Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom 6/CC
http://www.dpreview.com/articles/6666685603/adobe-rolls-out-lightroom-cc-and-lightroom-6-with-hdr-and-panorama-tools
Poważnie zastanawiam się nad upgrade'em - ktoś już ma - warto?
Moim zdaniem nie warto.
A 5.7 obsługuje E-M5II?
A 5.7 obsługuje E-M5II?
Była wtyczka do obsługi plików hi-res, więc chyba obsługuje.
Wtyczka była zdaje się tylko do Photoshopa o LR nic tu nie mówią (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/) i tylko do plików high res. Chyba LR 5.7 nie obsługuje .orf z E-M5II...
Poważnie zastanawiam się nad upgrade'em - ktoś już ma - warto?
Gdzieś mi przemknęło, że znacznie poprawiła się wydajność.
Mój nie obsługuje E-M5II, a mam wersje 5.7 . Rawa od APZ-ta musiałem konwertować .
Gdzieś mi przemknęło, że znacznie poprawiła się wydajność.
Mi przemknęło, że głównie jeśli chodzi o samo wyświetlanie zdjęć, powiększanie, przesuwanie bo LR6 wykorzystuje lepiej możliwości karty graficznej, jej procesor.
Jeśli chodzi o import raw, eksport do jpg to podobnoż jest tak samo lub niezauważalna różnica. Co wyróżnia 6 to łączenie RAW w panoramę i tworzenie hdr.
Podobno też LR6 to ostatnia wersja, która ma być sprzedawana w wersji pudełkowej, następne już tylko opłata w formie abonamentu. Takie słuchy chodzą:)
Chyba LR 5.7 nie obsługuje .orf z E-M5II...
Masz rację.
Podobno też LR6 to ostatnia wersja, która ma być sprzedawana w wersji pudełkowej, następne już tylko opłata w formie abonamentu. Takie słuchy chodzą:)
Nie to nie. Bez łaski. DxO Optics też jest fajne.
głównie jeśli chodzi o samo wyświetlanie zdjęć, powiększanie, przesuwanie bo LR6 wykorzystuje lepiej możliwości karty graficznej, jej procesor.
No tu jest **** orient xpress a mam tylko jakieś stare Quadro.
Nie to nie. Bez łaski. DxO Optics też jest fajne.Który?
DxO Optics Pro 8 obsługuje z OMD tylko E-M5.
Z E-520 świetnie mi się z nim pracowało, z E-M10 nie chce :(
Który?
DxO Optics Pro 8 obsługuje z OMD tylko E-M5.
Z E-520 świetnie mi się z nim pracowało, z E-M10 nie chce :(Pewnie sobie go musisz kupić, lub poczekać aż się zestarzeje.
10-ka obsługuje już Marka II.
W CC kupować nie zamierzam. Chyba Adobe chce sprzedawać tylko zawodowcom.
W CC kupować nie zamierzam. Chyba Adobe chce sprzedawać tylko zawodowcom.
Zawodowcom tylko to może nie, ale w nasz rynek to raczej nie mierzą za bardzo, tak mnie się wydaje :) . Ja z chmury korzystać też nie zamierzam.
CC ma sporo "smaczków" tak PS jak i LR, ale abonamet i sama chmura... nie dla mnie.
Chmury to tam żadnej nie ma, jedynie w nazwie. Soft normalnie się instaluje na dysku.
Chmury to tam żadnej nie ma, jedynie w nazwie. Soft normalnie się instaluje na dysku.
No wiem, mam i przy dużych robótkach faktycznie fajnie opiera się o GPU, ale po kiego grzyba: opłaty za m-c, rok, chwilę?
CS5 i CS6 też mam i jeszcze posłużą.
