PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5

Strony : 1 2 [3] 4

piaseczek
14.01.14, 23:37
No a E-PL 5 dalej nO. 1 w rankingu bezlusterek do 3K
http://www.fotomaniak.pl/80016/ranking-bezlusterkowce-2013-12/

(http://www.fotomaniak.pl/80016/ranking-bezlusterkowce-2013-12/)

Te rankingi są bez znaczenia, miło że Olek jest pierwszy, ale nie ma się IMO czym ekscytować. Tanie sony z jakością wykonania mi się nie kojarzą...

Janko Muzykant
15.01.14, 00:48
Dodali w końcu poprzez firmware funkcję focus peaking w E-PL 5 ?
To już pośrednio siedzi tam od lat jako filtr key line. Wystarczy wybrać rawy - efekt posłuży za focus peaking, a zdjęcia będą czyste.

MAF
15.01.14, 01:23
Ano taka, że większość tego co mówi, to prawda. Generalnie, gdyby nie 12-60 czy może nowy 12-40, Olek przegrałby z Nexami na większości pól - czasem słabo, czasem silniej. Olek był jednak troszkę wcześniej (za czasów wczesnych penów optyka do nexów była beznadziejna) i dlatego u mnie wygrał. Wtedy, bo teraz niby najwięcej pstrykam Olkiem, ale coraz częściej czym popadnie.
Dziś Nex to jednak najbardziej obiecujący system - oczywiście subiektywnie. Olek spadł z piedestału za ignorancję filmową (stawiam, że to sprawa cichej umowy z panasem, a być może także z sonym).

U mnie sprawę rozstrzygnęła cena. Najtańszy akceptowalny dla mnie NEX to był NEX-6 do tego ceny optyki (nie wykluczam że lepszej niż m43) powodują że po prostu mnie nie stać na Sony NEX.

tymczasowy_
15.01.14, 11:13
Mam w pracy NEX-3, i własny EPL-5. Olek jest szybszyJa mam NEX-3 (pierwsza wersja) i E-P5 w tzw. typowym normalnym uzytkowaniu "nie widzę" róznicy w AF w obu puszkach.

sylwiusz
15.01.14, 11:27
Mialem jakis czas temu NEX-3, mam E-M5. Ten drugi ma zauwazalnie szybszy AF, szczegolnie przy slabym swietle. Ale moze E-PL5 i E-P5 maja wolniejszy AF od E-M5?

tymczasowy_
15.01.14, 11:35
Ja po dzisiejszym dniu mam mieszane odczucia i trochę skłaniam się ku Nex-5R (lub nawet T bo mniejszy lepszy obiektyw kitowy) i może nadchodzące w marcu A5000 za 600 dolca z 16-50 mm ? Za sony przemawia prostota obsługi, solidność, cena plus mniejsza głębia ostrości przy tej samej wartości przysłony.Jedynym małym problemiekiem jest to, że w NEX jak się porówna odpowiednie szkła do siebie to są one albo o 1EV ciemniejsze od szkieł m43 albo sporo droższe. Przykładowo:
17mm1.8 vs. Zeiss 23mm/1.8 - spora różnica w cenie
25mm/1.4 vs. 35mm/1.8 - 0.7 ev różnicy - fakt tu o 500zł droższy m43 ale przy kwotach 1500 - 2000zł można zaakceptować.

Generalnie jak ktoś bardzo chce to odpowiednim zakupem szkła w m43 zredukuje różnice w GO za pomocą szkła, czasami "po kosztach" czasami za dopłatą.

---------- Post dodany o 10:35 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------

Mialem jakis czas temu NEX-3, mam E-M5. Ten drugi ma zauwazalnie szybszy AF, szczegolnie przy slabym swietle. Ale moze E-PL5 i E-P5 maja wolniejszy AF od E-M5?E-P5 pokazał się pożniej niż E-M5, więc nie podejrzewam pogorszenia AF, tym bardziej że to jest Tom Model w linii PEN.
Poza tym ja nie porównuję w prost szybkości oby AF na zasadzie 0,1 sek vs. 0,2 (liczby z kapelusza), tylko opisuję wrażenia przy codziennym pstrykaniu podobnych kadrów, i tu nie ma żadnego dyskomfortu przy używaniu NEX'a - dzieciaki też pstrykam :wink:

sylwiusz
15.01.14, 11:40
Ja dyskomfortu tez nie mialem, przynajmniej do moich kadrow, jednak sprawniej dziala ten w E-M5 :-)

tymczasowy_
15.01.14, 11:43
Tanie sony z jakością wykonania mi się nie kojarzą...Chyba jednak mylny pogląd.
Jak kupowałem "plastikowego" NEX-3 to po komentarzach, że to straszny plastik w stosunku do PENów, myślałem, że rozpadnie się po kilku miesiącach użytkowania. Niestety intensywnie używany od trzech lat nie ujawnia nawet zbytnich śladów użytkowania.
Oczywiście PEN w dotyku jawi się okazalej, a kółka mu odpadają :wink:

---------- Post dodany o 10:43 ---------- Poprzedni post był o 10:42 ----------

Ja dyskomfortu tez nie mialem, przynajmniej do moich kadrow, jednak sprawniej dziala ten w E-M5 :-)I to jest domena wszystkich for .. na noże idzie o najmniejszy parametr, a w praktyce nie ma to wielkiego znaczenia :wink:

Janko Muzykant
15.01.14, 17:52
Jak kupowałem "plastikowego" NEX-3 to po komentarzach, że to straszny plastik w stosunku do PENów
''Plastikowość'' to taki super argument - joker. Duzi chłopcy nieszczególnie ogarniający tematykę techniczną (migawki, przysłony, filtry AA, decybele, ev), odbijają sobie to w porównywaniu plastikowatości jednego z drugim. Na wszelkich forach można znaleźć stado ekspertów dyskutujących na owe tematy godzinami.
A życie pokazuje, że jakość wykonania i trwałość niewiele ma wspólnego z ''lokalnymi rankigami plastikowatości'' :)

FuRiOn
15.01.14, 21:33
Czyli nex 5T z kitem + stałkę (odpowiednik 45 mm 1.8 olka) ze stabilizacją w obiektywie opłaca mi się bardziej kupić niż E-PL 5 z kitem + 45 mm jak chce trwały aparat na lata ?
Komuś odpadały kółka z ich e-pl5 ? Jest aż tak źle z trwałością tego modelu ?

Bodzip
15.01.14, 21:47
Czyli nex 5T z kitem + stałkę (odpowiednik 45 mm 1.8 olka) ze stabilizacją w obiektywie opłaca mi się bardziej kupić niż E-PL 5 z kitem + 45 mm jak chce trwały aparat na lata ?
Komuś odpadały kółka z ich e-pl5 ? Jest aż tak źle z trwałością tego modelu ? Widzisz, po E-PL3 mam E-PL5, i w żadnym z tych aparatów nic mi nie odpadło. Być może nie wbijam nim gwoździ :roll:

Janko Muzykant
15.01.14, 21:49
jak chce trwały aparat na lata ?
Nie ma takich rzeczy produkowanych obecnie :)
EPM2, bardzo ''plastikowaty'', wpadał w deszcz, śnieg, kilka razy lądował na betonie, obijał się o różne dziwne rzeczy, raz nawet pokrył go lód tak, że musiałem rozkuwać dojście do przycisków i... działa. Więc to jest ruletka z tą trwałością.
A tak na marginesie, kiedyś kupiłem pancernego ericssona, pierwszy deszcz go rozmoczył. W nowym Garminie też poszła szybka po pierwszym upadku na ziemię. Nie wierzę już w Mikołaja i pancerne zabawki.

FuRiOn
15.01.14, 23:54
To może moje przyszłe E-PL 5 nie rozpadnie się od razu i będzie produkować ładny bokeh =]

nightelf
16.01.14, 13:03
. W nowym Garminie też poszła szybka po pierwszym upadku na ziemię. Nie wierzę już w Mikołaja i pancerne zabawki.

Ten nowy Garmin to eTrex 20 czy coś nowszego już masz?

Janko Muzykant
16.01.14, 16:42
Ten nowy Garmin to eTrex 20 czy coś nowszego już masz?
Nie ma nowszego z tej linii. Jeśli coś kupię, to podobne albo mniejsze, najchętniej z niedotykowym ekranem. Szkoda, że nie ma następcy takich na dwa aaa, były kiedyś produkowane, ale nie wspierały bitmap. GPS dla mnie to tylko mądry mapnik, powinien być mały i nieprzeszkadzający.

droplet
16.01.14, 17:18
Nie ma nowszego z tej linii. Jeśli coś kupię, to podobne albo mniejsze, najchętniej z niedotykowym ekranem. Szkoda, że nie ma następcy takich na dwa aaa, były kiedyś produkowane, ale nie wspierały bitmap. GPS dla mnie to tylko mądry mapnik, powinien być mały i nieprzeszkadzający.

Mam od trzech lat Oregon 550 katowany na rowerze w błocie, wiele wywrotek i upadków. Ekran mogę obsługiwać nawet w rękawiczkach. Jest na 2xAA.

Janko Muzykant
16.01.14, 20:17
Mam od trzech lat Oregon 550 katowany na rowerze w błocie, wiele wywrotek i upadków. Ekran mogę obsługiwać nawet w rękawiczkach. Jest na 2xAA.
Na razie nie ma nic, co by mnie zachęciło do zmiany, wszystko czego oczekuję daje etrex 20 (nawet wybrałem go zamiast 30, bo poprzedni barometr z kompasem był mi zupełnie zbędny, a nawet wprowadzał dodatkowe zamieszanie z każdorazową kalibracją wysokościomierza). Jeśli kupię coś nowego, to mniejsze albo jeśli to się rozleci.
Przy okazji - gwarancja się skończyła, czas znowu rozkręcić urządzenie i spiłować joystick, który od lat bez sensu wystaje w kolejnych modelach.

FuRiOn
16.01.14, 22:00
Ten Oregon albo Garmin to chyba nie najnowszy bezlusterkowiec ? :D

Janko Muzykant
16.01.14, 22:01
Jednym na pewno popstrykasz :)

maestro
26.01.14, 15:44
Kiedy wyjdzie następca E-PL5 ? Wiadomo coś ?

MAF
26.01.14, 21:57
Kiedy wyjdzie następca E-PL5 ? Wiadomo coś ?

Nawet plotek nie ma. A z drugiej strony czy e-pl5 coś brakuje?

FuRiOn
27.01.14, 13:57
Nawet plotek nie ma. A z drugiej strony czy e-pl5 coś brakuje?

5-osiowej stabilizacji z omd-em1 i wizjera troszkę większego niż ten w Panasie GX7 :twisted:. Focus peakingu oraz oczywiście najbardziej wszystkim potrzebnego NFC.

Póki co fajnie się zapowiada OMD-EM10, bo dostaję prawie wszystko co napisałem wyżej za super cenę 2800 pln z kitem. Miałem kupować E-PL5, ale sobie poczekam na tego nowego OMD. Póki co Ex-1 służy dzielnie.

tymczasowy_
27.01.14, 15:20
Faktycznie E-M10 jest takim zapchajdziurą dla tych co myślą o następcy E-PL5 i E-PM2 :wink: Ale 5 osiowej stabilizacji też nie ma.

Następcy PENów pojawią się jak coś drgnie w matrycach, bo co można wprowadzić nowego do E-PL5 bez negatywnego wpływu na sprzedaż E-P5? W zasadzie nic.

Jak dla mnie jest malutki obszar na wprowadzenie nowego PENa E-P5 (ot taki zabieg jak z E-PL6). Olek mógłby wprowadzić w hipotetycznym E-P6 matrycę z OMD E-M1, czyli dodać czujniki AF po fazie. E-P5 jest na tyle drogi, że nie zagroził by E-M1, a "kilku" użytkowników E-P5 na pewno zdecydowało by się na nowy model z czujnika,i fazowymi. Np. ja bo:
- podoba mi się stylistyka PENa ( nie przepadam z wyglądem lustrzanko-podobnym)
- wystarczy mi przypinany EVF
a mam kilka szkieł 4/3, które poużywałbym z PENem i chciałbym mieć bardziej sprawny AF.

I przypuszczam, że taki będzie kolejny ruch Olka, przy okazji w hipotetycznym E-P6 wprowadzi poprawki w C-AF, bo pewnie jakieś pole manewru jest.
A potem? Potem potrzebny jest kolejny skok jakościowy w matrycy.

maestro
27.01.14, 15:48
Następcy PENów pojawią się jak coś drgnie w matrycach, bo co można wprowadzić nowego do E-PL5 bez negatywnego wpływu na sprzedaż E-P5? W zasadzie nic.

Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.

MAF
27.01.14, 15:51
Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.

Jest parę rzeczy które mi w E-PL5 przeszkadzają, ale akurat na LCD nigdy nie zwróciłem uwagi. Widać inne potrzeby, albo VF-4 na stanie robi różnicę?

droplet
27.01.14, 16:56

dla mnie jest ogromna różnica pomiędzy serią OM-D/E-PX a E-PLX/E-PMX właśnie ze względu na wielkość wyświetlacza. Jestem obecnie zaawansowanym dalekowidzem i na ekranie 4/3 widzę wszystko, natomiast znacznie gorzej czytam na mniejszym w E-PLX. Nie sądzę aby rozdzielczość miała tu aż takie znaczenie dla mnie.

maestro
27.01.14, 16:57
@MAF, no tak ale VF-4 to już dochodzi kominek, więc już ten LCD nie obróci się o 180 stopni.

No nic, jak Em10 będzie w dobrej cenie to rozważę jego zakup, w końcu ma już fajny LCD (o ile sprawdzą się plotki) powyżej 1mln pkt, choć nie taki "gibany" jak e-pl5.

Co do następcy Epl5, bo ktoś napisał wyżej, że następca pojawi się wtedy, kiedy zastosowana będzie jakaś lepsza matryca.... nie wydaje Wam się, że to już jest max. na co stać micro 4/3 ?

tymczasowy_
27.01.14, 17:12
Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.Może bym i uwierzył w takie bajania o mchu i paproci, gdybym nie miał jednocześnie E-PM2 i E-P5 (ponad 1 megapixeli) - różnic w LCD nie zauważyłem żadnych, na jednym i na drugim nie idzie oszacować jak ostro wyszły fotki :wink:

---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------

Co do następcy Epl5, bo ktoś napisał wyżej, że następca pojawi się wtedy, kiedy zastosowana będzie jakaś lepsza matryca.... nie wydaje Wam się, że to już jest max. na co stać micro 4/3 ?Jak jest 20Mpix na 1" sensorze to dlaczego nie może być na 4/3"?

realnasty
29.01.14, 14:29
Czy ktoś może się orientuje, jaka była cena E-PL5 w momencie premiery? Jakaś jestem chyba ułomna, bo nie mogę tego znaleźć... Zakochałam się w EM-10 i chciałam się zorientować, kiedy mnie będzie na niego stać na podstawie spadku ceny PEN-a ;)

petreq
29.01.14, 14:33
Z tego co pamiętam to około 3000 zł.
Natomiast nie liczyłbym na tak szybki spadek wartości E-M10...

realnasty
29.01.14, 14:35
Hmm, czyli tak samo jak nowy OM-D... Działam w perspektywie roku-półtora, ale już teraz pomarzyć nie zaszkodzi ;)

urzyszkodnik
8.03.14, 23:46
Mam epl5 od paru tygodni.
To super aparacik. Porownanie mam spore, bo kilka klamotow w domu mam innych firm a przez łapki tez sie troche przewinęło...
Z 17mm f2,8 to idealny zestAw do kieszeni. Robię nim tylko jpg. Iso do 1600 super. Wyżej tez spokojnie używalne do mz iso 4000.
Na ulice i wypady super aparat. Adapter m42 i nikonaG pozwalają bawić sie szklami z innych systemów które uzywam.
Nie wiem co powiedziec poza tym. Tylko zachęcić do wydania kasy i focenia z uśmiechem.
Dodam ze tryby auto działają wyśmienicie. Manual tez...

Ps.
Witam Wszystkich, bo to pierwszy post na tym forum :)

luc4s
9.03.14, 00:38
Mam epl5 od paru tygodni.
To super aparacik. Porownanie mam spore, bo kilka klamotow w domu mam innych firm a przez łapki tez sie troche przewinęło...
Z 17mm f2,8 to idealny zestAw do kieszeni. Robię nim tylko jpg. Iso do 1600 super. Wyżej tez spokojnie używalne do mz iso 4000.
Na ulice i wypady super aparat. Adapter m42 i nikonaG pozwalają bawić sie szklami z innych systemów które uzywam.
Nie wiem co powiedziec poza tym. Tylko zachęcić do wydania kasy i focenia z uśmiechem.
Dodam ze tryby auto działają wyśmienicie. Manual tez...

