Zobacz pełną wersję : Olympus XZ 2 rozmazuje zdjęcia
Witam
Skuszony pozytywnymi opiniami dotyczącymi aparatu Olympus XZ2 kupiełem go.
Nie wiem czy mój problem to kwestia ustawień czy wady aparatu.
Mianowicie aparat rozmazuje zdjęcia w ruchu. Jeśli ktoś się porusza to zdjęcie wychodzi zamazane i nadaje się do kosza.
Przykładowo wziąłem aparat na wesele i większość zdjęc podczas tańca niestety ale poszło do kosza bo były tak zamazane. Tak samo wystarczy minimalny ruch ręką i zdjęcie wychodzi zamazane.Nie wiem co z tym zrobić bo wcześniej posiadałem dużo gorsze aparaty jakieś nikony i nie miałem takiego problemu, Zdjęcia na telefonie, który ma dobry aparat wychodzą bez rozmazania w tych samych sytuacjach....
Co do mnie to jestem amatorem i najchetniej robie zdjęcia w trybie auto. Mimo wszytsko nie jestem zadowolony ani ja ani moja dziewczyna która mi mówi cały czas że mogłem kupić jakąś lustrzanke bo kolezanka kupiła za podobną cene i jej robi super zdjęcia.
Nie wiem co o tym myśleć. Długo siedziałem w ustawieniach i nic nie mogę znaleźć...
Pomocy....
Jak jest mało światła, to aparat wydłuża czas naświetlania. Im dłuższy czas, tym łatwiej coś rozmazać poprzez ruch ręki, albo poruszanie się obiektu. Dotyczy to każdego aparatu.
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcia ilustrujace problem, bo pewnie coś w opcjach poprzestawiałeś, skoro tryb auto nie daje rady.
Hmm, tak sobie fotografowałem na weselach (dwóch ) lustrzankami i wiem, że nawet lustrzanką ciężko zrobić zdjęcia nierozmazane w ruchu mając niewiele światła (wbudowana lampa ) . Auto często dobiera dosyć długie czasy jak jest mało światła, nawet z lampą np 1/30 - 1/60sec, to wystarczająco do ostrego zdjęcia siedzących ludzi przy stole (nawet jak się ma promile :-P ) ale stanowczo za mało aby zamrozić ruch tańczących.
Romex,
Nie obraz sie ale to takie pieprzenie w bambus.
Mogles kupic lustrzanke, bo lustrzanka robi lepsze zdjecia.
Sam mowisz, ze najlepiej robisz zdjecia na auto.
Byc moze Olympus nie do konca wie w trybie auto co chcesz zrobic itd.
Odrobina checi i mozna przeczytac instrukcje do tego aparatu ew wbic haslo w googla i poczytac.
Jezeli nie masz na to ochoty to rob zdjecia telefonem skoro nie rozmazuje.
Gotuje sie we mnie jak czytam takie posty, totalnie bez sensu, pisane przez ludzi, ktorym sie nie chce, kojarzy mi sie z nowym pokoleniem.
pozdroofka
PS
Tak dajcie mi bana.
PSS
Bart,
haslo 2 lamelka i mozesz se pstrykac i 5s ostre fotki.
Zdjęcie z efektem "ducha" (takie będzie przy błysku wypełniającym na dłuższym czasie ) nie jest ostrym zdjęciem w odbiorze przez większość amatorów. Ostre zdjęcie będzie i 8min, jak postawię na statywie, ale nie o tym wątek. Nie wiem jak kompakty Olympusa dobierają czas, ale Sony (np moje SLT w trybie Auto ) w małej ilości światła potrafi zrobić 1/8sec...dynamiczne sceny wymagają szybszego czasu aby "zamrozić ruch" (choć pewne rozmycie może być pożądane aby ukazać dynamizm )
Romex,
Nie obraz sie ale to takie pieprzenie w bambus.
Mogles kupic lustrzanke, bo lustrzanka robi lepsze zdjecia.
Sam mowisz, ze najlepiej robisz zdjecia na auto.
Byc moze Olympus nie do konca wie w trybie auto co chcesz zrobic itd.
Odrobina checi i mozna przeczytac instrukcje do tego aparatu ew wbic haslo w googla i poczytac.