Generalnie to jest po to, żeby nie płacić paru tysięcy złotych za Photoshopa, by za kilka lat zapłacić jeszcze raz tyle samo za nową wersję, tylko płacić kilka stów rocznie i mieć zawsze najnowszą wersję. Lightroom jest zbyt tani w wersji pudełkowej, żeby się w coś takiego bawić. Jego wersja "w chmurze" została stworzona tylko dla tych, którzy już mają Photoshopa CC.
Zainstalowałem sobie wersję próbną. Mam wrażenie, że eksport zdjęcia do wtyczek Google Nik Collection trwa teraz krócej.
Zainstalowałem sobie wersję próbną. Mam wrażenie, że eksport zdjęcia do wtyczek Google Nik Collection trwa teraz krócej.
Jaki sprzęt? CPU, RAM, GPU i Dysk?
Stary rzęch sprzed jakichś 5 lat. Pewnie nic nie ma prawa na nim działać, ale jakoś nadal działa :D Siedzę w robocie, więc nie mam teraz do niego dostępu, a specyfikacji nie pamiętam. Generalnie szrot, nie wdając się w szczegóły :)
Stary rzęch sprzed jakichś 5 lat. Pewnie nic nie ma prawa na nim działać, ale jakoś nadal działa :D Siedzę w robocie, więc nie mam teraz do niego dostępu, a specyfikacji nie pamiętam. Generalnie szrot, nie wdając się w szczegóły :)
Znaczy: kocha Cię i dlatego działa. :-)
Acha, ale kartę graficzną miał dobrą jak na swoje czasy, więc może faktycznie ten Lajtroom wykorzystuje GPU.
... więc może faktycznie ten Lajtroom wykorzystuje GPU.
Podobnoż tak, ale czy w związku z tym jest się czym zachwycać? Moim zdaniem tak nie za bardzo, taka możliwość (funkcja) powinna być już dobre parę lat temu....wprowadzona
To prawda, nie ma czym się zachwycać. Mi te kilka sekund nie robi różnicy, nie obrabiam takich ilości zdjęć, aby miało to znaczenie. Bardziej przydałoby mi się wprowadzenie jakieś kontroli nad wyostrzaniem przy zapisie miniaturek zdjęć do netu i Healing Brush z prawdziwego zdarzenia, żeby nie trzeba było używać Photoshopa do tak prostych rzeczy. HDRy i panoramy niby fajne, ale spóźnili się o parę lat, bo już mi przeszła ochota na ich robienie.
... Mi te kilka sekund nie robi różnicy, nie obrabiam takich ilości zdjęć, aby miało to znaczenie....
Mam dokładnie to samo zdanie, potwierdzone też (stety/niestety) praktyką....
LR 5.7 nie czyta orfów z E-M10 II jak sobie z tym radzicie ?
Specjalnego wyboru nie ma:) albo zmienić program na taki, który czyta te .orf-y (czy uaktualnić LR do 6) lub tańsza opcja to konwertować .orf z E-M10 II do formatu .dng (darmowym programem Adobe Dng Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5995))
Specjalnego wyboru nie ma:) albo zmienić program na taki, który czyta te .orf-y (czy uaktualnić LR do 6) lub tańsza opcja to konwertować .orf z E-M10 II do formatu .dng (darmowym programem Adobe Dng Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5995))
Dziękuje. Plus w pamięci, bo system nie pozwala
Możesz też w Olympus Viwer otworzyć Rawa i zapisać jako TIFF, a potem katować go w LR 5.7 :mrgreen:
Możesz też w Olympus Viwer otworzyć Rawa i zapisać jako TIFF, a potem katować go w LR 5.7 :mrgreen:
Niby można, ale moim zdaniem gorsze rozwiązanie. Trzeba by zapisać jako 16 bitowego tifa aby już na wstępie nie stracić na jakości. (ORF ma 12 bit głębie koloru). Teraz taki tif 16 bitowy będzie ważył jeśli dobrze pamiętam chyba coś ok. 80 MB.
DNG ma mniej wiecej tą samą wagę co i ORF i zachowuje wszystkie właściwości RAW-a. Np. można dowolnie zmieniać balans bieli.