Ps.
Witam Wszystkich, bo to pierwszy post na tym forum :)

Witamy również Ciebie, zabrzmiało jakbyś pracował od X lat w marketingu Olympusa ;)

urzyszkodnik
9.03.14, 10:28
Hehe
To pierwszy Olek w moich rękach :) ale sprawdza sie bardzo dobrze. Od wielkości plików do szybkiego AF włącznie - jestem bardzo zadowolonym posiadaczem Olka :)
Od nexa do fuji długo sie zastanawiałem co wybrać. Wypadło po moich testach na epl5. A wybór łatwy nie był :)
Jak sie juz ogarne na forum to zdjęcia oczywiscie tez tutaj dodam jakieś :)

BTomek
9.03.14, 13:13
Witam!

Też niedawno, głównie dzięki temu forum, kupiłem E-PL5. Najważnejsza dla mnie oprócz szybkości i jakości zdjęć była zgodność wsteczna z obiektywami systemu K i m42. Super wychodzą zdjęcia dzieciaków. Aparat jest naprawdę szybki. Warto podbić domyślne ISO do 3200 i korzystać jednocześnie ze sceny dzieci z trybem 2 seryjnych zdjęć. Przetestowałem współpracę z obiektywami pozasystemowymi i jest więcej niż OK!. Może po wielu latach przerwy powrócę do astrofotografii.

urzyszkodnik
9.03.14, 15:42
No to jest juz dwóch zadowolonych Tomków.
Ja tez zapinałem optomax 135mm 2:8 na adapterze i śmiga aż miło. Heliosy mi nie podchodzą...ale za to z nikona mam szkła i te rownież na manualu sa super.
Taka N50mm 1,8 E daje piękny obrazek np. Kolejne N50 1,4G tez super.
A co do iso to ja mam auto do iso4000 ustawione i obrazek ujdzie nawet na tej wartości :)
Ogólnie to do streetu super zabawka ten aparat jest.
:)

kris12
5.04.14, 12:35
reklama tego modelu - chciałbym go mieć !!!!!
http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/1054-fotografia-dzieci-z-olympusem-e-pl5-to-dziecinnie-proste

luc4s
5.04.14, 13:16
reklama tego modelu - chciałbym go mieć !!!!!
http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/1054-fotografia-dzieci-z-olympusem-e-pl5-to-dziecinnie-proste

Wylicytuj mój ;) http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-i4112129509.html

kris12
5.04.14, 13:49
Wylicytuj mój ;) http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-i4112129509.html
bardzo chętnie , niestety w tym momencie są inne wydatki . ale dziękuję za propozycje :grin:

pinesutp
28.04.14, 15:03
...kupiłem właśnie E-PL5...pora zacząć strzelać...dla takiego fotolaika jak ja wystarczy w zupełności...

nightelf
28.04.14, 15:51
Gratulacje! :)
Nie zapomnij pochwalić się co lepszymi zdjęciami na forum.

pinesutp
28.04.14, 23:07
...albo tu coś wrzucę albo otworzę nowy wątek z amatorką za pomocą e-pl5:) potem wrzucę ze dwa przykładowe pierwsze zdjęcia...ale zabawa tym aparatem zapowiada się przednia

ahutta
28.04.14, 23:17
...albo tu coś wrzucę albo otworzę nowy wątek z amatorką za pomocą e-pl5:) potem wrzucę ze dwa przykładowe pierwsze zdjęcia...ale zabawa tym aparatem zapowiada się przednia

Załóż nowy. W Twoim wątku autorskim będzie wiadomo, że dyskusja dotyczy konkretnie Twoich zdjęć i rady lub uwagi będziesz wymieniał z odwiedzającymi. No i nie będą się mieszać z dyskusjami sprzętowymi :p

pinesutp
29.04.14, 02:02
...i też tak zrobiłem, za waszą radą nowy wątek założony w zakładce zdjęcia początkujących:)

ralfer
15.05.14, 22:08
A ja wciąż się zastanawiam nad wyborem olympus e-pl5 vs samsung nx300. Czy warto skusić się na kitowe obiektywy 14-42 + 40-150?
http://abfoto.pl/olympus-olympus-pen-e-pl5-14-42-+-40-150-biao-srebrny-o_l_2554.html

nightelf
15.05.14, 23:34
To zależy czy potrzebujesz tych ogniskowych i czy będzie się chciało Tobie zmienić czasem szkła.
Ogólnie, to te obiektywy są całkiem w porządku.

ralfer
16.05.14, 00:31
Właśnie tego się boję, że nacieszę się nimi przez miesiąc, a potem dokupię jasny naleśnik i sprzęt pokryje się kurzem :)

petreq
16.05.14, 00:46
To sprzedasz to co Ci będzie zalegać...

kris12
16.05.14, 07:42
To sprzedasz to co Ci będzie zalegać...
jak kupisz ten śmiesznie tani zestaw z dwoma obiektywami , to możesz zejść z ich ceną do minimum. ja tak odsprzedałem swoje - czekałem całe 3 dni...:grin:

ralfer
16.05.14, 08:44
jak kupisz ten śmiesznie tani zestaw...
i chyba właśnie dlatego się skuszę :D

polon
29.05.14, 21:43
zastanawiam się nad tym sprzętem... krążę pomiędzy samsungiem nx300 a canonem eos m. Ale dzisiaj namacałem się jeszcze epm2(słabe video więc muszę odrzucić a szkoda) i epl5 właśnie. AF mnie zmasakrował.. właściwie nie ma opóźnienia jak dla mnie. Wszystko mi w tym sprzęcie pasowało tylko do jednej rzeczy nie mogłem dojść.. chciałbym pokrętłem zmieniać przysłonę (wszystko w trybie M) oraz pokrętłem + innym przyciskiem czas migawki. Jest możliwość takiej pracy czy w ogóle się nie da tak tego ustawić?

Janko Muzykant
30.05.14, 06:55
EPM2 pracuje w trybie filmowym jak cała reszta olków 16Mpx (najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją). Ale czy ten film jest słaby? Brakuje 25fps, kompresor nie pracuje zbyt optymalnie, ale masz za to krzywe, których próżno szukać gdzie indziej, dobrą dynamikę jak na film i użyteczny awb. Tu przykład, co można wycisnąć z EPM2:

http://youtu.be/KjmgwnETTto

polon
30.05.14, 08:43
film bardzo ładny. Niemniej jednak z opinii na necie wyczytałem, że przy panoramowaniu powstają "dziwne artefakty" a ruchów aparatem podczas nagrywania na Twoim video nie było. Mi epm2 bardzo się podoba, wystarczyłby mi ten model, nie potrzebuję aż epl5. Ale mam bardzo duży znak zapytania co do video... a o co chodzi z "najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją"?

Janko Muzykant
30.05.14, 15:19
film bardzo ładny. Niemniej jednak z opinii na necie wyczytałem, że przy panoramowaniu powstają "dziwne artefakty" a ruchów aparatem podczas nagrywania na Twoim video nie było. Mi epm2 bardzo się podoba, wystarczyłby mi ten model, nie potrzebuję aż epl5. Ale mam bardzo duży znak zapytania co do video... a o co chodzi z "najnowsze mają odrobinkę lepszą kompresją"?
Artefakty pochodzą z dwóch źródeł: kiepskiej kompresji (bo nie niskiej, sony potrafił zrobić dużo lepszą skuteczność kompresora dla 17 Mbps, a mając peceta i taki bitrate możemy już zrobić sobie ''super żyletę'') i trochę nieobliczalnej stabilizacji, z której w przypadku panoramowania lepiej nie korzystać. Przydaje się natomiast przy prowadzeniu aparatu ręką w sposób ''klasyczny''.
Nowe konstrukcje (jedynka i dziesiątka) mogą kompresować słabiej (24 Mbps) więc siłą rzeczy artefaktów powinno być mniej. Być może sam silnik został poprawiony.
Przy filmowaniu niezależnie od sprzętu nie powinno się przekraczać czasów rzędu 1/100 (klasyka zaleca czas równy podwójnemu klatkażowi, ale możemy założyć, że do 1/100 jest jeszcze dobrze, zresztą przy dynamicznych scenach należy sobie zrobić próby, bo czasem właśnie krótkie czasy wyglądają lepiej).
Poniżej dla odmiany reportaż kręcony EPM2 bez korekcji w postprodukcji i z ręki, z wykorzystaniem stabilizacji wbudowanej i w kilku fragmentach programowej. Czyli generalnie to, co wychodzi wprost z aparatu, ale ze starannym dobraniem ustawień (wb, kontrast, krzywe).

http://www.youtube.com/watch?v=NAyVusUphwY

Tak czy inaczej, bardzo dobrze robi mi się takie rzeczy właśnie olkiem. Z Canona, wszystkich modeli cropowych, obraz jest podlejszy: kolor, dynamika... Zobaczymy jak będzie z dziesiątką, na którą czekam z utęsknieniem, niestety chwilowo niedostępnym.

tymczasowy_
30.05.14, 15:41
Oglądnełem film bez dźwięku :wink: - nie chciało mi się szukać słuchawek ... i w związku z tym mam takie pytania, bo "obraz" tego nie przekazał:
Przeciw czemu jest ten "Protest 2014"?

PS
Wózki z hipermarketu pożyczone czy, jak to mówią, zajumane ? :wink:

PPS
Panoramowania były delikaniutkie, niestety dwa czy trzy razy ruchy były nieco szybsze i od razu pojawiło się "zacięcie" ...

Janko Muzykant
30.05.14, 17:36
Oglądnełem film bez dźwięku :wink: - nie chciało mi się szukać słuchawek ... i w związku z tym mam takie pytania, bo "obraz" tego nie przekazał:
Przeciw czemu jest ten "Protest 2014"?
Ano nie przekazał, bo o tym można usłyszeć :)
Generalnie protest dotyczy budowy kolejnej galerii w Krakowie, tym razem dla odmiany na terenie hotelu Cracovia, który jakąś tam wartość architektoniczną posiada no i w ogóle zamykania miasta na życie i mieszkańców, co by to nie znaczyło. Ale z mojego punktu widzenie jest to nieistotne i film ma pokazać, jak wygląda protestowania w roku 2014: zamiast milicji i pał nieszkodliwy happening, możliwość bezkarnego wylaszczenia się i dobra zabawa, a sam podmiot protestu - jakkolwiek ważny, z pewnością nie jest tej rangi, co protesty sprzed lat trzydziestu. Ot taki mój (lewacki i lemingowy) hołd oddany zmianom na lepsze.

Wózki z hipermarketu pożyczone czy, jak to mówią, zajumane ?
Wszystko zorganizowane i zsynchronizowane. Wózki pożyczone za kaucją, z tego co pamiętam.

Panoramowania były delikaniutkie, niestety dwa czy trzy razy ruchy były nieco szybsze i od razu pojawiło się "zacięcie" ...
Może dożyjemy czasów, kiedy 720p i więcej na YT będzie działać płynnie... W każdym razie źródło nic nie rwie.

polon
24.06.14, 10:48
Dziękuję wszystkim za rady. Jutro idę odebrać nowiutki sprzęt :)

Czy możecie jeszcze dać cynk jakiej prędkości minimalnej powinna być karta SD aby nie było problemów z zapisem filmów?

tymczasowy_
24.06.14, 14:08
Generalnie protest dotyczy budowy kolejnej galerii w Krakowie ...A nie lepiej poczekać aż zainwestują, wybudują, hucznie - z przecięciem wstęgi i lokalnymi politykierami - otworzą ... a potem zrobić protest, proteścik i nie kupować, nie chodzić do takiej galeryjki, poczekać aż zbankrutują ... Wtedy następni dwa razy się zastanowią, aż wybudują.
Wiem, wiem, niestety mamy w sobie murzyńskość, lubimy szkiełka i świecidełka oraz bajki wuja na dobranoc (elekcję i początek kadencji) :wink:

Janko Muzykant
30.06.14, 16:24
A nie lepiej poczekać aż zainwestują, wybudują
Nie lepiej, bo ciężej zburzyć niż nie wybudować.
Acz ja jestem tylko obserwatorem, emocjonalnie obojętnym wobec wybudowania bądź nie galerii w tym miejscu. Rynek jest na tyle wysycony, że generalnie już się nie opłaca, a kilka istniejących przędzie na oparach opłacalności. Opłaca się za to budować inwestorowi, nawet jeśli potem miano by od razu zburzyć.

Wiem, wiem, niestety mamy w sobie murzyńskość, lubimy szkiełka i świecidełka oraz bajki wuja na dobranoc
Od jakiegoś czasu staram się nie używać pierwszej osoby liczby mnogiej.

piskorski
8.07.14, 00:05
A co do filmowania, moim skromnym zdaniem w m43 olki, nawet te najnowsze (przesiadlem sie z panasonica gh1 na em10) nadaja sie wyraznie gorzej od panasonicow.
1. AF podczas filmowania. Z powodow niezrozumialych nie ma dostepnego AF w trybie SAF. Jest to jedyny pewnie i nie powodujacy "pompowania" tryb pracy ukladu ustawiania ostrosci. W panasonicu mozna w czasie filmowania przeostrzac, w olku d. blada. Pozostaje albo MF albo caly czas "pompujacy" caf.
2. Nie da sie sterowac parametrami ekspozycji czyli np. zmienic przyslony w czasie krecenia.
3. Nie ma trybu 50/60 fps.
4. Duzo gorzej kompresujacy codec przez co filmy wydaja sie mniej ostre niz te z panasonicow.

urzyszkodnik
9.07.14, 22:16
Ma ktos moze tania propozycje na baterie do epl5?
Zamiennik jakis. Tanio. Sprawdzony.
Moze sie przydać na wakacjach...
Dzięki :)

rah
10.07.14, 00:14
Za radą mądrzejszych kupiłem oryginalne akumulatory BLS1, które pasują do E-PL5 i działają idealnie. Oczywiście ładują się z oryginalnej ładowarki od E-PL5.

Bart_1985
6.09.14, 11:49
Dzień dobry, witam wszystkich, to mój pierwszy tutaj post i pierwszy aparat Olympusa.
Korpus posiadam od paru dni, więc trudno póki co opisać dokładnie wrażenie z użytkowania (choć dosyć mocno testowany ) mam jednakże porównanie do innych (mam jeszcze Sony A35 ) kiedyś był S Gx20.
Mojego Pena udało się kupić w dosyć atrakcyjnej cenie, w kolorze czarnym z zestawem dwóch "kitow" w znanym markecie, w najbliższym czasie planuje jeszcze dokupić 45mm/1.8 (w sumie m.in z racji m.in na to szkło zdecydowałem się na ten system, szkoda, że od razu nie miałem gotówki, aż prosił się aby go zabrać )
Aparacik bardzo mały, jak kompakt, obiektyw, szczególnie 40-150mm wręcz wygląda jakby do niego nie pasował (mimo, że też niby jest kompaktowy ) mimo to zaskakuje solidnym wykonaniem, widać, że zaprojektowano go ze starannością. (korpus )
Co najbardziej mi się podoba?
AF - mimo, że to kontrast, działa zadziwiająco szybko, nieznacznie przegrywa z moim A35 (analogiczny obiektyw 18-55mm ) ale góruje nad nim celnością, w Sony nie zawsze mogłem być pewny że potwierdzenie tu, na już wykonanych ponad 150 zdjęć tylko 2-3 były nietrafione, jestem ciekaw jak będzie wyglądało porównanie 45mm/1.8 vs Sony 50mm/1.8 w fotografii kotów, obiekt wymagający dosyć pod względem szybkości/celności

Mnogość opcji, mimo, że teoretycznie A35 i PEN kierowany jest dla amatorów, to menu PENa przypomina mi to co miałem m.in w średnim Gx20, Sony przy tym to prawie idiot camera

Matryca, tu spodziewałem się kompromisu do np 16mp APS-C, a tu zaskoczenie, do ISO3200 włącznie zdjęcia z PENa są ładniejsze, dopiero na wyższych jakby lekko Sony wysuwa się na prowadzenie (RAWy )

Bardzo ładnie jpg. lepiej, subiektywnie, pracujący WB, na wysokich czułościach szum. mniej degraduje obraz (bardziej zarnisty )

Wygodne w mniej typowych zastosowaniach wyzwalanie migawki dotykiem

Co mniej lubię
Mimo wszystko muszę się jeszcze nauczyć wygodnie go trzymać, nie ma mowy o tak wygodnym uchwycie jak miała choćby A35 (choć nie idealny )

Odłączana lampa, sporadycznie używam flesza, wolę światło zastane, ale mimo wszystko to czasem jest niezbyt wygodne.

Troche brakuje automatycznych panoram i HDR

Ekran mógłby mieć nieco większą rozdzielczość, ale nie jest źle, obraz jest wyraźny.

To tyle, mam nadzieję, że system tak jak się spodziewałem da mi wiele radości./

MAF
6.09.14, 13:27
Sony A35 i E-PL5 to zupełnie inne typy aparatów, trudno się je porównuje.

