Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 czy warto?
Planuję zakup Nikona D7000, trochę sie naczytałem o jego problemach z AF itp. Powiedzcie czy 1000zł więcej za nikona D7100 jest sens wydawać? (51 polowy AF, brak filtra dolnoprzepustowego, no i matryca 24Mpix.) Dodam, że ze szkiełek, na razie posiadam 50/1.8, 18-105/3.5-5.6, w najbliższym czasie 17-55/2.8.
Powiedzcie czy 1000zł więcej za nikona D7100 jest sens wydawać?
Ja bym brał 7100.
nie wiem czy warto, zależy do czego. na moje potrzeby warto. jest to nowa konstrukcja z elementami profesjonalnych pełnych klatek, mi podoba się funkcja crop x1,3, która przydałaby mi się.
czytałem dużo dobrego o tym aparacie
Generalnie przeznaczenie min. śluby.
Witam! Polecam lekturę wątków na temat tych dwóch aparatów na forum nikona: http://forum.nikoniarze.pl/index.php :) . Moim zdaniem NIKT w pełni obiektywnie nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy warto wydawać 1000 zł więcej na nikona d7100 i czy warto kupić d7000 . Kilka lat temu interesowałem się sam nikonem d7000 ale dyskusje na temat problemów z nim, a szczególnie problemy użytkownika "fatman" z tym aparatem a potem z serwisem nikona, skutecznie zniechęciły mnie do zakupu tego modelu. Wybrałem inny trochę starszy ale w miarę pewny d 300s . Osobiście uważam że ciężko zarobione pieniądze trzeba wydawać ostrożnie :grin: . Dzisiaj jeżeli miałbym kupować nowy aparat nikona ze średniej półki to wydaje mi się że d7100 nie ma żadnej alternatywy (chyba że kiedyś wyjdzie d400 :lol: ). Ale to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Szczęśliwi posiadacze d7000 mogą mieć odmienne zdanie :) .
A ja niezmiennie kupilbym nawet uzywanego D700, szczegolnie do slubow
pozdrowionka
Witam! Polecam lekturę wątków na temat tych dwóch aparatów na forum nikona: http://forum.nikoniarze.pl/index.php :) . Moim zdaniem NIKT w pełni obiektywnie nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy warto wydawać 1000 zł więcej na nikona d7100 i czy warto kupić d7000 . Kilka lat temu interesowałem się sam nikonem d7000 ale dyskusje na temat problemów z nim, a szczególnie problemy użytkownika "fatman" z tym aparatem a potem z serwisem nikona, skutecznie zniechęciły mnie do zakupu tego modelu. Wybrałem inny trochę starszy ale w miarę pewny d 300s . Osobiście uważam że ciężko zarobione pieniądze trzeba wydawać ostrożnie :grin: . Dzisiaj jeżeli miałbym kupować nowy aparat nikona ze średniej półki to wydaje mi się że d7100 nie ma żadnej alternatywy (chyba że kiedyś wyjdzie d400 :lol: ). Ale to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Szczęśliwi posiadacze d7000 mogą mieć odmienne zdanie :) .
o d400 były plotki że ma być nawet w tym roku
Plotki na temat d400 że to "już prawie jest" to czytałem już bez mała 3 lata temu :grin: przy okazji wejścia na rynek d7000.
---------- Post dodany o 09:04 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------
Wątek Fatmana o d7000 :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
D7100.
Przy ostrym obrazku crop z 24mln to fajna sprawa. Osłabiony filtr AA to minimalnie lepsza rozdzielczość czyli więcej detalu np w cropie. Minus to serwis. Ale może to się zmieni. Czeka Cie jeszcze zakup lampy.
D7100.
Przy ostrym obrazku crop z 24mln to fajna sprawa. Osłabiony filtr AA to minimalnie lepsza rozdzielczość czyli więcej detalu np w cropie. Minus to serwis. Ale może to się zmieni. Czeka Cie jeszcze zakup lampy.Lampę już kupiłem, zdecydowałem się na YN-568ex -obsługuje już synchronizację z krótkimi czasami, dopiero dwa dni ją mam więc muszę jeszcze potestować, mam też jedna manualną Yn-560 II i jestem z niej zadowolony.
o d400 były plotki że ma być nawet w tym roku
To są tylko marzenia osób chcących następcy d300. Po wydaniu d600 nie ma miejsca w ofercie na coś lepszego APSC, w wyższej cenie (i specyfikacji).
Jesli sluby, to celowałbym w używanego D700 :)... serio. Obrazek na wyskim iso moze ciut lepszy na D7100 będzie, bo w koncu 700 ma juz pare lat, ale odkad sam ja posiadam, przestałem w ogole myslec o tym, ze puszka mnie ogranicza... moze kiedys zamienie 700'ke na D4. Może.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/865|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/792|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/441|0/(brand3)/Nikon
D (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/865|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/792|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/441|0/(brand3)/Nikon)700 bedzie mniej szumiec, ale ma mniejszy DR. Kwestia gustu. jak dla mnie D700 all the way.
Tyle, że używany droższy niż nowy D7100, a jednak już kilku letni i z przebiegiem. Ja jakoś wychodzę z założenia że jednak nie ma się co cofać, jednak chcialbym kupić aparat na najbliższe kilka lat. A D700 ma już 5 lat. Jednak nowe matryce mają lepsze parametry.
Osobiście dołożyłbym do D7100.
D600 to też niezła opcja jeśli kogoś stać. Ale wtedy musiałbyś zmienić i obiektywy.
Warto by dokupić 85/1.4 :wink:
I tak chyba zrobię jak sprzedam moje olkowe sprzęty to kupię D7100.
To są tylko marzenia osób chcących następcy d300. Po wydaniu d600 nie ma miejsca w ofercie na coś lepszego APSC, w wyższej cenie (i specyfikacji).
Oczywiscie, ze jest miejsce...
Przeciez D600 to jest tak kompletnie rozny aparat i skierowany do innej grupy, ze nawet nie ma co dywagowac.
D400 jak najbardziej jest sens wypuszczac, bo to inny target klienta, i kalkulacja czy porownanie do bieda fufu nie ma sensu.
Tylko nie wiadomo co na to slupki w ksiegowosci korporacyjnej zoltego.
Wracajac do meritum jak nie ma siana na d600 i nie wchodzi w gre uzywka d700, to raczej wyboru nie ma.
D300s jest jeszcze gdzieniegdzie do wyrwania, ale w perspektywie D7100 do chalturzenia raczej ten ostatni.
Kwestia czy D7000 czy D7100 to juz indywidualnie, jesli sprawne D7000 bez wad to jest to swietne body w zupelnosci wystarczy, no ale trafic takie :)
D7100 sympatyczna maszyna i chyba teraz najlepiej oplacalny zakup.
pozdro
A ja niezmiennie kupilbym nawet uzywanego D700, szczegolnie do slubow
pozdrowionka
Podpisuje się pod tym obiema rekami. ;-)
D700 to względnie "tani" (jako używany) aparat który po prostu nie przeszkadza w robieniu zdjęć.
Dla mnie wielkim plusem FX'a są stałki, w końcu 28mm to 28mm a 50mm to 50mm (obecnie mój ulubiony zestaw ogniskowych). W temacie ISO... ustawiłem je na AUTO i zapomniałem o nim. Skupiam się tylko na zdjęciach.
Moim zdaniem do slubów czy innej pracy zarobkowej lepiej po prostu wybierac aparaty ktore do takiej pracy sa zaprojektowane. D700 to prawdziwy workhorse, tak samo jak D3/s/D4. 2 lata pracy, ani razu zadnego problemu. 8kl.s z en-el4 i gripem, do tego stalki, 15-30, 80-200, i autoISO z max iso 4000. Kazda klatka sie nadaje do druku 60x40cm
Moim zdaniem do slubów czy innej pracy zarobkowej lepiej po prostu wybierac aparaty ktore do takiej pracy sa zaprojektowane. D700 to prawdziwy workhorse, tak samo jak D3/s/D4. 2 lata pracy, ani razu zadnego problemu. 8kl.s z en-el4 i gripem, do tego stalki, 15-30, 80-200, i autoISO z max iso 4000. Kazda klatka sie nadaje do druku 60x40cmAle ludzie tu się znowu robi podobna gadka do innych wątków, wiem że D800 było by super ale to nie ta półka jeśli chodzi o kaskę. D700 za dobrą (przebieg ok. 50000) sztukę trzeba dać z 5500zł. A za nowego D7100 - 3800zł. to chyba jest różnica. A jak się wszystko super ułoży to za kilka latek może sobie kupię pełną klatkę. Moje pytanie było czy warto dołożyć 1000 aby dopłacić do D7100. Czyli do D700 musiałbym dołożyć 3000! :shock:
---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:31 ----------
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków. Jak aparat dobiera ISO? Załóżmy że ustawiam zadaną przysłonę i w którym momencie automatyka zacznie podnosić iso? Poniżej jakiej wartości czasu? Są jakieś reguły?
Ale ludzie tu się znowu robi podobna gadka do innych wątków, wiem że D800 było by super ale to nie ta półka jeśli chodzi o kaskę. D700 za dobrą (przebieg ok. 50000) sztukę trzeba dać z 5500zł. A za nowego D7100 - 3800zł. to chyba jest różnica.
Pół roku temu kupiłem od bardzo dobrego znajomego aparat D700 wraz z oryginalnym gripem za 4k pln. Aparat miał przebieg niecałe 3k zdjęć. Pełen komplet łącznie z kartonami, dowodami zakupu itd.
Może trzeba lepiej szukać. ;-)
AUTO ISO - a jak z tym auto iso o którym wspominałem?
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków. Jak aparat dobiera ISO? Załóżmy że ustawiam zadaną przysłonę i w którym momencie automatyka zacznie podnosić iso? Poniżej jakiej wartości czasu? Są jakieś reguły?
W przypadku D700, tryb M i Auto ISO... kontroluje tylko czas i przysłonę. Aparat sam dobiera ISO, oczywiście odpowiednio dobierając wartości czasu i przysłony mogę sterować wartością ISO. Plus jest taki że do poprawnej ekspozycji używam tylko 2 pokręteł. Chcąc wprowadzić korektę naświetlenia wciskam przycisk korekty i kółkiem wprowadzam wartość. Trzeba tylko pamiętać że w chwili założenia lampy (lub włączenia tej wbudowanej) aparat przywraca ostatnią ręcznie wybraną wartość ISO.
Przydatnym wynalazkiem jest przycisk AF-On. obecnie do odpalenia AF używam tylko tego przycisku. Spust służy tylko do wyzwolenia migawki, jedynie wciśnięcie przycisku migawki do połowy powoduje blokadę ekspozycji (przydaje się przy pomiarze punktowym i szybkim przekadrowaniu, kiedy nie ma czasu użyć dedykowanego przycisku blokady ekspozycji).
PS.
Oczywiście można użyć Auto ISO w pozostałych trybach, ustalamy wtedy najdłuższy akceptowalny czas po przekroczeniu którego aparat podwyższa sam ISO. W najnowszych aparatach Nikona AUTO-ISO działa również podczas użycia lampy błyskowej.
chyba nic nie musze dodawac, pozatym, zeby jak masz isoauto w D700 nie ustawic przypadkiem przyciskiem iso niczego ponizej iso200 (czyli wartosci LO) bo aparat głupieje i potrafi wywalic iso na 4000 i czas na 1/8000.) Natomiast fajne jest to, ze aparat bardzo plynnie dobiera iso, rowniez poza wartosciami przypisanymi jako skoki co 0.3 ev. np zdarza mu sie zrobic zdjecie na iso 1100.
