Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 II Mega OIS
http://www.dpreview.com/news/2013/01/29/Panasonic-announces-Lumix-G-Vario-14-42mm-f3-5-5-6-II-ASPH-MEGA-OIS
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/news/2013/01/29/Panasonic-announces-Lumix-G-Vario-14-42mm-f3-5-5-6-II-ASPH-MEGA-OIS)
No jestem ciekaw. Będę miał tego 45-150 za 2 tygodnie, więc będę mógł się na coś nastawić :)
No proszę, nowy stary kit... Kiedyś mieliśmy wyścig na megapiksele i zoomy. Teraz ścigamy się na ilość takich samych kitów w ofercie producentów. Czuję się rozpieszczony :D
Dlaczego takich samych? Stary nie będzie produkowany, zastąpi go nowy. Może poprawią trochę jakość i będzie podobna do 14-45?
To nie lepiej było zmodyfikować "stare" 14-45. O niebo lepsze wykonanie i parametry niż w 14-42. A tak w ogóle to po co tyle ciemnych obiektywów w zakresie 28-84 dla FF. Niech dadzą światło chociażby 2.8-4.0 jak w Fuji 18-55.
Parametry 14-45 nie są o niebo lepsze. W sumie tylko 3mm różnicy. Wykonanie jest wyraźnie lepsze i jak wyszło 14-42, to Panasonic stwierdził, że 14-45 to jest obiektyw klasy "premium" ;)
Brakuje właśnie czegoś pomiędzy 12-35/2.8 i ciemnym 12-50. Odpowiednik 14-54/2.8-3.5 byłby bardzo pożądany. Może być ciut ciemniejszy i zakres przesunięty do 12 mm, ale coś takiego pewnie sprzedałoby się lepiej niż 12-35, zakładając oczywiście cenę pomiędzy kitem a 12-35.
No proszę, nowy stary kit... Kiedyś mieliśmy wyścig na megapiksele i zoomy. Teraz ścigamy się na ilość takich samych kitów w ofercie producentów. Czuję się rozpieszczony :D
Mniejszy będzie zdecydowanie. Chcą zastąpić 14-42 G i 14-42 X jednym szkłem żeby nie mnożyć zestawów sprzedażowych :)
Mniejszy będzie zdecydowanie. Chcą zastąpić 14-42 G i 14-42 X jednym szkłem żeby nie mnożyć zestawów sprzedażowych :)
Nie po to wymyślali nowego, małego 14-42 X aby go znowu innym (większym zastępować). Ten nowy kit (będzie pewnie tańszy od X) to oczywisty następca 14-42 G , który wielkością nie przystaje do nowych modeli panasów.
X już jest oznaczony jako "discounted".
Najpierw ich namnożyli, a teraz zastępują jednym. A za rok tego jednego będą zastępować dwoma nowymi :D
Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon ;)
Ale ja nie twierdzę, że Panasonic jest na tym polu wyjątkowo aktywny. Ten trend niestety dotyczy wszystkich. No, prawie wszystkich...
Wg mnie, jeśli 14-42X "nie schodził" to lepiej było połączyć linię i zrobić jeden mniejszy fizycznie obiektyw.
W końcu GF5 z 14-42G wyglądał idiotycznie ...
Rozmiar nowego: średnica: 56, długość: 49
Rozmiar starego: średnica: 61, długość: 64
wg mnie te 1,5 cm na długości i 0,5 cm na średnicy nie sprawi nagle, że 14-42 stanie się kompaktowy i z serią GF będzie wyglądał "stylowo". GF z zoomem nie będzie kieszonkowym aparatem. Różnica 55 g na korzyść nowego też nie powala.
Jest to rozsądny krok jeżeli chodzi o wprowadzenie następcy wcześniejszych kitów. Obiektyw lżejszy, mniejszy, dobry optycznie (?) i tani. Nie obok starego 14-42, ale ZAMIAST.
Czy mogli zrobić go lepiej? Jaśniej, lżej, mniej wymiarowo, więcej optycznie? Pewnie mogli, tylko nie takie jest jego przeznaczenie. Ma być tani i dołączany do korpusów. Na pewno nikt specjalnie dla niego aparatu nie kupi, ale dzięki niskiej cenie zestaw obiektyw+aparat może konkurować z innymi bezlusterkowcami na rynku.
wg mnie te 1,5 cm na długości i 0,5 cm na średnicy nie sprawi nagle, że 14-42 stanie się kompaktowy i z serią GF będzie wyglądał "stylowo". GF z zoomem nie będzie kieszonkowym aparatem. Różnica 55 g na korzyść nowego też nie powala.
