PDA

Zobacz pełną wersję : E-M10 - OMD dla początkujących?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]

Karol
23.01.16, 21:47
zapisanie bez zmian
Co Ty robisz konkretnie z tymi plikami i jaki jest cel tych operacji? Jak to zapisanie bez zmian? Skoro nie było zmian to nie ma co zapisywać przecież, jest pierwotny plik. No chyba, że dokonujesz ponownej dekompresji/kompresji JPG nie obrabiając zdjęcia - wówczas też (generalnie) tracisz część danych z pliku, ale jest to działanie pozbawione sensu.

motoluka
23.01.16, 22:10
Chcę po prostu sprawdzic który program najmniej kompresuje dane.

And.N
23.01.16, 22:42
Chcę po prostu sprawdzic który program najmniej kompresuje dane.
To jest błędna droga. Co z tego, że wybierzesz najmniejszą kompresję (program najmniej kompresuje dane) i waga pliku przekroczy (może przekroczyć) 1 MB. Wówczas zdjęcie będzie wyglądało gorzej niż by miało 500 czy 600 KB. Powód prosty i błahy. Gdy wstawiasz zdjęcie, które u Ciebie na dysku ma wagę powyżej 1 MB wówczas ingeruje skrypt forum kompresując zdjęcie po "swojemu" aby waga nie przekraczała 1 MB. Ta ingerencja skryptu forum jest bardzo destrukcyjna. Przy okazji (obowiązkowo) wycina dane EXIF i znacznie pogarsza wygląd zdjęcia.

motoluka
24.01.16, 19:40
A czy moż w sposób zautomatyzowany prostować plik JPEG tak jak RAW w LR, co prawda JPEG już z poziomu aparatu wypluwa korygowane ale ie do tego stopnia.

PiKa
25.01.16, 00:07
Nie ma przypadkiem LR na ipada ?

epicure
25.01.16, 09:50
Nie ma przypadkiem LR na ipada ?

Jest, ale RAWów nim nie obrobisz.

LuiN
25.01.16, 10:06
Do RAW-ów w wersji dla Androida jest niezły Photo Mate R2. Układ interfejsu taki jak w komputerowym Lightroomie. Podobnie działają też poszczególne narzędzia.
Dla iOS-u w oczy rzucił mi się tylko Photogene ⁴ z obsługą RAW-ów. Lightroom w wersji dla Androida radzi sobie ponoć z RAW-ami, ale zdaje się, że za pośrednictwem chmury.

hades
25.01.16, 12:28
Jest, ale RAWów nim nie obrobisz.

Obrobisz, ale potrzebna jest chmurka Adobe. RAW-y trafiają do chmury, np. z LR z komputera stacjonarnego. iPad potrafi je przeczytać, skorygować. Ale trzeba mieć trochę cierpliwości. Wysyłania RAW bezpośrednio z iPada nie sprawdzałem. Ogólnie średni to pomysł.

epicure
25.01.16, 12:46
I jesteś w stanie wyeksportować z tego JPEGa na tablecie?

hades
25.01.16, 13:28
I jesteś w stanie wyeksportować z tego JPEGa na tablecie?

Skorzystałem z LR na tablecie jedynie parę razy, głównie do sprawdzenia czy działa i edycji "kanapowej" jakiś zdjęć. Nigdy nie miałem potrzeby eksportować. Jednak sprawdziłem teraz eksport - nie da się - i nie sądzę by się dało to zrobić w przyszłości. Eksport zabiłby iPada. Potrzebna jest moc i wczytanie RAW z chmury. To co zauważyłem to raczej iPad, podobnie jak na komputerze stacjonarnym, działa na podglądach dopasowanych do rozdzielczości ekranu. Eksport możliwy byłby w ramach usługi chmurowej (tam jest moc), ale chyba jeszcze na to w Adobe nie wpadli (choć może w jakiś droższych planach chmurowych, kto wie, nie sprawdzałem).

epicure
25.01.16, 13:38
Czyli jest to tak naprawdę jedynie możliwość zdalnego sterowania Lajtrumem na kompie przy pomocy pilota w postaci tabletu.

hades
25.01.16, 13:57
Dodam jeszcze coś co może się przydać w zrozumieniu edycji zdjęć na tabletach z iOS czy Androidem.

Ogólnie tablety iOS czy Android są za słabe by radziły sobie z dużymi RAW-ami. Masowe przetwarzanie nie jest ich mocną stroną. Całość pomysłu skupia się na dostarczeniu usług i rozrywki, a nie zastąpieniu wydajnej stacji roboczej. Jeśli koniecznie chcemy korzystać z tabletu do edycji, to najlepiej wybrać rozwiązanie, gdzie tablet jest pełnym, wydajnym komputerem, czyli de facto laptopem z ekranem dotykowym.

W przypadku iOS jest jeszcze jeden problem. Edycja zdjęć na iPadzie ograniczona jest przez brak swobodnego dostępu do wspólnej dla wszystkich aplikacji jednej przestrzeni dyskowej tak jak w komputerze stacjonarnym. Choć system stara się wspomóc dostęp do usług zainstalowanych na iPadzie (chmury czy wewnętrzny katalog zdjęć), ale i tak ogranicza się to do plików, które rozpoznaje system. RAW-y do nich nie należą. Oczywiście są aplikacje, które potrafią emulować dysk, ale pozostałe aplikacje mogą sobie nie poradzić z dostępem do niego.

---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------

Czyli jest to tak naprawdę jedynie możliwość zdalnego sterowania Lajtrumem na kompie przy pomocy pilota w postaci tabletu.

No tak, taki rozbudowany pilot z podglądem, jak dla mnie średnio funkcjonalny (może to kwestia przyzwyczajenia). Osobiście wolałbym by tablet zamiast podglądu był panelem dotykowym ze wszystkimi suwakami z prawego panelu Develope.

epicure
25.01.16, 14:02
Myślę, że tablety by sobie poradziły z RAWami - może nie z przetwarzaniem wsadowym, ale z obróbką jednego pliku na raz na pewno. Sądzę, że niebawem się o tym przekonamy :)

hades
25.01.16, 14:25
Spróbuj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed

epicure
25.01.16, 14:27
Snapseeda używam z powodzeniem już od dawna, ale on nie obsługuje RAWów.

hades
25.01.16, 14:43
Przeczytaj opis. To jest wersja 2.

epicure
25.01.16, 14:57
O kurcze! Jak mogło mi to umknąć? Dzisiaj przetestuję :) Dzięki!

hades
25.01.16, 15:53
Proszę bardzo. Mi samemu ten moment umknął. Słyszałem o tym jakieś pół roku temu jako zapowiedź nowych funkcji. Sam do tej pory nie sprawdziłem.

motoluka
28.01.16, 18:47
Ja używam Snapseed, VSCO, Photogene, Pixelmator i PS Express. Podpowiedzcie mi w jeszcze jednej kwestii. Dlaczego przy robieniu zdjecia wysokiemu budynkowi JPEG z aparatu wygląda jakby budynek się walił a po automatycznej korekcji w LR zdjęcie jest wyprostowane, przecież aparat też prostuje JPEG. Głownie to odrzuca mnie od przesiadki na JPEG.

ayu
28.01.16, 18:55
Może masz zaznaczoną opcję automatycznego prostowania w LR

szafir51
28.01.16, 19:47
Ja używam Snapseed, VSCO, Photogene, Pixelmator i PS Express. Podpowiedzcie mi w jeszcze jednej kwestii. Dlaczego przy robieniu zdjecia wysokiemu budynkowi JPEG z aparatu wygląda jakby budynek się walił a po automatycznej korekcji w LR zdjęcie jest wyprostowane, przecież aparat też prostuje JPEG. Głownie to odrzuca mnie od przesiadki na JPEG.
Bo aparat koryguje wady obiektywu a nie zdjęcia :) Jak zrobisz zdjęcie z "prostą" perspektywą to na nieskorygowanym jpegu będzie krzywo. Aparat skoryguje wady i będzie okej. Ale jak zrobisz zdjęcie ze skaszanioną perspektywą to trzeba radzić sobie samemu :)