Jezeli nie masz na to ochoty to rob zdjecia telefonem skoro nie rozmazuje.
Gotuje sie we mnie jak czytam takie posty, totalnie bez sensu, pisane przez ludzi, ktorym sie nie chce, kojarzy mi sie z nowym pokoleniem.
pozdroofka
PS
Tak dajcie mi bana.
PSS
Bart,
haslo 2 lamelka i mozesz se pstrykac i 5s ostre fotki.
Kurde.A ja musze rozdac aby dac.
Dajcie plusa jak mozecie.
Powiem tak mam całego manuala, ustawiałem aparat długie godziny, nawet w tych trybach manualnych i nie wiele to dąło. Zdjęcia wychodzą zamazane nawet w dzień. Załóżmy jestem na wakacjach na Węgrzech słonce nawala ja ide chodnikiem i zamazuje... No bez jaj to żeby zrobić zdjęcie to mam pozować bo inne wychodzą zle? Nie mam tych najgorszych zdjęć bo po prostu je wywaliłem. Natomiast prezentuje kilka tych co mam, co zostawiłem oraz tych z ręką i nogą co robiłem teraz. Naprawdę ruchy nogą i ręką są wolne, spokojnie można je śledzić wzrokiem. Przywracałem ustawienia fabryczne i bez zmian może zaktualizowac firmwara?
https://www.dropbox.com/s/15lf8inxi3i9itw/P5170110.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/rxkan84q9gsc1w1/P5170115.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qyvrauycerm7om5/P5180154.JPG?dl=0
Tutaj chodziłęm w kółeczku i to chyba jedno z 5 zdjęc które zostawiłem...
https://www.dropbox.com/s/m57dzq8q2a0cby0/P8170006.JPG?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/m57dzq8q2a0cby0/P8170006.JPG?dl=0)
Machanie ręką w dzień.. Jeśli ktoś stoi dalej jest dokładnie to samo
https://www.dropbox.com/s/6bxzzgrunftkpuk/P8170007.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/43esnh71t0bcuiv/P8270049.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/fwjabcndvwlu0li/P8270056.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/r81veb9yobkjm1b/PA160086.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pj6f5rznqf7k8gj/PA160104.JPG?dl=0
Widze że wielu tutaj się bulwersuje jak mogę narzekać.. Wcześniej miałem Canona PS 530 i jak porównuje zdjęcia to nie ma rozmazania.. Wiadomo kolory są gorsze mniej wyraziste ale nie ma rozmazania!!!
Naprawdę siedzę już nad tym jakiś czas grzebie po ustawieniach i nie wiem co o tym myśleć..
Kurde.A ja musze rozdac aby dac.
Dajcie plusa jak mozecie.
Częściowo załatwione. Dałem ile mogłem ;-)
Powiem tak mam całego manuala, ustawiałem aparat długie godziny, nawet w tych trybach manualnych i nie wiele to dąło. Zdjęcia wychodzą zamazane nawet w dzień. Załóżmy jestem na wakacjach na Węgrzech słonce nawala ja ide chodnikiem i zamazuje... No bez jaj to żeby zrobić zdjęcie to mam pozować bo inne wychodzą zle? Nie mam tych najgorszych zdjęć bo po prostu je wywaliłem. Natomiast prezentuje kilka tych co mam, co zostawiłem oraz tych z ręką i nogą co robiłem teraz. Naprawdę ruchy nogą i ręką są wolne, spokojnie można je śledzić wzrokiem. Przywracałem ustawienia fabryczne i bez zmian może zaktualizowac firmwara?
Naprawdę siedzę już nad tym jakiś czas grzebie po ustawieniach i nie wiem co o tym myśleć..
Zajrzałem w pierwsze zdjęcie. W trybie auto aparat dobrał sobie czas 1/30s. To jest zbyt długi czas aby nie rozmazać ruchu w tańcu. Nic dziwnego, ze zdjęcie wygląda jak wygląda.
Ustaw na pokrętle trybów priorytet czasu (S) i wybierz czas 1/100s (lub nieco krótszy - 1/160s ; 1/200s) oraz auto iso.
Im szybszy ruch tym krótszy czas powinien być aby go "zamrozić". Dla ruchu ręką (osoby przy stole) powinno wystarczyć 1/60s.
PS.
