Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark II
Tak, jeśli ktoś się przesiada z PENa, zmienia system albo w ogóle kupuje pierwszy aparat, to jak najbardziej E-M10 II.
Witam
Też mi się wydaje że wymiana z I na II poza przypadkiem gdy mamy nadmiaru gotówki nie bardzo ma sens.
Jednak zakup jako pierwszy (poważnie zastanawiam się nad zakupem aparatu typowo na wycieczki) aparat w mojej ocenie warto dopłacić do wersji II.
Pozdrawiam
Wczoraj dostałem do testów E-M10 II w zacnym zestawie 7-14 + 14-150 + 25. Będę miał co robić przez święta :)
164221Ja kupiłem E-M10 II jako drugi system. Chociaż pewnie z Nikona zrezygnuję ze względu na wielkość. Czekałem na jakieś body Olympusa z porządnym wizjerem.
Aż się doczekałem. Nie podobał mi się za bardzo zewnętrzny wizjer który można było podłączać do PENA albo EPL.
A ekranik to nie dla mnie przy robieniu zdjęć w słońcu.
Próbuję teraz obiektywu OM 100/2.8 na manualu poprzez przejściówkę. Robię z priorytetem przesłony.
Stabilizacja w body działa całkiem miło.
Zrobiłem zdjęcie kotka. Przysłona 8. Trochę mi się nie podoba brak szczegółów w białych partiach.
Można coś na to poradzić ? Czy to ograniczenie rozpiętości tonalnej w body ?
Trochę mi się nie podoba brak szczegółów w białych partiach.
Można coś na to poradzić ? Czy to ograniczenie rozpiętości tonalnej w body ?
Jest kilka sposobów: możesz zmniejszyć kontrast, opuścić krzywą w światłach lub kontrolować histogram i wprowadzać odpowiednią korekcję ekspozycji.
Możesz też zmienić tryb pomiaru światła na punktowy kierując go na białe partie. Tylko wówczas pewnie zajdzie konieczność rozjaśnienia cieni. Centralny ważony też powinien się lepiej sprawdzić od matrycowego. Zawsze warto, jak napisał epicure, obserwować histogram i wprowadzać ewentualną korektę ekspozycji.
...Czy to ograniczenie rozpiętości tonalnej w body ?
Nigdy nie zaczynaj od doszukiwania sie winy w sprzęcie. Tym razem skopałeś ekspozycję, masz niewykorzystany obszar po lewej stronie histogramu.
Ok, dzięki. Wezmę to pod uwagę i poekperymentuję, bo faktycznie kompletnie nie zwróciłam na te rzeczy uwagi.
Słuchajcie, mam dwa pytania:
1) czy w korzystając z AF można włączyć jakieś powiększenie kadru, by przed zrobieniem zdjęcia upewnić się, ostrość jest tam gdzie trzeba?
2) czy jest możliwość szybkiego przejścia w podglądzie zdjęcia do powiększenia np. 10x i szybkiego powrotu do 1x?
1) czy w korzystając z AF można włączyć jakieś powiększenie kadru, by przed zrobieniem zdjęcia upewnić się, ostrość jest tam gdzie trzeba?
Zaprogramuj powiększenie pod którymś z guzików FN. Po pół spuście ustawi ostrość w wybranym polu ostrości, a guzikiem FN przełączysz sobie na powiększenie. Ale chcąc wykonać zdjęcie i tak zacznie ustawianie ostrości od początku, a pewnie nie o to chodzi.
2) czy jest możliwość szybkiego przejścia w podglądzie zdjęcia do powiększenia np. 10x i szybkiego powrotu do 1x?
A to nie działa jak w wersji pierwszej? Podwójne puknięcie na podglądzie zdjęć, w wybrany obszar ekranu dotykowego powiększa i zmniejsza. Dodatkowo jednokrotne dotknięcie pokazuje suwak powiększenia. Jak ustawisz suwak na wybrane powiększenie, to później podwójne puknięcie będzie już pamiętało jak mocno powiększyć.
Zaprogramuj powiększenie pod którymś z guzików FN. Po pół spuście ustawi ostrość w wybranym polu ostrości, a guzikiem FN przełączysz sobie na powiększenie. Ale chcąc wykonać zdjęcie i tak zacznie ustawianie ostrości od początku, a pewnie nie o to chodzi.
Nie, to się nie sprawdzi.
A to nie działa jak w wersji pierwszej? Podwójne puknięcie na podglądzie zdjęć, w wybrany obszar ekranu dotykowego powiększa i zmniejsza. Dodatkowo jednokrotne dotknięcie pokazuje suwak powiększenia. Jak ustawisz suwak na wybrane powiększenie, to później podwójne puknięcie będzie już pamiętało jak mocno powiększyć.
Myślałem, że może jest jakiś trik z przyciskami. W rękawiczkach nie da się korzystać z dotykowego ekranu.
A w ten deseń kombinujesz? No pewnie, że się da, ale nie pamiętam dokładnego rozkładu guzików w wersji II. Jeśli obok guzika podglądu jest któryś FN to działa on w podglądzie jak lupa. Klikasz, pojawia się ramka, kursorami wybierasz miejsce. Ponowne naciśnięcie FN powiększa wybrany obszar. W tym momencie kursorami lewo-prawo możesz zmieniać zdjęcia i oglądać wybrany obszar.
Hmm... Ale obok guzika podglądu nie ma żadnego przycisku funkcyjnego :)
Sprawdź, któryś FN... albo zajrzyj do instrukcji ;).
---
Edit: Działa? Nie było eksplozji? ;)
Dzięki, działa :) Wprawdzie wymaga dwukrotnego wciśnięcia przycisku, ale lepsze to, niż kręcenie.
Dzięki, działa :) Wprawdzie wymaga dwukrotnego wciśnięcia przycisku, ale lepsze to, niż kręcenie.Przecież Ty masz obiektywy systemowe. Tryb AF+MF. Dotknięcie i lekutkie poruszenie pierścieniem ostrzenia powiększa do zadanego powiększenia. Puszczenie powoduje powrót do pełnego pola widzenia. Zapewne możesz także włączyć focus peacking którymś Fn.
Mówię o podglądzie zdjęcia, tu mi AF+MF w niczym nie pomoże.
Mówię o podglądzie zdjęcia, tu mi AF+MF w niczym nie pomoże. OK. Zle zrozumiałem.
164593164594
Ponieważ mam jeszcze do tej pory Nikona D5100 postanowiłem sprawdzić szumy w EM-10 i to czy Olek inaczej ustawia czułość.
Ustawiłem oba aparaty na priorytet przesłony i czułość 1600 ASA. Okazało się, ze w tych samych warunkach migawka w obu aparatach
została ustawiona na 1/8 sek. Moim zdaniem nie ma żadnych przekłamań czułości ze strony Olka.
Następnie ustawiłem oba obiektywy (Olek 45/1.8 a Nikon 18-105/5.6) na przesłonę 5.6. Nikkora ustawiłem na ogniskową 60mm co licząc
z przelicznikiem 1,5 daje 90mm tak jak Zuiko 45mm po przeliczaniu cropa.
Zrobiłem zdjęcia z takiej samej odległości i tym samym oświetleniu. Czy jest różnica w szumach ? Czy ja wiem ? Oba szumy mają inny charakter.
Z Nikona bardziej "rozlazły" a z Olka ostrzejszy. Ale wydaje mi się, że generalnie szumią na podobnym poziomie chociaż ich szum ma różny charakter.
Zresztą może to wynika z różnic w kontraście w obu obrazkach ?
164593164594
Ponieważ mam jeszcze do tej pory Nikona D5100 postanowiłem sprawdzić szumy w EM-10 i to czy Olek inaczej ustawia czułość.
Ustawiłem oba aparaty na priorytet przesłony i czułość 1600 ASA. Okazało się, ze w tych samych warunkach migawka w obu aparatach
została ustawiona na 1/8 sek. Moim zdaniem nie ma żadnych przekłamań czułości ze strony Olka.
Następnie ustawiłem oba obiektywy (Olek 45/1.8 a Nikon 18-105/5.6) na przesłonę 5.6. Nikkora ustawiłem na ogniskową 60mm co licząc
z przelicznikiem 1,5 daje 90mm tak jak Zuiko 45mm po przeliczaniu cropa.
Zrobiłem zdjęcia z takiej samej odległości i tym samym oświetleniu. Czy jest różnica w szumach ? Czy ja wiem ? Oba szumy mają inny charakter.
Z Nikona bardziej "rozlazły" a z Olka ostrzejszy. Ale wydaje mi się, że generalnie szumią na podobnym poziomie chociaż ich szum ma różny charakter.
Zresztą może to wynika z różnic w kontraście w obu obrazkach ?
Jak się domyślam to JPG z aparatu. Charakter szumu wynika z algorytmu tworzącego JPGa. Trzeba by porównać gołe RAWy aby porównanie miało jakikolwiek sens.
:grin: Jeśli jako punkt odniesienia przyjmujesz parametry jakie dobrał Nikon, to można tak stwierdzić. Równie dobrze można napisać, że to Nikon nie przekłamuje, bo dobrał tak samo jak Olek ;) :mrgreen:
:grin: Jeśli jako punkt odniesienia przyjmujesz parametry jakie dobrał Nikon, to można tak stwierdzić. Równie dobrze można napisać, że to Nikon nie przekłamuje, bo dobrał tak samo jak Olek ;) :mrgreen:
Albo że obie firmy tak samo cyganią :lol:
Albo że obie firmy tak samo cyganią :lol: I to jest najlepsza sentencja.
Spróbuję RAWY bo macie rację, ze JPGi są obrabiane w aparacie.
A w ogóle to się gdzieś naczytałem, że Olek zawyża czułość i to skłoniło mnie do tego porównania.
gdzieś naczytałem, że Olek zawyża czułość i to skłoniło mnie do tego porównania.
https://forum.olympusclub.pl/threads/93014-Pogromcy-mit%C3%B3w-czy-Olympus-oszukuje-na-ISO
Jakiś detal by się przydał na samplach, wtedy dopiero będzie widać odszumianie.
Dzięki, działa :) Wprawdzie wymaga dwukrotnego wciśnięcia przycisku, ale lepsze to, niż kręcenie.
Byłbym zdziwiony gdyby nie działało. Lubie jak pewne funkcje działają podobnie we wszystkich modelach jednego producenta. A co do dwukrotnego wciśnięcia, to jest tak jak w E-M10 Mark I? Tzn. pierwsze wciśnięcie uruchamia ramkę podglądu, wówczas można kółkami wybrać wielkość powiększenia, a kursorami miejsce. Drugie naciśnięcie powiększa ten wybrany obszar.
W związku z zamiarem zakupu aparatu w systemie micro 4/3 mam pytanie, czy w E-M10 MII, kiedy korzysta się z Auto ISO jest możliwość ustawienia czasu zmiany ISO na wyższe np. 1/125 czy też aparat sam decyduje o zmianie ISO na wyższe. I drugie pytanie - czy są jakieś przesłanki które by przemawiały za zakupem lumixa gX7 ?
W związku z zamiarem zakupu aparatu w systemie micro 4/3 mam pytanie, czy w E-M10 MII, kiedy korzysta się z Auto ISO jest możliwość ustawienia czasu zmiany ISO na wyższe np. 1/125 czy też aparat sam decyduje o zmianie ISO na wyższe.
Niestety nie ma takiej możliwości.
Dzięki za szybką odpowiedź. Czy E-M10 MII przestawia Auto ISO na wyższe z jakimś konkretnym czasem np 1/60s,czy raczej uzależnia to od warunków zewnętrznych.
Mogę to sprawdzić, ale dopiero na jutro. W każdym razie nie robi tego w zbyt inteligentny sposób.
Może się orientujesz jak działa to w lumixie GX7.
Sam jestem ciekaw.
