Zobacz pełną wersję : Dobre zamienniki akumulatorów orginalnych
A w szczególności BLS-5 do PENa E-PL3. Oryginał to ponad 200zł. Średnia cena zamienników to 3-4 razy mniej.
Możecie z własnego doświadczenia polecić jakąś firmę? Niestety ten PEN jest dosyć prądożerny i cały dzień focenia (komunia etc) wyładowuje baterię. A zdjęć może 200 w sumie.
P.
z tego co wiem w epl-3 mozesz uzywac bls-1, nowsza ladowarka tez ja laduje.
w tej samej cenie bedziesz mial dwie.
nie moge nic powiedziec na temat bls-5 (uzywam bls-1 w epl-1) ale prawdopodobnie ten sam producent oferuje zblizona jakosc pomiedzy modelami.
najpierw kupilem premium gold 1150mah i skonczylo sie to tak ze po kilkunastu cyklach ladowania zamowilem oryginal bo zamiennik padl.
Nie wprowadzaj kolegi w błąd!
Jeśli masz ładowarke i baterie szarą to masz BLS-5 i tylko taki zamiennik możesz mieć. Jeśli kupisz czarny zamiennik (bls-1) ładowarka szybko go zniszczy.
Jeśli chodzi o zamienniki zdecydowanie polecam firme hahnel
http://www.hahnel.ie/index.cfm/action/batterysearch/pid/793
w trzech systemach zacząłem używać FOTOENERGIA, jak do tej pory nie mogę narzekać
w trzech systemach zacząłem używać FOTOENERGIA, jak do tej pory nie mogę narzekać
Nie możesz narzekać bo dopiero zacząłeś, to normalne, problemem pojawia się po czasie ;) Trzeba na wyjątkowy badziew trafić żeby od razu padł. Też polecam Hahnela.
faktycznie pomylilem, jest dokladnie na odwrot. mozna uzywac starej ladowarki z nowa i stara bateria.
wiec uwazam ze jak kupi zamiennik ladowarki bcs-1 + oryginalne bls-1 to lepiej na tym wyjdzie.
Ok, dzięki. Hahnela sobie sprawdzimy.
Wyczytałem też z forum, że do kompletu muszę i tak ładowarkę dokupić bo mi olkowa Hahnela nie zechce nakarmić? Reguła to czy mogę liczyć na współpracę? Ale jeśli tam są jakieś chipy to kiszka.
Właśnie sprawdziłem ofertę Hahnela. Ugh, jakie ceny. To się marnie opłaca jeśli tylko jedną dodatkową baterię planuję mieć. Sam zamiennik to ok 80zł plus ładowarka - ów Twin to ponad 300zł a tańsza wersja to ok 150zł. Mamy więc 230zł czyli więcej niż oryginalny aku Olka. Coś czuję, że dam zarobić Olkowi na jego na jego zdzierskich cenach.
P.
Ok, dzięki. Hahnela sobie sprawdzimy.
Wyczytałem też z forum, że do kompletu muszę i tak ładowarkę dokupić bo mi olkowa Hahnela nie zechce nakarmić? Reguła to czy mogę liczyć na współpracę? Ale jeśli tam są jakieś chipy to kiszka.
P.
Do aku hahnela polecę Ci ładowarkę hahnela, model Twin V pro (http://www.hahnel.ie/index.cfm?page=li-ionchargers&id=6&pId=6)(do Olympusa), ładuje niezależnie dwa aku, pokazuje stopień naładowania. Używam od dawna i chwalę. Nadaje się do BLS-1 i BLM-1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.hahnel.ie/contentFiles/genericProducts/Twin_Main_Pic_72.jpg)
Nie możesz narzekać bo dopiero zacząłeś, to normalne, problemem pojawia się po czasie ;) Trzeba na wyjątkowy badziew trafić żeby od razu padł. Też polecam Hahnela.