Miałem równocześnie A55 (podobny w sumie model do A35) i E-PL5. Ergonomia bardziej mi pasowała w Sony, ale to nic dziwnego, E-PL5 jest inaczej projektowany i taki ma być trudno tutaj mówić o wadzie.

Z jednej strony E-PL5 ma więcej możliwości (np. ISO ustawiane co 1/3EV, w Sony A55 tylko co 1EV) z drugiej brakuje mu kilku funkcji Sony (poziomica, auto HDR czy panoramy), przy czym akurat HDR i panoramy można swobodnie zrobić w domu na komputerze.

Najbardziej przykry w E-PL5 był dla mnie brak wizjera, o ile z 14-42, czy 45mm 1.8 nie jest to wielki problem (chyba że w ostrym słońcu), to już kadrowanie z 40-150mm w okolicach dłuższego końca zupełnie mi nie wychodziło :-(

Kupiłem co prawda VF-4, ale z nim E-PL5 robi się strasznie garbaty i nie chce się mieścić do torby.

Obrazek bardziej podoba mi się z E-PL5, Sony niby na DXO wypada lepiej, ale subiektywnie jakoś mi nie leżał mimo teoretycznie znacznie lepszego szkła (Zeiss 16-80 vs 14-42).

AF-S porównywalnie szybki w obu aparatach, AF-C znacznie sprawniejszy w Sony (mimo że Sony to też nie pierwsza liga przecież), ale to już taka przewaga fazowego pomiaru nad kontrastowym, w przyszłości matryce z czujnikami fazowymi powinny rozwiązać ten problem.

Stabilizacja - pomiarów nie robiłem ale moim zdaniem wyraźnie lepsza w Sony.

Bezprzewodowe sterowanie błyskiem, mam wrażenie że Sony jest bardziej powtarzalne, E-PL5 często potrafił mi zupełnie różnie naświetlić taką samą scenę, nie udało mi się dojść od czego to zależy.

Wizjer/LCD - Sony ma EVF wbudowany, E-PL5 dołączany. Z jednej strony VF-4 jest lepszy od tego co jest w A55, ale ten w A55 jest wystarczająco dobry żeby nie przeszkadzał w fotografowaniu, z drugiej strony E-PL5 ma dużo bardziej zauważalne opóźnienie wyświetlanego obrazu czy to na LCD czy w EVF względem "rzeczywistości", czasem to przeszkadzało.

Ostatecznie został ze mną E-PL5.

Bart_1985
6.09.14, 14:11
Dlatego nie było to tak stricte porównanie, mimo wszytko łączy te aparaty wymienna optyka ;)
Umknęła mi jeszcze jedna dość istotna wada w Olympusie, wyjdzie zapewne przy zakupie 45mm/1.8 to brak ISO100. (w słoneczny dzień na Sonym w którym i tak lustro nieco zabiera światła nieraz czas na 50mm/1.8 był 1/3200 ...ale to się okaże, choć spodziewam się, że czasem po prostu będzie trzeba przymknąć.
AF C wiadomo, że nieporównywalny, ale i tak z niego w Sony rzadko korzystałem, raczej przy fotografii zwierząt domowych poluję "na moment" ziewanie, groźny wzrok ;) a nie zdjęcia w ich akcji (koty z reguły są leniwe )
Faktycznie z tym 40-150mm trochę kuleje wygoda. Najbardziej zaskoczyła mnie matryca, osiągi nawet ciut lepsze od większej Sony...no i jest ladny (ale w wersji czarnej, oby czarny w cenie 999zł 45mm na mnie poczekał. (nie mogłem sobie pozwolić na zakup wszystkiego na raz )

----
Widzę, że jesteś ze Śląska, czyli "swój"
Przejrzałem album, ładne zdjęcia, widzę, że też fotografujesz futra, bardzo ładne koty i zdjęcia, album koty to zdaje się większości 45mm/.1.8? (jeszcze nie ogarniasz wszystkiego, czy jest np dostęp do exif )

MAF
6.09.14, 19:18
Umknęła mi jeszcze jedna dość istotna wada w Olympusie, wyjdzie zapewne przy zakupie 45mm/1.8 to brak ISO100. (w słoneczny dzień na Sonym w którym i tak lustro nieco zabiera światła nieraz czas na 50mm/1.8 był 1/3200 ...ale to się okaże, choć spodziewam się, że czasem po prostu będzie trzeba przymknąć.

Czasami faktycznie brakuje niższych czułości. W OMD jest czułość ISO100, ale ona programowa jest więc raczej nie ma większego sensu z niej korzystać.

Przejrzałem album, ładne zdjęcia, widzę, że też fotografujesz futra, bardzo ładne koty i zdjęcia,

W albumie i galerii jest część kocich zdjęć, ale chyba więcej znajdziesz w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/10077-Kocie-fotki

album koty to zdaje się większości 45mm/.1.8?

Akurat z 45mm 1.8 to chyba najmniej jest, jedno, może dwa. Sporo jest jeszcze Sony robionych, a i z Canona się trochę znajdzie.

(jeszcze nie ogarniasz wszystkiego, czy jest np dostęp do exif )

Nie rozumiem. Czego nie ogarniam? Exifów celowo nie usuwam więc powinny być (chyba że forum wywaliło)

Bart_1985
6.09.14, 22:02
Ech literówka, miało być "ja nieogarniam" stąd pytanie o sprzęt. :oops:

Bart_1985
14.10.14, 15:33
Minęło już niemal 6 tygodni odkąd korzystam z tego aparatu, zrobiłem ponad 1 800 zdjęć, to czas który pozwolil mi dobrze się z nim zapoznać i nieco obszerniej go "zrecenzować". (pewne oceny zweryfikować )
Nadal jestem pod wrażeniem wykonania, przyzwyczaiłem się do jego rozmiaru, nieco mniej do fotografii na zombie, ale na wizjer pozwolić sobie nie mogę, pierwszym zakupem "na dniach" będzie portretówka 45mm. Ekran nieco rozczarowuje po dłuższym czasie jakością, jednak trochę widać te piksele, odbicia, broni się dobrym zakresem ruchu i dotykiem. (ale bardzo brudząca ta szyba )
Bateria, tu wrażenia średnio, czytałem, że ponoć można wykonać na pełni naładowanym aku ponad 450 zdjęć, mnie nie udało się w praktyce przekroczyć 300 (270-280 ) z tym, że liczone po zdjęciach na karcie (po każdym ładowaniu sobie resetuje licznik ) i nie podczas "jednej sesji" a np parudniowego użytkowania. (powiedzmy ładowanie w pon i 60 zdjęć, wtorek bez fot...sroda coś tam ) Dochodzi jeszcze usterka z resetującą datą, aczkolwiek to nie cecha aparatu i tak mało istotna że nie chce mi się póki co rozstać z aparatem (dokumenty do wysyłki gotowe )...
Mnogość opcji, dostosowania menu itp...do czasu Olympusa uważałem, że menu idealne to Pentax, teraz zmieniłem zdanie ,najbardziej cenię, że Olympus zadbał o mój portfel, może parędziesiąt zł, ale zawsze, nie muszę kupować do niego wężyka, piękna sprawa. Czegoś takiego jak to nawet Pentax nie miał, nie wspominając o podglądzie ekspozycji (na długim czasie ). Opóźnienie wyzwalania migawki też się przydaje.
AF, podtrzymuję, że rakieta, również bardzo celna (ponad 90% idelnie ostro ) ale...punty AF są za duże, można je zmiejszyć (także przez dotyk ) ale brakuje mi np opcji aby ustawić obszar np 9x9 z małych kwadratów. Bardzo by to ułatwiło pracę...aparat w sumie korzysta z małego punktu, nawet jak mam 35 auto, przez detekcj e oka. CZyli mogłoby to być.
Matryca, szumy, nadal na plus, ale jak porównuję to co dawała matryca 12mp ...może szumiała o co najmniej 1EV, ale dawała takie ładne jpg (bez odszumiania, jak ziarno kliszy ) tu...nie ma już tego uroku. ISO100 też brakuje.
Lampa, fakt, ze dołączana nie przeszkadza mi, parę razy tylko użyta, ale jej kolor do czarnego korpusu średnio pasuje (jak mogły być czarne i srebrne obiektywy to dlaczego ta lampk tylko srebrna ? )
Czyszczenie matrycy, chyba nie jest najgorzej, póki co do f/11 nic nie widać, a obiektywy często zmieniałem, głównie na zewnątrz.
Stabilizacja, tu mieszane uczucia, działa, ale zdarza się jej po prostu popsuć zdjęcie, nie jest też szczególnie wybitna, zapewne jej pracę utrudnia fakt, że tryb zombie nie daje możliwości tak stabilnego uchwytu jak wizjer.
Ogólnie rzecz biorąc poza małym pechem z aku/datą? uważam, że był to bardzo udany zakup, aparat daje mi dokładnie to czego oczekiwałem

Jan_S
14.10.14, 16:01
...
Stabilizacja, tu mieszane uczucia, działa, ale zdarza się jej po prostu popsuć zdjęcie, nie jest też szczególnie wybitna, zapewne jej pracę utrudnia fakt, że tryb zombie nie daje możliwości tak stabilnego uchwytu jak wizjer.
...

sprawdź czy to nie problem z drganiami od migawki. Niektóre PENy (ja się z tym spotkałem w E-P1 i E-P5) miały problemy z czasami od ok. 1/160 - 1/250s. Po prostu migawka tak mocno waliła że zdjęcia wychodziły poruszone. Stabilizacja tam chyba nie miała nic do rzeczy, pomagało włączenie jakiegoś opóźnienia w menu anty-shock

Bart_1985
14.10.14, 16:09
sprawdź czy to nie problem z drganiami od migawki. Niektóre PENy (ja się z tym spotkałem w E-P1 i E-P5) miały problemy z czasami od ok. 1/160 - 1/250s. Po prostu migawka tak mocno waliła że zdjęcia wychodziły poruszone. Stabilizacja tam chyba nie miała nic do rzeczy, pomagało włączenie jakiegoś opóźnienia w menu anty-shock

Dzięki, sprawdzę jakich czasów dotyczyły zdjęcia z "popsutą" ostrością (poruszenie ).

Kaleb_82
31.10.14, 18:14
Witam,

Chciałbym zapytać czy któryś z użytkowników EPL-5 ma dokupiony grip MCG-2 (ten większy) i czy zwiększa to komfort użytkowania? Planowałem zakup EPL-5 ale po wizycie w Miejskiej Macalni nie mogę ogarnąć ergonomii tego aparatu. Trzyma mi się go bardzo źle, mam wrażenie, że zaraz mi z rąk wyleci.

Za to w OM-D E-M10 ergonomia trzy rzędy wielkości lepsza, ale niestety na ten moment cena dla mnie zaporowa.

Dzięki za opinie.

rah
31.10.14, 21:53
Kupiłem ten grip razem z aparatem wiedząc, że zdecydowanie polepsza komfort. Mam duże łapy, ale z tym gripem nie mam najmniejszych problemów z obsługą aparatu. Nie mam najmniejszego wrażenia, że EPL-5 wypadnie mi z ręki. Zresztą nigdy mi się nie wysunął z dłoni, a wcale nie muszę zaciskać palców na uchwycie. Jest bardzo dobrze. Jednak ja dokupiłem równocześnie także futerał CS-38B, który być może polepsza komfort użytkowania oprócz walorów ochronnych.

piaseczek
21.11.14, 10:32
Test następcy, EPL7:
http://www.optyczne.pl/286.9-Test_aparatu-Olympus_E-PL7_Podsumowanie.html

Fajny model, dobra cena już na start.

urzyszkodnik
21.11.14, 11:07
Piaseczek
Fajny jest tez d4s.
I co z tego wynika ?
Ze hasel fajniejszy ?
Cena jednak juz nie ta...

Jan_S
21.11.14, 11:25
potwierdzam E-PL7 fajny jest!

urzyszkodnik
21.11.14, 11:28
A ze fajny to wiadomo :)
Bo nowy :)

piaseczek
21.11.14, 13:12
Piaseczek
Fajny jest tez d4s.
I co z tego wynika ?
Ze hasel fajniejszy ?
Cena jednak juz nie ta...

Widzę to tak, że dla kogoś kto wybiera pierwszego bezlusterkowca to jest fajna opcja i przy tej opcji nie zbankrutuje.
1800zł to cena sugerowana za super stabilizowane body, przy pierwszej cenie EP5 jest chyba różnica? A raptem ergonomia trochę gorsza...

Bart_1985
21.11.14, 13:18
Ile kosztował na starcie PL-5 ? cena jest odpowiednia i dosyć wyważona jak na nowość.

piaseczek
21.11.14, 13:21
Cena jest super, Olek poprawia to na co ludzie narzekali. OMD10 jest w dobrej cenie a jak ktoś nie potrzebuje wizjera to EPL5 jest ok. Dual kit za 2400zł, czego chcieć więcej?

Bart,
pisałem o EP5, EPL5 miał słabiutką satbilizację. EPL7 to stabilizacja z OMD10, świetna po prostu.

Bart_1985
21.11.14, 13:32
No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii, działa, choć 4EV zdumiewa, wszystko poprawili, poza jednym, na gorsze, mechanizm odchylania ekranu, do góry jest lepszy, choćby np jakbym chciał dobrze się "wykadrować" i mam aparat na statywie, albo obserwować efekty mazania światłem na LT. ładniej też wygląda, przenieśli kółko na górę do zmiany ekspozycji, obraz na tym samym dobrym poziomie, nie żałuję wyobru starszego modelu, w dual kicie 1599zł, razem z kartą 16GB i 1.8/45mm zamknąłem się w kwocie ok 2700zł. :cool:

MAF
21.11.14, 13:34
A ze fajny to wiadomo :)
Bo nowy :)

Fajniejszy niż E-PL5 :-)

Karol
21.11.14, 13:40
pisałem o EP5, EPL5 miał słabiutką satbilizację. EPL7 to stabilizacja z OMD10, świetna po prostu.
I to jest najistotniejsza różnica, zdecydowanie warta dopłacenia do nowszego aparatu, cena zresztą jak na premierę jest bardzo OK. Właśnie dla stabilizacji kupiłem OMD a nie Pena na tej samej matrycy. Wizjera używam sporadycznie, a ten "pryzmat" jednak trochę przeszkadza. Olek powoli zbliża się do tego czego chcę - Pen z dobrą stabilizacją, wizjerem z boku i z elektroniczną migawką ;-).

Bodzip
21.11.14, 13:41
No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii, działa, choć 4EV zdumiewa, wszystko poprawili, poza jednym, na gorsze, mechanizm odchylania ekranu, do góry jest lepszy, choćby np jakbym chciał dobrze się "wykadrować" i mam aparat na statywie, albo obserwować efekty mazania światłem na LT. ładniej też wygląda, przenieśli kółko na górę do zmiany ekspozycji, obraz na tym samym dobrym poziomie, nie żałuję wyobru starszego modelu, w dual kicie 1599zł, razem z kartą 16GB i 1.8/45mm zamknąłem się w kwocie ok 2700zł. :cool:
Ty się chłopak na mnie nie gniewaj, ale tak napisałeś, że jakby to koń zjadł, to by się wściekł.

No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii (E-PL5 czy E-PL7)
działa (który i co)
choć 4EV zdumiewa (który)
reszta chyba dotyczy E-PL7
ja naprawdę jestem magister kształcony w PRL-u, więc coś umiem :mrgreen:

Bart_1985
21.11.14, 13:41
Cieszę się z PL-5 poczekam na PL-8 i też kupię jako odchodzący w dobrej cenie ;)

nie mam o co się obrażać, jestem dziś w złym stanie i rozkojarzony, oczywiście chodziło, o to, że lepiej mieć choćby słabo (1,5EV ) działającą stabilizację w PL-5, wszystkie zmiany na plus dla nowego modelu, poza mechanizmem ekranu, który stał się mniej użyteczny. Znacząco też nie uległa poprawie jakość obrazu, ale czego oczekiwać jeśli w zasadzie to ta sama matryca. Plotki krążą po sieci o następcy M5 m.in z nową lepszą matrycą, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Bodzip
21.11.14, 14:17
Cieszę się z PL-5 poczekam na PL-8 i też kupię jako odchodzący w dobrej cenie ;)

nie mam o co się obrażać, jestem dziś w złym stanie i rozkojarzony, oczywiście chodziło, o to, że lepiej mieć choćby słabo (1,5EV ) działającą stabilizację w PL-5, wszystkie zmiany na plus dla nowego modelu, poza mechanizmem ekranu, który stał się mniej użyteczny. Znacząco też nie uległa poprawie jakość obrazu, ale czego oczekiwać jeśli w zasadzie to ta sama matryca. Plotki krążą po sieci o następcy M5 m.in z nową lepszą matrycą, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Sam ciekaw jestem nowego modelu, choć E-PL5 jaki używam chwalę sobie, a co najważniejsze ładne obrazki mi daje. Cóż chcieć więcej :)

Dzuiko
21.11.14, 16:11
Miałem w łapie E-PL-5 z 40-150, zrobiłem maksymalne zbliżenie. Ktoś pisał, że obraz się strasznie telepie w ekranie, ale ja tego nie stwierdziłem.
To jak to jest ?

nyny
21.11.14, 16:18
Wszystko ladnie pieknie, super hiper....
Premiera fajna, zblizajace sie wielkimi krokami nastepne.