Mozna kupic D700 w dobrej cenie podobnej do 7100.
Chcialbym zobaczyc 7100 po paru latach uzywania w stosunku do D700.
D700 uwazam za puszke kompletna do wszystkiego i gdybym mial powaznie rozwazac prace/orke to D700 ew D3 lub przy umiejetnym uzywaniu 1Dmk2N i staleczki.
Kup co chcesz tylko pamietaj, ze kupujesz system, reportersko Nikon chyba jednak ma przewage, choc tak na prawde to zalezy od tego jak Ci lezy, rownie dobrze mozesz robic kazdym innym systemem
pozdrowionka
Podaż używanych D700 jest tak niska, że bardzo ciężko ustrzelić coś sensownego, jeśli aparat ma być do ślubów to bez wahania warto dołożyć 1k pln do tego aby mieć hm..zaryzykuje moim zdaniem najlepszy autofokus obecnie dostępny w aparatach, ten z D7000 to jednak loteria, a o połowę większa rozdzielczość matrycy robi jednak swoje przy późniejszym kadrowaniu, wiadomo na ślubie nie zawsze wszystko się ustrzeli jak trzeba.
AUTO ISO - A powiedzcie jak się aparat zachowuje na AUTO ISO, szczerze to zawsze ustawiam recznie w zależności od warunków.
Tak jak pisze eFiX czyli zarąbiście (D3).
W nowszych modelach (4, 800, 600, 5200, 7100) AutoISO działa jeszcze sprawniej. Dodano możliwość automatycznego skrócenia czasu wraz z zwiększeniem ogniskowej.
Co do wyboru sprzętu na śluby (D700 vs D7100):
plusy D7100:
+lepsza jakość obrazu (szum, banding), oczywiście po delikatnej obróbce
+dwa sloty na kartę pamięci (kopia na drugą kartę). Doceni to każdy, kto stracił zdjęcia w wyniku poważnej awarii karty pamięci.
+możliwość zapisu sekwencji filmowej w doskonałej jakości
+znacznie więcej Mpix -bardzo przydatne przy foto ślubnym.
minusy D7100:
-HOT pixele, pojawiające się w dużej ilości po krótkim czasie użytkowania (takie sygnały dochodzą do mnie w licznych PW. emailach itd).
-na razie nic nie wiadomo na temat wytrzymałości sprzętu (jakość wykonania -a można mieć wątpliwości, zwłaszcza jak się wie jak wykonany jest D800).
-kiepska seria (mało zdjęć w serii)
Natomiast co do D700...... plusy:
+sprawdzona, solidna konstrukcja. Jak egzemplarz nie ma ukrytej fabrycznej wady, to nie zawiedzie.
+dobra jakość obrazu na wysokich iso (do 6400)
+doskonała seria (dużo zdjęć w szybkiej serii)
minusy:
-1 slot na kartę pamięci
-banding widoczny już na iso 3200 przy zimnym lub silnym punktowym oświetleniu
Mniej więcej tak to wygląda. Trudny wybór......
W nowszych modelach (4, 800, 600, 5200, 7100) AutoISO działa jeszcze sprawniej. Dodano możliwość automatycznego skrócenia czasu wraz z zwiększeniem ogniskowej.
Co do wyboru sprzętu na śluby (D700 vs D7100):
plusy D7100:
+lepsza jakość obrazu (szum, banding), oczywiście po delikatnej obróbce
+dwa sloty na kartę pamięci (kopia na drugą kartę). Doceni to każdy, kto stracił zdjęcia w wyniku poważnej awarii karty pamięci.
+możliwość zapisu sekwencji filmowej w doskonałej jakości
+znacznie więcej Mpix -bardzo przydatne przy foto ślubnym.
minusy D7100:
-HOT pixele, pojawiające się w dużej ilości po krótkim czasie użytkowania (takie sygnały dochodzą do mnie w licznych PW. emailach itd).
-na razie nic nie wiadomo na temat wytrzymałości sprzętu (jakość wykonania -a można mieć wątpliwości, zwłaszcza jak się wie jak wykonany jest D800).
-kiepska seria (mało zdjęć w serii)
Natomiast co do D700...... plusy:
+sprawdzona, solidna konstrukcja. Jak egzemplarz nie ma ukrytej fabrycznej wady, to nie zawiedzie.
+dobra jakość obrazu na wysokich iso (do 6400)
+doskonała seria (dużo zdjęć w szybkiej serii)
minusy:
-1 slot na kartę pamięci
-banding widoczny już na iso 3200 przy zimnym lub silnym punktowym oświetleniu
Mniej więcej tak to wygląda. Trudny wybór......Dzieki za wyczerpującą wypowiedz. A z tymi hot pixelami, to chyba gwarancja powinna uznać?! Rozumiem że pojawiają się one na wyświetlaczu LCD, tak?
Chodzi o HOTy pojawiające się na matrycy aparatu -czyli te bardziej istotne niestety :(
Oczywiście można to reklamować w ramach gwarancji, niestety niedługo po wykonaniu procedury serwisowej problem wraca (osobiście mam coś takiego w D5200).
Chodzi o HOTy pojawiające się na matrycy aparatu -czyli te bardziej istotne niestety :(
Oczywiście można to reklamować w ramach gwarancji, niestety niedługo po wykonaniu procedury serwisowej problem wraca (osobiście mam coś takiego w D5200).Teraz to się zmartwiłem. Byłem nastawiony na ten aparat. A teraz moje tytułowe pytanie o oszczędność 1000zł powoli zaczyna nabierać sens. Średnio mi się uśmiecha wysyłanie aparatu do serwisu i czekanie dwa tygodnie, gdyż aparat jest mi potrzebny. Więc może jednak dobrą sztukę D7000 a oszczędzone pieniądze na szkiełko przeznaczyć, tymbardziej że mam możliwość spokojnego wypróbowania D7000 w sklepie u znajomego.
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.Idę dzisiaj pomacać D7000, podepnę 50/1.8, potestuje. W Jockerze jest w promocji z Sigmą 18-125 za 3144, to po sprzedaży sigmy aparacik wyjdzie za ok. 2500.
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II. Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d7000&products=nikon_d7100&products=pentax_k5ii).
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II. Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d7000&products=nikon_d7100&products=pentax_k5ii).
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.
Ciekawe, kiedyś Janeczek przestrzegał mnie przed K5, że niby wcale nie taki solidny...
Powyższe dotyczy postu Iwo
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.I nastraszył Hot Pixelami.
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
I nastraszył Hot Pixelami.
jeśli jest ich niewiele czy to tragedia. czy na zdjęciach ktoś widzi te hot pixele?
fatman napisał z czym się zetknął, co nie znaczy że ty będziesz miał ten problem.
ja wiem na co zbieram do świnki:wink:
d600 - chlapie olejem po matrycy - to chyba większy problem biorąc pod uwagę cenę zakupu
---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
no właśnie coś wybrać trzeba
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdro
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdroJuż podjąłem decyzję, będzie to D7100. Może już w przyszłym tygodniu. Będzie to długie oczekiwanie...
Już podjąłem decyzję, będzie to D7100. Może już w przyszłym tygodniu. Będzie to długie oczekiwanie...
Gut czojs :)
pozdro
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 (...) Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Ale ta Sigma, to straszna krowa jest :-P, w/g mnie to zakup Pentax'a ma sens, kiedy bazujemy na limitedach,
radocha jaką daje choćby DA 40 na wakacjach, jest warta poświęcenia paru złociszy..
Już podjąłem decyzję, będzie to D7100. Może już w przyszłym tygodniu. Będzie to długie oczekiwanie...
Dobry wybór :)
Ewentualne hoty zawsze możesz wystemplować.
Nie mogę się doczekać zakupu ale muszę jeszcze trochę poczekać i dozbierać kaskę. Planuję z e-Fotojockera - 4048zł. Może ktoś z Was zna gdzieś jakąś fajną promocję?
jak się rozglądałem po sieci to właśnie tam było najtaniej. to body było w gazetce promocyjnej. w ich "analogowym" sklepie powinno być w tej samej cenie. więc może lepiej od razu przy zakupie pomacać sprzęt:grin:
oczekuję pierwszych wrażeń
Ciekawe, kiedyś Janeczek przestrzegał mnie przed K5, że niby wcale nie taki solidny...
Powyższe dotyczy postu Iwo
Nie dotyczylo to solidnosci, choc lubia sie psuc przyciski na tylnym krzyzaku czy wlacznik albo pokretlo, problemem pentaxa nadal jest AF, ktory znacznie odbiega od konkurencji, szczegolnie nikona, system blysku tez jest taki sobie.
Wiem co mowie, jak ktos twierdzi inaczej, to niech wezmie d700 i k5 na wesele czy jakis koncert i sam zobaczy.
Do autora watku,
Napisz Do krzycha Biedronia z forum N (krzysiek.81 czy jakos tak) on ma D7000 i D700, choc chyba Fatman juz wyczerpal temat.
pozdrowionka
Nie wytrzymałem. Zamówiłem. W czwartek u mnie!!!
Nie wytrzymałem. Zamówiłem. W czwartek u mnie!!!
Brawo, podjąłeś męską decyzję.
Jak już dostaniesz korpus w swoje łapki nie zapomnij odpowiedzieć na zadane przez siebie pytanie :)
Gratuluje :-)
I tak prędzej czy później wrócisz do Olympusa...
To jest jak choroba ;-)
Jeszcze raz gratuluje...
Aparat już jest!!! Hurra!!!. Tylko na początku zdziwiło mnie że nie czyta moich kart 8GB Kingston C10. Nawet nie da się ich sformatować. Jutro pierwsze testy na kolejnej sesji ślubnej.
Aparat już jest!!! Hurra!!!. Tylko na początku zdziwiło mnie że nie czyta moich kart 8GB Kingston C10. Nawet nie da się ich sformatować. Jutro pierwsze testy na kolejnej sesji ślubnej.
Super.
Jesteś pewien, że opanowałeś sprzęt w stopniu na tyle dostatecznym aby zabrać go na płatne zlecenie?
Wczoraj się nie odważyłem, dzisiaj jeszcze będę testował. Muszę przyznać że w porównaniu do d90 wymaga nauki. Dużo inaczej.
Jak by były jakieś problemy to na górze aparatu, na pokrętle jest taki zielony znaczek, przekręca się na to i "Alleluja... i do przodu " :lol:
Mam nadzieję że autor wątku się na mnie nie obrazi, to tylko taki żarcik ogólny :) .
Wczoraj się nie odważyłem, dzisiaj jeszcze będę testował. Muszę przyznać że w porównaniu do d90 wymaga nauki. Dużo inaczej.
Zaufaj autoiso, mnie rozwaliło.
Podpytaj na forum obok o takie pierwsze kroki/podstawy/chimery tego modelu.
Jakieś rady przy obsłudze D7100, przed moim pierwszym plenerem?
Jakieś rady przy obsłudze D7100, przed moim pierwszym plenerem?