Automatyka (tryb auto) aparatu nie wie, że chcesz zrobic zdjecie osób w ruchu.
Nie bardzo rozumiem problem, nie oglądałem wszystkich zdjęć, ale np jedno z nich ma ISO-800 1/20sec, zdaje się bez lampy, no cóż, w takim czasie wcale nie jest łatwo zrobić z ręki ostre zdjęcie. Machanie ręką przed samym obiektywem, nie dość, że ostrość na dalszy plan (jednak jasny obiektyw daje namiastkę GO ) i czas np 1/40sec. zrób zdjęcie w 1/160 sec machając ręką ustawiając ostrośc na nią, pokaż czy wtedy rozmaże.
Tu masz winowajce w tym zdjeciu.
Nie wiem jak w innych.Poczytaj o otworze wzglednym i jego zakresie.O inne parametry tez mozesz zahaczyc
Popatrz na zalacznik.132947
Rysiek. Bardzo dziekuje.
Nie, coś mi się wydaje, że to jest jakaś prowokacja marketingowa :evil:
Chyba masz nosa :-)
No nie wiem, możecie mieć rację, przejrzałem parę tych zdjęć, one jakoby celowo były źle zrobione. Nie wygląda to na usterkę aparatu, na jednym zdjęciu drugi plan jest ostry (choć ISO-800 zrobiło trochę ) tam poszedł AF, rozmycie osób tańczących na pierwszym planie przy 1/20sec byłoby nawet na Nikonie D4s. Sorry. Stabilizacja itp pomaga, ale pamiętać należy, ona kompensuje ruchy (niewielkie ) aparatu, nie obiektów które fotografujemy.
Zajrzałem w pierwsze zdjęcie. W trybie auto aparat dobrał sobie czas 1/30s. To jest zbyt długi czas aby nie rozmazać ruchu w tańcu. Nic dziwnego, ze zdjęcie wygląda jak wygląda.
Ustaw na pokrętle trybów priorytet czasu (S) i wybierz czas 1/100s (lub nieco krótszy - 1/160s ; 1/200s) oraz auto iso.
Im szybszy ruch tym krótszy czas powinien być aby go "zamrozić". Dla ruchu ręką (osoby przy stole) powinno wystarczyć 1/60s.
PS.
Automatyka (tryb auto) aparatu nie wie, że chcesz zrobic zdjecie osób w ruchu.
Ustawiłem tak jak radzisz i faktycznie nie rozmazuje mi ruchu ręką:) Niestety w trybie auto nie można tego ustawić.. Co radzisz w takim wypadku? Najlepiej robić zdjęcia w trybie S i ustawić domyślnie wyższy czas? jeśli tak to jaki byłby optymalny? Zazwyczaj robię zdjęcia w dzień i w pomieszczeniach. Poprostu chodzi mi o to żeby wyciągnąć aparat z kieszeni, z plecaka i pstrykać:) No chyba że dla amatorskiego fotografowania lepiej korzystać z innego trybu ustawienia pokrętła?
To moj prywatny problem, żadna prowokacja marketingowa:)
No a załóżmy domyślnie aparat nie może sam podnosić tego czasu i ręcznie tego regulować? Z tego co widze wszyscy mówicie że niski czas.. ale ja tego w zyciu tak nisko nie ustawilem...
Nie Nie sadze.
Kiedys z juz ex zieciem przykrecalem panele do sufitu w mieszkaniu corki.Zaczepy mocowalem na male wkrety.Kiedy mi ich zabraklo w kieszeni zwrocilem sie do "pomocnika" aby podal mi kilka(lezaly na parapecie jako jedne jedyne).Spytal ktore to sa wkrety
.Popatrzylem zdziwiony-innych tam nie bylo.Mowie ze wkrety do paneli na sufit to takie z czubkiem do gory,do podlogi to z czubkiem na dol-dodalem.Przyszedl za chwile i mowi,ze tam leza tylko takie do sciany.Padlem.
Znaczy się już wiemy, aparat w 100% sprawny. Kiedy chcesz fotografować akcje użyj dedykowanego trybu (SCN ---> sport ) powinno to skutkować ostrymi zdjęciami.
Kolega Romex1 ma tu właściwie dwa problemy, które przysporzył mu tryb auto.