może i masz rację - co to jest ok 40 ładowań, a że trzeba mieć pecha kupić taki który od razu pada, właśnie tak mi się zdarzyło z Hanhelem, dodatkowo mam jeszcze Vartę, która od początku miała mniejszą pojemność od oryginału, ale dział do dziś, w zasadzie nie widzę różnic pomiędzy AKU (wyjątek Varty), więc teraz się nie przejmuję i kupuję ten który jest w najbliższym sklepie :) (oczywiście w cenie EKO :))
To się marnie opłaca jeśli tylko jedną dodatkową baterię planuję mieć
zycie lubi weryfikowac plany ;) moze sie zuzyc po kilkuset cyklach, moze sie popsuc, mozesz zgubic itd.
ja bym kupil cos co jest tansze w perspektywie paru sztuk.
nie bardzo rozumiem po co kupować zamiennik Hahnela za 100 zł który nie wiadomo kiedy odmówi posłuszeństwa jak można poszukać i zakupić oryginał za 149 zł :)
Również Hahnel. Mam akumulatory tej firmy do różnych aparatów i przez lata działają jak oryginalne. Prawda, że można kupić aku Olympusa za 150zł i jak potrzeba tylko jednego, to może warto się zastanowić, ale jak potrzeba 3 sztuki, to już 50zł na każdej robi różnicę. Trzeba też uważać na "oryginalne" akumulatory w atrakcyjnych cenach;-)
Gdzie Wy widzieliście w takiej cenie oryginał Olka BLS-5? Poniżej 200zł nie znalazłem żadnej oferty.
P.
Właśnie sprawdziłem ofertę Hahnela.
P.
To teraz sprawdz BLS-5 od firmy QuenoX.Powinienes znalesc nie drozej jak 25€.Praktycznie sprawdzaja sie produkty jak orginalne.Maja dostep do ogniw rocznych jesli chodzi o akkus.
Nie wprowadzaj kolegi w błąd!
Jeśli masz ładowarke i baterie szarą to masz BLS-5 i tylko taki zamiennik możesz mieć. Jeśli kupisz czarny zamiennik (bls-1) ładowarka szybko go zniszczy.
natrafiłem na nieco już stary wątek ale z ciekawą informacją,
skąd wiesz że ładowarka od bls5 (czyli BCS-5) zniszczy akumulator bls1 ? ładuję od 3 miesięcy kilka sztuk bsl-1 (z tym że oryginalnych ) w ładowarce BCS-5 i nic się złego nie dzieje ? wydajność naładowanych akumulatorów jest na tym samym poziomie co załączonego do mojego zestawu BLS-5
Też właśnie jestem ciekaw, jak to jest z tymi akumulatorami. Czym się różni BLS1 od BLS5, że musi być inna ładowarka?
Też właśnie jestem ciekaw, jak to jest z tymi akumulatorami. Czym się różni BLS1 od BLS5, że musi być inna ładowarka?
Według producenta musi być inna:
Power Supplies for OM-D / PEN series cameras (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/pen_power.cfm)
Nie wiem jakie konsekwencje może mieć ładowanie bsl-1 w ładowarce BCS-5.
Olek zaczął mieszać przy poprzedniej generacji Penów do tego stopnia, że zamawiając aparat nie wiedziało się czy się dostanie zestaw z BCS-1/BLS-1 czy BCS-5/BLS-5. Rozwiązanie BCS-1/BLS-1 jest o tyle ciekawsze, że oryginalne BLS-1 można kupić w granicach 30 PLN. W nowych Penach będzie na pewno BCS-5/BLS-5, ale jak ktoś chce mieć kilka baterii i ma dostęp do ładowarki BCS-1 warto rozważyć zasilanie BLS-1.
Edit: wg podlinkowanej tabeli nowe Peny są kompatybilne wyłącznie z BLS-5, no nieźle namieszane bo ludzie z powodzeniem używają z nimi BLS-1.
No właśnie wygrałem tę http://allegro.pl/show_item.php?item=2847565006 aukcje. Za 34 zł z przesyłką mam BLS-1 oryginalne Olympusa, bez kombinowania. Póki co mam od Slawka e-pl3 z BCS-1, jednak docelowo chcę e-pl5, albo om-d i nie wiem, czy jest sens kupowania więcej tych BLS-1, czy też nie... Straszne zamieszanie.
