Zobacz pełną wersję : Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki?
Witam w wątku który nabierze rumieńców dopiero za kilka m-cy. Sprawa jest bardzo prosta. 3 lub 4 lata temu pojechaliśmy rodzinnie na narty a że słabo było że śniegiem to wieczorami uprawialiśmy "cipping". Cipping to leżenie przed telewizorem i klikanie z nudów po kanałach z dużą częstotliwością. Znacie to na pewno :-)
Wdepnęliśmy na serial Ojciec Mateusz. Zainteresował nas :-) Po powrocie zaczęliśmy go namiętnie oglądać. Zauważyliśmy, że tytułowy ksiądz kiedy jedzie w miasto to zawsze pędzi na rowerze. Zawsze z górki.
Postanowiliśmy to sprawdzić ;-)
Jedziemy na początku czerwca do Sandomierza. Mamy zarezerwowany hotel w centrum miasta, bierzemy aparaty i będziemy zgłębiać tę tajemnicę.
Na stronie miasta jest dość dużo ciekawych informacji http://www.sandomierz.pl/o-sandomierzu/filmy-o-sandomierzu/zwiedzaj-sandomierz-sladami-ojca-mateusza/
Mam jednak pytania:
Czy ktoś z Was zwiedzał dokładniej to miasto?
Czy są rzeczy "Must see"?
Czy i jak przygotować się do pobytu w mieście o największej przestępczości w kraju?
Czy i jak przygotować się do pobytu w mieście o największej przestępczości w kraju?
o 22 życie zamiera i wypraszają z knajp. Wtedy albo cpn albo własny wyrób :)
o 22 życie zamiera i wypraszają z knajp. Wtedy albo cpn albo własny wyrób :)
To tak jak w mojej prowincji :-) Będzie dobrze na nocne kadry ;-) Cenna rada - trzeba zaopatrzyć barek :-)
Brama Opatowska
Podziemna trasa turystyczna (piwnice Sandomierza)
Katedra (tam jest uliczka, którą ks. Mateusz jeździ)
Ratusz
Zamek - ekspozycje + piwnice + zbrojownia
A niedaleko Sandomierza - Góry Pieprzowe.
140819
Bodzio ma rację. Natomiast mnie rozczarował rejs po Wiśle :-(
Byłem półtora roku temu w sierpniu. Pogoda piękna zero turystów, miasto niezwykle klimatyczne. Polecam gorąco.
Brama Opatowska
Podziemna trasa turystyczna (piwnice Sandomierza)
Katedra (tam jest uliczka, którą ks. Mateusz jeździ)
Ratusz
Zamek - ekspozycje + piwnice + zbrojownia
A niedaleko Sandomierza - Góry Pieprzowe.
140819
Przy Bramie Opatowskiej mamy hotel, podziemia, góry pieprzowe widziałem w info i są w planie. Mateusza uliczka też.
Na zamek i zrbrojownie narobileś mi ochoty. Zdjęcie z katedry?
Przy Bramie Opatowskiej mamy hotel, podziemia, góry pieprzowe widziałem w info i są w planie. Mateusza uliczka też.
Na zamek i zrbrojownie narobileś mi ochoty. Zdjęcie z katedry?
Tak, z katedry.
Jak chcesz to jak znajdę chwilę to kilka z różnych miejsc Ci wrzucę.
Poniżej krzemień pasiasty z ekspozycji podziemi zamku. Nie bierz tam żony, bo biżuteria piękna jest :mrgreen:
140820
Bodzio ma rację. Natomiast mnie rozczarował rejs po Wiśle :-(
Byłem półtora roku temu w sierpniu. Pogoda piękna zero turystów, miasto niezwykle klimatyczne. Polecam gorąco.
Na rejs się nie wybierzemy bo już w różnych miejscach się zawiedlismy. Poza tym moja d-żona nie cierpi jednostek pływających :-)
---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post był o 13:30 ----------
Nie bierz tam żony, bo biżuteria piękna jest :mrgreen:
Zawsze mnie łupi jak zbój w ciemnym lesie ;-)
---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------
Bodzip Ty jesteś niezawodny :-) Dziękuję :-)
Voovoo2 i gietrzy dziękuję :-)
140821
Nie wiem czy jeszcze jest "Zakotwiczone niebo" obok ratusza.... Taka ciekawostka.