Tak, przypnij jakis obiektyw :p
pozdro
pozdro
dobre rady nigdy nie są złe:mrgreen:
+1 czeka w kolejce
I nie zapomnij zdjąć dekielka :wink:
przełącznik koło spustu migawki polecam przestawić na pozycję "ON" to w gruncie rzeczy załatwia sprawę ;)
...jeszcze karte wsadzic i baterie:)
pozdrowionka
...no i trza z domku tyłek ruszyć :mrgreen:
A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię.. w sumie po obcowaniu wcześniej z canonem i teraz pentaxem [(olka nie liczę bo nie miałem pro puszek, E30 to ...pro :))?]
Nie mam pojęcia dlaczego w Polsce nikon ma taki jakiś zadziwiająco wysoki status...technologicznie...super zwłaszcza w testach ale to co wypluwa aparat to .. no właśnie...co wypluwa?...wrong colours.. Dla mnie pentax K5II to idealne body(piszę tu bo d7100 to odpowiednik w nikonie), bardzo cicha migawka, bardzo szybki AF, mały, lekki, super wykonany no i w końcu kolory normalne :), aha używanie obiektywów manualnych np. samyanga 85 f1.4 to przyjemność, wszystko ustawiam w body cyk i stabilizacja on :). Nikon to naprawdę polski wymysł na super markę, ale dlaczego? ..ktoś mi odpowie..
Znaczy nie zwariowałem i nie tylko mnie te kolorki przeszkadzają pomimo ogromu "plusów"...
A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię..
Dla mnie pentax K5II to idealne body(piszę tu bo d7100 to odpowiednik w nikonie), bardzo cicha migawka, bardzo szybki AF, mały, lekki, super wykonany no i w końcu kolory normalne :), aha używanie obiektywów manualnych np. samyanga 85 f1.4 to przyjemność, wszystko ustawiam w body cyk i stabilizacja on :).
Oooo, bratnia dusza, ja już w innych wątku napisałem: "też zgadzam się z tym że siła m4/3 to dobra matryca + małe, jasne stałki ale znam jeden lepszy system pod tym względem - Pentax K-5 (lub K-5II czy K-5IIs jak ktoś ma nadmiar $) + stałki z serii Limited - miałem, używałem, piękna sprawa, czasami za tym tęsknię".
Mnie teraz Pentax kusi K-5II a jeszcze bardziej K-5IIs - może poczekać aż trochę stanieje i wrócić, kto wie... Faktycznie tak AF poprawili czy to tylko mit?
odpowiem tak.
Właśnie jestem po lekturze na optycznych na temat C.
http://optyczne.pl/6125-nowość-Pół_żartem__pół_serio__czyli_subiektywny_prze gląd_rynku_foto.html
Tam też chwalą Olympusa ;-)
A co to ten tamat C?
ten :canonbe2:?
A Olympusa chwalą bo to jest dobry system, mający świetną optykę, która tylko mogłaby być trochę tańsza :-P
Mnie teraz Pentax kusi K-5II a jeszcze bardziej K-5IIs - może poczekać aż trochę stanieje i wrócić, kto wie... Faktycznie tak AF poprawili czy to tylko mit?
Licho wie. Najbardziej sobie chwalą nowy AF ludzie którzy wykonują np. portrety i zależało im na dokładności a reszta jedyny sens widzi w przesiadce na K-5IIs.
Dla mnie AF już w K-7 był wystarczająco dobry i dobrze sobie radził w gorszym świetle a K-5 jest jeszcze lepsza.
Mnie teraz Pentax kusi K-5II a jeszcze bardziej K-5IIs
W/g mnie jeśli kupować to wersję bez filtra,
ale ja bym poczekał na następcę K-5IIs - może wrzucą do niego filmowanie i Focus Peaking z K-30,
wtedy byłby ideał..
Delikatnie przypomne, ze temat o d7100, a nie o kanunach i pentaksach ;)
Dla tych co sie wahaja, kto jakie osiagi matrycy generuje (bo AF to raczej bezdyskusyjnie zolty ma debesciarski):
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/895|0/(brand)/Canon/(appareil2)/865|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/830|0/(brand3)/Pentax
pozdro
Dla tych co sie wahaja, kto jakie osiagi matrycy generuje (bo AF to raczej bezdyskusyjnie zolty ma debesciarski):
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/895|0/(brand)/Canon/(appareil2)/865|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/830|0/(brand3)/Pentax
pozdro
Fakt, ale D7000 i K-5 to były (i są) dwa bliźniaki, a D7100 to w końcu następca, nie? No ale OK, zasadniczo masz rację.
Co do do tego, że "AF to raczej bezdyskusyjnie zolty ma debesciarski" to dobrze, że użyłeś tam tego magicznego słówka "raczej". AF N owszem, na pewno jest najszybszy, ale czy najdokładniejszy? Akurat seria 4-ro cyfrowa jakoś niekoniecznie, ba, puszka, którą mam i która ma niby najlepszy AF w historii N też czasami "lubi się pomylić". Co ciekawe nie zawsze da się odkryć powód tej pomyłki, ot tak, szybko, ale niekoniecznie super precyzyjnie, co przy FuFu potrafi czasem zaboleć... A z tego co pamiętam AF K-5 był owszem wolniejszy, owszem nieprzewidywalny w świetle sztucznym lub mieszanym, ale przy świetle naturalnym celował zawsze w punkt. No i plus słoiczki Limited. ahhh... sentymenty :oops:
A co do wątku to może jego autor wreszcie pochwali się nam i sam odpowie na zadane przez siebie pytanie: D7100 czy warto? To jak? Warto było?
EDIT:
A sorki. Z tego co widzę to w D7100 zmienili moduł AF na 51-punktowy. Czyżby ten sam co w D700? To byłby spory krok bo ten 39-punktowy z D7000 był co najwyżej średni...
Kajam się, nie wiem co mi strzeliło do głowy użyć tego słowa na P.. :-P
A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię..
Miałem i też sprzedałem. Mam mieszane uczucia, jak patrze na zdjęcia wyplute z Lr to wygląda to nieźle, ale pamiętam, że zabawa z zaimportowaną surówką była niezła. Podstawa to profil z D2X-V2.
Teraz siedzę na NEX i jedzie do mnie Zeiss 24/1.8, gdybym miał drugi raz wejść w klamoty FF to pewnie Canon, chyba, że sony wypuści NEXa FF. Ma niby w przyszłym roku razem z Zeissem 35/2.8
Miałem i też sprzedałem. Mam mieszane uczucia, jak patrze na zdjęcia wyplute z Lr to wygląda to nieźle, ale pamiętam, że zabawa z zaimportowaną surówką była niezła. Podstawa to profil z D2X-V2.
Popieram, jednak D2X to bylo cos:)
CO do profili, to jest jakas hamerykanska chyba firma co robi super profile do kazdej puszki, kolega ma i potwornie swietne symulacje, dobrze naswietlasz i wypluwa programik jpga cud miod....
Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
Limitedy mialem i uwazam, ze tylko 31 i 77 sa warte grzechu i to w wersji starej Japan, nie przypadkiem z Wietnamskiej produkcji, bo to zalamka...
pozdrowionka
Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
Ale piszesz o starej wersji, w nowej jest już inny AF.
Ale piszesz o starej wersji, w nowej jest już inny AF.
W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...
Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu:)
pozdrowionka
A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię.. w sumie po obcowaniu wcześniej z canonem i teraz pentaxem [(olka nie liczę bo nie miałem pro puszek, E30 to ...pro :))?]
Nie mam pojęcia dlaczego w Polsce nikon ma taki jakiś zadziwiająco wysoki status...technologicznie...super zwłaszcza w testach ale to co wypluwa aparat to .. no właśnie...co wypluwa?...wrong colours..
Też, gdy na początku przesiadłem się na d700 to ogarniała mnie co chwilę frustracja. Też, tak jak inni kombinowałem z profilami d2x itp. inne cuda. Było blisko. Obecnie złego słowa nie powiem, bo to jakie kolory mi wypluwa ta puszka to widać po ostatnich kilkudziesięciu albo i więcej fotkach w moim wątku. Inna sprawa, że zajęło mi dojście do tego co chcę otrzymać kilka sezonów.. ;) Przypuszczam jednak, że nowe d7100 przy mojej zabawie kolorami i balansem bieli wypluło by je jeszcze fajniejsze! Na "szczęście", dla mnie nowe lustro nie jest mi już kompletnie potrzebne. D700 kupiłem 4 lata temu i pewnie będzie już ostatnim moim dslr. :D Sorry za przydługi OT.
Też, gdy na początku przesiadłem się na d700 to ogarniała mnie co chwilę frustracja. Też, tak jak inni kombinowałem z profilami d2x itp. inne cuda. Było blisko. Obecnie złego słowa nie powiem, bo to jakie kolory mi wypluwa ta puszka to widać po ostatnich kilkudziesięciu albo i więcej fotkach w moim wątku. Inna sprawa, że zajęło mi dojście do tego co chcę otrzymać kilka sezonów.. ;)
A mógłbyś się podzielić swoimi doświadczeniami? Może ew. na priva coby innych nie drażnić w tym wątku, jak uważasz... Byłbym wdzięczny, bo ja jestem na etapie "walki" i rezultaty widać w stopce :wink: A tak dałbym mu jeszcze jedną, ostatnia szansę :lol:
widać ile ludzi tyle gustów, mnie osobiscie bardzo sie podobają kolory z D700, a przynajmniej ze tak to ujme finalny obraz który z niego otrzymuję. Bo bardzo rzadko kolorki są prosto z puszki ;)
Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.
Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych :(
Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie :)
Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
pozdro
A mógłbyś się podzielić swoimi doświadczeniami? Może ew. na priva coby innych nie drażnić w tym wątku, jak uważasz... Byłbym wdzięczny, bo ja jestem na etapie "walki" i rezultaty widać w stopce :wink: A tak dałbym mu jeszcze jedną, ostatnia szansę :lol:
Ale po co "walczyć"... lepiej robić zdjęcia. ;-)
Jeżeli chcesz jpg prosto z puszki to wgrywasz do aparatu profile koloru jakie chcesz i robisz zdjęcia. Wołając zdjęcia RAW w ACR masz gotowe profile i nic nie trzeba dogrywać. Ba... można nawet przy odrobinie wysiłku podłożyć profil od C5D ;-)
Dzisiaj w dobie fotografii cyfrowej z kolorem można zrobić prawie wszystko już po zrobieniu zdjęcia. Natomiast dobrego AF nic nie zastąpi. ;-)
W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...
Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu:)
pozdrowionka
A jakie szkło miałeś podpięte do Pentaxa??
Pytam z ciekawości bo kupiłem DA 35mm f/2.4 i po kilku miesiącach się rozstaliśmy, AF gubił się i ponad 20% zdjęć wychodziło nieostrych mimo dobrych warunków, zmieniłem puszkę z K-7 na K-5 było nieco lepiej ale i tak nieraz fotografowałem tło.
Z innymi szkłami tak nie mam, fotografuję prawie wyłącznie w naturalnym świetle zastanym i nawet wieczorem nie mam zastrzeżeń do działania AF.
Problemem był dla niektórych dość duży punkt AF Pentaxa który ustawiał ostrość często na jego rogach - mnie to bardzo nie przeszkadza, zostało to poprawione w nowszych puszkach.
Ciekawe porównanie D7100 i K-5IIs wykonane przez FunTesterów:
http://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw
Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.
Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych :(
Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie :)
Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
pozdro
Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.
Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.
Bo D7k bardzo dobrym aparatem jest...
....pod warunkiem, ze ma sie szczescie i trafi sie na wolnego od wad :)
pozdro
Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
No wlasnie przez bufor nie jest az tak dobrze.
