PDA

Zobacz pełną wersję : RawTherapee 4.1 dla każdego

salvadhor
22.05.14, 22:16
W czasach społecznego przymusu posiadania rzeczy najmodniejszych, być może nie wszyscy wiedzą, że za stosunkowo niewygórowaną opłatę lub jej zupełny brak też można przeprowadzić obróbkę plików RAW. Jednym z takich rozwiązań opensource jest program RawTherapee, o którym warto wspomnieć z racji wydania wersji 4.1. Więcej informacji o tym wydaniu znajdziemy tutaj (http://404.g-net.pl/2014/05/rawtherapee-4-1-zdjecia-sidlach-algorytmow/), a sam program prezentuje się i zachowuje nad wyraz przyzwoicie, by nie powiedzieć wspaniale. Nie bez znaczenia jest też fakt, że odpalimy go pod systemami Linux/Windows/OS X. Twórcy programu na potrzeby użytkowników pragnących poznać obróbkę nieco bardziej od podszewki, uruchomili Rawpedię (http://50.87.144.65/~rt/w/index.php?title=Main_Page), czyli taką wikipedię o RAWach i ich traktowaniu za pomocą RawTherapee (http://rawtherapee.com).

utoplec
24.05.14, 16:51
Ta nowa wersja wspiera wywoływanie plików z OM=D E-M10. Całkiem fajnie sobie z nimi radzi.

And.N
24.05.14, 17:36
Ta nowa wersja jest dla Windows też czy tylko na Linuksa?
Pobierając program opisany jako wersja 4.1 z np. dobreprogramy czy instalkipl ściąga się wersja 4.0.12.179

118635

utoplec
24.05.14, 17:48
Ściągnij prosto z strony rawtherapee.com tam jest też wersja dla windowsa

And.N
24.05.14, 18:00
No tak, najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze:), dzięki. Ściągnięte.

sepi19
25.05.14, 15:23
Jak w RawTerapee odwrócić negatyw? Wie ktoś może?

grzyboo
25.05.14, 17:11
Krzywymi: górny prawy punkt do górnego lewego rogu, a dolny lewy do prawego dolnego.

sepi19
25.05.14, 20:38
Ale gdzie znajdę te krzywe? Nigdzie nie mam "tabelki" z krzywą, tylko pojedyncze kanały RGB, z którymi nic nie mogę zrobić.
ps. w ACR mam dolny lewy do góry, a prawy górny do dołu. Sprawdź u siebie twoją metodę, bo chyba błędna ;)

salvadhor
25.05.14, 20:47
W zakładce 'Ekspozycja' masz na dole 'Krzywa Tonalna'. Wybierz 'Własna' i przeciągnij te końce.

And.N
25.05.14, 21:44
Krzywymi: górny prawy punkt do górnego lewego rogu, a dolny lewy do prawego dolnego.
Górny prawy do dolnego prawego, a dolny lewy do górnego lewego rogu. (jak napisał sepi19)

118723

sepi19
25.05.14, 21:51
Dzięki Panowie, jak to mawiał mój dziadek : to proste przecież, tylko trzeba wiedzieć jak ! ;)

And.N
25.02.15, 16:11
Jest na forum jakiś spec od RawTherapee4..?:)
Pytanko dotyczy narzędzia kadrowanie w tym programie. Po wybraniu kadru do przycięcia, co należy później wykonać aby w programie został tylko fragment wybrany zaznaczeniem ?

141871
Enter nie działa, przycisk z prawej /Wybierz kadr/ także, przejście do innego narzędzia też nic nie zmienia. Chciałbym aby zostało w oknie programu tylko zaznaczone kadrowanie. Na jakimś filmiku w starszej wersji RawTherapee widziałem, że można. Ktoś podpowie:), pewnie błahostka ale coś mało intuicyjne...Plusik (jak system pozwoli) czeka:)

epicure
25.02.15, 16:47
Przycisk "Gotowe"?

And.N
25.02.15, 16:50
Przycisk "Gotowe"?
Też nie:) To jest taki pasek postępu przetwarzania obrazka po wprowadzeniu jakichś zmian. Jak przetworzy pojawia sie napis Gotowe, a klikanie na to nic nie daje.

