PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami - monitor? Windows?

szafir51
1.03.15, 16:07
Hej,

Jakiś czas temu zdziwiło mnie, że inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.
Wczoraj postanowiłem to sprawdzić na takim obrazku:
142093

a oto efekty:
1. Przeglądarka zdjęć Windows - okienko
142095

2. Przeglądarka zdjęć Windows - pełny ekran
142096

3. Irfan View
142097

4. Przeglądarka Chrome
142098

Mój monitor to laptopowa matryca TN AUO B173HW01 v4 (glossy): http://www.yslcd.com.tw/docs/product/B173HW01%20V.4.pdf

Bawiłem się chwilę profilami kolorów w Windows, ale w sumie nie widzę żadnych zmian, cokolwiek bym nie ustawił jest to samo. Teraz jest tak
142099

Dopomoże ktoś to jakoś rozsądnie poustawiać?

apz
1.03.15, 16:23
Mam do tego celu kalibrator, ale niektórych monitorów ledowych nie da się poukładać, takie widmo tych ledowych podświetleń mają.

ajt
1.03.15, 16:42
Tyle że tu nie chodzi o kalibrację i jakieś subtelne różnice w wyświetlaniu kolorów, tylko o to, że jedne programy wyświetlając zdjęcie uwzględniają profil zaszyty w pliku jpg, a inne nie. Profil monitora zdefiniowany w systemie to jeszcze co innego.

apz
1.03.15, 16:45
Tyle że tu nie chodzi o kalibrację i jakieś subtelne różnice w wyświetlaniu kolorów, tylko o to, że jedne programy wyświetlając zdjęcie uwzględniają profil zaszyty w pliku jpg, a inne nie. Profil monitora zdefiniowany w systemie to jeszcze co innego.Może zatem do kwestia kodeków?

And.N
1.03.15, 17:24
...Dopomoże ktoś to jakoś rozsądnie poustawiać?
Jeśli chodzi o program IrfanView to w opcjach trzeba zaznaczyć to:

142105

Wówczas światełko zmieni kolor na zielony:) Po zaznaczeniu zamknąć program i jeszcze raz otworzyć aby zmiany zostały wprowadzone.

Przeglądarkę z Windowsa bym sobie odpuścił, nawet nie wiem czy tam gdzieś można ustawić aby było zarządzanie kolorem z profilu.

Co do kolorowych pionowych pasków po bokach tego obrazka (nie powinno ich być) to już tylko kalibracja może pomóc. U mnie obrazek jest szary (zarówno w przeglądarce jak i programach graficznych), nie ma kolorowych pasków.

szafir51
1.03.15, 21:35
W IrfanView mam ustawiony profil tan sam co w ekranie - nic to nie daje. Generalnie gdyby były to jakieś niewielkie różnice to bym machnął ręką i powiedział trudno, ten typ tak ma. Ale tutaj różnice są duże i chciałbym znaleźć przyczynę problemu

And.N
1.03.15, 21:52
W IrfanView mam ustawiony profil tan sam co w ekranie - nic to nie daje. Generalnie gdyby były to jakieś niewielkie różnice to bym machnął ręką i powiedział trudno, ten typ tak ma. Ale tutaj różnice są duże i chciałbym znaleźć przyczynę problemu
Bardzo dziwne, że skoro masz ustawiony profil w IrfanView ten obrazek testowy świeci Ci w kolorze czerwonym, informujący o braku zarządzania profilami w programie (czy przeglądarkach).
U mnie świeci na czerwono gdy odznaczę tą opcję, przy zaznaczonej jak w powyższym obrazku, mam światło zielone.

Edit.

