Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami - monitor? Windows?
Hej,
Jakiś czas temu zdziwiło mnie, że inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.
Wczoraj postanowiłem to sprawdzić na takim obrazku:
142093
a oto efekty:
1. Przeglądarka zdjęć Windows - okienko
142095
2. Przeglądarka zdjęć Windows - pełny ekran
142096
3. Irfan View
142097
4. Przeglądarka Chrome
142098
Mój monitor to laptopowa matryca TN AUO B173HW01 v4 (glossy): http://www.yslcd.com.tw/docs/product/B173HW01%20V.4.pdf
Bawiłem się chwilę profilami kolorów w Windows, ale w sumie nie widzę żadnych zmian, cokolwiek bym nie ustawił jest to samo. Teraz jest tak
142099
Dopomoże ktoś to jakoś rozsądnie poustawiać?
Mam do tego celu kalibrator, ale niektórych monitorów ledowych nie da się poukładać, takie widmo tych ledowych podświetleń mają.
Tyle że tu nie chodzi o kalibrację i jakieś subtelne różnice w wyświetlaniu kolorów, tylko o to, że jedne programy wyświetlając zdjęcie uwzględniają profil zaszyty w pliku jpg, a inne nie. Profil monitora zdefiniowany w systemie to jeszcze co innego.
Tyle że tu nie chodzi o kalibrację i jakieś subtelne różnice w wyświetlaniu kolorów, tylko o to, że jedne programy wyświetlając zdjęcie uwzględniają profil zaszyty w pliku jpg, a inne nie. Profil monitora zdefiniowany w systemie to jeszcze co innego.Może zatem do kwestia kodeków?
...Dopomoże ktoś to jakoś rozsądnie poustawiać?
Jeśli chodzi o program IrfanView to w opcjach trzeba zaznaczyć to:
142105
Wówczas światełko zmieni kolor na zielony:) Po zaznaczeniu zamknąć program i jeszcze raz otworzyć aby zmiany zostały wprowadzone.
Przeglądarkę z Windowsa bym sobie odpuścił, nawet nie wiem czy tam gdzieś można ustawić aby było zarządzanie kolorem z profilu.
Co do kolorowych pionowych pasków po bokach tego obrazka (nie powinno ich być) to już tylko kalibracja może pomóc. U mnie obrazek jest szary (zarówno w przeglądarce jak i programach graficznych), nie ma kolorowych pasków.
W IrfanView mam ustawiony profil tan sam co w ekranie - nic to nie daje. Generalnie gdyby były to jakieś niewielkie różnice to bym machnął ręką i powiedział trudno, ten typ tak ma. Ale tutaj różnice są duże i chciałbym znaleźć przyczynę problemu
W IrfanView mam ustawiony profil tan sam co w ekranie - nic to nie daje. Generalnie gdyby były to jakieś niewielkie różnice to bym machnął ręką i powiedział trudno, ten typ tak ma. Ale tutaj różnice są duże i chciałbym znaleźć przyczynę problemu
Bardzo dziwne, że skoro masz ustawiony profil w IrfanView ten obrazek testowy świeci Ci w kolorze czerwonym, informujący o braku zarządzania profilami w programie (czy przeglądarkach).
U mnie świeci na czerwono gdy odznaczę tą opcję, przy zaznaczonej jak w powyższym obrazku, mam światło zielone.
Edit.
Bawiłem się chwilę profilami kolorów w Windows, ale w sumie nie widzę żadnych zmian, cokolwiek bym nie ustawił jest to samo. Teraz jest tak
142099
Nie wiem czy próbowałeś taki uniwersalny profil sRGB IEC61966-2.1. Powinien być na liście do wyboru po kliknięciu na /Dodaj /. Jeśli nic nie pomoże można powrócić do tego co był.
U mnie to okno wygląda tak:
142160
Jako domyślny mam ustawiony oczywiście ten z nazwą monitora.
Tak, próbowałem i tego, bez powodzenia
To zacznijmy od początku:)
Jakiś czas temu zdziwiło mnie, że inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.
Wczoraj postanowiłem to sprawdzić na takim obrazku:
142093
Jeśli problem dotyczy tylko przeglądarki zdjęć Windowsa to nie brałbym sobie tego do głowy. (Odpaliłem ten program, przypomniałeś mi, że cuś takiego jest:smile: )
Jeśli te informacje na coś Ci się przydadzą to powiem, że u mnie jest podobnie z tym obrazkiem (jeśli z tym, to z innymi będzie też problem z kolorami) w przeglądarce z Windowsa w trybie pełnoekranowym. Właściwie to tryb pokazu slajdów. Takiego typowego trybu pełnoekranowego nie ma. Więc w tym trybie ala pełnoekranowym, mam na obrazku piękne kolorowe paski po bokach oraz światełko świeci kolorem czerwonym. (w trybie okna obrazek szary i swiatło zielone)
Druga rzecz to obrazki o mniejszym rozmiarze są przeskalowywane do większych rozmiarów (do pełnego ekranu) jak to wpływa na jakość obrazka chyba nie trzeba pisać. To drugi powód dlaczego nie używałbym tego programu, a już na pewno nie w trybie pokazu slajdów (pełnoekranowym). Czyli podsumowując "ten typ" tak ma:)
W IrfanView także można szybko uruchomić pokaz slajdów. Po otwarciu pierwszego zdjęcia skrót Shift + A, następnie Enter. Przeskalowywane są tylko duże obrazki (powyżej rozdzielczości monitora), te mniejsze zachowują swój rozmiar. Pokaz slajdów można sobie najpierw dostosować - po otworzeniu pierwszego zdjęcia, klawisz W.