Jest to rozsądny krok jeżeli chodzi o wprowadzenie następcy wcześniejszych kitów. Obiektyw lżejszy, mniejszy, dobry optycznie (?) i tani. Nie obok starego 14-42, ale ZAMIAST.
Zejście 55g to jest sporo - jeśli brać pod uwagę serię GF - jako odpowiednik serii MINI w Olku. Ja się nie dziwie, że Panas tak zrobił, bo "starszy" 14-42 był za duży do serii GF, być może efektem tego były wyniki sprzedaży GF na tle E-PM1 czy nawet E-PL3 (który też jest w sumie dość mały). Obiektyw 14-42X zapewne miał spowodować odwrócenie tego trendu, ale jego cena dała efekty odwrotne...
Teraz będzie tak samo "kompaktowo" jak u Olka i nie gorzej optycznie (a może i lepiej?) - a przede wszystkim - podobnie w cenach na półkach.
I podobny design zestawów dwuobiektywowych (vide 45-150 HD).
Ja tam czekam na ceny, może zakupię (a szybciej z kolejnym body na jesieni).
Osobno raczej nie zakupisz. Spójrz na ceny 14-42 II olympusa. 1000-1200zł (a realnie - warte pewnie z 400zł - inaczej kupując dual kita e-pl3 za 1899 wyszłoby, że dopłacają do puszki :). Panasonic nie będzie tańszy...
Na Allegro 14-42 nie stoją po 1200zł.
45-150 są po 1100zł do Panasa.
W sumie akurat ten zoom taki zupełnie bezsensowny nie jest. Z tego co rozumiem będzie miał klasyczną regulację a rozmiar będzie jednak sporo mniejszy od poprzednika i 14-45.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=808&add1=1101&add2=915
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
Rozmiar nowego: średnica: 56, długość: 49
Rozmiar starego: średnica: 61, długość: 64
Wbrew pozorom 1,5 cm to sporo.
Na Allegro 14-42 nie stoją po 1200zł.
Jasne, że nie - więcej jak 450zł za takiego nie dostaniesz.
Zwróć uwagę tylko ile czasu upłynęło od wypuszczenia m.zuiko 14-42 oraz ile zestawów z tym kitem zostało sprzedanych.
Nawet gdyby rozpatrywać II wersję - to są ponad 2 lata.
Biorąc pod uwagę, jaką wagę Panasonic przykłada do video - z pewnością nowe 14-42 będzie sprawniejsze na tym polu (tak jak II wersja m. zuiko 14-42), czyli szybsze i cichsze.
Jeśli poprawią jakość optyczną to świetnie, tylko się cieszyć.
Jednak jeśli tylko go zmniejszą, to po prostu kolejny obiektyw którego nie warto kupować.
Jeśli poprawią jakość optyczną to świetnie, tylko się cieszyć.
Jednak jeśli tylko go zmniejszą, to po prostu kolejny obiektyw którego nie warto kupować.
Zważywszy na to, że zmniejszyli ilość soczewek w konstrukcji to przyrostu jakości optycznej się nie spodziewam.
Wszystko zależy od tego jak nad tym pomyśleli. Nie zawsze więcej = lepiej.
Wszystko zależy od tego jak nad tym pomyśleli.
To jest kit, starter, wabik. Myśleli w czasach 14-45, teraz trzeba czekać na konkurencję, ale która firma pozwoli sobie na mocnego optycznie kita? Może Nikon, ma mniejszą matrycę i ztcw tragiczny udział w rynku.
...ale która firma pozwoli sobie na mocnego optycznie kita?
Hmm... Fuji?
Ale w Fuji kit nie kosztuje 500-800zł ;)
I ciężko równać małe 3.5-5.6 z metalowym i ciężkim 2.8-4.0.
No to najlepsze kity są do Leici.
Być może najlepsze, a na pewno najdroższe. O ile Leica w ogóle sprzedaje aparaty w kitach.
Jeżeli w ogóle pojawi się lepszy kit, to będzie to przy okazji "Pena Pro", cokolwiek to znaczy.