No właśnie wygrałem tę http://allegro.pl/show_item.php?item=2847565006 aukcje. Za 34 zł z przesyłką mam BLS-1 oryginalne Olympusa, bez kombinowania. Póki co mam od Slawka e-pl3 z BCS-1, jednak docelowo chcę e-pl5, albo om-d i nie wiem, czy jest sens kupowania więcej tych BLS-1, czy też nie... Straszne zamieszanie.
Mam takich 5 od FJ właśnie, kiedyś na Snajperze ustawiłem kilka ich aukcji i wygrałem wszystkie bo nie nie wiedziałem, że zakończą się tak niską ceną ;-). Z Aku jestem mega zadowolony ale używam ich w E-PL1.
Gdyby ktoś nie chciał się bawić w aukcje, w krakowskim foto plusie są po 49 zł.
Podrążę temat... wszędzie piszą, że nie wolno, że się nie da itp. a patrząc na niefirmowe ładowarki, mają one tylko dwa styki i ładują zarówno BLS-1, jak i BLS-5. Pytanie wiec brzmi, kto z was testował taką kombinację:
-(1) BLS-5 ładowany na BCS-1
-(2) BLS-1 ładowany na BCS-5
BCS-5 może mieć blokadę, kiedy wykryje, że nie jest aktywny styk S, jednak na logikę, ładowanie w BCS-1 aku BLS-5 powinno działać bez problemów.
BCS-5 nie ładuje BLS-1, nie włącza się ładowanie. Jeden test masz z głowy :)
Kupiłem 2 aku fotoenergia 2900mh , i zapuscilem robienie zdjęć do timelapse na Epl5. I wcześniej skończyła mi się karta 64 gb niż akumulator...
BCS-5 nie ładuje BLS-1, nie włącza się ładowanie. Jeden test masz z głowy :)
czyli tak jak myslałem :) Choć w necie są ludzie, którzy twierdzą, że tak ładują :D
Kupiłem 2 aku fotoenergia 2900mh , i zapuscilem robienie zdjęć do timelapse na Epl5. I wcześniej skończyła mi się karta 64 gb niż akumulator...
Test na dzisiejszym (temp. od -2 do -5C) spacerze zweryfikował nieco wczęsniejsze wysmienite wyniki na tylko bardzo dobre, zrobilem "tylko" 917 zdjęć (w tym każde zdjęcie to RAW+ maly JPG) nadal jestem mile zaskoczony tymi akumulatorami
czyli tak jak myslałem :) Choć w necie są ludzie, którzy twierdzą, że tak ładują :D
Parę postów wyżej Oly2020 też tak twierdzi.
Sam mam 2szt BLS1 i szukam odpowiedzi na pytanie czy można je ładować BCS5...
"Test na dzisiejszym (temp. od -2 do -5C) spacerze zweryfikował nieco wczęsniejsze wysmienite wyniki na tylko bardzo dobre, zrobilem "tylko" 917 zdjęć (w tym każde zdjęcie to RAW+ maly JPG) nadal jestem mile zaskoczony tymi akumulatorami"
Nie chwal dnia przed zachodem. Najczęściej zamienniki są dość krótkowieczne, jak po pół roku używania osiągniesz taki wynik, to wtedy można stwierdzić, że są ok. Ja np. używam z E1 oryginalnego Aku BLM-1, co ma już 8 lat i nadal kilkaset fotek da się na nim wykonac.
"Sam mam 2szt BLS1 i szukam odpowiedzi na pytanie czy można je ładować BCS5..."
Włożyłem wczoraj BLS-1 do BCS-5, tyle że był naładowany. Lampka się zapaliła i po kilkui sekundach zgasła.
2900mAh nie mają. Może około 1300, ale pewnie bliżej 1000mAh. Wynika to z gęstości akumulatorów dzisiaj produkowanych - dużo większej pojemności niż jest w oryginalnym akku nie da się zrobić taniej.