PiKa
31.01.16, 10:29
Mi snapseed nie otwiera ani sony arw, ani nefow

epicure
31.01.16, 10:40
Bo to muszą być pliki w formacie DNG.

yossarian
2.02.16, 16:17
Ktoś miał problem uruchamianiem M10? Przy włączaniu jest tylko takie niemrawe pstryknięcie, na ekranie/wizjerze tylko lekko podświetlone czarne tło i po 5-7 sekundach gaśnie i wygląda jakby był wyłączony.Przy uruchamianiu bez obiektywu wszystko tak samo, ale wyświetla się na ekranie zarys obrazu, kolorów i też po kilku sekundach wszystko gaśnie.Olympus Camera Update widzi tylko samo Body (przy okazji aktualizowałem do 1.02), obiektywy nie są tam widoczne.Ktoś ma jakiś pomysł (poza serwisem co oczywiste)?
Wrócił z portugalskiego serwisu. Padła płyta główna i została wymieniona.
Muszę pochwalić serwis za bezpłatną wymianę rozbitego wyświetlacza i kilku innych (ewidentnie z mojej winy) fizycznych uszkodzeń.
Również za szybkość — uwinęli się w tydzień, a DHL w jeden dzień roboczy (piątek po południu wysłany z serwisu — w poniedziałek już u mnie na drugim końcu europy).

Beti
11.02.16, 22:21
Mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem Olympusa OM D EM 10 i teraz pytanie, czy możecie polecić przejściówkę, żebym mogła do niego podpinać Olympusowskie obiektywy 4/3?

Rysiek_O
11.02.16, 22:33
Mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem Olympusa OM D EM 10 i teraz pytanie, czy możecie polecić przejściówkę, żebym mogła do niego podpinać Olympusowskie obiektywy 4/3?

Przejściówek jest sporo - od podróbek za kilkadziesiat zł, do cen oryginałów od Oly i Lumixa (Panasonica) , ale może zacznij od podania szkieł jakie masz.
Kitowe szkła z m4/3 używane, ale w dobrym stanie można juz kupić za ok 250 zł

Beti
11.02.16, 22:38
Właśnie szukam jakiś podróbek ale nie najtańszych, jednak wszędzie jest info że są kompatybilne Z PENami a nie z OM, są też przejściówki z PEN na OM, co jakby wykluczało kompatybilność między nimi i zgłupiałam. Obiektywy mam kitowe z E 520, teraz chciałabym kupić stałoogniskowy z fajnym światłem, więc bez sensu byłoby kupować kolejne kitowe. Mam 14-42 i 40-150 nic specjalnego

apz
11.02.16, 23:34
Właśnie szukam jakiś podróbek ale nie najtańszych, jednak wszędzie jest info że są kompatybilne Z PENami a nie z OM, są też przejściówki z PEN na OM, co jakby wykluczało kompatybilność między nimi i zgłupiałam. Obiektywy mam kitowe z E 520, teraz chciałabym kupić stałoogniskowy z fajnym światłem, więc bez sensu byłoby kupować kolejne kitowe. Mam 14-42 i 40-150 nic specjalnego

A Peny są kompatybilne z OM-D. to ten sam bagnet - m4/3

Rabbit
11.02.16, 23:46
mam np. ten: http://allegro.pl/fotga-adapter-af-micro-m4-3-m-4-3-na-system-4-3-i5590502967.html
i działa z OMD EM1

Beti
12.02.16, 00:23
Rabbit, Olympusowskie obiektywy też będą z nim kompatybilne? :)

Korzystając jeszcze z Waszego doświadczenia, podpowiedzcie jakiś obiektyw, najlepiej 50 ze światłem 1,8 lub lepszym :)

Rabbit
12.02.16, 00:38
ja używam Olka ZD 70-300, ZD 50 2.0 macro, ale z OMD EM10 to demonami prędkości nie będą

szkiełka to np. ZD 50 f2.0, lub OM 50 f1.8 ale do niego to musisz mieć już inny adapter na OM

helmuth
12.02.16, 01:02
... wszędzie jest info że są kompatybilne Z PENami a nie z OM, są też przejściówki z PEN na OM, co jakby wykluczało kompatybilność między nimi i zgłupiałam.OMD i OM to zupełnie inne systemy. Przejściówka z 4/3 na m4/3 pasuje do PEN-w i OMD. Inna przejściówka jest potrzebna do zapięcia obiektywów systemu OM do PEN-a lub OMD.

Beti
12.02.16, 01:28
To może inaczej, mam zamiar kupić ten aparat http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/olympus-om-d-e-m10-14-42-mm-ii-r-czarny.bhtml?gclid=CjwKEAiA__C1BRDqyJOQ8_Tq230SJAB WBSxnpbHyCOZOCYss4yFLlPHHQHHh_WHFnBF1rOqdSsMjYBoCL LLw_wcB&gclsrc=aw.ds
to om czy omd? I czy przejściówka Rabbita będzie pasować? Nigdy nie korzystałam z przejściówek :/

Rysiek_O
12.02.16, 06:10
To OMD i przejściówka będzie pasowała. Powodzenia!

helmuth
12.02.16, 10:21
To może inaczej, mam zamiar kupić ten aparat ...Przeczytaj uważnie- w nazwie masz odpowiedź: Olympus OM-D E-M10.
OM to analogi a OMD to cyfrowe (Digital)

Beti
12.02.16, 11:11
Dziękuję Wam za pomoc :)

---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------

Przeczytaj uważnie- w nazwie masz odpowiedź: Olympus OM-D E-M10.
OM to analogi a OMD to cyfrowe (Digital)

Tak właśnie obstawiałam, ale im dłużej o tym myślałam tym mniej wiedziałam ;)

Rabbit
12.02.16, 16:50
Beti moja przejściówka będzie pasować, tylko zastanów się czy jest sens ją kupować. Z linka którego podałaś wynika że zamierzasz kupić aparat ze szkiełkiem kitowym 14-42, więc już będziesz je mieć to z dużego systemu nie będziesz potrzebować tego samego, ja bym sprzedał oba (14-42 i 40-150 z dużego systemu) i kupiłbym może z niewielką dopłatą kita mZD 40-150, a tak wydasz kasę na adapter na duże 4/3, będziesz miała większe gabaryty szkieł i ich praca z body będzie gorsza jak z szkiełkami micro ZD

Beti
12.02.16, 20:34
Link wstawilam pierwszy z brzegu, chcę samo body i jasny obiektyw portretowy (marzy mi się 85mm, którego właśnie ppszukuję. te kitowe i tak będę kiedys wymieniać ale to za jakis czas, stąd potrzeba przejściówki :)

robertos102
12.02.16, 20:49

Nasuwa mi się jedno pytanie. Po co?
Co byś nie podpiął z 43 na m43 to zrobi się duże, będzie wolniej. Imho zainteresował bym się jakimiś używkami m43 albo poszukał czegoś w ciamciangu. Masz to w sensownych pieniądzach. Popatrz, poszukaj. A jak masz szkła 43, to sprzedaj.
pozdr.
R/
p.s. No i jeszcze jedno. Jakbym teraz zastanawiał się nad Olkiem em10, to wziąłbym również pod uwagę em10 mark II.

ayu
12.02.16, 20:52
Ja też proponuję sprzedać starsze i zainwestować w obiektywy m4/3. W mikro chyba nie ma 85mm jest z za to 75mm ale bardzo drogi choć genialny.

Beti
12.02.16, 21:00
No i mi znowu namieszaliście ;)

Myslalam o tej portretowce tez pod przejsciowke, pod mikro znalazlam obiektyw zuiko 45 mm tylko...

A czy canony tez mają m4/3? Bo rozumiem ze panasonic m4/3 będą pasowac?

ayu
12.02.16, 21:09
Canony nie mają. Tylko obiektywy Olympus i panasonic oraz firm niezależnych jak sigma, samyang, tamron itp. 45mm to bardzo fajna jasna portretówka i w dobrej cenie.

robertos102
12.02.16, 22:26
No i mi znowu namieszaliście ;)

Myslalam o tej portretowce tez pod przejsciowke, pod mikro znalazlam obiektyw zuiko 45 mm tylko...

A czy canony tez mają m4/3? Bo rozumiem ze panasonic m4/3 będą pasowac?