Sprawdziłem w E-M5 II i nie ma w tym żadnej inteligencji - zmienia ISO na wyższe gdy czas mu schodzi poniżej 1/20s. W pierwszej wersji zmieniał gdy czas wchodził w okolice odwrotności podwójnej ogniskowej, byał tam też tam możliwość ingerencji w ten czas choć w bardzo ograniczonym zakresie.
Pytam ponieważ ma to być aparat dla osoby, która zaczyna przygodę z fotografią i na pewno przez jakiś czas a może zawsze będzie ustawiać Auto ISO.
W E-M10 mark I minimalny czas migawki, przy którym zmienia się czułość w AutoISO można regulować w ustawieniach, zakładka F. Ustawienia indywidualne, Długość błysku.
Jeżeli ustawimy długość błysku np. na 1/200 to aparat zwiększy czułość jeżeli będzie potrzebny dłuższy czas niż 1/200. Jednak aparat nie ustawi czasu migawki dłuższego niż 1/długość ogniskowej (ekwiwalent dla FF).
Czyli np. jeżeli ustawimy Długość błysku na 1/50 to dla ogniskowych 25 mm i krótszych aparat będzie podbijał ISO przy ekspozycji wymagającej czasów dłuższych niż 1/50. Ale jeżeli podepniemy np. 45/1.8 to aparat zacznie podbijać ISO już od 2*45 mm=90 mm czyli ~1/100. I nie zejdzie do dłuższych czasów aż nie osiągnie maksymalnej czułości ustawionej w AutoISO.
Zakładam, że w mark II będzie podobnie.
W E-M10 mark I minimalny czas migawki, przy którym zmienia się czułość w AutoISO można regulować w ustawieniach, zakładka F. Ustawienia indywidualne, Długość błysku.
Jeżeli ustawimy długość błysku np. na 1/200 to aparat zwiększy czułość jeżeli będzie potrzebny dłuższy czas niż 1/200. Jednak aparat nie ustawi czasu migawki dłuższego niż 1/długość ogniskowej (ekwiwalent dla FF).
Czyli np. jeżeli ustawimy Długość błysku na 1/50 to dla ogniskowych 25 mm i krótszych aparat będzie podbijał ISO przy ekspozycji wymagającej czasów dłuższych niż 1/50. Ale jeżeli podepniemy np. 45/1.8 to aparat zacznie podbijać ISO już od 2*45 mm=90 mm czyli ~1/100. I nie zejdzie do dłuższych czasów aż nie osiągnie maksymalnej czułości ustawionej w AutoISO.
Zakładam, że w mark II będzie podobnie.
Też właśnie pisałem, że jestem ciekaw jak w nim jest bo w E-M5 działa jak piszesz ale w wersji II już nie.
Ciekawe czy tak samo to będzie działać z obiektywem 14-150.
Z każdym obiektywem będzie działać tak samo.
nie do końca - z manualnymi nie schodzi powyżej 1/100. Sprawdzone z Sammym 12/2. Szkoda, bo dla obiektywów manualnych mógłby odczytywać informację z ustawień ogniskowej dla stabilizacji.
A ja mam pytanie do posiadaczy - ktoś bawił się timelapsami? Chodzi mi konkretnie o to jak długo działa bateria, pociągnie ze dwie godziny przy powiedzmy jednej focie na 5 sekund? :)
Witam. Kupiłem ten aparat miesiąc temu i dzisiaj zakleszczyła mi się karta SD w slocie. Nie mogę jej wyciągnąć. Czy czeka mnie serwis? Może jest jakiś sposób...
Witam. Kupiłem ten aparat miesiąc temu i dzisiaj zakleszczyła mi się karta SD w slocie. Nie mogę jej wyciągnąć. Czy czeka mnie serwis? Może jest jakiś sposób...
Może dociśnij :roll: Nie żartuję.
Jedna karta nie chciała zaskoczyć więc włożyłem drugą i ta się zakleszczyła. Oczywiście próbowałem na różne sposoby.
A ja mam pytanie do posiadaczy - ktoś bawił się timelapsami? Chodzi mi konkretnie o to jak długo działa bateria, pociągnie ze dwie godziny przy powiedzmy jednej focie na 5 sekund? :)
Nie wiem jak EM10 II, ale z EM5 II udało mi się wyciągnąć nieco ponad 1200 fotek czyli do 2 godzin trochę braknie. Poza tym da się ustawić w time-lapsie maksymalnie 999 fotek w jednym cyklu więc po skończeniu trzeba by puścić kolejny.
Nie wiem jak EM10 II, ale z EM5 II udało mi się wyciągnąć nieco ponad 1200 fotek czyli do 2 godzin trochę braknie. Poza tym da się ustawić w time-lapsie maksymalnie 999 fotek w jednym cyklu więc po skończeniu trzeba by puścić kolejny.
Dziękuję, niestety z wiadomych powodów nie zaplusuje...:evil:
Nawet sporo wyciągnie tych klatek, a próbowałeś może długich ekspozycji, takich powiedzmy 20sekund z interwałem 30 sekund np?
Nawet sporo wyciągnie tych klatek, a próbowałeś może długich ekspozycji, takich powiedzmy 20sekund z interwałem 30 sekund np?
Sprawdzę, robiłem na 1/90 s.
Interwał 30s, naświetlanie 20s, manualny obiektyw, wyłączony monitor - E-M5 II zrobił 171 fotek w czasie 85,5 minuty.
Dla dłuższych czasów/większej ilości fotek trzeba by zasilanie zewnętrzne dorzucić (lub grip z aku jeśli taki jest). Na 2 akumulatorkach 18650 powinien mniej więcej 3 razy tyle wyciągnąć.
Interwał 30s, naświetlanie 20s, manualny obiektyw, wyłączony monitor - E-M5 II zrobił 171 fotek w czasie 85,5 minuty.
Dla dłuższych czasów/większej ilości fotek trzeba by zasilanie zewnętrzne dorzucić (lub grip z aku jeśli taki jest). Na 2 akumulatorkach 18650 powinien mniej więcej 3 razy tyle wyciągnąć.
Podziękował raz jeszcze, podziękował :)
Czy miał ktoś z Was problem z fotografowaniem w niskich temperaturach? Nie są ekstremalnie niskie (niewiele poniżej 0), a po dłuższym przebywaniu na zewnątrz aparat zaczyna mi głupieć i albo robi puste klatki, albo zrobi zdjęcie i się zawiesza. Po kilkunastu minutach przebywania w torbie znów jest ok.
Z moim Starym (e-510) brykaliśmy przy -20 i nic się nie działo.
Fotografowałem na mrozie i nie było żadnego problemu poza obsługą aparatu w rękawiczkach.
easy_rider
17.01.16, 20:07
Czy miał ktoś z Was problem z fotografowaniem w niskich temperaturach? Nie są ekstremalnie niskie (niewiele poniżej 0), a po dłuższym przebywaniu na zewnątrz aparat zaczyna mi głupieć...
Jesteś pewna że to aparat, a nie akumulator?
Może warto sprawdzić - wyjść na mróz, a gdy aparat zacznie wariować,
to szybko wymienić akumulator na zapasowy trzymany w ciepłej kieszeni...
Sprawdzę z drugim. Oby to było to...
Czy ktoś korzysta z LR 5.7 i otwiera RAWy z nowego body?
New Camera Support in Lightroom 6.2
DxO ONE
Leica S (Typ 007)
Olympus E-M10 Mark II
Sony A7SM2 (ILCE-7SM2)
New Camera Support in Lightroom 6.2
DxO ONE
Leica S (Typ 007)
Olympus E-M10 Mark II
Sony A7SM2 (ILCE-7SM2)
Polecam Adobe DNG Converter w wersji 9.2.
W tym programie przerabiasz ORFY do DNG i możesz otwierać LR chyba nawet w wersji 4,2
Polecam Adobe DNG Converter w wersji 9.2.
Ja bym polecał pobrać najnowszą wersję tj. 9.3
Witam
Niestety ADOBE uniemożliwia bezpośrednie wczytanie plików RAW z wielu nowszych aparatów na poprzednich wersjach programu.
Nie można zainstalować najnowszych bibliotek z obsługą plików RAW do wersji z poprzednią numeracją.
Np. co bezproblemowo działa z wersjami np LR6.xxx nie może być wczytane do wersji LR5.xxx.
Jednak ADOBE udostępnia program do konwersji praktycznie wszystkich plików RAW do formatu DNG.
Format ten możemy bezproblemowo wczytać do posiadanej starszej wersji programu.
Bezpośredni link do wersji na Macintosha:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?platform=Macintosh&product=106
Bezpośredni link do wersji na Windowsa:
https://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Pozdrawiam
Ja bym polecał pobrać najnowszą wersję tj. 9.3
Miało być od 9.2 ;)
Używa ktoś Raw Therapee? Ściągnęłam sobie wersję 4.2.642 i wywala mi się przy każdej próbie zapisania kolejnego zdjęcia (pierwsze jest ok).
Używa ktoś Raw Therapee? Ściągnęłam sobie wersję 4.2.642 i wywala mi się przy każdej próbie zapisania kolejnego zdjęcia (pierwsze jest ok).
Używam, używałem. Bardzo zasobożerny program. Ile masz RAM-u ? Tak ze 4 trzeba mieć, 8 to luksus.
Witam
Niestety ADOBE uniemożliwia bezpośrednie wczytanie plików RAW z wielu nowszych aparatów na poprzednich wersjach programu.
Nie można zainstalować najnowszych bibliotek z obsługą plików RAW do wersji z poprzednią numeracją.
Np. co bezproblemowo działa z wersjami np LR6.xxx nie może być wczytane do wersji LR5.xxx.
ACR sprawdza model aparatu w exifie i jeśli jest to model, którego nie ma na liście, to wywala błąd (nawet jeśli poza tym format jest identyczny). Tak samo jest w przypadku mojego E-M5II i Photoshop Elements 11 (czyta rawy z E-M5, a z E-M5II już nie).
Można to ominąć poprzez podmianę wartości w exifie - za pomocą exiftool ten proces można zautomatyzować, tak aby programik odpalony w danym folderze podmienił wartości we wszystkich plikach, które tam znajdzie.
1. Trzeba ściągnąć exiftool (jest na sourceforge.net, odradzam ściąganie z innych stron).
2. Zmienić nazwę z exiftool.exe na exiftool(-P -overwrite_original_in_place -Model=E-M5 -CameraType2=E-M5 .).exe (czyli w nazwie pliku mamy zapisane wszystkie parametry, w tym przypadku ustawiamy wartości tagów "Model" i "CameraType2" na "E-M5").
3. Wgrać do katalogu z ORFami i odpalić.
4. Poczekać, aż skończy :)
Cały proces chwile zajmuje ale jest chyba szybszy niż konwersja ORF->DNG.
Od prawie roku mam zainstalowaną wersję 4.2.74. Program używam bardzo sporadycznie (zazwyczaj do jednego RAW-a). Teraz sprawdziłem jak jest przy zapisie kolejnego zdjęcia i jakoś dał radę:smile:
Choć bywa, że potrafi się zawiesić (z przyczyn dla mnie nieznanych). Co do zasobożernosci pamięci nie zwracałem na to uwagi. Chyba jednak nie jest aż tak duża. Po uruchomieniu programu i wczytaniu RAW-a w Windows pokazuje mi zajęte 2GB (w momencie zapisu zdjęcia wzrasta do 2,3GB) przy 8GB RAM-u. Z tym, że jak zamknę program to i tak zajęte jest 1,8GB RAM
A skąd ściągasz? Na stronie rawtherapee.com najnowsza wersja to ta moja...
Używam od wielu lat i nie miałam problemów. Teraz po zakupie nowego aparatu pomyślałam o aktualniejszej wersji i nie jestem zadowolona.
EDIT: Ta strona jakaś nieaktualna, dopiero zauważyłam :oops:
Aga,
http://rawtherapee.com/downloads
No stąd brałam.