Pojawily sie dwa wpisy o hotpikselach (ale to raczej norma dla tak upakowanych matryc vide D5200 etc.).
Gibany jest w D5200, wiec pewnie jak juz by hipotetycznie wypuscili D400 (w co juz przestalem wierzyc) to moglby miec i bufor wiekszy, gibany ekran i pancernosc D300s.
Wracajac do D7100, z rozmow i z poczytania watkow o nim, obejrzeniu podeslanych mi raw'ow, "chyba" naprawde im sie udala ta puszka, swiadomy wybor jesli ktos wie co oferuje, i sadze ze na ladnych pare lat spokoj z puszka.
Jak sie do tego doda S18-35/f1.8 jest to zestaw petarda :)
Osobiscie mam teraz dylemat w co zainwestowac fundusze po wyprzedazy klockow.
Myslalem albo o D800, albo o wlasnie D7100 i tym czyms nowym co olek ma pokazac.
Tak by miec zabezpieczenie: na robale D7k, na ptaszory D7100, na codzien olek (trza by juz wymienic epl3 po malu).
Na razie mam dylemat, i poki co czekam na to co olek pokaze, a moze sie zdziwie i wyjdzie w koncu D400 - czego najbardziej chyba pragne.
pozdro
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").
Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości. :grin:
Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości. :grin:Tzn. nie mam na myśli Trybu Portret, nie robię zdjęć na programach tematycznych, mam na myśli profil kolorów w aparacie. A foty robię przeważnie RAW + JPG.
Tzn. nie mam na myśli Trybu Portret, nie robię zdjęć na programach tematycznych, mam na myśli profil kolorów w aparacie. A foty robię przeważnie RAW + JPG.
Profli w tym wypadku nie będzie wpływał na ostrość zdjęcia. Jak chcesz możesz wrzucić przykładowego NEFa. Możemy ocenić czy problem leży w sprzęcie czy obróbce.
Profli w tym wypadku nie będzie wpływał na ostrość zdjęcia. Jak chcesz możesz wrzucić przykładowego NEFa. Możemy ocenić czy problem leży w sprzęcie czy obróbce.Ok, ale to wieczorkiem.
A jakie szkło miałeś podpięte do Pentaxa??
A z jakim chcesz, tamki, ltd i inne szkla, praktycznie mialem dostep do kazdego szkla w pentaxie nawet 1000/8:)
k5 to nie jest zly aparat, caly czas mowie o tym, ze af kuleje w slabych warunkach oswietleniowych, odstaje chocby od Nikona
pozdrowionka
Postaw to na statyw, trzepnij fote i potem zobacz :)
Bo na tak upakowanej matrycy o zobaczenie poruszenia nie problem, wtedy widac, ze to co do przelkniecia bylo na 10mpx na 24mpx juz wylazi :)
Najlepiej zapodaj tu jakas fote z exifem, sie zerknie o co kaman.
pozdro
Dla mnie k5 ale II na pewno nieodstaje od d700 a w ciemnicy ostrzy lepiej.
Przykładowe fotki. Po korekcie precyzyjnej wydaje się że AF jest na środku. Jednak jest mydło. Czy to wina obiektywów?
Korekta obiektywu -4: 18-105/3.5-5.6: 9800398004
Korekta obiektywu +10: 50/1.8 9800598006
Pokaz lepiej te nieostre foty, tablice tablicami.
pozdro
aldii, daj spokój z takimi testami. Jak pisze nyny - wrzuć wg Ciebie nieostrego NEFa.
Ostrzone na oko, bez obróbki:9814798148
Ostrzone na oko, bez obróbki:
Wg mnie jest ok. Trzeba tylko wyostrzyć fotkę.
98149
Najlepiej wrzuć NEFa.
BTW - otwarta 50 mm nigdy nie była demonem ostrości.
Udostępnij NEFa. Bo na miniaturkach to niewiele można.......
Co do 50tki to się nie zgodzę. Te, które miałem były ostre jak żyleta na pełnej dziurze (po prostu jak to w systemie Nikona -przed zakupem, trzeba wybrać odpowiedni egzemplarz).
Co do 50tki to się nie zgodzę. Te, które miałem były ostre jak żyleta na pełnej dziurze (po prostu jak to w systemie Nikona -przed zakupem, trzeba wybrać odpowiedni egzemplarz).
Mówimy o 50/1.8?
Tak o 50 1.8D, 50 1.8G, 50 1.4D i 50 1.4G. Miałem wszystkie.
Tak o 50 1.8D, 50 1.8G, 50 1.4D i 50 1.4G. Miałem wszystkie.
Ja przed zakupem testowałem kilka dostępnych w FJ i wszystkie zachowywały się podobnie... Pewnie ta partia produkcyjna była "spaprana". :wink:
Niestety tak bywa, że całe partie są spaprane...... taki system. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).
Niestety tak bywa, że całe partie są spaprane...... taki system. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).
Na taki z szybką nie było mnie wtedy stać. Miałem masowego chińczyka...
Popieram, jednak D2X to bylo cos:)
CO do profili, to jest jakas hamerykanska chyba firma co robi super profile do kazdej puszki, kolega ma i potwornie swietne symulacje, dobrze naswietlasz i wypluwa programik jpga cud miod....
Limitedy mialem i uwazam, ze tylko 31 i 77 sa warte grzechu i to w wersji starej Japan, nie przypadkiem z Wietnamskiej produkcji, bo to zalamka...
pozdrowionka
to było.. teraz Af w pentaxie(K5II/IIs) według mnie jest nie gorszy od d700 a co za tym idzie w d7100 tez. Nie wiem jak wypluwa koolry d7100 (matryca inna niż D7000) ale w Pentaxie kolory są normalne i można wyciągnąć takie jakie chcę w nikonie było to całkowicie przypadkowe a na hi iso to zapomnij... i tu się kłaniają testy które przez ostatnie parę lat wychwalały lustra Nikona, a nikt nie mówił ,że te hi iso to kolorystyka była beznadziejna..
co do af to powiem tak:
Canon 40D i 70-200 IS f/4 to był najszybszy (ale nie najdokładniejszy) zestaw jaki miałem, D700 z Nikkor 24-70 zapinał ale nie był taki szybki jak Canon, ale d700 z 50 f1.4G to super szkło ostre na f1.4 ale af bardzo wolny i pod światło to często miem problem z ostrzeniem..nikt o tym nie mówi.. Co do dokładności Af to Canon był najgorszy (40D 70-200IS/50f1.4USM) ale Pentax z Tamronem 17-50 jest naprawdę fajny :)
Nikon super sprzęt ale według mnie na pewno nie jest lepszy niż inne marki i odpowiadające im puszki. Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
to było.. teraz Af w pentaxie(K5II/IIs) według mnie jest nie gorszy od d700 a co za tym idzie w d7100 tez.
Mam inne zdanie.
Dodatkowo D7100 ma jeszcze lepszy AF niz D700.
ale d700 z 50 f1.4G to super szkło ostre na f1.4 ale af bardzo wolny i pod światło to często miem problem z ostrzeniem..nikt o tym nie mówi..
Przeciez to chyba kazdy wie, ze 50 1.4 to zolw niesamowity, i sie dziwie ze ktos kto to szklo kupuje takiej oczywistosci nie wie.
Zapialbys 50 1.8 z G na koncu mialbys kompletnie inne odczucie jesli o AF chodzi.
Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
Tak, to zupelnie inny aparat.
pozdro
...
... Chyba że D7100 to zupełnie inny aparat od d700...
Tak, to zupelnie inny aparat.
+ (oczywiście w pamięci bo ten nielitosny system...)
Używałem k7000 przez dwa lata, żadnych problemów z AF wogóle 0 problemów. 50-1.4 ostrzyło w punkt, 60-2.8 micro też ,70-300 tudzież nawet kit. Ale wszystkie delikatnie podkalibrowane. Zamieniłem na OMD z paroma szklankami tylko ze względu na wagę i poręczność podczas podróży.
W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko.
Różnica w gęstości upakowania pikseli. Po prostu 24 Mpx stawia większe wymagania optyce. Co widać jak się ogląda cropy. Po resize do tego samego formatu co z D90 zobaczysz, że wrażenie będzie wręcz przeciwne - D7100 będzie ostrzejsze, szczegółów więcej.
Co do 50tki to się nie zgodzę. Te, które miałem były ostre jak żyleta na pełnej dziurze (po prostu jak to w systemie Nikona -przed zakupem, trzeba wybrać odpowiedni egzemplarz).eeeee, chyba inaczej rozumiemy żyletkowatość ;)
Praktycznie każde, szczególnie jasne szkło mocno zyskuje po przymknięciu. Właśnie najdobitniej to widać na przykładzie wspominanych obiektywów 50 mm. By się czymś podeprzeć: na optyczne.pl przetestowano każdy z tej czwórki. I wszędzie wykresy pną się ostro w górę, bo pełna dziura jest zdecydowanie słabsza niż przysłona 2,0, 2,8 czy 4. To reguła. Nawet nie muszę brać szkła do ręki by to napisać, to samo dotyczy innych ogniskowych. Ostry na pełnej dziurze to jest 200/2 (ale i on zyskuje po przymknięciu).
stary 1.8 http://www.optyczne.pl/66.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF_50_mm_f_1.8D_Rozdzielczo%C5%9B%C4% 87_obrazu.html
nowy 1.8 http://www.optyczne.pl/232.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.8G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
stary 1.4 http://www.optyczne.pl/102.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF_50_mm_f_1.4D_Rozdzielczo%C5%9B%C4% 87_obrazu.html
nowy 1.4 http://www.optyczne.pl/159.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.4G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
otwarte nie mają fajnych wartości MTF.
.. Jeśli chodzi o 50 1.8D to zasada jest jedna -im starszy egzemplarz tym lepszy (najlepiej brać te bardzo stare, made in japan, z szybką).Taki mam. Ta wersja jest bez D (to nieważne).
AUTO ISO - auto iso działa super. Jednak mam problem po podpięciu lampy. Cały czas było tak że podczas robienia zdjęcia w auto iso było super - bez lampy sobie aparat regulował, a z lampą, zdjęcie było robione z najniższą ustawioną wartościa iso. Jednak od pewnego czasu z podpiętą lampą, czy też wbudowaną, robi zdjęcia z maksymalną wartością jaką mam ustawioną dla auto iso. Nie wiem, skąd się to wzięło, co zmieniłem w opcjach?
Masz d7100? Oooo! A jak z tymi hot pixelami? Widać je na Twoim aparacie?
Masz d7100? Oooo! A jak z tymi hot pixelami? Widać je na Twoim aparacie? Softa jeszcze nie. Nie spieszy mi się. Na zdjęciach jak robię na ok. f18-22 widać trzy szare kropki, ale rozumiem, że to zabrudzenia na matrycy. Szczerze to nie wiem jak zauważyć czy mam hot pixel-e? Ogólnie podczas normalnego robienia zdjęć nic nie zauważam.
zrób zdjęcie dekielka założonego na obiektyw - jak będziesz miał białe kropki to będziesz wiedział...
zrób zdjęcie dekielka założonego na obiektyw - jak będziesz miał białe kropki to będziesz wiedział...Zrobiłem, ani jednej białej ani innego koloru kropki. :-) Czerń... Zastanawiam się czy bawić się w wyczyszczenie tych 3 plamek z matrycy. Ale chyba sobie odpuszczę, tym bardziej że ich nie widać przy normalnych wartościach przesłony.
czyli nie jest tak źle jak to Fatman przedstawiał...
czyli nie jest tak źle jak to Fatman przedstawiał...