Niby można, ale moim zdaniem gorsze rozwiązanie. Trzeba by zapisać jako 16 bitowego tifa aby już na wstępie nie stracić na jakości. (ORF ma 12 bit głębie koloru). Teraz taki tif 16 bitowy będzie ważył jeśli dobrze pamiętam chyba coś ok. 80 MB.
DNG ma mniej wiecej tą samą wagę co i ORF i zachowuje wszystkie właściwości RAW-a. Np. można dowolnie zmieniać balans bieli.
Podałem jako alternatywę, nie neguję Twojego sposobu.
A plik owszem gigantyczny bywa. :mrgreen:
Można ewentualnie Photodirector wypróbować do ORF-ów. Na pewno szybszy i wygodniejszy w obsłudze od olkowego Viewera.
Mam głupi problem: chcę sobie zainstalować wersję próbną LR, ale nie CC. Wszystkie linki na stronie Adobe prowadzą mnie do wersji CC. A gdzie, do cholery, jest ta "normalna" wersja?
Mam głupi problem: chcę sobie zainstalować wersję próbną LR, ale nie CC. Wszystkie linki na stronie Adobe prowadzą mnie do wersji CC. A gdzie, do cholery, jest ta "normalna" wersja? Na przykład tutaj, wiem nie jest próbna...http://allegro.pl/nowosc-adobe-photoshop-lightroom-6-eng-win-mac-box-i6022934502.html
robert1088
29.02.16, 22:37
epicure - taka jest niestety polityka Adobe . Będą cisnąć na CC .
Mam głupi problem: chcę sobie zainstalować wersję próbną LR, ale nie CC. Wszystkie linki na stronie Adobe prowadzą mnie do wersji CC. A gdzie, do cholery, jest ta "normalna" wersja?
To jest "normalna" wersja próbna. Będzie działać przez miesiąc.
Zapomniałem, że już kiedyś ją instalowałem, w związku z czym nie będzie działać. Adobe proponuje mi upgrade za 333 zł. Na razie skorzystałem z DNG Convertera.
Zapomniałem, że już kiedyś ją instalowałem, w związku z czym nie będzie działać. Adobe proponuje mi upgrade za 333 zł. Na razie skorzystałem z DNG Convertera.
Wyczyść rejestr systemu z wszelkich śladów Lightrooma i bez problemu zainstalujesz jeszcze raz.
Start -> uruchom -> regedit
Potem szukaj lub Ctrl +F -> wpisujesz lightroom. Kolejne wyszukiwania przez F3 Każdy znaleziony wynik usuwasz przez Del
Wyczyść rejestr systemu z wszelkich śladów Lightrooma i bez problemu zainstalujesz jeszcze raz.
Start -> uruchom -> regedit
Potem szukaj lub Ctrl +F -> wpisujesz lightroom. Kolejne wyszukiwania przez F3 Każdy znaleziony wynik usuwasz przez Del
Nie byłbym taki pewny, że to zadziała:) Kiedyś...pewnie by się sprawdziło. Producenci programów też o tym wiedzą (już wiedzą, jak można obejść) i odpowiednie kroki zaradcze podjęli :) W rejestrze może być informacja o zainstalowaniu triala, a niekoniecznie pod nazwą programu. Piszę z doświadczenia :), choć akurat z innym programem:), którego triala chciałem "przedłużyć", a tu siem nie udało, tym sposobem (może i dobrze:) )
Na przykład tutaj, wiem nie jest próbna...http://allegro.pl/nowosc-adobe-photoshop-lightroom-6-eng-win-mac-box-i6022934502.html
Dlatego w tym roku zaopatrzyłem się w wersję 6, pudełkową :) To pewnie ostatni dzwonek a później już tylko pozostanie "bujenie w chmurze" ;)
Witam... mam pytanie dotyczące Lr6. Niedawno kupiłem EM5 i ze zdziwieniem stwierdziłem że w Lr nie ma żadnych profili Olympusa.... W rozwijanej liście firm (w zakładce "korekta obiektywu")- nie ma Olympusa. Czy u Was też tak jest ? Jeżeli nie - to jak temu zaradzić ?