RT 4.2.642 for Windows Vista/7/8/10 64-bit (Branch: gtk3), 2016-01-08 09:30
Dawniej jak nie znałem jeszcze Darktable, to jechałem ciurkiem na RawTherapee. Potrafił mi czasami robić numery. Ot, obrabiałem 5 zdjęć do panoramy, wszystkie o jednakowych ustawieniach. Zdjęcia w kolejce. Odpalam eksport i po dwóch, trzech zdjęciach program potrafił się wysypać. Wkurzające, ale powiedzmy - nowa (nowsza) wersja już działała ok.
Więc przeczekaj.
A skąd ściągasz? Na stronie rawtherapee.com najnowsza wersja to ta moja...
Naprawdę nie pamiętam skąd ściągałem tą wersję (zbyt dawno jak dla mnie to było:) żeby pamiętać):
166082
Folder na dysku po instalacji i jego właściwości:
166083
Jak wpiszesz w google tą wersje na pewno znajdziesz. Tylko wiadomo, że z podejrzanych stron to dość ryzykowne pobieranie. Często przy okazji coś niechcianego potrafi się zainstalować. Trzeba zwracać uwagę i wszystko zbędne odhaczać.
Chyba przeczekam ;)
Zawsze możesz pobrać wcześniejszą wersję. W końcu na stronie rawtherapee są dostępne. Poza tym najnowsza wersja jest zbudowana na bazie gałęzi "gtk3", a wszystkie poprzednie są z gałęzi "master". Najwidoczniej ekipa coś miesza ostro z projektem. Tu można poczytać nieco z dyskusji:
https://discuss.pixls.us/t/rawtherapee-windows-gtk3-builds/612/16
W jednym z postów jest informacja, że na razie gałąź gtk3 nie jest oficjalną dla projektu, więc te opisane jako "gtk3" bym sobie na razie darował jeśli nie działają u Ciebie poprawnie.
Cześć, jestem nowy, posiadam e-pm2. Lada moment przesiadam się na omd. Proszę wskazcie mi linka, jeśli jest gdzieś porównanie między stara omd e-m5 a e-m10II. Nie mogłem nigdzie znaleźć, a waham się pomiędzy nimi... Dziękuję z góry za pomoc.
klik .... (http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=2027&add1=1531)
Dziękuję. Będzie to aparat na ładnych kilka lat jako mój podstawowy. Jestem amatorem, uczącym się fotografii. Mam szkła 17 1.8 i 45 1.8. Najbardziej mi zależy na jakości zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych, ale także na tym, że to będzie mój jedyny towarzysz w podróżach. Który wybrać? PS. Nie do końca rozumiem wszystkie parametry, czytając tak na sucho. A i jeszcze mam rozbrykanego 7 latka, który gra w piłkę nożną i to też jest częsty obiekt fotografowania :)
Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to one się nie różnią.
Dziękuję. A jako jedyny do wszystkich zastosowań... Który byście doradził? Przepraszam za takie pytanie, ale jako doświadczeni w tym temacie macie wiedzę, której ja jeszcze nie posiadam.... Bardzo mi zależy na Waszych wskazowkach .
Praktyczna różnica w amatorskiej fotografii będzie żadna między tymi aparatami. Stara 5-tka jest co prawda uszczelniona, ale nie masz uszczelnionych obiektywów, więc raczej nie polecam wystawiać sprzętu na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych. Ja bym wziął E-M10 ze względu na Wi-Fi.
Tak czy siak nie mogę się doczekać zakupu. To prawda co mówią, że faceci to duże dzieci, z tym, że kupują sobie coraz droższe zabawki ;)
Który byście doradził?
Stara omd e-m5 a e-m10II? Wybrałbym nowszy aparat, o ile uszczelnienia nie są konieczne. Sprawia nieco delikatniejsze wrażenie, ale ma kilka całkiem fajnych funkcji, np. Wi-Fi, elektroniczną migawkę. Dla kogoś kto ma akumulatory od Penów zasilanie też jest walorem E-M10 (II). Jak ciągle się wahasz to po prostu pomacaj te aparaty, popatrz w ich wizjery...
Tak właśnie myślę. Kupiłem jakiś czas temu e-pm2 w sumie "na pale", o systemach nie miałem zielonego pojęcia. Po kilku wyjazdach docenilem te gabaryty, zacząłem się bardziej interesować foto i tak złapałem bakcyla :) Patrzenie w wizjer będzie dla mnie nowością, choć bywało kiedyś w "bezmyslnikach" :) Podejrzewam, że cokolwiek kupię, to będzie przesiadka z poloneza do bmw...
Ja też bym brał E-M10 II. Sam zmieniłem kiedyś 5mkI na 10mkI. Obrazowanie takie same ale jak dla mnie zaletami była wbudowana lampa , wifi , otwór statywowy na środku. 10mkII ma jeszcze kilka innych zalet. Jedyny chyba plus dla 5mkI to uszczelnienia.
easy_rider
31.01.16, 16:53
Jedyny chyba plus dla 5mkI to uszczelnienia.I grip...
Dla kogoś robiącego dużo portretów jest to nie do przecenienia :mrgreen:
I grip...
Do E-M10 II chyba też można dokupić grip ?
Cenny ci on, ale jest : https://shop.olympus.eu/PL-pl/inne-akcesoria/olympus/ecg-3-uchwyt-aparatu-p-2413.htm
I grip...
Do zdjęć pionowych rozwiązanie z OM-D EM-5 jest jednak zdecydowanie lepsze. W dodatku ma kółka, przyciski, zasilanie.
Dziękuję Wszystkim za wskazanie kierunku. Cel został określony.
obecnie uzywam epl1 ze szkielkami 14-42, 20 i 45 a zastanawiam sie nad em10 mk2.
czytam troche o plusach i minusach tego body, plusow wiadomo ze jest wiele a z minusow wiem o:
- zabugowanym autoiso z elektroniczna migawka (nie respektuje ustawien slow sync/x-sync)
- mozliwym shutter shocku bez elektronicznej migawki
- mozliwym bandingu z 20/1.7
- wbudowanego flasha nie da sie wygiac tak jak w epl1
a jakie wy macie drobne i wieksze problemy ktore moglyby mnie zaskoczyc po przesiadce?
- wbudowanego flasha nie da sie wygiac tak jak w epl1
Da się, ale tylko raz ;)
nie zastanawiaj się tylko kupuj. Będzie Pan zadowolony.
shutter schocka nie masz co się obawiać, bandingu z 20-tką pewnie nigdy na własne oczy nie zobaczysz, z tego co się orientuje to żaden z nowych aparatów mft nie ma odchylanej lampy. Olympusy w ogóle nie mają wbudowanych lamp (oprócz E-M10 oczywiście). te nowe (E-M5 II) mają dokładane zewnętrze lampy z odchylanym palnikiem.
nie zastanawiaj się tylko kupuj. Będzie Pan zadowolony.
shutter schocka nie masz co się obawiać, bandingu z 20-tką pewnie nigdy na własne oczy nie zobaczysz, z tego co się orientuje to żaden z nowych aparatów mft nie ma odchylanej lampy. Olympusy w ogóle nie mają wbudowanych lamp (oprócz E-M10 oczywiście). te nowe (E-M5 II) mają dokładane zewnętrze lampy z odchylanym palnikiem.
Tak jest - te wady są jak Yeti, wszyscy o nich mówią ale nikt (prawie) ich nie widział :lol:
Kilka subiektywnych uwag w sprawie nowego korpusu:
- do tego "dziwnego" wyłącznika zasilania można się przyzwyczaić ;-)
- pokrętła, mimo nieco "odstraszającego" wyglądu obsługuje się bardzo dobrze - ryflowana powierzchnia ma dobry kontakt z opuszkami palców i sterowanie jest precyzyjne.
- do zasilania ( tak jak w mk I ) nadają się "stare" poczciwe BLS1.
- kształt korpusu umożliwia jego lepsze, w porównaniu z mk I, trzymanie, chwyt jest pewniejszy.
- sporym plusem jest nowy wizjer, obraz jest przyjemniejszy, bardziej naturalny i czytelny.
Minusy? Jeśli dżentelmeni nie mówią o pieniądzach, to to body nie ma minusów :)
alnico nie zadużo tych puszek...?chyba że w stopce nie zmieniłeś :-P
alnico nie zadużo tych puszek...?chyba że w stopce nie zmieniłeś :-P
A sorry jakoś mi się pokręciło i byłem pewien, że to EM5 II chodzi. Post skasowany.
do zasilania ( tak jak w mk I ) nadają się "stare" poczciwe BLS1
to nie jest pomylka? bls-1 aktualnie uzywam w e-pl1 a ponizsza tabelka mowi o kompatybilnosci z bls-5
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/pen_power.cfm
to nie jest pomylka? bls-1 aktualnie uzywam w e-pl1 a ponizsza tabelka mowi o kompatybilnosci z bls-5
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/pen_power.cfm
To nie pomyłka. Sprawdzone z obiema wersjami E-M10. Działa bez problemów mimo różnej liczny styków
Działa bez problemów mimo różnej liczny stykówBo te dodatkowe styki wykorzystują ładowarki, a nie aparaty...
Witam
Bo te dodatkowe styki wykorzystują ładowarki, a nie aparaty...
Faktycznie np. OM-D E-M10 II są wyłącznie 3 styki które łączą się z akumulatorem.
Czy można poprawnie ładować BLS-1 (akumulator z 3 stykami) w ładowarce BCS-5 (ma 4 styki) ??
Pozdrawiam
Czy można poprawnie ładować BLS-1 (akumulator z 3 stykami) w ładowarce BCS-5 (ma 4 styki) ??
Ja ładuję i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Ładowarka BCS-5 odcina prąd przy napięciu około 8.20V, podczas gdy BLS-1 pozwala naładować akumulator nieco bardziej, przynajmniej moje ładowarki tak mają.
Ja ładuję i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Ładowarka BCS-5 odcina prąd przy napięciu około 8.20V, podczas gdy BLS-1 pozwala naładować akumulator nieco bardziej, przynajmniej moje ładowarki tak mają.
Dziękuję Karolu! Upewniłeś mnie, bo wydawało mi się, że korzystałem z jednej ładowarki, tylko pewności nie miałem czy to była BCS-5, a nie wszyscy mają BLS-1 :wink:
Panowie, jeszcze jedno pytanie. Który aparat ma jakościowo lepsze zdjęcia na wyższych ISO 3200-6400: e-m5 czy e-m10ii?
To jest ta sama matryca więc spektakularnych różnic się nie spodziewaj.
Panowie, jeszcze jedno pytanie. Który aparat ma jakościowo lepsze zdjęcia na wyższych ISO 3200-6400: e-m5 czy e-m10ii?
Według tego linka: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II-versus-Olympus-OM-D-E-M5___1046_793 E-M10II wypada minimalnie lepiej.
Tyle że te różnice są niezauważalne w trakcie normalnego użytkowania, trzeba bawić się w pomiary laboratoryjne żeby wykryć różnicę pomiędzy ISO842, a ISO826.
Chcesz mieć lepsze wysokie ISO - nie ma rady pozostaje jakiś FF (Sony A7R2 np.), ewentualnie Fuji X i jeśli czułości 3200 i wyższe są faktycznie krytyczne dla Ciebie to pomyślałbym właśnie o Fuji (nie żeby A7R2 było złe, ale cena korpusu i obiektywów, a także ich wielkość zniechęcają)
Z takim X-T10 możesz mieć w większości przypadków podwójny "zysk" - zauważalnie lepsza matryca + jaśniejsze szkło - ale na pewno taniej niż w m43 nie będzie...
Dziękuję. A jeśli w grę wejdzie jeszcze e-m5ii, to będzie podobnie?
Dziękuję. A jeśli w grę wejdzie jeszcze e-m5ii, to będzie podobnie?
