Zobacz pełną wersję : Poszukuję aplikacji do Olympusa
Witam, poszukuję odpowiednika programu dla Olympusa E-PL5 na Androida albo pod windows/linux, chodzi o coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard&hl=pl
Program daje możliwość podglądu live poprzez kabel, możliwość wyzwolenia migawki z aplikacji itp :)
Dziękuję za wszelką pomoc :)
PS. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiedziałem do którego katalogu wrzucić moje zapytanie, więc jeśli jest w złej kategorii proszę o przeniesienie i o wyrozumiałość :)
Witam, poszukuję odpowiednika programu dla Olympusa E-PL5 na Androida albo pod windows/linux, chodzi o coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard&hl=pl
Program daje możliwość podglądu live poprzez kabel, możliwość wyzwolenia migawki z aplikacji itp :)
Dziękuję za wszelką pomoc :)
PS. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiedziałem do którego katalogu wrzucić moje zapytanie, więc jeśli jest w złej kategorii proszę o przeniesienie i o wyrozumiałość :)Nie ma czegoś takiego dla E-PL5, który nie jest konstrukcyjnie przystosowany do zdalnej obsługi w sposób inny, niż samo wyzwolenie migawki (np. za pomocą wężyka spustowego kablowego, czy bezprzewodowego). Na Androida i iOSa dostępna jest aplikacja OLYMPUS Image Share, którą można sterować (a także geotagować i pobierać zdjęcia) z E-P5, E-PL7, E-M10, E-M1, E-M5 Mk II, oraz kompaktowe, np. Stylus 1, czy TG-4. Aplikacja OLYMPUS Capture przeznaczona do kompletnego kablowego sterowania aparatami z poziomu Windows obsługuje wyłącznie modele kompatybilne, tj. E-M1 i E-M5 Mk II.
Dopytam, bo jakoś nie czuję się mocny w systemie. A E-PL6 da się sterować przez OLYMPUS Image Share?
Nie da się. Aby sterować przez apkę mobilna Olympus Image Share aparat musi mieć WIFI. EPL6 nie ma WIFI więc nie da się sterować.
Nie da się. Aby sterować przez apkę mobilna Olympus Image Share aparat musi mieć WIFI. EPL6 nie ma WIFI więc nie da się sterować.
Cytat ze strony Cyfrowe.pl
"Olympus E-PL6 powstał aby robić perfekcyjne zdjęcia i umożliwić łatwe dzielenie się nimi w sieci. Dlatego też został wyposażony w Wi-Fi FlashAir, która pozwala na szybkie przesłanie plików do smartfona (za pomocą aplikacji Olympus Image Share)"
I właśnie dlatego pytam :)
Może chodzi o to, ze sprzedawany był z kartą pamięci Toshiba FlashAir która miała wbudowany router WiFi i umożliwiała przesłanie po WiFi plików do komputera? Jeśli tak, to po tym WiFi dobierzesz się do plików na karcie, ale aparatem nie posterujesz.
Coś mi świta, że po aktualizacji firmware wkładając kartę Flashair można pobierać zdjęcia za pomocą aplikacji Olympus Image Share. Na pewno nie da się sterować.
Obsługę kart FlashAir ma zresztą zaimplementowaną również Olympus E-PL5 - jest nawet w menu odtwarzania aparatu pozycja 'połączenie ze smartfonem' umożliwiająca skonfigurowanie parametrów WiFi karty. W sumie jednak można te parametry skonfigurować podłączając kartę pzrez czytnik do komputera i będzie działać chyba w każdym aparacie w którym slot karty nie będzie zbyt dokładnei zaekranowany metalem (sprawdzałem w Olympusie EM-5 i mimo metalowego korpusu połączenie WiFi z kartą FlashAir działa). Oprogramowanie Toshiby wykorzystuje do podglądu i przesyłania zdjęć do komputera przeglądarkę www co działa dość wołowato, ale bardzo ładnie funkcjonuje ściąganie zdjeć do komputera darmową aplikacją Snowy (wymaga Windows 7 lub nowszego). Trzeba jeszcze mieć świadomosć, ze karta z włączonym WiFi pobiera kilkakrotnie wiecej prądu od zwykłej karty co zauważalnie wpływa na szybkosć rozładowywania akumulatorów przez aparat - na szczęście w kartach FlashAir Wifi można wyłączyć gdy się go nie używa.