Założymy się, że jest ? (no dobra, niebawem będzie) :) ;)
no to czekamy na rozwój wydarzeń - Fatman (https://forum.olympusclub.pl/members/4707-Fatman) - za ile dni/tygodni/wyzwoleń migawki aldii (https://forum.olympusclub.pl/members/14171-aldii) ma sprawdzić czy się hotpixele nie pojawiły?
U mnie wysyp zrobił się po miesiącu, no półtora -od pierwszego uruchomienia. Oczywiście dużo filmowałem, więc zapewne to przyspieszyło proces. Tak więc myślę, że przy normalnym użytkowaniu, problem pojawi się po około 3 miesiącach.
Aha, po powrocie z mapowania (test: czystko, aż byłem zaskoczony), problem wrócił po dwóch tygodniach od ponownego normalnego użycia aparatu.
To u mnie -ja po prostu dostałem kilka (może już kilkanaście) zapytań co mają robić ci, którzy kupili D5200/D7100 i problem pojawił się u nich tak jak u mnie. Z tego wniosek, że nie jest to problem jednostkowy (zresztą warto zerknąć na Optycznych -jak wygląda matryca egzemplarza, który testowali.... masakra).
[dopisane] ale spoko, Nikon podobno opracował już rozwiązanie problemu :) D5300. A ci co kupili D5200/D7100 -a kto by się tam nimi przejmował :) Na pewno nie Nikon.
Masz szczęście, że nyny śpi...
Wszyscy pracownicy Nikona potajemnie pracują u konkurencji? Pogłupieli, co nowe body, to nowe wpadki.
Nie spi, nie spi.
Na razie sobie czytam tu i tam, i jeszcze histerii nie ma jesli i piksele chodzi, ale kto wie ;)
pozdro
A ponawiając moje pytanie odnośnie auto iso. Czy z podłaczona lampą aparat nie powinien robić zdjęć z najniższą ustawioną ostatnia wartością. Wydaje mi się że na początku tak mi robił? A teraz podwyższa tak jak bez lampy.
chyba się nie doczekasz odpowiedzi - aparat jak na razie niszowy bardzo...
U mnie wysyp zrobił się po miesiącu, no półtora -od pierwszego uruchomienia. Oczywiście dużo filmowałem, więc zapewne to przyspieszyło proces. Tak więc myślę, że przy normalnym użytkowaniu, problem pojawi się po około 3 miesiącach.
Aha, po powrocie z mapowania (test: czystko, aż byłem zaskoczony), problem wrócił po dwóch tygodniach od ponownego normalnego użycia aparatu.
To u mnie -ja po prostu dostałem kilka (może już kilkanaście) zapytań co mają robić ci, którzy kupili D5200/D7100 i problem pojawił się u nich tak jak u mnie. Z tego wniosek, że nie jest to problem jednostkowy (zresztą warto zerknąć na Optycznych -jak wygląda matryca egzemplarza, który testowali.... masakra).
[dopisane] ale spoko, Nikon podobno opracował już rozwiązanie problemu :) D5300. A ci co kupili D5200/D7100 -a kto by się tam nimi przejmował :) Na pewno nie Nikon.Zrobiłem przez miesiąc ok. 3000 klatek. Nie wiem czy to dużo czy mało. Póki co jestem zadowolony i żadnych niespodzianek nie mam. No i nie szukam ich na siłe :-)
AUTO ISO - auto iso działa super. Jednak mam problem po podpięciu lampy. Cały czas było tak że podczas robienia zdjęcia w auto iso było super - bez lampy sobie aparat regulował, a z lampą, zdjęcie było robione z najniższą ustawioną wartościa iso. Jednak od pewnego czasu z podpiętą lampą, czy też wbudowaną, robi zdjęcia z maksymalną wartością jaką mam ustawioną dla auto iso. Nie wiem, skąd się to wzięło, co zmieniłem w opcjach?Może tak jest jak w niektórych innych body. Dolne ISO to ta wartość, którą miałeś ustawioną w momencie przełączanie sie na auto-iso.
Jeśli przełączałęś sie mając ustawione wysokie ISO to wtedy praktycznie będzie używane tylko wysokie ISO.
To zależy od modelu body - nie znam D7100. To wskazówka - spróbuj czy to pomoże. Miej ISO 400 (przykład) przed przełączeneim sie na auto-iso.
A co nynus chodzi spac po dobranocce?:)
pozdrowionka:mrgreen:
Nie, on po dobranocce wstaje.
Nyny jest fajnym gościem, trzeba było zawitać do Chełmna.
Nie, on po dobranocce wstaje.
Nyny jest fajnym gościem, trzeba było zawitać do Chełmna.
W kontekscie wypowiedzi dodanej o 19stej z groszem:) moze nie zauwazyles..:)
Choc bywa kontrowersyjny, lubie goscia:)
Blizej 3miasta, to zawitam, na razie rodzina nie pozwala...
pozdrowionka
Chełmno to już blisko Trójmiasta. Półtorej godziny jazdy.
Darekw1967
10.10.13, 16:15
[dopisane] ale spoko, Nikon podobno opracował już rozwiązanie problemu :) D5300. A ci co kupili D5200/D7100 -a kto by się tam nimi przejmował :) Na pewno nie Nikon.
Witam !
Tak zastanawiam sie czy to nie jest tak, ze matryce z czasem sie sypia... a elektronika maskuje "po cichu" oprogramowaniem
powstajace dziury ?
Albo ,ze kazda matryca wsadzana do body jest... na wstepie na etapie produkcyjnym programowo mapowana i klient
nie znajdzie zadnego wadliwego pixela na fotach po mimo, ze tak naprawde te wadliwe pixele sa ale ich nie widac
w praktyce ;)
Pozdrawiam
Witam !
Tak zastanawiam sie czy to nie jest tak, ze matryce z czasem sie sypia... a elektronika maskuje "po cichu" oprogramowaniem
powstajace dziury ?
Albo ,ze kazda matryca wsadzana do body jest... na wstepie na etapie produkcyjnym programowo mapowana i klient
nie znajdzie zadnego wadliwego pixela na fotach po mimo, ze tak naprawde te wadliwe pixele sa ale ich nie widac
w praktyce ;)
PozdrawiamAle szukanie dziury w całym...
Chełmno to już blisko Trójmiasta. Półtorej godziny jazdy.
ech to gdzies mi umknelo mac mac mac...:)
pozdrowionka
Może tak jest jak w niektórych innych body. Dolne ISO to ta wartość, którą miałeś ustawioną w momencie przełączanie sie na auto-iso.
Jeśli przełączałęś sie mając ustawione wysokie ISO to wtedy praktycznie będzie używane tylko wysokie ISO.
To zależy od modelu body - nie znam D7100. To wskazówka - spróbuj czy to pomoże. Miej ISO 400 (przykład) przed przełączeneim sie na auto-iso.
Sprawdzilem na D300s, D7000 wlasnie, i jest tak jak piszesz.
pozdro
Sprawdzilem na D300s, D7000 wlasnie, i jest tak jak piszesz.
pozdroNo niestety, nawet jak przełączam się z iso 100 na auto iso (gdzie max np. 1000) z podłączoną lampą zdjęcia i tak robi na wysokich iso, 800, 1000.
aldii (https://forum.olympusclub.pl/members/14171-aldii) - wracam do tematu hot-pixeli. Zrób proszę zdjęcie "dekielka od tyłu" na parametrach ISO 3200 czas 1/30s... jeśli możesz, prześlij mi efekty na meila (podaje Ci go w PW)
Jak tak patrzę na cenę E-M1 i gdy widzę że zamiast tego aparatu można mieć D7100 + Sigma 18-35/1,8 to nachodzi mnie silna pokusa by czem prendzej rozstać się z całym m4/3
No, po zobaczeniu ceny też E-P5 może trafić cholera.
światło fajne ale 18-35 to jakiś dziwny zakres :)
No, po zobaczeniu ceny też E-P5 może trafić cholera.
światło fajne ale 18-35 to jakiś dziwny zakres :)
dlaczego dziwny? masz w jednym szkle za 3,3 tysiaka zamknięte trzy stałki ekw. 28/1,8 - 35/1,5 - 50/1,8. Korzystając z opcji crop 1,3 dostępnej w D7100 masz jeszcze 70/1,8 (przeliczam tylko ogniskowe, nie światło czy GO)
Chcąc coś takiego skołować w m4/3 to albo zoom i najlepszym przypadku utrata 1,3 eV światła (w zamian nieco większy zakres) albo stałki 14/2,5 + 17/1,8 + 20/1,7 + coś czego nie ma czyli 25/1,8... nawet biorąc te stałki które są wyjdzie ponad 4 tysiaki... no owszem kompaktowość i poręczność będą pierwsza klasa ale dochodzi cyrk z wymienianiem obiektywów...
aldii (https://forum.olympusclub.pl/members/14171-aldii) - wracam do tematu hot-pixeli. Zrób proszę zdjęcie "dekielka od tyłu" na parametrach ISO 3200 czas 1/30s... jeśli możesz, prześlij mi efekty na meila (podaje Ci go w PW)
Jak tak patrzę na cenę E-M1 i gdy widzę że zamiast tego aparatu można mieć D7100 + Sigma 18-35/1,8 to nachodzi mnie silna pokusa by czem prendzej rozstać się z całym m4/3Nie ma problemu, po południu zrobię. A dlaczego aż na 3200?
to z doświadczenia po E-P1. Na ISO 200 nic nie było widać, dopiero gdy kiedyś podkręciłem czułość i zrobiłem kilka serii zdjęć zauważyłem problemy z pikselami... Przypuszczam więc że jeśli w D7100 na tej czułości będzie "czysto" to nie ma się czego bać i trzeba będzie aparat brac... a jeśli są jakieś problemy, jeśli część pikseli nie pracuje "równo" to trzeba będzie zachować ostrożność
http://camerasize.com/compact/#440.378,482.336,ha,t
Jak tak patrzę na cenę E-M1 i gdy widzę że zamiast tego aparatu można mieć D7100 + Sigma 18-35/1,8 to nachodzi mnie silna pokusa by czem prendzej rozstać się z całym m4/3
Jak się ta Sigma ukazała, to mi zaświtała myśl, że może drugie body sobie sprawić i ową Sigmę do tego. Ale ani zakres ani wymiary mi nie odpowiadają. A różnica jest spora:
---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------
Link u góry. Tablet to jednak ułomne urządzenie;-)
Każdemu coś innego pasuje :) i fajne jest to że wybór na rynku coraz ciekawszy, coraz większy się robi...
Zestawiając zaś wady i zalety to na korzyść D7100 + 18-35/1,8 zapiszemy:
1) lepsze światło
2) wyższa rozdzielczość
3) wyższa dynamika
4) niższa cena (ok. 3000 - 3500)
5) wewnętrzne ogniskowanie (nie zasysanie kurzu)
zaś zaletami rozwiązania m4/3 będą
1) mniejsze wymiary i waga
2) większy zakres ogniskowych
3) ruchomy ekranik - który coraz częściej uważam za genialne rozwiązanie
4) wyższa szybkostrzelność
5) prawdopodobnie bardziej precyzyjny AF
jak dla mnie, ale to oczywiście tylko moje zdanie, D7100 jest ciekawym, naprawdę ciekawym wyborem
w kontekście powyższego zestawienia
Każdemu coś innego pasuje :) i fajne jest to że wybór na rynku coraz ciekawszy, coraz większy się robi...