Bawiłem się chwilę profilami kolorów w Windows, ale w sumie nie widzę żadnych zmian, cokolwiek bym nie ustawił jest to samo. Teraz jest tak
142099

Nie wiem czy próbowałeś taki uniwersalny profil sRGB IEC61966-2.1. Powinien być na liście do wyboru po kliknięciu na /Dodaj /. Jeśli nic nie pomoże można powrócić do tego co był.
U mnie to okno wygląda tak:

142160

Jako domyślny mam ustawiony oczywiście ten z nazwą monitora.

szafir51
2.03.15, 08:04
Tak, próbowałem i tego, bez powodzenia

And.N
2.03.15, 09:52
To zacznijmy od początku:)

Jakiś czas temu zdziwiło mnie, że inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.
Wczoraj postanowiłem to sprawdzić na takim obrazku:
142093

Jeśli problem dotyczy tylko przeglądarki zdjęć Windowsa to nie brałbym sobie tego do głowy. (Odpaliłem ten program, przypomniałeś mi, że cuś takiego jest:smile: )
Jeśli te informacje na coś Ci się przydadzą to powiem, że u mnie jest podobnie z tym obrazkiem (jeśli z tym, to z innymi będzie też problem z kolorami) w przeglądarce z Windowsa w trybie pełnoekranowym. Właściwie to tryb pokazu slajdów. Takiego typowego trybu pełnoekranowego nie ma. Więc w tym trybie ala pełnoekranowym, mam na obrazku piękne kolorowe paski po bokach oraz światełko świeci kolorem czerwonym. (w trybie okna obrazek szary i swiatło zielone)
Druga rzecz to obrazki o mniejszym rozmiarze są przeskalowywane do większych rozmiarów (do pełnego ekranu) jak to wpływa na jakość obrazka chyba nie trzeba pisać. To drugi powód dlaczego nie używałbym tego programu, a już na pewno nie w trybie pokazu slajdów (pełnoekranowym). Czyli podsumowując "ten typ" tak ma:)

W IrfanView także można szybko uruchomić pokaz slajdów. Po otwarciu pierwszego zdjęcia skrót Shift + A, następnie Enter. Przeskalowywane są tylko duże obrazki (powyżej rozdzielczości monitora), te mniejsze zachowują swój rozmiar. Pokaz slajdów można sobie najpierw dostosować - po otworzeniu pierwszego zdjęcia, klawisz W.

Zagadką co prawda pozostaje dla mnie światło czerwone na tym testowym obrazku u Ciebie w programie IrfanView. Pomimo iż masz w opcjach włączone: Zarządzanie kolorem, stosując profil koloru.
Tak przynajmniej zrozumiałem z Twojej odpowiedzi.

epicure
2.03.15, 10:00
Miałem to samo po aktualizacji sterownika karty graficznej, wraz z którym zainstalował się nowy profil kolorów w Windowsie. Trzeba go wyrzucić.

tomek s
2.03.15, 10:13
To do przeglądania zdjęć spróbuj jeszcze FastPictureViewer u mnie pomogło. W moim przypadku ta przeglądarka poprawnie czyta profil icc monitora i widzę to samo co w lightroomie.
Pozdr

And.N
2.03.15, 10:16
Miałem to samo po aktualizacji sterownika karty graficznej, wraz z którym zainstalował się nowy profil kolorów w Windowsie. Trzeba go wyrzucić.
U Ciebie w tym testowym obrazku (post#1, pierwsze zdjęcie) i przeglądarce zdjęć z Windowsa w trybie pełnoekranowym (pokaz slajdów) masz światło zielone ?

szafir51
2.03.15, 22:25
sprawdziłem na telewizorze (plazmowy LG) i jest to samo - czyli chyba wina softu?

epicure
2.03.15, 22:39
U Ciebie w tym testowym obrazku (post#1, pierwsze zdjęcie) i przeglądarce zdjęć z Windowsa w trybie pełnoekranowym (pokaz slajdów) masz światło zielone ?
Zaraz, bo chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że u Ciebie kolor czerwony raz jest czerwony, a innym razem zielony? :-)

grizz
2.03.15, 22:48
Zaraz, bo chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że u Ciebie kolor czerwony raz jest czerwony, a innym razem zielony? :-)

#thedress (http://lmgtfy.com/?q=thedress)