Podobnie. Od premiery E-M5 aż do E-M10II włącznie (z pominięciem E-M1) wszystkie korpusy Olympusa korzystają z tej samej lub minimalnie modyfikowanej matrycy Sony.
Dopiero Pen-F ma inną, nowszą matrycę. Trudno na razie powiedzieć czy lepsza, czy gorsza.
A jak się postawi obok siebie m10 i m1, to m1 dużo większy klocek? Tak jak lustrzanka? Pytam, bo w mojej okolicy nie ma m1 i nie mam jak pomacac. ..
A jak się postawi obok siebie m10 i m1, to m1 dużo większy klocek? Tak jak lustrzanka? Pytam, bo w mojej okolicy nie ma m1 i nie mam jak pomacac. ..
Pierwsze lepsze porównanie wielkości...
http://cameradecision.com/compare/Olympus-OM-D-E-M1-vs-Olympus-OM-D-E-M10
Witam
Tu sobie możesz sprawdzić różne opcje:
http://camerasize.com/compact/#482,289,633,ha,b
Pozdrawiam
Za mało kółek po prawej stronie. Gdyby miał 4 to mógłby jeździć :) super świetna odpowiedź rozbawiłeś mnie do łez rewelka :)
Podobnie. Od premiery E-M5 aż do E-M10II włącznie (z pominięciem E-M1) wszystkie korpusy Olympusa korzystają z tej samej lub minimalnie modyfikowanej matrycy Sony.
To znaczy, że osiągi z e-m1 jeśli chodzi o jakość będą dużo lepsze?
Znawcy twierdzą, że gorsze...
Powiedzmy, że zdania w tej materii są podzielone. ;)
Załóż, że efekt finalny będzie podobny.
Wreszcie zrozumiałem o co chodzi przy wyborze "który omd". Chodzi o funkcje dodatkowe, które się najbardziej preferuje... Każdy model ma to coś co jednemu przypasuje, a drugiemu co innego w innym modelu. Ot co :) Dzięki.
No i stało się. Spontanicznie kupiłem e-m5II. Może kiedyś uzbieram na 12-40 i deszczyk nie będzie przeszkodą, np w górach. Pewnie dojdzie za 2-3 dni...
No i stało się. Spontanicznie kupiłem e-m5II. Może kiedyś uzbieram na 12-40 i deszczyk nie będzie przeszkodą, np w górach. Pewnie dojdzie za 2-3 dni...
Fajny aparat :-)
Jeśli chcesz uniknąć stresu związanego z deszczem to znacznie taniej niż w przypadku 12-40 2.8 możesz to zrobić kupując 12-50mm.
warto zamiast wersji mark II z naleśnikiem kupić starszą wersję ale dodatkowo z obiektywem 40-150 ?? Ta sama cena jest ??
warto zamiast wersji mark II z naleśnikiem kupić starszą wersję ale dodatkowo z obiektywem 40-150 ?? Ta sama cena jest ??
A kto to ma wiedzieć? Zależy, czy bardziej potrzebujesz tego obiektywu, czy cech, jakie odróżniają nowszą wersję tej puszki od starszej.
lubię czasami coś na długiej ogniskowej złapać, ale z drugiej strony za jasne te obiektywy nie są i lepsza stabilizacja zawsze będzie na rękę
używany 40-150 to 300-400 zł. Za tą różnicę brałbym mark II i w razie potrzeby dokupił po taniości potrzebne tele.
I tak też zrobiłem, teraz jego zadaniem będzie przekonać żebym sprzedał Stylusa oraz że wart był dołożenia okrągłej sumki :wink:
luzaczek82
15.02.16, 21:59
A jednak skusiłeś się...stylusa bym spylił i kupił 25 1.8 albo 20 1.7 wtedy to będzie dopiero maszyna:grin:
no dwóch trzymał nie będę - nie taki jest plan, za stylusem mocno stoi argument uniwersalności, a mi bardzo pasuje mieć wszystko i zawsze pod ręką, więc OM-D łatwo miał nie będzie z kitowym naleśnikiem. Jeśli da radę, (a bardziej: ja dam radę zobaczyć różnicę), to uniwersalna "stałka" będzie kolejnym nabytkiem, coś do makro też by się przydało....
no dwóch trzymał nie będę - nie taki jest plan, za stylusem mocno stoi argument uniwersalności, a mi bardzo pasuje mieć wszystko i zawsze pod ręką, więc OM-D łatwo miał nie będzie z kitowym naleśnikiem. Jeśli da radę, (a bardziej: ja dam radę zobaczyć różnicę), to uniwersalna "stałka" będzie kolejnym nabytkiem, coś do makro też by się przydało....
Żonglerka szkłami bywa kłopotliwa, szczególnie w warunkach "terenowych" Z umiarkowanych cenowo rzeczy polecam przyjrzenie się mZD12-50. Ma przyjazną ogniskową - od wnętrz i krajobrazów do portretu, jest ryb makro p- mz całkiem fajny. Z wad - nieco ciemny. Ale ideałów brak .
luzaczek82
15.02.16, 22:25
Jak będziesz chciał coś do makro to tańszym kosztem można coś na m42(ja mojego może będę sprzedawać)bo jedzie do mnie 60 olka:)
Jak będziesz chciał coś do makro to tańszym kosztem można coś na m42(ja mojego może będę sprzedawać)bo jedzie do mnie 60 olka:)
właśnie widziałem że zakupiłeś ten obiektyw :wink: gratuluję ! wrzuć fotkę co taki zestaw potrafi jak przyjdzie, ( co do m42 to nie wiem nawet co to jest :lol:, temat obiektywów jest mi jeszcze trochę obcy )
---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Żonglerka szkłami bywa kłopotliwa, szczególnie w warunkach "terenowych" Z umiarkowanych cenowo rzeczy polecam przyjrzenie się mZD12-50. Ma przyjazną ogniskową - od wnętrz i krajobrazów do portretu, jest ryb makro p- mz całkiem fajny. Z wad - nieco ciemny. Ale ideałów brak .
dzięki za radę, zaś co do wymiennych obiektywów: zawsze chciałem tego uniknąć. Ale jak nie spróbuję to nie będę wiedział. Podobnie było z pytami analogowymi: kiedyś nimi rzucałem jako nastolatek, ale jak ciekawość wzięła górę, to dziś mam już małą kolekcję LP i solidny gramofon który cieszy oko i ucho :)
no to na dzień dobry zacznę od narzekania ( pogoda taka :-P ): włącznik w E-M10 mark II bardzo ładny ale jak dla mnie niepraktyczny, np: przez niego nie da się włączyć aparatu do oglądania zdjęć tak żeby obiektywu nie kurzyć :cry:, i wolałbym jeśli już, żeby skręcał w lewo bo klinuje się palec przy włączaniu lampy, zaś dekielek automatyczny to klasa sama w sobie, nie mogłem się oprzeć i też dokupiłem, podobne w XZ-2 i Stylusie świetnie się sprawdzały !
Ogólnie aparat w kolorze srebrnym jest piękny !!!
Jakim cudem kurzy Ci się obiektyw przy włączaniu aparatu? :D
w XZ-2 czy Stylusie mogłem przeglądać zrobione zdjęcia bez wysuwania obiektywu , przytrzymując chwilę klawisz z trójkątem, tu tak się nie da.
Mam pytanko czy podpinając obiektyw analogowy mogę ustawić w menu stabilizację dla jego ogniskowej i jak wygląda sam focus-peking w tym aparacie?
Tak z analogami działa stabilizacja tylko ogniskową oczywiście trzeba wpisać ręcznie od 8mm w górę. Focus-peking można sobie przypisać do jakiegoś przycisku i w razie konieczności uruchomić. O ile się nie mylę są różne stopnie i kolory podświetlenia.
Darekw1967
18.02.16, 19:01
w XZ-2 czy Stylusie mogłem przeglądać zrobione zdjęcia bez wysuwania obiektywu , przytrzymując chwilę klawisz z trójkątem, tu tak się nie da.
Witaj !
Ale XZ-2 czy Stylus daja ci slaby DR i trzeba bardzo uwazac z doborem wlasciwej ekspozycji.
Pozdrawiam
Tak z analogami działa stabilizacja tylko ogniskową oczywiście trzeba wpisać ręcznie od 8mm w górę. Focus-peking można sobie przypisać do jakiegoś przycisku i w razie konieczności uruchomić. O ile się nie mylę są różne stopnie i kolory podświetlenia.
Dzięki:) mam taka 50-tkę manualną Pentaxa którą uwielbiam ale praca nią podłączoną do GX1 bez stabilizacji, focuspekingu i wizjera który jednak daje jakieś dodatkowe podparcie była drogą przez mękę.
No to zostaje Ci kupić przejściówkę i w plener.
No to zostaje Ci kupić przejściówkę i w plener.
Przejściówkę mam. Zwykła chińska, pasuje do GX1 i też powinna pasować do Olka.
Brakuje mi tylko E-M10II:wink:
Będzie pasować nie ma innej opcji.
Właśnie, przy okazji. Jak działa FP w porównaniu do pierwszej wersji?
MaxGoldfeder
5.03.16, 22:48
Cześć
Chciałbym zapytać, czy ktoś już się spotkał z takim problemem dotyczącym OMD E-M10 MII:
Chodzi o live view w trybach S oraz A. Otóż nie mogę wyłączyć bardzo mi zbędnej funkcji, którą w PL menu tłumaczą na "Nocne Kadry" (sekcja D). Wszystkie opcje w tej sekcji mają ustawione off... ale to jakby niewiele daje. Tylko w trybie M aparat wyświetla wszystko zgodnie z ustawieniami ekspozycji, w pozostałych trybach "pomaga" poprawiając jasność obrazu na wyświetlaczu.
Sprawdzałem na drugim egzemplarzu i tam ustawienia off w sekcji "Nocne kadry" wyłączają ten podgląd we wszystkich trybach.
Zaktualizowałem oprogramowanie do 1.1 (pierwszy pomysł serwisu olympusa) ale to też nic nie daje.
Pozostają dwie opcje, albo wadliwy egzemplarz albo kolizja z jakimiś innymi ustawieniami. Wie ktoś coś?
PS.
Jeśli problem jest szeroko znany i był już omawiany 10 razy to sori, ale jakoś nie mogę go trafić.
Czy tą lampę można zastosować do OM-D E-M10 ?
169037
169037
czytałeś instrukcję od aparatu ?
Witam jako nowy użytkownik forum :)
Od kilku dni zastanawiam się nad nowym aparatem (właściwie systemem). Napiszę w skrócie jak to wygląda, czego szukam i dlaczego szukam...
Obecnie użytkuje 2 lustrzanki Nikona - D7100 i D90 wraz z obiektywami 50 mm. 1.8, 18-105 oraz 85 mm. 1.8. Od pewnego czasu zdałem sobie sprawę, że nie noszę ze sobą aparatu ponieważ jest za duży - za dużo do noszenia, wielkie itp. Zacząłem zastanawiać się nad przejściem na "mniejszy system" mikro 4/3.
Chciałbym się zapytać...
1) Na ile przyszłościowy jest ten system? Nikon jestem (prawie) pewny, że np nie zmieni bagnetu, nie porzuci tego co ma.
2) Ile stracę pod względem "jakości zdjęcia" w porównaniu do takiego D7100? Pod względem małej głębi ostrości?
3) Widziałem,że E-M1 całkiem fajnie pracuje się w studiu - jak przy tym wygląda E-M10 Mark II?
4) Ostatnio usłyszałem od znajomego, że mikro 4/3 jest "kultowe i wspaniałe" - czy ktoś to rozumie i potrafi rozwinąć co takiego sprawia, że akurat ten system to świetny wybór?
Chciałbym lżejszy system, przyszłościowy który generuje dobry obrazek. Zastanawiam się jeszcze nad Fuji X-T10 - ktoś z Was drogie Koleżanki i Koledzy miał porównanie tych dwóch aparatów?