Profil obiektywu jest stosowany automatycznie. Nie ma go na liście, bo nie można go wyłączyć, ale LR koryguje optykę w locie.
dodam tylko, że profil jest zapisany w RAW. LR stosuje go automatycznie po wczytaniu RAWa.
dodam tylko, że profil jest zapisany w RAW. LR stosuje go automatycznie po wczytaniu RAWa.
Tego akurat nie wiemy, czy Adobe stosuje profil zapisany w RAWie, czy swój własny. Ale jakiś stosuje na pewno :)
Faktycznie... teraz dopiero zauważyłem mały napis na dole zakładki .... Dzięki :-P
Błogosławieni ci którzy nie widzieli, a uwierzyli ;)
.... a zobaczyli ;)
---------- Post dodany o 01:22 ---------- Poprzedni post był o 01:20 ----------
Macie najnowszą aktualizację Lr 6.5.1 ?
A no ściągnęli i się zainstalowało. :)
Dzięki za informacje o aktualizacji, automat mam wyłączony, więc sprawdzam ręcznie.
Na zdrowie ;). Poprawili szybkość importu.
To można było to poprawić? Nie zauważyłem.
Podłączę się z pytaniem w tym wątku.
Używam LR 6.12 i niby wszystko OK ale trochę niekomfortowo się pracuje ze względu na szybkość przy przełączaniu zdjęć.
Zmieniając zdjęcie (w Library albo Develop), gdzieś tak przy co drugiej zmianie proces ten trwa zauważalnie długo - około 5s.
Pojawia się nieostre zdjęcie z napisem "Loading", w obszarze histogramu mam napis "calculating".
Czy to jest normalne?
Mam laptop z i7-4710MQ, 32GB, Nvidia Quadro K2200M. Wszystko działa pod W8.1 pro.
LR zajmuje około 3,5GB w pamięci (zaznaczona grupa zdjęć w ilości 200-300).
Rozpoznawanie twarzy jest wstrzymane.
Może to kwestia jakiś opcji do ustawienia?
Prośba o podpowiedź.
też tak mam i to na sporo starszej wersji LR, niemniej w moim przypadku to kwestia rzęcha kompa ;)
Jestem świeżo po przesiadce na nowy komputer, ale karta graficzna pozostała ta sama. Lightroom 5.8 chodzi zauważalnie szybciej - po pierwsze dyski na SATA 3 a nie SATA 2, po drugie potężny proc.
Ogc - mam laptopa z tym samym procesorem ale słabszą kartą. RAM pewnie masz dużo?
Sprawdzę przy okazji jak to wygląda.
RAMu nie brakuje. Na pokładzie jest 32GB.
Może to kwestia opcji ustawianych przy imporcie?
Zostawiałem domyślne czyli:
194599
Może zamiast Minmal trzeba wybrać 1:1 ?
W opcjach "File Handling" dla "Catalog Settings" mam:
194598
RAMu nie brakuje. Na pokładzie jest 32GB.
Może to kwestia opcji ustawianych przy imporcie?
Zostawiałem domyślne czyli:
194599
Może zamiast Minmal trzeba wybrać 1:1 ?
Mam ustawione 1:1. Wydłuża to podobno czas importu, ale później w pracy nad zdjęciami powinno być szybciej.
W opcjach "File Handling" dla "Catalog Settings" mam:
194598
Tu mam ustawione tak:
194600
To Standard Preview Size z tego co wyczytałem powinno być dostosowane do rozdzielczości monitora. Dla FHD (1920 pix) wystarczy 2048 pixels.