Dzięki Krakman, fajne :-)
A swoją drogą to poczytałem trochę i zdjęcia do filmu są kręcone tylko w niedużej części w tym mieście. Wnętrza w studiach pod W-wą. Co nie zmienia faktu, że musimy sprawdzić czemu jeździ ciągle z góry :-)
Widzę, że całkiem spore grono miłośników serialu mamy na forum ;-)
140821
Nie wiem czy jeszcze jest "Zakotwiczone niebo" obok ratusza.... Taka ciekawostka.
Nie wiem kiedy robiłeś, ale jak "my" byli, to nie było...
Jedna z komnat muzeum w ratuszu.
140827
Widzę, że całkiem spore grono miłośników serialu mamy na forum ;-)
A ja musiałem poprosić o wyjaśnienie wujka Googla o co chodzi z tym Ojcem Mateuszem...:oops:
Ojca M nie ogladam, wiem o co chodzi (ogląda żona) ale do Sandomierza chętnie bym powrócił. Nie zapomnę żsiadłego mleka z ziemniakami w upalny dzień w jednej z restauracji w rynku.
Ojca M nie ogladam, wiem o co chodzi (ogląda żona) ale do Sandomierza chętnie bym powrócił. Nie zapomnę żsiadłego mleka z ziemniakami w upalny dzień w jednej z restauracji w rynku.To może tam właśnie trzeba zrobic kolejny "zlocik"?
To może tam właśnie trzeba zrobic kolejny "zlocik"?
Tego nie wiem ale my jedziemy bo nie byliśmy jeszcze a miasto wygląda bardzo obiecująco.
Z tego co napisałeś to już macie zarezerwowany hotel. Jeżeli to nie problem to daj na PW namiar. My mieszkaliśmy w dość ekscentrycznym miejscu. 8 minut na piechotę do Ratusza, po drodze mijaliśmy dom ojca M a na rynek wchodziliśmy przez bramę zwaną Ucho Igielne. W załączeniu fotka miejsce naszego pobytu. W miejscu tym zero ludzi i na parterze basen.Sorry ale załaczniki wstawiłem nie w tej kolejności
To może tam właśnie trzeba zrobic kolejny "zlocik"?
Fotgraficznie i klimatycznie super miejsc na zlot!!!!! Popieram pomysł.
Link do hotelu na pw. Urzekł mnie wnętrzem. Lubię takie. Będziemy 4 dni. Myślę, że to dość czasu na tamtejsze atrakcje, obłażenie rodzinnie i na luzie wszystkich kątów, niespieszne posiłki i naklepanie zdjęć.
Ten z basenem też oglądałem :-) Fajny.
140821
żona w pracy na podwórku ma takie samo i nikt tam nie przyjeżdża na wycieczki:roll:
żona w pracy na podwórku ma takie samo i nikt tam nie przyjeżdża na wycieczki:roll:
Może to sprawa Public Relations... ;-)
Może to sprawa Public Relations... ;-)
pewnie tak :grin:
Fotgraficznie i klimatycznie super miejsc na zlot!!!!! Popieram pomysł.
+2!
Mi obecnie Sandomierz kojarzy się głównie z powodzi w 2010 roku. Przejeżdżałem przez te okolice jakoś bezpośrednio po, widok nie był wesoły i pamiętam go doskonale do dziś. Drogi pokryte błotnistą mazią, na domach ślady po lustrze wody, czasem wyżej niż okna, koło domów masa mebli i innych sprzętów - zniszczonych przez wodę i przygotowanych do wywiezienia...
O tych wydarzeniach "opowiada" jeden z moich ulubionych artystów:
http://youtu.be/2M6JE7DToLs
Czas więc zmienić skojarzenia:-)
142206
1. Wisła pod Sandomierzem
2. Migawka z Rynku142207 3. wieża zamku142208
Sandomierz nie jest jeszcze tak skomercjalizowany
i oblegany przez turystów jak Kazimierz Dolny. I ma swój klimat.
4. Brama Opatowska142210
5.142209 6.142211
A tu z wizyty w Muzeum - spodobały mi się te miniatury
6. 142212 7.142213
8. bez lampy142214 9. i z lampą142215
nie mogłem się zdecydować, które lepiej wygląda i zostały dwa w albumie.
Mają tam też piękny zbiór biżuterii z krzemienia pasiastego ale nie mam żadnej fotki.
Od siebie dorzucę jeszcze, że warto zobaczyć wąwóz Sw. Jadwigi -
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/WC485wC3B3z_C59AwiC499tej_KrC3B3lowej_Ja-1.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/W%C4%85w%C3%B3z_%C5%9Awi%C4%99tej_Kr%C3%B3lowej_Ja dwigi_w_Sandomierzu.jpg)
Kiedy odwiedzaliśmy Sandomierz (jakieś 2 lata temu), to pierwsze pytanie właściciela pensjonatu było następujące:
- Na kilka dni??? Przecież tu nic nie ma! Księdza Mateusz chcecie zobaczyć?