Aparat będzie służył gównie do portretów oraz sesji rodzinnych w plenerze w świetle dziennym, czasami w domu, jeśli się nada to kilka razy w roku zabawa w studiu :)
Z góry dziękuje za pomoc!
Może to już nieaktualne ale:
Ja używam takiej lampy od lat. Działa świetnie, choć tylko w ustawieniu aparatu na "M" Czyli trzeba zmieniając odległość zmieniać przysłonę na ten przykład, bo wygodniej niż w lampie parametry.:|
Witam jako nowy użytkownik forum :)
Od kilku dni zastanawiam się nad nowym aparatem (właściwie systemem). Napiszę w skrócie jak to wygląda, czego szukam i dlaczego szukam...
Obecnie użytkuje 2 lustrzanki Nikona - D7100 i D90 wraz z obiektywami 50 mm. 1.8, 18-105 oraz 85 mm. 1.8. Od pewnego czasu zdałem sobie sprawę, że nie noszę ze sobą aparatu ponieważ jest za duży - za dużo do noszenia, wielkie itp. Zacząłem zastanawiać się nad przejściem na "mniejszy system" mikro 4/3.
Chciałbym się zapytać...
1) Na ile przyszłościowy jest ten system? Nikon jestem (prawie) pewny, że np nie zmieni bagnetu, nie porzuci tego co ma.
2) Ile stracę pod względem "jakości zdjęcia" w porównaniu do takiego D7100? Pod względem małej głębi ostrości?
3) Widziałem,że E-M1 całkiem fajnie pracuje się w studiu - jak przy tym wygląda E-M10 Mark II?
4) Ostatnio usłyszałem od znajomego, że mikro 4/3 jest "kultowe i wspaniałe" - czy ktoś to rozumie i potrafi rozwinąć co takiego sprawia, że akurat ten system to świetny wybór?
Chciałbym lżejszy system, przyszłościowy który generuje dobry obrazek. Zastanawiam się jeszcze nad Fuji X-T10 - ktoś z Was drogie Koleżanki i Koledzy miał porównanie tych dwóch aparatów?
Aparat będzie służył gównie do portretów oraz sesji rodzinnych w plenerze w świetle dziennym, czasami w domu, jeśli się nada to kilka razy w roku zabawa w studiu :)
Z góry dziękuje za pomoc!
Micro jak też nazwa wskazuje jest małe i poręczne. Zdecydowanie mniejsze od Nikonowskiego DX. Szkła z reguły są dobre albo bardzo dobre optycznie i dobrze pracują już od pełnej dziury. Poczytaj trochę testów a wyrobisz sobie zdanie. Są dwaj producenci puszek odmienni w stylistyce. System posiada największą ilość szkieł z systemów bezlusterkowych. Ceny szkieł są różne ale do najniższych nie należą aczkolwiek do fuji trochę jeszcze im brakuje. System cały czas się rozwija. Jakość obrazka jest niezłą ale musisz ocenić to sam. AF jest bardzo dobry i szybki kuleje nieco AF-C ale to i tak najszybszy AF bezlusterkowy. Jeżeli chodzi o GO sam musisz ocenić czy Ci odpowiada jest nieco większa niż w DX. Kultowy system? Nie wiem czy tak jest. Wiem tylko to że jak idę ulicą to jestem dumny że mam takiego OM-D na piersi głównie z tego powodu że to bardzo designerski aparacik a przy tym ma Wielkie możliwości. Często ludzie pytają co to za aparat. To taka biżuteria :-) Wszystkie odpowiedniki swoich szkieł znajdziesz w systemie.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedź :) Chętnie wysłucham zdania pozostałych osób z forum.
Może jakieś porównanie "organoleptyczne" z Fuji X-T10? ;)
Ja przesiadałem się z D90 i podobnego zestawu obiektywów i uważam że obrazek jaki oferuje (W moim przypadku E-M5) był na pewno lepszy (nie wiem jak z N7100). Dużą zaleta jest to, że szkła w m4/3 (szczególnie stałki) są świetne optycznie i ostre od "pełnej dziury" co niweluje przewagę w małej GO w stosunku do APS-C (gdzie aby otrzymać podobną jakość trzeba troszkę przymknąć np. taką 50/1.8 i już mamy taką samą GO ;-)
Hej,
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką tego aparatu i mam jeden tylko problem. Nie mogę importować zdjęć na smartfona. Ściągnęłam Olympus Image Share i przy pierwszym połączeniu działało bez zarzutu. Teraz jest problem z WiFi, niby połączony, bo mogę nim sterować przez smartfona, Ale nie mogę importować zdjęć (pokazuje, ze brak zdjęć, a potem,ze nie ma połączenia z internetem, mimo,że wszystko jest ON).Macie pomysł na czym polega problem i jak to naprawić?
Witam,
mam mały problem, może ktoś poradzi ? Otóż otóż w trybie focus stacking ustawiam parametry i np. 30 klatek, a aparat robi 10 albo 11. Kartę pamięci mam 16GB class 10
więc pewnie nie tu leży problem ? A może nie pasuje to, że karta jest mikro SD w adapterze ? Kombinuję w dalszym ciągu, ale może ktoś miał podobny problem ??
Pozdrawiam
A jak masz ustawione w opcjach bracketingu różne ustawienia ostrości? To parametr, który określa z jakim skokiem przechodzi przez kolejne punkty ostrości. Jeśli jest ustawiony na 5 to zapewne przy Twojej ogniskowej tyle zdjęć wystarczy aby przeszedł przez całą skalę. Sprawdziłem dla 12 mm przy ustawieniu 1 (wąsko) , aparat wykonał 28 zdjęć (mimo że ustawione było 30), gdyż tyle mu wystarczyło, aby z tak małym krokiem przeszedł przez całą skalę ostrości.
Pewnie masz rację. Tego nie wziąłem pod uwagę. Dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół.
Czołem!
Od niedawna przesiadłem się z Pentaxa k100d na OMD-E-M10 II i pojawia się następujące złożone pytanie:
1. Stabilizacja i funkcja anti-shock - czy są ze sobą jakkolwiek powiązane?
2. Funkcja anti-shock - ustawiam 0s. tryb silent na off. Rozumiem, że aby funkcja antishock działała to muszę przełączyć tryb fotografowania z single-shot na single-shot z diamentem (oznaczeniem dla antishock). Jeśli pozostanę w zwykłym single-shot to rozumiem, że antyszok nie działa? Dobrze rozumuję?
Pozdrawiam
Jakub
1. Stabilizacja i funkcja anti-shock - czy są ze sobą jakkolwiek powiązane?
Nie.
2. Funkcja anti-shock - ustawiam 0s. tryb silent na off. Rozumiem, że aby funkcja antishock działała to muszę przełączyć tryb fotografowania z single-shot na single-shot z diamentem (oznaczeniem dla antishock). Jeśli pozostanę w zwykłym single-shot to rozumiem, że antyszok nie działa? Dobrze rozumuję?
Dobrze rozumujesz :)
Witajcie, jestem nowa zarówno na forum jak i w świecie bezlusterkowców. Od dzisiaj jestem szczęścliwą posiadaczką e-m10 mii i zaniepokoiła mnie jedna rzecz, a mianowicie dźwięk (szum) jaki wydaje aparat, gdy wciskam migawkę wielu uchwycenia ostrości. Czy to normalne, że on tak szumi? Jak robię zdjęcie z użyciem ekranu, to tak tego nie słyszę, ale gdy przystawiam policzek do wizjera, to już wyraźnie. Do tej pory byłam użytkownikiem lustrzanek i nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Do tego dosyć szybko się nagrzewa. Szczególnie w okolicy przycisków. Też tak macie?
Witajcie, jestem nowa zarówno na forum jak i w świecie bezlusterkowców. Od dzisiaj jestem szczęścliwą posiadaczką e-m10 mii i zaniepokoiła mnie jedna rzecz, a mianowicie dźwięk (szum) jaki wydaje aparat, gdy wciskam migawkę wielu uchwycenia ostrości. Czy to normalne, że on tak szumi? Jak robię zdjęcie z użyciem ekranu, to tak tego nie słyszę, ale gdy przystawiam policzek do wizjera, to już wyraźnie. Do tej pory byłam użytkownikiem lustrzanek i nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Do tego dosyć szybko się nagrzewa. Szczególnie w okolicy przycisków. Też tak macie?
Tak ma być, stabilizacja szumi.
Tak ma być, stabilizacja szumi.
Dziękuję za uspokojenie :-)
W jakim czasie robisz te 100-150 zdjec.
Czy inne dane mozesz zapisac na tej karcie ktore wiecej waza niz te 100-150 zdjec.
Proszę o pomoc w obsłudze mojego em10 mk II - nie działa mi lampa błyskowa w trybie PASM - może nie potrafię jej włączyć ?
A w którymś z innych trybów działa?
Działa w iauto, na ekranie w momencie podniesienia się lampy widać ikonę z przekreślonym symbolem lampy, na "superekranie" nie ma możliwości zmiany żadnym pokrętłem trybu lampy ( tzn. symbolu tej przekreślonej )...
---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------
...ło matko.... należało wyłączyć tryb cichej migawki ( włączyłem go po lekturze artykułu P.Dobasa ) i wszystko działa !!!
cieszę się z mojego nowego sprzętu!!!
pozdrawiam wszystkich na Forum
...ło matko.... należało wyłączyć tryb cichej migawki
Heh, też się na to naciąłem. Z pół dnia mi zeszło na frustracji :P Niestety, Olek ma sporo takich zależności jednego ustawienia od drugiego, o których trzeba pamiętać...
...zazwyczaj większość opisana w instrukcji. chociaż z tym bywa różnie.
Na chłopski rozum to powinno to być opisane w "cautions" pod opisem ustawień elektronicznej migawki, ewentualnie pod trybami flasha. Nie widzę ani w jednym, ani w drugim miejscu, więc jeśli faktycznie gdzieś to jest w instrukcji zagrzebane, to jest to miejsce na tyle od czapy, że tak jakby nie było ;)
[...] pół dnia mi zeszło na frustracji :P Niestety, Olek ma sporo takich zależności jednego ustawienia od drugiego, o których trzeba pamiętać...Raczej kilka (nawet niezbyt dużo) :-) Stara zasada "naprawiania" sprzętu elektronicznego mówi: zacznij od resetu, co w 75% przypadkach pomaga :-) A tak na poważnie: aby zaoszczędzić sobie frustracji na przyszłość - 4 różne ustawienia aparatu możesz zapamiętać jako własne, a następnie wybrać dla przycisku funkcyjnego opcję przełączania pomiędzy nimi.
Przesiadłem się z M10 na M10 Mark II
i o ile pamiętam w M10 przy obiektywie 75-300 przy 300 mm w trybie P najdłuższy czas naświetlania, o ile to możliwe trzymał 1/160, tzn. dobierał z ISO odpowiednio go zwiększając (tryb Auto).
W Mark II ustawia czas 1/30 i w miarę niskie ISO co jest bez sensu, wszak przy 300 mm na 1/30 zdjęci zrobić się nie da.
Gdzie ustawia się te priorytety?
[...]Gdzie ustawia się te priorytety?Aparat nie jest aż tak odporny na fotograficznie opornych. Nie można przeprogramować algorytmu doboru ISO, czasu i przysłony w P. Można ustawić dolny i górny próg ISO w trybie ISO AUTO, jednak trzeba mieć świadomość, że przy długiej ogniskowej wskazany jest krótki czas ekspozycji. Dla osób korzystających z automatyki P pozostaje pokrętło i ustawienie nim Ps (shift) na jakiś krótszy czas migawki. Własny zakres czułości i sposób ekspozycji specjalnie dla długiej ogniskowej można zapamiętać jako swój własny i jednym naciśnięciem przycisku funkcyjnego włączyć go w razie potrzeby.
sybic, Jack
polecam pobawić się opcjami X-Sync oraz Dług. Błysku (w E-M10 mkI ustawienia, zakładka F. Ust. Indywid.). W szczególności tą drugą :)
...W Mark II ustawia czas 1/30 i w miarę niskie ISO co jest bez sensu, wszak przy 300 mm na 1/30 zdjęci zrobić się nie da. ...