Automatyczne usuwanie podglądów ustawiłem na nigdy (Never) zwiększa to znacznie zajmowane miejsce na dysku przez program (katalogi Lightrooma zajmują mi na dysku 70 GB), ale również przyśpiesza pracę bo program nie musi renderować podglądu 1:1 (gdy po jakimś dłuższym czasie wrócimy do obróbki dawno dodanego pliku RAW). U Ciebie ten podgląd po miesiącu jest usuwany.
Dzięki za info. Dodatkowe pytanie.
Czy jest w LR funkcja, która pozwoli mi na zmianę ustawień na 1:1 dla "previews" w już zaimportowanych zdjęciach?
EDIT
Znalazłem.
Zaznaczam zdjęcia, Library->Previews->Build 1:1 Previews
I to jest to !!!!!
Teraz hula.
Dzięki za pomoc.
Proszę:)
Tak ogólnie jeszcze dla programu Lightroom zaleca się utworzenie więcej niż jednego katalogu (za dużo też nie dobrze ale powiedzmy kilka) i umieszczenia ich poza dyskiem systemowym (domyślnie jest na dysku C), a najlepiej na drugim fizycznie dysku. Katalogi mogą być podzielone ze względów tematycznych. Przykładowo zdjęcia służbowe (z pracy), zdjęcia rodzinne lub z podziałem na aparat jakim zostały wykonane. Tu już dowolność kto jak tam uważa:)
Lokalizację katalogu zmienia się w tym oknie:
194603
Przy zaznaczeniu: Prompt me when starting Lightroom program po otwarciu wyświetla (u mnie akurat) takie okno:
194604
i zaznacza się który katalog (z daną kategorią zdjęć) ma zostać otworzony. W trakcie pracy z programem można oczywiście przejść do innego katalogu (nie trzeba ponownie uruchamiać programu):
194605
Zalecane jest też podobno zwiększenie rozmiaru na folder z tymczasowymi plikami podręcznymi programu. Mam zwiększone z 1 do 20 GB (wyczytałem gdzieś aby dać chociaż 10GB ) i również wybrać lokalizację poza dyskiem/partycją systemową:
194606
Wpierw utworzyłem na dysku G (to u mnie partycja na drugim fizycznie dysku w komputerze) folder o nazwie Lightroom temp cache i w tym okienku powyżej go wskazałem (przycisk Choose..)
Cenne wskazówki.
Co doświadczenie to doświadczenie.
dzięki
system nie pozwala :)
Jak okiełznać LR?
Coś tam rzeźbię w Lightromie, ale chciałbym się podszkolić i uporządkować tę wiedzę.
Znalazłem taką reklamę: https://fotoblysk.com/kurs-lightroom-od-a-do-z/
Sam prowadzący jest dla mnie strawny, ale cena jakoś nie kusi. Macie jakieś inne typy ?
(https://fotoblysk.com/kurs-lightroom-od-a-do-z/)
Piotr Trybalski swego czasu we Wrocławiu organizował tego typu kursy LR, z tego co kojarzę taniej ale czy taniej per godzina nie wiem. Wiem ze znajomi byli zadowoleni :)
ten 1000 to sporo się wydaje za ten zakrea
Piotr Trybalski swego czasu we Wrocławiu organizował tego typu kursy LR, z tego co kojarzę taniej ale czy taniej per godzina nie wiem. Wiem ze znajomi byli zadowoleni :)
ten 1000 to sporo się wydaje za ten zakrea
Dziękuję.
Oferowany kurs jest w formie filmów i kosztuje 377 zł. Gdzieś trafiłem na ofertę za 99 zł, ale zrobione przez kogoś innego. A jakieś podręcznik do LR 5 lub wyżej po polsku?
Dziękuję.
