PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję aplikacji do Olympusa

Kaboom
7.07.15, 10:30
Witam, poszukuję odpowiednika programu dla Olympusa E-PL5 na Androida albo pod windows/linux, chodzi o coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard&hl=pl
Program daje możliwość podglądu live poprzez kabel, możliwość wyzwolenia migawki z aplikacji itp :)

Dziękuję za wszelką pomoc :)
PS. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiedziałem do którego katalogu wrzucić moje zapytanie, więc jeśli jest w złej kategorii proszę o przeniesienie i o wyrozumiałość :)

Jack
7.07.15, 11:05
Witam, poszukuję odpowiednika programu dla Olympusa E-PL5 na Androida albo pod windows/linux, chodzi o coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dslr.dashboard&hl=pl
Program daje możliwość podglądu live poprzez kabel, możliwość wyzwolenia migawki z aplikacji itp :)

Dziękuję za wszelką pomoc :)
PS. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiedziałem do którego katalogu wrzucić moje zapytanie, więc jeśli jest w złej kategorii proszę o przeniesienie i o wyrozumiałość :)Nie ma czegoś takiego dla E-PL5, który nie jest konstrukcyjnie przystosowany do zdalnej obsługi w sposób inny, niż samo wyzwolenie migawki (np. za pomocą wężyka spustowego kablowego, czy bezprzewodowego). Na Androida i iOSa dostępna jest aplikacja OLYMPUS Image Share, którą można sterować (a także geotagować i pobierać zdjęcia) z E-P5, E-PL7, E-M10, E-M1, E-M5 Mk II, oraz kompaktowe, np. Stylus 1, czy TG-4. Aplikacja OLYMPUS Capture przeznaczona do kompletnego kablowego sterowania aparatami z poziomu Windows obsługuje wyłącznie modele kompatybilne, tj. E-M1 i E-M5 Mk II.

pawelfoto
7.11.15, 18:18
Dopytam, bo jakoś nie czuję się mocny w systemie. A E-PL6 da się sterować przez OLYMPUS Image Share?

mkol
16.11.15, 19:30
Nie da się. Aby sterować przez apkę mobilna Olympus Image Share aparat musi mieć WIFI. EPL6 nie ma WIFI więc nie da się sterować.

pawelfoto
17.11.15, 16:17
Nie da się. Aby sterować przez apkę mobilna Olympus Image Share aparat musi mieć WIFI. EPL6 nie ma WIFI więc nie da się sterować.
Cytat ze strony Cyfrowe.pl
"Olympus E-PL6 powstał aby robić perfekcyjne zdjęcia i umożliwić łatwe dzielenie się nimi w sieci. Dlatego też został wyposażony w Wi-Fi FlashAir, która pozwala na szybkie przesłanie plików do smartfona (za pomocą aplikacji Olympus Image Share)"
I właśnie dlatego pytam :)

wyszomir
17.11.15, 16:26
Może chodzi o to, ze sprzedawany był z kartą pamięci Toshiba FlashAir która miała wbudowany router WiFi i umożliwiała przesłanie po WiFi plików do komputera? Jeśli tak, to po tym WiFi dobierzesz się do plików na karcie, ale aparatem nie posterujesz.

luc4s
17.11.15, 17:36
Coś mi świta, że po aktualizacji firmware wkładając kartę Flashair można pobierać zdjęcia za pomocą aplikacji Olympus Image Share. Na pewno nie da się sterować.

wyszomir
17.11.15, 19:43
Obsługę kart FlashAir ma zresztą zaimplementowaną również Olympus E-PL5 - jest nawet w menu odtwarzania aparatu pozycja 'połączenie ze smartfonem' umożliwiająca skonfigurowanie parametrów WiFi karty. W sumie jednak można te parametry skonfigurować podłączając kartę pzrez czytnik do komputera i będzie działać chyba w każdym aparacie w którym slot karty nie będzie zbyt dokładnei zaekranowany metalem (sprawdzałem w Olympusie EM-5 i mimo metalowego korpusu połączenie WiFi z kartą FlashAir działa). Oprogramowanie Toshiby wykorzystuje do podglądu i przesyłania zdjęć do komputera przeglądarkę www co działa dość wołowato, ale bardzo ładnie funkcjonuje ściąganie zdjeć do komputera darmową aplikacją Snowy (wymaga Windows 7 lub nowszego). Trzeba jeszcze mieć świadomosć, ze karta z włączonym WiFi pobiera kilkakrotnie wiecej prądu od zwykłej karty co zauważalnie wpływa na szybkosć rozładowywania akumulatorów przez aparat - na szczęście w kartach FlashAir Wifi można wyłączyć gdy się go nie używa.