Zestawiając zaś wady i zalety to na korzyść D7100 + 18-35/1,8 zapiszemy:
...
zaś zaletami rozwiązania m4/3 będą
...
2) większy zakres ogniskowych
...
Od dołu tak, ale od góry? Z nikonowych megapixeli spokojnie wycinasz 40/1,8, gdzieś w okolicach 14 Mpix masz 45/1,8.
Jasność niestety waży i dla mnie podstawowe pytanie jest proste: jeśli potrzebujesz pełnej dziury, to tylko N + S, jeśli masz zamiar przymykać S, to już lepiej O.
Od dołu tak, ale od góry? Z nikonowych megapixeli spokojnie wycinasz 40/1,8, gdzieś w okolicach 14 Mpix masz 45/1,8.
chyba niestety nie... p z moich obliczeń "na skróty" wynika że w ekw. 70 mm FF vel 35 mm m4/3 z Nikona by trzeba było wyciąć ok 12-13Mpix dochodzi tu jeszcze problem innych proporcji matrycy
nie zmienia to faktu że i tak się wyciąć to da... a nawet te 12 Mpix to typowych zastosowań wystarczą
chyba niestety nie... p z moich obliczeń "na skróty" wynika że w ekw. 70 mm FF vel 35 mm m4/3 z Nikona by trzeba było wyciąć ok 12-13Mpix dochodzi tu jeszcze problem innych proporcji matrycy
nie zmienia to faktu że i tak się wyciąć to da... a nawet te 12 Mpix to typowych zastosowań wystarczą
Policzyłem dokładnie z uwzględnieniem proporcji i wyszło mi, że gęstość 24M N = gęstość 16M O. Nie jest źle, 18-35/1,8 w O to też dobry wynik jak na zooma. Tylko ta wielkość...
Kocham takie ping pongi na obliczenia.
W sumie nie wiem, ktore swieta wole.
Wracajac do tematu, wzialbym Nikona jesli nie bedzie mial przypalu z AF, na przekor Olkowi, ktorego polityki ostatnio nie kumam...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/10/tumblr_lxkifzn3pv1qjxuhao5_500-1.gif
źródło (http://27.media.tumblr.com/tumblr_lxkifzn3pv1qjxuhao5_500.gif)
pozdrowionka
Kocham takie ping pongi na obliczenia.
...
pozdrowionka
Chyba na tym polega problem, że firmy wszystko dokładnie liczą i kalkulują, a od nas oczekują kierowania się emocjami :)
Chyba na tym polega problem, że firmy wszystko dokładnie liczą i kalkulują, a od nas oczekują kierowania się emocjami :)
bardzo trafne spostrzeżenie... bardzo trafne
Obydwoma zestawami zrobicie swietne zdjecia albo beznadziejne.
pozdrowionka
Hej Jan_s... wysłałem Ci na maila dwa pliki w iso 3200. Ja tam nie widze żadnych hot-ów.
Obydwoma zestawami zrobicie swietne zdjecia albo beznadziejne.
...
XZ-2 też zrobimy świetne zdjęcia albo beznadziejne. Masz jeszcze jakieś pomysły?
XZ-2 też zrobimy świetne zdjęcia albo beznadziejne. Masz jeszcze jakieś pomysły?
Oczywiscie, rob zdjecia tym, co lezy Ci najlepiej, to tylko narzedzia do spelniania wizji.
pozdrowionka
fotosnajper
14.10.13, 17:40
@aldii, bardzo dobry wybór! GRATULUJĘ! :wink:
@aldii, bardzo dobry wybór! GRATULUJĘ! :wink:Dzięki... po przesiadce z E-520 jestem w 7 niebie. Z aparatu jestem zadowolony pod każdym względem. Teraz zbieram na szkiełka....
Hej Jan_s... wysłałem Ci na maila dwa pliki w iso 3200. Ja tam nie widze żadnych hot-ów.
Dziękuję... i rzeczywiście nic nie widzę... i teraz zagwozdka czy Ty miałeś farta i trafiłeś świetny egzemplarz czy Fatman miał pecha i zaliczył hoty... a może trzeba jakoś inaczej to testować?
Dziękuję... i rzeczywiście nic nie widzę... i teraz zagwozdka czy Ty miałeś farta i trafiłeś świetny egzemplarz czy Fatman miał pecha i zaliczył hoty... a może trzeba jakoś inaczej to testować?
Najlepiej nie testować po zakupie, tylko robić zdjęcia. Jak w używaniu wyjdzie coś źle to jest problem. Ale jeśli nic nie przeszkadza to nie ma co się przejmować testami.
:) Jak sobie przypomnicie (mam nadzieję) to w jednym z wątków o D5200 dawałem linka z przykładowym zdjęciem dekielkowym -bo nie bardzo mi pasowało to co pokazali Optyczni (ich fota dekielkowa z wyraźną pionową krechą). I na tym moim przykładzie też było właściwie czysto. Tak więc jak już pisałem wcześniej.............. to tylko kwestia czasu. I się pojawią.....
ok.... ja na razie czekam - pierwsze w kolejce zakupów jest coś w stylu E-P5 / X100s / GX7 czyli mały aparat do kieszeni..
Decyzja czy D7100 czy E-M1 czy jeszcze coś innego lustrzankowego czy lustrzankopodobnego jest jeszcze przede mną.
Decyzja czy D7100 czy E-M1 czy jeszcze coś innego lustrzankowego czy lustrzankopodobnego jest jeszcze przede mną.
Do wyboru doszedł jeszcze ciekawie zapowiadający się Pentax K-3 - link (http://www.optyczne.pl/6220-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_K-3_i_obiektyw_HD_Pentax_DA_55-300_mm_f_4-5.8ED_WR.html#kom121265). K-3 ze stabilizacją i do tego 18-35 1,8...
Specyfikacja zapowiada go baardzo obiecująco i myślę, że Nikon może okazać się dla niego konkurencją a nie odwrotnie.
K-3 wg specyfikacji to taki jakby D7100 tylko z inną marką... ale... warto o nim pamiętać w kwestii zakupów
Do wyboru doszedł jeszcze ciekawie zapowiadający się Pentax K-3 - link (http://www.optyczne.pl/6220-nowość-Pentax_K-3_i_obiektyw_HD_Pentax_DA_55-300_mm_f_4-5.8ED_WR.html#kom121265). K-3 ze stabilizacją i do tego 18-35 1,8...
Specyfikacja zapowiada go baardzo obiecująco i myślę, że Nikon może okazać się dla niego konkurencją a nie odwrotnie.
I K-5IIs daje już radę a jego cena może niedługo spaść do b.przyjemnego poziomu.
Nie ma problemu, po południu zrobię. A dlaczego aż na 3200?
hej aldii (https://forum.olympusclub.pl/members/14171-aldii) - minęły dwa miesiące od czasu tamtych "darków" czy możesz powtórzyć próbę? czy coś się pojawiło tak jak przepowiadał to Fatman (https://forum.olympusclub.pl/members/4707-Fatman) czy też jest spoko i czysto? zakładam że aparat "nie leżał" tylko był intensywnie przestrzelany tak jak to zazwyczaj z nowymi zabawkami bywa :)
Licznik 7200 - ja nie widzę hot pixeli. Z aparatu jestem mega zadowolony. Po prostu super sprzęt.107135107136107137107138
Myślę, że ten cały szum wokół tych hotów jest nakręcany. Czytam sporo forum nikon i nie słychać tego tematu tak jak po wejściu aparatu.
aldii, nie jest nakręcany. W D5200 to realny problem niestety. W D7100 (prawdopodobnie w D5300 też) wychodzi na to, że jest pod tym względem o wiele lepiej.
Jedyne co cieszy (przynajmniej mnie), że po dłuższym czasie od mapowania pikseli w serwisie, tych widocznych w foto przybyło dużo mniej niż w analogicznym czasie przed serwisowaniem. HOTy widoczne na video da się usunąć "magiczną" metodą "dekielkowego czyszczenia matrycy". Niemniej problem istnieje i zapewniam Cię, nie jest nakręcany.
Nie mam interesu w "nakręcaniu problemu", wręcz przeciwnie, bo tak się składa, że chcę sprzedać swojego D5200..........
aldii (https://forum.olympusclub.pl/members/14171-aldii) - napisz coś proszę o ciągłym AF - faktycznie taki bystry jak to nyny przedstawia?
Szczerze to mało robię w tym trybie. Używałem AF-C łacznie ze zdjęciami seryjnymi jak robiłem np. biegnącą parę młodą i powiem Ci że zawsze większość klatek była ostra, więc jest ok.
Witam,
Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem kompaktu sony DSC-h20. Jednak mam problem mianowicie ciemno. W pogoni za światłem wpadłem na pomysł a może lustrzankę? Duże to nie poręczne ale za to jakie możliwości, jakie możliwości… . I co tu wybrać bo zapomniałem nadmienić jestem studentem leśnictwa. Wiec przed potencjalnym aparatem duże wyzwanie, terenowe…… (możliwe zawilgocenie, temperatura ujemna, no i ciemno… zależy mi na ISO, zdjęcia głownie z ręki w tak zwanym miedzy czasie) (portrety bez flesza, macro, zatrzymanie ruchu bez rozmazywania) Myślę nad Nikonem ale teraz d3200, d5300 a może d7000 (bo jest z obiektywem kit za 3300zl) albo zaszaleć i d7100 ale na obiektyw już nie będzie;(. Przekonany jestem do serii d7000 . tylko z tym d7000 jest procesor exped2, w d5300 exped4, a w d7100 exped3. Nie potrafię się odnaleźć już w tych wszystkich opiniach i testach…
Tak prosto po chłopsku napiszcie mi jak tu w tych 3000-4000 zł na początek kupić … i się nie martwic.
Nie ukrywam możliwości jakie daje d7000/d7100 pod względem manualnego fotografowania mnie kuszą. Na początek kit. A potem by się jakoś dorobił na cos lepszego.
Myślałem nad pentaxem ale jakoś te kolory probnych zdjęci do mnie nie przemówiły.
Ja bym powiedzial D300s i masz wszystko w pompie...
No moze poza hiper mega iso.
D7000 jak trafisz na spoko egzemplarz to jest swietny, tyle ze trafic to inna para kaloszy.
D7100 pozostaje, cala reszta typu D3xxx, D5xxx, nie nadaja sie do fotoprzyrodniczej w ciezszych warunkach.
pozdro
Kup em5. sprzedają tu powoli używki. Mały fajny uszczelniony. Porównywalny z d7000 i ogólnie pasuje do tego forum. Nie żebym był stronniczy, sam mam.
Kup em5.
Czy ja wiem, do tego co chce robic to nie wiem czy to najlepszy pomysl :)
sprzedają tu powoli używki.
Fakt :)
Mały fajny uszczelniony.
Porównywalny z d7000
Male naduzycie :)
i ogólnie pasuje do tego forum.
Nie żebym był stronniczy, sam mam.
Nieeeee, wcale :p
pozdro
Male naduzycie :)
pozdro
Ok. d7000 większy, cięższy, brzydszy, wielka torba i mocny kręgosłup potrzebny. Fakt nadużyłem ;)
Na łażenie po lesie zdecydowanie m5, sorry taki klimat.
Ok. d7000 większy, cięższy,
To zalezy dla kogo.