Ale ja sie pytam gdzie jest 100mm macro, no pytam sie gdzie!!!!!! ?

pozdro

And.N
21.11.14, 16:35
Miałem w łapie E-PL-5 z 40-150, zrobiłem maksymalne zbliżenie. Ktoś pisał, że obraz się strasznie telepie w ekranie, ale ja tego nie stwierdziłem.
To jak to jest ?
Może ten ktoś miał wyłączoną stabilizację albo sporo mniej stabilne rączki od Ciebie.

Karol
21.11.14, 16:37
To jak to jest ?
Obraz nie telepie się przecież sam z siebie, tylko przenoszą się i - w przypadku teleobiektywu zwielokrotniają, drgania i ruchy rąk fotografującego, a to jest mocno indywidualna sprawa. Jeżeli potrafisz utrzymać względnie długie czasy przy fotografowaniu teleobiektywem to tylko pogratulować, sam zresztą mam podobnie. No ale zawsze kolejne 2-4 EV skutecznej stabilizacji się przydają i z tego co czytam pod tym względem następca PL5 jest od niego znacznie lepszy, nic tylko się cieszyć.

Dzuiko
21.11.14, 16:43
Może ten ktoś miał wyłączoną stabilizację albo sporo mniej stabilne rączki od Ciebie.

Obraz nie telepie się przecież sam z siebie, tylko przenoszą się i - w przypadku teleobiektywu zwielokrotniają, drgania i ruchy rąk fotografującego, a to jest mocno indywidualna sprawa. Jeżeli potrafisz utrzymać względnie długie czasy przy fotografowaniu teleobiektywem to tylko pogratulować, sam zresztą mam podobnie. No ale zawsze kolejne 2-4 EV skutecznej stabilizacji się przydają i z tego co czytam pod tym względem następca PL5 jest od niego znacznie lepszy, nic tylko się cieszyć.

Dzięki za rozjaśnienie.
Jeszcze kwestia przywyknięcia do kadrowania na ekranie, nie w wizjerze.
Jak tam z wami było ? Przesiadka bezbolesna ?

Karol
21.11.14, 16:58
Jeszcze kwestia przywyknięcia do kadrowania na ekranie, nie w wizjerze.
Jak tam z wami było ? Przesiadka bezbolesna ?
Hmmm, w zasadzie tak - patrzenie na 100% kadru, w taki sposób, że widać również to co się dzieje poza kadrem, ma swoje zalety względem patrzenia przez wizjer, tak samo jak EVF jest pod niektórymi względami lepsze od wizjera klasycznego. Oczywiście nie w każdej sytuacji, bywa tak, że jest odwrotnie. Obecnie mam aparat z wizjerem (E-M10) i korzystam z niego (z wizjera) dość rzadko, przy czym równie rzadko przypinam teleobiektyw.
Jak pod Twoim pytaniem kryje się jeszcze jedno - czy warto przesiadać się z E-systemu na nowe? - to moja odpowiedź brzmi: (generalnie) zdecydowania tak!

nyny
21.11.14, 17:07
Ja sie do niczego nie musialem przyzwyczajac.
W kazdym body mam judasza, w ktorym moge sobie ziurkac do woli :)

pozdro

Dzuiko
21.11.14, 17:12
Hmmm, w zasadzie tak - patrzenie na 100% kadru, w taki sposób, że widać również to co się dzieje poza kadrem, ma swoje zalety względem patrzenia przez wizjer, tak samo jak EVF jest pod niektórymi względami lepsze od wizjera klasycznego. Oczywiście nie w każdej sytuacji, bywa tak, że jest odwrotnie. Obecnie mam aparat z wizjerem (E-M10) i korzystam z niego (z wizjera) dość rzadko, przy czym równie rzadko przypinam teleobiektyw.
Jak pod Twoim pytaniem kryje się jeszcze jedno - czy warto przesiadać się z E-systemu na nowe? - to moja odpowiedź brzmi: (generalnie) zdecydowania tak!
Nie, już się to pytanie nie kryje. Jakiś czas temu stwierdziłem, że to nieuchronne.
Dzięki serdeczne za podzielenie się doświadczeniem.

Bart_1985
21.11.14, 17:30
Ja miałem łatwiej, wpierw było coś pośredniego w postaci A35 da się przyzwyczaić.

urzyszkodnik
21.11.14, 19:28
Bezboleśna przesiadka...
Ja cały czas mam puszki z wizjerem jak i z "kominkiem". Każdy jest inny.
Epl5 jeszcze inaczej.
Problemow jakos nie widze...choc na ogniskowych około 200mm trzeba nabrać wprawy. Obraz ucieka troche... :) ale da rade i to ogarnąć.

Bart_1985
21.11.14, 23:54
Przeczytałem sobie komentarze pod testem aparatu na Optyczne, dlaczego jeśli na tym portalu testy dotyczą matryc m4/3 (body, optyka ) to zlatuje się tam gimbazja...marzenie ściętej głowy aby komentarze pod testami u nich były poważnymi wypowiedziami np użytkowników którzy mają dany sprzęt, to bardzo pomaga w podjęciu decyzji.

robtor
22.11.14, 00:49
...choc na ogniskowych około 200mm trzeba nabrać wprawy. Obraz ucieka troche... :) ale da rade i to ogarnąć.
Czasami trochę "lata" obraz na tym dłuższym końcu - fakt, ale do ogarnięcia to jest :), spoko fotki księżyca z ręki można robić :) . Zastanawiam się jak by się sprawował 70-300 nikona, hehe... na tych 2x300mm chyba dopiero obraz nieżle lata :) .

urzyszkodnik
22.11.14, 05:33
Mam zoom do 200 z m42 plus telex2 + adapter.
W zestawie wymaga podparcia ręki. Ale da sie.
Z N zapinam 180mm i spokojnie daje rade focic. Ale potrenować trzeba :)

luzaczek82
22.11.14, 10:10
Tak czy siak wizjer fajna sprawa w słoneczne dni i z długą lufą, parę razy przeklinałem na jego brak

urzyszkodnik
22.11.14, 11:36
Można spróbować monopod zapodac. Jakis tani...
Ja mam. Kupiłem kiedys. Czasem brałem na koncerty. Ale jakos nie używałem nigdy.... :)
Tyle ze z innym zestawem na koncerty brałem.

qwert
22.11.14, 13:57
Tak czy siak wizjer fajna sprawa w słoneczne dni i z długą lufą, parę razy przeklinałem na jego brak Miałem ten sam problem z E-PL5 i dokupiłem E-M5 cena teraz dobra...:-)

robtor
22.11.14, 14:11
Miałem ten sam problem z E-PL5 i dokupiłem E-M5 cena teraz dobra...:-)
Cena bardzo dobra, jednak sporo wyższa od ceny epl5, ale... to wszystko zależy od potrzeb :) , wizjerka w epl5 mi jednak też brak czasami, może się "kominek" dokupi :)

luzaczek82
22.11.14, 14:54
może się "kominek" dokupi :) Przymierzałem wizjer do epl5 i nie bardzo pasuje Mi takie rozwiązanie,traci na kompaktowości,wolał bym już zmienić na em10 albo lx100 ;-) może kiedyś...

MAF
22.11.14, 16:05
Przymierzałem wizjer do epl5 i nie bardzo pasuje Mi takie rozwiązanie,traci na kompaktowości,wolał bym już zmienić na em10 albo lx100 ;-) może kiedyś...

Niestety podpinany wizjer ma swoje wady. Przerabiałem ten sposób właśnie z epl5. Skończyło się na zakupie em10. Wizjer jest co prawda gorszy od VF-4, ale w sumie więcej jest zalet niż wad takiego rozwiązania.

Bodzip
22.11.14, 16:17
Czasami trochę "lata" obraz na tym dłuższym końcu - fakt, ale do ogarnięcia to jest :), spoko fotki księżyca z ręki można robić :) . Zastanawiam się jak by się sprawował 70-300 nikona, hehe... na tych 2x300mm chyba dopiero obraz nieżle lata :) .
A dlaczego Nikona ? 70-300 jest z dużego 4/3. Jeden z lepiej współpracujących (AF) obiektywów 4/3 z mikro.
Tak to wygląda z przejściówką :mrgreen: Ergonomicznie to fajne nie jest, ale ja opieram aparat na kciuku, a palcem wskazującym podpieram szkło.
Przy okazji poszukam i wrzucę tu jakieś obrazki z tego zestawu.

136137

Karol
22.11.14, 16:20
Niestety podpinany wizjer ma swoje wady. Przerabiałem ten sposób właśnie z epl5. Skończyło się na zakupie em10. Wizjer jest co prawda gorszy od VF-4, ale w sumie więcej jest zalet niż wad takiego rozwiązania.
Tak - jak ktoś potrzebuje wizjera lepiej mieć go w aparacie, chyba, że znów komuś zależy na odchylanym ku górze wizjerze, wówczas ten doczepiany lepszy. Każdemu wg potrzeb.

wyszomir
22.11.14, 21:46
Tak - jak ktoś potrzebuje wizjera lepiej mieć go w aparacie, chyba, że znów komuś zależy na odchylanym ku górze wizjerze, wówczas ten doczepiany lepszy. Każdemu wg potrzeb.

A ja mam aż dwa - najczęściej używana konfiguracja to EM-5 z doczepionym VF-4:-)

W akcji tak to wygląda:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/11/vzrft5al-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/141122/vzrft5al.jpg)

robtor
22.11.14, 22:35
A dlaczego Nikona ? 70-300 jest z dużego 4/3. Jeden z lepiej współpracujących (AF) obiektywów 4/3 z mikro.
Tak to wygląda z przejściówką :mrgreen: Ergonomicznie to fajne nie jest, ale ja opieram aparat na kciuku, a palcem wskazującym podpieram szkło.
Przy okazji poszukam i wrzucę tu jakieś obrazki z tego zestawu.

Wygląda nawet fajnie :) , ale nikona mam w tym momencie :)

Darekw1967
22.11.14, 23:50
Ty się chłopak na mnie nie gniewaj, ale tak napisałeś, że jakby to koń zjadł, to by się wściekł.

No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii (E-PL5 czy E-PL7)
działa (który i co)
choć 4EV zdumiewa (który)
reszta chyba dotyczy E-PL7
ja naprawdę jestem magister kształcony w PRL-u, więc coś umiem :mrgreen:

Witam !

Nadal nie widze trybow filmowania 50i, 60i, 50p, 60p :( O filmowaniu w 4K juz nie wspominam...
Czyli Olympus w kwestii VIDEO w swoich aparatach nadal zacheca klientow do konkurencji.

Pozdrawiam

MichuP
23.11.14, 10:19
Wg mnie do amatorskiego video tylko kamera. Próbowałem sony, epl3 ostatnio em5 wykorzystać do filmowania i poza wspomnianym wyżej brakiem 50/25 kiepsko działa stabilizacja (w m5 ten problem rozwiązano), obiektywy często gubią ostrość - "myszkują", przysłona nie jest płynna i zmienia się skokowo jasność. Jak ktoś bawi się manualnie to może osiągnąć dobre efekty.

Bart_1985
23.11.14, 13:07
Filmowanie mnie w ogóle nie bawi, wręcz nudzą mnie filmy, lubię zamykać czas w klatce. Może na tym polega podział rynku m4/3 że Olympus jakoby zostawia to pole Panasonicowi...chociaż jeśli plotki się potwierdzą to w lutym powinniśmy zobaczyć następce M5 z nową matrycą i trybem 4k m.in. Dla mnie osobiście wolę lepsze osiągi foto kosztem filmów, to dla mnie tylko dodatek który użyję parę razy do roku.

piaseczek
23.11.14, 13:25
Czy matryca będzie nowa to zobaczymy. Plotki nakierowane są na możliwości video a nie na matrycę.

Bart_1985
23.11.14, 13:47
Matryca w naszych nowszych aparatach nie jest pierwszej świeżości, wydaje mi się, że wymaga głębokiej modyfikacji aby m.in filmowanie w 4K było możliwe, oby na tym nie straciła ważniejsza cecha przyszłych aparatów...jakość zdjęć.

nightelf
23.11.14, 20:37
Matryca w naszych nowszych aparatach nie jest pierwszej świeżości, wydaje mi się, że wymaga głębokiej modyfikacji aby m.in filmowanie w 4K było możliwe, oby na tym nie straciła ważniejsza cecha przyszłych aparatów...jakość zdjęć.

Skąd taki pomysł? Przecież filmowanie w 4K nie wymaga jakiejś dużej ilości megapikseli.
Skoro GH4 może filmować w 4K, to czemu Olympus E-M1 nie może?

MAF
23.11.14, 21:43
Skąd taki pomysł? Przecież filmowanie w 4K nie wymaga jakiejś dużej ilości megapikseli.
Skoro GH4 może filmować w 4K, to czemu Olympus E-M1 nie może?

Procesor? Sztuczny podział rynku?
Jakiś powód jest bo piksli wystarczająco to mają aparaty od pierwszej filmującej lustrzanki włącznie (bodajże D90), a kompakty to i wcześniej...

nightelf
23.11.14, 22:54
Procesor? Sztuczny podział rynku?
Jakiś powód jest bo piksli wystarczająco to mają aparaty od pierwszej filmującej lustrzanki włącznie (bodajże D90), a kompakty to i wcześniej...

Tu się zgadzam. Umożliwienie filmowania w 4K nie wymaga zmiany matrycy, ale procesora, albo tylko oprogramowania.

MAF
23.11.14, 23:35
Tu się zgadzam. Umożliwienie filmowania w 4K nie wymaga zmiany matrycy, ale procesora, albo tylko oprogramowania.

Na 486 choćbyś w assemblerze rzeźbił to 4K nie pociągniesz. Widząc jak działa focus peaking w moim E-M10 i w NEXach to podejrzewam że procesor w E-M10 to nie jest gigant mocy obliczeniowej. Zapewne w ogóle nie jest w stanie pociągnąć tego 4K.

Możliwe że to było przyczyną "nie dostania 4k" przez E-M1. Może efekty nie były zadowalające?

szafir51
24.11.14, 01:02
MAF

dokładnie tak samo mi się wydaje.

Bart_1985
24.11.14, 12:54
Wcale nie chciałem zasugerować, że w domniemanym następcy M5 będzie sensor z większą ilością Mp ,a jakaś usprawniona nowa konstrukcja nadal mająca 16Mp, kwestii podziału rynku nie chciałem poruszać, aby nie być uznanym za głosiciela teorii spiskowych :wink: choć to wydaje się nawet całkiem logiczne. Taka "niepisana" umowa między Panasonic a Olympus my skupiamy się w pro na filmowaniu (GH4 ) a wy zdjęcia (M1 m.in fazowy AF )

easy_rider
24.11.14, 22:57
Tu się zgadzam. Umożliwienie filmowania w 4K nie wymaga zmiany matrycy, ale procesora, albo tylko oprogramowania.A ja myślę że matryca do filmowania 4k jednak musi być zupełnie nowa.
Nie chodzi tu o ilość pikseli, ale szybkość odczytywania danych, ilość przesłanych megabajtów w każdej sekundzie - żeby procesor miał co obrabiać, to trzeba mu to dostarczyć :mrgreen:
Co nie znaczy że same fotodiody będą mieć lepsze parametry - czułość, szumy itd. Tutaj nie spodziewam się rewolucji... (obym się mylił :mrgreen: )

nightelf
24.11.14, 23:08
A ja myślę że matryca do filmowania 4k jednak musi być zupełnie nowa.
Nie chodzi tu o ilość pikseli, ale szybkość odczytywania danych, ilość przesłanych megabajtów w każdej sekundzie - żeby procesor miał co obrabiać, to trzeba mu to dostarczyć :mrgreen:
Co nie znaczy że same fotodiody będą mieć lepsze parametry - czułość, szumy itd. Tutaj nie spodziewam się rewolucji... (obym się mylił :mrgreen: )

Ciekawy pomysł.
Nie wiem czy szybkość odczytu zależy od matrycy, czy od jakiejś szyny danych. Może ktoś wie?

viruuss
25.11.14, 00:52

GX-7 się kłania :)

klikacz
25.11.14, 07:34
Mam wizjer VF2 doczepiany do E-P3 i szału dostaję jak mi non stop spada. Co sięgnę do torby to vf2 leży obok aparatu...

