Zobacz pełną wersję : Jaki program do obróbki zdjęć dla początkujacego amatora?
witam
od początku mojej przygody z fotografią - poprzednio aparat kompaktowy - używam programu picassa. ostatnio kupiłem laptopa z zainstalowanym photoshop elements i troche sie pogubiłem w nim . oczywiście chodzi mi o prostote picassy i duzo zakładek w photoshopie. czy od obróki zdjęć do formatu 10x15cm zobacze różnice w działaniu tych programów ?
Jeżeli opanujesz chociaż podstawy, to tak :wink:
Hmm co by tu Ci odpowiedzieć... Różnice w działaniu, a właściwie w możliwościach tych programów byś zobaczył starając się nauczyć obsługi PSE. Jest sporo poradników w internecie do PS Elements.
Inna kwestia to, że można pewnie tez kupić laptopa z zainstalowanym Photoshopem tylko czy posiadasz licencje, płytkę CD z numerem seryjnym, jeśli tak to OK. Rozmiar zdjęcia nie ma tu specjalnie znaczenia.
Jeżeli robisz zdjęcia w jpg i tylko podstawowe korekty Picasa wystarczy. RAW-a Picasa pewnie nie otworzy chyba, że do podglądu, Elements zresztą też zależy jaka stara (czy nowa) wersja
witam
w promocyjnym laptopie z packard bell mam zainstalowany elements 9 . musze skorzystac z jakiegos poradnika , bo dla laika jest nie do ogarniecia.
http://support.google.com/picasa/answer/15625?hl=en
Picasa currently supports RAW formats from the following manufacturers:
Adobe (.DNG) Canon (.CRW, .CR2) Casio (.RAW) Fuji (.RAF) Hasselblad (.3FR) Kodak (.DCR, .KDC) Leica (.DNG and .RAW) Minolta (.MRW)
Nikon (.NEF, .NRW) Olympus (.ORF) Panasonic (.RAW, .RW2) Pentax (.PEF) Ricoh (.DNG) Samsung (.DNG) Sigma (.X3F) Sony (.SRF,.SR2)
więc nie jest tak źle :)
witam
od początku mojej przygody z fotografią - poprzednio aparat kompaktowy - używam programu picassa. ostatnio kupiłem laptopa z zainstalowanym photoshop elements i troche sie pogubiłem w nim . oczywiście chodzi mi o prostote picassy i duzo zakładek w photoshopie. czy od obróki zdjęć do formatu 10x15cm zobacze różnice w działaniu tych programów ?
PSE w temacie obróbki to coś jak Mercedes klasy E w temacie samochodów, Picassa, to coś jak kompaktowy Fiat. Wybór należy do Ciebie.
witam
w promocyjnym laptopie z packard bell mam zainstalowany elements 9 . musze skorzystac z jakiegos poradnika , bo dla laika jest nie do ogarniecia.
Jest do ogarnięcia nawet dla laika, chyba, że masz wersję anglojęzyczną to może być utrudnienie. Wiadomo na początek trzeba skorzystać z poradników, tutoriali. Ostatecznie możesz kupić jakąś książkę.
Przy edycji zdjęcia zamiast pełnej możesz skorzystać z uproszczonej opcji "Z asystą". Tam będziesz miał pomocnicze pytania co chcesz zrobić z zdjęciem i po wybraniu pokazują się odpowiednie suwaki do danej korekty. Mimo wszystko polecałbym okno z edycją pełną.
http://support.google.com/picasa/answer/15625?hl=en
więc nie jest tak źle :smile:
IrfanView po doinstalowaniu pluginów też mi otwiera większość plików RAW tylko nie można tu mówić o obróbce RAW-a (korekta ekspozycji, balansu bieli,..itd.)
Picasy nie używałem, być może coś tam z RAW-em da się zrobić.
witam
w promocyjnym laptopie z packard bell mam zainstalowany elements 9 . musze skorzystac z jakiegos poradnika , bo dla laika jest nie do ogarniecia.Pełny czy jakiś trial?
Ja zaczynałem od PhotoFiltre ale kiedy zacząłem bawić się w warstwy, przerzuciłem się na Gimpa.