1. Zbyt długi czas otwarcia migawki
2. Ostrość jest ustawiana przypadkowo, tam gdzie wybierze sobie aparat.
Znaczy się już wiemy, aparat w 100% sprawny. Kiedy chcesz fotografować akcje użyj dedykowanego trybu (SCN ---> sport ) powinno to skutkować ostrymi zdjęciami.
Trybu sport do zdjec w wnetrzach poruszajacych sie ludzi bym raczej nie polecał. Nie wiem jak XZ2 ustawia czas migawki w tym trybie. Może to być np. 1/500s i warunki oswietleniowe nie pozwolą na wykonanie zdjecia z tak krótkim czasem. Zdjecie moze wyjść zbyt ciemne.
Nie Nie sadze.
Kiedys z juz ex zieciem przykrecalem panele do sufitu w mieszkaniu corki.Zaczepy mocowalem na male wkrety.Kiedy mi ich zabraklo w kieszeni zwrocilem sie do "pomocnika" aby podal mi kilka(lezaly na parapecie jako jedne jedyne).Spytal ktore to sa wkrety
.Popatrzylem zdziwiony-innych tam nie bylo.Mowie ze wkrety do paneli na sufit to takie z czubkiem do gory,do podlogi to z czubkiem na dol-dodalem.Przyszedl za chwile i mowi,ze tam leza tylko takie do sciany.Padlem.
I tak facet został ex ? ;-) :D
Im bardziej rozmazane zdjęcia motywów znajdujących się w ruchu można zrobić, przy ostrych pozostałych fragmentach tego samego ujęcia, tym lepiej świadczy to o aparacie - szczególnie o skuteczności jego stabilizacji.
Im bardziej rozmazane zdjęcia motywów znajdujących się w ruchu można zrobić, przy ostrych pozostałych fragmentach tego samego ujęcia, tym lepiej świadczy to o aparacie - szczególnie skuteczności jego stabilizacji.
Wszystko rozmyte, ludzie się gibali, ele ustać umiała ta pani w czerwonym w środku, ostrość bardzo dobra, ładny szczegół...nic jak się pod tym podpisać .
https://www.dropbox.com/s/qyvrauycerm7om5/P5180154.JPG
Troche mi to rozjaśniliscie. Czasami czytając cięzko jest do czegoś dojść a jak pokaże to całkiem inaczej i problem okazuje sie oczywisty..
Jeszcze takie pytanie. Mam firmware 1.1 na stronie producenta jest 1.3 pisze że coś tam polepsza warto zrobić aktualizacje?
Troche mi to rozjaśniliscie. Czasami czytając cięzko jest do czegoś dojść a jak pokaże to całkiem inaczej i problem okazuje sie oczywisty..
Jeszcze takie pytanie. Mam firmware 1.1 na stronie producenta jest 1.3 pisze że coś tam polepsza warto zrobić aktualizacje?
Tak, aktualizacje są po to aby poprawić działanie sprzętu. Życzę udanych zdjęć.
Dziękuję za pomoc:) Jak pojawi się jakiś problem to będe pisał:)
Nie Nie sadze.
Potraktowałem to jako dowcip i pozwoliłem sobie udostępnić. Sam jestem jednostką średnio technicznie (prace manualne rozgarniętą ) ale to mnie rozwaliło :grin:
Nie Nie sadze.
Padłbym i ja.
Przypomniało mi się, jak wiele lat temu, jeszcze w epoce przedcyfrowej, fociłem wesele Smieną (!) z podpiętą lampą Brauna.
Naprawdę, nie było zdjęć nieostrych czy rozmazanych w tańcu.
W razie dalszego niezadowolenia, polecam.
Ustawiłem tak jak radzisz i faktycznie nie rozmazuje mi ruchu ręką:) Niestety w trybie auto nie można tego ustawić.. Co radzisz w takim wypadku? Najlepiej robić zdjęcia w trybie S i ustawić domyślnie wyższy czas? jeśli tak to jaki byłby optymalny? Zazwyczaj robię zdjęcia w dzień i w pomieszczeniach. Poprostu chodzi mi o to żeby wyciągnąć aparat z kieszeni, z plecaka i pstrykać:) No chyba że dla amatorskiego fotografowania lepiej korzystać z innego trybu ustawienia pokrętła?