Nie wiem jaki masz budżet.
Ale jak kupisz Olka to pewnie z kitem 14 42. To jest ciemny ale za to ostry kiciak. W m43 kity są na całkiem zadowalającym poziomie. Do tego na począrek możesz sobie dokupić genialną portretówkę 45 1.8 ( szybka i ostra ). Używki w okolicach 700-800zł.
A w później to już musisz się określić jakie szkła będą Ci potrzebne.
Ja dla przykładu do Olka używam tylko stałek - 12, 17, 45 i wkrótce 60.
Jak chcesz się bawić kreatywnie i manualnie, to dokupujesz sobie przejściówki np.na M42 czy OM i bawisz się pleśniakami za niewielkie pieniądze:wink:
Do Olka jest masa szkieł, jest w czym wybierać. W życiu nie pchałbym się w przejściówki i 43.
pozdr.
R/

Beti
12.02.16, 23:01
No dobra, to już mi dużo wyklarowaliscie, o te canony pytalam bo znalazłam taki obiektyw ale jest info ze to pod Canona i zglupialam, nadalby się?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5742411615

ayu
12.02.16, 23:26
Tam jest napisane że to obiektyw do m4/3 czyli jest ok. Jest tylko jedno ale ustawianie ostrości jest manualne.

Rabbit
12.02.16, 23:37
Tam jest napisane że to obiektyw do m4/3 czyli jest ok. Jest tylko jedno ale ustawianie ostrości jest manualne.
A w specyfikacji obiektywu pisze: mocowanie: Canon - lepiej się telefonicznie dowiedzieć

Beti
13.02.16, 00:22
A w specyfikacji obiektywu pisze: mocowanie: Canon - lepiej się telefonicznie dowiedzieć

No własnie to mnie zmylilo...

ayu
13.02.16, 07:44
Faktycznie w jednym miejscu canon w pozostałych micro. Lepiej się upewnić. Beti musisz wiedzieć że takie 85mm to będzie w micro już niezły teleobiektyw tzn bardzo wąskie szkiełko i aby w portrecie objąć np całą osobę będziesz musiała daleko od niej odejść.

robertos102
13.02.16, 08:04
No dobra, to już mi dużo wyklarowaliscie, o te canony pytalam bo znalazłam taki obiektyw ale jest info ze to pod Canona i zglupialam, nadalby się?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5742411615

Spytam inaczej:wink:
Jakie zdjęcia lubisz robić, co będziesz focić poza spacerowym pstrykaniem?
Street,architektura,ludzie,portrety,makro ??
Jak już sobie na to pytanie odpowiesz, to wtedy w tym kierunku staraj dobrać się szkła.
Ten 85 z wcześniejszego postu, przy mnożniku x2 to robi się już teleobiektywem, gdzie w wielu przypadkach może być za wąsko.

apz
13.02.16, 08:34
No własnie to mnie zmylilo... Jest takie szkiełko z mocowaniem na m43. Tylko to jest na m43 obiektyw będący dpowiednikiem 170mm na ff i w pełni manualny. Odpowienikami 85mm są dwa panasonici 42,5 f 1,7 i f 1,2 oraz i 90 mm Olympus. 45mm f1,7 Jest jeszcze taniutka Sigma 60mm f2,8 odpowiednik 120mm na ff, za kilkaset złotych. Te cztery ostatnie szkiełka są z AF.

Beti
13.02.16, 10:18
Jest takie szkiełko z mocowaniem na m43. Tylko to jest na m43 obiektyw będący dpowiednikiem 170mm na ff i w pełni manualny. Odpowienikami 85mm są dwa panasonici 42,5 f 1,7 i f 1,2 oraz i 90 mm Olympus. 45mm f1,7 Jest jeszcze taniutka Sigma 60mm f2,8 odpowiednik 120mm na ff, za kilkaset złotych. Te cztery ostatnie szkiełka są z AF.

Czyli te będą ok?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5971578469
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5980236218

Spytam inaczej:wink:
Jakie zdjęcia lubisz robić, co będziesz focić poza spacerowym pstrykaniem?
Street,architektura,ludzie,portrety,makro ??
Jak już sobie na to pytanie odpowiesz, to wtedy w tym kierunku staraj dobrać się szkła.
Ten 85 z wcześniejszego postu, przy mnożniku x2 to robi się już teleobiektywem, gdzie w wielu przypadkach może być za wąsko.

Głównie spacerowe i portrety :) dzieciaki itp.

Ale laik ze mnie...aż wstyd...

szafir51
13.02.16, 11:24
Czyli te będą ok?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5971578469
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5980236218
Ale laik ze mnie...aż wstyd...

kup 45/1.8 będziesz zadowolona :)

wejdź na:
https://shop.olympus.eu/PL-pl/m-zuiko-premium/olympus/m-zuiko-digital-45mm-1-1-8-p-1635.htm

dodaj do koszyka, wpisz kod rabatowy PENPromoMLE i ciesz się świetnym obiektywem ze świetną ceną dzięki Olympusowi i Kasi Tusk
http://partner.olympus.pl/make-life-easier-20-procent-znizki-na-zakup-olympus-pen/

167296 (http://partner.olympus.pl/make-life-easier-20-procent-znizki-na-zakup-olympus-pen/)

fret
13.02.16, 18:51
Podaj budżet i pokaż przykłady zdjęć jakie chcesz robić. Sam obiektyw cudów nie zdziała. Czasem ważniejsze są umiejętności lub np. światło.

Beti
13.02.16, 20:33
kup 45/1.8 będziesz zadowolona :)

wejdź na:
https://shop.olympus.eu/PL-pl/m-zuiko-premium/olympus/m-zuiko-digital-45mm-1-1-8-p-1635.htm

dodaj do koszyka, wpisz kod rabatowy PENPromoMLE i ciesz się świetnym obiektywem ze świetną ceną dzięki Olympusowi i Kasi Tusk
http://partner.olympus.pl/make-life-easier-20-procent-znizki-na-zakup-olympus-pen/

167296 (http://partner.olympus.pl/make-life-easier-20-procent-znizki-na-zakup-olympus-pen/)

Super :)
Dziękuje :)))

---------- Post dodany o 19:33 ---------- Poprzedni post był o 19:32 ----------

Podaj budżet i pokaż przykłady zdjęć jakie chcesz robić. Sam obiektyw cudów nie zdziała. Czasem ważniejsze są umiejętności lub np. światło.

Aktualnie nie mam co pokazywać :( odkąd mąż 2 lata temu zepsuł mi lustrzankę krolowal tylko telefon :(

Bodzip
13.02.16, 20:37
Aktualnie nie mam co pokazywać :( odkąd mąż 2 lata temu zepsuł mi lustrzankę krolowal tylko telefon :(
Mąż ?? :shock: Mężowie nie psują lustrzanek.

robertos102
13.02.16, 21:11
....
....

To ja na początek zostałbym z kiciakiem Olka i dokupił 45 1.8.
I na spacery i do portretu.
Pomyślałbym też o jakieś lampce...

kup 45/1.8 będziesz zadowolona :smile:

wejdź na:

(http://partner.olympus.pl/make-life-easier-20-procent-znizki-na-zakup-olympus-pen/)

Nie wiedziałem,że są takie cuda:wink:

pozdr.
R/

Beti
13.02.16, 21:43
Mąż ?? :shock: Mężowie nie psują lustrzanek.

Jak widać mój jest wyjątkowy ;) zostawił na mrozie -25 st w aucie a potem bal sie przyznać więc wniósł do domu...do +25 st...

---------- Post dodany o 20:43 ---------- Poprzedni post był o 20:41 ----------

To ja na początek zostałbym z kiciakiem Olka i dokupił 45 1.8.
I na spacery i do portretu.
Pomyślałbym też o jakieś lampce...

R/
Tak też robię :) a lampka juz jest z tamtej lustrzanki :) mam nadzieje ze nie powiecie że nie będzie pasować ;) :P

Rabbit
13.02.16, 21:47
---------- Post dodany o 20:43 ---------- Poprzedni post był o 20:41 ----------

Tak też robię :) a lampka juz jest z tamtej lustrzanki :) mam nadzieje ze nie powiecie że nie będzie pasować ;) :P

będzie :)

ayu
13.02.16, 22:51
Taki zestaw będzie według mnie najlepszy, zda egzamin w wielu sytuacjach , a przy tym jest bardzo kompaktowy.