Nie wiem, czy na podstawie sprzedaży 14-54 czy 12-60, Olympus nie chce wypuścić takiego zooma, czy chce najpierw posprzedawać stałki.
Kit do GH3 też jest nie najgorszy i dość jasny ;)
Nie ma problemu z jasnym kitem, ale to musi kosztować.
Kiedyś kupiłem Minoltę D7D z kitem 28-75/2.8, więc nic niezwykłego w jasnych kitach i Fuji tutaj pionierem nie jest.
"Kit" do GH3 w zestawie chyba nie wychodzi taniej. Wielką zaletą Fuji jest to, że w zestawie dostajemy dobrej jakości zoom za jakieś 1200 zetów (zakładając cenę za zestaw 5200 zł). Trzeba pamiętać, że na stracie w zestawie OM-D za podobną cenę dostawaliśmy obiektyw, który luzem był o połowę tańszy niż zoom Fuji.
Macie macanko:
http://www.youtube.com/watch?v=QSnZFRJPDno
Test/recenzja na http://www.ephotozine.com/article/panasonic-lumix-g-vario-14-42mm-f-3-5-5-6-ii-lens-review-21563
Stanislaw01
19.04.13, 10:45
na quesabesde.com sa zdjecia i porownanie do starepo kita.
Teraz jest sens kupowania zestawu kitowego np. przyszłego G-6(o ile to będzie standard) nawet dla posiadaczy lepszej optyki. Taki maluch może mieć walory użytkowe w niektórych sytuacjach.
Zastanawiam się czy da radę podpiąć do tego obiektywu za pomocą redukcji polara o rozmiarze filtra 49.
Obiektyw ma średnicę filtra 52 ale sama soczewka sporo mniejsza.
Zastanawiam się czy da radę podpiąć do tego obiektywu za pomocą redukcji polara o rozmiarze filtra 49.
Obiektyw ma średnicę filtra 52 ale sama soczewka sporo mniejsza.
Wydaje mi się, że można to sprawdzić poprzez przyłożenie do obiektywu atrapy redukcji 49mm wyciętej np. z tektury.
Na obiektywie 40-150mm mam na stałe wkręconą redukcję 58 na 52mm winietowania brak ale to inny zakres ogniskowych.
Wygląda to dobrze a sam filtr wchodzi na styk do w pierścień mocowania 52. Nie widzę nawet winiety ale redukcja trochę wypchnie filtr do przodu...
Wygląda to dobrze a sam filtr wchodzi na styk do w pierścień mocowania 52. Nie widzę nawet winiety ale redukcja trochę wypchnie filtr do przodu...
Podejrzewam, że polara o średnicy 49mm już posiadasz. Można go ewentualnie też przyłożyć do obiektywu i sprawdzić jak z tym winietowaniem będzie. Z drugiej strony koszt redukcji nie jest jakiś wielki i nawet jeśli na najszerszym kącie pojawi się lekkie winietowanie trzeba będzie brać poprawkę i troszkę wydłużyć ogniskową.
Podejrzewam, że polara o średnicy 49mm już posiadasz. Można go ewentualnie też przyłożyć do obiektywu i sprawdzić jak z tym winietowaniem będzie. Z drugiej strony koszt redukcji nie jest jakiś wielki i nawet jeśli na najszerszym kącie pojawi się lekkie winietowanie trzeba będzie brać poprawkę i troszkę wydłużyć ogniskową.
Tak mam, sprawdzałem już z włączonym aparatem i winiety nie ma ale adapter będzie trzymać filtr dalej od przedniej soczewki to kto wie??
Właśnie wypatrzyłem redukcję aż za 1.4 Euro z darmową przesyłką - chyba zaryzykuję:wink:
Stanislaw01
5.08.13, 13:23
a jak dziala stabilizacja takiego obiektywu z PL1? Czy da sie ja wylaczyc. Bo na obiektywie nie ma przelacznika...
odgrzeje troszkę temat,
ktoś z użytkowników tego obiektywu jest w stanie potwierdzić to co pokazują na http://www.photozone.de/m43/844-panasonic1442f3556ii?start=1
ż (http://www.photozone.de/m43/844-panasonic1442f3556ii?start=1)e to całkiem zacny obiektyw? ktoś go może użytkował z omd?
jakie są Wasze opinie - jestem ciekaw
Jest jeszcze jeden test.
http://www.ephotozine.com/article/panasonic-lumix-g-vario-14-42mm-f-3-5-5-6-ii-lens-review-21563
Wg mnie to dość dobry kit, lepszy optycznie niż poprzednik 14-42 i pz (naleśnik) 14-42. Biorę go pod uwagę.