Gdybym jednak miał za darmo PSE, pewnie bym nie wchodził w Gimpa :)
Picasa otwiera RAWy, nie tylko zaszyty podgląd. Sprawdziłem przed chwilą.
Jednak prawdopodobnie ignoruje zaszyte w RAWach informacje o balansie bieli itp. więc obróbka to może być sporo rzeźbienia. Pewnie więcej niż w PSE.
Osobiście używam jej czasem do poprawiania jpegów i do takich podstawowych prac nadaje się doskonale - przyciąć, obrócić, nałożyć jakieś efekty. Wbrew pozorom Picasa całkiem sporo potrafi.
Picasa otwiera RAWy, nie tylko zaszyty podgląd. Sprawdziłem przed chwilą.
Podobnie jak IrfanView, też sprawdziłem:) Miałem zaznaczoną opcję (w sekcji odnośnie wyświetlania RAW) "Wyświetlaj tylko podgląd osadzony w pliku (jeśli dostępny)" oraz "Wyświetlaj zmniejszone o połowę (szybciej)"
Po odznaczeniu powyższych wyświetla RAW-a w pełnej rozdzielczości. Podczas korekty program traktuje plik jakby to był jpg. Nie ma typowych korekt dla RAW-a, podobnie z tego co pisałeś jest w Picasie.
Oczywiście do podstawowych prac może być wystarczający. Każdemu według potrzeb. Irfana używam do szybkiego podglądu zdjęć zamiast systemowego programiku z Windowsa, także te opcje zaznaczam ponownie.
Podobnie jak IrfanView, też sprawdziłem:) Miałem zaznaczoną opcję (w sekcji odnośnie wyświetlania RAW) "Wyświetlaj tylko podgląd osadzony w pliku (jeśli dostępny)" oraz "Wyświetlaj zmniejszone o połowę (szybciej)"
Po odznaczeniu powyższych wyświetla RAW-a w pełnej rozdzielczości. Podczas korekty program traktuje plik jakby to był jpg. Nie ma typowych korekt dla RAW-a, podobnie z tego co pisałeś jest w Picasie.
Oczywiście do podstawowych prac może być wystarczający. Każdemu według potrzeb. Irfana używam do szybkiego podglądu zdjęć zamiast systemowego programiku z Windowsa, także te opcje zaznaczam ponownie.
Jakim cudem wyświetla RAW, jeśli RAW nie jest plikiem graficznym? Wyświetlanie bazuje na zaszytym jpg. Można wywołać RAW lub wyświetlić jpg (plik graficzny) zaszyty w RAW. Nie istnieje "wyświetlenie RAW".
Wywołuje "w locie" i wyświetla to co wywołał. Jest to zauważalnie dłuższy proces niż wyświetlanie JPG co widać szczególnie przy zoomowaniu obrazka.
BTW. Jak sobie doinstalujesz kodeki Nikon NEF w systemie to RAWa z Nikona potrafi wyświetlić zwykły podgląd Windows i to w pełnej rozdzielczości.
Mój Irfan zawsze wyświetla RAW-y o parametrach identycznych jak ustawione dla jpg. Jak mam ustawione różne rozdzielczości, to RAW ma największą, ale pozostałe parametry się nie różnią :) Cudów nie ma :) Nie istnieje wyświetlanie RAW-ów :)
Jakim cudem wyświetla RAW, jeśli RAW nie jest plikiem graficznym? Wyświetlanie bazuje na zaszytym jpg. Można wywołać RAW lub wyświetlić jpg (plik graficzny) zaszyty w RAW. Nie istnieje "wyświetlenie RAW".
Nie wiem jakim cudem:) Może wywołuje w locie:wink: Pewnie masz rację, znaczyłoby to, że zaszyty jpg. jest w tej samej rozdzielczości co wywołany RAW? Wydawało mi się, że ta podglądówka w RAW-ie ma mniejszą rozdzielczość...
Mówisz nie istnieje "wyświetlanie RAW"...co w takim razie wyświetla ACR czy Lightroom...?