Trochę dziwne, tym bardziej w ustach człowieka, który żyje z turystów :-( Ale miasto faktycznie ma klimat i na zlot jak najbardziej się nadaje.
- Na kilka dni??? Przecież tu nic nie ma! Księdza Mateusz chcecie zobaczyć?
Byłem w Sandomierzu nie dalej jak dwa tygodnie temu i nie sposób się nie zgodzić - eksploatują księdza Mateusza ponad zdroworozsądkową miarę. "Tu siedział ojciec Mateusz", "te pierogi jadł ojciec Mateusz", "przysmaki ojca Mateusza", w sklepach pamiątkarskich kubki z ojcem Mateuszem i tak dalej... Tak jaby miasto przed serialem nie istniało. Po półtorej godzinie uciekłem z rynku.
Inna sprawa, że dziwnie się tam czułem, bo sam rynek i przylegające uliczki były po prostu opustoszałe, jakby oddzielone od reszty tętniącego życiem miasta. Całkiem inne doznania niż na przykład na starówce toruńskiej.
Od siebie dorzucę jeszcze, że warto zobaczyć wąwóz Sw. Jadwigi -
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/Wwz_witej_Krlowej_Jadwigi_w_Sandomierzu-1.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Wąwóz_Świętej_Królowej_Jadwigi_w_Sandomierzu. jpg)
Potwierdzam, też tam byłem tylko zdjęcia brak.
Podobny jest wąwóz Małachowskiego w Kazimierzu.
Byłem w Sandomierzu nie dalej jak dwa tygodnie temu i nie sposób się nie zgodzić - eksploatują księdza Mateusza ponad zdroworozsądkową miarę. "Tu siedział ojciec Mateusz", "te pierogi jadł ojciec Mateusz", "przysmaki ojca Mateusza", w sklepach pamiątkarskich kubki z ojcem Mateuszem i tak dalej... Tak jaby miasto przed serialem nie istniało. Po półtorej godzinie uciekłem z rynku.
Inna sprawa, że dziwnie się tam czułem, bo sam rynek i przylegające uliczki były po prostu opustoszałe, jakby oddzielone od reszty tętniącego życiem miasta. Całkiem inne doznania niż na przykład na starówce toruńskiej.
To fakt, ludzie żyją w tzw. Nowym Mieście, zaś starówka to trochę turystów i niestety niedobitki mieszkańców, dla których ta część miasta raczej nie ma istotnego znaczenia. Co do Torunia, to na pewno jest zupełnie inaczej, ale też i ranga miasta, wielkość są inne, więc trudno porównywać wprost.
To skoro juz mowa o tym pieknym miasteczku to pozwolcie, ze zareklamuje przewodnik Arguido, ktorego jestem tworca. Przewodnik wykorzystujac technologie rozszerzonej rzeczywistosci pozwala na zwiedzanie 23 polskich miast, w tym Sandomierza. Aplikacje mozna pobrac ze sklepu Google Play badz AppSStore - jest w pelni darmowa. Jesli post zostanie zrozumiany, jako nachalna reklama prosze o jego usuniecie.
To skoro juz mowa o tym pieknym miasteczku to pozwolcie, ze zareklamuje przewodnik Arguido, ktorego jestem tworca. Przewodnik wykorzystujac technologie rozszerzonej rzeczywistosci pozwala na zwiedzanie 23 polskich miast, w tym Sandomierza. Aplikacje mozna pobrac ze sklepu Google Play badz AppSStore - jest w pelni darmowa. Jesli post zostanie zrozumiany, jako nachalna reklama prosze o jego usuniecie.
Nachalnie dziękuję ;-) Fajna aplikacja. Z ciekawości sprawdzę niebawem działanie np. w Katowicach.
Nachalnie dziękuję ;-) Fajna aplikacja. Z ciekawości sprawdzę niebawem działanie np. w Katowicach.POdejrzewam, że mój Andrychów czy Wadowice a także pewnie BB tam nie znajdę... Sprawdzę czy jest tam Szczecin?
Mała informacja przy okazji-przed chwila usłyszałem informację z reklamy, iż Ojciec Mateusz powraca w nowej serii odcinków wspomnianego już wcześniej tu filmu ;-) Zatem, śmiało można jechać do Sandomierza...