Beti
14.02.16, 12:54
Bardzo Wam dziękuję, jesteście bardzo pomocni :)

robertos102
14.02.16, 17:32
.....a lampka juz jest z tamtej lustrzanki :) mam nadzieje ze nie powiecie że nie będzie pasować ;) :P

A co to jest za lampka?
Ja stosuję nissin i40, jest malutka, stosunkowo tania, się sprawdza :wink: ale przyznam się szczerze, że nawet przy jej gabarytach i przy dłużym pstrykaniu z Olkiem em10 jest średnio wygodnie.
pozdr.
R/

Beti
14.02.16, 22:43
Dokładnie taką
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-olympus-fl-36-r-i5969313969.html

(http://allegro.pl/lampa-blyskowa-olympus-fl-36-r-i5969313969.html)http://www.komputronik.pl/product/61956/Akcesoria/Akcesoria_Foto/Olympus_FL_36_R_Bezprzewodowa_lampa_blyskowa.html

na początek musi wystarczyć ;)

Rabbit
14.02.16, 23:20
spoko, na początek wystarczy, tylko straaaaaasznie długo się ładuje, ale to już pewno wiesz ;)

Beti
14.02.16, 23:43
wiem właśnie ;) no nic na codzień jej i tak używać raczej nie będę ;) a potem się wymieni :)

fret
15.02.16, 00:35
Mikrusy mają lepsze matryce, można podnieść iso, zmniejszyć moc i ładowanie znacznie się skróci :)

robertos102
15.02.16, 19:15
Pochwal się już jak cosik kupisz:wink:

Beti
17.02.16, 15:29
Jest już :D body, obiektyw 14-42 kitowy i olympusowski 45 mm 1,8 :D jest moc :) lustrzanka przy tym się chowała ;) jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :) i wróciła pasja :)

A za jakieś dwa mies będzie 40-150 :D

robertos102
17.02.16, 18:35
Jest już :D body, obiektyw 14-42 kitowy i olympusowski 45 mm 1,8 :D jest moc :) lustrzanka przy tym się chowała ;) jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :) i wróciła pasja :)

A za jakieś dwa mies będzie 40-150 :D

45ka jest świetna, chociaż osobiscie miałem do tego szkła dwa podejścia.
A którą wersje kita masz?

Beti
18.02.16, 21:31
Klasyczny nie pancake ale już tej II generscji, swoją drogą dobra oferta z pancakem jest w mediamarkt teraz... Gdybym o niej wiedziała...

Rysiek_O
18.02.16, 21:40
Klasyczny nie pancake ale już tej II generscji, swoją drogą dobra oferta z pancakem jest w mediamarkt teraz... Gdybym o niej wiedziała...

To zawsze tak jest! Gdy już kupisz, to trafi się potem lepsza okazja. Tym sobie nie można głowy zaprzątać. Teraz czas na zdjęcia. Pokaż co ten sprzęt potrafi w Twoich rękach.

Beti
18.02.16, 22:50
167756Póki co początki ;) czysta zabawa :D za parę dni mam nadzieję, że będzie się czym chwalić :)

Beti
19.02.16, 00:20
Podpowiedzcie jeszcze, w tamtej lustrzance miałam filtr polaryzacyjny kolowy marumi... A Wy jaki polecacie? Hoya? Inny?

alnico
19.02.16, 00:46
Podpowiedzcie jeszcze, w tamtej lustrzance miałam filtr polaryzacyjny kolowy marumi... A Wy jaki polecacie? Hoya? Inny?
Może być Marumi jak i Hoya czy też B+W. Te mam/miałem i są OK!

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post był o 23:45 ----------

http://www.optyczne.pl/23.25-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015_Podsumowani e_i_om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w.html

wyszomir
20.02.16, 09:44
Więksi producenci tacy jak proponowane Hoya, Marumi czy B+W produkują różne wersje filtrów różniące sie jakością i ceną. Szukając filtra zwracaj uwagę, aby miał wielowarstwowe powłoki antyrefleksyjne - filtry z lepszych serii mają takie powłoki. Przykładowe oznaczenia filtów z takimi powłokami to B+W MRC, Hoya HMC lub HMC Super, Marumi WPC lub DHG.

luzaczek82
20.02.16, 15:02
Wczoraj testują szkiełko odkryłem na matrycy sporo swiecących gwiazdek:wink: naszczęście mapowanie piksel wszystko wyleczyło :grin:

alnico
20.02.16, 19:09
Wczoraj testują szkiełko odkryłem na matrycy sporo swiecących gwiazdek:wink: naszczęście mapowanie piksel wszystko wyleczyło :grin:
Zamiast mapować time-lapsa trzeba było zrobić wzorem kolegi Robtora :mrgreen:

robtor
20.02.16, 19:27
... było zrobić wzorem kolegi Robtora :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Lizard
20.02.16, 22:31
Dzień dobry. Od wczoraj jestem w posiadaniu "10" i mam bardzo, w moim odczuciu, poważne obawy o prawidłowość działania aparatu. Nie miałam wcześniej do czynienia z aparatem ze stabilizacją matrycy. Czy to normalne, że aparat, przy każdym naciśnięciu spustu, emituje ciągły dźwięk, słyszalny nawet z odległości 1 metra, przypominający szum wody (poważnie!) ? Chwilę po zwolnieniu przycisku spustu migawki, dźwięk ustaje. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

MAF
20.02.16, 22:39
Dzień dobry. Od wczoraj jestem w posiadaniu "10" i mam bardzo, w moim odczuciu, poważne obawy o prawidłowość działania aparatu. Nie miałam wcześniej do czynienia z aparatem ze stabilizacją matrycy. Czy to normalne, że aparat, przy każdym naciśnięciu spustu, emituje ciągły dźwięk, słyszalny nawet z odległości 1 metra, przypominający szum wody (poważnie!) ? Chwilę po zwolnieniu przycisku spustu migawki, dźwięk ustaje. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Normalne.

Lizard
22.02.16, 13:04
Dzięki.
Ten naprawdę głośny dźwięk poważnie mnie zaniepokoił...

szafir51
22.02.16, 13:23
no to ja może inaczej napiszę. U mnie jest bardzo delikatny szmer, z wizjerem przy oku jest słyszalny, ale nie wydaje mi się, żeby był słyszalny z 1 metra, a już z pewnością nie wyraźnie.

FuRiOn
22.02.16, 14:48
Tez mam ten aparat i z metra to na pewno nic nie slychac. Pozdro

Lizard
22.02.16, 23:09
No to zaczynam się naprawdę niepokoić.
Postaram się opisać dźwięk dokładniej.
Kiedy aparat jest włączony cały czas delikatnie szumi, co słychać do ok 30 cm od ucha.
Kiedy jest wyłączona stabilizacja obrazu, przy naciskaniu spustu migawki słychać pyknięcia.
Natomiast kiedy stabilizacja jest włączona, podczas naciskania spustu migawki, szumi dużo głośniej (oprócz ciągle obecnego delikatnego szumu).

jarovit
22.02.16, 23:23
We wszystkich trybach tak jest (s-is1, s-is2, itd.)?

Lizard
22.02.16, 23:25
Tak, we wszystkich :(

alnico
22.02.16, 23:26
No to zaczynam się naprawdę niepokoić.
Postaram się opisać dźwięk dokładniej.
Kiedy aparat jest włączony cały czas delikatnie szumi, co słychać do ok 30 cm od ucha.
Kiedy jest wyłączona stabilizacja obrazu, przy naciskaniu spustu migawki słychać pyknięcia.
Natomiast kiedy stabilizacja jest włączona, podczas naciskania spustu migawki, szumi dużo głośniej (oprócz ciągle obecnego delikatnego szumu).
W E-M5 z jednego metra spokojnie słyszę ten szum.

sybic
23.02.16, 09:54
Wszytko zależy też od obiektywu. Czym dłuższy tym inny, głośniejszy dźwięk.