Wg. mnie nie chodzi o kartę z WiFi. Teraz info ściągnięte ze strony Olympusa!
"Urzekający design
Perfekcyjny, smukły korpus.
Więcej możliwości dzięki zdalnej kontroli przez smartfona
Wyraź siebie i pochwal się w sieci dzięki wbudowanej karcie WiFi"
I to info o zdalnej kontroli, mnie najbardziej interesuje!
Nie miałem w ręku E-PL6 więc niestety więcej pomóc nie jestem w stanie.
Napisałem do Olympusa-zobaczymy co powiedzą :)
Odpowiedź z Olympus Polska. Im chyba można zaufać :)
"Uprzejmi informuję, że istnieje możliwość sterowania aparatem PEN E-PL6 poprzez Wifi dokładnie tak jak jest to z aparatem OM-D E-M10.
Jednak w aparacie PEN E-PL6 jet brak wbudowanego modułu Wifi.
Wifi złącze pozyska Pan poprzez zastosowanie bezprzewodowej karty pamięci typu Eye-Fi."
Odpowiedź z Olympus Polska. Im chyba można zaufać :)
"Uprzejmi informuję, że istnieje możliwość sterowania aparatem PEN E-PL6 poprzez Wifi dokładnie tak jak jest to z aparatem OM-D E-M10.
Jednak w aparacie PEN E-PL6 jet brak wbudowanego modułu Wifi.
Wifi złącze pozyska Pan poprzez zastosowanie bezprzewodowej karty pamięci typu Eye-Fi."
To chyba bzdury bo sterowanie aparatem można zrobić tylko wbudowanym modułem Wi-Fi.
Taką kartą to można tylko przesyłać zdjęcia, co moim zdaniem jest nie wygodne.
Za japońską stroną Olympusa:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/imgoishare03-1.gif
źródło (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/oishare/img/img-oishare-03.gif)
Cytat ze strony Cyfrowe.pl
"Olympus E-PL6 powstał aby robić perfekcyjne zdjęcia i umożliwić łatwe dzielenie się nimi w sieci. Dlatego też został wyposażony w Wi-Fi FlashAir, która pozwala na szybkie przesłanie plików do smartfona (za pomocą aplikacji Olympus Image Share)"
I właśnie dlatego pytam :)Moi przedpiścy już to zreferowali, ale wolę na wszelki wypadek powtórzyć. Zdjęcia zapisane na karcie pamięci FlashAir (posiadającą WiFi) można tylko przetransferować na urządzenia mobilne za pomocą aplikacji OIS - czyli "łatwo podzielić się nimi w sieci". Jeżeli sam aparat konstrukcyjnie nie posiada wbudowanego w korpus modułu WiFi, to nie jest możliwe sterowanie nim za pomocą aplikacji. Zatem informacja, jaka została przysłana z Centrum Obsługi Klienta jest zdecydowanie nieprecyzyjna.
No i macie Panowie rację. Jestem pod wrażeniem-naprawdę znacie system. BRAWO!
Kolejna odpowiedź z Olympusa:
"Uprzejmie informuję, że wykonywałam dodatkowe testy na aparatach PEN E-PL5 oraz PEN E-PL6 z kartą Eye-Fi.
Bardzo mi przykro, ale dzięki tej karcie wyłącznie przerzuca się zdjęcia poprzez Wifi."
No i macie Panowie rację. Jestem pod wrażeniem-naprawdę znacie system. BRAWO!
Kolejna odpowiedź z Olympusa:
"Uprzejmie informuję, że wykonywałam dodatkowe testy na aparatach PEN E-PL5 oraz PEN E-PL6 z kartą Eye-Fi.
Bardzo mi przykro, ale dzięki tej karcie wyłącznie przerzuca się zdjęcia poprzez Wifi."
Kilka razy też miałem kontakt mailowy z helpdeskiem Olympusa i niestety powyższe potwierdza, że cięcie na kosztach dało negatywne efekty.