Byłem w Sandomierzu nie dalej jak dwa tygodnie temu i nie sposób się nie zgodzić - eksploatują księdza Mateusza ponad zdroworozsądkową miarę. "Tu siedział ojciec Mateusz", "te pierogi jadł ojciec Mateusz", "przysmaki ojca Mateusza", w sklepach pamiątkarskich kubki z ojcem Mateuszem i tak dalej...
Mała informacja przy okazji-przed chwila usłyszałem informację z reklamy, iż Ojciec Mateusz powraca w nowej serii odcinków wspomnianego już wcześniej tu filmu ;-) Zatem, śmiało można jechać do Sandomierza...
To żeście mnie zachęcili... :???:
I już jest :-) Paczamy namiętnie na 137 odcinek :-)
Zamierzam poświęcić najbliższy urlop na Roztocze i okolice, zatem chętnie pośledzę temat :)
Zamierzam poświęcić najbliższy urlop na Roztocze i okolice, zatem chętnie pośledzę temat :)
Ale myślisz o śledzeniu tematu serialu czy Sandomierza ;-)
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Ale myślisz o śledzeniu tematu serialu czy Sandomierza ;-)
Będę mądrzejszy i coś będę mógł opowiedzieć po wyjeździe tam.
To żeście mnie zachęcili... :???:Przyjedź do Kazika, tu nic nie kręcą ;) Albo lepiej do Janowca na zlot w maju :-D
Zamierzam poświęcić najbliższy urlop na Roztocze i okolice, zatem chętnie pośledzę temat :)Dawaj cyne kiedy będziesz. Siak to moje podwórko, tfu... las znaczy się :mrgreen:
Dzisiaj u Geslerowej pokazywali rewolujcje kuchenne w knajpie kubanskiej z Sandomierza.
Wiec dla lasuchow ciekawy punkt programu do odwiedzenia :)
pozdro
Nyny ale był bajzel w tej knajpce. :-) Kelnerzy rulez :-)
Eeeee tam, bajzlu nie widziałeś ;) Co do kelnerów, to racja. Zwłaszcza ten jeden tańczący :-P
Eeeee tam, bajzlu nie widziałeś ;)
Blondi została moim idolem :-)
Blondi została moim idolem :-)Tia, Jagódka była niczwgo sobie z tym fochem na twarzy ;)
Już niedługo tej samowolki, Ojciec Mateo powróci i zrobi porządek, w tej knajpie także... :-D :-D :-D
http://ojciecmateusz.tvp.pl/wideo/ekstra/powrot-sandomierskich-policjantow-18987365/#
Paczamy namiętnie na 137 odcinek :-)
To wiele wyjaśnia.
Wszak telewizja nie kłamie, a z serialu wynika, że to jedno z najbardziej zbrodniczych miasteczek w Polsce :)
Na rynku pusto, bo ludzie bali się z domu wychodzić dopóki ojciec Mateusz nie wróci :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To wiele wyjaśnia.
Wszak telewizja nie kłamie, a z serialu wynika, że to jedno z najbardziej zbrodniczych miasteczek w Polsce :)
Na rynku pusto, bo ludzie bali się z domu wychodzić dopóki ojciec Mateusz nie wróci :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Właśnie też zastanawialiśmy się wybierając hotel... byle blisko komendy był. Albo fary... ;-)
... byle blisko komendy był. Albo fary... ;-)
ponoć pod latarnią najciemniej :grin:
a tak ogólnie nie bardzo wiem o czym piszecie, telewizor dawno na śmietnik wyrzuciłem :roll:
a tak ogólnie nie bardzo wiem o czym piszecie, telewizor dawno na śmietnik wyrzuciłem :roll:
Proszę się wyedukować ;-) http://vod.pl/ojciec-mateusz-serial
J (http://vod.pl/ojciec-mateusz-serial)eszcze to jest fajne ale niestety chyba tylko na jednej serii się zakończy: http://vod.pl/sila-wyzsza-serial
Też coś dorzucę w temacie (jeśli jeszcze nie było?):
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,17544181,Sledztwo_wokol_serialowego_komend anta__Urzednicy_sfalszowali.html#BoxLokKrajLink
Już niedługo tej samowolki, Ojciec Mateo powróci i zrobi porządek, w tej knajpie także... :-D :-D :-D
Ja tam wolę Pana Tadeo.... :roll: 0,7 na ten przykład.
Kurczaki blade, cały rynek w Sandomierzu obstawiony budami. Mały rynek cały z pamiątkami z Chin a na dużym festiwal serów... Ciężko znaleźć jakiś fajny kadr.