Lizard
24.02.16, 21:50
Nadal nie daje mi to spokoju!
Nie chcę uzurpować sobie prawa do pierwszeństwa, ale czy gdziekolwiek spotkaliście się z opisem głośnej pracy OM-D, czy to w relacjach użytkowników czy w testach? Porównałam z Panasonikiem G2 i Sony NEX-6 i moja nowa zabawka pod tym względem wypada beznadziejnie :-( Przez ręce np. testerów przewija się wiele rodzajów sprzętu, dlaczego nikt nawet się nie zająknął że: (nie martwcie się!) tak jest, to jest cecha nie wada, ten typ tak ma, ... w porównaniu z ... to w Olympusie jest inaczej/głośniej?
Moja "10" jest połączona ze zwykłym 14-42 II R, zatem tu długość ogniskowej nie ma wpływu na te "efekty"
Niestety nie mam wśród znajomych posiadacza identycznego aparatu zatem nie mogę tego skonfrontować. Jeszcze raz proszę właścicieli e-m10 o opis jak to wygląda w waszych egzemplarzach, jak zmienia się ten dźwięk zależnie od pozycji przycisku spustu migawki czy zmiany innych ustawień.
A... i wykluczam obsesję na tym punkcje ;-)

szafir51
24.02.16, 22:02
napisz skąd jesteś, może w Twojej okolicy jest ktoś z dziesiątką i będziesz mógł porównać. A może do jakiegoś sklepu się przejdź i sprawdź, czy jest tak samo na innym egzemplarzu.

And.N
24.02.16, 22:14
...Porównałam z Panasonikiem G2...
Z Panasonikiem nie ma co porównywać, gdyż ten ma stabilizację w obiektywie, która jest właściwie niesłyszalna. Trzeba przyłożyć ucho do obiektywu aby dało się cokolwiek usłyszeć. Mając oko przy wizjerze oczywiście stabilizacji w ogóle nie słychać.

alnico
24.02.16, 23:00
Nadal nie daje mi to spokoju!
Nie chcę uzurpować sobie prawa do pierwszeństwa, ale czy gdziekolwiek spotkaliście się z opisem głośnej pracy OM-D, czy to w relacjach użytkowników czy w testach? Porównałam z Panasonikiem G2 i Sony NEX-6 i moja nowa zabawka pod tym względem wypada beznadziejnie :-( Przez ręce np. testerów przewija się wiele rodzajów sprzętu, dlaczego nikt nawet się nie zająknął że: (nie martwcie się!) tak jest, to jest cecha nie wada, ten typ tak ma, ... w porównaniu z ...
O głośnej pracy OMD sporo pisano na tym forum gdy pojawił się EM5, wystarczy zajrzeć do wątku. Co do poziomu głośności może być to kwestią konkretnego egzemplarza. U mnie zarówno pierwszą jak i drugą wersję z metra słyszę bez problemu. Mnie to nie dziwi, testerów pewnie też nie gdyż hałas stabilizacji nie jest cechą wyłącznie Olympusa - np. obiektywy Canona potrafią brzęczeć znacznie głosniej, poziom hałasu zależy od konkretnego egzemplarza.

MAF
25.02.16, 11:45
O głośnej pracy OMD sporo pisano na tym forum gdy pojawił się EM5, wystarczy zajrzeć do wątku. Co do poziomu głośności może być to kwestią konkretnego egzemplarza. U mnie zarówno pierwszą jak i drugą wersję z metra słyszę bez problemu. Mnie to nie dziwi, testerów pewnie też nie gdyż hałas stabilizacji nie jest cechą wyłącznie Olympusa - np. obiektywy Canona potrafią brzęczeć znacznie głosniej, poziom hałasu zależy od konkretnego egzemplarza.

Do tego E-M10 z tego co pamiętam miał opinię głośniejszego od E-M5.
A swoją drogą to wcześniej miałem Sony A700, też z wbudowaną stabilizacją matrycy i praktycznie nie było jej słychać. E-M10 jest dużo głośniejszy.

szafir51
25.02.16, 12:03
no właśnie, tylko mój jest prawie bezgłośny. Lekki szmerek jest słyszalny głównie w nocy - w dzień zagłusza go tło otoczenia.

luzaczek82
25.02.16, 13:55
Właśnie sprawdziłem jak u mnie szumi...słychać jak szum muszli:grin: ale jakoś się tym nie przejąłem,po naciśnięciu spustu do połowy to z metra słyszę działanie stabilizacji(cisza nastaje jak wyłącze stabilizację) .Moja rada olej to

luzaczek82
29.02.16, 17:31
Witam.Mam pytanko odnośnie działania focus peaking.Ustawiłem asystent MF na włączony.Wszystko działa,ale jak powiększę obraz(przypisałem przycisk do powiększenia obrazu)to już nie działa.Jak ustawię auto powiększenie podczas kręcenia pierścieniem od af to peaking działa...nie czaję bazy czemu jak sam powiększę obraz to nie działa...

szafir51
29.02.16, 17:42
hmm, ja mam ustawione osobno przyciski powiększenia i focus peaking. Fn1 włączam powiększenie a a Rec włączam/wyłączam focus peaking. Z auto wspomaganiem nie próbowałem.

luzaczek82
29.02.16, 18:50
szafir51 tak jak Ty piszesz jest ok,ale nie rozumiem czemu jak jest auto i sam powiększę obraz nie działa...

szafir51
29.02.16, 21:45
a nie możesz ustawić jako asystent MF i tego i tego (Powiększenie Wł., Podglądanie Wł.). Wtedy poruszenie pierścieniem ostrości spowoduje powiększenie fragmentu kadru z włączonym focus peaking.

hades
1.03.16, 00:04
Dwie funkcje jednocześnie? Focus peaking na powiększeniu nie będzie działał. Poza tym jest zbędny, skoro można powiększyć kadr i wyostrzyć.

szafir51
1.03.16, 00:20
jak nie będzie jak przed napisaniem powyższych słów tak ustawiłem i działa jako automatyczny asystent. Do tego od dawna używam powiększenie + FP jak napisałem wyżej - na dwóch odrębnych przyciskach i focus peaking działa na powiększeniu. Czasami się przydaje, chociaż zazwyczaj samo powiększenie wystarcza.

luzaczek82
1.03.16, 06:25
Ustawiłem peaking pod przycisk oraz powiększenie też przypisałem pod przycisk.Auto powiększenie nie odpowiada mi,ponieważ jak przestanę ruszać pierścieniem powiększenie zaraz z nika...a czasem w makro oglądam na powiększeniu dokladniej co i jak.Tyle w temacie,dzięki

rados
1.03.16, 09:04
Ustawiłem peaking pod przycisk oraz powiększenie też przypisałem pod przycisk.Auto powiększenie nie odpowiada mi,ponieważ jak przestanę ruszać pierścieniem powiększenie zaraz z nika...a czasem w makro oglądam na powiększeniu dokladniej co i jak.Tyle w temacie,dzięki

Może spróbuj zmienić w ustawieniach: lit D - tryb zbliżenia LV :

[mode1]: Naciśnięcie spustu migawki do połowy powoduje
anulowanie powiększenia.

[mode2]: Powiększenie nie zostaje anulowane po

naciśnięciu spustu migawki do połowy.

Jeśli o to Ci chodzi i jeśli możesz tak ustawić w EM-10

luzaczek82
1.03.16, 19:26
rodos tak właśnie ustawiłem :grin: tylko sam odpalam powiększenie plus peaking

rados
1.03.16, 19:39
Spróbuj przy włączonym powiększeniu i wyłączonym peakingu. Ja mam takie ustawienie w EM5II i powiększenie nie znika.

luzaczek82
1.03.16, 20:57
Niestety w EM-10 to nie działa a szkoda,było by wygodniej:grin:

Jamsborg
1.03.16, 22:04
Skoro wątek o E-M10, może się nada... Ma ktoś ochotę wyedukować człowieka: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28959&postdays=0&postorder=asc&start=0 Bynajmniej dla mnie kolorystyka tych zdjęć jest jak najbardziej bliska naturalnej, czyli taka jak preferuję. O zgrozo najczęściej odpowiadają mi kolory z przestrzeni Adobe RGB i tak mam na stałe ustawione w E-30. Podkręcić zawsze mogę.

motoluka
1.04.16, 09:41
Cześć, mam do Was pytanie natury technicznej. Czy robiąc zdjęcia nocne ze statywu jasność obiektywu ma kluczone znaczenie? Chodzi mi o to czy po prostu nie da się skompensować tego czasem naświetlania i wyjdzie na jedno?