Potwierdzam, że to całkiem dobry kit, z GX7 spisuje się rewelacyjnie. Mam cały czas jeszcze starego Panasonica 14-45, który był bardzo dobry (znacznie lepszy, niż 14-42 I) i uważam, że nowy 14-42 II w niczym mu nie ustępuję, a np w szybkości ostrzenia jest lepszy. Szkoda tylko, że jest taki plastikowy.
Potwierdzam, że to całkiem dobry kit, z GX7 spisuje się rewelacyjnie. Mam cały czas jeszcze starego Panasonica 14-45, który był bardzo dobry (znacznie lepszy, niż 14-42 I) i uważam, że nowy 14-42 II w niczym mu nie ustępuję, a np w szybkości ostrzenia jest lepszy. Szkoda tylko, że jest taki plastikowy.
podpinałeś może szkła z 4/3 ?
jeżeli tak, to jak to "chodzi" ? do czego mozna to porównać ?
Nie podpinałem z braku szkieł 4/3 i z braku przejściówki.
podpinałeś może szkła z 4/3 ?
jeżeli tak, to jak to "chodzi" ? do czego mozna to porównać ?
Wg. Panasonica działają jako szkła manualne. Sprawdź sobia na tabelach zgodności, takie numery to tylko z Olympusem...
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/connect/FourThirds_lens.html
miałeś chyba omd z 12-50 - jak porównujesz?
12-50 był znacznie gorszy optycznie, szczególnie na szerokim końcu. Ale był lepszy mechanicznie, no i miał makro, uszczelnienia i power zoom na żądanie...
maniek12345
19.03.14, 10:22
Witam. Zakupiłem aparat DMC-G3K z obiektywem LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH (KIT) i mam pytanie dot. pracy pierścienia zoom - jakoś tak ciężko pracuje przesuwanie obiektywu (trzeba trochę popracować dwoma palcami..wydawało mi się że lekko dotykam i już ). Dodam że to mój pierwszy aparat z wymienną optyka i może tak już jest. Sprzedawca potwierdził że niestety tak jest w tym obiektywie ale nie ma tego problemu w wersji 14-45 (made in japan)..tylko że sam obiektyw kosztuje prawie tyle co mój cały zestaw..:-). czy któryś z kolegów miał podobne odczucie co do tego obiektywu?
miałem oba obiektywy, w nowszym 14-42 pierścień zmiany ogniskowej działał dość mocno skokowo. Opór pierścienia był ok, ani za duży ani za mały, ale zmieniał się nieco w trakcie obrotu co powodowało, że również zmiana ogniskowej nie była płynna. Szczególnie bolesne przy filmowaniu. W starym 14-45 pierścień działa dużo płynniej - wykonanie obiektywu made in japan jest zdecydowanie lepsze.
Ciężko powiedzieć jaki odczuwasz ten opór. Ogólnie większość obiektywów jakiegoś tam wysiłku wymaga przy zoomowaniu. Jednym palcem się nie da :)
Nie sprawdzałeś jakichś innych obiektywów w sklepie? Choćby w Media Markt zwykle jest wystawionych trochę lustrzanek.
maniek12345
19.03.14, 13:40
Odczucia mam takie jak opisał wyżej szafir51 (https://forum.olympusclub.pl/members/15409-szafir51) tj. zmiana oporu pierścienia w trakcie obrotu..ten opór nie jest jednakowy w trakcie odbioru i faktycznie sprawia kłopoty przy filmowaniu. Będę przy okazji w jakimś markecie to posprawdzam wystawione egzemplarze..:-)
Jednego tu nie rozumiem. Jeżeli nabył Lumix-a G3 to na pewno nie z obiektywem Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 II Mega OIS (o którym jest ten wątek) tylko z Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. M.O.I.S. Mam wersję II 14-42 jako kita do GX7 i zoomowanie oraz ostrzenie jest bardzo płynne tak jak w innych posiadanych obiektywach. Na temat kita do G3 się nie wypowiem bo nigdy nie miałem go w rekach. Miałem natomiast kiedyś 14-45 (do GF2) i tez nie miałem do niego żadnych uwag.
maniek12345
19.03.14, 15:47
Jasand, (https://forum.olympusclub.pl/members/14471-Jasand) wszystko się zgadza i jest tak jak piszesz. Zapytałem o Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S na tym wątku żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów..man nadzieję że to nie kłopot..:-). Moje wrażenia są takie że praca pierścienia zmieniał się w trakcie obrotu (nie był płynna i czasami tej "siły" trzeba użyć więcej) a obiektyw sprawia wrażenie "plastikowego"...to takie moje doczucia..