Uśmiałem się wczoraj, poszedłem na nocne zdjęcia. Robiłem jakiś ciemny zaułek, podeszła lekko wlana ekipa. Naświetlalem dość długo i gość się pyta ci robię.
Odpowiedziałem że zdjęcia :-)
Na co facet się porozglądał, upewnił się czy czegoś nie przeoczyłem bo było dość ciemno, i gada:
-Panie, qfa, a to na podczerwień?!
-Panie, qfa, a to na podczerwień?!
Hehe, musiał już nieźle nie do widzieć :)
Dalej zagadka nie rozwiązana. Walczymy. Mamy aparat i ulotkę. Nie poddajemy się :-)
149312
Dalej zagadka nie rozwiązana. Walczymy. Mamy aparat i ulotkę. Nie poddajemy się :-)
149312
A sandały, skarpety i reklamówkę z Bieda-ronki do kompletu tez masz? Nie możesz się wyróżniać w tłumie tfurystow :mrgreen:.
No ten, tam, tego, ten. Jakby tu zacząć. Jestem w trakcie dłubania zdjęć z Sandomierza. Dzięki dobrym radom forumowiczów (dzięki Bodzip) wiedzieliśmy które miejsca koniecznie odwiedzić. Pojechaliśmy do Sandomierza wczesnym rankiem, tak około 11. Obawialiśmy się bardzo wysokiej przestępczości w mieście ale warto było podjąc ryzyko...
Wiedząc, że mamy intensywnego zwiedzania total 4 godziny, rozłożyliśmy sobie przyjemności na cały długi weekend. Z racji niezbyt napiętego planu uzupełnialiśmy ciągle węglowodany i płyny w coraz to innych lokalach :-) Celem naszym było sprawdzić dlaczego O. Mateusz zawsze w serialu zasuwa z górki.
Cel został osiągnięty. Dowiedzieliśmy się tego w niedzielny poranek ale nie uprzedzajmy faktów...
Niestety odtwórca głównej roli oraz inni aktorzy w tym czasie byli na Jamajce ćwicząc jazdę na bobslejach musieliśmy braki kadrowe obsady uzupełnić sami.
Starujemy z zajawką relacji z Sandomierza. Sezon 73, odcinek 1492. :-) ;-) :-)
SGG1 - Po lewej Najlepsza z d-żon w roli gosposi Natalii oraz po prawej syn, robi za aspiranta Mietka.
149487
AGG2 - Mało wymagający dubler Ojca Mateusza.
149486
O. Mateusz zawsze zjeżdża z górki, bo krążą słuchy, że pod górkę nie umie. :wink::mrgreen:
A poważnie, ciekawie rozwija się akcja z kręcenia serialu w Twojej reżyserii. :mrgreen:
Uprzedzam, nie oglądam seriali, jeśli mają więcej niż sześć odcinków. :wink:
Uprzedzam, nie oglądam seriali, jeśli mają więcej niż sześć odcinków. :wink:
W jednym sezonie? :-) ;-) :-)
W jednym sezonie? :-) ;-) :-)
Nie, w całości. :grin:
Mateusza jednak trochę szybciej montują... Kiedy będą obiecane odcinki?
Mateusza jednak trochę szybciej montują... Kiedy będą obiecane odcinki?
O-ranyyyyyyyy! Zapomniałem o tym wątku. Muszę dokończyć zdjęcia. Dobrze że przypomniałeś. To już ponad 1,5 roku... Poważne niedopatrzenie :)
O-ranyyyyyyyy! Zapomniałem o tym wątku. Muszę dokończyć zdjęcia. Dobrze że przypomniałeś. To już ponad 1,5 roku... Poważne niedopatrzenie :)
W rzeczy samej, musisz...
no chyba wlazłeś na tą opatowską co nie ? to pokaż te foty :)
Pewnie Padre Matejo pojechał gdzieś na rowerze i pod jego nieobecność autorowi zdjęcia zakosili. Swoją drogą zastanawiam się jak to jest, że Matejo jeszcze roweru nie zwinęli.
W grę grali:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/09/59412_gtasandomierz-1.jpg
źródło (http://pobierak.jeja.pl/images/f/5/9/59412_gta-san-domierz.jpg)
:)
Dawaj kolejne zdjęcia bom miasta ciekawy. Też mnie ciągnie w te rejony, z pewnością kiedyś tam zawitam.
Zrobiem Ci wstyd i wrzucem moje w Twoim o !
i co z tym wstydem? :roll:
i co z tym wstydem? :roll:
Zbyt Go lubię [emoji1]