Hmm..., w Mark II skuteczność 5 osiowej stabilizacji producent szacuje na 4 EV (info z testu aparatu na optycznych (http://www.optyczne.pl/322.3-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M10_Mark_II_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html)) to nie wiem czy tak bez sensu. Choć tak dokładniej to ten czas bardziej do 1/40s byłby (powinien być) zbliżony (biorąc pod uwagę ogniskową i te 4 EV skuteczności stabilizacji)
moje zdjęcie z obiektywu 300mm zrobione z czasem 1s przy 3-osiowej stabilizacji E-M10 wydaje się przeczyć prawom fizyki, hehe :) A tak poważnie to odpowiedź podałem wyżej
Sporo też zależy od tego, czy scena jest na tyle statyczna, by dało się wykonać całą serię zdjęć. Zajmuję się makrofotografią w świetle zastanym, zwykle nie używam statywu i bardzo często spotykam się z sytuacją, że światła nie starcza i czas ekspozycji wychodzi tak długi, ze wszelkie teorie mówią, ze zdjęcie powinno być poruszone. W takich sytuacjach staram się wykonać długą serie (czasem nawet kilkadziesiąt zdjęć) i zwykle coś się daje z nich wybrać. Poruszenie zdjęcia jest procesem statystycznym i nie jest tak, że do pewnego czasu zdjęcie będzie ostre,a po jego przekroczeniu poruszone. W pewnym, często całkiem sporym, zakresie czasów prawdopodobieństwo uzyskania nieporuszonego zdjęcia spada od praktycznie 100% do niemal 0%.
Niestety w żadnym Olku nie da się ustawić progu maksymalnego czasu migawki w auto ISO, po dojściu do którego aparat podnosiłby czułość, zamiast wydłużać czas. A szkoda, bo funkcję tę uważam za wynalazek na miarę krojonego chleba czy pieluch jednorazowych :-D Mało która funkcja tak ułatwia fotografowanie, jak ona.
epicure
sprawdzałeś tą opcją, o której pisałem?
Sprawdzę w wolnym czasie.
Na chłopski rozum to powinno to być opisane w "cautions" pod opisem ustawień elektronicznej migawki, ewentualnie pod trybami flasha. Nie widzę ani w jednym, ani w drugim miejscu, więc jeśli faktycznie gdzieś to jest w instrukcji zagrzebane, to jest to miejsce na tyle od czapy, że tak jakby nie było ;)
Taaa, jeśli chodzi o manual i menu aparatu, to Olympus jest niestety mentalnie w XIX wieku... koncepcja "inuicyjnej obsługi sprzętu" jest im zupełnie obca :)
Witam wszystkich
Jako, że jak wielu z Was odechciało mi się dźwigać lustrzanki (szczególnie na wakacjach) naszła mnie ochota na kupno własnie tego Olka. Nie ukrywam, że ze względu na wygląd, jakość zdjęć oraz sentyment do Olympusa. Już prawie się zdecydowałem lecz na swoje nieszczęście zobaczyłem fajny ficzer w Panasie GX80 a mianowicie robienie panningu ze zdjęć 4K. Orientuje się ktoś może czy w Olympusie jest możliwe robienie takiego cuda, a jak nie to może jak to zrobić programowo? Pozdrawiam
Bez problemu zrobisz to programowo. Ale gx80 jest miodny.
E-M10 II nie nagrywa w 4k wiec może być problem z softwarowym panningiem
Cześć
Zastanawiałem się, czy jestem w stanie ściągnąć z aparatu RAWa (poprzez aplikację Olympusa).
Co do JPGa, to nie ma problemu.
Robił to ktoś z Was? Tą czy inna aplikacją?
pzdr
RAWów się nie da. I tak chyba na iOS / Androida nie ma aplikacji, która potrafiłaby je wywołać.
można jakoś przez przeglądarkę. Po połączeniu trzeba wejść na zdaje się 192.168.0.10/DCIM albo http://oishare/DCIM.
Wywołanie to podstawowe zastosowanie.
Sam w sumie nie wiem, czy jest jakiś software, poszukam.
Drugi, to potrzebuję plik, nie mam przy sobie czytnika i kompa, wiec ściągam i podsyłam komuś.
Wątek z przeglądarką, nie znałem, ciekawy, sprawdzę wieczorem
Dzięki.
pzdr
... albo http://oishare/DCIM. szafir51 , link zdaje się nie działa (nie znaleziono adresu)
Jeszcze niedawno prawie wszystkie zdjęcia robiłem na tablecie, ale do rawów nic nie znalazłem. Wszystko, co twierdzi, że otwiera rawy tak naprawdę oszukuje i pobiera tylko podgląd w jpg. Najbliżej jest chyba mobilny Lightroom, ale i on potrafił tylko pracować na podglądzie pliku, który trzyma w chmurze CC i zastosować zmiany potem na oryginale. Nie wiem, czy coś się zmieniło od tego czasu, ale nie sądzę, to jest chyba po prostu zbyt ciężkie pamięciowo i obliczeniowo zadanie na sprzęt mobilny.
Jeśli potrzebujesz wybrać i przesłać na szybko pojedynczy plik, to chyba najprościej będzie wygenerować dla konkretnego zdjęcia jpga z menu aparatu.
Z otwarciem RAWów nie ma problemu, o ile są one w formacie DNG.
czy coś już wiadomo nt E-M10 mk3?
Nie za wcześnie na 10-kę?, pewnie teraz pojawi się E-M5 Mk III (to by wynikało z lat ...)
Ważę przesiadkę ze starej lustrzanki olympusa na bezlusterkowca (standardowo - nie zawsze chce się tachać ze sobą aż tak duży i ciężki sprzęt). Z uwagi na budżet rozważam E-M5 MKI i E-M10 MKII i skłaniam się raczej ku temu drugiemu (uszczelnienia nie są dla mnie krytyczne). I tutaj pytanie - jedyna moja obawa (brak doświadczenia z takim wynalazkiem) to elektroniczny wizjer. Z tego co czytam wygląda na to, że w końcu te wizjery są na tyle dobre, iż nie widać pikseli i w np. mocno oświetlonym otoczeniu na otwartej przestrzeni dają taką jakość obrazu jak wizjer optyczny? Rozumiem, że przy słabym oświetleniu (np. noc) wizjer będzie szumił, ale obraz będzie płynny?
Ważę przesiadkę ze starej lustrzanki olympusa na bezlusterkowca (standardowo - nie zawsze chce się tachać ze sobą aż tak duży i ciężki sprzęt). Z uwagi na budżet rozważam E-M5 MKI i E-M10 MKII i skłaniam się raczej ku temu drugiemu (uszczelnienia nie są dla mnie krytyczne). I tutaj pytanie - jedyna moja obawa (brak doświadczenia z takim wynalazkiem) to elektroniczny wizjer. Z tego co czytam wygląda na to, że w końcu te wizjery są na tyle dobre, iż nie widać pikseli i w np. mocno oświetlonym otoczeniu na otwartej przestrzeni dają taką jakość obrazu jak wizjer optyczny? Rozumiem, że przy słabym oświetleniu (np. noc) wizjer będzie szumił, ale obraz będzie płynny?
Da się przyzwyczić. Mnie nie przeszkadza to zupełnie.
Najlepiej sam sprawdź. W każdym większym sklepie ze sprzętem foto pozwalają wykonać kilka testowych zdjęć, weż tylko ze sobą kartę pamięci i udanego sprawdzania!
EVF są już na bardzo dobrym poziomie. W pierwszym E-M10 miałem wyraźnie gorszy (800x600) z mniejszym powiększeniem (0.58x) i w niczym mi nie przeszkadzał. W E-M10 II jest 1024x768 i powiększenie 0.62x więc powinno być jeszcze lepiej.
Zresztą przyzwyczaiłem się do zalet EVF na tyle że już niechętnie bym wrócił teraz do optycznego.
Jak dla mnie obecna generacja EVF ma więcej zalet niż wad w porównaniu do wizjera optycznego (szczególnie w porównaniu do kiepskich wizjerów większości lustrzanek APS-C).
Jak dla mnie obecna generacja EVF ma więcej zalet niż wad w porównaniu do wizjera optycznego (szczególnie w porównaniu do kiepskich wizjerów większości lustrzanek APS-C).
Ja przechodziłem na EVF z Canona 5D, tam jest powiększenie 0.71, więc w E-M10 był trochę mniejszy :-D
ja mam E-M10 w pierwszej wersji i obraz jest wyświetlany płynnie. Nawet gdy jest ciemno, obraz wciąż jest płynnie wyświetlany. Nawet jeżeli spowalnia to nie na tyle, żeby można było to łatwo dostrzec. W ciemności obraz oczywiście mocno zaszumiony, ale coś widać - w zwykłym wizjerze optycznym w podobnych warunkach widać już niewiele.
Z tych dwojga brałbym E-M10 mkII.
Dziękuję za opinie. W między czasie w końcu dorwałem sztukę EM-10 MKII na żywo w sklepie w Warszawie i przy moim umiarkowanym nastawieniu z lekką obawą EVF pozytywnie mnie zaskoczył. Miałem okazję potestować przy optymalnym oświetleniu i prześwietleniu - działał co najmniej dobrze. Myślę, że teraz pozostaje tylko wyczekać okazję w nadziei na premierę EM-10 MKIII i kupować ;)
Czy ktoś się orientuje czy cena, która jest obecnie w sklepach jest już po obniżce spowodowanej wypuszczeniem nowego MIII, czy jeszcze przed?
Niestety nie śledziłem ceny wcześniej i nie wiem jak to wyglądało.
Jak dobrze pamiętam to rok temu cena om-d II była podobna jak teraz.
194409 Po zalogowaniu się na ceneo jest dostępna opcja sprawdzenia historii cen. Nie wiem na ile realna, ale jest:) Na zdjęciu ikonka w czerwonym kółku.
Ceny Olków w sklepach nie spadają jakoś znacznie, przynajmniej nie w kraju nad Wisłą. Pewnie za jakiś czas Mark II zniknie z oficjalnego cennika Olympusa i wtedy w sklepach zostaną leżaki magazynowe, które będzie można kupić taniej. Teraz mkI jest za 1750 body, za jakiś czas będzie pewnie to samo z Mark II. Tylko wtedy inne aparaty będą kusiły :)
Wojti007lol
18.09.17, 08:30
Hej hej hej dzień dobry :) Przechodzę z DSLRna mikro4/3 i rozważam zakup aparatu. Po dłuższych poszukiwaniach padło na Olympusa OM-D E-M10 mark III i tu pytanie: czy warto jest dokładać kilka stówek do najnowszej wersji czy kupić markII? Zawsze staram się kupować najnowsze wersje ale w tym wypadku mark II a III niewiele się różnią, głównie to większą ilością punktów AF (o to przemawia za mark III) i funkcjami wideo które dobrze jest mieć ale na chwile obecna nie planuje filmować :)
z chęcią wysłucham która wersje wybrać i czy są jakieś większe różnice choćby w nowych matrycach TruPic VIII :)
Jeśli możesz się obyć bez 4K, to chyba lepsza będzie starsza wersja. Punktów AF Ci w nim nie zabraknie.
Wojti007lol
18.09.17, 09:34
W 4K nigdy nie kręciłem (jak już to w 60fps 1080p) ale wiadomo, może coś się zmienić ;) Wiem ze 81 punktów AF to nadal dużo ale 121 jest jeszcze....przydatniejsze? :D (moja lustrzanka miała 27).