And.N
1.04.16, 09:46
Czy robiąc zdjęcia nocne ze statywu jasność obiektywu ma kluczone znaczenie?
Nie, nie ma kluczowego znaczenia, robiąc z statywu. Polecam praktykę i samemu sprawdzić:)

apz
1.04.16, 10:24
Cześć, mam do Was pytanie natury technicznej. Czy robiąc zdjęcia nocne ze statywu jasność obiektywu ma kluczone znaczenie? Chodzi mi o to czy po prostu nie da się skompensować tego czasem naświetlania i wyjdzie na jedno? To zależy głównie od tego co fotografujesz - ciemny obiektyw, obiektyw każdy przymknięty powodują przedłużenie czasu naświetlania co bywa pożądane lub niepożądane a na pewno wpływa na rejestrację poruszających się podmiotów rejestracji np. gwiazd, księżyca, wody, ludzi na placach czy pojazdów wszelakich czy drzew na wietrze.

Justine
19.08.16, 10:44
Mam problem z tym aparatem. Po pierwsze lampa błyskowa mi nie działa. Nie wiem na początku działała,teraz widnieje ze jest niby włączona,ale nie działa.Zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. Po drugie nie wszystkie elementy menu mam podświetlone i to tez jest problem . Jak to włączyć. Może ktoś po kolei wyjasnić mi jak i co włączyć. Instrukcja obsługi jakos mi nie pomogła ,którą dostałam przy zakupie, a ta co pobrałam jest ok,ale wszystko co robie wg niej nie dało efektu wlączenia lampy. Już mysle nad zakupem zewnętrznej bo jeśli nie zadziała to bedzie jedyne wyjście. Co robiłam jak odkryłam ,że nie działa. Usunęłam wszystkie zdjęcia i zresetowałam aparat , ale i tak nic to nie dało. Kolejne pytanie jest takie . Jak ściszyć głos robienia zdjęcia kiedy nagrywam filmik i podczas niego robie zdjęcia? Da się jakoś?.

szafir51
19.08.16, 11:27
1. Jaki tryb lampy (str. 69 instrukcji): Auto?
2. Jakie czasy migawki, przy których wbudowana lampa nie odpala?
3. Menu -> Ustawienia -> Zakładka F, opcje: X-Sync oraz Slow Limit - jak ustawione?
4. Jaki format zapisu zdjęć (RAW, JPEG)?
5. Czy włączone są jakieś opcje w Menu 2 (str. 78 instrukcji - Bracketing, HDR, Miltiekspozycja, Time Lapse)?
6. Czy możesz załączyć jakieś niedoświetlone zdjęcie, przy którym lampa powinna błysnąć a tego nie zrobiła?

Zakup lampy zewnętrznej to na początek nie rozwiązanie - wbudowana powinna działać, jak nie to serwis.

Co do dźwięku robienia zdjęcia słyszalnego na wideo to str. 92 instrukcji MENU -> Zakładka D -> Sygnał dźwiękowy [OFF]. Niestety dźwięku migawki się nie pozbędziesz.
Możesz ustawić opcję Krótkiego opóźnienia migawki, str. 90: MENU -> Zakładka C -> Release Lag Time [SHORT] (nie wiem jak to w PL menu, chyba "Opóźnienie wyzwolenia migawki [krótkie]").
Pierwsza kurtyna migawki będzie wtedy elektroniczna, druga mechaniczna. Trochę cichszy odgłos migawki ale podobno nieco większy pobór prądu przez aparat.

CzaRmaX
25.08.16, 11:50
Właśnie zdechła mi migawka w moim E-M10. Zacięła się zamknięta i nic, baterie wyciągnąłem i nadal nic. Może macie jakiś pomysł na coś innego.

Generalnie szczęście w nieszczęściu jest takie, że zarejestrowałem tego Olka na stronie i mam przedłużoną gwarancję z 2 do 2,5 roku, gdyż 2 lata opłynęło w czerwcu. Jak go wyślę to mogiła przez 3 tygodnie bo jak ja przeżyję bez uchylnego ekranu i WI-FI na E-PL2? Ale za to wyczyszczą mi matrycę, która przypadkiem zakichałem :D

Mirek54
25.08.16, 13:47
Właśnie zdechła mi migawka w moim E-M10. Zacięła się zamknięta i nic, baterie wyciągnąłem i nadal nic.

Kurde, macie przerob w sprzecie.Mi moj E510 nadal dziala i to na tej samej baterii.Zadne gumy sie nie odklejaja,zadne piksele nie swieca,nawet klapka od lampy sie nie zgubila.

Koriolan
25.08.16, 14:05
Trzymasz go w gablocie pod kluczem to i sie nie psuje.
A poważnie, niestety jakość wykonania sprzętu jest coraz niższa. Niemal każdego.

Mirek54
25.08.16, 14:13
Trzymasz go w gablocie pod kluczem to i sie nie psuje.
A poważnie, niestety jakość wykonania sprzętu jest coraz niższa. Niemal każdego.

Nie ,nie trzymam w gablocie.Zima lato lezy w altance ogrodowej.Jak cos ciekawego to biore i foce.Karte tylko do domu nosze raz jedna raz druga.

fret
25.08.16, 14:15
...

Olkowego chyba jednak najbardziej. Widać, że firma zupełnie zmieniła filozofię i podobno wyszła na plus. Jaki rynek, taka odpowiedź producenta. Widocznie klienci Olka nie oczekiwali bezkompromisowej jakości.

szamaniec
25.08.16, 14:27
Olkowego chyba jednak najbardziej. Widać, że firma zupełnie zmieniła filozofię i podobno wyszła na plus. Jaki rynek, taka odpowiedź producenta. Widocznie klienci Olka nie oczekiwali bezkompromisowej jakości.

Klienci nabrali sie na Jobsowy marketing. Kto się założy że nowy M1 będzie powyżej 8 tys ? Jak przegram stawiam łyski, jak wygram poproszę o to samo :) Tylko nie Jaśka Wędrowniczka bo nie mam enzymów trawiennych do tego wynalazku :)

Koriolan
25.08.16, 15:19
Przy obecnych kursach walut to jest słaby zakład.
w cenniku był chyba po 6899?

CzaRmaX
26.08.16, 11:05
No to pojechał sobie do serwisu. BÓL, BÓL - już doświadczyłem braku uchylnego ekranu, natomiast BÓL z powodu barku WI-FI jeszcze mnie czeka :D. Nie ma co płakać, dobrze że jest E-PL2 (wyciągnęty z czeluści) i jest na czym cykać moje plastiki :D

fret
26.08.16, 11:19
No to pojechał sobie do serwisu. BÓL, BÓL ...

ciesz się, że to nie hemoroidy, albo podagra...

CzaRmaX
26.08.16, 11:42
ciesz się, że to nie hemoroidy, albo podagra...

Zawsze się cieszę kiedy się nie wqu..... hihi ;)

CzaRmaX
2.09.16, 14:31
Właśnie zdechła mi migawka w moim E-M10. Zacięła się zamknięta i nic, baterie wyciągnąłem i nadal nic. Może macie jakiś pomysł na coś innego.

Generalnie szczęście w nieszczęściu jest takie, że zarejestrowałem tego Olka na stronie i mam przedłużoną gwarancję z 2 do 2,5 roku, gdyż 2 lata opłynęło w czerwcu. Jak go wyślę to mogiła przez 3 tygodnie bo jak ja przeżyję bez uchylnego ekranu i WI-FI na E-PL2? Ale za to wyczyszczą mi matrycę, która przypadkiem zakichałem :D

Szanowny Olek przysłał mi fotki z zapiaszczonym wnętrzem - hmmmmm, nawet wiem kiedy to się stało (znam dokładną datę i przedział godzin) i niestety stwierdzili, że migawka padła od piasku, gwarancja tego nie obejmuje, koszt naprawy jest nieopłacalny i zaproponowali odesłanie nienaprawionego aparatu lub wymianę jego z 35% procentowym upustem na wersję Mark II. Przystałem na tą drugą opcję. Nie uśmiecha mi się wywalanie kasy na aparat ale lepsze to niż tylko sucha informacja, że aparat nie nadaje się do naprawy lub naprawa migawki wynosi tyle co Mark II z upustem.

petreq
2.09.16, 14:41
Zapytam z ciekawości - na ile wycenili wymianę migawki w e-m10?