MAF
25.11.14, 07:47
Mam wizjer VF2 doczepiany do E-P3 i szału dostaję jak mi non stop spada. Co sięgnę do torby to vf2 leży obok aparatu...

VF-4 ma zatrzask :-P

mario77
3.12.14, 17:19
witam panowie nie chce zawracać głowy ( chyba już to robię) ale chciałbym prosić o doradztwo jaki wybrać aparat z wyżej wymienionych a może macie inne swoje typy? jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o fotografię i zależy mi na czymś prostym i intuicyjnym w obsłudze.
Wybór padł na początku na E-PL5 ze względu na cenę mieści się w moim budżecie -2000zł i ma w zestawie 2 obiektywy.
chodzi mi o ładne zdjęcia z wakacji-rodzinne itd. taki uniwersalny ale żeby te zdjęcia miały to "coś" wpadłem na forum jeszcze o porównanie tego aparatu z samsungiem nx300- czy to aby na pewno dobry aparat? samsunga nie kojarzył mi się nigdy z aparatami foto...
proszę powiedzcie z jakiego aparatu zdjęcia zrobią na mnie wrażenie bez zbędnych ustawień-czyli na auto..
byłem w znanych salonach foto.. i jedni mówili e-pl5 inni nx300 a jeszcze inni jakiegoś panasonica. mówiłem im że mam 2000zł.
i za tą kwotę szukam..

z góry dziękuje za odpowiedz.

pozdr

And.N
3.12.14, 18:02
witam panowie nie chce zawracać głowy ( chyba już to robię) ale chciałbym prosić o doradztwo jaki wybrać aparat z wyżej wymienionych a może macie inne swoje typy? jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o fotografię i zależy mi na czymś prostym i intuicyjnym w obsłudze.
Wybór padł na początku na E-PL5 ze względu na cenę mieści się w moim budżecie -2000zł i ma w zestawie 2 obiektywy.
chodzi mi o ładne zdjęcia z wakacji-rodzinne itd. taki uniwersalny ale żeby te zdjęcia miały to "coś" wpadłem na forum jeszcze o porównanie tego aparatu z samsungiem nx300- czy to aby na pewno dobry aparat? samsunga nie kojarzył mi się nigdy z aparatami foto...
proszę powiedzcie z jakiego aparatu zdjęcia zrobią na mnie wrażenie bez zbędnych ustawień-czyli na auto..
byłem w znanych salonach foto.. i jedni mówili e-pl5 inni nx300 a jeszcze inni jakiegoś panasonica. mówiłem im że mam 2000zł.
i za tą kwotę szukam..

Witam. Jeśli nie boisz się używek (tu jeśli wierzyć sprzedawcy to prawie nówka) to może taki: klik (http://allegro.pl/panasonic-dmc-g5k-obiektyw-14-42-3-5-5-6-i4854785574.html). Sam szukam podobnych okazji ale 300zł różnicy względem nówki to troche mało mi sie wydaje.
Przewaga G5 nad E-PL5 to: wizjer, ekranik obracany w wszystkich płaszczyznach, wbudowana lampa błyskowa, lepsza ergonomia.
E-PL5 ma lepszą matrycę ale nie sadzę abyś to wykorzystał i jest mniejszy (jeśli to gra rolę).
Mam panasa G1 i uważam, ze w trybie auto radzi sobie bardzo dobrze. Sądzę, że G5 nie będzie pod tym względem gorszy.

redrum1906
3.12.14, 18:04
Jeśli nie zamierzasz inwestować w obiektywy to może jakiś kompakt na wiekszej matrycy? panasonic LX100....ale to chyba wykracza ponad budżet.
Z wymienionych propozycji obie świetne. Jakbym miał bazować wyłącznie na KITowym obiektywie to Olympus E-PL5. Poza tym masz dwa całkiem przyzwoite szkła na starcie(40-150 daje radę).
Samsung ma większą matrycę więc wydusi na tej same "ciemnicy" mniejszą głebię ostrości...ale czy to ma znaczenie w Twoim przypadku?:)

Osobiście brałbym Olympusa. W kwietniu stałem przed podobnym wyborem i mnie NX300 nie przekonał swoja ergonomią- wybrałem OM-D M10.

Bart_1985
3.12.14, 18:35
Jestem bardzo zadowolony z PL-5, trudno mu cokolwiek zarzucić, obiektywy na start są przyzwoitej jakości. Brak wizjera czy lampy traktuję jako cechę a nie stricte wadę. W kwestii najważniejszej zdaje egzamin, matryca jest naprawdę dobra. Co do Samsunga, matryca APS-C ,z moich porównań A35 vs PL-5 jest praktycznie niewidoczny zysk w postaci lepszej kontroli GO (14-42mm vs 18-55 mm). Samsung, można w kwocie ok 2k też kupić z ciekawymi obiektywami, np zamiast tele przy "startowym" kicie kupić naprawdę dobry optycznie 2.0/30, dobra szerokość widzenia i małe rozmiary, dobre światło, poza tym Samsung dodaje do aparatu Lr jak złapiesz bakcyla docenisz. :)

mario77
3.12.14, 18:37
jeżeli o używki chodzi to odpadają nie chce ryzykować.. A tego olympusa obawiam się o menu czy dam rade połapać te funkcje dla kogoś obytego pewnie prościzna ale dla mnie może sprawić trudności. a zdjęcia najczęściej będą robione w domu z oświetleniem na zewnątrz w dni różne ,słoneczne pochmurne i wieczorne.. rodzinne wakacyjne itd. najbliższym sprawdzianem będą fotki z wyjazdu do Dubaju. czyli słoneczne dni i wieczorne krajobrazy oświetlonych wieżowców.. Ale nie chce za dużo grzebać w ustawieniach... najlepiej na auto żeby nie tracić czasu..
i ważne dla mnie jest wtedy jakość zdjęcia

ps. no myślałem tez o jakimś szybkim szkoleniu z profesjonalnym fotografem po zakupie sprzętu

Bart_1985
3.12.14, 18:40
Olympus w ustawieniach fabrycznych ma bardzo łatwe i proste menu, jego "profesjonalizacji" wymaga włączenia opcji w menu. Domyślnie ustawienia niemal przypominają ustawienia większości prostych kompaktów. W trybie auto jest fajny przewodnik podpowiadający jak dobrze wykonać zdjęcia. (ja auto nigdy nie używam, mimo, że mam 3 miec aparat dokładnie z nazwy nie powiem ci jak ten przewodnik się nazywa )

Aczkolwiek, jeśli nie chcesz wychodzić poza auto, chcesz aby aparat poprawnie zawsze naświetlał zdjęcia, także w świetle sztucznym, to brak flesza będzie pewnego rodzaju utrudnieniem (trzeba go zakładać, podnieść kiedy trzeba tu wbudowany (wyskakujący? ) wydaje się lepszym rozwiązaniem. Znaczy się Panasonic G5 (nowy też w twoim budżecie )

mario77
3.12.14, 21:04
Olympus w ustawieniach fabrycznych ma bardzo łatwe i proste menu, jego "profesjonalizacji" wymaga włączenia opcji w menu. Domyślnie ustawienia niemal przypominają ustawienia większości prostych kompaktów. W trybie auto jest fajny przewodnik podpowiadający jak dobrze wykonać zdjęcia. (ja auto nigdy nie używam, mimo, że mam 3 miec aparat dokładnie z nazwy nie powiem ci jak ten przewodnik się nazywa )

Aczkolwiek, jeśli nie chcesz wychodzić poza auto, chcesz aby aparat poprawnie zawsze naświetlał zdjęcia, także w świetle sztucznym, to brak flesza będzie pewnego rodzaju utrudnieniem (trzeba go zakładać, podnieść kiedy trzeba tu wbudowany (wyskakujący? ) wydaje się lepszym rozwiązaniem. Znaczy się Panasonic G5 (nowy też w twoim budżecie )

Czyli w pomieszczeniach słabo naświetlonych konieczny będzie flesz.. - a w pomieszczeniach naświetlonych w auto da rade?
a jak zdjęcia na zewnątrz np. miasto bez flesza. Kurcze im bardziej się zagłębiam tym bardziej mnie to zraża..
-chyba muszę zmienić nastawienie bo nigdy nie kupię tylko się zastanawiam czy taki zaawansowany sprzęt potrzebuje..
bawiłem się tym nx300 menu pod pasowało bardzo proste i intuicyjne.. A e-pl5 się nie bawiłem. Podjadę jutro do salonu w którym
będę chciał kupić aparat i zerknę na te menu powinni mi go udostępnić bo wszędzie wystawiony na sprzedaż ale nie naładowane :(
Ale ten olek bardziej pasuje mi do reki zgrabny poręczny - ten G5 już taki nie jest ale zaraz zerknę na niego w necie.

Bart_1985
3.12.14, 21:13
Radzę jeszcze przymierzyć się do Sony A5000, też prosty i zgrabny korpus za mniej niż 1 500 zł (z 16-50PZ ). Wielkość okolice PL-5 (ale subiektywnie już nie ta jakość wykonania ), ale wbudowana lampa, parę innych gadżetów których nie ma Olympus.
W trybie auto większość aparatów z wbudowanym fleszem go podnosi i błyska, w przypadku Olympusa w auto w słabszym świetle zdjęcia może wyjść "nieostre, zamazane" (o ile nie jest podłączona ta malutka lampka ).

Bodzip
3.12.14, 21:20
Czyli w pomieszczeniach słabo naświetlonych konieczny będzie flesz.. - a w pomieszczeniach naświetlonych w auto da rade? ...<br>
Oj tam, oj tam. Jest sobie bardzo stare schronisko w Bartnem na zboczy góry Mareszka. Zwane jest "Bacówką w Bartnem". Jedno okno ok 30 x 30 cm. Tylko jedno. Cudne stare ikony tam wiszą sobie. Lampy nie miałem - no na szlak lampy się nie bierze.
E-PL5 i ISO 6400

Bart_1985
3.12.14, 21:22
Tyle, że tryb auto w Olympusie jest ograniczony do ISO 1600, dopiero w trybach PASM można sobie ustawić zakres auto ISO. (np ja sobie podniosłem do ISO-3200 ) no i RAWy robię, prawdą jest, że ISO-6400 w PL-5 wygląda dobrze.

Bodzip
3.12.14, 21:25
Tyle, że tryb auto w Olympusie jest ograniczony do ISO 1600, dopiero w trybach PASM można sobie ustawić zakres auto ISO. (np ja sobie podniosłem do ISO-3200 ) no i RAWy robię, prawdą jest, że ISO-6400 w PL-5 wygląda dobrze.
To sobie ustawi na A, zamiast na iAuto i będzie trzaskał równo :D

And.N
3.12.14, 21:25
...W trybie auto większość aparatów z wbudowanym fleszem go podnosi i błyska...
W panasie G1 tak nie jest. (podejrzewam, że w G5 też) Trzeba samemu podnieść lampę. Uważam to za zaletę. Nie wszędzie można robić zdjęcia z lampą i taka automatyczna funkcjonalność podnoszenia lampy bylaby nie wskazana mz.
Na pewno w trybach tematycznych jak np. Portret (w auto chyba też) wyskakuje tylko na wyświetlaczu (wizjerze) informacja o konieczności podniesienia lampy jak warunki nie pozwalają na zrobienie zdjęcia bez jej użycia.

mario77
3.12.14, 22:14
"Bodzip" zdjęcie wyszło ok. podoba mi się.. Ale panowie nie ma co "bić piany" tu chodzi o aparat a nie o Statek kosmiczny:) więc nie ma co się stresować.
Pójdę w e-pl5 i będę się uczył no przecież kiedyś musi być ten pierwszy raz :) chyba że jutro okaże się że jednak te menu nie podpasuje to poszukam czegoś innego. Sprawdzę jeszcze te aparaty które wymieniliście tak aby jutro iść już do salonu z głową pełną informacji i wykorzystam wasze podpowiedzi które dużo mi dały -wielkie dzięki . Jak już zakupie aparacik to się podzielę pierwszymi wrażeniami i problemami:) no i liczę na waszą pomoc w razie czego:))

z góry dzięki jeszcze raz

ps. jeszcze pytanko o te iso? kiedy w jakim momencie zwiększać wartość a w jakim zmniejszać?

nightelf
3.12.14, 22:23
ps. jeszcze pytanko o te iso? kiedy w jakim momencie zwiększać wartość a w jakim zmniejszać?

Najlepiej ustaw na początku auto ISO, aparat sam dobierze optymalnie tą wartość.
Im niższe ISO tym mniejsze szumy, ale czasami trzeba podbić czułość by uzyskać odpowiednio naświetlone zdjęcie.
Tutaj trochę informacji o ekspozycji zdjęcia: http://www.fotografuj.pl/Article/EV_Exposure_Value_ekspozycja_zdjecia/id/56

mario77
3.12.14, 22:43
Najlepiej ustaw na początku auto ISO, aparat sam dobierze optymalnie tą wartość.
Im niższe ISO tym mniejsze szumy, ale czasami trzeba podbić czułość by uzyskać odpowiednio naświetlone zdjęcie.
Tutaj trochę informacji o ekspozycji zdjęcia: http://www.fotografuj.pl/Article/EV_Exposure_Value_ekspozycja_zdjecia/id/56

dzięki fajny art. dużo tłumaczy

mario77
8.12.14, 23:03
witam!! jestem już szczęśliwym posiadaczem wspomnianego tu E-PL5 .. przy pierwszym kontakcie z aparatem jestem mile zaskoczony wykonaniem.. pozytywnie oczywiście.... Jeżeli chodzi o robienie zdjęć to zdążyłem tylko na 10 minut włączyć na Auto i porobić parę fotek w domu. I nie miałem jeszcze czasu na ustawienia ale zwróciłem uwagę na zdjęcia które były robione w pomieszczeniu (dom) przy świetle sztucznym czyli żarówka itd. wychodziły bardzo hmm jak to powiedzieć nasycone sztuczne kolory -w czerwoność dziwne troszkę.. na ekranie po prawej stronie jest taka zakładka która sie wysówa i jest możliwość ustawienie np. zmiany nasycenia kolorów - i jest tam na pierwszym polu możliwość zmiany w góre na czyste i żywe i w dół płaskie i zgaszone. przesuwając ikonkę w dół zdjecia wychodzą bardziej naturalnie.. Czy robię coś żle lub dobrze. Proszę o wskazówki od czego zacząć przygodę w ustawieniach. pozdr

epicure
9.12.14, 00:45
Balans bieli ustaw na światło żarowe, a nasycenia kolorów nie ruszaj.

Bart_1985
9.12.14, 01:10
Kolejna rada, ustaw z zakładce od ustawień ekranu natural , nasycone trochę przekłamuje kolory (ale wygląda niby "ładniej" )

epicure
9.12.14, 01:15
I wyłącz "ciepłe barwy" czy jak to tam się zwie...

Bart_1985
9.12.14, 01:24
Tak, dokładnie, zakładka G (kolor... ) opcja "Zachowaj ciepły kolor w WB" na wyłącz, wtedy auto WB nawet przy żarowym daje efekty niemal na poziomie dedykowanego trybu. (sprawdzone )

urzyszkodnik
9.12.14, 12:44
Pozostaje tez opcja bw
Serio pisze :) szczegolnie gdy mamy żarówki itd. a doswiadczenia w zakresie balansu bieli brak...
Ps.
Gratki
Fajna zabawka. Teraz zbieraj na szło jakies inne. Ja polecam nalesnika 17mm f2,8. Czyli 35mm na ff.

mario77
9.12.14, 18:42
panowie jak wchodzę w te ustawienia (menu własne) i zakładkę G-kolor/cz-b . nie mam możliwości wyłączenia "zachowaj ciepły kolor WB- mam go włączonego i podświetlonego na blado bez możliwości zmiany.
a i włączyło mi się coś takiego jak próbuje zrobić zdjęcie z górnego przycisku to AF łapie mi zawsze ostrość w prawym dolnym rogu ekranu jest tam zaznaczony taki kwadrat z liniami tylko na rogach i jak robię zdjecie to mi własnie w tym samym miejscu łapie ostrość. z dotyku ekranu normalnie tam gdzie dotknę palcem tam robi..

urzyszkodnik
9.12.14, 19:55
Mario
Nie ma rady
Instrukcje trzeba poczytać...

mario77
9.12.14, 20:14
Instrukcja była pierwsza w moich rękach.. ale o tych ustawieniach nic nie ma! Tylko podstawy..

epicure
9.12.14, 20:17
Możliwe, że w trybie Auto nic nie da się zmienić. Przełącz się na tryb P - to takie Auto, tyle że pozwala coś zmienić, jeśli chcesz :-)

Bart_1985
9.12.14, 20:19
Zmień na kółku np na tryb P będzie się dało.
Zmieniłeś punkt AF, wróć do strefy 3x3 (ja tak mam centralnie ) lub 35. Ostatecznie wybieraj punkt ostrości dotykiem.

mario77
9.12.14, 20:39
a jest możliwość wrócić do ustawień fabrycznych lub coś podobnego

urzyszkodnik
9.12.14, 21:04
Cos chyba było takiego.
Moj pojechał do serwisu. Nie sprawdze niestety.

mario77
9.12.14, 21:05
nie spoko już doszedłem do wszystkiego znaczy no do momentu do którego chciałem :).
Sorki że zawracam panowie gitarę hehhe. dziękuje za wyrozumiałość.
ustawienia są mi potrzebne pod zdjęcia robione w domu oświetlenie " żarówka" były bardzo nasycone takie czerwone.
teraz już po tych małych zmianach jest dużo lepiej.