Czy opcja Touchpada na wyswietlaczu do ustawiania punktów ostrości patrząc przes EVF tez działa w mark II? Jeśli tak to będzie mi łatwiej podjąć decyzje, dla mnie to bardzo fajny i użyteczny bajer. Ogólnie było by dobrze wiedzieć czy mark II ma te same funkcje Menu co mark III.
W 4K nigdy nie kręciłem (jak już to w 60fps 1080p) ale wiadomo, może coś się zmienić ;) Wiem ze 81 punktów AF to nadal dużo ale 121 jest jeszcze....przydatniejsze? :D (moja lustrzanka miała 27).
Czy opcja Touchpada na wyswietlaczu do ustawiania punktów ostrości patrząc przes EVF tez działa w mark II? Jeśli tak to będzie mi łatwiej podjąć decyzje, dla mnie to bardzo fajny i użyteczny bajer. Ogólnie było by dobrze wiedzieć czy mark II ma te same funkcje Menu co mark III.
Wygląda że mark III jest dość mocno okrojony funkcjonalnie względem poprzedników. Do tej pory E-M10 to było funkcjonalnie niemalże to samo co E-M5 (w E-M10 nie było uszczelnień i trochę słabsza stabilizacja była), teraz zostały obie linie wyraźnie oddzielone funkcjonalnie.
E-M10mkIII bym nie kupił. Nie potrzebuję filmów 4k.
E-M10mkII, albo E-M5mkII albo Fuji X-T20
Wojti007lol
18.09.17, 12:47
Fuji x-t20 miało być jako pierwsze ale jednak wbudowana w Olka stabilizacja robi swoje :) Myśle ze w takim razie wybiorę MII. E-m5 II jest dużo droższe wiec odpada.
zdublowane wpisy/apz
Fuji x-t20 miało być jako pierwsze ale jednak wbudowana w Olka stabilizacja robi swoje :) Myśle ze w takim razie wybiorę MII. E-m5 II jest dużo droższe wiec odpada.
Zależy jakie szkła zamierzasz używać. Zoomy są i tak w większości stabilizowane.
EDIT: W fotojoker masz Olympus OM-D E-M5 II (srebrny) z ob. 12-50mm (czarny) za 4750zł, czyli nie tak znowu dużo więcej niż X-T20 z 16-50 3.5-5.6 ;-)
Ale ja wolałbym kupić Olympus E-M10 II z ob. 14-42mm II R (srebrny) za 2899zł i dozbierać potem na 12-40 2.8 - to jest genialne szkło ;-)
Wojti007lol
18.09.17, 15:53
Rzecz w tym aby nie wydawać dużo kasy, dlaczego? Podam przykład: pod koniec kwietnia bieżącego roku kupiłem mową lustrzankę Pentax K-3 II za 4200zl.......zrobiłem ledwie 1154 zdjęcia, wczoraj ją sprzedałem za 3200! :/ Leżała nieużywana, fakt ze mogła sobie leżeć bo przecież to nie ser i się nie zepsuje od leżenia :) ale zachciało mi się Olympusa więc tez zależało mi na szybkiej sprzedaży.....nie chce popełnić tego samego błędu wydają kupę kasy aby po raz kolejny sprzedać za grosze! :/
...dlatego wole kupić tańszy sprzęt, niby niewiele tańszy ale jednak tańszy niż EM5II :) Poza tym tak jak piszesz, lepiej dozbierac do lepszego szkła - puszkę Pentaxa kupiłem droga gdyż tylko ten model posiada GPS a chciałem go do astrofotografii, wcześniej miałem
Pentaxa K-50 za 2000zl.
Wojti007lol
20.09.17, 08:26
Być może każdy z Was juz wie ale ja się chciałem upewnić co do wykonania EM10 Mark III więc napisałem do Olympusa, odpisali mi ze jest wykonany z tworzywa *facepalm* :( Jak może wypuścić następcę który jest ulepszony od poprzedników ale cofnąć się jeśli chodzi o użyte materiały? Dla kogoś kto używał Pentaxow które wykonane są jak czołgi może być ciężko używać plastikowego aparatu. Nie twierdze ze jest wykonany jak chińska tandentna zabawka ale feel może być już nie ten. Troszkę się zawiodłem a jakoś Mark II nie chciałbym kupować, mimo iż jest dużo tańszy.
Wojti007lol
nie kleją mi się twoje posty w rozsądną całość. Kupiłeś fajny aparat za kupę kasy i zamiast go używać to leżał. Sprzedałeś tanio, bo miałeś nową zachciankę - Olympusa. Może zamiast pakować masę pieniędzy w E-M10 III kup sobie po prostu używany E-M10 II za połowę ceny nowej trójki? A jak potrzebujesz filmowania 4k to Panasa GX80? Kupując E-M10 III płacisz podatek od nowości.
Tak się zastanawiam - co potrzebujesz co ma nowa dziesiątka a nie ma jej poprzednia wersja?
Na zachciankach zawsze się traci. Moim zdaniem powinieneś się zastanowić jakie zdjęcia chcesz robić i skupić się na kwestiach technicznych istotnych dla danego rodzaju fotografii.
Wojti007lol
nie kleją mi się twoje posty w rozsądną całość. Kupiłeś fajny aparat za kupę kasy i zamiast go używać to leżał. Sprzedałeś tanio, bo miałeś nową zachciankę - Olympusa. Może zamiast pakować masę pieniędzy w E-M10 III kup sobie po prostu używany E-M10 II za połowę ceny nowej trójki? A jak potrzebujesz filmowania 4k to Panasa GX80? Kupując E-M10 III płacisz podatek od nowości.
Tak się zastanawiam - co potrzebujesz co ma nowa dziesiątka a nie ma jej poprzednia wersja?
Mnie się tam E-M10mkIII też nie podoba.
Dlatego kupiłbym E-M10mkII lub E-M5mkII. Ten drugi nawet ładniejszy :-D
Ale najbardziej to chyba PEN-F ;-)
Wojti007lol
20.09.17, 17:06
Wiem wiem ;) Właśnie to we mnie jest irytujące, zachcianki na których tracę $$$ ;D
...melduje Wam za to ze właśnie stałem się właścicielem E-M10 Mark II - niestety byłem zmęczony aby drugi raz pędzić do sklepu po 45mm 1.8 więc kupiłem z kitem 14-42 Pancake dlatego ze w innym sklepie mieli samo body ale czarne a ja chciałem srebrne :)
Co do aparatu to powiem Wam tak, jest cudny! Przyciski wyglądają jak biżuteria jakaś ;P a sam rozmiar....chyba więcej jak o polowe mniejszy od Pentaxa którego posiadałem :)
....E-M5 II kusił ale jednak za drogi, nie chciałem znowu wydawać dużo więcej ;) Lepiej tańsze body ale lepsze szkło kupić.
Wojti007lol
20.09.17, 21:59
Znajdę gdzieś jakieś Tips&Tricks jeśli chodzi o ustawienia aby zdjęcia wychodziły jak najlepsze? W menu Olympusa ciężko się odnaleźć :D ale tam bałagan, zero intuicyjności! :O
Wojti007lol
20.09.17, 23:02
Mówię o Waszych osobistych ustawieniach :)
Co ci po nich skoro są nasze, osobiste? A menu jest proste, trzeba się tylko przyzwyczaić.
Jutro ci napisze co i jak mam poustawinne. I dlaczego tak
Wojti007lol
21.09.17, 06:46
Proste menu (jak i opisy/nazwy) to były w Pentaxie ;)
Wyłącz opcję Ciepłe Kadry (czy jakoś tak) i zjedź z odszumianiem i wyostrzaniem do minimum.
Wojti007lol
21.09.17, 10:21
No, i o takie rady mi chodziło :) Dzięki. W lustrzance od razy wyłączałem odszukiwanie ISO do 3200, kolejne wartości minimalizowalem do LVL1 itd. W Olku muszę najpierw zapoznać się dobrze z Menu.
Przy okazji, czy każdy E-M10 mark II ma taki luźne przyciski D-Pad? Oprócz teg są strasznie twarde a lewy często mylę z obudowa tuż koło wyświetlacza.
...a lewy często mylę z obudowa tuż koło wyświetlacza.
Witamy w świecie miniaturyzacji...
Wojti007lol
21.09.17, 11:20
Hehe przyzwyaczje się ;)
włącz stabilizację, ustaw raw+jpeg, włącz zdjęcia z anti-shock (taki diamencik przy wyborze pojedyncze/seria/samowyzwalacz). Sam antishock ustaw w menu na [0s]. Włącz stabilizację w filmowaniu, jak masz składanego 14-42EZ to zmień prędkość zmiany ogniskowej na szybką. Ustaw sobie przyciski funkcyjne i kółka jak ci pasuje, odpowiedni tryb i ramkę AF. Włącz wykrywanie twarzy, bo działa i to bardzo dobrze.
Ustawień jest masa, ale większość wyjdzie w praniu. Menu jest może i skomplikowane na początku ale przejedziesz je 3 razy i będziesz wiedział co i jak.
Jak sobie raz poustawiasz wszystkie rzeczy, to do menu już nie będziesz zaglądał.
Wojti007lol
21.09.17, 15:44
Dzięki Szafir :)
Epicure, dlatego tez proszę o pomoc, instrukcje czytam ale tez chce dowiedzieć się od Was ;)
...takie małe pytanko, czy Olympus dodaje paski do zestawów? Nie widzę żadnego s pudełku O_o Trochę dziwne żeby nawet paska nie było (tak wiem, Olympus wielu rzeczy nie dodaje jak chociażby osłon przeciwsłonecznych do obiektywów itd.).
Wojti007lol
21.09.17, 16:43
Może gdzieś w kartonikach jest a ja go nie zauważyłem rozpakowujac aparat wieczorem przy słabym świetle :) Sprawdzę.
luzaczek82
22.09.17, 06:44
Powinien być pasek z boku w kartoniku wciśnięty, też go na początku nie zauważyłem... zresztą i tak używam pasek na nadgarstek wygodniejsze rozwiązanie jak dla mnie
Prośba do moderatorów o przeniesienie postów dotyczących E-M10 mark II do odpowiedniego wątku na forum. To jest temat dotyczący E-M10 mark III.
Prośba do moderatorów o przeniesienie postów dotyczących E-M10 mark II do odpowiedniego wątku na forum. To jest temat dotyczący E-M10 mark III.
To też daje do myślenia, jeśli w wątku o III pisze się więcej o II ;)
To jak z filmem Terminator. Jedynka była super a druga wniosła dużo nowinek technicznych. Ktoś pamięta o czym były kolejne części? :)
... włącz zdjęcia z anti-shock (taki diamencik przy wyborze pojedyncze/seria/samowyzwalacz). Sam antishock ustaw w menu na [0s]. ...
Z tym anti-shock byłbym ostrożny. W pewnych sytuacjach może dać niepożądane efekty jak opisane w tym wątku: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/112697-E-M5-II-paski-na-zdj%C4%99ciach)
Konkluzja w każdym razie taka była:
Pstryknąłem kilka fotek z 1/320s i już na ekraniku oceniłem, że winny jest Anti-Shock. Z AS paski są, bez AS pasków brak :smile:
Kurcze, myślałem, że taki banding, to tylko w jakichś specyficznych warunkach się objawia, np. przy sztucznym oświetleniu.
W ogóle Olympus jakoś niejednoznacznie opisuje w instrukcji działanie tej funkcji. Przykładowo w instrukcji E-M5 MK II pisze tak:
"Aby zapobiec wstrząsom aparatu wywołanym niewielkimi drganiami występującymi podczas naciskania przycisku migawki, obrazy są fotografowane z wykorzystaniem elektronicznej migawki z kurtyną przednią"
W E-M10 MK II tak:
"Aby zapobiec poruszeniu aparatu spowodowanego niewielkimi drganiami w wyniku działania migawki, fotografowanie odbywa się z użyciem elektronicznej migawki z kurtyną przednią."