And.N
2.03.15, 23:18
A to takie dziwne:) To nie jest taki zwykły obrazek. Jak go otworzysz w programie, który nie obsługuje (lub ma to wyłączone w opcjach) profili kolorystycznych światło będzie świeciło na czerwono (patrz post#5). Tak też było kiedyś w przegladarkach internetowych, teraz chyba już wszystkie obsługują profile (nawet prawidłowo wyświetlają kolory jak obrazek ma profil AdobeRGB, kiedyś taki obrazek był wyprany z kolorów np. w IE).
Chyba widziałeś na zamieszczonych przykładach przez szafir51 w pierwszym poście, że to światło nie zawsze świeci na zielono. U mnie, u szafira51, (u Ciebie pewnie też) świeci na czerwono w przeglądarce zdjęć z Windowsa gdy włączy się w niej pokaz slajdów (powiedzmy tryb pełnoekranowy). Co by świadczyło, że w tym trybie, ten programik nie obsługuje profili kolorystycznych. Nic dziwnego, że wtedy zdjecie ma inne kolory od tego wyświetlanego w trybie okna (niepełnoekranowym).
To u mnie taki jeden wyjątek w programie, którego zresztą nigdy nie używam. To było tylko w celu sprawdzenia. W pozostałych programach graficznych (a mam tego trochę:)), łącznie z wołarkami RAW mam światło zielone.

nyny
2.03.15, 23:40
U mnie mam wszedzie na zielono poza Paintem.
Irfan zielen, przegladarka windows zielen, IE zielen, gimp zielen, lr zielen itp.
Natomiast paski po bokach wszedzie procz IE mam prawidlowe, a w IE mam kolorki.

pozdro

szafir51
2.03.15, 23:51
no a u mnie praktycznie wszędzie czerwień, wrrrrr

And.N
2.03.15, 23:53
U mnie mam wszedzie na zielono poza Paintem.
Czyli czerwone też może być:)

przegladarka windows zielen..
a w tej przeglądarce Windows kliknąłeś na pokaz slajdów (pełny ekran) ? bo to jest istotne

... inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.

142219

nyny
2.03.15, 23:57
a w tej przeglądarce Windows kliknąłeś na pokaz slajdów ? bo to jest istotne

142219

Nie nie kliknalem, po kliku czerwien.

pozdro

And.N
3.03.15, 00:04
Nie nie kliknalem, po kliku czerwien.
Dzięki za potwierdzenie. Moim zdaniem to jest powodem dlaczego szafir51 ma inne kolory w trybie okna, a inne w pokazie slajdów. Dlatego też radziłem aby zrezygnował z tego programu lub nie używał trybu pełnoekranowego. Dlaczego w innych programach ma czerwone światło wskazujące na nieobsługiwanie profili kolorystycznych to już mi trudno powiedzieć

szafir51
3.03.15, 00:12
używam na co dzień ACDsee 6.0 i tam jest czerwień w oknie i na full screen. Irfan View też na czerwono

robtor
3.03.15, 00:15
Ja używam do przeglądania fotek "FastStone Image Viwer" , kolor zielony pokazuje, ale jeżeli wyłacze w opcjach programu obsługę icc to świeci na czerwono :)

And.N
3.03.15, 00:18
Ja używam do przeglądania fotek "FastStone Image Viwer" , kolor zielony pokazuje, ale jeżeli wyłacze w opcjach programu obsługę icc to świeci na czerwono :)
Edit: Coś źle przeczytałem:) Czyli prawidłowo:)

ahutta
3.03.15, 00:45
używam na co dzień ACDsee 6.0 i tam jest czerwień w oknie i na full screen. Irfan View też na czerwono