To moj prywatny problem, żadna prowokacja marketingowa:)
No a załóżmy domyślnie aparat nie może sam podnosić tego czasu i ręcznie tego regulować? Z tego co widze wszyscy mówicie że niski czas.. ale ja tego w zyciu tak nisko nie ustawilem...
Pytasz co radzę:) Radzę poczytać instrukcję aparatu i poradniki, których w internecie nie brakuje. Zapoznaj sie z trybami P,A,S,M, co to jest przysłona i takie tam podstawy:)
Tryb S to priorytet czasu. Sam ustawiasz czas i do tego czasu aparat dobiera pozostałe parametry. Jeśli wiesz, że będziesz robił zdjęcia w ruchu (np. poruszające się osoby) to warto z tego trybu korzystać.
Musisz wiedzieć mniej więcej jaki czas ustawić. Już tu była o tym nieco mowa. Nie używaj określenia: wyższy/nizszy czas tylko krótszy/dłuższy.
No powiem Chlopaki alescie sie rozpisali, tyle klepania, a Janeczek dobra rada od razu prosto z mostu rzekl: "czytac instrukcje od aparatu".
Teraz jakis Lejek jak wejdzie we watek, pomysli, ze jeszcze XZ-2 aparat przezacny moze miec jakis problem badz co gorzej wade fabryczna, tyle odpowiedzi ze ho,ho,ho:)
pozdroofka
Czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że każdy powinien zaczynać fotografowanie od zenita lub innego tego typu aparatu. Widać dziurę przysłony, słychać trzask migawki i jak ktoś myśli i wyciąga wnioski to zrozumie na czym polega zależność ISO-przysłona-czas.
Czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że każdy powinien zaczynać fotografowanie od zenita lub innego tego typu aparatu. Widać dziurę przysłony, słychać trzask migawki...
A gdy spadnie na duży palec u nogi... Ło, to się zaraz jasno przed oczami robi. A może ciemno? Nie pamiętam, bo to dawno było.
Forum jest od tego, jak sama nazwa wskazuje aby pytać,dyskutować...wad fabrycznych nigdy wykluczyć nie można, zawsze jak coś kupuję jest wadliwe, choć zakres różny :cry: (wątek dowiódł że aparat sprawny ).
Co do analogów, widać Szanowni już wiekiem podeszli, ja za młody (ur 1985 ) aby dobrze ową epokę pamiętać. Trochę tylko małpkami na kliszę się fociło, potem już cyfra.
Mnie trochę jednak zaskoczyło słabsze auto, sporo użytkowników obi zdjęcia w podobnych warunkach i ten tryb powinien się lepiej sprawować.
Mnie trochę jednak zaskoczyło słabsze auto, sporo użytkowników obi zdjęcia w podobnych warunkach i ten tryb powinien się lepiej sprawować.
Słabsze Auto bo aparat w gorszych warunkach (wnętrza, mało światła ) ustawił przysłonę F 1.8, czas 1/30s i ISO 800 (takie były parametry ekspozycji w pierwszym zdjęciu Romex1). Powinien w/g Ciebie ustawić w trybie Auto: F 1.8, czas 1/120s i iso 3200 ?, wtedy osoby w ruchu powinny wyjść "nie zamazane".
Słabsze Auto bo aparat w gorszych warunkach (wnętrza, mało światła ) ustawił przysłonę F 1.8, czas 1/30s i ISO 800 (takie były parametry ekspozycji w pierwszym zdjęciu Romex1). Powinien w/g Ciebie ustawić w trybie Auto: F 1.8, czas 1/120s i iso 3200 ?, wtedy osoby w ruchu powinny wyjść "nie zamazane".
Od strony technicznej jest to do pomyślenia, aparat wykrywa ruch i podnosi iso :)
Od strony technicznej jest to do pomyślenia, aparat wykrywa ruch i podnosi iso :)
To by było nawet nie głupie i chyba niezbyt trudne w realizacji, a może już są takie rozwiązania:)
Opatentuj ten pomysł i będzie kasa:)
To by było nawet nie głupie i chyba niezbyt trudne w realizacji, a może już są takie rozwiązania:)
Opatentuj ten pomysł i będzie kasa:)
Zaraz, zaraz, czy aby tego nie było już parę lat temu w tylkomającychauto Panasonicach, tam zdaje się była taka opcja, aparat wykrywał ruch i podbijał ISO.