Edit
To "wyświetlenie RAW-a" przez Irfan trwa z 3, 4sekundy
Ale ja pisałem o Picasie. To znaczy wg Ciebie co jest wyświetlane, jak już jest to coś wyświetlane? :)
Wg mnie wyświetlana jest zawartość RAWa po wywołaniu przez Picasę.
Bo to na pewno nie jest ten zaszyty podgląd - podgląd wygląda jak JPG z puszki, a to co się wyświetla to się znacząco różni kolorystycznie itp.
witam
wersja elements polska i patrząc na wypowiedzi szybko zaczynam sie go uczyc...
Bardzo przyjemny program, braki wkurzające są trzy (jak dla mnie): brak szybkiej maski, brak podziału na kanały (przydatne przy "czyszczeniu" skóry i konwersji BW) i operacji na krzywych kanałów (dowolnie, każdego z osobna). Poza tym, fajna rzecz. Obsługa RAW jest przez ACR, można go sobie aktualizować do nowych puszek. GIMP jest bardziej rozbudowany ale ma inny interfejs (a raczej brak możliwości przypięcia pływających okien na stałe i zrobienia z tego wszystkiego jednego okna z paskami - wkurza mnie to). Plus za darmowość.
operacji na krzywych kanałów (dowolnie, każdego z osobna).
Rozumiem piszesz o Elements. Operacja na krzywych każdego kanału z osobna oczywiście jest możliwa. Wystarczy pobrać darmową wtyczkę do programu. Zwie się SmartCurve.
http://www.dfv.pl/dodatki_elements
O żesz Ty... Aż plusa dam. Tak, o Elements10 konkretnie. Są też maski (tylko ciekawe jak to działa) - normalnie PS pełny już mi niepotrzebny ;)
Maska działa "normalnie" jak w pełnym PS. Te krzywe to powinny wyglądać tak jak na tej stronie: http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/category/programy/photoshop-elements-programy/ bo są bardziej uproszczone też.
Ta wtyczka jest o tyle lepsza, że można też zapisać dane ustawienia krzywych (np. przy krosowaniu zdjęcia) pod swoją nazwą.
Sprawdziłem - wszystko działa (choć trochę więcej trzeba klikać niż w PS, ale to szczegół). Nie wiem jeszcze tylko jak zrobić, żeby nie malować maski "na ślepo". Tzn. jak sobie zrobię "podkładkę" z np. czerwonego tła to widać, ale czy można inaczej?
GIMP jest bardziej rozbudowany ale ma inny interfejs (a raczej brak możliwości przypięcia pływających okien na stałe i zrobienia z tego wszystkiego jednego okna z paskami - wkurza mnie to). Plus za darmowość.
A tam, opowiadasz. U mnie działa :p
87590
W menu Okna masz opcję Tryb jednego okna.
Nie wiem jeszcze tylko jak zrobić, żeby nie malować maski "na ślepo". Tzn. jak sobie zrobię "podkładkę" z np. czerwonego tła to widać, ale czy można inaczej?
Tak do końca może nie wiem czy o to Ci chodzi, aby nie malować na "ślepo" naciskam na klawiaturze przycisk za nawiasami, taki "kreska prosta i niżej ukośna". Tam gdzie maluję na masce mam podświetlone (właściwie to te podświetlenie jest na obrabianym zdjęciu) kolorem czerwonym. Mi to wystarcza. W samym programie oczywiście w panelu z prawej powinny być wyświetlane warstwy. To już z menu programu wybrać Okno i zaznaczyć Warstwy.
Tak do końca może nie wiem czy o to Ci chodzi, aby nie malować na "ślepo" naciskam na klawiaturze przycisk za nawiasami, taki "kreska prosta i niżej ukośna". Tam gdzie maluję na masce mam podświetlone kolorem czerwonym. Mi to wystarcza.
Dokładnie o to chodziło!
---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------
87590
Jak to mówią - gdy wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję obsługi lub zapytaj na forum :p
87590
W trybie jednego okna chyba lepiej przenieść zakładki tylko do lewego panelu (tak mi się wydaje), a prawego się pozbyć całkowicie.