Bart_1985
9.12.14, 21:20
Moj pojechał do serwisu. Nie sprawdze niestety.

Tak z ciekawości, co mu się stało, ja swoją drobną niedogodność zignorowałem, lub potocznie olałem.

urzyszkodnik
9.12.14, 23:28
Jesli
To do mnie to guzik migawki odpadł...i zdjec robic sie nie dało.
Dzwoniłem dzis. Jest w serwisie. Zrobią na gwarancji.
W ciagu dwóch tygodni mam dostac przesyłkę.
Na swieta pewnie bedzie.

mario77
11.12.14, 22:49
Jesli
To do mnie to guzik migawki odpadł...i zdjec robic sie nie dało.
Dzwoniłem dzis. Jest w serwisie. Zrobią na gwarancji.
W ciagu dwóch tygodni mam dostac przesyłkę.
Na swieta pewnie bedzie.

podobno ten guzik migawki dość często się psuje.. ? prawda to?

ale dziś bardzo zaniepokoiłem się też przyciskiem ale tym od usuwania zdjęć.. czy to normalne gdy go wciskam dzwięk jest bardzo słyszalny taki efekt zużytego przycisku-dość słyszalne pstrykniecie. w tym drugim jest to inaczej taki dzwiek pełny cichy odczuwalny tylko pod palcem. nie słyszałem go wcześniej bo nie usuwałem fotek

mkgrr
12.12.14, 11:54
Cześć

Mam prośbę o ustosunkowanie sie do opinii usera "radoart" n forum pod poniższym linkiem. Bardzo negatywnie wyraził sie o E-PL5

http://www.fotomaniak.pl/61967/test-olympus-pen-e-pl5/#comment-120950

Zastaniwialem sie nad tym aparatem (tylko z obiektywami kitowymiEZ-M1442 + EZ-M40150) , ale po wyrazeniu takiej opinii trochę sie boję tego aparatu. Teraz sie zastanawiam, czy kupawć taki aparat, czy w podobnej ceniu kupić jakiś kompakt. (fotografia na etapie raczkowania :) )

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
mkgrr

epicure
12.12.14, 12:06
Pudełka aparatów powinny być zabezpieczone specjalnym zamkiem z captchą, którego otworzenie wymaga rozwiązania rebusu sprawdzającego inteligencję. Wówczas nie byłoby w sieci takich opinii, bo ich autorzy nigdy nawet nie dobraliby się do tych aparatów.

szafir51
12.12.14, 12:42
Mam prośbę o ustosunkowanie sie do opinii usera "radoart" n forum pod poniższym linkiem. Bardzo negatywnie wyraził sie o E-PL5

Wszystkie zdjęcia są zaszumione nawet na najniższych iso, widać to już przy 4 x przybliżeniu

Właśnie kolejne niemiłe rozczarowanie, podczas pisania posta ładowałem akku do tego aparatu, świeciła sie lampka cały czas i zgasła, myślałem, że ktoś mi coś rozłączył ale niee okazało się, ze tak się kończy łądowanie, gaśnie lampka, jak by prąd wyłaczyli, gdzie powszechna praktya jest, że miga gdy się ładuje a gdy skończy łądować to swieci oczywiscie w olympusie nawet taką prostą rzecz spierzyli, to pokazuje ich kompetencje

naprawdę chcesz, żeby ktoś o zdrowych zmysłach odnosił się do tych słów?

to mnie najbardziej rozbawiło

Kompletnie nieintuicyjne menu, w ogóle nie wiadomo gdzie się jest w jakim trybie, gdzie tego szukać jak to się włączyło, guzik funkcyjny raz działa raz nie i za każdym razem robi co innego!

lol tygodnia.

masz tutaj cały wątek poświęcony temu aparatowi. Masz masę zdjęć z E-PL5 i tych obiektywów. Obejrzyj i sam się zastanów czy to co widzisz Ci odpowiada. Jako narzędzie E-PL5 to świetny aparat, w tej cenie w jakiej jest teraz z dwoma kitami to moim skromny zdaniem jedna z najlepszych opcji na rynku.

robtor
12.12.14, 13:42
[/FONT][/COLOR]
naprawdę chcesz, żeby ktoś o zdrowych zmysłach odnosił się do tych słów?
to mnie najbardziej rozbawiło
lol tygodnia.
masz tutaj cały wątek poświęcony temu aparatowi. Masz masę zdjęć z E-PL5 i tych obiektywów. Obejrzyj i sam się zastanów czy to co widzisz Ci odpowiada. Jako narzędzie E-PL5 to świetny aparat, w tej cenie w jakiej jest teraz z dwoma kitami to moim skromny zdaniem jedna z najlepszych opcji na rynku.
Jako użytkownik takiego zestawu (epl5 z dual kitem) zgodził bym się z tym z całą rozciągłością, troszkę jak dla mnie za "wąski" w teren ten krótszy kit, ale na początek w zupełności wystarcza, zawsze można panoramę zrobić :) .

Bart_1985
12.12.14, 18:53
Jej, m.in moja porada dotycząca nieco zbyt ciepłych (ale najwyraźniej taka uroda PENa ) znalazła się pod tym testem :grin:
Komentarze, zdarzają się niezadowoleni użytkownicy (ta bateria i godzina np u mnie ) ale ten wpis to ewidentnie troll. Jak się wlepi nos w ekran i ogląda w 1:1 to niemal każdym aparacie widać szum, nawet na niższych ISO. Ale trzeba się postarać aby go dostrzec. Mój Pen kosztował 1599zł trafiłem na promocję, 4 września, osatni dzień promocji to był, potem udało mi się jeszcze w dobrej cenie 1060zł kupić 1.8/45mm naprawde trudno za mniej niż 3k stworzyć tak uniwersalny zestaw.

nyny
12.12.14, 20:09
Zasadniczo i pobieznie to mam wrazenie, ze niektorym nawet jakby dali D4s/1Dx to i tak by marudzili...
Jak ktos jest lamus to nie zrobi dobrego zdjecia, nawet wtedy gdyby dysponowal niewiadomo jak zaawansowanym technicznie narzedziem....

pozdro

Bart_1985
12.12.14, 21:37
Samopomoc fotograficzna na Facebooku potwierdza tę tezę. Owszem czasem zdarzają się problemy ze sprzętem (od tego jest serwis lub to co producent sam dostarczył np kalibracja AF, kompensacja martwych pikseli) ale jak ktoś np pyta, marudzi jak to D610 z 85/1.8 na 1.8 nie daje ostrych zdjęć ruchliwemu dziecku...:roll:

urzyszkodnik
13.12.14, 18:14
Ktos cos o baterii mówił...
Ja mam jedną. Planowałem kolejna na wakacje, ale w
Sumie nie było po co.
Bateria trzyma jak trzeba. Wystarcza mi na minimum pare dni w sumie.
I na wiele godzin focenia.
Wiele to znaczy bardzo długo...czyli wiele godzin. Nie jedną.
A szum ? Mam inne aparaty. Tez szumią. Każdy inaczej. FF tez szumi...no i co z tego ?

Epl5 to fajna zabawka.
Ma wszystkie potrzebne tryby. Jest mały. Szkła pasują wszystkie jakie wymyślono.
Co mozna chcieć wiecej ?

Karol
13.12.14, 20:03
Co mozna chcieć wiecej ?
Lepszej stabilizacji, która w epeelach jest taka sobie - do czasu epl7.

urzyszkodnik
13.12.14, 20:05
Lepszej stabilizacji, która w epeelach jest taka sobie - do czasu epl7.
A co tu stabilizował bedziesz przy tak wysokim iso ?
No proszę...róbcie zdjęcia :)

Karol
13.12.14, 20:15

Ja używam natywnego prawie zawsze. No ale każdy fotografuje inne motywy i ma inny styl fotografowania.

urzyszkodnik
13.12.14, 20:23
To statyw załatwi sprawę. Nie stabilizacja.

qwert
13.12.14, 20:31
Lepszej stabilizacji, która w epeelach jest taka sobie - do czasu epl7. Popieram też uważam że stabilizacja mogła by być lepsza w E-PL5

Karol
13.12.14, 20:55
Dlaczego nie stabilizacja? Stabilizacja załatwi w takim zakresie, że często owego statywu nie muszę targać więc nie targam. Nie wiem do czego zmierzasz - jeżeli do zaprzeczenia faktu, że bardziej skuteczna stabilizacja jest lepsza od mniej skutecznej, to jesteś na ślepej uliczce. To, że ktoś stabilizacji nie używa/nie lubi to inna sprawa.

urzyszkodnik
13.12.14, 21:19
Tez argumenty o stabilizacji sa takie same jak oglądanie szumu na 100% powiekszeniach. Zamieszanie robią.

Kup po prostu wskazany epl7.
Zdjęcia bedziesz pewnie robił duzo lepsze.
Ja zostanę tradycyjnie przy statywie. Stabilizacja w epl5 mi wystarcza.
Do reszty mam iso i czas oraz optykę. No i statyw...
Ale każdemu jak kto woli :)

easy_rider
13.12.14, 21:22
Lepszej stabilizacji, która w epeelach jest taka sobie - do czasu epl7.Dobrej stabilizacji nie sposób przecenić... ta w PEN'ach niestety jest kiepska

A co tu stabilizował bedziesz przy tak wysokim iso ?Pomimo dobrej matrycy - przy fotografowaniu ludzi jednak nie można wyjść poza ISO 800

No proszę...róbcie zdjęcia :)No to właśnie robiłem wczoraj małą sesję...

To statyw załatwi sprawę. Nie stabilizacja.tak - trzy modelki, fotografów kilka razy więcej,
plus wizażystki, kelnerki i paru przygodnych gapiów wchodziło sobie na głowę w małym, ciasnym i ciemnym klubie...
I ja miałbym tam biegać ze statywem... :mrgreen:

Gdyby nie znakomita stabilizacja w OMD to nie miałbym pewnie żadnego udanego zdjęcia - i to pomimo przysłony F1,2.
I wcale nie dlatego że modelki się poruszyły...

nightelf
13.12.14, 21:37
W klubie to trzeba uzyskać krótkie czasy migawki, pewnie z 1/200 albo krótszy. Tutaj stabilizacja niewiele pomoże.
Szkło f0.95 pewnie też by nie zaszkodziło.

epicure
13.12.14, 21:53
W klubie się używa lampy. Bez niej nawet FF z najjaśniejszym szkłem poleganie.

Bart_1985
13.12.14, 22:30
Ktos cos o baterii mówił...
Ja mam jedną. Planowałem kolejna na wakacje, ale w
Sumie nie było po co.
Bateria trzyma jak trzeba. Wystarcza mi na minimum pare dni w sumie.
I na wiele godzin focenia.
Wiele to znaczy bardzo długo...czyli wiele godzin. Nie jedną.
A szum ? Mam inne aparaty. Tez szumią. Każdy inaczej. FF tez szumi...no i co z tego ?

Epl5 to fajna zabawka.
Ma wszystkie potrzebne tryby. Jest mały. Szkła pasują wszystkie jakie wymyślono.
Co mozna chcieć wiecej ?

Wystarcza na ok 280-300 zdjęć, przez tydzień focenia, raz udało mi się w jednym dniu fotografowania zrobić dobrze ponad deklarowane 350 zdjęć. Dodatkowa bateria będzie dobra, zawsze się przydaje, dwie baterie to masz ponad 600 zdjęć, niektórzy tyle robią przez cały urlop, jak się zapomni ładowarki a obie są naładowane nie będzie tragedii.
Wspominałem o baterii, ale nie jej wydajności a tym, że po każdym jej wyjęciu (np w celu naładowania ) musze ustawiać datę. To usterka zbyt błaha aby pozostać bez aparatu na tydzień czy dwa tygodnie.
Co do stabilizacji, wg moich obserwacji nie jest tak źle, może to zależy od egzemplarzy, ? ogólnie nie jest gorzej niż ww A35, jak robię na tele (150mm ) 1/60s daje radę zrobić ostro, wolę to mieć niż nic. 1/15s śpiący kotek z 1.8/45mm też ostro.
Kupiłem PL5 gdyż na początku września jeszcze PEN 7 nie był wszędzie dostępny ( i droższy, od razu chciałem mieć sensowny zestaw, w ogóle wpierw miało być a6000, ale za cenę niemal 3k miałbym tylko 16-50 ) , dziś radziłbym o ile to możliwe zakup PL7, dużo lepsza stabilizacja, sterowanie smartfonem, lepszy monitorek i jeszcze bardziej styl retro, czyli ładniejszy (a to ostatnimi czasy bardzo lubię ).

urzyszkodnik
13.12.14, 22:37
Dobrej stabilizacji nie sposób przecenić... ta w PEN'ach niestety jest kiepska
Pomimo dobrej matrycy - przy fotografowaniu ludzi jednak nie można wyjść poza ISO 800
No to właśnie robiłem wczoraj małą sesję...
tak - trzy modelki, fotografów kilka razy więcej,
plus wizażystki, kelnerki i paru przygodnych gapiów wchodziło sobie na głowę w małym, ciasnym i ciemnym klubie...

Gdyby nie znakomita stabilizacja w OMD to nie miałbym pewnie żadnego udanego zdjęcia - i to pomimo przysłony F1,2.

Z pełnym szacunkiem do Ciebie oraz Twoich umiejętności - to jak widze jeszcze długa droga przed Tobą...
Bzdury bowiem piszesz i tym samym mieszasz w głowach ludziom.
Poczytaj. Praktykuj. Pozniej pisz.

Bart_1985
13.12.14, 22:51
Jakby dobra nie była stabilizacja, nawet 5EV to i tak nie uratuje poruszonego zdjęcia ludzi, ona kompensuje tylko drgania naszych rąk, nieraz mam tak, że zrobiłem zdjęcie Maksikowi , wydaje się poruszone, chociaż było co najwyżej 1EV, problem, że łebkiem drgnął, jeśli w głębi była podłoga jest idealnie ostra.

Mirek54
13.12.14, 23:06
Dobrej stabilizacji nie sposób przecenić... ta w PEN'ach niestety jest kiepska
Pomimo dobrej matrycy - przy fotografowaniu ludzi jednak nie można wyjść poza ISO 800
No to właśnie robiłem wczoraj małą sesję...
tak - trzy modelki, fotografów kilka razy więcej,

Jesli ty takie pstrykanie nazywasz ,ze to sesja to ja chyba jestem Marlon Brando.
Na sesji to Ty decydujesz co i jak,gdzie i z kim.Robisz sesje i narzekasz bo fotografow bylo wiecej.
Ze smiechu nawet pisac dalej nie moge.

easy_rider
13.12.14, 23:20
W klubie się używa lampy. Bez niej nawet FF z najjaśniejszym szkłem poleganie.A jednak OMD nie poległ...
Nie wszędzie lampy można używać.

W klubie to trzeba uzyskać krótkie czasy migawki, pewnie z 1/200 albo krótszy. Tutaj stabilizacja niewiele pomoże.
Szkło f0.95 pewnie też by nie zaszkodziło.Trzeba nie trzeba... a przy czasach 1/40 - 1/15 całkiem sporo pomaga.
Pewnie że szkło f0,95 by nie zaszkodziło (chociaż głębia ostrości już mogła), ale niestety jaśniejszego niż 1,2 nie posiadam

Z pełnym szacunkiem do Ciebie oraz Twoich umiejętności - to jak widze jeszcze długa droga przed Tobą...
Bzdury bowiem piszesz i tym samym mieszasz w głowach ludziom.
Poczytaj. Praktykuj. Pozniej pisz.Piszesz o szacunku którego jednak w ogóle nie posiadasz...
jak widać wiesz wszystko najlepiej, znasz warunki mojej wczorajszej sesji lepiej ode mnie

Jakby dobra nie była stabilizacja, nawet 5EV to i tak nie uratuje poruszonego zdjęcia ludzi, ona kompensuje tylko drgania naszych rąk...Jakbym nie wiedział... może przeczytaj co napisałem - modelki bardzo rzadko były przyczyną poruszonych zdjęć.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------

Na sesji to Ty decydujesz co i jak,gdzie i z kim.Robisz sesje i narzekasz bo fotografow bylo wiecej.
Ze smiechu nawet pisac dalej nie moge.No to gratuluję poczucia humoru i zdrowia życzę :mrgreen:
Na imprezie byłem tak trochę z przypadku - nic nie organizowałem - i na nic przecież nie narzekam... tłumaczyłem tylko, ale jak widać niepotrzebnie

Bart_1985
13.12.14, 23:24
Szkoda, że z f/1.2 jest tylko jedno szkło w naszym systemie (z AF ) i do tego tak drogie, powinno być tego więcej, a klasa f/1.8-2.0 być raczej "amatorską".
Stabilizacja moich doświadczeń przydaje się do statycznych scen, kiedy mamy czas typu 1/4 s człowiek poruszy się na 8 z 10 zdjęć. Do foto ludzi średnio się nadaje.