Eee tam ;) Tu też masz otwarte w ACDSee. W oknie szybkiego podglądu światło jest czerwone. Dopiero jak dam View, Edit lub Develop, to "świeci" na zielono. W pliku zaszyty jest profil kolorystyczny i widać programy (nie wszystkie) do szybkiego podglądu go olewają (żeby jak najszybciej wyświetlić obrazek? ;) ), a dopiero jak otwieramy w "normalnym" trybie to stosują zaszyte profile kolorystyczne.
Poniżej dwa zrzuty z ACDSee. na pierwszym otwarty obrazek oryginalny. W głównym oknie światło zielone, a na pasku miniatur na dole na czerwono. Obok, ten sam plik, ale po zapisaniu w GIMP-ie z odznaczonymi opcjami "Save EXIF data", "Save XMP data". I mamy zielono zarówno na podglądzie, jak i w głównym oknie programu. Jako ostatni plik zapisany GIMP-ie.

Fajny przykład, bo pokazuje, że trzeba zwracać uwagę na to jak soft interpretuje nawet najprostszy obrazek :)

142220142221
142222

frost
3.03.15, 02:36
Niestety, zarządzanie kolorem w Windowsie kuleje. Do przeglądania zdjęć polecam faststone

And.N
3.03.15, 10:31
Eee tam ;) Tu też masz otwarte w ACDSee. W oknie szybkiego podglądu światło jest czerwone. Dopiero jak dam View, Edit lub Develop, to "świeci" na zielono. W pliku zaszyty jest profil kolorystyczny i widać programy (nie wszystkie) do szybkiego podglądu go olewają (żeby jak najszybciej wyświetlić obrazek? ;) ), a dopiero jak otwieramy w "normalnym" trybie to stosują zaszyte profile kolorystyczne.
Masz tu oczywiście rację. Mam też podobnie w programach tam gdzie są miniatury, bądź tzw. nawigator (np. w LR). Chyba jednak, jeszcze nie tu leży główny problem. Pisze na podstawie foto nr3 z postu#1. (to z IrfanView)

Co prawda chyba się już domyślam dlaczego świeci tam na czerwono. Otóż najprawdopodobniej nie ma zainstalowanych pluginów do IrfanView, które (jak się nie mylę) dopiero umożliwiają programowi pełną współpracę w zarządzaniu profilami. W każdym razie należy je zainstalować i wybrać odpowiednią wersje do danej wersji programu. Najlepiej ściągnąć najnowszą wersję IrfanView 4.38 (starą odinstalować) oraz pluginy do niej też w wersji 4.38 (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html) i oczywiście w opcjach programu ponownie Włączyć zarzadzanie kolorem .

Niestety, zarządzanie kolorem w Windowsie kuleje. Do przeglądania zdjęć polecam faststone
Może doskonałe nie jest ale od lat już nie miałem z tym żadnych problemów. Faststone nie znam ale chyba też korzysta z profilu kolorystycznego z Windowsa, a pewnie nie wymaga instalacji dodatkowych wtyczek, które program już zawiera.

ahutta
3.03.15, 10:45

Co tu ma do rzeczy zarządzanie kolorami w Windowsie? Masz powyżej przykład, że to kwestia programu i jego ustawień (lub możliwości), które to zdjęcie otwiera powoduje różne wyświetlenie obrazka.

And.N
3.03.15, 13:08
Mogę potwierdzić, że bez zainstalowanych pluginów do IrfanView program nie obsługuje prawidłowo profili kolorystycznych i obrazek będzie dawał światło czerwone.
Jako, że miałem wersję 4.35 przeinstalowałem na nowszą 4.38 i przy okazji to sprawdziłem. Nawet w tym obrazku (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=142105&d=1425222990) dotyczącym opcji Włącz zarządzanie kolorem pisze: (wymagany odpowiedni moduł), chodzi właśnie o te wtyczki.

szafir51
3.03.15, 13:27
aaa, no to nieco wyjaśnia

And.N
3.03.15, 13:34
aaa, no to nieco wyjaśnia
Mi to takie dość oczywiste się wydawało:) Dlatego od razu na to nie wpadłem.
Zawsze jak pobieram nowszą wersję IrfanView to także te pluginy i spolszczenie. Umieszczam te trzy pliki do jednego folderu po czym dopiero instaluję.