Dla mnie D7k jest za maly nieco.
brzydszy,
Ja mam zupelnie odmienne zdanie :)
Wiec to raczej subiektywna opinia.
wielka torba i mocny kręgosłup potrzebny.
Kto z torba lata po lesie?
Chyba tylko spacerowicze :)
Fakt nadużyłem ;)
Ciesze, ze sie zgadzamy :)
Na łażenie po lesie zdecydowanie m5, sorry taki klimat.
Na lazenie po lesie to lornetka i komoreczka z gps.
Na robienie zdjec w lesie, to juz cza cos jednak miec co temu podola :)
pozdro
ok.... ja na razie czekam - pierwsze w kolejce zakupów jest coś w stylu E-P5 / X100s / GX7 czyli mały aparat do kieszeni..
Ciężki wybrór :) Dzisiaj macałem GX-7, OMD EM-5 i Canona 6D. Nikona d7000/d7100 nie potrzebowałem bo kiepsko leży w mojej dłoni- gorzej niż bezlusterkowce i to nie jest żart ... Paznokciami obdzieram korpus, taki ma płytki grip - chyba dla małych japońskich łapek :)
Co do bezlusterkowców: niestety nie było EM1.
Panasonic GX7 kręci najlepsze filmy, bardzo dobrze się go trzyma, pewny uchwyt, świetnej jakości LCD, lepszy niż w Olku EM5.
Olek EM-5 za to ma lepszy wg mnie wizjer, większy i podczas poruszania aparatem lepiej się sprawuje niż GX7. Dźwięk migawki jest też lepszy (odczucie subiektywne) niż w GX7. W Em5 solidne wykonanie czuć w dłoniach, szybkość AF, szybkostrzelność - super aparat, szkoda że nieco słaby LCD.
6D "przymierzałem" tylko dlatego że cenowo podobnie jak EM1, niestety nie miałem szczęścia jeszcze osobiście pobawić się EM1.
6D to jest już kawał "kloca", z dobrym szkłem jest co nosić - więc trzeba dobrze się zastanowić do czego ma być ten aparat. Wizjer znacznie większy niż w EM5 i Gx7. Wysokiej jakości LCD. Nie wspomniałem jeszcze o Sony Nex 6, który też przy okazji "pomacałem" - bo wg mnie nie ma o czym :)
ej nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) ! weź pożycz mi na dwa tygodnie tego D7ka albo de-czysta-es... z jakimś szkłem bo ja bardzo nienikonowy jestem. Chętnie bym sprawdził czy te lustrzanki rzeczywiście tak bardzo nad m4/3 górują. Wiesz, co mi chodzi po głowie - AF-C + seria... :)
pozdro (jak Ty to piszesz)
ej nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) ! weź pożycz mi na dwa tygodnie tego D7ka albo de-czysta-es... z jakimś szkłem bo ja bardzo nienikonowy jestem. Chętnie bym sprawdził czy te lustrzanki rzeczywiście tak bardzo nad m4/3 górują. Wiesz, co mi chodzi po głowie - AF-C + seria... :)
pozdro (jak Ty to piszesz)
Bardzo chetnie bym to zrobil tylko jest klopot, w tej chwili mam przebudowe asortymentu.
Z puszek zostalo mi D7k - ktory jest ciagle uzywany, i D300s jako bekap i na warunki gdzie trza zaj.. AF.
Natomiast z szybkich szkiel zostalo mi 70-300VR, ktore wisi na sprzedaz - wiec niestety sila rzeczy nie do pozyczenia.
Mam jeszcze stalke 300mm, ktora jest tez w ciaglej eksploatacji wiec tez lipa.
Reszta szklarni to raczej do testow AF sie nie nadaje ;)
Jak sie juz odbuduje i docelowo bede uzbrojony, to bardzo chetnie mozemy pogadac o jakis uzyczeniach :)
pozdro
Trochę nie na temat- Nyny napisz jak to jest z tym mydłem na 300 mm - prawda to czy erotomani gawędziarze marudzą ? ( 70-300vr)
Trochę nie na temat- Nyny napisz jak to jest z tym mydłem na 300 mm - prawda to czy erotomani gawędziarze marudzą ? ( 70-300vr)
Co ja Ci bede opowiadal, ja nie narzekalem i paru innych rowniez (trza trafic na dobry egzemplarz i miec swiadomosc, ze stalki to jednak inna liga tak jakosciowo jak i ekonomicznie):
Wszystkie foty z reki z wlaczonym VR z takim sobie swiatlem, puszka to D300s.
Raz (210mm i pena dziura):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/61pm01093800j)
Dwa (300mm i pelna dziura):
źródło (https://imageshack.com/i/2cpm00605800j)
Trzy(300mm i f6.3):
źródło (https://imageshack.com/i/3mpm006728002j)
pozdro
... Nie żebym był stronniczy, sam mam.
+ za solidną porcję rozrywki, popłakałem się ze śmiechu :D
Nyny/ Bardzo dźwiękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Em 5 jest naprawdę super wcześniej tez przyglądałem się d300s. Lecz boje się kupić używanego bo się nie znam i podczas zakupu nawet oglądając nie będę umiał stwierdzić czy jest wszystko w porządku …. A na zakup nowego zarówno jednego jak i drugiego nie podołam bo to minimum 4500zl. A gdzie jeszcze szkła. A z kompaktów cos z jasnym szkłem mogli byście mi polecić?. Nikon d7000/d7100 albo na razie kompakt nowszy z 1,8 - 2,8. A na coś poważniejszego pozbieram do kolejnej zimy.
O i może się zapytam? Może rozumiecie to czemu body w sklepach fotojoker d7000 kosztuje 3170 a z body + 18-105mm 3350. Gdzie znowu D7100 body kosztuje 3600 a body+ 18-105mm 4280zl. A sam obiektyw 650zl gdzie tu sens w tym? Obiektyw ten sam chyba ze na cos nie zwróciłem uwagi? Ceny z warszawy arkadia oraz Tesco Kabaty.
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:16 ----------
To ze D7000 jest wieksze, mi bardzo pasuje bo ja małej dloni nie mam. odwołujac sie do tego ze to wada... wedlug wczesniejszego komętarza.
... gdzie tu sens w tym...? .
Sens jest taki, że sprzedawca chce zarobić, a kupujący chce kupić tanio. Nie doszukuj się głębszej idei. Koszt produkcji to jakieś 20% ceny katalogowej, reszta to gra rynkowa i koszty transportu.
to D7000 jest wart tych 3350zl z tym 18-105?
---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post był o 14:41 ----------
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-stylus-1-80040616-007
jak oceniacie ten aparat?
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-stylus-1-80040616-007
jak oceniacie ten aparat?
Popatrz na https://forum.olympusclub.pl/threads/88893-Olympus-Stylus-1 tu jest sporo wiadomości na temat Stylusa.
@somsiad36 (https://forum.olympusclub.pl/members/17016-somsiad36): naprawde solidnie sprawdz D7k jak juz bedziesz go kupowal, zebys potem sie niemilo nie rozczarowal.
pozdro
Co ja Ci bede opowiadal, ja nie narzekalem i paru innych rowniez (trza trafic na dobry egzemplarz i miec swiadomosc, ze stalki to jednak inna liga tak jakosciowo jak i ekonomicznie): ....
pozdro
Trzeba jeszcze pamiętać o odległości od obiektu, ja ze swoim egzemplarzem mam tak że czym dalej od fotografowanego obiektu to tym gorzej :) .
A jak ma sie pentax k5II do nikona d7000 i d7100 jak to wam sie widzi bo testy testami ....
A jak ma sie pentax k5II do nikona d7000 i d7100 jak to wam sie widzi bo testy testami ....
Puszka sama w sobie znakomita, mocny konkurent dla zoltego.
Jedynym problemem to nie tak bajeczny AF, no i dostep do odpowiednich szkiel raczej sporo mniejszy i nierzadko kosztowniejszy.
pozdro
Ja tam tylko powiem, że sójka w poprawce z D7k jest piekielnie mocno zaszumiona na ISO 1600. Przemek sprzedaj to w diabły :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja tam tylko powiem, że sójka w poprawce z D7k jest piekielnie mocno zaszumiona na ISO 1600. Przemek sprzedaj to w diabły :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Toć kupił już porządny aparat:mrgreen: Teraz zbiera na porządne Olkowe szkła;-)
Zrobił by olkiem i nie byłoby co w poprawce poprawiać:-)
Czy warto, na pewno warto.
ale jest milion innych aparatów które nie maja napisu Nikon, i robią zdjęcia...
Tak na poważnie polecam Pentaxa, małe, szybkie, lustrzanki o super kolorach, na pewno nie gorsze od nikona, i dają się lubić :)
co do szkieł to mam wszystko czego chcę, a 18-35 załatwi wszystko ale dostępność za ok 1,5 mc :)
Czy warto, na pewno warto.
ale jest milion innych aparatów które nie maja napisu Nikon, i robią zdjęcia...
Tak na poważnie polecam Pentaxa, małe, szybkie, lustrzanki o super kolorach, na pewno nie gorsze od nikona, i dają się lubić :)
co do szkieł to mam wszystko czego chcę, a 18-35 załatwi wszystko ale dostępność za ok 1,5 mc :)
To jeszcze napisz co jest rozsadnego do zaproponowania w Pentaxie do fotoprzyrody ze sprawnym AF :)
pozdro
---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post był o 19:37 ----------
Toć kupił już porządny aparat:mrgreen: Teraz zbiera na porządne Olkowe szkła;-)
Zrobił by olkiem i nie byłoby co w poprawce poprawiać:-)
Alez sobie zarty stroicie, na szczescie mam poczucie humoru :p
pozdro
A może E-5 plus 50-200, ewentualnie sigma 70-200 na początek
Miałem przyjemność parę razy robić zdjęcia z pierwszej wersji k-5 i byłem pod bardzo pozytywnym wrażeniem.
Stabilizacja w body, solidność, niezły AF i obrazek (jak dla mnie lepszy niż w d7000), lepsza kontrola jakości.
Ew. możesz kupić nowszy K-30 - trochę uproszczony względem k-5, ale niewiele i ma także spory potencjał.
Mi np. bardzo podoba się taki banał jak koszyczek pod AA - by nie kupować dedykowanych oryginałów po 200zł lub bawić się w podróbki.
Jedno ale - Pentax ma bardzo fajne KITy, ostatnio wypuścił nie za drogi portret 50 1,8 i w sumie tyle do polecenia niedrogich szkieł,
więc jeśli będziesz myślał o dalszej rozbudowie prędzej czy później pomyślisz o jakiejś Sigmie, co nie zawsze będzie dobrym pomysłem.
Ja lubię Sigmę np. za 18-35mm 1,8, 105mm 2,8 makro, 70-200 2,8, 30mm 1,4, 50mm 1,4 itd.
A może E-5 plus 50-200, ewentualnie sigma 70-200 na początek
Daruj sobie. To body nie zachwyca prawie niczym więcej, niż obecnie potrafi pokazać sam system mikro4/3.
Ludzie, ciemny las i fotoprzyrodnicza, a wy lesniczemu Pentaxa, stalki 30, 50mm i jasne krootkie zumy co sie koncza na 100mm.
Wyjatkiem sigma co tez demonem predkosci nie jest, no i na 200mm sie konczy.
Ja rozumiem wsio, ale jak to ma sie do zalozen?
Sam jestem zauroczony puszkami z serii K5, ale trza miec troche dystansu.