CzaRmaX
2.09.16, 14:53
Zapytam z ciekawości - na ile wycenili wymianę migawki w e-m10?

Nie napisali na ile kosztuje. Przysłali informację poniżej

"
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/09/spacer-1.gif
źródło (https://ci6.googleusercontent.com/proxy/n8-53u-4_6YjPaIwRpLVUO-1b_GEyOIgAUP_fe7YYe1by_E-mjYwjPWUzcyPpjc7eY2kmcdUtlvZ0hewBP-AbmoGzA5XsSL_Y8JUcr57_eYFOG5ft_gkG7e8Zy_2y9al-f4qQcp5hRikDbruG0g9NbQYD-a7O-I=s0-d-e1-ft#http://download.olympus.cz/ECSC/OLYMPUS_Customer_Support/img/template-customer-support/spacer.gif) Szanowny Panie,

dziękuję za przesłanie aparatu o numerze seryjnym V5PF14790 do naprawy serwisowej.

Bardzo mi przykro, ale oględziny i test aparatu wykazały, iż do środka urządzenia dostał się piasek. Zanieczyszczenie aparatu spowodowało usterkę mechaniczną (pogwarancyjną, ze względu na używanie urządzenia w nieodpowiednich warunkach) na tyle poważną, iż naprawa została zakwalifikowana jako nieopłacalna.
W załączniku znajdzie Pan zdjęcia obrazujące obecność piasku w aparacie.

W takiej sytuacji możemy zaoferować Panu dwie możliwości:

- odesłanie nienaprawionego aparatu, przy czym Olympus pokryje koszt transportu;
- tzw. płatną wymianę, czyli zakup nowego urządzenia z 35% zniżką."

Miałem odpisać maila z zapytaniem ile kosztuje naprawa migawki ale stwierdziłem, że przy obecnych upustach OliJedi to chyba jednak najlepszą opcją będzie wymiana uszkodzonego Mark I na Mark II.

Znając serwis Olka i dobre z nim doświadczenia to nie przypuszczam, że stosują zagrywki typu - ceny za naprawę nie podamy, natomiast pokusimy nowym produktem :). Kiedyś z powodu mojego niedopatrzenie odpiąłem obiektyw przed tym zanim zakończyło się wgrywanie oprogramowania, nic nie pomogło oprócz odesłanie go do serwisu. Pamiętam, że zabuliłem wtedy coś koło 600 zł (a było to z 2 lata temu), więc przypuszczam, że wymiana takiej migawki to zapewne koszty dwa razy większe.

petreq
2.09.16, 15:06
No to powiem Ci, że osobiście znam przypadek (zdarzenie miało miejsce ponad 2 lata temu), gdzie również Olek został usmażony podczas wgrywania nowego softu. Serwis nie skasował ani złotówki za wymianę płyty głównej (przynajmniej tak twierdzili).

Co do Twojego przypadku.
Uważam, że fair ze strony serwisu byłoby podanie ceny za wymianę migawki. Nie sądzę, aby Olympus pociął go na żyletki. Pojawi się zapewne za jakiś miesiąc na ebay... jako odnowiony.

CzaRmaX
2.09.16, 15:23
No to powiem Ci, że osobiście znam przypadek (zdarzenie miało miejsce ponad 2 lata temu), gdzie również Olek został usmażony podczas wgrywania nowego softu. Serwis nie skasował ani złotówki za wymianę płyty głównej (przynajmniej tak twierdzili).

Co do Twojego przypadku.
Uważam, że fair ze strony serwisu byłoby podanie ceny za wymianę migawki. Nie sądzę, aby Olympus pociął go na żyletki. Pojawi się zapewne za jakiś miesiąc na ebay... jako odnowiony.

Za wgranie softu też nie wzięliby wtedy złotówki ale słoik był już po gwarancji.

Co do tego, że pojawi się on w ponownej sprzedaży jako odnowiony to nie mam żadnej wątpliwości. Widzisz..., oni inaczej liczą ceny tak - dla klienta są ceny serwisowe a dla siebie ceny wytworzenia (ja robię to samo hihi ;) ). Poszedłem na łatwiznę i przypuszczenie, że cena za naprawę migawki będzie wynosiła co najmniej 800/1000 zł jak nie więcej, tak więc chyba najrozsądniejszą decyzją był zakup nowego Mark II za 1755 zł.

spidek
7.09.16, 20:10
hej hej :smile: od roku jestem użytkownikiem tego super aparaciku. Od jakiegoś czasu mam z nim mały problem...robię około 100-150 zdjęć i wyskakuje komunikat "Ochrona przed zapisem" z wykrzyknikiem na środku ekranu i nie da się zrobić żadnego zdjęcia. Wyłączanie i włączanie aparatu na początku pomagało teraz już nie. Karta jak i zdjęcia po włożeniu karty do laptopa normalnie są widoczne. Formatowanie karty pomaga na kolejne 100-150 zdjęć i sytuacja się powtarza. Nie ma włączonych żadnych funkcji ochrony zdjęć w aparacie. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Karta to sandisk ultra 16gb ale sprawdzałem też na kingstonie i po jakimś czasie problem jest podobny. Sprawdzone na 3 przejściówkach z micro na sd bo tylko karty micro posiadam.

Pozdrawiam.

Bodzip
7.09.16, 20:27
hej hej [emoji2] od roku jestem użytkownikiem tego super aparaciku. Od jakiegoś czasu mam z nim mały problem...robię około 100-150 zdjęć i wyskakuje komunikat "Ochrona przed zapisem" z wykrzyknikiem na środku ekranu i nie da się zrobić żadnego zdjęcia. Wyłączanie i włączanie aparatu na początku pomagało teraz już nie. Karta jak i zdjęcia po włożeniu karty do laptopa normalnie są widoczne. Formatowanie karty pomaga na kolejne 100-150 zdjęć i sytuacja się powtarza. Nie ma włączonych żadnych funkcji ochrony zdjęć w aparacie. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Karta to sandisk ultra 16gb ale sprawdzałem też na kingstonie i po jakimś czasie problem jest podobny. Sprawdzone na 3 przejściówkach z micro na sd bo tylko karty micro posiadam.

Pozdrawiam.
Zmień kartę. Włóż inną. Będzie działało.
Starą sformatuj w komputerze, też powinna działać.
Taki przypadek występuje, gdy braknie prądu w baterii, a zdjęcie jeszcze nie zostało zapisane. Wymina samej baterii nie pomoże - trzeba włożyć nową baterię i nową kartę.
Ratowanie starej, jak w powyższym opisie.

spidek
7.09.16, 20:39
Po konsultacjach z drugą połówką mówi że np teraz nie było takiej sytuacji że aparat się wyłączył z powodu słabej baterii w trakcie zapisu zdjęcia a i tak jest ten komunikat. Chyba mój przypadek jest jednak inny...

merti
11.09.16, 10:17

Kurde, macie przerob w sprzecie. Mi moj E510 nadal dziala i to na tej samej baterii.Zadne gumy sie nie odklejaja,zadne piksele nie swieca,nawet klapka od lampy sie nie zgubila.

