotnym, szczególnie jeżeli piszemy o krzywej świateł.
---------- Post dodany o 01:10 ---------- Poprzedni post był o 01:09 ----------
BTW - gratki - 666 postów to nie byle co ;-)
Dzięki za łopatologię:grin: 666 wynik jak wynik, mam nadzieję, że będzie rósł:wink:
Zakupilem E-PL3. Bardzo fajny aparat. Jak polecane ustawić ten aparat?
Janko Muzykant
15.11.12, 17:29
Na pełne auto lub na jedną ze scen - w zależności od rzeczywistego kadru. Innych ustawień używa się do konkretnych celów, ale nie da się napisać w jednym poście jakich.
Ziootek1971
15.11.12, 17:32
Co masz konkretnie na myśli?
np. lepiej RAWy czy JPEG albo S-AF czy C-AF itp.
np. lepiej RAWy czy JPEG albo S-AF czy C-AF itp.
Lepiej RAWy.
S-AF przy zdjęciach obiektów statycznych, C-AF przy obiektach dynamicznych (aczkolwiek C-AF działa tak sobie)
RAW + JPG
Wywołasz i porównasz
Chcąc mieć ładne (cokolwiek to znaczy) jpgi z Pena, najłatwiej silnik w aparacie ustawić pod siebie wołając kilka rawów w OV2 i na tej podstawie ustawić aparat - opcje i algorytmy w OV2 odpowiadają tym z aparatu.