I ten opis z E-M10 II jest poprawny, bo nie chodzi o drgania wywołane wciskaniem spustu, tylko o drgania wywołane pracą migawki.
Z tym anti-shock byłbym ostrożny. W pewnych sytuacjach może dać niepożądane efekty jak opisane w tym wątku: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/112697-E-M5-II-paski-na-zdj%C4%99ciach)
Winą obarczyłbym raczej elektroniczną migawkę. Mam włączoną funkcję anti-shock od samego początku i przez ponad 3 lata używania aparatu nie odnotowałem problemu na żadnym z kilkunastu tysięcy zdjęć zrobionych w tym czasie.
I ten opis z E-M10 II jest poprawny, bo nie chodzi o drgania wywołane wciskaniem spustu, tylko o drgania wywołane pracą migawki.
Zgadza się:) Wina tłumaczenia. W wersjach ang. instrukcji pisze tak samo w obydwu aparatach. Mniejsza już o to, ale ten anti-shok też doskonały nie jest i czasem może przynieść więcej szkody jak pożytku.
Winą obarczyłbym raczej elektroniczną migawkę. Mam włączoną funkcję anti-shock od samego początku i przez ponad 3 lata używania aparatu nie odnotowałem problemu na żadnym z kilkunastu tysięcy zdjęć zrobionych w tym czasie.
W jakim aparacie ?
Ja we wszystkich Olkach, jakie miałem, używałem Anti-Shock i nie spotkałem się z takim problemem z paskami.
Bo kiedyś w wcześniejszych olkach (np. E-M10 I) ta funkcja działała na trochę innej zasadzie. Było tylko opóźnienie pomiędzy zamknięciem i otworzeniem migawki przed zrobieniem zdjęcia (tak sądzę, ale głowy nie dam:smile: ). Teraz w nowszych włączając Anti-Sock - cyt: "obrazy są fotografowane z wykorzystaniem elektronicznej migawki z kurtyną przednią" - cokolwiek to znaczy:)
Ja miałem na myśli te nowsze modele: E-M10 I i II, E-M5 II, PEN-F.
Nie wiem, może problem z włączonym Anti-Sock i paskami występuje przy określonych "warunkach" (czas ekspozycji, ogniskowa...) i jeszcze widoczne tylko w zasadzie na jednolitym tle. Nie da się zaprzeczyć, że był taki problem u kolegi na forum (miał też wtedy włączony tryb seryjny zdjęć) i wyłączenie AS pomogło.
W E-M10. Problem z pasami był opisywany na FB i wyszło, że to elektroniczna migawka, potwierdziło to kilka osób.
W pierwszym E-M10 wraz z aktualizacją firmware pojawiła się podobna funkcja, w której fizyczna migawka była otwarta i pierwsze kurtyna była robiona elektronicznie. Również nie spotkałem się wtedy z paskami na zdjęciach.
A kolega to miał też chyba cały czas włączoną elektroniczną migawkę z tego co czytałem.
...A kolega to miał też chyba cały czas włączoną elektroniczną migawkę z tego co czytałem.
Raczej nie. Napisał w ten sposób:
Mam na stałe włączoną elektroniczną migawkę z przednią kurtyną (w sumie nawet zalecane do zdjęć z teleobiektywu).
Elektroniczna migawka z przednią kurtyną to właśnie Anti-Shock.
Jaki byłby cel, gdy ma się włączoną elektroniczną migawkę (nie ma wtedy wstrząsów od migawki mechanicznej) włączać jeszcze Anti-Shock ? Na chłopski rozum przy włączonej migawce elektronicznej Anti-Shock powinien być nieaktywny.
Edit.
Nie mam Olympusa, ale Elektroniczna migawka to zdaje się napisałby, że ma włączony tryb cichy (Silent) wówczas cyt. ( z instrukcji M10 II):
"Fotografowanie odbywa się z użyciem elektronicznych migawek zarówno dla przedniej, jak i tylnej kurtyny, dzięki czemu można zredukować minimalne ruchy aparatu spowodowane ruchem migawki tak jak w przypadku fotografowania z funkcją Anti-Shock."
Wojti007lol
22.09.17, 11:52
Powinien być pasek z boku w kartoniku wciśnięty, też go na początku nie zauważyłem... zresztą i tak używam pasek na nadgarstek wygodniejsze rozwiązanie jak dla mnie
Jest, faktycznie był schowany gdzieś z boku :) Dzięki Luzaczek.
Masz racje, przepraszam za zaśmiecanie wątku - proszę o Mlderatora o przeniesienie postów do odpowiedniego wątku o Mark II :)
Wojti007lol
23.09.17, 13:01
No i ceny spadły, tuż po tym jak kupiłem sobie Mark II :D Jescze niedawno cena za body wynosiła 2599 a teraz można kupić za 2349zl :)
mam pytanie o AF - po dotknięciu w ekran w celu złapania AF można powiększyć/zmnijeszc ten kwadracik zielony, on rozszerza pole AF czy służy czemuś innemu?
Wojti007lol
24.09.17, 11:01
Ktoś mi odpowie czy w Mark II tez jest ta opcja Live Composite co w Mark III? Chodzi o dłuższe naświetlanie w trybie LiveView
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mam pytanie o AF - po dotknięciu w ekran w celu złapania AF można powiększyć/zmnijeszc ten kwadracik zielony, on rozszerza pole AF czy służy czemuś innemu?
Tak, ten kwadrat służy do ustalenia wielkości pola AF.
Funkcja Live Composite jest obecna w MK II, ale nie jestem pewien czy działa identycznie jak w nowszym korpusie.
Wojti007lol
25.09.17, 09:03
Co do LiveComposite to już wiem, dzięki :) Za odpowiedz o AF także dziękuje - czasem instrukcja obsługi wszystkiego nie wyjaśni i trzeba zapytać na forum.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Od dwóch dni próbuję znaleźć możliwość przyporządkowania do klawisza fn trybu cichego/elektronicznej migawki..nie ma, czy ja ślepy??
No i stało się - w końcu sprzęt zakupiłem i paczkę otrzymałem. Pierwsze wrażenie fajne. W stosunku do starej serii E (jeszcze w systemie 4/3) faktycznie można to mocno konfigurować. Dopiero drugiego dnia zaczałem byc zadowolony z 'dopasowania' aparatu pod siebie, ale plus za takue możliwości.
Ciekawostka: zaryzykowałem ze sklepem eglobalcentral.pl - w sieci 1/4-1/3 opinii to negatywy (towar nie dotarł/paczka zgubiona). Wyniuchałem prawidłowość, że jeżeli ktoś pisał negotywanie (czy to w PL czy za granicą) i pisał o płatności, opłacał zamówienie przelewem. Opłaciłem kartą (w razie W w banku chargeback i bank ciśnie sprzedawcę o środki), trafiłem jeszcze na jakąś super okazje srebrny zestaw kitowy z ubezpieczoną przesyłką za 1938pln (normalna cena u nich to 2250-2300 zależnie od koloru) :D I potwierdzam - doszło w ciągu 8 dni kalendarzowych od momentu złożenia zamówienia. Najpierw paczka podróżowała z HK do UK, potem w ciągu 3 dni z UK do PL (kurier DPD). Widziałem też tam swojego czasu okazję na body EM5mkII w cenie około 2400pln, ale niestety nie zdążyłem kupić ;)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Od dwóch dni próbuję znaleźć możliwość przyporządkowania do klawisza fn trybu cichego/elektronicznej migawki..nie ma, czy ja ślepy??
alvent: nie znalazłem takiej możliwości. Wg. mojej wiedzy najszybsze podczas focenie dojście do funkcji trybu cichego/anti-shock to wyłączenie na strzałkach przesuwania pola AF i włącznie funkcji na poszczególnych kierunkach (jak w starym systemie E). Wtedy strzałka w dół->od razu pokazuje listę wyboru trybu focenia (single, seryjny, cichy, antishock, timer itd). Strzałkami lewo/prawo - wybierasz co chcesz i dzięki temu zmienić tryb bez odrywania oka od wizjera.
Pytanie odnośnie działania EVF. Czy istnieją jakieś minusy/przeciwskazania, aby na stałę ustawić Frame Rame EVF na High?
I drugie - jakie są różnice między EVF Live boost off oraz On1 (bez spowolnienia płynności EVF przy słabym oświetleniu)? Bo w bardzo ciemnym pomieszczeniu późnym wieczorem nie widzę praktycznie różnicy w czytelności obrazu pomiędzy trybami off oraz On1 (w przypadku On2 nieznacznie lepiej widać pewne detale, oczywiście przy jednoczesnym klatkowaniu widoku).
Dzięki.. :):).sprawdzę jak to funkcjonuje
Dwa dni użytkowania Olka OMD M10 Mark 2, zalety? Zadowalająca jakość obrazka i ergonomia. Wady (chyba kupiłem uszkodzony egzemplarz) brak komunikacji przez Oi.Share z Iphone 7S.
Nie mam pewności co do pracy elektronicznej migawki (zestaw to body z Zuko 12-40 F2,8) Być może w takiej konfiguracji nie mam możliwości uruchomienia? Co do przesyłania zdjęć do telefonu myślę że mija się z celem wysyłanie RAW-ów.
Jednak ta funkcjonalność (zdalne wyzwalanie) jest mi niezbędna przy fotografii krajobrazowej. Ktoś zapyta dlaczego 10 Mark 2 a, nie 10 Mark 3 Przekonało mnie porównanie możliwości brałem pod uwagę trzy body dwa które wymieniłem i Pen F
Stwierdziłem że najważniejsza jest optyka a dwójka wypada minimalnie gorzej (moja subiektywna ocena) w stosunku do Pen F i lepiej niż trójka.
Tu zdjęcie do rodzinnego albumu z podanymi parametrami RAW wołany Lr -em.
195899195901
...
Jednak ta funkcjonalność (zdalne wyzwalanie) jest mi niezbędna przy fotografii krajobrazowej. ...
Samowyzwalacz (2s) też daje radę... ;)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
... brałem pod uwagę trzy body dwa które wymieniłem i Pen F
Stwierdziłem że najważniejsza jest optyka a dwójka wypada minimalnie gorzej (moja subiektywna ocena) w stosunku do Pen F i lepiej niż trójka.
...
Trochę się rozpędziłeś, optyka do nich jest ta sama ;)
Samowyzwalacz (2s) też daje radę... ;)
Być może, u Ciebie.
Zdalne sterowanie to funkcjonalność potrzebna przy nieco dłuższych czasach.
Jeśli wiesz o czym piszę. Jeśli nie to załóż choć ND 10 i zobacz co Ci dadzą te 2s np. o wschodzie Słońca.
Trochę się rozpędziłeś, optyka do nich jest ta sama ;)
Próbujesz się droczyć, wykorzystując brak precyzji w tym co napisałem?
Być może, u Ciebie.
Zdalne sterowanie to funkcjonalność potrzebna przy nieco dłuższych czasach.
Jeśli wiesz o czym piszę. Jeśli nie to załóż choć ND 10 i zobacz co Ci dadzą te 2s np. o wschodzie Słońca.
...
Przyznaję, że nie rozumiem :(
fret
Być może to coś wyjaśni.
195917
Ja też nie rozumiem dlaczego do wykonania takiego zdjęcia konieczne jest zdalne sterowanie.
Przyznam, też nie rozumiem. Dlaczego jest tu potrzebne zdalne wyzwalanie migawki (czy zdalne sterowanie ustawieniami). Samowyzwalacz w aparacie to może nie jest zdalne sterowanie, ale migawka uruchamia się sama (na czas jaki wcześniej został ustawiony). Chyba nie chodzi o możliwość poruszenia zdjęcia w momencie wciskania spustu migawki, bo taką samą rolę pełni ten samowyzwalacz.