I, jak już wspomnieli koledzy - zobaczymy za rok jaką będą miały pojemność..
easy_rider
18.02.13, 00:19
jak już wspomnieli koledzy - zobaczymy za rok jaką będą miały pojemność..Moje (tzn. chińskie) zamienniki po roku używania mają identyczną pojemność jaką miały gdy były nowe.
Mogę to dokładnie określić bo używam zawsze ładowarkę Digibuddy z pomiarem pojemności :mrgreen:
Zobaczymy co będzie po kolejnym roku...
Niektore zamienniki puchna, trzeba uwazac... zwlaszcza te tanie :-)
Na forum Pentaxa bardzo chwalone są zamienniki firmy Hahnel - do Olimpusów też jakieś baterie produkują.
No Hahnel to prawie jak oryginal :)
No Hahnel to prawie jak oryginal :)Mam taką baterię i super trzyma, nie widzę róznicy z oryginalną. Natomiast dawno nie kupowałem akumulatorków AA, z tych co kupowałem jakis rok temu najbardziej jestem zadowolony z Eneloop 2000mAh. Widziałem że pojawiły sie podobne GP Recyko+ 2100mAh, używa ktoś je? Bo z kolei z GP2700 nie jestem zadowolony, padają.
Mam taką baterię i super trzyma, nie widzę róznicy z oryginalną. Natomiast dawno nie kupowałem akumulatorków AA, z tych co kupowałem jakis rok temu najbardziej jestem zadowolony z Eneloop 2000mAh. Widziałem że pojawiły sie podobne GP Recyko+ 2100mAh, używa ktoś je? Bo z kolei z GP2700 nie jestem zadowolony, padają.
Recyko to technologia taka jak Eneloop.
Są też Panasonic Infinum bodajże, Hama Ready i kilka innych. Na 100% Sony też coś ma - oglądałem ostatnio w Media Markt kilka modeli w tej technologii.
Za to Sanyo wypuściło czarne Eneloopy, które mają być jeszcze lepsze, ale w tą technologię już nie wnikałem, bo aktualne mi wystarczają.
mam Hahnel BLS1, jest OK
natomiast BLM1 -padł po 2 latach :(
Właśnie włożyłem wyładowany BLS1 do BCS5 i się ładuje :) Przynajmniej lamka się świeci. Dam znać, jak się naładuje. Myślę, że to dobra informacja, bo BLS1 oryginalne są poniżej 20 zł jak się dobrze wylicytuje. Mi się udało najtaniej kupić za 12 zł w fj :) Gdyby jednak ktoś był uparty, to mam oryginalny BLS5 do sprzedania, nówka nieśmigana ;)
---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post był o 21:05 ----------
Mit obalony, aku się normalnie naładował i ładowarka się wyłączyła :D
Panowie potrzebuję zamiennika oraz ladowarki do olympus e500 tj. BLM-1. Z tego co się podowiadywalem to polecacie tutaj firmę Hannel. Zamiennik kosztuje około 90 zł i oczywiscie do tego ladowarka - czy tez ma byc tej firmy ? Nie ukrywam, zależy mi na tym aby kupić jedno i drugie w jednym sklepie internetowym zeby zminimalizować koszta dostawy. Gdzie bede mógł to dostać tak zeby wszystko było w porządku? Polecacie jakieś sklepy? na allegro nie mogłem znaleźć...
Bo rozumiem, ze z chińskimi wytworami w cenie kilkunastu złotych nie warto zawracać sobie głowy?
Sprawdź, czy DSTE robi coś takiego. Kupiłem zamienniki do Canona (po 10$) i są świetne. Dgaduja się z aparatem jak oryginały.
Link do aukcji canonowych: http://www.ebay.com/itm/DSTE-2PCS-LP-E6-Battery-For-Canon-6D-5D-Mark-III-5D-Mark-II-7D-60D-Camera-/271148378249?pt=Batteries_Chargers&hash=item3f21b3e889
Od paru lat używam zamienników BLM-1 (i dedykowanej łodowarki) sprzedawanych przez firmę Batimex. Kupowałem tam też baterie do innych urządzeń - nigdy z żadną z nich nie miałem problemów.
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=789