Mirek54
13.12.14, 23:26
No to gratuluję poczucia humoru i zdrowia życzę :mrgreen:
Na imprezie byłem tak trochę z przypadku - nic nie organizowałem - i na nic przecież nie narzekam... tłumaczyłem tylko, ale jak widać niepotrzebnie

Toz sam pisales,ze robiles sesje.To w koncu Jak?Byla sesja? Czy focenie przy okazji picia piwa w klubie ze znajomymi? Bo to dla mnie Dwie pary roznych butow.:wink::grin:

easy_rider
13.12.14, 23:35
Toz sam pisales,ze robiles sesje.To w koncu Jak?Byla sesja? Czy focenie przy okazji picia piwa w klubie ze znajomymi? Bo to dla mnie Dwie pary roznych butow.:wink::grin:Czepiasz się słówek - czy sesja jest tylko wtedy gdy ja jestem jej organizatorem?
Była sesja, był organizator - nie było piwa ani znajomych...

urzyszkodnik
13.12.14, 23:42
Z ta sesja to widze tak samo jak z technika Twojej fotografi...
Niby cos tam było, ale widać ze z prawda sie mijasz ...
Tak jak z ta stabilizacja i foceniem ludzików na "sesji" lub sesji.
Zapisz sie na jakis kurs, ksiazke kup, pogadaj moze ktos Cie zabierze na jakies focenie.
Na ta chwile, to śmiechu kupa... :)
No i zdjęcia rób. Do ludziów zaś stabilizację wyłącz...lampe kup.
Ale co ja tam wiem...

Karol
14.12.14, 00:12

Tez argumenty o stabilizacji sa takie same jak oglądanie szumu na 100% powiekszeniach. Zamieszanie robią.
Nie no wymiękam. Jakie zamieszanie? Sorki ale odnoszę wrażenie, że w kwestii stabilizacji nie wiesz o czym piszesz. Rozumiem, że stabilizacja w epl5 Ci wystarcza, ale zrozum, że w nowszym aparacie jest duuuużo (!) lepsza. Być może zaglądnie tu ktoś mający dylemat czy kupić epl5 czy epl7. Dobrze więc żeby wiedział, że w nowszym aparacie jest znacznie skuteczniejsza, mało tego jest pozbawiona irytującej cechy, że nawet na "bezpiecznych" czasach stabilizacja potrafi zepsuć zdjęcie (IBIS blur issue). Pewnie, że możesz proponować wysokie ISO lub statyw i deprecjonować stabilizację, możesz też napisać, że kiepski fotograf nie zrobi niczym dobrego zdjęcia, ale to jest właśnie rozmydlanie tematu i robienie zamieszania.

easy_rider
14.12.14, 00:12
Z ta sesja to widze tak samo jak z technika Twojej fotografi...
Niby cos tam było, ale widać ze z prawda sie mijasz ...
Tak jak z ta stabilizacja i foceniem ludzików na "sesji" lub sesji.
Zapisz sie na jakis kurs, ksiazke kup, pogadaj moze ktos Cie zabierze na jakies focenie.
Na ta chwile, to śmiechu kupa... :)
No i zdjęcia rób. Do ludziów zaś stabilizację wyłącz...lampe kup.
Ale co ja tam wiem...
:)No właśnie... niewiele, żeby nie powiedzieć że nic...
Co prawda ocena czyjejś techniki fotografii na podstawie własnego widzimisię, to jedynie ignorancja, (i ośmieszanie, ale samego siebie)
ale wmawianie mijania się z prawdą to już oszczerstwo...

Bart_1985
14.12.14, 00:45
Co do stabilizacji w PL-5, to max co ja umiem zrobić (ale niestety powody zdrowotne uniemożliwiają stanie się posągiem ) , mnie to wystarczy, ale jak pisałem wcześniej, na dziś o ile finanse pozwalają lepiej kupić PL-7 (nie tylko stabilizacja a lepszy ekran, smart itp ), takie zdjęcie zrobiłbym z jeszcze dłuższym czasem, lub byłoby idealnie ostre bez "ale".

ISO-500 | f/2.0 | 1/15s
niżej zejść się nie da, jak na 45mm to tak sobie. ale dobrze, że jest.

urzyszkodnik
14.12.14, 07:41
Jak z dziecmi.
Zrobią wszystko zeby udowodnić swoje racje. Nawet słowa jak "oszczerstwo" padają.
Ciasteczka sa świetnym przykładem. Na zastosowanie stabilizacji. (Rada - światło zapal. Okno odsłon. Lampe włącz.)
Ale
Jeden tu kolega pisał o stabilizacji w kontekście focenia ludziów na "sesji".
Tam iso 400 to max. Stabilizacja zupełnie zbyteczną jest :) czasy i tak wymuszone sytuacja.
I tyle.
I o tym tu mowa. Te nerwy emocje wynikające z tego, ze stabilizacja wydaje sie Wam konieczna do takich "sesji", wynikają tylko z Waszej niewiedzy. Po prostu poczytać trzeba. I stabilizacja nie bedzie potrzebna. Do ludziów.

Skoro jednak ciągnięty jest ten temat...
Mozesz pokazać zdjęcia z tej "sesji" z 1/15 ?

Co do epl5/epl7 to juz wywalając kasę większa, pewnie bym fuji kupił. Bez znaczenia czy z, czy bez stabilizacji...

Bart_1985
14.12.14, 13:29
Nie wiem czy fotografując pierniczki coś bym uzyskał odsłaniając okno, bo 23 trudno byłoby w ten sposób zyskać jakiekolwiek światło (mieszkam na wsi, latarnie w pobliżu domu obiecali jak łazili przed wyborami ) Zdjęcie wgrałem nie tyle aby pochwalić się pysznymi pierniczkami, a że stabilizacja w PL-5 działa aczkolwiek nie jest wybitna.
Fuji tak, ale tylko z matrycą Fuji, czyli najniżej serii M, schody zaczynają się kiedy chce się coś pod to podpiąć, dla przeciętnego amatora to za drogi system. :cry: to już nawet dość drogim Olku można (choćby rynek wtórny ) przyzwoite szkła zdobyć. Fuji w zasadzie samo premium/elite

szafir51
14.12.14, 14:11
da się zrobić 150mm (ekwiwalent 300mm) na 1/6s

137296

tutaj akurat stabilizacja ze szkła (Mega OIS Panasonica) ale w sumie to bez różnicy, bo wg mnie efekt daje podobny do tej z E-M10/E-PL7.
Tylko, że procentowo ostrych zdjęć będzie tu znacznie mniej - pewnie ze 20%. Czas 1/10 dużo poprawia, na 1/13-1/15 już w zasadzie wszystkie mogę zrobić ostre. Pytanie tylko po co, bo przy czymkolwiek ruchomym w kadrze ruch będzie rozmazany.
Za to przy takim dekielku 9mm/8 stabilizacja się bardzo przydaje, bo można nim spokojnie focić w nocy przy czasach 1/3s

urzyszkodnik
15.12.14, 12:53
Aparat wrócił naprawiony w tydzien :)
Nie mogę znalezc wątku o serwisie, wiec tu podziekuje za szybki serwis :)
Szczegolnie dzięki duze dla Pani Ewy z infolini. Napracowała sie :)
Dzięki :)
Ps.
Szok jak szybko. Naprawa i dostarczenie w tydzien. Z czech...

Bart_1985
15.12.14, 16:45
Super, Święta z aparatem, może jak to tak szybko działa po nowym roku zrobię sobie przerwę w zdjęciach na parę dni ;)

urzyszkodnik
26.12.14, 16:08
Mam takie pytanie:
Czy z epl5 działają lampy np jak sb900?
Próbowałem i nie działa u mnie. Ze starymi manualnymi tez nie działa.
Z radyjkiem od N tez nie. Oczywiscie na M...
Normalne to ? Czy cos robię źle ?

nyny
26.12.14, 16:14
Mam takie pytanie:
Czy z epl5 działają lampy np jak sb900?
Próbowałem i nie działa u mnie. Ze starymi manualnymi tez nie działa.
Z radyjkiem od N tez nie. Oczywiscie na M...
Normalne to ? Czy cos robię źle ?

U mnie dziala z M5 kazda lampa, od nikonowych po yongnuo, tyle ze ja wyzwalam blyskiem :)

pozdro

urzyszkodnik
26.12.14, 16:38
No tak. Ale wtedy trzeba to małe blyskadelko miec jeszcze w kieszeni.
A ja tak na sanki po prostu bym chciał...
Nie da sie jak rozumiem ?

nightelf
3.01.15, 18:24
No tak. Ale wtedy trzeba to małe blyskadelko miec jeszcze w kieszeni.
A ja tak na sanki po prostu bym chciał...
Nie da sie jak rozumiem ?
Dziwne. Mi E-M5 działał z SB-900 na sankach. Lampa w trybie A, aparat włączony błysk.

urzyszkodnik
3.01.15, 23:39
Dziwne. Mi E-M5 działał z SB-900 na sankach. Lampa w trybie A, aparat włączony błysk.
Z
Nie działa. Znowu sprawdziłem.
Po zapięciu nie reaguje na nic. Lampa znaczy...
Moze soft zmienili ?

Powtórzę pytanie :
Moze ktos na epl5 sprawdzic lampy z jednym pinem takie z analoga albo jakaś ze stopka nikona ?

BootMR
4.01.15, 16:02
A lampę masz ustawioną w odp. trybie? U mnie Yongnuo jak jest ustawiona w tryb wyzwalania błyskiem, to nie działa przez sanki.

urzyszkodnik
4.01.15, 17:03
Bez względu na tryb nie działa.
Do serwisu nie wyślę, bo z tym maleństwem błyska. Wiec powiedzą ze wszystko działa.
Cóż.
Sie mowi trudno. I tak w sumie raz na rok, bym lampy z nim użył. No ale dziwne ze u Was błyska a u mnie nie.

MAF
4.01.15, 17:15
Bez względu na tryb nie działa.
Do serwisu nie wyślę, bo z tym maleństwem błyska. Wiec powiedzą ze wszystko działa.
Cóż.
Sie mowi trudno. I tak w sumie raz na rok, bym lampy z nim użył. No ale dziwne ze u Was błyska a u mnie nie.
A z jakąś inną lampę Olympusa sprawdzałeś? Taką większą w typie fl-600R, czy fl-36?

urzyszkodnik
4.01.15, 17:36
Sprawdzałem tylko z ta z kompletu.
Innej Olka nie mam. Nie ma tez nikt u mnie ani olka ani lampy.
Mam lamp poza tym pare. Z nisina i sb korzystam czesto. Starocie sa raczej do zabawy.
Radyjko czasem zapinam na sanki tez. Ale to nie w olku. Na epl5 wlasnie nic nie działa.

MAF
4.01.15, 17:40
Sprawdzałem tylko z ta z kompletu.
Innej Olka nie mam. Nie ma tez nikt u mnie ani olka ani lampy.
Mam lamp poza tym pare. Z nisina i sb korzystam czesto. Starocie sa raczej do zabawy.
Radyjko czasem zapinam na sanki tez. Ale to nie w olku. Na epl5 wlasnie nic nie działa.
Możliwe że jednak masz coś uszkodzone w aparacie. Ta mała lampa może być inaczej wyzwalania. Spróbowałbym koniecznie z jakąś inną lampą dedykowana do Olympusa.

Roberto73
4.01.15, 18:04
Niestety taki urok E-PL5 . U mnie też nie działa żadna inna lampa poza dedykowanymi do Olka . A sprawdzałem na kilku. A faktycznie w modelach EM5 działa bez problemu.

grizz
4.01.15, 18:08
Zaklejcie na lampie inne styki poza środkowym.

urzyszkodnik
4.01.15, 20:11
Mam stare z jednym stykiem. Tez nie działają...

Ale ale
Wróciłem z koncertu kolęd w kościele wlasnie.
Miałem d700 i epl5 w kieszeni. Oba ze szklami f2,8.
Mały dał rade. Balans nawet duzo lepiej ustawił niz N.
Technika idzie jednak do przodu...

hallum
26.01.15, 13:31
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Ale do rzeczy.
Byłem dziś w sklepie protestować lampę do mojego nowiuśkiego e-pl5
Chciałem kupić nissin i40. Lecz pojawił się następujący problem.
Lampa pięknie działała z trybem radio. Dawała radę w trybie manualnym. ale....
za chiny nie błyskała w trybie auto i TTL.
Najdziwniejsze jest to , że w sklepie mieli również aparat e-pl5 - kropka w kropkę taki jak mój ( kolor, obiektyw - nawet wersja softu ta sama) i ze sklepowym lampa śmigała w auto i w TTL bez żadnego problemu.

Oczywiście szukałam przyczyn w ustawieniach mojego aparatu. Nawet starałem się go przywrócić do ustawień firmowych (ale chyba jest tylko kasowanie ustawień indywidualnych)
Aha jeszcze jedna sprawa - aparat jest nowy. kitowa lampa błyska, ba.... nawet na próbę wzięliśmy w sklepie systemową lampę fl 600R i z nią na sankach wszystko pracuje jak należy.

I co wy na to - przerabiał to już ktoś??

urzyszkodnik
26.01.15, 14:42
Moj z lampa żadna tez nie działa. Ale ja cisnienia nie mam. Mam inne body do blyskania.
Tak czy siak to dziwne. Powinno działać normalnie.

Zamiast lampy kup 45mm i w nosie z blyskaniem.
Widno i tak sie zrobi.
Do tego blendę jakaś.
Sa ma szyby do samochodu na lato takie zwijane srebrne... Lekkie, wygodne, odbijają super zastane światło.

MAF
26.01.15, 16:34
Moj z lampa żadna tez nie działa. Ale ja cisnienia nie mam. Mam inne body do blyskania.
Tak czy siak to dziwne. Powinno działać normalnie.

Nie błyska z lampą systemową? Akurat z Nissinem i40 powinien błyskać bez problemów, szczególnie że z innym E-PL5 lampa działa, z drugiej strony dziwne że z FL-600R błyska. Może faktycznie jakieś ustawienia? Tryb ręczny włączony?

Zamiast lampy kup 45mm i w nosie z blyskaniem.
Widno i tak sie zrobi.
Do tego blendę jakaś.
Sa ma szyby do samochodu na lato takie zwijane srebrne... Lekkie, wygodne, odbijają super zastane światło.

Jasne szkło nie zawsze załatwia sprawę. Ja często błyskam mimo obiektywu 1.8.

urzyszkodnik
26.01.15, 18:02
Pewnie ze nie załatwi sprawy jasne szkło. Ale duzo pomoc moze.
Jak pisałem - ja do blyskania mam N. Wiec luzik.

Ale jakbym miał jedno body, pewnie tez chciałbym lampe jakaś.

Pamietać trzeba jednak ze nie sama lampa człowiek zyje. :)
Blendy nie należy nie doceniać...i jasnych szkieł :)

hallum
27.01.15, 10:19
Dziś zrobię kolejne podejście. Posprawdzam tą lampę w sklepie trochę dłużej (w innym sklepie). Jak do czegoś dojdę to Wam napisze. Co do jasnego szkiełka - to rada dobra i na pewno niebawem dokupię.
Wracają c do tematu. Ustawienia raczej nie. Resetowane były - i to kilka razy. Powiem Wam , że mam pewne podejrzenia - sanki jakby nie wciskają się w tej lampie do końca. Znaczy słychać charakterystyczne cyknięcia blokady ale mam podejrzewam , że piny nie trafiają idealnie. To jedyne logiczne wytłumaczenie czemu automatyka nie działa.
Dziś w innym sklepie na innej sztuce lamy sprawdzę. Może tam problemu mnie będzie.