87599
witam
Zawsze polecałem GIMP-a, ale teraz postąpię odwrotnie, może wielu początkującym się przyda:
W nowym PCFormat nr 6 (do kupienia od zaraz) mamy za jedyne 5,99zł pełną wersję
PhotoDirector 3.0 Deluxe
przy czym w numerze jest 6 stron porad.
Mamy:
Poprawianie parametrów zdjęcia
Automatyczne filtrowanie
Korekcja skóry i oczu
Nakładanie efektów specjalnych
Usuwanie zbędnych elementów
Wycinanie pierwszego planu lub tła
Możliwość pobierania dodatkowych filtrów z internetu
itd
Myślę że to zadowoli wielu.
Ważna uwaga- brak możliwości zainstalowanie polskiego interfejsu (ale obsługa intuicyjna), jest to nie tylko program służący do edycji i retuszu zdjęć ale również jest to menadżer do zarządzania cyfrowymi zdjęciami.
Pozdrawiam
Dzięki za info, odżałowałem ~6zł w drodze do pracy, zobaczymy co to potrafi.
Ale zacząłem się też zastanawiać nad jakimś tabletem Wacoma, a tam czasem jest PSE w cenie. Hmm...
Tylko że do fotograficznego retuszu wystarczy jeden z tańszych modeli Wacoma. Spokojnie możesz brać wielkości A5. Chyba, że zamierzasz na nim też rysować, malować.
A5? Myślałem nad A6, kolega miał takiego a głównie grafiką się zajmował i jakimiś renderami 3D.
Taki Bamboo3 FUN Pen & Touch jest praktycznie w cenie dołączonego PSE 11.
Jest również jeszcze prosty i skuteczny za friko:
http://www.fotor.com/
http://www.fotor.com/windows/index.html#f=home FotorWinSetup_v1.1.0.exe
http://www.fotor.com/windows/user-guide.html
Aplikacja na: iPhone, Androida, for Windows w tym 8, i for MAC
Sprawdziłem instal. np. na Windows Vista otwiera:
jpg, tiff, png oraz rawy CR2, CRW, NEF, DNG, ORF...
Język: ang, niemiecki...
Można ściągnąć i sprawdzić
Dla zainteresowanych jest również możliwość zdalnego wykonania HDR
http://www.fotor.com/features/hdr.html
z 3 zdjęć z możliwością usuwania/redukcji duchów.
Po wykonaniu możemy wynik zapisać w swoim katalogu z którego ściągano zdjęcia.
Mamy możliwość dalszych zdalnych modyfikacji zdjęcia np. Brushes Color Splash itd....
Pozdrawiam
Jest również jeszcze prosty i skuteczny za friko:
http://www.fotor.com/
http://www.fotor.com/windows/index.html#f=home FotorWinSetup_v1.1.0.exe
http://www.fotor.com/windows/user-guide.html
Aplikacja na: iPhone, Androida, for Windows w tym 8, i for MAC
Sprawdziłem instal. np. na Windows Vista otwiera:
jpg, tiff, png oraz rawy CR2, CRW, NEF, DNG, ORF...
Język: ang, niemiecki...
Można ściągnąć i sprawdzić
Dla zainteresowanych jest również możliwość zdalnego wykonania HDR
http://www.fotor.com/features/hdr.html
z 3 zdjęć z możliwością usuwania/redukcji duchów.
Po wykonaniu możemy wynik zapisać w swoim katalogu z którego ściągano zdjęcia.
Mamy możliwość dalszych zdalnych modyfikacji zdjęcia np. Brushes Color Splash itd....