Wracając do obiektywu będącego tematem tego wątku. Panasonic prowadzi dziwną politykę, z której wynika , że są dwie odmiany tego obiektywu. Jedna z plastikowym bagnetem dodawana ( w Polsce ?) jako kit do aparatów z serii G , GX. Druga z metalowym bagnetem .Na dowód załaczam zdjęcia.
Moze ktoś wie więcej o co chodzi. Panasonic Polska nabiera wody w usta i udaje ,że nie ma takiej sytuacji.
119111119112
Na dowód załaczam zdjęcia.IMO obrazek po lewej to render z materiałów prasowych/katalogu, a nie zdjęcie.
Katalogowe , nie katalogowe - to nie istotne. Jedno się w międzyczasie wyjaśniło na 100%. W Polsce obiektyw ten w kicie do aparatu ma plastikowy bagnet bez względu na klasę body. Wersja pudełkowa obiektywu ma natomiast metalowy bagnet. Troche dziwna polityka :)
ale o so chodzi? Się zapytuję jak najbardziej poważne. O co kaman z tym metalowym kółkiem? Jakoś ostrość większa czy kontrast?
Fisher7811
30.05.14, 12:57
No metalowe jest fajniejsze, każdy to wie! tyle, że trzeba na złomiarzy uważać:)
Z takimi wypowiedziami jesteście żałośni.
Kolego Andrzeju! weekend idzie, takie trudne tematy do do wtorku trzeba odłożyć...
A Panasonic brzydko się zachowuje... zakładając że metalowy bagnet jest lepszy (pamiętasz pewnie że onegdaj przy aferze z bagnetem 12-40/2,8 próbowano dowodzić że to bez znaczenia) to przypomina mi to zachowanie Forda, który w autach na rynek niemiecki montował kierownice pokryte skórą a na rynek polski "skórą ekologiczną"
Z takimi wypowiedziami jesteście żałośni.
Niom, żałośni na całego. Miałem Panasonica 14-45 z metalowym kółkiem, miałem Panasonica 14-42 z plastikowym kółkiem i pomiędzy mocowaniami żadnej różnicy nie odczułem. Miałem również z dużego systemu ZD 14-45 z metalowym bagnetem, miałem i ZD 14-42 z bagnetem plastikowym. Tu również różnicy nie zauważyłem.
Ale ja jestem amatorem to mogłem różnicy nie zobaczyć.
maniek12345
1.06.14, 12:50
Zgodnie z waszymi zaleceniami "pomacałem" w róznych sklepach te obiektywy i jest różnie: wszystkie mają opory, szczególnie przy zatrzymaniu się gdzieś w połowie ogniskowych..ale bywały i takie co prawie się same wysuwły przy przechyleniu...co do różnych "wydań" tych obiektywów to powiem tak - niezadobrze wygląda polityka firma która daje w zestawach słabej jakości obiektywy lub obiektywy które uniemozliwiają w sposób poprawny korzystać ze wszystkich fubkcji aparatu (jak np. filmowanie). Ktoś inny powie przecież to tylko kitowski obiektyw i nie ma czego oczekiwać - może i tak, ale nie był on zadarmo i co nie co kosztował w całym zestawie i za bardzo łaski nie widzę, że działał poprawnie..oczywiście moim zdaniem...