Mam to samo z E-420 :D , lecz zgubiłem gumę z wizjera w górach :( Nawet wytrzymał zaparowania podczas letnich deszczów w górach (ponownie jak co roku :D ) Jedynie co szwankuje to lufa - kiepsko z trafianiem AF ale to chyba przez kiepski algorytm w sofcie puszki ;)

[EOT]

gitara007
21.10.16, 19:36
Witam. Czy w em10 można w trybach A i S ustawić na wyświetlaczu żeby pokazywał wskaźnik ekspozycji (a nie kompensację ekspozycji) tak jak to robi w trybie M?

grizz
21.10.16, 19:39
Ale po co? Przecież ekspozycję zawsze masz w punkt w tych trybach. Jak nie domaga, to miga - o te sytuacje Ci chodzi?

gitara007
21.10.16, 19:47
W M pokazuje mi o ile jest kadr niedoświetlony lub prześwietlony i oto mi chodzi a w A i S tego nie ma bo jest kompensacja ekspozycji

schuttenbach
21.10.16, 19:53
Przecież w A i S pozostałe parametry są dobierane przez aparat żeby kadr był prawidłowo naświetlony. W założeniu nie ma "prześwietlony" "niedoświetlony".

gitara007
21.10.16, 19:59
Przecież w A i S pozostałe parametry są dobierane przez aparat żeby kadr był prawidłowo naświetlony. W założeniu nie ma "prześwietlony" "niedoświetlony".
No nie do końca jeśli ustawisz czas otwarcia migawki zbyt krótki i iso jest na sztywno a nie w auto to jakie parametry aparat ma dobrać żeby było ok.

grizz
21.10.16, 20:01
Ale daje Ci wtedy znać, że przesłona jest za wysoka. Miga?

gitara007
21.10.16, 20:07
Ale daje Ci wtedy znać, że przesłona jest za wysoka. Miga?
Mam em10 kilka dni i jeszcze go nie rozgryzłem a właśnie bateria mi padła wiec już nic nie sprawdzę teraz. Można wyświetlić histogram ale jest to mało precyzyjne rozwiązanie tak samo jak miganie.

fret
21.10.16, 20:30
... właśnie bateria mi padła wiec już nic nie sprawdzę teraz. ...

Wykorzystaj ten czas na przeczytanie instrukcji obsługi.

grizz
21.10.16, 20:40
Mam em10 kilka dni i jeszcze go nie rozgryzłem a właśnie bateria mi padła wiec już nic nie sprawdzę teraz. Można wyświetlić histogram ale jest to mało precyzyjne rozwiązanie tak samo jak miganie.
Ale jesteś w A. Miga znaczy ekspozycja dla danej przeslony nie wyrabia. Co możesz zrobić? Założyć filtr szary. Zmienić iso. Albo przejść na M.

A to jest program, który ma Ci dać kontrolę nad przesłoną.

Co by Ci dało takie wskazanie? I tak musisz zmieniać inne parametry niż przysłonę

gitara007
21.10.16, 20:40
Wykorzystaj ten czas na przeczytanie instrukcji obsługi.
Czytałem dwa razy, szukałem w menu - właśnie dlatego bateria padła, i nigdzie nie znalazłem opcji żeby wyświetlało wskaźnik ekspozycji w A i S. Może się nie da.

grizz
21.10.16, 20:42
Jeszcze raz. W trybie A i S ekspozycja zawsze jest dobra wskaźnik zawsze by Ci stał na środku skali.

gitara007
21.10.16, 20:44
Ale jesteś w A. Miga znaczy ekspozycja dla danej przeslony nie wyrabia. Co możesz zrobić? Założyć filtr szary. Zmienić iso. Albo przejść na M.

A to jest program, który ma Ci dać kontrolę nad przesłoną.

Co by Ci dało takie wskazanie? I tak musisz zmieniać inne parametry niż przysłonę
Zgadzam się z Tobą tylko w 100% tylko moje pytanie brzmiało czy da się wyświetlić wskaźnik i tylko tyle jeśli się nie da to nie.

Bodzip
21.10.16, 20:55
Nie da się. Ten typ tak ma.

gitara007
21.10.16, 20:58
I bardzo dziękuję o taką odpowiedź mi chodziło ;) Miłego weekendu życzę wszystkim.

And.N
21.10.16, 21:18
Z tego co mi wiadomo tak mają wszystkie aparaty, które mają tryby P,A,S,M. W każdym razie nie słyszałem aby wskaźnik ekspozycji zachowywał się w trybach A, S w podobny sposób co w trybie M. Głowy jednak nie dam:)

paweloly
21.10.16, 22:57
Jeszcze raz. W trybie A i S ekspozycja zawsze jest dobra wskaźnik zawsze by Ci stał na środku skali. to akurat nie jest prawda;

fret
21.10.16, 23:12
To akurat jest prawda. W tych trybach ekspozycja według aparatu zawsze jest dobra, chyba, że zakładasz, że aparat celowo oszukuje, a wskaźnik pokazywałby prawdziwą wartość ;)

paweloly
22.10.16, 00:03
To akurat jest prawda. W tych trybach ekspozycja według aparatu zawsze jest dobra, chyba, że zakładasz, że aparat celowo oszukuje, a wskaźnik pokazywałby prawdziwą wartość ;)
(rozumiem,że to do mnie było skierowane).......pisząc krótko, zakładam (np. w trybie A),że przy założonych parametrach ISO i A ,może czasu "nie starczyć" (lub być zbyt długi) i fotka wyjdzie niedoswietlona (lub odwrotnie); więc trudno mówić o ZAWSZE DOBREJ ekspozycji; czasami jest po prostu mozliwie najlepsza do uzyskania (przy danych parametrach);

epicure
22.10.16, 08:40
Jeśli parametrów nie wystarczy do uzyskania ekspozycji, jaką wskazuje światłomierz, to aparat Cię o tym poinformuje.

jurec
22.10.16, 10:14
Spust zostanie zablokowany - chyba że się mylę :???:.

And.N
22.10.16, 11:01
Spust zostanie zablokowany - chyba że się mylę :???:.
Może zależy od modelu aparatu. U mnie w panasie G1/G5 spust się nie blokuje w takim przypadku. Zdjęcie (niedoświetlone, prześwietlone) zostanie wykonane. Jedynie w menu można ustawić blokadę spustu gdy aparat nie złapie ostrości.

epicure
22.10.16, 11:24
Spust nie zostanie zablokowany. Parametry ekspozycji na ekranie zaczną migać.

amazury
24.11.16, 22:29
Witam! Przymierzam się do powrotu do stajni Olympusa :) i w grę wchodzi em 10 lub 10 mark II. Pytanka do użytkowników są takie: czy w trybie szybkiej fotografii (H) można ustawić zapis RAW+jpeg? Czy podczas pracy z filtrem "rybie oko" również można zapisywać w RAW`ach? Z góry dzięki za pomoc!

wszoek
31.12.16, 18:32
I stało się, doszedł do mnie Olympus EM10.
W sumie, bardzo mi się podoba, aczkolwiek jak na razie nie czuję potężnej różnicy między nim,
a Lumixem G3. Chciałbym was zapytać o Tryb Wideo. Ostatnio kręciłem krótki filmik w pomieszczeniu w którym były
rozwieszone światełka choinkowe. I na G3 nie było żadnego migotania, natomiast na EM10 cały czas obraz migocze.

Myślicie że da się z tym coś zrobić?

Matick7
31.12.16, 18:39
Wydłużyć czas migawki, 1/50 powinno być okey, jeśli nie to 1/40.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wszoek
31.12.16, 18:56
ale chodzi o wideo.. w kręceniu filmów też jest czas migawki?

szafir51
31.12.16, 20:07
Jest opcja redukcji migotania, tak jak w G3. Mozna ustawic 50Hz, 60Hz albo Auto

wszoek
1.01.17, 21:13
był odpalony tryb auto, chyba trzeba będzie to ręcznie ustawiać :)

fiukis
20.01.17, 11:22
Witam

Nie mogę ustawić w trybie manualnym migawki większej niż 1/250 , tylko w automacie mogę ustawić 1/320 , 1/500 itd. czy to jest normalne i to tylko gdy lampa błyskowa jest zamknięta

szafir51
20.01.17, 11:53
maksymalny czas synchronizacji E-M10 z lampą to 1/250, może tu jest powód?

fiukis
20.01.17, 11:58
Czy przy zakupie dodatkowej lampy ten problem można wyeliminować , aczkolwiek z tego co widzę 1/250 wystarczy aby zamrozić ruch w kadrze

epicure
20.01.17, 12:05
Zastosuj dłuższy czas i błysk na drugą kurtynę. Uzyskasz znacznie ciekawsze efekty w ruchu, niż tylko zamrożenie.