pawelfoto
17.11.15, 20:05
Wg. mnie nie chodzi o kartę z WiFi. Teraz info ściągnięte ze strony Olympusa!
"Urzekający design
Perfekcyjny, smukły korpus.
Więcej możliwości dzięki zdalnej kontroli przez smartfona
Wyraź siebie i pochwal się w sieci dzięki wbudowanej karcie WiFi"
I to info o zdalnej kontroli, mnie najbardziej interesuje!

wyszomir
17.11.15, 20:20
Nie miałem w ręku E-PL6 więc niestety więcej pomóc nie jestem w stanie.

pawelfoto
17.11.15, 20:26
Napisałem do Olympusa-zobaczymy co powiedzą :)

pawelfoto
19.11.15, 12:32
Odpowiedź z Olympus Polska. Im chyba można zaufać :)
"Uprzejmi informuję, że istnieje możliwość sterowania aparatem PEN E-PL6 poprzez Wifi dokładnie tak jak jest to z aparatem OM-D E-M10.
Jednak w aparacie PEN E-PL6 jet brak wbudowanego modułu Wifi.
Wifi złącze pozyska Pan poprzez zastosowanie bezprzewodowej karty pamięci typu Eye-Fi."

droplet
19.11.15, 12:55
Odpowiedź z Olympus Polska. Im chyba można zaufać :)
"Uprzejmi informuję, że istnieje możliwość sterowania aparatem PEN E-PL6 poprzez Wifi dokładnie tak jak jest to z aparatem OM-D E-M10.
Jednak w aparacie PEN E-PL6 jet brak wbudowanego modułu Wifi.
Wifi złącze pozyska Pan poprzez zastosowanie bezprzewodowej karty pamięci typu Eye-Fi."

To chyba bzdury bo sterowanie aparatem można zrobić tylko wbudowanym modułem Wi-Fi.
Taką kartą to można tylko przesyłać zdjęcia, co moim zdaniem jest nie wygodne.

Za japońską stroną Olympusa:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/imgoishare03-1.gif
źródło (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/oishare/img/img-oishare-03.gif)

Jack
19.11.15, 14:34
Cytat ze strony Cyfrowe.pl
"Olympus E-PL6 powstał aby robić perfekcyjne zdjęcia i umożliwić łatwe dzielenie się nimi w sieci. Dlatego też został wyposażony w Wi-Fi FlashAir, która pozwala na szybkie przesłanie plików do smartfona (za pomocą aplikacji Olympus Image Share)"
I właśnie dlatego pytam :)Moi przedpiścy już to zreferowali, ale wolę na wszelki wypadek powtórzyć. Zdjęcia zapisane na karcie pamięci FlashAir (posiadającą WiFi) można tylko przetransferować na urządzenia mobilne za pomocą aplikacji OIS - czyli "łatwo podzielić się nimi w sieci". Jeżeli sam aparat konstrukcyjnie nie posiada wbudowanego w korpus modułu WiFi, to nie jest możliwe sterowanie nim za pomocą aplikacji. Zatem informacja, jaka została przysłana z Centrum Obsługi Klienta jest zdecydowanie nieprecyzyjna.

pawelfoto
19.11.15, 17:40
No i macie Panowie rację. Jestem pod wrażeniem-naprawdę znacie system. BRAWO!
Kolejna odpowiedź z Olympusa:
"Uprzejmie informuję, że wykonywałam dodatkowe testy na aparatach PEN E-PL5 oraz PEN E-PL6 z kartą Eye-Fi.
Bardzo mi przykro, ale dzięki tej karcie wyłącznie przerzuca się zdjęcia poprzez Wifi."

luc4s
19.11.15, 17:55
No i macie Panowie rację. Jestem pod wrażeniem-naprawdę znacie system. BRAWO!
Kolejna odpowiedź z Olympusa:
"Uprzejmie informuję, że wykonywałam dodatkowe testy na aparatach PEN E-PL5 oraz PEN E-PL6 z kartą Eye-Fi.
Bardzo mi przykro, ale dzięki tej karcie wyłącznie przerzuca się zdjęcia poprzez Wifi."

Kilka razy też miałem kontakt mailowy z helpdeskiem Olympusa i niestety powyższe potwierdza, że cięcie na kosztach dało negatywne efekty.