Lampę chce głównie do obsługi przez radio - na statywie. Nie zmienia to jednak faktu , że wpienia mnie to, że na jednym działa, a na innym nie działa.
Rozważałem tez kupić dwie tańsze lampy ze sterownikiem radiowym na sankach. Jak z nissinem nie wyjdzie - to chyba wrócę do tego pomysłu z 2 lampami.

urzyszkodnik
27.01.15, 11:06
Moim zdaniem to i tak sredni pomysł zeby błyskać z epl5. Ale da sie na pewno.Sprawa wygody jednak pozostaje.Wychodząc z założenia ze bedziesz błyskał, zmień aparat na nawet starego taniego marka bez straty pewnie finansowej.Szczegolnie ze jeszcze nie masz szkieł. I wtedy zabawa bedzie dopiero. :)Z tego co czytałem bowiem to chyba fajna puszka i cenowo teraz dostępna bardzo :)Ja do takich celów mam d700 np :)Jesli chcesz błyskać, i ludzi focic,Zmieniaj zanim nakupisz klamotow...mz...

MAF
27.01.15, 12:01
Moim zdaniem to i tak sredni pomysł zeby błyskać z epl5. Ale da sie na pewno.Sprawa wygody jednak pozostaje.Wychodząc z założenia ze bedziesz błyskał, zmień aparat na nawet starego taniego marka bez straty pewnie finansowej.Szczegolnie ze jeszcze nie masz szkieł. I wtedy zabawa bedzie dopiero. :)Z tego co czytałem bowiem to chyba fajna puszka i cenowo teraz dostępna bardzo :)Ja do takich celów mam d700 np :)Jesli chcesz błyskać, i ludzi focic,Zmieniaj zanim nakupisz klamotow...mz...

Bez przesady. Błyskałem E-PL5 z lampą FL-600R która jest zauważalnie większa od Nissina i40 i nie było jakoś super niewygodnie.

Jedyne co to brak możliwości używania wizjera przy założonej lampie, i całkowicie nieprzewidywalne naświetlenia w trybie zdalnego sterowania.
O ile pierwszy problem rozwiązałem kupując E-M10 to już drugiego nie udało mi się ogarnąć...

urzyszkodnik
27.01.15, 12:33
Zdalnie - to sie mierzy swiatlomiarką i działa.
Chodzi o to jednak, ze majac zapędy do focenia ludzi, dobrze jest miec klamoty które nie przeszkadzają.
Stara i tania optyka na C tez poleci chyba bez problemu.
A głębia ...no cóż...

MAF
27.01.15, 13:13
Zdalnie - to sie mierzy swiatlomiarką i działa.

W Nikonie D90 + SB600 zdalne wyzwalanie z pomiarem TTL działało jak na moje potrzeby wyśmienicie, zresztą w Sony A700 (i A55) + HVL-42 też nie miałem uwag.
Niestety w przypadku E-PL5 (i E-M10 też) + FL-600R to była loteria - ostatecznie sprzedałem lampę.

Przy czym trzeba zaznaczyć że zamontowana na stopce FL-600R działała bezbłędnie (99% mojego błyskania to odbicie od ścian lub sufitu).

hallum
27.01.15, 23:38
Wszystko zależy do czego komu potrzebne. Ze mnie żaden fotograf. Mam dwa małe szkraby i chce im robić w miarę udane zdjęcia. To główny cel zakupu małego mobilnego aparatu E-pl5. Wcześniej miałem Fujifilm S1000fd (taki trochę za kobylasty kompakt) Donatowo - ponieważ z tym zakupem otworzyły się nowe możliwości (do tej poty nie miałam aparatu z gorącą stopką i bardzo ubolewałem z tego powodu) koniecznie chce dokupić lampę (lub lampy). Co wyjdzie z tej odnowionej fascynacji fotografią nie wiem.
FL-600R jest jak dla mnie za duża. Nissin i40 wygląda znacznie lepiej. I właśnie dla tego tak mnie wpienia, że nie działa.

Dziś znowu byłem w sklepie . Sprzedawca uparcie próbował ją odpalić. Wszystkie możliwe sposoby zawiodły. oczywiście znów sprawdziliśmy z FL-600R i tam miód malina. Na wyświetlaczu lampy pokazuje zmianę ogniskowej wszystko działa z automatu - wiec stópka na 100% nie jest uwalona.
Jak się dokładnie pinom od lampy przyjrzeć to w Nissin piny są w kształcie trójkąta z czubkiem na środku o coś takiego >
w FL-600R pin wygląda troszkę inaczej trójkąt jest bardziej piło-kształtny _\ , tak że miejsce styku jest przesunięte jedną w stronę (w stronę lcd aparatu).

To, że styki nissina (te od informacji o TTL) nie trafiają dokładnie w miejsce styku to jedyne logiczne wyjaśnienie. Wszystko inne sprawdziliśmy. Ale dla czego na innym e-pl5 działa , na e pl-6 zresztą też.

I co powinienem dodać do serwisu? ale co ja im powiem wszystko działa na oryginalnej lampie.

Chyba kupie mimo wszystko tego nissin i będę walił w trybie radiowym (np na dodatkowym małym brackecie - ale to już trochę kłóci się z ideą mobilnego aparatu)
Poza tym jak już ją będę miał - pomierzę dokładnie te styki (suwmiarką albo jakoś inaczej) i w razie ujawnienia przesunięcia podpiłuje te trójkąty tak, by trafiały we właściwe miejsca.

Trochę to niezła rzeźba, ale co innego mi zostało - to taki akt desperacji.

Ogólnie to mało lamp do tych Olympus'ów.

MAF
28.01.15, 08:19
Ogólnie to mało lamp do tych Olympus'ów.

Pewnie że mniej niż Canonów czy Nikonów, ale masz używane FL-36R, FL-50R, całą gamę nowych i używanych Metzów i oczywiście dwie FL-600R i FL-300R, wspomnianego Nissina i40 i jeszcze Di466. Akurat na brak lamp nie można specjalnie narzekać. Da się kupić zarówno tanie jak i droższe, bardziej "wypasione" modele...

urzyszkodnik
28.01.15, 09:53
Dla dzieci to kup to jasne szkło. Ja nawet Heliosem ręcznie potrafie ostrzyc i nadąrzam. Kwestja wprawy mz.
A roznica jest spora w światełku.
A lampe kup taka, zeby działała.
Wielkość ... no cóż... lepiej miec w pełni funkcjonalną niz małą mz.

hallum
28.01.15, 21:50
Mam jeszcze takie pytanko. Czy po wymianie baterii też musicie za każdym razem wpisywać datę i godzinę?

Bodzip
28.01.15, 21:59
Mam jeszcze takie pytanko. Czy po wymianie baterii też musicie za każdym razem wpisywać datę i godzinę?
To był błąd w oprogramowaniu E-PL3, dziwię się, że w E-PL5 też to jest.
Więc albo serwis, albo rób tak:
otwórz klapkę
wyjmij kartę
wyjmij baterię
włóż kartę
włóż nową baterię...
powinno być ok.

hallum
28.01.15, 22:27
nową baterię ????

Bodzip
28.01.15, 22:58
nową baterię ????
Drugą, zapasową

robtor
28.01.15, 23:11
...
otwórz klapkę
wyjmij kartę
wyjmij baterię
włóż kartę
włóż nową baterię...
powinno być ok.
Skuteczna rada!:shock: U mnie data zatrybiła po dwóch podejściach (jedną baterie miałem) :mrgreen::lol:

hallum
29.01.15, 01:38
No to czas zamówić bateryjkę.

I chyba mnie przekonaliście, by zainwestować w szkło 1.8 /45. zamiast w lampę (wiem ile osób zachwala ten 45mm - i na pewno będę chciał go mieć, ale czy na mieszanie nie jest zbyt wąski).

..... a lampę jeszcze przyjdzie czas. Może do tego czasu rozgryzę problem z kompatybilnością nissina.

urzyszkodnik
29.01.15, 08:58
Czy jest wąski ?
Ustaw kita na podobna wartość i zobaczysz.
Wiosna niebawem. Wiec i tak na dwór zycie sie przeniesie ...

MAF
29.01.15, 10:05
Czy jest wąski ?
Ustaw kita na podobna wartość i zobaczysz.
Wiosna niebawem. Wiec i tak na dwór zycie sie przeniesie ...

Kit jest trochę szerszy :-)

Ale inna sprawa że dla mnie 45 1.8 jest za wąski. Wolałbym chyba 25mm 1.8, a sam najczęściej używam 17mm 1.8.

urzyszkodnik
29.01.15, 10:12
Ja mam przyspawany 17mm f2,8.
Ale portretu raczej tym sie nie zrobi...
Ps.
Moze dodam: wąskiego portretu. Z "bliska".
Choc mamy w aparacie w sumie możliwość włączenie ogniskowej x2...

Bart_1985
31.01.15, 20:40
Myślałem, że tylko ja mam problem z datą, widać nie jestem chyba jedyny, ani porada powyższa a nawet twardy reset nic nie pomógł. Serwis jednak w tej sytuacji daruję sobie, usterka jest tak mało znacząca, że można to niemal traktować jako niedogodną cechę niż coś co wymagałoby interwencji serwisu.
Moj pen stał się wręcz kompaktem z 1.8/45mm, wąski kąt widzenia wymaga czasem bardziej kreatywnego podejścia.

hallum
3.02.15, 00:28
Mam problem ze zrozumieniem tych jasności obiektywów. Może mi to ktoś mądrzejszy odpowie. Weźmy dla przykładu ten 1.8/45mm.
Rozumiem, że to 1.8 wskazuje na przesłonę. w kitowym najniższa wartość to 3.5. Mam jednak takie pytanie.
Jeśli ten obiektyw 1.8 ustawie na przesłonę 3.5 to będę mieć więcej światła niż w kitowym?

Karol
3.02.15, 01:42
Mam problem ze zrozumieniem tych jasności obiektywów. Może mi to ktoś mądrzejszy odpowie. Weźmy dla przykładu ten 1.8/45mm.
Rozumiem, że to 1.8 wskazuje na przesłonę. w kitowym najniższa wartość to 3.5. Mam jednak takie pytanie.
Jeśli ten obiektyw 1.8 ustawie na przesłonę 3.5 to będę mieć więcej światła niż w kitowym?
Jeżeli w dwóch obiektywach ustawisz jednakową wartość przysłony to do matrycy w tym samym czasie dotrze tyle samo światła. Jeżeli porównujesz światło 45/1.8 do kita to raczej powinno się porównać zbliżone ogniskowe, 14-42 na dłuższym końcu ma f5,6.

MAF
3.02.15, 14:08
Jeśli na obu ustawisz taka samą przysłonę to w obu przypadkach wpadnie przez nie tyle samo światła.

wyszomir
3.02.15, 21:11
Jeśli na obu ustawisz taka samą przysłonę to w obu przypadkach wpadnie przez nie tyle samo światła.

W rozsądnym przybliżeniu masz rację. Ale gdyby zbadac sprawę bardzo dokładnie - w kitowym obiektywie wpadnie nieco mniej. Dlaczego? Bo liczba przysłony definiowana jest w oparciu o rozmiary geometryczne - żrenicy wejściowej i ogniskowej obiektywu. Nie uwzględnia natomiast strat światła wskutek nieidealnej przezroczystosci szkła soczewek i odbić światła od ich powierzchni. Obiektywy zmiennoogniskowe to zazwyczaj bardziej skomplikowane konstrukcje optyczne od prostych stałoogniskowych standardów - zawierają więcej soczewek i straty w nich swiatła są większe.

hallum
4.02.15, 20:18
Karol - oczywiście masz racje z tym 5,6. Reszcie też dziękuje za wyjaśnienie tematu.

Bart_1985
5.02.15, 15:16
No i jeszcze kwestia rozdzielczości i oddania szczegółu, np na f/4.0 taki m.zuiko 1.8/45mm jest aż "za ostry" podczas gdy na kicie przy tej wartości (dla 40-150mm na 45mm ) takiego szczegółu nie uzyskam.

hajdiss
7.04.15, 14:12
Witajcie.
Użytkuję e-pl5 od kilku miesięcy.
Od pewnego czasu mam problem ze środkowym przyciskiem "ok" w kole zębatym. Chcąc na szybko zmienić parametry czegokolwiek z menu podręcznego niestety najczęściej nie mogę "wejść" w to menu podręczne... czy ktokolwiek miał taki problem? Może będzie ktoś miał pomysł co można byłoby zrobić, aby nie wysyłać aparatu od razu do serwisu gwarancyjnego?

Karol
8.04.15, 10:31
Witajcie.
Użytkuję e-pl5 od kilku miesięcy.
Od pewnego czasu mam problem ze środkowym przyciskiem "ok" w kole zębatym.
Pewnie to kwestia mechaniczna i pewnie tylko serwis pomoże.

ralfbutton
8.04.15, 14:23
Dokładnie - jak masz gwarancję to lepiej sam nic nie grzeb. Jeżeli kupowałeś wysyłkowo to reklamuj z kosztem wysyłki po stronie sprzedającego. Jeżeli lokalnie - powinno pójśc jeszcze szybciej.

Bart_1985
14.04.15, 20:26
Serwis, wysyłać bezpośrednio, tylko dołączyć ksero rachunku i gwarancji. Jedna z usterek była ewidentnie z mojej winy, ale, że jeszcze było coś innego (fabryczna ) dołączyłem te dokumenty. Naprawiono w ramach gwarancji całość. Nie powinno to trwać dłużej niż dwa tygodnie, nie ma co się męczyć i irytować.

Willy
26.04.15, 00:19
E-PL5 mozna zakupić nowe w pewnym sklepie w Skierniewicach za 999 złotych. Chciałbym mały aparat m43 i zastanawiam sie czy to dobra cena jest.

Co myślicie?

MAF
26.04.15, 00:24
E-PL5 mozna zakupić nowe w pewnym sklepie w Skierniewicach za 999 złotych. Chciałbym mały aparat m43 i zastanawiam sie czy to dobra cena jest.

Co myślicie?

Sam korpus, czy z obiektywem?

Willy
26.04.15, 00:32
Sam korpus, ale obiektywów to już trochę mam :wink:

apz
26.04.15, 11:33
za 800 kupiłem małochodzoną używkę na forum, więc jak cena Ci odpowiada, to bierz...

Willy
26.04.15, 19:19
No właśnie mój dylemat brzmi czy 999 zeta za ten korpus to jest dobra cena, czyli czy warto tyle zapłacić jeśli potrzebny jest maly m43 jako uzupelnienie do omd?

Czy może lepiej jest zakupić jakiś inny mały korpus.
Zależy mi na matrycy 16 i małym rozmiarze korpusu.

luzaczek82
26.04.15, 20:49
Miałem ten aparacik,teraz ma go kolega z forum :wink: Jak dla mnie to nie jest zła cena,jak za nówkę...ale może poszukaj używki?

Mcarto
26.04.15, 21:50
Tydzień temu miałem okazję wymienić GX1 na tego Pena ale nie podszedł mi, fajny mały aparat ale guzikologia trochę dziwna.

MAF
26.04.15, 21:57
No właśnie mój dylemat brzmi czy 999 zeta za ten korpus to jest dobra cena, czyli czy warto tyle zapłacić jeśli potrzebny jest maly m43 jako uzupelnienie do omd?

Czy może lepiej jest zakupić jakiś inny mały korpus.
Zależy mi na matrycy 16 i małym rozmiarze korpusu.
Które OMD masz? W porównaniu do mojego E-M10 to E-PL5 znowu nie jest jakiś super mały.

Może poszukaj Panasonica GM5?

Willy
27.04.15, 07:35
Które OMD masz? W porównaniu do mojego E-M10 to E-PL5 znowu nie jest jakiś super mały.

Może poszukaj Panasonica GM5?

Mam E-M5, E-PL5 jednak trochę mniejszy jest, nie ma tylu wystajacych elementów. Ale GM5 jeszcze mniejszy. Wezmę na cierpliwość i poszukam używki GM5.

easy_rider
27.04.15, 09:17
O używki GM5 będzie trudno, bo to nowy model - ale starszego GM1 znaleźć można...
Różni się od GM5 brakiem wizjera - podobnie jak PL5.

Mcarto
27.04.15, 23:22
GM1 jest bardzo fajnym maluchem. Miałem okazję się pobawić i mały niepozorny aparacik b. pozytywnie mnie zaskoczył.

Karol
28.04.15, 11:06
Mam E-M5, E-PL5 jednak trochę mniejszy
Gdybym w podobnej sytuacji szukał dodatkowego aparatu za duży walor uważałbym tę samą matrycę, szczególnie jeżeli chcesz aparatów używać wymiennie i potem razem obrabiać pliki np. w LR.

MAF
28.04.15, 11:50
Gdybym w podobnej sytuacji szukał dodatkowego aparatu za duży walor uważałbym tę samą matrycę, szczególnie jeżeli chcesz aparatów używać wymiennie i potem razem obrabiać pliki np. w LR.
To może e-pm2?

waruga
28.04.15, 12:06
Ja bym dolozyl i kupil korpus E-PL7.