Zobacz pełną wersję : przycisk AE/AF jak korzystać ?
Witam
Próbowałem zgodnie z instrukcją skorzystać z blokady expozycji za pomocą przyciska AE/AF ale coś nie wychodzi:)
Blokada expozycji była by pomocna "emulując" trochę tryb automatyczny, (który trochę w moim E-500 kuleje - moje stare posty o przepalaniu "dachów" w czasie słonecznej pogody) tzn. dobrałbym sobie np migawkę i przesłonę w trybie manualnym, aby uzyskać prawidłową expozycje no i chciałbym ją sobie zapamiętać... Abym mógł "strzelać zdjęcia
bez ponownego grzebania przy migawce i przesłonie...
Jak to zrobić?
Rozumiem, że służy temu przycisk AEL/AFL tylko jak się go używa?
Czy aparat zapamiętuje ustawienia zablokowanej expozycji po jego wyłączeniu?
Pozdrawiam
paakayttaja
26.12.07, 23:52
Nie mam aparatu pod ręką, ale to zdaje się (zapamiętanie) ustawien było pod MENU->USTAWIENIA1->AEL/AFL MEMO->ON i aparat powinien zapamiętać ustawienia.
1. Dokonujesz pomiaru światła, aparat ustawia automatycznie parametry (pół przycisku).
2. Wciskasz AE - aparat zapamiętuje.
i tyle...
w trybie M po prostu pamięta ostatnie ustawienia nawet po wyłączeniu (przynajmniej E1)
Blokada w trybie M nie dziala bo parametry sa zablokowane tak poprostu, natomiast a PAS, blokada wylacza sie po zrobieniu zdjecia, nie wiem czy ciagle trzymanie cos da
1. Dokonujesz pomiaru światła, aparat ustawia automatycznie parametry (pół przycisku).
2. Wciskasz AE - aparat zapamiętuje.
i tyle...
w trybie M po prostu pamięta ostatnie ustawienia nawet po wyłączeniu (przynajmniej E1)
No ja przystawiłem wizjer do oka.. skierowałem obiektyw dla testu w jakieś jasne miejsce,
nacisnąłem do połowy spust aparatu jak bym chciał zrobić zdjęcie aż usłyszałem charakterystyczny "pip" i lewym kciukiem nie puszczając spustu nacisnąłem przycisk AEL/AFL ale nic to nie dało.. w wizjerze powinien się zaświecić chyba napis AEL ewentualnie zielone kuleczko zmienić kolor na czerwone ?
Teraz za każdym razem gdzie skieruje aparat to gdy naciskam spust, w wizjerze aparat pokazuje ile nieoświetlona jest scena.. przy blokadzie chyba powinien pokazywać chyba czas tą samą zapamiętaną wartość ?:)
Mnie się widzi, że kierujemy aparat tam, gdzie chcemy dokonać pomiaru ekspozycji, naciskamy AE/AF, puszczamy, robimy widok na nasz kadr, ostrzymy i pstrykamy. Jeżeli aparat zostrzy drugi raz, blokadę AE trzeba potwórzyć.
Oczywiście w menu trzeba ustawić odpowiedni tryb dla tego przycisku, żeby to działało prosto.
paakayttaja
27.12.07, 00:16
Hy, ja to robię inaczej: najpierw sprawdzam, czy apart "robi pomiar" a dopiero potem AFL/AEL i cała reszta... Ale ja to stosuję od czasu do czasu, więc moge się mylić ;)
Nie jestem teraz pewien, ale jedno wciśnięcie to blokada AE a dwa kolejne to blokada AF (albo odwrotnie).
Nie jestem teraz pewien, ale jedno wciśnięcie to blokada AE a dwa kolejne to blokada AF (albo odwrotnie).
To zależy jaki ustawi się tryb działania tego przycisku - stwarza on wiele ciekawych kombinacji, wystarczy zajrzeć w menu->f1->ael/afl - dla tryby ostrzenia S/C/M można wybrać po trzy różne akcje (obrazki i opisy są sugestywne i przejrzyste - pisze tam, co mierzy naciśnięty do połowy spust, co przycisk AEL/AFL, a co się dzieje po dociśnięciu spustu itp).
Oja, ale opcji, wyłączyłem, za trudne dla mnie ;D
dog_master
27.12.07, 00:54
Dokladnie, ten przycisk ma wiele opcji zapamietywania w zaleznosci od trybu AF.
Ja mam ustawiony na zapamietanie, jak puszcze guzik ;) przy AFS, a przy AFC nie ;) tzn tak normalnie.
Baaardzo fajna funkcja :)
No ja przystawiłem wizjer do oka.. skierowałem obiektyw dla testu w jakieś jasne miejsce,
nacisnąłem do połowy spust aparatu jak bym chciał zrobić zdjęcie aż usłyszałem charakterystyczny "pip" i lewym kciukiem nie puszczając spustu nacisnąłem przycisk AEL/AFL ale nic to nie dało.. w wizjerze powinien się zaświecić chyba napis AEL ewentualnie zielone kuleczko zmienić kolor na czerwone ?
W trybie M AEL nie działa, AEL ma blokować czas i przysłonę dobraną przez aparat, a w trybie M ręcznie ustawiasz te parametry więc nie ma co blokować. W trybie M można używać tego przycisku do blokowania ostrości ale trzeba go przestawić w menu na AFL.
Teraz za każdym razem gdzie skieruje aparat to gdy naciskam spust, w wizjerze aparat pokazuje ile nieoświetlona jest scena.. przy blokadzie chyba powinien pokazywać chyba czas tą samą zapamiętaną wartość ?:)
Jeżeli czas i przysłona są ustawione na stałe (czyli tryb M) to kierując aparat w różne miejsca będzie różne odchylenie od tego co zmierzyłby aparat w trybie automatycznym, więc wszystko działa tak jak trzeba. W trybach P, A, S i programach tematycznym przycisk AEL blokuje ustawione parametry ekspozycji. Nie trzeba wciskać do połowy spustu żeby użyć tego przycisku, wystarczy go wcisnąć (i przytrzymać jeżeli nie jest włączony AEL/AFL MEMO). Dodatkowo dla przycisku AEL/AFL można ustawić inny niż dla spustu migawki tryb pomiaru światła.