Pozdrawiam
zauważyłem właśnie ten program na dobrych programach- chyba trzeba spróbować.:grin:
czy program DXO w związku z dedykowanymi ustawieniami dla każdego aparatu jest w czymś lepszy ( łatwiejsza korekta, lepsze dopasowanie filtrów ) ? jeśli ktoś używa proszę o opinie.
w PSE9 denerwuje mnie ustawienie zdjęć oryginalnych i po korekcie jedno po drugim. chodzi o późniejsze przeglądanie np . z rodziną . jak mogę to zmienić? podoba mi się ustawienie z Picassy , gdzie oryginalne zdjęcia lądują w ukrytych plikach i nie dublują się podczas przeglądania .
w PSE9 denerwuje mnie ustawienie zdjęć oryginalnych i po korekcie jedno po drugim.O ile się orientuję, to każdy program, przed zapisaniem zdjęcia po korekcie, pyta gdzie ma je zapisać. Wystarczy stworzyć nowy katalog (np "Po korekcie"), podać jego adres a potem oglądać właśnie ten katalog z rodziną ;)
O ile się orientuję, to każdy program, przed zapisaniem zdjęcia po korekcie, pyta gdzie ma je zapisać....
Hmm, ostatnio bardzo zawiodłem się na darmowym programie Gimp.
Mam urządzenie wielofunkcyjne, drukarka, skaner, a ten Gimp tego w ogóle nie widzi....
Tragifarsa, a tak poważniej nie jest mi to właściwie potrzebne z pozycji tego (dziwnego) "programu"...
Mam urządzenie wielofunkcyjne, drukarka, skaner, a ten Gimp tego w ogóle nie widzi....A dlaczego program do m.in. obróbki zdjęć ma widzieć sprzęt? :roll:
Mam urządzenie wielofunkcyjne, drukarka, skaner, a ten Gimp tego w ogóle nie widzi....
Tragifarsa, a tak poważniej nie jest mi to właściwie potrzebne z pozycji tego (dziwnego) "programu"...
:shock:
Może pochwal się co to za urządzenie wielofunkcyjne?
---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post był o 21:58 ----------
A dlaczego program do m.in. obróbki zdjęć ma widzieć sprzęt? :roll:
Oj czepiasz się. Pewnie chodzi mu o to, że jak kliknie Wydrukuj to nie ma na liście jego drukarki.
Bo takie jest jego podstawowe zadanie. Najprostsza przeglądarka zdjęć np. IrfanView sobie radzi, a Gimp nie daje rady...niestety...
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------
:shock:
Może pochwal się co to za urządzenie wielofunkcyjne?
Nie ma się czym chwalić. To Canon MP630. Na moje potrzeby wystarcza:)
O bodajże 3 lat działa bezawaryjnie.
Bo takie jest jego podstawowe zadanie.Czy mógłbyś jaśniej?
Od kilku lat bawię się Gimpem, jeszcze nie wszystko o nim wiem :oops:
Oj czepiasz się. Pewnie chodzi mu o to, że jak kliknie Wydrukuj to nie ma na liście jego drukarki.
Bardziej chodzi mi o "skanuj", a nie "wydrukuj". Z Gimpa mogę wydrukować:)
Nie ma się czym chwalić. To Canon MP630. Na moje potrzeby wystarcza:)
O bodajże 3 lat działa bezawaryjnie.
Ciekawe. U mnie dostępne są wszystkie te, które mam na liście drukarek w systemie. Możliwe, że jakoś specyficznie sterownik działa, chociaż wątpię. Wiesz tylko z takim problemem to ja się już i w innych programach spotkałem, np. księgowych, gdzie pod Vistą nie widziały drukarki sieciowej z innego komputera lub podłączonej po USB. Tak czy siak, każdy dało się zmusić, żeby drukował ;)
Bardziej chodzi mi o "skanuj" ...Chciałbyś skanować przy pomocy Gimpa?
Twoje urządzenie wielofunkcyjne nie ma oprogramowania do skanowania?
Aaaa, to było tak od razu chłopie, to nie że nie widzi drukarki, tylko nie widzi skanera. To jest NIEZWYKLE istotna różnica. Gimp "widzi" urządzenia, które komunikują się za pomocą standardu TWAIN. Prawdopodobnie sterownik do Twojego urządzenia obsługuje skanowanie w swój własny sposób i dlatego Gimp nie pokazuje go na liście urządzeń (skanerów), z których może pobrać obraz.
\ Tak czy siak, każdy dało się zmusić, żeby drukował ;)
Tu się zgodzę ale Gimpa jakoś nie mogę "zmusić" (pod win XP) aby zeskanował zwykłe foto, a nie mam z tym problemu z zwykłą przeglądarką IrfanView.