No i dlatego wersja kupowana samodzielnie ma bagnet metalowy - skoro płacisz więcej niż za to samo dodane do aparatu za małe pieniądze, to musisz mieć coś lepszego (choćby to było tylko Twoje przeświadczenie). Fakt faktem, że tu się u Panasa pogorszyło - wcześniej był plastikowy 14-42 tylko w kicie i samodzielny 14-45 z metalowym bagnetem, lepszą ostrością i przełącznikiem stabilizacji.
w "metalowym" Panasie 14-45 pierścień zmiany ogniskowej chodzi dużo płynnej niż w 14-42, bez żadnych zacięć i skoków. Przy filmowaniu różnica b. duża. Tak więc kupować starego :)
Może wątek już trochę podupadł, ale ja z czystym sumieniem polecam tego małego Panasonica. Mam wersję z plastikowym bagnetem. Kupiłem go razem z GX7. Mój egzemplarz nie cierpi na żadne problemy z płynnością zoomowania niezależnie od ogniskowej. Ma bardzo cichy i błyskawiczny AF, do tego przyzwoita stabilizacja. Całkiem nieźle spisuje się przy filmowaniu. I co ważne jest całkiem ostry w całym zakresie, co przy takim małym plastikowym kicie chyba nie zdarza się za często. Porównywałem do z olympusem 14-42 II R. Jest ostrzejszy, ma stabilizację, nie trzeba go rozkładać, wymiary takie same !, a do tego osłona przeciwsłoneczna w zestawie. Także jak ktoś szuka "kita" to ten obiektyw jest godny polecenia.
Witam
Zmieniłem ostatnio obiektyw - za darmo więc nie wybrzydzałem - na ten właśnie i mam pytanie . Mam uszkodzona stabilizacje w PL-3 - wnioskuje po poruszonych zdjęciach i dziwnym odgłosie w czasie włączania aparatu - i pomyślałem o zastąpieniu jej przez stabilizacje w obiektywie Panasonica. Czy ktos wie może czy na tym body bedzie ona działać ?
Witam
Zmieniłem ostatnio obiektyw - za darmo więc nie wybrzydzałem - na ten właśnie i mam pytanie . Mam uszkodzona stabilizacje w PL-3 - wnioskuje po poruszonych zdjęciach i dziwnym odgłosie w czasie włączania aparatu - i pomyślałem o zastąpieniu jej przez stabilizacje w obiektywie Panasonica. Czy ktos wie może czy na tym body bedzie ona działać ? Wyłacz jedną (body) włącz drugą i popróbuj. Jeśli jest zadziała.
Link do specyfikacji: http://www.panasonic.com/pl/consumer/aparaty-i-kamery/obiektywy/h-fs1442ae.html
Witam
w menu aparatu mam tylko kontrole nad stabilizacją matrycy .
Dziekuje za linka , napisałem do nich- może odpowiedzą :)
Witam
w menu aparatu mam tylko kontrole nad stabilizacją matrycy .
Dziekuje za linka , napisałem do nich- może odpowiedzą :) Może pomoże aktualizacja body? Przejrzyj jeszcze i to http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/FourThirds_lens.html wygląda na to,że kicha....
O ile mi wiadomo Olympus nie produkuje obiektywów ze stabilizacją, stąd też brak takiej opcji w menu. Aktualizacja tu nic nie da. Panasonic w swoich korpusach stosuje to sterowanie (body czy obiektyw ) poprzez styki zapewne obiektywu. No a dwa nie każdy obiektyw panasonic ma przycisk do włączania stabilizacji , ten o którym jest mowa go nie posiada bodajże.
Witam
A ma ktoś doświadczenie w fotografii IR z tym obiektywem? Może jakieś zdjęcia, Linki?
Pozdrawiam
O ile mi wiadomo Olympus nie produkuje obiektywów ze stabilizacją, stąd też brak takiej opcji w menu. Aktualizacja tu nic nie da. Panasonic w swoich korpusach stosuje to sterowanie (body czy obiektyw ) poprzez styki zapewne obiektywu. No a dwa nie każdy obiektyw panasonic ma przycisk do włączania stabilizacji , ten o którym jest mowa go nie posiada bodajże.
Podałem link do tabeli kompatybilności od Panasonika. Przejrzyj proszę uważnie, zanim coś następnego o tej stabilizacji napiszesz. Ten i inne obiektywy są kompatybilne z body od E-PM2, E-PL5-8, E-M5II E-M10 obie wersje i Pen F.
Druga i trzecia tabela od góry.
---------- Post dodany o 08:20 ---------- Poprzedni post był o 08:18 ----------
Witam
A ma ktoś doświadczenie w fotografii IR z tym obiektywem? Może jakieś zdjęcia, Linki?
Pozdrawiam
Z kitów użyłem mZD 12-50 z przebudowanymi body. Nie było problemów. Informacje są w exifach w galerii.