Oferowany kurs jest w formie filmów i kosztuje 377 zł. Gdzieś trafiłem na ofertę za 99 zł, ale zrobione przez kogoś innego. A jakieś podręcznik do LR 5 lub wyżej po polsku? Księgarnia: helion.pl
Księgarnia: helion.pl
Dziękuję jkr To dobry kierunek. W końcu się umiejętność czytania na coś przyda :idea::grin:
Dziękuję @jkr (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12138) To dobry kierunek. W końcu się umiejętność czytania na coś przyda :idea::grin:
To możne taki kurs w praktycznej formie:
https://www.swiatobrazu.pl/sklep/wspolczesna-cyfrowa-ciemnia-dla-fotografa-ado_gih_ware.html
Pozdrawiam::wink:
Rysiek, dużo też znajdziesz bezpłatnych poradników na youtube ale też i w ojczystym języku . Choćby na foto[polis (https://www.fotopolis.pl/warsztat/kurs-fotografii/17628-adobe-lightroom-5-w-malym-palcu-cz-14-ostrzenie-zdjec-w-panelu-develop) maja całą masę poradników.
JacekWPfoto ma troszkę tego na YT
Niech mi ktoś pomoże, zanim wyjdę z siebie i nigdy nie wrócę...
Po latach pracy na LR4 i nieinteresowania się nowszymi wydaniami postanowiłem zainstalować sobie coś, co powinno być najlnowszym LR Classic (bo pod taką nazwą to coś figurowało na stronie Adobe), ale najwyraźniej nim nie jest, bo wygląda tak:
219639
Co to k... jest? Gdzie się podział normalny Lightroom?
Używam LR4 więc nie miałem z CC do czynienia. Próbowałeś kliknąć Add Photos i dodać jakieś RAWy z dysku ?
Może to tylko taki pierwszy ekran "powitalny", a później będzie już podobnie jak w LR4.
Po dodaniu zdjęć otwiera się widok a'la Paint.
Niech mi ktoś pomoże, zanim wyjdę z siebie i nigdy nie wrócę...
Po latach pracy na LR4 i nieinteresowania się nowszymi wydaniami postanowiłem zainstalować sobie coś, co powinno być najlnowszym LR Classic (bo pod taką nazwą to coś figurowało na stronie Adobe), ale najwyraźniej nim nie jest, bo wygląda tak:
Co to k... jest? Gdzie się podział normalny Lightroom?
To nie jest Lightroom Classic tylko Lightroom CC. Lightroom CC (bez słowa Classic w nazwie) jest zorientowane na chmurę (przy okazji kosztuje $19/miesiąc i konto 1TB). Renderuje w chmurze, co w pewnym sensie ułatwia pracę np. na słabszych maszynach lub tabletach.
Musisz zainstalować "zwykłego" Lightroom Classic CC (jest tańszy o połowę). Ten będzie działał lokalnie z opcją ręcznej synchronizacji do Creative Cloud (gdybyś potrzebował), przy ograniczeniu konta do 20 GB pojemności.
Uuuu, to nie wiem, niewłaściwa instalka...?. Chyba jest na forum ktoś kto używa LR CC i pomoże.
Edit.
Widzę odpowiedź już jest, czyli są jakby dwie wersje, zwykła Classic i CC
Być może w tej jednej instalce są te dwa programy, skoro pobierałeś LR Classic.
Dzięki, wyjaśniło się. Jest tak, jak pisze hades.
To nie jest Lightroom Classic tylko Lightroom CC. Lightroom CC (bez słowa Classic w nazwie) jest zorientowane na chmurę (przy okazji kosztuje $19/miesiąc i konto 1TB). Renderuje w chmurze, co w pewnym sensie ułatwia pracę np. na słabszych maszynach lub tabletach.
Musisz zainstalować "zwykłego" Lightroom Classic CC (jest tańszy o połowę). Ten będzie działał lokalnie z opcją ręcznej synchronizacji do Creative Cloud (gdybyś potrzebował), przy ograniczeniu konta do 20 GB pojemności.