Gimpa nie znam. A czy nie ma tam opcji "IMPORTUJ ".
A po jej rozwinięciu: Pobierz z ( program skanujący ).
Gimpa nie znam. A czy nie ma tam opcji "IMPORTUJ ".
A po jej rozwinięciu: Pobierz z ( program skanujący ).
Właśnie tego nie ma:cry: nie stety...
Tu się zgodzę ale Gimpa jakoś nie mogę "zmusić" (pod win XP) aby zeskanował zwykłe foto, a nie mam z tym problemu z zwykłą przeglądarką IrfanView.
Ok. To co masz w menu Plik->Utwórz->Skaner/Aparat... ?
Właśnie tego nie ma:cry: nie stety...O to Ci chodzi?
99999
O to Ci chodzi?
Tak. O to mi chodziło:grin: Pewnie nie skorzystam ale dobrze wiedzieć, za co dziękuję.
zbyma72age
16.09.13, 23:05
Najdziwniejsze w tego rodzaju wypowiedziach jest tragiczny zasób wiedzy osoby na określony temat lub program, na która zabiera głos tylko dla samego udziału w dyskusji.
"Nie jest mi to właściwie potrzebne" - to po kiego diabła zabieramy na ten temat głos w dyskusji, i zaśmiecamy forum?
Ja też mam urządzenie wielofunkcyjne HP Deskjet 1050a print, SCAN, COPY [nie ma czym się chwalić, ale działa dobrze i kosztowało tylko 100 zł] i dziwne, ale GIMP je od początku widzi:
Plik => Utwórz => Skaner/Aparat...
zrzut 27; zrzut 28
GIMP jest mocny, mocą swoich wtyczek i script-fu, nad którymi pracuje tysiące wolontariuszy, którym chce się coś robić dla innych, a nie tylko nieproduktywnie marudzić i oczekiwać, że inni będą za nich to robić.
Przykład: jeśli nie odpowiada nam oryginalne "Wydrukuj", to możemy zainstalować stale rozwijany "Print with Gutenprint..."
[zrzut 26] dla którego, nie ma dotychczas wyprodukowanej drukarki z którą by nie współpracował i ilością opcji że jest wzorem dla innych.
Pozdrawiam
Tak tylko nadmienię, że Canon IR 3520 doskonale mi skanuje tak spod Windowsa jak i Linuksa. I jeszcze lokalnie i sieciowo.
przypomniałem sobie o Olympus Viewer 2 - początki są obiecujące , już parę zdjęć poprawiłem w stosunku do Picassy :grin:
tymczasowy_
11.11.13, 19:37
Podepnę się do tematu, obrabiam już od wielu lat w LR, ale wraz za zakupem E-P5 dostałem płytkę z Olympus Viewer 3, po aktualizacji, ver. 1.1
Zainstalowałem, bo w aparacie używam wyłącznie RAW (orf), a OV3 oferuje wywołanie RAW w sposób tak jakbym robił jpeg'i w aparacie. I mam pytanie:
w opcji konwersji RAW jest zakładka "Kontrola świateł i cieni" ale jest kompletnie nieaktywna, czy ktoś wie co jest grane, tym bardziej że w "pomoc" ta opcja nawet nie jest wymieniona.
PS
Nawiasem mówiąc OV3 tak się slimaczy w porównaniu z LR, że szkoda gadać, ale czasami może i do użycia, szczególnie dla początkujących. Niestety trzeba trochę przyzwyczaić się do "logiki" obsługi :wink:
Na razie jedyne co mi się przydaje z OV to konwersja video
I mam pytanie:
w opcji konwersji RAW jest zakładka "Kontrola świateł i cieni" ale jest kompletnie nieaktywna, czy ktoś wie co jest grane, tym bardziej że w "pomoc" ta opcja nawet nie jest wymieniona.
Zauważ, że pod tą opcją jest logo TruePic VII. Obawiam się, że z tej funkcji skorzystasz tylko w przypadku RAW-ów wykonanych aparatami, w których jest ten procesor, czyli E-M1.