Zagadką co prawda pozostaje dla mnie światło czerwone na tym testowym obrazku u Ciebie w programie IrfanView. Pomimo iż masz w opcjach włączone: Zarządzanie kolorem, stosując profil koloru.
Tak przynajmniej zrozumiałem z Twojej odpowiedzi.
Miałem to samo po aktualizacji sterownika karty graficznej, wraz z którym zainstalował się nowy profil kolorów w Windowsie. Trzeba go wyrzucić.
To do przeglądania zdjęć spróbuj jeszcze FastPictureViewer u mnie pomogło. W moim przypadku ta przeglądarka poprawnie czyta profil icc monitora i widzę to samo co w lightroomie.
Pozdr
Miałem to samo po aktualizacji sterownika karty graficznej, wraz z którym zainstalował się nowy profil kolorów w Windowsie. Trzeba go wyrzucić.
U Ciebie w tym testowym obrazku (post#1, pierwsze zdjęcie) i przeglądarce zdjęć z Windowsa w trybie pełnoekranowym (pokaz slajdów) masz światło zielone ?
sprawdziłem na telewizorze (plazmowy LG) i jest to samo - czyli chyba wina softu?
U Ciebie w tym testowym obrazku (post#1, pierwsze zdjęcie) i przeglądarce zdjęć z Windowsa w trybie pełnoekranowym (pokaz slajdów) masz światło zielone ?
Zaraz, bo chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że u Ciebie kolor czerwony raz jest czerwony, a innym razem zielony? :-)
Zaraz, bo chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że u Ciebie kolor czerwony raz jest czerwony, a innym razem zielony? :-)
#thedress (http://lmgtfy.com/?q=thedress)
A to takie dziwne:) To nie jest taki zwykły obrazek. Jak go otworzysz w programie, który nie obsługuje (lub ma to wyłączone w opcjach) profili kolorystycznych światło będzie świeciło na czerwono (patrz post#5). Tak też było kiedyś w przegladarkach internetowych, teraz chyba już wszystkie obsługują profile (nawet prawidłowo wyświetlają kolory jak obrazek ma profil AdobeRGB, kiedyś taki obrazek był wyprany z kolorów np. w IE).
Chyba widziałeś na zamieszczonych przykładach przez szafir51 w pierwszym poście, że to światło nie zawsze świeci na zielono. U mnie, u szafira51, (u Ciebie pewnie też) świeci na czerwono w przeglądarce zdjęć z Windowsa gdy włączy się w niej pokaz slajdów (powiedzmy tryb pełnoekranowy). Co by świadczyło, że w tym trybie, ten programik nie obsługuje profili kolorystycznych. Nic dziwnego, że wtedy zdjecie ma inne kolory od tego wyświetlanego w trybie okna (niepełnoekranowym).
To u mnie taki jeden wyjątek w programie, którego zresztą nigdy nie używam. To było tylko w celu sprawdzenia. W pozostałych programach graficznych (a mam tego trochę:)), łącznie z wołarkami RAW mam światło zielone.
U mnie mam wszedzie na zielono poza Paintem.
Irfan zielen, przegladarka windows zielen, IE zielen, gimp zielen, lr zielen itp.
Natomiast paski po bokach wszedzie procz IE mam prawidlowe, a w IE mam kolorki.
pozdro
no a u mnie praktycznie wszędzie czerwień, wrrrrr
U mnie mam wszedzie na zielono poza Paintem.
Czyli czerwone też może być:)
przegladarka windows zielen..
a w tej przeglądarce Windows kliknąłeś na pokaz slajdów (pełny ekran) ? bo to jest istotne
... inne kolory widzę w okienku przeglądarki zdjęć Windowsa a inne po kliknięciu opcji wyświetlania na pełnym ekranie.
142219
a w tej przeglądarce Windows kliknąłeś na pokaz slajdów ? bo to jest istotne
142219
Nie nie kliknalem, po kliku czerwien.
pozdro
Nie nie kliknalem, po kliku czerwien.