Ręczna synchronizacja w razie potrzeby i normalnie działa jak klasyczna wersja instalowana ze wsparciem dla nowych puszek??
Posiadam wersję 6.14, trochę stara dla nowszych puszek.
Wersja 6.14 to ostatnia pudełkowa wersja, której Adobe już nie aktualizuje. Zmienili całkowicie sposób sprzedaży na subskrypcje. Nie wszystkim się to spodobało, że Adobe zdecydowało się na taki model. Ale nie są jedyni na rynku i można na szczęście znaleźć inne narzędzia.
LR Classic CC to normalna aplikacja, tyle że z kontem w Adobe, przydzielonym pakietem w chmurze Creative Cloud (CC). Wszystkie zdjęcia rezydują w bibliotece na lokalnym dysku. Ręczna synchronizacja dotyczy jedynie tego co chciałbyś wysłać sobie do chmury, np. żeby użyć tabletu do obróbki. Można też użyć chmury, by załadować zdjęcia przez przeglądarkę, kiedy nie mamy dostępu do aplikacji.
Aktualizacje samej aplikacji, jak zauważyłem są sezonowe, raz na kwartał lub na pół roku. Zależy, czy wymyślą nową funkcje, czy rozszerzają liczbę obsługiwanych aparatów.
Wersja 6.14 to ostatnia pudełkowa wersja, której Adobe już nie aktualizuje. Zmienili całkowicie sposób sprzedaży na subskrypcje. Nie wszystkim się to spodobało, że Adobe zdecydowało się na taki model. Ale nie są jedyni na rynku i można na szczęście znaleźć inne narzędzia.
LR Classic CC to normalna aplikacja, tyle że z kontem w Adobe, przydzielonym pakietem w chmurze Creative Cloud (CC). Wszystkie zdjęcia rezydują w bibliotece na lokalnym dysku. Ręczna synchronizacja dotyczy jedynie tego co chciałbyś wysłać sobie do chmury, np. żeby użyć tabletu do obróbki. Można też użyć chmury, by załadować zdjęcia przez przeglądarkę, kiedy nie mamy dostępu do aplikacji.
Aktualizacje samej aplikacji, jak zauważyłem są sezonowe, raz na kwartał lub na pół roku. Zależy, czy wymyślą nową funkcje, czy rozszerzają liczbę obsługiwanych aparatów.
Dzięki
Największa zaletą LR dla mnie jest biblioteka i historia operacji na plikach dzieki której widzę jakie zmiany wprowadzałem i mogę je też cofnąć. Sam silnik jest taki sobie - Capture one wydawał mi się zawsze lepszy od LR.
Historia operacji to faktycznie świetna funkcja. Kiedy doda się do tego funkcje Snapshot, to można tworzyć wiele podejść pod ten sam obraz różnymi ścieżkami. Ogólnie rzecz biorąc traktowanie obrazu jako podkładu, gdzie wszystkie operacje nie zmieniają trwale oryginału, było tym co zwróciło moją uwagę już w pierwszej wersji.
Historia operacji to faktycznie świetna funkcja. Kiedy doda się do tego funkcje Snapshot, to można tworzyć wiele podejść pod ten sam obraz różnymi ścieżkami. Ogólnie rzecz biorąc traktowanie obrazu jako podkładu, gdzie wszystkie operacje nie zmieniają trwale oryginału, było tym co zwróciło moją uwagę już w pierwszej wersji.
To wraz z biblioteką trzyma mnie przy LR - nie wiem czy konkurencja w ostatnich latach wypuściła cokolwiek podobnego.
Taka mała ciekawostka.
LR Classic CC nie działa ze wszystkimi systemami operacyjnymi.
Na przykład na Win8 i Win8.1 nie da się go zainstalować.
Operating system: Microsoft Windows 7 with Service Pack 1 (64-bit) or Windows 10**
** Not supported on Windows 8.1, Windows 10 versions 1511, 1703, 1709, and 1803.