Bodzip
25.02.15, 17:19
Nic nie trzeba robić. Jeśli w okienku kadrowania masz zafajkowane "kadrowanie" i ustaliśz sobie kawałek kadru, to ten kawałek jest aktywny i będzie obrabiany. Lupkami na dole możesz sobie ustalać powiększenie/pomniejszenie wybranego fragmentu. Potem cała obróbka i na koniec Ctrl + S.
Sprawdź proszę. U mnie tak działa.
ps. w Darktable wystarczy dwuklik na wybranym fragmencie

===edit===

141873

And.N
25.02.15, 18:12
Nic nie trzeba robić. Jeśli w okienku kadrowania masz zafajkowane "kadrowanie" i ustaliśz sobie kawałek kadru, to ten kawałek jest aktywny i będzie obrabiany. Lupkami na dole możesz sobie ustalać powiększenie/pomniejszenie wybranego fragmentu. Potem cała obróbka i na koniec Ctrl + S.
Sprawdź proszę. U mnie tak działa.
U mnie też tak działa niestety:wink: Czyli nie można tak zrobić aby w oknie programu pozostała jedynie kadrowana część. Dobrze zrozumiałem? Ta siatka (podział) też będzie cały czas widoczna ?
Trochę to mało funkcjonalne jak dla mnie albo kwestia przyzwyczajenia z innych programów, chyba w żadnym tak kadrowanie nie działa...

ps. w Darktable wystarczy dwuklik na wybranym fragmencie
W RawTherapee4... niestety tak nie działa. W LR do zatwierdzenia kadrowania może to być przycisk na dole / Done / lub z klawiatury Enter, lub skrót "R", lub dwuklik na wybranym fragmencie, lub powtórne klikniecie na ikonkę kadrowanie (aż 5 możliwości :smile: )
Dzięki w każdym razie za odpowiedź, system niestety nie pozwala na + (zostanie w pamięci)

Bodzip
25.02.15, 18:42
Ta siatka (podział) też będzie cały czas widoczna ?

Nie będzie, masz zrzut. Jak wybierzesz "NIC" to siatka(i) bo różne są - znikają.

141875

RT jako takie jest fajne, choć dla mnie Darktable (jak pewnie dla Ciebie LR) jest bardziej intuicyjne.

And.N
25.02.15, 18:53
Nie będzie, masz zrzut. Jak wybierzesz "NIC" to siatka(i) bo różne są - znikają.
Fakt, to przeoczyłem. Wtedy już trochę lepiej wygląda to kadrowanie.

141876

Choć nie zawsze da się tak powiększyć/zmniejszyć (to co wcześniej pisałeś) aby w oknie programu była tylko ta część kadrowana, która nas interesuje.

RT jako takie jest fajne, choć dla mnie Darktable (jak pewnie dla Ciebie LR) jest bardziej intuicyjne.
Zgadza się.

salvadhor
25.02.15, 21:54
Można to kadrowanie jeszcze bardziej 'unormalnić' - wystarczy wejść w ustawienia -> ogólne -> kolor/przeźroczystość maski kadrowania - ustawiamy na np. czerń i suwak od przeźroczystości dajemy w prawo. Wtedy widoczny będzie tylko wykadrowany region, a naokoło będzie czarno.

Takie a nie inne podejście do tego tematu wynika z faktu traktowania obrazu przez RT - faktyczne kadrowanie jest dopiero wynikiem eksportu.

And.N
25.02.15, 22:05
Można to kadrowanie jeszcze bardziej 'unormalnić' - wystarczy wejść w ustawienia -> ogólne -> kolor/przeźroczystość maski kadrowania - ustawiamy na np. czerń i suwak od przeźroczystości dajemy w prawo. Wtedy widoczny będzie tylko wykadrowany region, a naokoło będzie czarno.

Takie a nie inne podejście do tego tematu wynika z faktu traktowania obrazu przez RT - faktyczne kadrowanie jest dopiero wynikiem eksportu.
Dzięki za podpowiedź (+ rep). Ustawiłem na kolor taki jak w sąsiedztwie zdjęcia czyli szary R,G,B=65
I tak wyszło już po skadrowaniu:)

141890