Dzięki za potwierdzenie. Moim zdaniem to jest powodem dlaczego szafir51 ma inne kolory w trybie okna, a inne w pokazie slajdów. Dlatego też radziłem aby zrezygnował z tego programu lub nie używał trybu pełnoekranowego. Dlaczego w innych programach ma czerwone światło wskazujące na nieobsługiwanie profili kolorystycznych to już mi trudno powiedzieć
używam na co dzień ACDsee 6.0 i tam jest czerwień w oknie i na full screen. Irfan View też na czerwono
Ja używam do przeglądania fotek "FastStone Image Viwer" , kolor zielony pokazuje, ale jeżeli wyłacze w opcjach programu obsługę icc to świeci na czerwono :)
Ja używam do przeglądania fotek "FastStone Image Viwer" , kolor zielony pokazuje, ale jeżeli wyłacze w opcjach programu obsługę icc to świeci na czerwono :)
Edit: Coś źle przeczytałem:) Czyli prawidłowo:)
używam na co dzień ACDsee 6.0 i tam jest czerwień w oknie i na full screen. Irfan View też na czerwono
Eee tam ;) Tu też masz otwarte w ACDSee. W oknie szybkiego podglądu światło jest czerwone. Dopiero jak dam View, Edit lub Develop, to "świeci" na zielono. W pliku zaszyty jest profil kolorystyczny i widać programy (nie wszystkie) do szybkiego podglądu go olewają (żeby jak najszybciej wyświetlić obrazek? ;) ), a dopiero jak otwieramy w "normalnym" trybie to stosują zaszyte profile kolorystyczne.
Poniżej dwa zrzuty z ACDSee. na pierwszym otwarty obrazek oryginalny. W głównym oknie światło zielone, a na pasku miniatur na dole na czerwono. Obok, ten sam plik, ale po zapisaniu w GIMP-ie z odznaczonymi opcjami "Save EXIF data", "Save XMP data". I mamy zielono zarówno na podglądzie, jak i w głównym oknie programu. Jako ostatni plik zapisany GIMP-ie.
Fajny przykład, bo pokazuje, że trzeba zwracać uwagę na to jak soft interpretuje nawet najprostszy obrazek :)
142220142221
142222
Niestety, zarządzanie kolorem w Windowsie kuleje. Do przeglądania zdjęć polecam faststone
Eee tam ;) Tu też masz otwarte w ACDSee. W oknie szybkiego podglądu światło jest czerwone. Dopiero jak dam View, Edit lub Develop, to "świeci" na zielono. W pliku zaszyty jest profil kolorystyczny i widać programy (nie wszystkie) do szybkiego podglądu go olewają (żeby jak najszybciej wyświetlić obrazek? ;) ), a dopiero jak otwieramy w "normalnym" trybie to stosują zaszyte profile kolorystyczne.
Masz tu oczywiście rację. Mam też podobnie w programach tam gdzie są miniatury, bądź tzw. nawigator (np. w LR). Chyba jednak, jeszcze nie tu leży główny problem. Pisze na podstawie foto nr3 z postu#1. (to z IrfanView)
Co prawda chyba się już domyślam dlaczego świeci tam na czerwono. Otóż najprawdopodobniej nie ma zainstalowanych pluginów do IrfanView, które (jak się nie mylę) dopiero umożliwiają programowi pełną współpracę w zarządzaniu profilami. W każdym razie należy je zainstalować i wybrać odpowiednią wersje do danej wersji programu. Najlepiej ściągnąć najnowszą wersję IrfanView 4.38 (starą odinstalować) oraz pluginy do niej też w wersji 4.38 (http://www.programosy.pl/program,irfanview-plugins.html) i oczywiście w opcjach programu ponownie Włączyć zarzadzanie kolorem .
Niestety, zarządzanie kolorem w Windowsie kuleje. Do przeglądania zdjęć polecam faststone
Może doskonałe nie jest ale od lat już nie miałem z tym żadnych problemów. Faststone nie znam ale chyba też korzysta z profilu kolorystycznego z Windowsa, a pewnie nie wymaga instalacji dodatkowych wtyczek, które program już zawiera.
Co tu ma do rzeczy zarządzanie kolorami w Windowsie? Masz powyżej przykład, że to kwestia programu i jego ustawień (lub możliwości), które to zdjęcie otwiera powoduje różne wyświetlenie obrazka.
Mogę potwierdzić, że bez zainstalowanych pluginów do IrfanView program nie obsługuje prawidłowo profili kolorystycznych i obrazek będzie dawał światło czerwone.
Jako, że miałem wersję 4.35 przeinstalowałem na nowszą 4.38 i przy okazji to sprawdziłem. Nawet w tym obrazku (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=142105&d=1425222990) dotyczącym opcji Włącz zarządzanie kolorem pisze: (wymagany odpowiedni moduł), chodzi właśnie o te wtyczki.
aaa, no to nieco wyjaśnia
aaa, no to nieco wyjaśnia
Mi to takie dość oczywiste się wydawało:) Dlatego od razu na to nie wpadłem.
Zawsze jak pobieram nowszą wersję IrfanView to także te pluginy i spolszczenie. Umieszczam te trzy pliki do jednego folderu po czym dopiero instaluję.