Nie nie tu masz rację (nie widziałem exifu). ISO 800 to dla kompakta max - tylko lampka mogła cokolwiek poprawić.
Zaraz, zaraz, czy aby tego nie było już parę lat temu w tylkomającychauto Panasonicach, tam zdaje się była taka opcja, aparat wykrywał ruch i podbijał ISO.
Rzeczywiście, tak na szybko znalazłem był taki Panasonic DMC-FS28 z technologią wykrywania ruchu. Czyli patent odpada:grin:
Nie nie tu masz rację (nie widziałem exifu). ISO 800 to dla kompakta max - tylko lampka mogła cokolwiek poprawić.
Nie całkiem rozumiem Twoją wypowiedź. Brakuje mi przecinka po "Nie nie":). XZ-2 ma zdaje sie ISO max. 12800, czyli 1600, 3200, 6400, 12800 jest bezużyteczne?
Lampka owszem mogła by poprawić tylko pewnie (tego nie wiem ) w trybie Auto sama się nie uruchamia.
XZ-2 ma zdaje sie ISO max. 12800, czyli 1600, 3200, 6400, 12800 jest bezużyteczne?
Lampka owszem mogła by poprawić tylko pewnie (tego nie wiem ) w trybie Auto sama się nie uruchamia.
1600 to chyba użyteczny max? Nie jestem pewien bo od lat się kompaktami nie interesowałem, mój s100 mi wystarczał i nie miałem potrzeby szukać czegokolwiek innego.
1600 to chyba użyteczny max? ...
Chyba tak. Choć te 3200 w sytuacjach "awaryjnych" (gdzie nie można użyć lampy lub nie chcemy jej używać) można spróbować jeszcze (klik (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html)). Ostatnie dwie wartości iso to już mocno na wyrost dodane.
Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
Chyba tak. Choć te 3200 w sytuacjach "awaryjnych" (gdzie nie można użyć lampy lub nie chcemy jej używać) można spróbować jeszcze (klik (http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html)). Ostatnie dwie wartości iso to już mocno na wyrost dodane.
Całkiem niezłe to wysokie... Czekam jeszcze na wyjaśnienie sytuacji z moim uszkodzonym s100, jak nie zostanie naprawiony to chyba wezmę XZ-2. Trochę mniej kieszonkowy ale zdjęcia robi zacne a możliwość rejestracji timelapsów jest dla mnie sporym plusem.
Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
W trybie auto??
W iAuto i SCN nie, za to we wszystkich innych tak.
Zastanawiam się, jak długo jeszcze będziecie bili pianę nie na temat.
Autor pytał:
Nie wiem czy mój problem to kwestia ustawień czy wady aparatu.
Dowiedział się, że to jego wina- uwierzył bez namysłu w moc automatu.
Dalsze roztrząsanie wysokiego przydatności wysokiego ISO, nic mu nie pomoże.
Zastanawiam się, jak długo jeszcze będziecie bili pianę nie na temat.
Dyskusja była związana z tematem, choć bardzo możliwe, że już mało przydatna dla autora tego wątku.
Dyskusja była związana z tematem ...Bardzo luźno, mówiąc delikatnie ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/tumblr_ljh0puClWT1qfkt17-1.gif
źródło (http://www.reactiongifs.com/wp-content/gallery/popcorn-gifs/tumblr_ljh0puClWT1qfkt17.gif)
pozdroofka:)
To sobie jeszcze o GO pogadajmy :-P
@Romex1, jak chcesz "wyjmować aparat i pstrykać" to ja polecam przestawić z Auto na P.
Tryb P działa tak jak Auto, ale nie rozpoznaje sobie "inteligentnie" rodzaju scen.
A ta "inteligencja" w Olku XZ-2 bardzo często jak ma mało światła, to ustawia sobie "tryb nocny" w którym ustawia max ISO400 i wydłuża czas naświetlania.
Tryb P w tych samych warunkach ustawi większą czułość i mniejszy czas - ja nigdy nie miałem problemu z rozmyciem zdjęć.
Ewentualnie - miej podniesioną lampę i ustawiony tryb lampy na błysk dopełniający (czyli zawsze błyśnie jak podniesiona).
pozdrawiam