Chociaz jakby tylko macro chcial robic to Pentax jest calkiem przyjemnym w tym aspekcie.
pozdro
---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post był o 20:05 ----------
Daruj sobie. To body nie zachwyca prawie niczym więcej, niż obecnie potrafi pokazać sam system mikro4/3.
Zachwyca, ma sprawny i w miare pewny AF, czego nie mozna powiedziec o m4/3.
pozdro
Pisałem ogólnie o Sigmie jako firmie, by się nie zraził przez negatywne opinie w internecie.
Co do oferty teleobiektywów - jest z czego wybierać:
Kilka modeli Sigm 70-200 2,8 HSM
Wolny ale też niezły optycznie Tamron 70-200 2,8.
Najtańszy i całkiem niezły PENTAX 55-300 MM F/4-5.8 DAL - do dostania nowy za 900zł.
Jest jeszcze np. Sigma 120-400 F4.5-5.6 APO DG OS HSM, ale o niej nic nie wiem.
Gdybym miał kupować w tych 3000-4000 zł coś na wypady w teren to kupiłbym na początek: K-30 + 18-55mm + 55-300mm
Lub kompakta Stylus 1 Olympusa (http://www.optyczne.pl/6276-news-Olympus_STYLUS_1.html) z lepszym i jaśniejszym zoomem i ten w sumie somsiad36owi bym proponował w pierwszej kolejności.
Rozumiem, że miałeś już w rękach em1 z np. 45mm 1,8 i obrobiłeś parę RAWów, by pisać takie rzeczy, bo ja Twoich zachwytów nie podzielam.
Pisałem ogólnie o Sigmie jako firmie, by się nie zraził przez negatywne opinie w internecie.
Co do oferty teleobiektywów - jest z czego wybierać:
Kilka modeli Sigm 70-200 2,8 HSM
Wolny ale też niezły optycznie Tamron 70-200 2,8.
Najtańszy i całkiem niezły PENTAX 55-300 MM F/4-5.8 DAL - do dostania nowy za 900zł.
Jest jeszcze np. Sigma 120-400 F4.5-5.6 APO DG OS HSM, ale o niej nic nie wiem.
Gdybym miał kupować w tych 3000-4000 zł coś na wypady w teren to kupiłbym na początek: K-30 + 18-55mm + 55-300mm
I nadal obracamy sie w wolnej ciemnicy.
Jesli chodzi o wszystkio inne niz przyroda w lesie to owszem zestaw jak najbardziej godny polecenia.
Jednak w tym kontekscie to niestety zolty ma wiele wiecej do zaoferowania.
Lub kompakta Stylus 1 Olympusa (http://www.optyczne.pl/6276-news-Olympus_STYLUS_1.html) z lepszym i jaśniejszym zoomem i ten w sumie somsiad36owi bym proponował w pierwszej kolejności.
Tego nie mialem w lapach, ale smiem watpic ze bedzie mial lepszy AF niz kastraty olka.
Rozumiem, że miałeś już w rękach em1 z np. 45mm 1,8 i obrobiłeś parę RAWów, by pisać takie rzeczy, bo ja Twoich zachwytów nie podzielam.
Dobrze rozumiesz :)
Obecnie mam M5, mam M1, mam E5 (mialem tez inne aparaty z 4/3 i m4/3).
Rowniez w posiadaniu 45 1.8.
Pewnie pare razy uzylem tego sprzetu i pewnie pare orfow obrobilem :)
I nadal podtrzymuje to o czym pisalem, zwlaszcza w kontekscie meritum tego watku.
pozdro
Sam chwalisz ciemnicę 70-300 VR nikonowską a dyskredytujesz z takim samym światłem Pentaksa.
somsiad36 ma kompakt sony DSC-h20. Jestem pewny, że ten stylus ze stałym światłem 2,8 do 300mm mu ułatwi fotografowanie.
Chciałem napisać byś podesłał dwie fotki na iso 6400 z e-5 z ZD 50mm i em1 z mZD 45mm na f/2,0, by podeprzeć swe zachwyty.
Niemniej to nie ma sensu, obserwatorów dyskusji odsyłam do testów, zwłaszcza do lubianych przez Ciebie nt. DR.
Ja miałem E-3 (E-5 wiele nie wniosło) i uważam em1 za duży skok do przodu. Nie w każdym aspekcie, ale jednak.
Pozdro
Sam chwalisz ciemnicę 70-300 VR nikonowską a dyskredytujesz z takim samym światłem Pentaksa.
Swiatlo to nie wszystko, optycznie a przede wszystkim w kwestii AF to ten pentaks niestety nie ta liga, co ten ciemnozum nikona.
somsiad36 ma kompakt sony DSC-h20. Jestem pewny, że ten stylus ze stalkym światłem 2,8 do 300mm mu ułatwi fotografowanie.
Moim zdaniem nie ma sensu pakowanie sie w kompakta w tym wypadku i ograniczanie sie juz na dzien dobry.
Chciałem napisać byś podesłał dwie fotki na iso 6400 z e-5 z ZD 50mm i em1 z mZD 45mm na f/2,0, by podeprzeć swe zachwyty.
Ze sie sam zacytuje, bo widze ze odplywasz...
I chyba wszystko w temacie :)
Ja miałem E-3 (E-5 wiele nie wniosło) i uważam em1 za duży skok do przodu. Nie w każdym aspekcie, ale jednak.
Racja duzy skok jesli chodzi o obrazek, cala reszta to wielkie pole do polemiki, i jesli chodzi o AF to taka czynie bo widze co sie dzieje....
pozdro
Jeśli 55-300mm ma podobny chociaż AF do 50-200mm Pektaksowego, który uważam za bardzo dobry z np. k-5, to będzie OK.
Jeśli jest inaczej i 55-300 to żółw, to spoko, choć zdziwiłbym się gdyby tak czy siak nowsze body nie przyspieszyło go.
Czasami kompakt mimo ograniczeń ułatwia wiele, a przy tym budżecie jaki ma somsiad36 i tak wiele się nie ukręci.
Pisałem ogólnie, że nie zachwyca, a Tyś się uczepił jednej rzeczy - AF. No i fajnie jeśli jest to główny powód do zachwytów.
Niemniej nie martw się - sam niebawem sam opiszę EM1, gdzie nt. akurat AF wielu zachwytów nie będzie.
Cała reszta nie jest wielkim polem do polemiki - Nie w każdym aspekcie, ale jednak EM1 to spory krok naprzód. EOT.
Jeśli 55-300mm ma podobny chociaż AF do 50-200mm Pektaksowego, który uważam za bardzo dobry z np. k-5, to będzie OK.
Jeśli jest inaczej i 55-300 to żółw, to spoko, choć zdziwiłbym się gdyby tak czy siak nowsze body nie przyspieszyło go.
Czasami kompakt mimo ograniczeń ułatwia wiele, a przy tym budżecie jaki ma somsiad36 i tak wiele się nie ukręci.
Pisałem ogólnie, że nie zachwyca, a Tyś się uczepił jednej rzeczy - AF. No i fajnie jeśli jest to główny powód do zachwytów.
Niemniej nie martw się - sam niebawem sam opiszę EM1, gdzie nt. akurat AF wielu zachwytów nie będzie.
Cała reszta nie jest wielkim polem do polemiki - Nie w każdym aspekcie, ale jednak EM1 to spory krok naprzód. EOT.Zapowiadasz jakbyś bo chciał opisać podobnie do ruchów umykajacego winniczka... Ćwiczę czas już jakiś tę gorszą formę AF z E-M5 i jestem z niego (AF) raczej zadowolony. Bo nie jest to najważniejsza wada ni zaleta w moich oczach tego aparatu.
Zapowiadasz jakbyś bo chciał opisać podobnie do ruchów umykajacego winniczka... Ćwiczę czas już jakiś tę gorszą formę AF z E-M5 i jestem z niego (AF) raczej zadowolony. Bo nie jest to najważniejsza wada ni zaleta w moich oczach tego aparatu.
Od em1 oczekuję dużo, zwłaszcza ze względu na cenę na poziomie właśnie nynego E-5 i tego jak był zapowiadany w prasie:
"Warszawa, 10.09.2013 – Olympus stworzył aparat, który rozwiąże problem właścicieli lustrzanek pełnoklatkowych i APS-C – OM-D E-M1. (http://www.optyczne.pl/6162-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_OM-D_E-M1_i_M.Zuiko_Digital_ED_12-40_mm_f_2.8_PRO.html)"
Trudno mi zatem nie mieć wygórowanych oczekiwań jako były użytkownik E-3.
Niemniej nie zamierzam na nim wieszać psów w kwestii AF, a raczej okazać "brak zachwytów".
hej
Od em1 oczekuję dużo, zwłaszcza ze względu na cenę na poziomie właśnie nynego E-5 i tego jak był zapowiadany w prasie:
"Warszawa, 10.09.2013 – Olympus stworzył aparat, który rozwiąże problem właścicieli lustrzanek pełnoklatkowych i APS-C – OM-D E-M1. (http://www.optyczne.pl/6162-nowość-Olympus_OM-D_E-M1_i_M.Zuiko_Digital_ED_12-40_mm_f_2.8_PRO.html)"
Trudno mi zatem nie oczekiwać więcej, lub chociaż podobnie. Niemniej nie zamierzam na nim wieszać psów, a raczej okazać "brak zachwytów".
hejRozwiązać te problemy może tylko przestarzałe lustereczko, ta nowa technologia jest dosyć młoda, widać jeszcze za młoda. Szkoda...
Szkoda zwłaszcza, że banki zablokowały opracowane już jak powiadają E-7 i ostało się do mojej szklarni starej, tylko bezlustrze. Ale jakoś nie mam wielkich złudzeń, jeszcze 2-3 aparaty i będzie wyraźnie lepiej, tym bardziej , że powiadają, że Olek za IBIS-a ma zapewnione najlepsze matryce od Sony. A ja wymagam odpowiedniego obrazowania i nie mam ochoty na skakanie po systemach.
Inzynierowie Olka pokazal już parę razy, że umieją dopracowywać szczegóły...
Głupia sprawa - Olympus chciał na siłę promować nowy system m43 zanim poradził sobie z bolączkami jego wieku dziecięcego (AF),
więc ani nie wydał w między czasie mniejszego "E-650" dla mas z nową matrycą od Sony, bo by konkurowało z PENami,
ani też solidnego E-7, bo by zahamowało spodziewaną sprzedaż e-m1 i wypadałoby dalej rozwijać 4/3.
Potrafią apz zrobić niejedno fajne, choć trochę szkoda, że czasy gdy kupowało się body w dual KIT z wizjerem i na dwie karty za 2000 minęły.
Super, że Sony pomogło Olympusowi w kwestii matryc, oby tylko nie spoczęli teraz na laurach w tej kwestii i dalej gonili za peletonem.
Witajcie, ja właśnie się przymierzam do 7100, może ktoś mi coś podpowie, znalazłem taką ofertę na allegro http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-lustrzanka-nikon-d7100-jak-nowa-i4346394177.html
Gość podesłał mi fotkę ciemną i niby hot'ów nie ma, gwarancja jest do 2015 roku, myślicie żeby zaryzykować? Rzecz w tym, że chcę kupić puszkę jeszcze w lipcu, a budżet mam do 3100zł :) Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę ;)
Ok już nieaktualne, kupuję nówkę bo w nikonie jest teraz promocja nikon cashback :)