Podepnę się do tematu, obrabiam już od wielu lat w LR, ale wraz za zakupem E-P5 dostałem płytkę z Olympus Viewer 3, po aktualizacji, ver. 1.1
Zainstalowałem, bo w aparacie używam wyłącznie RAW (orf), a OV3 oferuje wywołanie RAW w sposób tak jakbym robił jpeg'i w aparacie. I mam pytanie:
PS
Nawiasem mówiąc OV3 tak się slimaczy w porównaniu z LR, że szkoda gadać, ale czasami może i do użycia, szczególnie dla początkujących. Niestety trzeba trochę przyzwyczaić się do "logiki" obsługi :wink:
czy ktoś wie o jakiś znaczących różnicach pomiędzy wersją 2 a 3 ?
czy ktoś wie o jakiś znaczących różnicach pomiędzy wersją 2 a 3 ?
Obsługa nowych aparatów?
Pomijając ślimaczenie się OV, to RAWy wywołuje gorzej (!) niż PSE... Albo cuś nie umiem się nim posługiwać. Daje większą kaszę, mniej detalu, gorzej się ciągnie cienie/światła. Przynajmniej z E-M5.
Z OV korzystałm dorywczo i za bardzo do gustu mi nie przypadł. Bardziej wolałem RawTherapee, ale po przejściu na Win8 zdarza mu się ni stąd ni z owąd wylecieć w powietrze, więc kupiłem ACDSee z niego korzystam.
tymczasowy_
11.11.13, 22:28
Zauważ, że pod tą opcją jest logo TruePic VII. Obawiam się, że z tej funkcji skorzystasz tylko w przypadku RAW-ów wykonanych aparatami, w których jest ten procesor, czyli E-M1.Byłoby to jakieś wytłumaczenie, ale nieco dziwne, bo co ma procesor do RAW, no i przecież ten RAW jest przetwarzany na zewnętrznym komputerze ...
Jednym słowem RAW z E-M1 musi być jakoś specjalnie preparowany.
---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post był o 21:25 ----------
Pomijając ślimaczenie się OV, to RAWy wywołuje gorzej (!) niż PSE... Albo cuś nie umiem się nim posługiwać. Daje większą kaszę, mniej detalu, gorzej się ciągnie cienie/światła. Przynajmniej z E-M5.Podpisuję się pod tym również, konwertowanie w LR też daje lepsze efekty. Jpegi z OV3 są jakieś takie poszarpane, z artefaktami, LR daje super przyjemne dla oka ziarenko na wysokich ISO, ISO 6400 z E-PM2 mnie zauroczyło właśnie z powodu tego super fajnego ziarenka.
Byłoby to jakieś wytłumaczenie, ale nieco dziwne, bo co ma procesor do RAW, no i przecież ten RAW jest przetwarzany na zewnętrznym komputerze ...
Jednym słowem RAW z E-M1 musi być jakoś specjalnie preparowany.
Wiesz, to jest funkcja, która z tego co wiem (jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi) jest dostępna dopiero w E-M1, więc i informacja o niej musi być dodatkowo w RAW-ie zapisana. Mi np. ACDSee RAW-ów z E-M1 nie otwiera. Może kwestia samej informacji o modelu aparatu, ale może i coś więcej. Natomiast taki RawTherapee bez zająknięcia plik z E-M1 otworzył.
fish_eye_lens
7.07.14, 11:35
Dla początkującego najlepszy będzie chyba ten program -link usunięty-
Dla początkującego najlepszy będzie chyba ten program Nie wiem, co tam jest ale mój antywirus podniósł alarm :roll:
Otworzyło się to:
123534
Dla początkującego najlepszy będzie chyba ten program
Jeśli już chcesz podawać link... Ten będzie właściwy: http://www.reallusion.com/facefilter/
Ten będzie właściwy: http://www.reallusion.com/facefilter/No nie wiem, czy dla początkującego nie za krótko (trial 15 dni) a opełna wersja, nie wiadomo czy warta swojej ceny- $79.95
W tej chwili korzystam z darmowej wersji Dxo Optics Pro 8 i jestem zadowolowy .